Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    பலிபோ³த⁴பஞ்ஹாப்³யாகரணகதா²வண்ணனா

    Palibodhapañhābyākaraṇakathāvaṇṇanā

    415-6. ஸன்னிட்டா²னந்திகோ கத²ங் ப³ஹிஸீமாய உத்³த⁴ரீயதி? பி⁴க்கு² அகதசீவரங் ஸமாதா³ய பக்கமதி ‘‘ந பச்செஸ்ஸ’’ந்தி, தஸ்ஸ ப³ஹிஸீமாக³தஸ்ஸ ஏவங் ஹோதி ‘‘நேவிமங் சீவரங் காரெஸ்ஸ’’ந்தி, ஏவமேதஸ்ஸ ப³ஹிஸீமாக³தஸ்ஸ உத்³த⁴ரீயதி. கத²ங் அந்தோஸீமாய? அகதசீவரங் ஸமாதா³ய பக்கமதி ‘‘ந பச்செஸ்ஸ’’ந்தி, ததோ தத்த² பா²ஸுவிஹாரங் அலப⁴ந்தோ தமேவ விஹாரங் ஆக³ச்ச²தி, தஸ்ஸ சீவரபலிபோ³தோ⁴யேவ டி²தோ, ஸோ ச ‘‘நேவிமங் சீவரங் காரெஸ்ஸ’’ந்தி சித்தே உப்பன்னே சி²ஜ்ஜதி, தஸ்மா ‘‘அந்தோஸீமாய உத்³த⁴ரீயதீ’’தி வுத்தங். ஸன்னிட்டா²னந்திகங் து³வித⁴ங் ‘‘ந பச்செஸ்ஸ’’ந்தி ஆவாஸபலிபோ³த⁴ங் சி²ந்தி³த்வா ததோ புனபி தமேவ விஹாரங் ஆக³ந்த்வா ‘‘நேவிமங் சீவரங் காரெஸ்ஸ’’ந்தி ஸன்னிட்டா²னங் கரோதி, ப³ஹிஸீமாய ட²த்வா ‘‘நேவிமங் சீவரங் காரெஸ்ஸங் ந பச்செஸ்ஸ’’ந்தி சித்துப்பாதே³ன ஸன்னிட்டா²னந்திகங் ஹோதி. கா³தா²யம்பி ‘‘த்³வே பலிபோ³தா⁴ அபுப்³ப³ங் அசரிம’’ந்தி இத³ங் இமமேவ ஸந்தா⁴ய. ‘‘ஆஸாவச்சே²தி³கோ கத²ங் அந்தோஸீமாய ? ஆஸீஸிதேன ‘தும்ஹே விஹாரமேவ பத்தே²த², அஹங் பஹிணிஸ்ஸாமீ’தி வுத்தோ புப்³பே³ ‘ந பச்செஸ்ஸ’ந்தி ஆவாஸபலிபோ³த⁴ங் சி²ந்தி³த்வா க³தோ புன தங் விஹாரங் க³ந்த்வா தேன ‘நாஹங் ஸக்கோமி தா³து’ந்தி பஹிதோ ஹோதீ’’தி லிகி²தங். ‘‘அத்தா²ரே ஹி ஸதி உத்³தா⁴ரோ நாமா’’தி அத்தா²ரங் வினா உத்³தா⁴ரங் ந லப⁴ந்தி, தஸ்மா வுத்தங். புரிமா த்³வேதி ‘‘த்³வே கதி²னுத்³தா⁴ரா ஏகுப்பாதா³ ஏகனிரோதா⁴’’தி வுத்தாதி⁴காரே பட²மங் வுத்தா அந்தரப்³பா⁴ரஸஹுப்³பா⁴ரா. ந பக்கமனந்திகாத³யோ த்³வே. ஏகதோ நிருஜ்ஜ²ந்தீதி உத்³தா⁴ரபா⁴வங் பாபுணந்தீதி அத்தோ².

    415-6. Sanniṭṭhānantiko kathaṃ bahisīmāya uddharīyati? Bhikkhu akatacīvaraṃ samādāya pakkamati ‘‘na paccessa’’nti, tassa bahisīmāgatassa evaṃ hoti ‘‘nevimaṃ cīvaraṃ kāressa’’nti, evametassa bahisīmāgatassa uddharīyati. Kathaṃ antosīmāya? Akatacīvaraṃ samādāya pakkamati ‘‘na paccessa’’nti, tato tattha phāsuvihāraṃ alabhanto tameva vihāraṃ āgacchati, tassa cīvarapalibodhoyeva ṭhito, so ca ‘‘nevimaṃ cīvaraṃ kāressa’’nti citte uppanne chijjati, tasmā ‘‘antosīmāya uddharīyatī’’ti vuttaṃ. Sanniṭṭhānantikaṃ duvidhaṃ ‘‘na paccessa’’nti āvāsapalibodhaṃ chinditvā tato punapi tameva vihāraṃ āgantvā ‘‘nevimaṃ cīvaraṃ kāressa’’nti sanniṭṭhānaṃ karoti, bahisīmāya ṭhatvā ‘‘nevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ na paccessa’’nti cittuppādena sanniṭṭhānantikaṃ hoti. Gāthāyampi ‘‘dve palibodhā apubbaṃ acarima’’nti idaṃ imameva sandhāya. ‘‘Āsāvacchediko kathaṃ antosīmāya ? Āsīsitena ‘tumhe vihārameva patthetha, ahaṃ pahiṇissāmī’ti vutto pubbe ‘na paccessa’nti āvāsapalibodhaṃ chinditvā gato puna taṃ vihāraṃ gantvā tena ‘nāhaṃ sakkomi dātu’nti pahito hotī’’ti likhitaṃ. ‘‘Atthāre hi sati uddhāro nāmā’’ti atthāraṃ vinā uddhāraṃ na labhanti, tasmā vuttaṃ. Purimā dveti ‘‘dve kathinuddhārā ekuppādā ekanirodhā’’ti vuttādhikāre paṭhamaṃ vuttā antarabbhārasahubbhārā. Na pakkamanantikādayo dve. Ekato nirujjhantīti uddhārabhāvaṃ pāpuṇantīti attho.

    கதி²னபே⁴த³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Kathinabhedavaṇṇanā niṭṭhitā.

    பஞ்ஞத்திவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Paññattivaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 6. பலிபோ³த⁴பஞ்ஹாப்³யாகரணங் • 6. Palibodhapañhābyākaraṇaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / கதி²னாதி³ஜானிதப்³ப³விபா⁴க³வண்ணனா • Kathinādijānitabbavibhāgavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / கதி²னபே⁴த³வண்ணனா • Kathinabhedavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / கதி²னாதி³ஜானிதப்³ப³விபா⁴க³வண்ணனா • Kathinādijānitabbavibhāgavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / கதி²னாதி³ஜானிதப்³ப³விபா⁴க³வண்ணனா • Kathinādijānitabbavibhāgavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact