Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-டீகா • Vinayavinicchaya-ṭīkā

    பகிண்ணகவினிச்ச²யகதா²வண்ணனா

    Pakiṇṇakavinicchayakathāvaṇṇanā

    3029. ச²த்தங் பண்ணமயங் கிஞ்சீதி தாலபண்ணாதி³பண்ணச்ச²த³னங் யங் கிஞ்சி ச²த்தங். ப³ஹீதி உபரி. அந்தோதி ஹெட்டா². ஸிப்³பி³துந்தி ரூபங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸூசிகம்மங் காதுங்.

    3029.Chattaṃpaṇṇamayaṃ kiñcīti tālapaṇṇādipaṇṇacchadanaṃ yaṃ kiñci chattaṃ. Bahīti upari. Antoti heṭṭhā. Sibbitunti rūpaṃ dassetvā sūcikammaṃ kātuṃ.

    3030. பண்ணேதி ச²த³னபண்ணே. அட்³ட⁴சந்த³ந்தி அட்³ட⁴சந்தா³காரங். மகரத³ந்தகந்தி மகரத³ந்தாகாரங், யங் ‘‘கி³ரிகூட’’ந்தி வுச்சதி. சி²ந்தி³துங் ந வட்டதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. முக²வட்டியா நாமெத்வா ப³த்³த⁴பண்ணகோடியா வா மத்த²கிமண்ட³லகோடியா வா கி³ரிகூடாதி³ங் கரொந்தி, இமினா தங் படிக்கி²த்தங். த³ண்டே³தி ச²த்தத³ண்டே³. க⁴டகந்தி க⁴டாகாரோ. வாளரூபங் வாதி ப்³யக்³கா⁴தி³வாளானங் ரூபகங் வா. லேகா²தி உக்கிரித்வா வா சி²ந்தி³த்வா வா சித்தகம்மவஸேன வா கதராஜி.

    3030.Paṇṇeti chadanapaṇṇe. Aḍḍhacandanti aḍḍhacandākāraṃ. Makaradantakanti makaradantākāraṃ, yaṃ ‘‘girikūṭa’’nti vuccati. Chindituṃ na vaṭṭatīti sambandho. Mukhavaṭṭiyā nāmetvā baddhapaṇṇakoṭiyā vā matthakimaṇḍalakoṭiyā vā girikūṭādiṃ karonti, iminā taṃ paṭikkhittaṃ. Daṇḍeti chattadaṇḍe. Ghaṭakanti ghaṭākāro. Vāḷarūpaṃ vāti byagghādivāḷānaṃ rūpakaṃ vā. Lekhāti ukkiritvā vā chinditvā vā cittakammavasena vā katarāji.

    3031. பஞ்சவண்ணானங் ஸுத்தானங் அந்தரே நீலாதி³ஏகவண்ணேன ஸுத்தேன தி²ரத்த²ங் ச²த்தங் அந்தோ ச ப³ஹி ச ஸிப்³பி³துங் வா ச²த்தத³ண்ட³க்³கா³ஹகஸலாகபஞ்ஜரங் தி²ரத்த²ங் வினந்தி⁴துங் வா வட்டதீதி யோஜனா. ‘‘பஞ்சவண்ணானங் ஏகவண்ணேன தி²ரத்த²’’ந்தி இமினா அனேகவண்ணேஹி ஸுத்தேஹி வண்ணமட்ட²த்தா²ய ஸிப்³பி³துஞ்ச வினந்தி⁴துஞ்ச ந வட்டதீதி தீ³பேதி.

    3031.Pañcavaṇṇānaṃ suttānaṃ antare nīlādiekavaṇṇena suttena thiratthaṃ chattaṃ anto ca bahi ca sibbituṃ vā chattadaṇḍaggāhakasalākapañjaraṃ thiratthaṃ vinandhituṃ vā vaṭṭatīti yojanā. ‘‘Pañcavaṇṇānaṃ ekavaṇṇena thirattha’’nti iminā anekavaṇṇehi suttehi vaṇṇamaṭṭhatthāya sibbituñca vinandhituñca na vaṭṭatīti dīpeti.

    பொத்த²கேஸு பன ‘‘பஞ்சவண்ணேனா’’தி பாடோ² தி³ஸ்ஸதி, தஸ்ஸ ஏகவண்ணேன, பஞ்சவண்ணேன வா ஸுத்தேன தி²ரத்த²ங் ஸிப்³பி³துங், வினந்தி⁴துங் வா வட்டதீதி யோஜனா காதப்³பா³ ஹோதி, ஸோ எத்தே²வ ஹெட்டா² வுத்தேன –

    Potthakesu pana ‘‘pañcavaṇṇenā’’ti pāṭho dissati, tassa ekavaṇṇena, pañcavaṇṇena vā suttena thiratthaṃ sibbituṃ, vinandhituṃ vā vaṭṭatīti yojanā kātabbā hoti, so ettheva heṭṭhā vuttena –

    ‘‘பஞ்சவண்ணேன ஸுத்தேன, ஸிப்³பி³துங் ந ச வட்டதீ’’தி –

    ‘‘Pañcavaṇṇena suttena, sibbituṃ na ca vaṭṭatī’’ti –

    பாடே²ன ச ‘‘கேசி தாலபண்ணச்ச²த்தங் அந்தோ வா ப³ஹி வா பஞ்சவண்ணேன ஸுத்தேன ஸிப்³ப³ந்தா வண்ணமட்ட²ங் கரொந்தி, தங் ந வட்டதி. ஏகவண்ணேன பன நீலேன வா பீதகேன வா யேன கேனசி ஸுத்தேன அந்தோ வா ப³ஹி வா ஸிப்³பி³துங் ச²த்தத³ண்ட³க்³கா³ஹகங் ஸலாகபஞ்ஜரங் வா வினந்தி⁴துங் வட்டதி, தஞ்ச கோ² தி²ரகரணத்த²ங், ந வண்ணமட்ட²த்தா²யா’’தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 1.85 பாளிமுத்தகவினிச்ச²ய) அட்ட²கதா²பாடே²ன ச விருஜ்ஜ²தி, தஸ்மா ஸோ ந க³ஹேதப்³போ³.

    Pāṭhena ca ‘‘keci tālapaṇṇacchattaṃ anto vā bahi vā pañcavaṇṇena suttena sibbantā vaṇṇamaṭṭhaṃ karonti, taṃ na vaṭṭati. Ekavaṇṇena pana nīlena vā pītakena vā yena kenaci suttena anto vā bahi vā sibbituṃ chattadaṇḍaggāhakaṃ salākapañjaraṃ vā vinandhituṃ vaṭṭati, tañca kho thirakaraṇatthaṃ, na vaṇṇamaṭṭhatthāyā’’ti (pārā. aṭṭha. 1.85 pāḷimuttakavinicchaya) aṭṭhakathāpāṭhena ca virujjhati, tasmā so na gahetabbo.

    3032. லேகா² வா பன கேவலாதி யதா²வுத்தப்பகாரா ஸலாகலேகா² வா. சி²ந்தி³த்வாதி உக்கிரித்வா கதங் சி²ந்தி³த்வா. க⁴ங்ஸித்வாதி சித்தகம்மாதி³வஸேன கதங் க⁴ங்ஸித்வா.

    3032.Lekhāvā pana kevalāti yathāvuttappakārā salākalekhā vā. Chinditvāti ukkiritvā kataṃ chinditvā. Ghaṃsitvāti cittakammādivasena kataṃ ghaṃsitvā.

    3033. த³ண்ட³பு³ந்த³ம்ஹீதி ச²த்தத³ண்ட³ஸ்ஸ பஞ்ஜரே கா³ஹணத்தா²ய பா²லிதபு³ந்த³ம்ஹி, மூலேதி அத்தோ². அயமெத்த² நிஸ்ஸந்தே³ஹே வுத்தனயோ. கு²த்³த³ஸிக்கா²க³ண்டி²பதே³ பன ‘‘ச²த்தபிண்டி³யா மூலே’’தி வுத்தங். அஹிச²த்தகஸண்டா²னந்தி பு²ல்லஅஹிச²த்தாகாரங். ரஜ்ஜுகேஹி கா³ஹாபெத்வா த³ண்டே³ ப³ந்த⁴ந்தி, தஸ்மிங் ப³ந்த⁴ட்டா²னே வலயமிவ உக்கிரித்வா உட்டா²பெத்வா. ப³ந்த⁴னத்தா²யாதி வாதேன யதா² ந சலதி, ஏவங் ரஜ்ஜூஹி த³ண்டே³ பஞ்ஜரஸ்ஸ ப³ந்த⁴னத்தா²ய. உக்கிரித்வா கதா லேகா² வட்டதீதி யோஜனா. யதா²ஹ – ‘‘வாதப்பஹாரேன அசலனத்த²ங் ச²த்தமண்ட³லிகங் ரஜ்ஜுகேஹி கா³ஹாபெத்வா த³ண்டே³ ப³ந்த⁴ந்தி, தஸ்மிங் ப³ந்த⁴னட்டா²னே வலயமிவ உக்கிரித்வா லேக²ங் ட²பெந்தி, ஸா வட்டதீ’’தி. ‘‘ஸசேபி ந ப³ந்த⁴ந்தி, ப³ந்த⁴னாரஹட்டா²னத்தா வலயங் உக்கிரிதுங் வட்டதீ’’தி க³ண்டி²பதே³ வுத்தங்.

    3033.Daṇḍabundamhīti chattadaṇḍassa pañjare gāhaṇatthāya phālitabundamhi, mūleti attho. Ayamettha nissandehe vuttanayo. Khuddasikkhāgaṇṭhipade pana ‘‘chattapiṇḍiyā mūle’’ti vuttaṃ. Ahichattakasaṇṭhānanti phullaahichattākāraṃ. Rajjukehi gāhāpetvā daṇḍe bandhanti, tasmiṃ bandhaṭṭhāne valayamiva ukkiritvā uṭṭhāpetvā. Bandhanatthāyāti vātena yathā na calati, evaṃ rajjūhi daṇḍe pañjarassa bandhanatthāya. Ukkiritvā katā lekhā vaṭṭatīti yojanā. Yathāha – ‘‘vātappahārena acalanatthaṃ chattamaṇḍalikaṃ rajjukehi gāhāpetvā daṇḍe bandhanti, tasmiṃ bandhanaṭṭhāne valayamiva ukkiritvā lekhaṃ ṭhapenti, sā vaṭṭatī’’ti. ‘‘Sacepi na bandhanti, bandhanārahaṭṭhānattā valayaṃ ukkirituṃ vaṭṭatī’’ti gaṇṭhipade vuttaṃ.

    3034. ஸமங் ஸதபதா³தீ³னந்தி ஸதபதா³தீ³ஹி ஸதி³ஸங், துல்யத்தே² கரணவசனப்பஸங்கே³ ஸாமிவசனங்.

    3034.Samaṃ satapadādīnanti satapadādīhi sadisaṃ, tulyatthe karaṇavacanappasaṅge sāmivacanaṃ.

    3035. பத்தஸ்ஸ பரியந்தே வாதி அனுவாதஸ்ஸ உப⁴யபரியந்தே வா. பத்தமுகே²பி வாதி த்³வின்னங் ஆராமவித்தா²ரபத்தானங் ஸங்க⁴டிதட்டா²னே கண்ணேபி வா, ஏகஸ்ஸேவ வா பத்தஸ்ஸ ஊனபூரணத்த²ங் ஸங்க⁴டிதட்டா²னேபி வா. வேணிந்தி குத்³ரூஸஸீஸாகாரேன ஸிப்³ப³னங். கேசி ‘‘வரகஸீஸாகாரேனா’’தி வத³ந்தி. ஸங்க²லிகந்தி பி³ளாலதா³மஸதி³ஸங் ஸிப்³ப³னங். கேசி ‘‘ஸதபதி³ஸம’’ந்தி வத³ந்தி.

    3035.Pattassa pariyante vāti anuvātassa ubhayapariyante vā. Pattamukhepi vāti dvinnaṃ ārāmavitthārapattānaṃ saṅghaṭitaṭṭhāne kaṇṇepi vā, ekasseva vā pattassa ūnapūraṇatthaṃ saṅghaṭitaṭṭhānepi vā. Veṇinti kudrūsasīsākārena sibbanaṃ. Keci ‘‘varakasīsākārenā’’ti vadanti. Saṅkhalikanti biḷāladāmasadisaṃ sibbanaṃ. Keci ‘‘satapadisama’’nti vadanti.

    3036. பட்டந்தி பட்டம்பி. அட்ட²கோணாதி³கோ விதி⁴ பகாரோ ஏதஸ்ஸாதி அட்ட²கோணாதி³கவிதி⁴, தங். ‘‘அட்ட²கோணாதி³க’’ந்தி கா³தா²ப³ந்த⁴வஸேன நிக்³க³ஹிதாக³மோ. ‘‘அட்ட²கோணாதி³கங் விதி⁴’’ந்தி ஏதங் ‘‘பட்ட’’ந்தி ஏதஸ்ஸ ஸமானாதி⁴கரணவிஸேஸனங், கிரியாவிஸேஸனங் வா, ‘‘கரொந்தீ’’தி இமினா ஸம்ப³ந்தோ⁴. அத² வா பட்டந்தி எத்த² பு⁴ம்மத்தே² உபயோக³வசனங், பட்டேதி அத்தோ². இமஸ்மிங் பக்கே² ‘‘அட்ட²கோணாதி³க’’ந்தி உபயோக³வசனங். ‘‘விதி⁴’’ந்தி ஏதஸ்ஸ விஸேஸனங். இத⁴ வக்க²மானசதுகோணஸண்டா²னதோ அஞ்ஞங் அட்ட²கோணாதி³கங் நாமங். தத்தா²தி தஸ்மிங் பட்டத்³வயே. அக்³கி⁴யக³தா³ரூபந்தி அக்³கி⁴யஸண்டா²னஞ்சேவ க³தா³ஸண்டா²னஞ்ச ஸிப்³ப³னங். முக்³க³ரந்தி லகு³ளஸண்டா²னஸிப்³ப³னங். ஆதி³-ஸத்³தே³ன சேதியாதி³ஸண்டா²னானங் க³ஹணங்.

    3036.Paṭṭanti paṭṭampi. Aṭṭhakoṇādiko vidhi pakāro etassāti aṭṭhakoṇādikavidhi, taṃ. ‘‘Aṭṭhakoṇādika’’nti gāthābandhavasena niggahitāgamo. ‘‘Aṭṭhakoṇādikaṃ vidhi’’nti etaṃ ‘‘paṭṭa’’nti etassa samānādhikaraṇavisesanaṃ, kiriyāvisesanaṃ vā, ‘‘karontī’’ti iminā sambandho. Atha vā paṭṭanti ettha bhummatthe upayogavacanaṃ, paṭṭeti attho. Imasmiṃ pakkhe ‘‘aṭṭhakoṇādika’’nti upayogavacanaṃ. ‘‘Vidhi’’nti etassa visesanaṃ. Idha vakkhamānacatukoṇasaṇṭhānato aññaṃ aṭṭhakoṇādikaṃ nāmaṃ. Tatthāti tasmiṃ paṭṭadvaye. Agghiyagadārūpanti agghiyasaṇṭhānañceva gadāsaṇṭhānañca sibbanaṃ. Muggaranti laguḷasaṇṭhānasibbanaṃ. Ādi-saddena cetiyādisaṇṭhānānaṃ gahaṇaṃ.

    3037. தத்தா²தி பட்டத்³வயே தஸ்மிங் டா²னே. கக்கடகக்கீ²னீதி குளீரஅச்சி²ஸதி³ஸானி ஸிப்³ப³னவிகாரானி. உட்டா²பெந்தீதி கரொந்தி. தத்தா²தி தஸ்மிங் க³ண்டி²கபாஸகபட்டகே. ஸுத்தாதி கோணதோ கோணங் ஸிப்³பி³தஸுத்தா சேவ சதுரஸ்ஸே ஸிப்³பி³தஸுத்தா ச. பிளகாதி தேஸமேவ ஸுத்தானங் நிவத்தெத்வா ஸிப்³பி³தகோடியோ ச. து³விஞ்ஞெய்யாவாதி ரஜனகாலே து³விஞ்ஞெய்யரூபா அனோளாரிகா தீ³பிதா வட்டந்தீதி. யதா²ஹ – ‘‘கோணஸுத்தபிளகா ச சீவரே ரத்தே து³விஞ்ஞெய்யரூபா வட்டந்தீ’’தி.

    3037.Tatthāti paṭṭadvaye tasmiṃ ṭhāne. Kakkaṭakakkhīnīti kuḷīraacchisadisāni sibbanavikārāni. Uṭṭhāpentīti karonti. Tatthāti tasmiṃ gaṇṭhikapāsakapaṭṭake. Suttāti koṇato koṇaṃ sibbitasuttā ceva caturasse sibbitasuttā ca. Piḷakāti tesameva suttānaṃ nivattetvā sibbitakoṭiyo ca. Duviññeyyāvāti rajanakāle duviññeyyarūpā anoḷārikā dīpitā vaṭṭantīti. Yathāha – ‘‘koṇasuttapiḷakā ca cīvare ratte duviññeyyarūpā vaṭṭantī’’ti.

    3038. க³ண்டி²பாஸகபட்டகாதி க³ண்டி²கபட்டகபாஸகபட்டகாதி யோஜனா. கண்ணகோணேஸு ஸுத்தானீதி சீவரகண்ணேஸு ஸுத்தானி சேவ க³ண்டி²கபாஸகபட்டானங் கோணேஸு ஸுத்தானி ச சி²ந்தெ³ய்ய. எத்த² ச சீவரே ஆயாமதோ, வித்தா²ரதோ ச ஸிப்³பி³த்வா அனுவாததோ ப³ஹி நிக்க²ந்தஸுத்தங் சீவரங் ரஜித்வா ஸுக்கா²பனகாலே ரஜ்ஜுயா வா சீவரவங்ஸே வா ப³ந்தி⁴த்வா ஓலம்பி³துங் அனுவாதே ப³த்³த⁴ஸுத்தானி ச கண்ணஸுத்தானி நாம. யதா²ஹ – ‘‘சீவரஸ்ஸ கண்ணஸுத்தகங் ந வட்டதி, ரஜிதகாலே சி²ந்தி³தப்³ப³ங். யங் பன ‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, கண்ணஸுத்தக’ந்தி (மஹாவ॰ 344) ஏவங் அனுஞ்ஞாதங், தங் அனுவாதே பாஸகங் கத்வா ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங், ரஜனகாலே லக்³க³னத்தா²யா’’தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 1.85 பாளிமுத்தகவினிச்ச²ய).

    3038.Gaṇṭhipāsakapaṭṭakāti gaṇṭhikapaṭṭakapāsakapaṭṭakāti yojanā. Kaṇṇakoṇesu suttānīti cīvarakaṇṇesu suttāni ceva gaṇṭhikapāsakapaṭṭānaṃ koṇesu suttāni ca chindeyya. Ettha ca cīvare āyāmato, vitthārato ca sibbitvā anuvātato bahi nikkhantasuttaṃ cīvaraṃ rajitvā sukkhāpanakāle rajjuyā vā cīvaravaṃse vā bandhitvā olambituṃ anuvāte baddhasuttāni ca kaṇṇasuttāni nāma. Yathāha – ‘‘cīvarassa kaṇṇasuttakaṃ na vaṭṭati, rajitakāle chinditabbaṃ. Yaṃ pana ‘anujānāmi, bhikkhave, kaṇṇasuttaka’nti (mahāva. 344) evaṃ anuññātaṃ, taṃ anuvāte pāsakaṃ katvā bandhitabbaṃ, rajanakāle lagganatthāyā’’ti (pārā. aṭṭha. 1.85 pāḷimuttakavinicchaya).

    3039. ஸூசிகம்மவிகாரங் வாதி சீவரமண்ட³னத்தா²ய நானாஸுத்தகேஹி ஸதபதி³ஸதி³ஸங் ஸிப்³ப³ந்தா ஆக³ந்துகபட்டங் ட²பெந்தி, ஏவரூபங் ஸூசிகம்மவிகாரங் வா. அஞ்ஞங் வா பன கிஞ்சிபீதி அஞ்ஞம்பி யங் கிஞ்சி மாலாகம்மமிக³பக்கி²பாதா³தி³கங் ஸிப்³ப³னவிகாரங். காதுந்தி ஸயங் காதுங். காராபேதுந்தி அஞ்ஞேன வா காராபேதுங்.

    3039.Sūcikammavikāraṃ vāti cīvaramaṇḍanatthāya nānāsuttakehi satapadisadisaṃ sibbantā āgantukapaṭṭaṃ ṭhapenti, evarūpaṃ sūcikammavikāraṃ vā. Aññaṃ vā pana kiñcipīti aññampi yaṃ kiñci mālākammamigapakkhipādādikaṃ sibbanavikāraṃ. Kātunti sayaṃ kātuṃ. Kārāpetunti aññena vā kārāpetuṃ.

    3040. யோ பி⁴க்கு² பரங் உத்தமங் வண்ணமட்ட²ங் அபி⁴பத்த²யங் பத்த²யந்தோ கஞ்ஜிபிட்ட²க²லிஅல்லிகாதீ³ஸு சீவரங் பக்கி²பதி, தஸ்ஸ பன பி⁴க்கு²னோ து³க்கடா மொக்கோ² ந விஜ்ஜதீதி யோஜனா. கஞ்ஜீதி வாயனதந்தமக்க²னகஞ்ஜிஸதி³ஸா தூ²லாகஞ்ஜி. பிட்ட²ந்தி தண்டு³லபிட்ட²ங். தண்டு³லபிட்டே²ஹி பக்கா க²லி. அல்லிகாதி நிய்யாஸோ. ஆதி³-ஸத்³தே³ன லாகா²தீ³னங் க³ஹணங்.

    3040. Yo bhikkhu paraṃ uttamaṃ vaṇṇamaṭṭhaṃ abhipatthayaṃ patthayanto kañjipiṭṭhakhaliallikādīsu cīvaraṃ pakkhipati, tassa pana bhikkhuno dukkaṭā mokkho na vijjatīti yojanā. Kañjīti vāyanatantamakkhanakañjisadisā thūlākañji. Piṭṭhanti taṇḍulapiṭṭhaṃ. Taṇḍulapiṭṭhehi pakkā khali. Allikāti niyyāso. Ādi-saddena lākhādīnaṃ gahaṇaṃ.

    3041. சீவரஸ்ஸ கரணே கரணகாலே ஸமுட்டி²தானங் ஸூசிஹத்த²மலாதீ³னங் தோ⁴வனத்த²ங், கிலிட்ட²காலே ச தோ⁴வனத்த²ங் கஞ்ஜிபிட்டி²க²லிஅல்லிகாதீ³ஸு பக்கி²பதி, வட்டதீதி யோஜனா.

    3041. Cīvarassa karaṇe karaṇakāle samuṭṭhitānaṃ sūcihatthamalādīnaṃ dhovanatthaṃ, kiliṭṭhakāle ca dhovanatthaṃ kañjipiṭṭhikhaliallikādīsu pakkhipati, vaṭṭatīti yojanā.

    3042. தத்தா²தி யேன கஸாவேன சீவரங் ரஜதி, தஸ்மிங் ரஜனே சீவரஸ்ஸ ஸுக³ந்த⁴பா⁴வத்தா²ய க³ந்த⁴ங் வா உஜ்ஜலபா⁴வத்தா²ய தேலங் வா வண்ணத்தா²ய லாக²ங் வா. கிஞ்சீதி ஏவரூபங் யங் கிஞ்சி.

    3042.Tatthāti yena kasāvena cīvaraṃ rajati, tasmiṃ rajane cīvarassa sugandhabhāvatthāya gandhaṃ vā ujjalabhāvatthāya telaṃ vā vaṇṇatthāya lākhaṃ vā. Kiñcīti evarūpaṃ yaṃ kiñci.

    3043. மணினாதி பாஸாணேன. அஞ்ஞேனபி ச கேனசீதி யேன உஜ்ஜலங் ஹோதி, ஏவரூபேன முக்³க³ராதி³னா அஞ்ஞேனாபி கேனசி வத்து²னா. தோ³ணியாதி ரஜனம்ப³ணே. ந க⁴ங்ஸிதப்³ப³ங் ஹத்தே²ன கா³ஹெத்வா ந க⁴ட்டேதப்³ப³ங்.

    3043.Maṇināti pāsāṇena. Aññenapi ca kenacīti yena ujjalaṃ hoti, evarūpena muggarādinā aññenāpi kenaci vatthunā. Doṇiyāti rajanambaṇe. Na ghaṃsitabbaṃ hatthena gāhetvā na ghaṭṭetabbaṃ.

    3044. ரத்தங் சீவரங் ஹத்தே²ஹி கிஞ்சி தோ²கங் பஹரிதுங் வட்டதீதி யோஜனா. ‘‘யத்த² பக்கரஜனங் பக்கி²பந்தி, ஸா ரஜனதோ³ணி, தத்த² அங்ஸப³த்³த⁴ககாயப³ந்த⁴னாதி³ங் க⁴ட்டேதுங் வட்டதீ’’தி க³ண்டி²பதே³ வுத்தங்.

    3044. Rattaṃ cīvaraṃ hatthehi kiñci thokaṃ paharituṃ vaṭṭatīti yojanā. ‘‘Yattha pakkarajanaṃ pakkhipanti, sā rajanadoṇi, tattha aṃsabaddhakakāyabandhanādiṃ ghaṭṭetuṃ vaṭṭatī’’ti gaṇṭhipade vuttaṃ.

    3045. க³ண்டி²கேதி வேளுத³ந்தவிஸாணாதி³மயக³ண்டி²கே. லேகா² வாதி வட்டாதி³பே⁴தா³ லேகா² வா. பிளகா வாதி ஸாஸபபீ³ஜஸதி³ஸா கு²த்³த³கபுப்³பு³ளா வா. பாளிகண்ணிகபே⁴த³கோதி மணிகாவளிரூபபுப்ப²கண்ணிகரூபபே⁴த³கோ. கப்பபி³ந்து³விகாரோ வா ந வட்டதீதி யோஜனா.

    3045.Gaṇṭhiketi veḷudantavisāṇādimayagaṇṭhike. Lekhā vāti vaṭṭādibhedā lekhā vā. Piḷakā vāti sāsapabījasadisā khuddakapubbuḷā vā. Pāḷikaṇṇikabhedakoti maṇikāvaḷirūpapupphakaṇṇikarūpabhedako. Kappabinduvikāro vā na vaṭṭatīti yojanā.

    3046. ஆரக்³கே³னாதி ஆரகண்டகக்³கே³ன, ஸூசிமுகே²ன வா. காசிபி லேகா²தி வட்டககோ³முத்தாதி³ஸண்டா²னா யா காசிபி ராஜி.

    3046.Āraggenāti ārakaṇṭakaggena, sūcimukhena vā. Kācipi lekhāti vaṭṭakagomuttādisaṇṭhānā yā kācipi rāji.

    3047. ப⁴மங் ஆரோபெத்வாதி ப⁴மே அல்லியாபெத்வா.

    3047.Bhamaṃ āropetvāti bhame alliyāpetvā.

    3048. பத்தமண்ட³லகேதி பத்தே ச²விரக்க²னத்தா²ய திபுஸீஸாதீ³ஹி கதே பத்தஸ்ஸ ஹெட்டா² ஆதா⁴ராதீ³னங் உபரி காதப்³பே³ பத்தமண்ட³லகே. பி⁴த்திகம்மந்தி விப⁴த்தங் கத்வா நானாகாரரூபககம்மசித்தங். யதா²ஹ ‘‘ந பி⁴க்க²வே சித்ரானி பத்தமண்ட³லானி தா⁴ரேதப்³பா³னி ரூபகாகிண்ணானி பி⁴த்திகம்மகதானீ’’தி (சூளவ॰ 253). தத்தா²தி தஸ்மிங் பத்தமண்ட³லே. அஸ்ஸாதி பி⁴க்கு²ஸ்ஸ. மகரத³ந்தகந்தி கி³ரிகூடாகாரங்.

    3048.Pattamaṇḍalaketi patte chavirakkhanatthāya tipusīsādīhi kate pattassa heṭṭhā ādhārādīnaṃ upari kātabbe pattamaṇḍalake. Bhittikammanti vibhattaṃ katvā nānākārarūpakakammacittaṃ. Yathāha ‘‘na bhikkhave citrāni pattamaṇḍalāni dhāretabbāni rūpakākiṇṇāni bhittikammakatānī’’ti (cūḷava. 253). Tatthāti tasmiṃ pattamaṇḍale. Assāti bhikkhussa. Makaradantakanti girikūṭākāraṃ.

    3049. முக²வட்டியங் யா லேகா² பரிஸ்ஸாவனப³ந்த⁴னத்தா²ய அனுஞ்ஞாதா, தங் லேக²ங் ட²பெத்வா த⁴ம்மகரணச்ச²த்தே வா குச்சி²யங் வா காசிபி லேகா² ந வட்டதீதி யோஜனா.

    3049. Mukhavaṭṭiyaṃ yā lekhā parissāvanabandhanatthāya anuññātā, taṃ lekhaṃ ṭhapetvā dhammakaraṇacchatte vā kucchiyaṃ vā kācipi lekhā na vaṭṭatīti yojanā.

    3050. தஹிங் தஹிந்தி மத்திகாய தத்த² தத்த². ந்தி ததா²கொட்டிததி³கு³ணஸுத்தகாயப³ந்த⁴னங்.

    3050.Tahiṃ tahinti mattikāya tattha tattha. Tanti tathākoṭṭitadiguṇasuttakāyabandhanaṃ.

    3051. அந்தேஸு த³ள்ஹத்தா²ய த³ஸாமுகே² தி³கு³ணங் கத்வா கொட்டெந்தி, வட்டதீதி யோஜனா. சித்திகம்பீதி மாலாகம்மலதாகம்மசித்தயுத்தம்பி காயப³ந்த⁴னங்.

    3051. Antesu daḷhatthāya dasāmukhe diguṇaṃ katvā koṭṭenti, vaṭṭatīti yojanā. Cittikampīti mālākammalatākammacittayuttampi kāyabandhanaṃ.

    3052. அக்கீ²னீதி குஞ்ஜரக்கீ²னி. தத்தா²தி காயப³ந்த⁴னே வட்டதீதி கா கதா². உட்டா²பேதுந்தி உக்கிரிதுங்.

    3052.Akkhīnīti kuñjarakkhīni. Tatthāti kāyabandhane vaṭṭatīti kā kathā. Uṭṭhāpetunti ukkirituṃ.

    3053. க⁴டந்தி க⁴டஸண்டா²னங். தெ³ட்³டு³ப⁴ஸீஸங் வாதி உத³கஸப்பஸீஸமுக²ஸண்டா²னங் வா. யங் கிஞ்சி விகாரரூபங் த³ஸாமுகே² ந வட்டதீதி யோஜனா.

    3053.Ghaṭanti ghaṭasaṇṭhānaṃ. Deḍḍubhasīsaṃ vāti udakasappasīsamukhasaṇṭhānaṃ vā. Yaṃ kiñci vikārarūpaṃ dasāmukhe na vaṭṭatīti yojanā.

    3054. மச்ச²கண்டந்தி மச்ச²கண்டகாகாரங். க²ஜ்ஜூரிபத்தகாகாரந்தி க²ஜ்ஜூரிபத்தஸண்டா²னங். மச்ச²கண்டங் வா மட்ட²ங் பட்டிகங் வா க²ஜ்ஜூரிபத்தகாகாரங் வா உஜுகங் கத்வா கொட்டிதங் வட்டதீதி யோஜனா. எத்த² ச உப⁴யபஸ்ஸேஸு மச்ச²கண்டகயுத்தங் மச்ச²ஸ்ஸ பிட்டி²கண்டகங் விய யஸ்ஸ பட்டிகாய வாயனங் ஹோதி, இத³ங் காயப³ந்த⁴னங் மச்ச²கண்டகங் நாம. யஸ்ஸ க²ஜ்ஜூரிபத்தஸண்டா²னமிவ வாயனங் ஹோதி, தங் க²ஜ்ஜூரிபத்தகாகாரங் நாம.

    3054.Macchakaṇṭanti macchakaṇṭakākāraṃ. Khajjūripattakākāranti khajjūripattasaṇṭhānaṃ. Macchakaṇṭaṃ vā maṭṭhaṃ paṭṭikaṃ vā khajjūripattakākāraṃ vā ujukaṃ katvā koṭṭitaṃ vaṭṭatīti yojanā. Ettha ca ubhayapassesu macchakaṇṭakayuttaṃ macchassa piṭṭhikaṇṭakaṃ viya yassa paṭṭikāya vāyanaṃ hoti, idaṃ kāyabandhanaṃ macchakaṇṭakaṃ nāma. Yassa khajjūripattasaṇṭhānamiva vāyanaṃ hoti, taṃ khajjūripattakākāraṃ nāma.

    3055. பகதிவீதா பட்டிகா. ஸூகரந்தங்நாம குஞ்சிகாகோஸகஸண்டா²னங். தஸ்ஸ து³வித⁴ஸ்ஸ காயப³ந்த⁴னஸ்ஸ. தத்த² ரஜ்ஜுகா ஸூகரந்தானுலோமிகா, து³ஸ்ஸபட்டங் பட்டிகானுலோமிகங். ஆதி³-ஸத்³தே³ன முத்³தி³ககாயப³ந்த⁴னங் க³ஹிதங், தஞ்ச ஸூகரந்தானுலோமிகங். யதா²ஹ – ‘‘ஏகரஜ்ஜுகங், பன முத்³தி³ககாயப³ந்த⁴னஞ்ச ஸூகரந்தகங் அனுலோமேதீ’’தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 278). தத்த² ஏகரஜ்ஜுகா நாம ஏகவட்டா. ப³ஹுரஜ்ஜுகஸ்ஸ அகப்பியபா⁴வங் வக்க²தி. ‘‘முத்³தி³ககாயப³ந்த⁴னங் நாம சதுரஸ்ஸங் அகத்வா ஸஜ்ஜித’’ந்தி க³ண்டி²பதே³ வுத்தங்.

    3055. Pakativītā paṭṭikā. Sūkarantaṃnāma kuñcikākosakasaṇṭhānaṃ. Tassa duvidhassa kāyabandhanassa. Tattha rajjukā sūkarantānulomikā, dussapaṭṭaṃ paṭṭikānulomikaṃ. Ādi-saddena muddikakāyabandhanaṃ gahitaṃ, tañca sūkarantānulomikaṃ. Yathāha – ‘‘ekarajjukaṃ, pana muddikakāyabandhanañca sūkarantakaṃ anulometī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 278). Tattha ekarajjukā nāma ekavaṭṭā. Bahurajjukassa akappiyabhāvaṃ vakkhati. ‘‘Muddikakāyabandhanaṃ nāma caturassaṃ akatvā sajjita’’nti gaṇṭhipade vuttaṃ.

    3056. முரஜங் நாம முரஜவட்டிஸண்டா²னங் வேடெ²த்வா கதங். வேடெ²த்வாதி நானாஸுத்தேஹி வேடெ²த்வா. ஸிக்கா²பா⁴ஜனவினிச்ச²யே பன ‘‘ப³ஹுகா ரஜ்ஜுயோ ஏகதோ கத்வா ஏகாய ரஜ்ஜுயா வேடி²தங் முரஜங் நாமா’’தி வுத்தங். மத்³த³வீணங் நாம பாமங்க³ஸண்டா²னங். தெ³ட்³டு³ப⁴கங் நாம உத³கஸப்பஸீஸஸதி³ஸங். கலாபு³கங் நாம ப³ஹுரஜ்ஜுகங். ரஜ்ஜுயோதி உப⁴யகோடியங் ஏகதோ அப³த்³தா⁴ ப³ஹூ ரஜ்ஜுயோ, ததா² ப³த்³தா⁴ கலாபு³கங் நாம ஹோதீதி. ந வட்டந்தீதி முரஜாதீ³னி இமானி ஸப்³பா³னி காயப³ந்த⁴னானி ந வட்டந்தி. புரிமா த்³வேதி முரஜங், மத்³த³வீணஞ்சாதி த்³வே. ‘‘த³ஸாஸு ஸியு’’ந்தி வத்தப்³பே³ கா³தா²ப³ந்த⁴வஸேன வண்ணலோபேன ‘‘த³ஸா ஸியு’’ந்தி வுத்தங். யதா²ஹ – ‘‘முரஜங் மத்³த³வீண’ந்தி இத³ங் த³ஸாஸுயேவ அனுஞ்ஞாத’’ந்தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 278).

    3056.Murajaṃ nāma murajavaṭṭisaṇṭhānaṃ veṭhetvā kataṃ. Veṭhetvāti nānāsuttehi veṭhetvā. Sikkhābhājanavinicchaye pana ‘‘bahukā rajjuyo ekato katvā ekāya rajjuyā veṭhitaṃ murajaṃ nāmā’’ti vuttaṃ. Maddavīṇaṃ nāma pāmaṅgasaṇṭhānaṃ. Deḍḍubhakaṃ nāma udakasappasīsasadisaṃ. Kalābukaṃ nāma bahurajjukaṃ. Rajjuyoti ubhayakoṭiyaṃ ekato abaddhā bahū rajjuyo, tathā baddhā kalābukaṃ nāma hotīti. Na vaṭṭantīti murajādīni imāni sabbāni kāyabandhanāni na vaṭṭanti. Purimā dveti murajaṃ, maddavīṇañcāti dve. ‘‘Dasāsu siyu’’nti vattabbe gāthābandhavasena vaṇṇalopena ‘‘dasā siyu’’nti vuttaṃ. Yathāha – ‘‘murajaṃ maddavīṇa’nti idaṃ dasāsuyeva anuññāta’’nti (cūḷava. aṭṭha. 278).

    3057. பாமங்க³ஸண்டா²னாதி பாமங்க³தா³மங் விய சதுரஸ்ஸஸண்டா²னா.

    3057.Pāmaṅgasaṇṭhānāti pāmaṅgadāmaṃ viya caturassasaṇṭhānā.

    3058. ஏகரஜ்ஜுமயந்தி நானாவட்டே ஏகதோ வட்டெத்வா கதரஜ்ஜுமயங் காயப³ந்த⁴னங். வட்டங் வட்டதீதி ‘‘ரஜ்ஜுகா து³ஸ்ஸபட்டாதீ³’’தி எத்த² ஏகவட்டரஜ்ஜுகா க³ஹிதா, இத⁴ பன நானாவட்டே ஏகதோ வட்டெத்வா கதாவ ஏகரஜ்ஜுகா க³ஹிதா. தஞ்சாதி தம்பி ஏகரஜ்ஜுககாயப³ந்த⁴னங். பாமங்க³ஸண்டா²னங் ஏகம்பி ந ச வட்டதீதி கேவலம்பி ந வட்டதி.

    3058.Ekarajjumayanti nānāvaṭṭe ekato vaṭṭetvā katarajjumayaṃ kāyabandhanaṃ. Vaṭṭaṃ vaṭṭatīti ‘‘rajjukā dussapaṭṭādī’’ti ettha ekavaṭṭarajjukā gahitā, idha pana nānāvaṭṭe ekato vaṭṭetvā katāva ekarajjukā gahitā. Tañcāti tampi ekarajjukakāyabandhanaṃ. Pāmaṅgasaṇṭhānaṃ ekampi na ca vaṭṭatīti kevalampi na vaṭṭati.

    3059. ப³ஹூ ரஜ்ஜுகே ஏகதோ கத்வாதி யோஜனா. வட்டதி ப³ந்தி⁴துந்தி முரஜங், கலாபு³கங் வா ந ஹோதி, ரஜ்ஜுககாயப³ந்த⁴னமேவ ஹோதீதி அதி⁴ப்பாயோ. அயங் பன வினிச்ச²யோ ‘‘ப³ஹூ ரஜ்ஜுகே ஏகதோ கத்வா ஏகேன நிரந்தரங் வேடெ²த்வா கதங் ‘ப³ஹுரஜ்ஜுக’ந்தி ந வத்தப்³ப³ங், தங் வட்டதீ’’தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 1.85 பாளிமுத்தகவினிச்ச²ய) அட்ட²கதா²க³தோவ இத⁴ வுத்தோ. ஸிக்கா²பா⁴ஜனவினிச்ச²யே ‘‘ப³ஹுகா ரஜ்ஜுயோ ஏகதோ கத்வா ஏகாய ரஜ்ஜுயா வேடி²தங் முரஜங் நாமா’’தி யங் வுத்தங், தங் இமினா விருஜ்ஜ²னதோ ந க³ஹேதப்³ப³ங்.

    3059. Bahū rajjuke ekato katvāti yojanā. Vaṭṭati bandhitunti murajaṃ, kalābukaṃ vā na hoti, rajjukakāyabandhanameva hotīti adhippāyo. Ayaṃ pana vinicchayo ‘‘bahū rajjuke ekato katvā ekena nirantaraṃ veṭhetvā kataṃ ‘bahurajjuka’nti na vattabbaṃ, taṃ vaṭṭatī’’ti (pārā. aṭṭha. 1.85 pāḷimuttakavinicchaya) aṭṭhakathāgatova idha vutto. Sikkhābhājanavinicchaye ‘‘bahukā rajjuyo ekato katvā ekāya rajjuyā veṭhitaṃ murajaṃ nāmā’’ti yaṃ vuttaṃ, taṃ iminā virujjhanato na gahetabbaṃ.

    3060. த³ந்த-ஸத்³தே³ன ஹத்தி²த³ந்தா வுத்தா. ஜதூதி லாகா². ஸங்க²மயந்தி ஸங்க²னாபி⁴மயங். வித⁴கா மதாதி எத்த² ‘‘வேட²கா’’திபி பாடோ² வித⁴பரியாயோ.

    3060.Danta-saddena hatthidantā vuttā. Jatūti lākhā. Saṅkhamayanti saṅkhanābhimayaṃ. Vidhakā matāti ettha ‘‘veṭhakā’’tipi pāṭho vidhapariyāyo.

    3061. காயப³ந்த⁴னவிதே⁴தி காயப³ந்த⁴னஸ்ஸ த³ஸாய தி²ரபா⁴வத்த²ங் கட்ட²த³ந்தாதீ³ஹி கதே விதே⁴. விகாரோ அட்ட²மங்க³லாதி³கோ. தத்த² தத்தா²தி தஸ்மிங் தஸ்மிங் டா²னே, உப⁴யகோடியந்தி அத்தோ². து-ஸத்³தே³ன க⁴டாகாரோபி வட்டதீதி தீ³பேதி.

    3061.Kāyabandhanavidheti kāyabandhanassa dasāya thirabhāvatthaṃ kaṭṭhadantādīhi kate vidhe. Vikāro aṭṭhamaṅgalādiko. Tattha tatthāti tasmiṃ tasmiṃ ṭhāne, ubhayakoṭiyanti attho. Tu-saddena ghaṭākāropi vaṭṭatīti dīpeti.

    3062. மாலா …பே॰… விசித்திதாதி மாலாகம்மலதாகம்மேஹி ச மிக³பக்கி²ரூபாதி³னானாரூபேஹி ச விசித்திதா. ஜனரஞ்ஜனீதி பா³லஜனபலோபி⁴னீ.

    3062.Mālā…pe… vicittitāti mālākammalatākammehi ca migapakkhirūpādinānārūpehi ca vicittitā. Janarañjanīti bālajanapalobhinī.

    3064. அட்ட²ங்ஸா வாபீதி எத்த² அபி-ஸத்³தே³ன ஸோளஸங்ஸாதீ³னங் க³ஹணங். வண்ணமட்டா²தி மாலாகம்மாதி³வண்ணமட்டா².

    3064.Aṭṭhaṃsā vāpīti ettha api-saddena soḷasaṃsādīnaṃ gahaṇaṃ. Vaṇṇamaṭṭhāti mālākammādivaṇṇamaṭṭhā.

    3065. அஞ்ஜனிஸலாகாபி ததா² வண்ணமட்டா² ந வட்டதீதி யோஜனா. ‘‘அஞ்ஜனித்த²விகாய ச, நானாவண்ணேஹி ஸுத்தேஹி, சித்தகம்மங் ந வட்டதீ’’தி பாடோ² யுஜ்ஜதி. ‘‘த²விகாபி சா’’தி பாடோ² தி³ஸ்ஸதி, ஸோ ந க³ஹேதப்³போ³.

    3065. Añjanisalākāpi tathā vaṇṇamaṭṭhā na vaṭṭatīti yojanā. ‘‘Añjanitthavikāya ca, nānāvaṇṇehi suttehi, cittakammaṃ na vaṭṭatī’’ti pāṭho yujjati. ‘‘Thavikāpi cā’’ti pāṭho dissati, so na gahetabbo.

    3066. ரத்தாதி³னா யேன கேனசி ஏகவண்ணேன ஸுத்தேன பிலோதிகாதி³மயங் யங் கிஞ்சி ஸிபாடிகங் ஸிப்³பெ³த்வா வளஞ்ஜந்தஸ்ஸ வட்டதீதி யோஜனா.

    3066. Rattādinā yena kenaci ekavaṇṇena suttena pilotikādimayaṃ yaṃ kiñci sipāṭikaṃ sibbetvā vaḷañjantassa vaṭṭatīti yojanā.

    3067. மணிகந்தி தூ²லபுப்³பு³ளங். பிளகந்தி ஸுகு²மபுப்³பு³ளங். பிப்ப²லேதி வத்த²ச்சே²த³னஸத்தே². ஆரகண்டகேதி பத்தாதா⁴ரவலயானங் விஜ்ஜ²னகண்டகே. ட²பேதுந்தி உட்டா²பேதுங். யங் கிஞ்சீதி ஸேஸங் வண்ணமட்ட²ம்பி ச.

    3067.Maṇikanti thūlapubbuḷaṃ. Piḷakanti sukhumapubbuḷaṃ. Pipphaleti vatthacchedanasatthe. Ārakaṇṭaketi pattādhāravalayānaṃ vijjhanakaṇṭake. Ṭhapetunti uṭṭhāpetuṃ. Yaṃ kiñcīti sesaṃ vaṇṇamaṭṭhampi ca.

    3068. த³ண்ட³கேதி பிப்ப²லத³ண்ட³கே. யதா²ஹ – ‘‘பிப்ப²லகேபி மணிகங் வா பிளகங் வா யங் கிஞ்சி உட்டா²பேதுங் ந வட்டதி, த³ண்ட³கே பன பரிச்சே²த³லேகா² வட்டதீ’’தி. பரிச்சே²த³லேகா²மத்தந்தி ஆணிப³ந்த⁴னட்டா²னங் பத்வா பரிச்சி²ந்த³னத்த²ங் ஏகாவ லேகா² வட்டதி. வலித்வாதி உப⁴யகோடியா முக²ங் கத்வா மஜ்ஜே² வலியோ கா³ஹெத்வா. நக²ச்சே²த³னங் யஸ்மா கரொந்தி, தஸ்மா வட்டதீதி யோஜனா.

    3068.Daṇḍaketi pipphaladaṇḍake. Yathāha – ‘‘pipphalakepi maṇikaṃ vā piḷakaṃ vā yaṃ kiñci uṭṭhāpetuṃ na vaṭṭati, daṇḍake pana paricchedalekhā vaṭṭatī’’ti. Paricchedalekhāmattanti āṇibandhanaṭṭhānaṃ patvā paricchindanatthaṃ ekāva lekhā vaṭṭati. Valitvāti ubhayakoṭiyā mukhaṃ katvā majjhe valiyo gāhetvā. Nakhacchedanaṃ yasmā karonti, tasmā vaṭṭatīti yojanā.

    3069. அரணிஸஹிதே கந்தகிச்சகரோ த³ண்டோ³ உத்தராரணீ நாம. வாபீதி பி-ஸத்³தே³ன அத⁴ராரணிங் ஸங்க³ண்ஹாதி, உது³க்க²லத³ண்ட³ஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். அஞ்ச²னகயந்தத⁴னு த⁴னுகங் நாம. முஸலமத்த²கபீளனத³ண்ட³கோ பேல்லத³ண்ட³கோ நாம.

    3069. Araṇisahite kantakiccakaro daṇḍo uttarāraṇī nāma. Vāpīti pi-saddena adharāraṇiṃ saṅgaṇhāti, udukkhaladaṇḍassetaṃ adhivacanaṃ. Añchanakayantadhanu dhanukaṃ nāma. Musalamatthakapīḷanadaṇḍako pelladaṇḍako nāma.

    3070. ஸண்டா³ஸேதி அக்³கி³ஸண்டா³ஸங் வத³ந்தி. கட்ட²ச்சே²த³னவாஸியா ததா² யங் கிஞ்சி வண்ணமட்ட²ங் ந வட்டதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. த்³வீஸு பஸ்ஸேஸூதி வாஸியா உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு. லோஹேனாதி கப்பியலோஹேன . ப³ந்தி⁴துங் வட்டதீதி உஜுகமேவ சதுரஸ்ஸங் வா அட்ட²ங்ஸங் வா ப³ந்தி⁴துங் வட்டதி. ‘‘ஸண்டா³ஸேதி அக்³கி³ஸண்டா³ஸே’’தி நிஸ்ஸந்தே³ஹே வுத்தங். அட்ட²கதா²யங் பனெத்த² ஸூசிஸண்டா³ஸோ த³ஸ்ஸிதோ.

    3070.Saṇḍāseti aggisaṇḍāsaṃ vadanti. Kaṭṭhacchedanavāsiyā tathā yaṃ kiñci vaṇṇamaṭṭhaṃ na vaṭṭatīti sambandho. Dvīsu passesūti vāsiyā ubhosu passesu. Lohenāti kappiyalohena . Bandhituṃ vaṭṭatīti ujukameva caturassaṃ vā aṭṭhaṃsaṃ vā bandhituṃ vaṭṭati. ‘‘Saṇḍāseti aggisaṇḍāse’’ti nissandehe vuttaṃ. Aṭṭhakathāyaṃ panettha sūcisaṇḍāso dassito.

    3071. ஹெட்ட²தோதி ஹெட்டா² அயோபட்டவலயஸ்ஸ. ‘‘உபரி அஹிச்ச²த்தமகுலமத்த’’ந்தி அட்ட²கதா²யங் வுத்தங்.

    3071.Heṭṭhatoti heṭṭhā ayopaṭṭavalayassa. ‘‘Upari ahicchattamakulamatta’’nti aṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ.

    3072. விஸாணேதி தேலாஸிஞ்சனகக³வயமஹிங்ஸாதி³ஸிங்கே³. நாளியங் வாபீதி வேளுனாளிகாதி³னாளியங். அபி-ஸத்³தே³ன அலாபு³ங் ஸங்க³ண்ஹாதி. ஆமண்ட³ஸாரகேதி ஆமலகசுண்ணமயதேலக⁴டே. தேலபா⁴ஜனகேதி வுத்தப்பகாரேயேவ தேலபா⁴ஜனே. ஸப்³ப³ங் வண்ணமட்ட²ங் வட்டதீதி புமித்தி²ரூபரஹிதங் மாலாகம்மாதி³ ஸப்³ப³ங் வண்ணமட்ட²ங் வட்டதி.

    3072.Visāṇeti telāsiñcanakagavayamahiṃsādisiṅge. Nāḷiyaṃ vāpīti veḷunāḷikādināḷiyaṃ. Api-saddena alābuṃ saṅgaṇhāti. Āmaṇḍasāraketi āmalakacuṇṇamayatelaghaṭe. Telabhājanaketi vuttappakāreyeva telabhājane. Sabbaṃ vaṇṇamaṭṭhaṃ vaṭṭatīti pumitthirūparahitaṃ mālākammādi sabbaṃ vaṇṇamaṭṭhaṃ vaṭṭati.

    3073-5. பானீயஸ்ஸ உளுங்கேதி பானீயஉளுங்கே. தோ³ணியங் ரஜனஸ்ஸபீதி ரஜனதோ³ணியம்பி. ப²லகபீடே²தி ப²லகமயே பீடே². வலயாதா⁴ரகாதி³கேதி த³ந்தவலயாதி³ஆதா⁴ரகே. ஆதி³-ஸத்³தே³ன த³ண்டா³தா⁴ரகோ ஸங்க³ஹிதோ. பாத³புஞ்ச²னியந்தி சோளாதி³மயபாத³புஞ்ச²னியங். பீடே²தி பாத³பீடே². ஸஹசரியேன பாத³கத²லிகாயஞ்ச. சித்தங் ஸப்³ப³மேவ ச வட்டதீதி யதா²வுத்தே பி⁴க்கு²பரிக்கா²ரே மாதுகா³மரூபரஹிதங், பி⁴க்கு²னிபரிக்கா²ரே புரிஸரூபரஹிதங் அவஸேஸங் ஸப்³ப³ங் சித்தகம்மங்.

    3073-5.Pānīyassa uḷuṅketi pānīyauḷuṅke. Doṇiyaṃ rajanassapīti rajanadoṇiyampi. Phalakapīṭheti phalakamaye pīṭhe. Valayādhārakādiketi dantavalayādiādhārake. Ādi-saddena daṇḍādhārako saṅgahito. Pādapuñchaniyanti coḷādimayapādapuñchaniyaṃ. Pīṭheti pādapīṭhe. Sahacariyena pādakathalikāyañca. Cittaṃ sabbameva ca vaṭṭatīti yathāvutte bhikkhuparikkhāre mātugāmarūparahitaṃ, bhikkhuniparikkhāre purisarūparahitaṃ avasesaṃ sabbaṃ cittakammaṃ.

    3076. நானா ச தே மணயோ சாதி நானாமணீ, இந்த³னீலாத³யோ, நானாமணீஹி கதா நானாமணிமயா, த²ம்பா⁴ ச கவாடா ச த்³வாரா ச பி⁴த்தியோ ச த²ம்ப⁴கவாடத்³வாரபி⁴த்தியோ, நானாமணிமயா த²ம்ப⁴கவாடத்³வாரபி⁴த்தியோ யஸ்மிங் தங் ததா² வுத்தங். கா கதா² வண்ணமட்ட²கேதி மாலாகம்மலதாகம்மசித்தகம்மாதி³வண்ணமட்ட²கே வத்தப்³ப³மேவ நத்தீ²தி அத்தோ².

    3076. Nānā ca te maṇayo cāti nānāmaṇī, indanīlādayo, nānāmaṇīhi katā nānāmaṇimayā, thambhā ca kavāṭā ca dvārā ca bhittiyo ca thambhakavāṭadvārabhittiyo, nānāmaṇimayā thambhakavāṭadvārabhittiyo yasmiṃ taṃ tathā vuttaṃ. Kā kathā vaṇṇamaṭṭhaketi mālākammalatākammacittakammādivaṇṇamaṭṭhake vattabbameva natthīti attho.

    3077. தா²வரஸ்ஸ ரதனமயபாஸாத³ஸ்ஸ கப்பியபா⁴வங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸுவண்ணாதி³மயஸ்ஸாபி ஸப்³ப³பாஸாத³பரிபோ⁴க³ஸ்ஸ கப்பியபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘ஸோவண்ணய’’ந்திஆதி³. ஸோவண்ணயந்தி ஸுவண்ணமயங். த்³வாரகவாடானங் அனந்தரகா³தா²ய த³ஸ்ஸிதத்தா ‘‘த்³வாரகவாடப³ந்த⁴’’ந்தி இமினா த்³வாரகவாடபா³ஹாஸங்கா²தங் பிட்ட²ஸங்கா⁴டங் க³ஹிதங். த்³வாரஞ்ச கவாடஞ்ச த்³வாரகவாடானி, த்³வாரகவாடானங் ப³ந்த⁴ங் த்³வாரகவாடப³ந்த⁴ங், உத்தரபாஸகும்மாரஸங்கா²தங் பிட்ட²ஸங்கா⁴டந்தி அத்தோ². நானா ச தே மணயோ சாதி நானாமணீ , ஸுவண்ணஞ்ச நானாமணீ ச ஸுவண்ணனானாமணீ, பி⁴த்தி ச பூ⁴மி ச பி⁴த்திபூ⁴மி ஸுவண்ணனானாமணீஹி கதா பி⁴த்திபூ⁴மி ஸுவண்ணனானாமணிபி⁴த்திபூ⁴மி. இதி இமேஸு ஸேனாஸனாவயவேஸு. ந கிஞ்சி ஏகம்பி நிஸேத⁴னீயந்தி ஏகம்பி ஸேனாஸனபரிக்கா²ரங் கிஞ்சி ந நிஸேத⁴னீயங், ஸேனாஸனம்பி ந படிக்கி²பிதப்³ப³ந்தி அத்தோ². ஸேனாஸனங் வட்டதி ஸப்³ப³மேவாதி ஸப்³ப³மேவ ஸேனாஸனபரிபோ⁴க³ங் வட்டதி. யதா²ஹ –

    3077. Thāvarassa ratanamayapāsādassa kappiyabhāvaṃ dassetvā suvaṇṇādimayassāpi sabbapāsādaparibhogassa kappiyabhāvaṃ dassetumāha ‘‘sovaṇṇaya’’ntiādi. Sovaṇṇayanti suvaṇṇamayaṃ. Dvārakavāṭānaṃ anantaragāthāya dassitattā ‘‘dvārakavāṭabandha’’nti iminā dvārakavāṭabāhāsaṅkhātaṃ piṭṭhasaṅghāṭaṃ gahitaṃ. Dvārañca kavāṭañca dvārakavāṭāni, dvārakavāṭānaṃ bandhaṃ dvārakavāṭabandhaṃ, uttarapāsakummārasaṅkhātaṃ piṭṭhasaṅghāṭanti attho. Nānā ca te maṇayo cāti nānāmaṇī, suvaṇṇañca nānāmaṇī ca suvaṇṇanānāmaṇī, bhitti ca bhūmi ca bhittibhūmi suvaṇṇanānāmaṇīhi katā bhittibhūmi suvaṇṇanānāmaṇibhittibhūmi. Iti imesu senāsanāvayavesu. Na kiñci ekampi nisedhanīyanti ekampi senāsanaparikkhāraṃ kiñci na nisedhanīyaṃ, senāsanampi na paṭikkhipitabbanti attho. Senāsanaṃ vaṭṭati sabbamevāti sabbameva senāsanaparibhogaṃ vaṭṭati. Yathāha –

    ‘‘ஸப்³ப³ங் பாஸாத³பரிபோ⁴க³ந்தி ஸுவண்ணரஜதாதி³விசித்ரானி கவாடானி மஞ்சபீடா²னி தாலவண்டானி ஸுவண்ணரஜதமயானி பானீயக⁴டபானீயஸராவானி யங் கிஞ்சி சித்தகம்மகதங், ஸப்³ப³ங் வட்டதி. ‘பாஸாத³ஸ்ஸ தா³ஸிதா³ஸங் கெ²த்தவத்து²ங் கோ³மஹிங்ஸங் தே³மா’தி வத³ந்தி, பாடேக்கங் க³ஹணகிச்சங் நத்தி², பாஸாதே³ படிக்³க³ஹிதே படிக்³க³ஹிதமேவ ஹோதி. கோ³னகாதீ³னி ஸங்கி⁴கவிஹாரே வா புக்³க³லிகவிஹாரே வா மஞ்சபீட²கேஸு அத்த²ரித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ந வட்டந்தி. த⁴ம்மாஸனே பன கி³ஹிவிகதனீஹாரேன லப்³ப⁴ந்தி, தத்ராபி நிபஜ்ஜிதுங் ந வட்டதீ’’தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 320).

    ‘‘Sabbaṃ pāsādaparibhoganti suvaṇṇarajatādivicitrāni kavāṭāni mañcapīṭhāni tālavaṇṭāni suvaṇṇarajatamayāni pānīyaghaṭapānīyasarāvāni yaṃ kiñci cittakammakataṃ, sabbaṃ vaṭṭati. ‘Pāsādassa dāsidāsaṃ khettavatthuṃ gomahiṃsaṃ demā’ti vadanti, pāṭekkaṃ gahaṇakiccaṃ natthi, pāsāde paṭiggahite paṭiggahitameva hoti. Gonakādīni saṅghikavihāre vā puggalikavihāre vā mañcapīṭhakesu attharitvā paribhuñjituṃ na vaṭṭanti. Dhammāsane pana gihivikatanīhārena labbhanti, tatrāpi nipajjituṃ na vaṭṭatī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 320).

    ‘‘ஸோவண்ணத்³வாரகவாடப³ந்த⁴’’ந்தி வா பாடோ², ப³ஹுப்³பீ³ஹிஸமாஸோ. இமினா ச து³தியபதே³ன ச ஸேனாஸனங் விஸேஸீயதி.

    ‘‘Sovaṇṇadvārakavāṭabandha’’nti vā pāṭho, bahubbīhisamāso. Iminā ca dutiyapadena ca senāsanaṃ visesīyati.

    3078. ந த³வங் கரேதி ‘‘கிங் பு³த்³தோ⁴ ஸிலகபு³த்³தோ⁴? கிங் த⁴ம்மோ கோ³த⁴ம்மோ அஜத⁴ம்மோ? கிங் ஸங்கோ⁴ கோ³ஸங்கோ⁴ அஜஸங்கோ⁴ மிக³ஸங்கோ⁴’’தி பரிஹாஸங் ந கரெய்ய. தித்தி²யப்³ப³தங் மூக³ப்³ப³தாதி³கங் நேவ க³ண்ஹெய்யாதி யோஜனா.

    3078.Na davaṃ kareti ‘‘kiṃ buddho silakabuddho? Kiṃ dhammo godhammo ajadhammo? Kiṃ saṅgho gosaṅgho ajasaṅgho migasaṅgho’’ti parihāsaṃ na kareyya. Titthiyabbataṃ mūgabbatādikaṃ neva gaṇheyyāti yojanā.

    3079. தா பி⁴க்கு²னியோ உத³காதி³னா வாபி ந ஸிஞ்செய்யாதி யோஜனா.

    3079. bhikkhuniyo udakādinā vāpi na siñceyyāti yojanā.

    3080. அஞ்ஞத்த² அஞ்ஞஸ்மிங் விஹாரே வஸ்ஸங்வுத்தோ² அஞ்ஞத்த² அஞ்ஞஸ்மிங் விஹாரே பா⁴க³ங் வஸ்ஸாவாஸிகபா⁴க³ங் க³ண்ஹாதி சே, து³க்கடங். தஸ்மிங் சீவரே நட்டே² வா ஜஜ்ஜரே ஜிண்ணே வா கீ³வா புன தா³தப்³ப³ந்தி யோஜனா.

    3080.Aññattha aññasmiṃ vihāre vassaṃvuttho aññattha aññasmiṃ vihāre bhāgaṃ vassāvāsikabhāgaṃ gaṇhāti ce, dukkaṭaṃ. Tasmiṃ cīvare naṭṭhe vā jajjare jiṇṇe vā gīvā puna dātabbanti yojanā.

    3081. ஸோதி அஞ்ஞத்த² பா⁴க³ங் க³ண்ஹனகோ பி⁴க்கு². தேஹீதி சீவரஸாமிகேஹி. ந்தி ததா² க³ஹிதங் வஸ்ஸாவாஸிகபா⁴க³ங். தேஸந்தி சீவரஸாமிகானங்.
