Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[333] 3. பக்ககோ³த⁴ஜாதகவண்ணனா
[333] 3. Pakkagodhajātakavaṇṇanā
ததே³வ மே த்வந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் குடும்பி³கங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² ஹெட்டா² வித்தா²ரிதமேவ. இத⁴ பன தேஸங் உத்³தா⁴ரங் ஸாதெ⁴த்வா ஆக³ச்ச²ந்தானங் அந்தராமக்³கே³ லுத்³த³கோ ‘‘உபோ⁴பி கா²த³தா²’’தி ஏகங் பக்ககோ³த⁴ங் அதா³ஸி. ஸோ புரிஸோ ப⁴ரியங் பானீயத்தா²ய பேஸெத்வா ஸப்³ப³ங் கோ³த⁴ங் கா²தி³த்வா தஸ்ஸா ஆக³தகாலே ‘‘ப⁴த்³தே³, கோ³தா⁴ பலாதா’’தி ஆஹ. ‘‘ஸாது⁴, ஸாமி, பக்ககோ³தா⁴ய பலாயந்தியா கிங் ஸக்கா காது’’ந்தி? ஸா ஜேதவனே பானீயங் பிவித்வா ஸத்து² ஸந்திகே நிஸின்னா ஸத்தா²ரா ‘‘கிங் உபாஸிகே, அயங் தே ஹிதகாமோ ஸஸினேஹோ உபகாரகோ’’தி புச்சி²தா ‘‘ப⁴ந்தே, அஹங் ஏதஸ்ஸ ஹிதகாமா ஸஸினேஹா, அயங் பன மயி நிஸ்ஸினேஹோ’’தி ஆஹ. ஸத்தா² ‘‘ஹோது மா சிந்தயி, ஏவங் நாமேஸ கரோதி. யதா³ பன தே கு³ணங் ஸரதி, ததா³ துய்ஹமேவ ஸப்³பி³ஸ்ஸரியங் தே³தீ’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Tadevame tvanti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ kuṭumbikaṃ ārabbha kathesi. Vatthu heṭṭhā vitthāritameva. Idha pana tesaṃ uddhāraṃ sādhetvā āgacchantānaṃ antarāmagge luddako ‘‘ubhopi khādathā’’ti ekaṃ pakkagodhaṃ adāsi. So puriso bhariyaṃ pānīyatthāya pesetvā sabbaṃ godhaṃ khāditvā tassā āgatakāle ‘‘bhadde, godhā palātā’’ti āha. ‘‘Sādhu, sāmi, pakkagodhāya palāyantiyā kiṃ sakkā kātu’’nti? Sā jetavane pānīyaṃ pivitvā satthu santike nisinnā satthārā ‘‘kiṃ upāsike, ayaṃ te hitakāmo sasineho upakārako’’ti pucchitā ‘‘bhante, ahaṃ etassa hitakāmā sasinehā, ayaṃ pana mayi nissineho’’ti āha. Satthā ‘‘hotu mā cintayi, evaṃ nāmesa karoti. Yadā pana te guṇaṃ sarati, tadā tuyhameva sabbissariyaṃ detī’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
அதீதம்பி ஹெட்டா² வுத்தஸதி³ஸமேவ. இத⁴ பன தேஸங் நிவத்தந்தானங் அந்தராமக்³கே³ லுத்³த³கோ கிலந்தபா⁴வங் தி³ஸ்வா ‘‘த்³வேபி ஜனா கா²த³தா²’’தி ஏகங் பக்ககோ³த⁴ங் அதா³ஸி. ராஜதீ⁴தா தங் வல்லியா ப³ந்தி⁴த்வா ஆதா³ய மக்³க³ங் படிபஜ்ஜி. தே ஏகங் ஸரங் தி³ஸ்வா மக்³கா³ ஓக்கம்ம அஸ்ஸத்த²மூலே நிஸீதி³ங்ஸு. ராஜபுத்தோ ‘‘க³ச்ச² ப⁴த்³தே³, ஸரதோ பது³மினிபத்தேன உத³கங் ஆஹர, மங்ஸங் கா²தி³ஸ்ஸாமா’’தி ஆஹ. ஸா கோ³த⁴ங் ஸாகா²ய லக்³கெ³த்வா பானீயத்தா²ய க³தா. இதரோ ஸப்³ப³ங் கோ³த⁴ங் கா²தி³த்வா அக்³க³னங்கு³ட்ட²ங் க³ஹெத்வா பரம்முகோ² நிஸீதி³. ஸோ தாய பானீயங் க³ஹெத்வா ஆக³தாய ‘‘ப⁴த்³தே³, கோ³தா⁴ ஸாகா²ய ஓதரித்வா வம்மிகங் பாவிஸி, அஹங் தா⁴வித்வா அக்³க³னங்கு³ட்ட²ங் அக்³க³ஹேஸிங், க³ஹிதட்டா²னங் ஹத்தே²யேவ கத்வா சி²ஜ்ஜித்வா பி³லங் பவிட்டா²’’தி ஆஹ. ‘‘ஹோது, தே³வ, பக்ககோ³தா⁴ய பலாயந்தியா கிங் கரிஸ்ஸாம, ஏஹி க³ச்சா²மா’’தி. தே பானீயங் பிவித்வா பா³ராணஸிங் அக³மங்ஸு.
Atītampi heṭṭhā vuttasadisameva. Idha pana tesaṃ nivattantānaṃ antarāmagge luddako kilantabhāvaṃ disvā ‘‘dvepi janā khādathā’’ti ekaṃ pakkagodhaṃ adāsi. Rājadhītā taṃ valliyā bandhitvā ādāya maggaṃ paṭipajji. Te ekaṃ saraṃ disvā maggā okkamma assatthamūle nisīdiṃsu. Rājaputto ‘‘gaccha bhadde, sarato paduminipattena udakaṃ āhara, maṃsaṃ khādissāmā’’ti āha. Sā godhaṃ sākhāya laggetvā pānīyatthāya gatā. Itaro sabbaṃ godhaṃ khāditvā agganaṅguṭṭhaṃ gahetvā parammukho nisīdi. So tāya pānīyaṃ gahetvā āgatāya ‘‘bhadde, godhā sākhāya otaritvā vammikaṃ pāvisi, ahaṃ dhāvitvā agganaṅguṭṭhaṃ aggahesiṃ, gahitaṭṭhānaṃ hattheyeva katvā chijjitvā bilaṃ paviṭṭhā’’ti āha. ‘‘Hotu, deva, pakkagodhāya palāyantiyā kiṃ karissāma, ehi gacchāmā’’ti. Te pānīyaṃ pivitvā bārāṇasiṃ agamaṃsu.
ராஜபுத்தோ ரஜ்ஜங் பத்வா தங் அக்³க³மஹேஸிட்டா²னமத்தே ட²பேஸி, ஸக்காரஸம்மானோ பனஸ்ஸா நத்தி². போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸா ஸக்காரங் காரேதுகாமோ ரஞ்ஞோ ஸந்திகே ட²த்வா ‘‘நனு மயங் அய்யே தும்ஹாகங் ஸந்திகா கிஞ்சி ந லபா⁴ம, கிங் நோ ந ஓலோகேதா²’’தி ஆஹ. ‘‘தாத, அஹமேவ ரஞ்ஞோ ஸந்திகா கிஞ்சி ந லபா⁴மி, துய்ஹங் கிங் த³ஸ்ஸாமி, ராஜாபி மய்ஹங் இதா³னி கிங் த³ஸ்ஸதி, ஸோ அரஞ்ஞதோ ஆக³மனகாலே பக்ககோ³த⁴ங் ஏககோவ கா²தீ³’’தி . ‘‘அய்யே, ந தே³வோ ஏவரூபங் கரிஸ்ஸதி, மா ஏவங் அவசுத்தா²’’தி. அத² நங் தே³வீ ‘‘துய்ஹங் தங், தாத, ந பாகடங், ரஞ்ஞோயேவ மய்ஹஞ்ச பாகட’’ந்தி வத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Rājaputto rajjaṃ patvā taṃ aggamahesiṭṭhānamatte ṭhapesi, sakkārasammāno panassā natthi. Bodhisatto tassā sakkāraṃ kāretukāmo rañño santike ṭhatvā ‘‘nanu mayaṃ ayye tumhākaṃ santikā kiñci na labhāma, kiṃ no na olokethā’’ti āha. ‘‘Tāta, ahameva rañño santikā kiñci na labhāmi, tuyhaṃ kiṃ dassāmi, rājāpi mayhaṃ idāni kiṃ dassati, so araññato āgamanakāle pakkagodhaṃ ekakova khādī’’ti . ‘‘Ayye, na devo evarūpaṃ karissati, mā evaṃ avacutthā’’ti. Atha naṃ devī ‘‘tuyhaṃ taṃ, tāta, na pākaṭaṃ, raññoyeva mayhañca pākaṭa’’nti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –
129.
129.
‘‘ததே³வ மே த்வங் விதி³தோ, வனமஜ்ஜே² ரதே²ஸப⁴;
‘‘Tadeva me tvaṃ vidito, vanamajjhe rathesabha;
யஸ்ஸ தே க²க்³க³ப³த்³த⁴ஸ்ஸ, ஸன்னத்³த⁴ஸ்ஸ திரீடினோ;
Yassa te khaggabaddhassa, sannaddhassa tirīṭino;
அஸ்ஸத்த²து³மஸாகா²ய, பக்ககோ³தா⁴ பலாயதா²’’தி.
Assatthadumasākhāya, pakkagodhā palāyathā’’ti.
தத்த² ததே³வாதி தஸ்மிங்யேவ காலே ‘‘அயங் மய்ஹங் அதா³யகோ’’தி ஏவங் த்வங் விதி³தோ. அஞ்ஞே பன தவ ஸபா⁴வங் ந ஜானந்தீதி அத்தோ². க²க்³க³ப³த்³த⁴ஸ்ஸாதி ப³த்³த⁴க²க்³க³ஸ்ஸ. திரீடினோதி திரீடவத்த²னிவத்த²ஸ்ஸ மக்³கா³க³மனகாலே. பக்ககோ³தா⁴தி அங்கா³ரபக்கா கோ³தா⁴ பலாயதா²தி.
Tattha tadevāti tasmiṃyeva kāle ‘‘ayaṃ mayhaṃ adāyako’’ti evaṃ tvaṃ vidito. Aññe pana tava sabhāvaṃ na jānantīti attho. Khaggabaddhassāti baddhakhaggassa. Tirīṭinoti tirīṭavatthanivatthassa maggāgamanakāle. Pakkagodhāti aṅgārapakkā godhā palāyathāti.
ஏவங் ரஞ்ஞா கததோ³ஸங் பரிஸமஜ்ஜே² பாகடங் கத்வா கதே²ஸி. தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘அய்யே, தே³வஸ்ஸ அப்பியகாலதோ பபு⁴தி உபி⁴ன்னம்பி அபா²ஸுகங் கத்வா கஸ்மா இத⁴ வஸதா²’’தி வத்வா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Evaṃ raññā katadosaṃ parisamajjhe pākaṭaṃ katvā kathesi. Taṃ sutvā bodhisatto ‘‘ayye, devassa appiyakālato pabhuti ubhinnampi aphāsukaṃ katvā kasmā idha vasathā’’ti vatvā dve gāthā abhāsi –
130.
130.
‘‘நமே நமந்தஸ்ஸ ப⁴ஜே ப⁴ஜந்தங், கிச்சானுகுப்³ப³ஸ்ஸ கரெய்ய கிச்சங்;
‘‘Name namantassa bhaje bhajantaṃ, kiccānukubbassa kareyya kiccaṃ;
நானத்த²காமஸ்ஸ கரெய்ய அத்த²ங், அஸம்ப⁴ஜந்தம்பி ந ஸம்ப⁴ஜெய்ய.
Nānatthakāmassa kareyya atthaṃ, asambhajantampi na sambhajeyya.
131.
131.
‘‘சஜே சஜந்தங் வனத²ங் ந கயிரா, அபேதசித்தேன ந ஸம்ப⁴ஜெய்ய;
‘‘Caje cajantaṃ vanathaṃ na kayirā, apetacittena na sambhajeyya;
தி³ஜோ து³மங் கீ²ணப²லந்தி ஞத்வா, அஞ்ஞங் ஸமெக்கெ²ய்ய மஹா ஹி லோகோ’’தி.
Dijo dumaṃ khīṇaphalanti ñatvā, aññaṃ samekkheyya mahā hi loko’’ti.
தத்த² நமே நமந்தஸ்ஸாதி யோ அத்தனி முது³சித்தேன நமதி, தஸ்ஸேவ படினமெய்ய. கிச்சானுகுப்³ப³ஸ்ஸாதி அத்தனோ உப்பன்னங் கிச்சங் அனுகுப்³ப³ந்தஸ்ஸேவ. அனத்த²காமஸ்ஸாதி அவட்³டி⁴காமஸ்ஸ. வனத²ங் ந கயிராதி தஸ்மிங் சஜந்தே தண்ஹாஸ்னேஹங் ந கரெய்ய. அபேதசித்தேனாதி அபக³தசித்தேன விரத்தசித்தேன. ந ஸம்ப⁴ஜெய்யாதி ந ஸமாக³ச்செ²ய்ய. அஞ்ஞங் ஸமெக்கெ²ய்யாதி அஞ்ஞங் ஓலோகெய்ய, யதா² தி³ஜோ கீ²ணப²லங் து³மங் ருக்க²ங் ஞத்வா அஞ்ஞங் ப²லப⁴ரிதங் ருக்க²ங் க³ச்ச²தி, ததா² கீ²ணராக³ங் புரிஸங் ஞத்வா அஞ்ஞங் ஸஸினேஹங் உபக³ச்செ²ய்யாதி அதி⁴ப்பாயோ.
Tattha name namantassāti yo attani muducittena namati, tasseva paṭinameyya. Kiccānukubbassāti attano uppannaṃ kiccaṃ anukubbantasseva. Anatthakāmassāti avaḍḍhikāmassa. Vanathaṃ na kayirāti tasmiṃ cajante taṇhāsnehaṃ na kareyya. Apetacittenāti apagatacittena virattacittena. Na sambhajeyyāti na samāgaccheyya. Aññaṃ samekkheyyāti aññaṃ olokeyya, yathā dijo khīṇaphalaṃ dumaṃ rukkhaṃ ñatvā aññaṃ phalabharitaṃ rukkhaṃ gacchati, tathā khīṇarāgaṃ purisaṃ ñatvā aññaṃ sasinehaṃ upagaccheyyāti adhippāyo.
ராஜா போ³தி⁴ஸத்தே கதெ²ந்தே ஏவ தஸ்ஸா கு³ணங் ஸரித்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, எத்தகங் காலங் தவ கு³ணங் ந ஸல்லக்கே²ஸிங், பண்டி³தஸ்ஸயேவ கதா²ய ஸல்லக்கே²ஸிங், மம அபராத⁴ங் ஸஹந்தியா இத³ங் ஸகலரஜ்ஜங் துய்ஹமேவ த³ம்மீ’’தி வத்வா சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –
Rājā bodhisatte kathente eva tassā guṇaṃ saritvā ‘‘bhadde, ettakaṃ kālaṃ tava guṇaṃ na sallakkhesiṃ, paṇḍitassayeva kathāya sallakkhesiṃ, mama aparādhaṃ sahantiyā idaṃ sakalarajjaṃ tuyhameva dammī’’ti vatvā catutthaṃ gāthamāha –
132.
132.
‘‘ஸோ தே கரிஸ்ஸாமி யதா²னுபா⁴வங், கதஞ்ஞுதங் க²த்தியே பெக்க²மானோ;
‘‘So te karissāmi yathānubhāvaṃ, kataññutaṃ khattiye pekkhamāno;
ஸப்³ப³ஞ்ச தே இஸ்ஸரியங் த³தா³மி, யஸ்ஸிச்ச²ஸீ தஸ்ஸ துவங் த³தா³மீ’’தி.
Sabbañca te issariyaṃ dadāmi, yassicchasī tassa tuvaṃ dadāmī’’ti.
தத்த² ஸோதி ஸோ அஹங். யதா²னுபா⁴வந்தி யதா²ஸத்தி யதா²ப³லங். யஸ்ஸிச்ச²ஸீதி யஸ்ஸ இச்ச²ஸி, தஸ்ஸ இத³ங் ரஜ்ஜங் ஆதி³ங் கத்வா யங் த்வங் இச்ச²ஸி, தங் த³தா³மீதி.
Tattha soti so ahaṃ. Yathānubhāvanti yathāsatti yathābalaṃ. Yassicchasīti yassa icchasi, tassa idaṃ rajjaṃ ādiṃ katvā yaṃ tvaṃ icchasi, taṃ dadāmīti.
ஏவஞ்ச பன வத்வா ராஜா தே³வியா ஸப்³பி³ஸ்ஸரியங் அதா³ஸி, ‘‘இமினாஹங் ஏதிஸ்ஸா கு³ணங் ஸராபிதோ’’தி பண்டி³தஸ்ஸபி மஹந்தங் இஸ்ஸரியங் அதா³ஸி.
Evañca pana vatvā rājā deviyā sabbissariyaṃ adāsi, ‘‘imināhaṃ etissā guṇaṃ sarāpito’’ti paṇḍitassapi mahantaṃ issariyaṃ adāsi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உபோ⁴ ஜயம்பதிகா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹிங்ஸு.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ubho jayampatikā sotāpattiphale patiṭṭhahiṃsu.
ததா³ ஜயம்பதிகா ஏதரஹி ஜயம்பதிகாவ அஹேஸுங், பண்டி³தாமச்சோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Tadā jayampatikā etarahi jayampatikāva ahesuṃ, paṇḍitāmacco pana ahameva ahosinti.
பக்ககோ³த⁴ஜாதகவண்ணனா ததியா.
Pakkagodhajātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 333. பக்ககோ³த⁴ஜாதகங் • 333. Pakkagodhajātakaṃ