Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi

    275. பாலிலெய்யகக³மனகதா²

    275. Pālileyyakagamanakathā

    467. 1 அத² கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மந்தஞ்ச அனுருத்³த⁴ங் ஆயஸ்மந்தஞ்ச நந்தி³யங் ஆயஸ்மந்தஞ்ச கிமிலங் த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸெத்வா ஸமாத³பெத்வா ஸமுத்தேஜெத்வா ஸம்பஹங்ஸெத்வா உட்டா²யாஸனா யேன பாலிலெய்யகங் 2 தேன சாரிகங் பக்காமி. அனுபுப்³பே³ன சாரிகங் சரமானோ யேன பாலிலெய்யகங் தத³வஸரி. தத்ர ஸுத³ங் ப⁴க³வா பாலிலெய்யகே விஹரதி ரக்கி²தவனஸண்டே³ ப⁴த்³த³ஸாலமூலே. அத² கோ² ப⁴க³வதோ ரஹோக³தஸ்ஸ படிஸல்லீனஸ்ஸ ஏவங் சேதஸோ பரிவிதக்கோ உத³பாதி³ – ‘‘அஹங் கோ² புப்³பே³ ஆகிண்ணோ ந பா²ஸு விஹாஸிங் தேஹி கோஸம்ப³கேஹி 3 பி⁴க்கூ²ஹி ப⁴ண்ட³னகாரகேஹி கலஹகாரகேஹி விவாத³காரகேஹி ப⁴ஸ்ஸகாரகேஹி ஸங்கே⁴ அதி⁴கரணகாரகேஹி. ஸொம்ஹி ஏதரஹி ஏகோ அது³தியோ ஸுக²ங் பா²ஸு விஹராமி அஞ்ஞத்ரேவ தேஹி கோஸம்ப³கேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ப⁴ண்ட³னகாரகேஹி கலஹகாரகேஹி விவாத³காரகேஹி ப⁴ஸ்ஸகாரகேஹி ஸங்கே⁴ அதி⁴கரணகாரகேஹீ’’தி.

    467.4 Atha kho bhagavā āyasmantañca anuruddhaṃ āyasmantañca nandiyaṃ āyasmantañca kimilaṃ dhammiyā kathāya sandassetvā samādapetvā samuttejetvā sampahaṃsetvā uṭṭhāyāsanā yena pālileyyakaṃ 5 tena cārikaṃ pakkāmi. Anupubbena cārikaṃ caramāno yena pālileyyakaṃ tadavasari. Tatra sudaṃ bhagavā pālileyyake viharati rakkhitavanasaṇḍe bhaddasālamūle. Atha kho bhagavato rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi – ‘‘ahaṃ kho pubbe ākiṇṇo na phāsu vihāsiṃ tehi kosambakehi 6 bhikkhūhi bhaṇḍanakārakehi kalahakārakehi vivādakārakehi bhassakārakehi saṅghe adhikaraṇakārakehi. Somhi etarahi eko adutiyo sukhaṃ phāsu viharāmi aññatreva tehi kosambakehi bhikkhūhi bhaṇḍanakārakehi kalahakārakehi vivādakārakehi bhassakārakehi saṅghe adhikaraṇakārakehī’’ti.

    அஞ்ஞதரோபி கோ² ஹத்தி²னாகோ³ ஆகிண்ணோ விஹரதி ஹத்தீ²ஹி ஹத்தி²னீஹி ஹத்தி²களபே⁴ஹி ஹத்தி²ச்சா²பேஹி, சி²ன்னக்³கா³னி சேவ திணானி கா²த³தி, ஓப⁴க்³கோ³ப⁴க்³க³ஞ்சஸ்ஸ ஸாகா²ப⁴ங்க³ங் கா²த³ந்தி, ஆவிலானி ச பானீயானி பிவதி, ஓகா³ஹா சஸ்ஸ ஓதிண்ணஸ்ஸ ஹத்தி²னியோ காயங் உபனிக⁴ங்ஸந்தியோ க³ச்ச²ந்தி. அத² கோ² தஸ்ஸ ஹத்தி²னாக³ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அஹங் கோ² ஆகிண்ணோ விஹராமி ஹத்தீ²ஹி ஹத்தி²னீஹி ஹத்தி²களபே⁴ஹி ஹத்தி²ச்சா²பேஹி, சி²ன்னக்³கா³னி சேவ திணானி கா²தா³மி, ஓப⁴க்³கோ³ப⁴க்³க³ஞ்ச மே ஸாகா²ப⁴ங்க³ங் கா²த³ந்தி, ஆவிலானி ச பானீயானி பிவாமி, ஓகா³ஹா ச மே ஓதிண்ணஸ்ஸ ஹத்தி²னியோ காயங் உபனிக⁴ங்ஸந்தியோ க³ச்ச²ந்தி. யங்னூனாஹங் ஏகோவ க³ணஸ்மா வூபகட்டோ² விஹரெய்ய’’ந்தி. அத² கோ² ஸோ ஹத்தி²னாகோ³ யூதா² அபக்கம்ம யேன பாலிலெய்யகங் ரக்கி²தவனஸண்டோ³ ப⁴த்³த³ஸாலமூலங் யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா ஸொண்டா³ய ப⁴க³வதோ பானீயங் பரிபோ⁴ஜனீயங் உபட்டா²பேதி, அப்பஹரிதஞ்ச கரோதி. அத² கோ² தஸ்ஸ ஹத்தி²னாக³ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அஹங் கோ² புப்³பே³ ஆகிண்ணோ ந பா²ஸு விஹாஸிங் ஹத்தீ²ஹி ஹத்தி²னீஹி ஹத்தி²களபே⁴ஹி ஹத்தி²ச்சா²பேஹி, சி²ன்னக்³கா³னி சேவ திணானி கா²தி³ங், ஓப⁴க்³கோ³ப⁴க்³க³ஞ்ச மே ஸாகா²ப⁴ங்க³ங் கா²தி³ங்ஸு, ஆவிலானி ச பானீயானி அபாயிங் ஓகா³ஹா ச மே ஓதிண்ணஸ்ஸ 7 ஹத்தி²னியோ காயங் உபனிக⁴ங்ஸந்தியோ அக³மங்ஸு. ஸொம்ஹி ஏதரஹி ஏகோ அது³தியோ ஸுக²ங் பா²ஸு விஹராமி அஞ்ஞத்ரேவ ஹத்தீ²ஹி ஹத்தி²னீஹி ஹத்தி²களபே⁴ஹி ஹத்தி²ச்சா²பேஹீ’’தி.

    Aññataropi kho hatthināgo ākiṇṇo viharati hatthīhi hatthinīhi hatthikaḷabhehi hatthicchāpehi, chinnaggāni ceva tiṇāni khādati, obhaggobhaggañcassa sākhābhaṅgaṃ khādanti, āvilāni ca pānīyāni pivati, ogāhā cassa otiṇṇassa hatthiniyo kāyaṃ upanighaṃsantiyo gacchanti. Atha kho tassa hatthināgassa etadahosi – ‘‘ahaṃ kho ākiṇṇo viharāmi hatthīhi hatthinīhi hatthikaḷabhehi hatthicchāpehi, chinnaggāni ceva tiṇāni khādāmi, obhaggobhaggañca me sākhābhaṅgaṃ khādanti, āvilāni ca pānīyāni pivāmi, ogāhā ca me otiṇṇassa hatthiniyo kāyaṃ upanighaṃsantiyo gacchanti. Yaṃnūnāhaṃ ekova gaṇasmā vūpakaṭṭho vihareyya’’nti. Atha kho so hatthināgo yūthā apakkamma yena pālileyyakaṃ rakkhitavanasaṇḍo bhaddasālamūlaṃ yena bhagavā tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā soṇḍāya bhagavato pānīyaṃ paribhojanīyaṃ upaṭṭhāpeti, appaharitañca karoti. Atha kho tassa hatthināgassa etadahosi – ‘‘ahaṃ kho pubbe ākiṇṇo na phāsu vihāsiṃ hatthīhi hatthinīhi hatthikaḷabhehi hatthicchāpehi, chinnaggāni ceva tiṇāni khādiṃ, obhaggobhaggañca me sākhābhaṅgaṃ khādiṃsu, āvilāni ca pānīyāni apāyiṃ ogāhā ca me otiṇṇassa 8 hatthiniyo kāyaṃ upanighaṃsantiyo agamaṃsu. Somhi etarahi eko adutiyo sukhaṃ phāsu viharāmi aññatreva hatthīhi hatthinīhi hatthikaḷabhehi hatthicchāpehī’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா அத்தனோ ச பவிவேகங் விதி³த்வா தஸ்ஸ ச ஹத்தி²னாக³ஸ்ஸ சேதஸா சேதோபரிவிதக்கமஞ்ஞாய தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –

    Atha kho bhagavā attano ca pavivekaṃ viditvā tassa ca hatthināgassa cetasā cetoparivitakkamaññāya tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    9 ‘‘ஏதங் 10 நாக³ஸ்ஸ நாகே³ன, ஈஸாத³ந்தஸ்ஸ ஹத்தி²னோ;

    11 ‘‘Etaṃ 12 nāgassa nāgena, īsādantassa hatthino;

    ஸமேதி சித்தங் சித்தேன, யதே³கோ ரமதீ வனே’’தி.

    Sameti cittaṃ cittena, yadeko ramatī vane’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா பாலிலெய்யகே யதா²பி⁴ரந்தங் விஹரித்வா யேன ஸாவத்தி² தேன சாரிகங் பக்காமி. அனுபுப்³பே³ன சாரிகங் சரமானோ யேன ஸாவத்தி² தத³வஸரி. தத்ர ஸுத³ங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. அத² கோ² கோஸம்ப³கா உபாஸகா – ‘‘இமே கோ² அய்யா கோஸம்ப³கா பி⁴க்கூ² ப³ஹுனோ அம்ஹாகங் அனத்த²ஸ்ஸ காரகா . இமேஹி உப்³பா³ள்ஹோ ப⁴க³வா பக்கந்தோ. ஹந்த³ மயங் அய்யே கோஸம்ப³கே பி⁴க்கூ² நேவ அபி⁴வாதெ³ய்யாம, ந பச்சுட்டெ²ய்யாம, ந அஞ்ஜலிகம்மங் ஸாமீசிகம்மங் கரெய்யாம, ந ஸக்கரெய்யாம, ந க³ருங் கரெய்யாம, ந மானெய்யாம, ந ப⁴ஜெய்யாம, ந பூஜெய்யாம, உபக³தானம்பி பிண்ட³கங் ந த³ஜ்ஜெய்யாம – ஏவங் இமே அம்ஹேஹி அஸக்கரியமானா அக³ருகரியமானா அமானியமானா அப⁴ஜியமானா அபூஜியமானா அஸக்காரபகதா பக்கமிஸ்ஸந்தி வா விப்³ப⁴மிஸ்ஸந்தி வா ப⁴க³வந்தங் வா பஸாதெ³ஸ்ஸந்தீ’’தி. அத² கோ² கோஸம்ப³கா உபாஸகா கோஸம்ப³கே பி⁴க்கூ² நேவ அபி⁴வாதே³ஸுங், ந பச்சுட்டே²ஸுங், ந அஞ்ஜலிகம்மங் ஸாமீசிகம்மங் அகங்ஸு, ந ஸக்கரிங்ஸு, ந க³ருங் கரிங்ஸு, ந மானேஸுங், ந ப⁴ஜேஸுங் ந பூஜேஸுங், உபக³தானம்பி பிண்ட³கங் ந அத³ங்ஸு. அத² கோ² கோஸம்ப³கா பி⁴க்கூ² கோஸம்ப³கேஹி உபாஸகேஹி அஸக்கரியமானா அக³ருகரியமானா அமானியமானா அப⁴ஜியமானா அபூஜியமானா அஸக்காரபகதா ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘ஹந்த³ மயங், ஆவுஸோ, ஸாவத்தி²ங் க³ந்த்வா ப⁴க³வதோ ஸந்திகே இமங் அதி⁴கரணங் வூபஸமெய்யாமா’’தி.

    Atha kho bhagavā pālileyyake yathābhirantaṃ viharitvā yena sāvatthi tena cārikaṃ pakkāmi. Anupubbena cārikaṃ caramāno yena sāvatthi tadavasari. Tatra sudaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho kosambakā upāsakā – ‘‘ime kho ayyā kosambakā bhikkhū bahuno amhākaṃ anatthassa kārakā . Imehi ubbāḷho bhagavā pakkanto. Handa mayaṃ ayye kosambake bhikkhū neva abhivādeyyāma, na paccuṭṭheyyāma, na añjalikammaṃ sāmīcikammaṃ kareyyāma, na sakkareyyāma, na garuṃ kareyyāma, na māneyyāma, na bhajeyyāma, na pūjeyyāma, upagatānampi piṇḍakaṃ na dajjeyyāma – evaṃ ime amhehi asakkariyamānā agarukariyamānā amāniyamānā abhajiyamānā apūjiyamānā asakkārapakatā pakkamissanti vā vibbhamissanti vā bhagavantaṃ vā pasādessantī’’ti. Atha kho kosambakā upāsakā kosambake bhikkhū neva abhivādesuṃ, na paccuṭṭhesuṃ, na añjalikammaṃ sāmīcikammaṃ akaṃsu, na sakkariṃsu, na garuṃ kariṃsu, na mānesuṃ, na bhajesuṃ na pūjesuṃ, upagatānampi piṇḍakaṃ na adaṃsu. Atha kho kosambakā bhikkhū kosambakehi upāsakehi asakkariyamānā agarukariyamānā amāniyamānā abhajiyamānā apūjiyamānā asakkārapakatā evamāhaṃsu – ‘‘handa mayaṃ, āvuso, sāvatthiṃ gantvā bhagavato santike imaṃ adhikaraṇaṃ vūpasameyyāmā’’ti.

    பாலிலெய்யகக³மனகதா² நிட்டி²தா.

    Pālileyyakagamanakathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. உதா³॰ 35 ஆத³யோ தோ²கங் விஸதி³ஸங்
    2. பாரிலெய்யகங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    3. கோஸப்³பி⁴கேஹி (ஸ்யா॰)
    4. udā. 35 ādayo thokaṃ visadisaṃ
    5. pārileyyakaṃ (sī. syā.)
    6. kosabbhikehi (syā.)
    7. ஓகா³ஹஞ்சஸ்ஸ ஓதிண்ணஸ்ஸ (ஸ்யா॰), ஓகா³ஹா சஸ்ஸ உத்திண்ணஸ்ஸ (ஸீ॰)
    8. ogāhañcassa otiṇṇassa (syā.), ogāhā cassa uttiṇṇassa (sī.)
    9. உதா³॰ 35
    10. ஏவங் (க॰)
    11. udā. 35
    12. evaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / பாலிலெய்யகக³மனகதா² • Pālileyyakagamanakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / பாலிலெய்யகக³மனகதா²வண்ணனா • Pālileyyakagamanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / பாலிலெய்யகக³மனகதா²வண்ணனா • Pālileyyakagamanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / பாலிலெய்யகக³மனகதா²வண்ணனா • Pālileyyakagamanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 275. பாலிலெய்யகக³மனகதா² • 275. Pālileyyakagamanakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact