Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    பாலிலெய்யகக³மனகதா²வண்ணனா

    Pālileyyakagamanakathāvaṇṇanā

    467. த⁴ம்மியா கதா²யாதி ஸமக்³க³வாஸே ஆனிஸங்ஸபடிஸங்யுத்தாய த⁴ம்மகதா²ய. அனுபுப்³பே³ன (உதா³॰ அட்ட²॰ 35) சாரிகங் சரமானோதி அனுக்கமேன கா³மனிக³மபடிபாடியா சாரிகங் சரமானோ. யேன பாலிலெய்யகங் தத³வஸரீதி ஏககோவ யேன பாலிலெய்யககா³மோ, தங் அவஸரி. பாலிலெய்யககா³மவாஸினோபி பச்சுக்³க³ந்த்வா ப⁴க³வதோ தா³னங் த³த்வா பாலிலெய்யககா³மஸ்ஸ அவிதூ³ரே ரக்கி²தவனஸண்டோ³ நாம அத்தி², தத்த² ப⁴க³வதோ பண்ணஸாலங் கத்வா ‘‘எத்த² ப⁴க³வா வஸதூ’’தி யாசித்வா வாஸயிங்ஸு. ப⁴த்³த³ஸாலோதி பன தத்தே²கோ மனாபோ லட்டி²கோ ஸாலருக்கோ². ப⁴க³வா தங் கா³மங் உபனிஸ்ஸாய வனஸண்டே³ பண்ணஸாலாய ஸமீபே தஸ்மிங் ருக்க²மூலே விஹாஸி. தேன வுத்தங் ‘‘பாலிலெய்யகே விஹரதி ரக்கி²தவனஸண்டே³ ப⁴த்³த³ஸாலமூலே’’தி.

    467.Dhammiyākathāyāti samaggavāse ānisaṃsapaṭisaṃyuttāya dhammakathāya. Anupubbena (udā. aṭṭha. 35) cārikaṃ caramānoti anukkamena gāmanigamapaṭipāṭiyā cārikaṃ caramāno. Yena pālileyyakaṃ tadavasarīti ekakova yena pālileyyakagāmo, taṃ avasari. Pālileyyakagāmavāsinopi paccuggantvā bhagavato dānaṃ datvā pālileyyakagāmassa avidūre rakkhitavanasaṇḍo nāma atthi, tattha bhagavato paṇṇasālaṃ katvā ‘‘ettha bhagavā vasatū’’ti yācitvā vāsayiṃsu. Bhaddasāloti pana tattheko manāpo laṭṭhiko sālarukkho. Bhagavā taṃ gāmaṃ upanissāya vanasaṇḍe paṇṇasālāya samīpe tasmiṃ rukkhamūle vihāsi. Tena vuttaṃ ‘‘pālileyyake viharati rakkhitavanasaṇḍe bhaddasālamūle’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வதோ ரஹோக³தஸ்ஸாதிஆதி³ ப⁴க³வதோ விவேகஸுக²பச்சவெக்க²ணத³ஸ்ஸனங். ஆகிண்ணோ ந பா²ஸு விஹாஸிந்தி ஸம்பா³த⁴ப்பத்தோ ஆகிண்ணோ விஹாஸிங். கிங் பன ப⁴க³வதோ ஸம்பா³தோ⁴ அத்தி² ஸங்ஸக்³கோ³ வாதி? நத்தி². ந ஹி கோசி ப⁴க³வந்தங் அனிச்சா²ய உபஸங்கமிதுங் ஸக்கோதி. து³ராஸதா³ ஹி பு³த்³தா⁴ ப⁴க³வந்தோ ஸப்³ப³த்த² ச அனுபலித்தா, ஹிதேஸிதாய பன ஸத்தேஸு அனுகம்பங் உபாதா³ய ‘‘முத்தோ மோசெஸ்ஸாமீ’’தி படிஞ்ஞானுரூபங் சதுரோக⁴னித்த²ரணத்த²ங் அட்ட²ன்னங் பரிஸானங் அத்தனோ ஸந்திகங் காலேன காலங் உபஸங்கமனங் அதி⁴வாஸேதி, ஸயஞ்ச மஹாகருணாஸமுஸ்ஸாஹிதோ காலஞ்ஞூ ஹுத்வா தத்த² உபஸங்கமீதி இத³ங் ஸப்³ப³பு³த்³தா⁴னங் ஆசிண்ணங். நாயமித⁴ ஆகிண்ணவிஹாரோ அதி⁴ப்பேதோ, இத⁴ பன தேஹி கலஹகாரகேஹி கோஸம்ப³கபி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏகவிஹாரே வாஸங் விஹாஸி, ததா³ வினேதப்³பா³பா⁴வதோ ஆகிண்ணவிஹாரங் கத்வா வுத்தங் ‘‘அஹங் கோ² புப்³பே³ ஆகிண்ணோ ந பா²ஸு விஹாஸி’’ந்தி. தேனேவாஹ ‘‘தேஹி கோஸம்ப³கேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ப⁴ண்ட³னகாரகேஹீ’’திஆதி³.

    Atha kho bhagavato rahogatassātiādi bhagavato vivekasukhapaccavekkhaṇadassanaṃ. Ākiṇṇo na phāsu vihāsinti sambādhappatto ākiṇṇo vihāsiṃ. Kiṃ pana bhagavato sambādho atthi saṃsaggo vāti? Natthi. Na hi koci bhagavantaṃ anicchāya upasaṅkamituṃ sakkoti. Durāsadā hi buddhā bhagavanto sabbattha ca anupalittā, hitesitāya pana sattesu anukampaṃ upādāya ‘‘mutto mocessāmī’’ti paṭiññānurūpaṃ caturoghanittharaṇatthaṃ aṭṭhannaṃ parisānaṃ attano santikaṃ kālena kālaṃ upasaṅkamanaṃ adhivāseti, sayañca mahākaruṇāsamussāhito kālaññū hutvā tattha upasaṅkamīti idaṃ sabbabuddhānaṃ āciṇṇaṃ. Nāyamidha ākiṇṇavihāro adhippeto, idha pana tehi kalahakārakehi kosambakabhikkhūhi saddhiṃ ekavihāre vāsaṃ vihāsi, tadā vinetabbābhāvato ākiṇṇavihāraṃ katvā vuttaṃ ‘‘ahaṃ kho pubbe ākiṇṇo na phāsu vihāsi’’nti. Tenevāha ‘‘tehi kosambakehi bhikkhūhi bhaṇḍanakārakehī’’tiādi.

    த³ஹரபோதகேஹீதி த³ஹரேஹி ஹத்தி²போதகேஹி, யே பி⁴ங்காதிபி வுச்சந்தி. தேஹீதி ஹத்தி²ஆதீ³ஹி. கத்³த³மோத³கானீதி கத்³த³மமிஸ்ஸானி உத³கானி. ஓகா³ஹாதி எத்த² ‘‘ஓகா³ஹ’’ந்திபி பாளி. அஸ்ஸாதி ஹத்தி²னாக³ஸ்ஸ. உபனிக⁴ங்ஸந்தியோதி க⁴ட்டெந்தியோ. உபனிக⁴ங்ஸியமானோபி அத்தனோ உளாரபா⁴வேன ந குஜ்ஜ²தி, தேன தா க⁴ங்ஸந்தியேவ. வூபகட்டோ²தி வூபகட்டோ² தூ³ரீபூ⁴தோ.

    Daharapotakehīti daharehi hatthipotakehi, ye bhiṅkātipi vuccanti. Tehīti hatthiādīhi. Kaddamodakānīti kaddamamissāni udakāni. Ogāhāti ettha ‘‘ogāha’’ntipi pāḷi. Assāti hatthināgassa. Upanighaṃsantiyoti ghaṭṭentiyo. Upanighaṃsiyamānopi attano uḷārabhāvena na kujjhati, tena tā ghaṃsantiyeva. Vūpakaṭṭhoti vūpakaṭṭho dūrībhūto.

    யூதா²தி ஹத்தி²க⁴டாய. யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமீதி ஸோ கிர ஹத்தி²னாகோ³ யூத²வாஸே உக்கண்டி²தோ தங் வனஸண்ட³ங் பவிட்டோ². தத்த² ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா க⁴டஸஹஸ்ஸேன நிப்³பா³பிதஸந்தாபோ விய நிப்³பு³தோ ஹுத்வா பஸன்னசித்தோ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே அட்டா²ஸி, ததோ பட்டா²ய வத்தஸீஸே ட²த்வா ப⁴த்³த³ஸாலஸ்ஸ பண்ணஸாலாய ச ஸமந்ததோ அப்பஹரிதங் கத்வா ஸாகா²ப⁴ங்கே³ன ஸம்மஜ்ஜதி, ப⁴க³வதோ முக²தோ⁴வனங் தே³தி, நஹானோத³கங் ஆஹரதி, த³ந்தகட்ட²ங் தே³தி, அரஞ்ஞதோ மது⁴ரானி ப²லாப²லானி ஆஹரித்வா ஸத்து² உபனேதி. ஸத்தா² தானி பரிபு⁴ஞ்ஜதி. தேன வுத்தங் ‘‘ஸொண்டா³ய ப⁴க³வதோ பானீயங் பரிபோ⁴ஜனீயங் உபட்டா²பேதீ’’திஆதி³. ஸோ கிர ஸொண்டா³ய தா³ரூனி ஆஹரித்வா அஞ்ஞமஞ்ஞங் க⁴ங்ஸித்வா அக்³கி³ங் உட்டா²பெத்வா தா³ரூனி ஜாலாபெத்வா தத்த² பாஸாணக²ண்டா³னி தாபெத்வா தானி த³ண்ட³கேஹி வட்டெத்வா ஸொண்டி³யங் கி²பித்வா உத³கஸ்ஸ தத்தபா⁴வங் ஞத்வா ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் உபக³ந்த்வா திட்ட²தி. ப⁴க³வா ‘‘ஹத்தி²னாகோ³ மம நஹானங் இச்ச²தீ’’தி தத்த² க³ந்த்வா நஹானகிச்சங் கரோதி. பானீயேபி ஏஸேவ நயோ. தஸ்மிங் பன ஸீதலே ஜாதே உபஸங்கமதி. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘ஸொண்டா³ய ப⁴க³வதோ பானீயங் பரிபோ⁴ஜனீயங் உபட்டா²பேதீ’’தி.

    Yūthāti hatthighaṭāya. Yena bhagavā tenupasaṅkamīti so kira hatthināgo yūthavāse ukkaṇṭhito taṃ vanasaṇḍaṃ paviṭṭho. Tattha bhagavantaṃ disvā ghaṭasahassena nibbāpitasantāpo viya nibbuto hutvā pasannacitto bhagavato santike aṭṭhāsi, tato paṭṭhāya vattasīse ṭhatvā bhaddasālassa paṇṇasālāya ca samantato appaharitaṃ katvā sākhābhaṅgena sammajjati, bhagavato mukhadhovanaṃ deti, nahānodakaṃ āharati, dantakaṭṭhaṃ deti, araññato madhurāni phalāphalāni āharitvā satthu upaneti. Satthā tāni paribhuñjati. Tena vuttaṃ ‘‘soṇḍāya bhagavato pānīyaṃ paribhojanīyaṃ upaṭṭhāpetī’’tiādi. So kira soṇḍāya dārūni āharitvā aññamaññaṃ ghaṃsitvā aggiṃ uṭṭhāpetvā dārūni jālāpetvā tattha pāsāṇakhaṇḍāni tāpetvā tāni daṇḍakehi vaṭṭetvā soṇḍiyaṃ khipitvā udakassa tattabhāvaṃ ñatvā bhagavato santikaṃ upagantvā tiṭṭhati. Bhagavā ‘‘hatthināgo mama nahānaṃ icchatī’’ti tattha gantvā nahānakiccaṃ karoti. Pānīyepi eseva nayo. Tasmiṃ pana sītale jāte upasaṅkamati. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘soṇḍāya bhagavato pānīyaṃ paribhojanīyaṃ upaṭṭhāpetī’’ti.

    அத்தனோ ச பவிவேகங் விதி³த்வாதி கேஹிசி அனாகிண்ணபா⁴வலத்³த⁴ங் காயவிவேகங் ஜானித்வா. இதரே பன விவேகா ப⁴க³வதோ ஸப்³ப³காலங் விஜ்ஜந்தியேவ. இமங் உதா³னங் உதா³னேஸீதி இமங் அத்தனோ ஹத்தி²னாக³ஸ்ஸ ச விவேகாபி⁴ரதியா ஸமானஜ்ஜா²ஸயபா⁴வதீ³பனங் உதா³னங் உதா³னேஸி.

    Attano ca pavivekaṃ viditvāti kehici anākiṇṇabhāvaladdhaṃ kāyavivekaṃ jānitvā. Itare pana vivekā bhagavato sabbakālaṃ vijjantiyeva. Imaṃ udānaṃ udānesīti imaṃ attano hatthināgassa ca vivekābhiratiyā samānajjhāsayabhāvadīpanaṃ udānaṃ udānesi.

    கா³தா²ய பன ஏவமத்த²யோஜனா வேதி³தப்³பா³ (உதா³॰ அட்ட²॰ 35) – ஏதங் ஈஸாத³ந்தஸ்ஸ ரத²ஈஸாஸதி³ஸத³ந்தஸ்ஸ ஹத்தி²னாக³ஸ்ஸ சித்தங் நாகே³ன பு³த்³த⁴னாக³ஸ்ஸ சித்தேன ஸமேதி ஸங்ஸந்த³தி. கத²ங் ஸமேதி சே? யதே³கோ ரமதீ வனே, யஸ்மா பு³த்³த⁴னாகோ³ ‘‘அஹங் கோ² புப்³பே³ ஆகிண்ணோ விஹாஸி’’ந்தி புரிமங் ஆகிண்ணவிஹாரங் ஜிகு³ச்சி²த்வா விவேகங் உபப்³ரூஹயமானோ இதா³னி யதா² ஏகோ அது³தியோ வனே அரஞ்ஞே ரமதி அபி⁴ரமதி, ஏவங் அயம்பி ஹத்தி²னாகோ³ புப்³பே³ அத்தனோ ஹத்தி²ஆதீ³ஹி ஆகிண்ணவிஹாரங் ஜிகு³ச்சி²த்வா இதா³னி ஏகோ அஸஹாயோ வனே ஏகவிஹாரங் ரமதி அபி⁴னந்த³தி, தஸ்மாஸ்ஸ சித்தங் நாகே³ன ஸமேதி, தஸ்ஸ சித்தேன ஸமேதீதி கத்வா ஏகீபா⁴வரதியா ஏகஸதி³ஸங் ஹோதீதி அத்தோ².

    Gāthāya pana evamatthayojanā veditabbā (udā. aṭṭha. 35) – etaṃ īsādantassa rathaīsāsadisadantassa hatthināgassa cittaṃ nāgena buddhanāgassa cittena sameti saṃsandati. Kathaṃ sameti ce? Yadeko ramatī vane, yasmā buddhanāgo ‘‘ahaṃ kho pubbe ākiṇṇo vihāsi’’nti purimaṃ ākiṇṇavihāraṃ jigucchitvā vivekaṃ upabrūhayamāno idāni yathā eko adutiyo vane araññe ramati abhiramati, evaṃ ayampi hatthināgo pubbe attano hatthiādīhi ākiṇṇavihāraṃ jigucchitvā idāni eko asahāyo vane ekavihāraṃ ramati abhinandati, tasmāssa cittaṃ nāgena sameti, tassa cittena sametīti katvā ekībhāvaratiyā ekasadisaṃ hotīti attho.

    பாலிலெய்யகக³மனகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Pālileyyakagamanakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 275. பாலிலெய்யகக³மனகதா² • 275. Pālileyyakagamanakathā

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / பாலிலெய்யகக³மனகதா² • Pālileyyakagamanakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / பாலிலெய்யகக³மனகதா²வண்ணனா • Pālileyyakagamanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / பாலிலெய்யகக³மனகதா²வண்ணனா • Pālileyyakagamanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 275. பாலிலெய்யகக³மனகதா² • 275. Pālileyyakagamanakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact