Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    3. பல்லங்கவிமானவண்ணனா

    3. Pallaṅkavimānavaṇṇanā

    பல்லங்கஸெட்டே² மணிஸொண்ணசித்தேதி பல்லங்கவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே. தேன ச ஸமயேன ஸாவத்தி²யங் அஞ்ஞதரஸ்ஸ உபாஸகஸ்ஸ தீ⁴தா குலபதே³ஸாதி³னா ஸதி³ஸஸ்ஸ தத்தே²வ அஞ்ஞதரஸ்ஸ குலபுத்தஸ்ஸ தி³ன்னா, ஸா ச ஹோதி அக்கோத⁴னா ஸீலாசாரஸம்பன்னா பதிதே³வதா ஸமாதி³ன்னபஞ்சஸீலா, உபோஸதே² ஸக்கச்சங் உபோஸத²ஸீலானி ச ரக்க²தி. ஸா அபரபா⁴கே³ காலங் கத்வா தாவதிங்ஸேஸு உப்பஜ்ஜி. தங் ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரோ ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ க³ந்த்வா –

    Pallaṅkaseṭṭhemaṇisoṇṇacitteti pallaṅkavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane. Tena ca samayena sāvatthiyaṃ aññatarassa upāsakassa dhītā kulapadesādinā sadisassa tattheva aññatarassa kulaputtassa dinnā, sā ca hoti akkodhanā sīlācārasampannā patidevatā samādinnapañcasīlā, uposathe sakkaccaṃ uposathasīlāni ca rakkhati. Sā aparabhāge kālaṃ katvā tāvatiṃsesu uppajji. Taṃ āyasmā mahāmoggallānatthero heṭṭhā vuttanayeneva gantvā –

    307.

    307.

    ‘‘பல்லங்கஸெட்டே² மணிஸொண்ணசித்தே, புப்பா²பி⁴கிண்ணே ஸயனே உளாரே;

    ‘‘Pallaṅkaseṭṭhe maṇisoṇṇacitte, pupphābhikiṇṇe sayane uḷāre;

    தத்த²ச்ச²ஸி தே³வி மஹானுபா⁴வே, உச்சாவசா இத்³தி⁴ விகுப்³ப³மானா.

    Tatthacchasi devi mahānubhāve, uccāvacā iddhi vikubbamānā.

    308.

    308.

    ‘‘இமா ச தே அச்ச²ராயோ ஸமந்ததோ, நச்சந்தி கா³யந்தி பமோத³யந்தி;

    ‘‘Imā ca te accharāyo samantato, naccanti gāyanti pamodayanti;

    தே³வித்³தி⁴பத்தாஸி மஹானுபா⁴வே, மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;

    Deviddhipattāsi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. –

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti. –

    கா³தா²ஹி புச்சி².

    Gāthāhi pucchi.

    ஸாபிஸ்ஸ இமாஹி கா³தா²ஹி ப்³யாகாஸி –

    Sāpissa imāhi gāthāhi byākāsi –

    309.

    309.

    ‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தா, அட்³டே⁴ குலே ஸுணிஸா அஹோஸிங்;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, aḍḍhe kule suṇisā ahosiṃ;

    அக்கோத⁴னா ப⁴த்து வஸானுவத்தினீ, உபோஸதே² அப்பமத்தா அஹோஸிங்.

    Akkodhanā bhattu vasānuvattinī, uposathe appamattā ahosiṃ.

    310.

    310.

    ‘‘மனுஸ்ஸபூ⁴தா த³ஹரா அபாபிகா, பஸன்னசித்தா பதிமாபி⁴ராத⁴யிங்;

    ‘‘Manussabhūtā daharā apāpikā, pasannacittā patimābhirādhayiṃ;

    தி³வா ச ரத்தோ ச மனாபசாரினீ, அஹங் புரே ஸீலவதீ அஹோஸிங்.

    Divā ca ratto ca manāpacārinī, ahaṃ pure sīlavatī ahosiṃ.

    311.

    311.

    ‘‘பாணாதிபாதா விரதா அசோரிகா, ஸங்ஸுத்³த⁴காயா ஸுசிப்³ரஹ்மசாரினீ;

    ‘‘Pāṇātipātā viratā acorikā, saṃsuddhakāyā sucibrahmacārinī;

    அமஜ்ஜபா நோ ச முஸா அபா⁴ணிங், ஸிக்கா²பதே³ஸு பரிபூரகாரினீ.

    Amajjapā no ca musā abhāṇiṃ, sikkhāpadesu paripūrakārinī.

    312.

    312.

    ‘‘சாதுத்³த³ஸிங் பஞ்சத³ஸிங், யா ச பக்க²ஸ்ஸ அட்ட²மீ;

    ‘‘Cātuddasiṃ pañcadasiṃ, yā ca pakkhassa aṭṭhamī;

    பாடிஹாரியபக்க²ஞ்ச, பஸன்னமானஸா அஹங்.

    Pāṭihāriyapakkhañca, pasannamānasā ahaṃ.

    313.

    313.

    ‘‘அட்ட²ங்கு³பேதங் அனுத⁴ம்மசாரினீ, உபோஸத²ங் பீதிமனா உபாவஸிங்;

    ‘‘Aṭṭhaṅgupetaṃ anudhammacārinī, uposathaṃ pītimanā upāvasiṃ;

    இமஞ்ச அரியங் அட்ட²ங்க³வரேஹுபேதங், ஸமாதி³யித்வா குஸலங் ஸுகு²த்³ரயங்;

    Imañca ariyaṃ aṭṭhaṅgavarehupetaṃ, samādiyitvā kusalaṃ sukhudrayaṃ;

    பதிம்ஹி கல்யாணீ வஸானுவத்தினீ, அஹோஸிங் புப்³பே³ ஸுக³தஸ்ஸ ஸாவிகா.

    Patimhi kalyāṇī vasānuvattinī, ahosiṃ pubbe sugatassa sāvikā.

    314.

    314.

    ‘‘ஏதாதி³ஸங் குஸலங் ஜீவலோகே, கம்மங் கரித்வான விஸேஸபா⁴கி³னீ;

    ‘‘Etādisaṃ kusalaṃ jīvaloke, kammaṃ karitvāna visesabhāginī;

    காயஸ்ஸ பே⁴தா³ அபி⁴ஸம்பராயங், தே³வித்³தி⁴பத்தா ஸுக³திம்ஹி ஆக³தா.

    Kāyassa bhedā abhisamparāyaṃ, deviddhipattā sugatimhi āgatā.

    315.

    315.

    ‘‘விமானபாஸாத³வரே மனோரமே, பரிவாரிதா அச்ச²ராஸங்க³ணேன;

    ‘‘Vimānapāsādavare manorame, parivāritā accharāsaṅgaṇena;

    ஸயங்பபா⁴ தே³வக³ணா ரமெந்தி மங், தீ³கா⁴யுகிங் தே³வவிமானமாக³த’’ந்தி.

    Sayaṃpabhā devagaṇā ramenti maṃ, dīghāyukiṃ devavimānamāgata’’nti.

    307. தத்த² பல்லங்கஸெட்டே²தி பல்லங்கவரே உத்தமபல்லங்கே. தங்யேவஸ்ஸ ஸெட்ட²தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘மணிஸொண்ணசித்தே’’தி வுத்தங், விவித⁴ரதனரங்ஸிஜாலஸமுஜ்ஜலேஹி மணீஹி சேவ ஸுவண்ணேன ச விசித்தே ‘‘தத்தா²’’தி ‘‘ஸயனே’’தி ச வுத்தே ஸயிதப்³ப³ட்டா²னபூ⁴தே பல்லங்கஸெட்டே².

    307. Tattha pallaṅkaseṭṭheti pallaṅkavare uttamapallaṅke. Taṃyevassa seṭṭhataṃ dassetuṃ ‘‘maṇisoṇṇacitte’’ti vuttaṃ, vividharatanaraṃsijālasamujjalehi maṇīhi ceva suvaṇṇena ca vicitte ‘‘tatthā’’ti ‘‘sayane’’ti ca vutte sayitabbaṭṭhānabhūte pallaṅkaseṭṭhe.

    308. தேதி துய்ஹங் ஸமந்ததோ. ‘‘பமோத³யந்தீ’’தி பத³ங் பன அபெக்கி²த்வா ‘‘த’’ந்தி விப⁴த்தி விபரிணாமேதப்³பா³. பமோத³யந்தீதி வா பமோத³னங் கரொந்தி, பமோத³னங் துய்ஹங் உப்பாதெ³ந்தீதி அத்தோ².

    308.Teti tuyhaṃ samantato. ‘‘Pamodayantī’’ti padaṃ pana apekkhitvā ‘‘ta’’nti vibhatti vipariṇāmetabbā. Pamodayantīti vā pamodanaṃ karonti, pamodanaṃ tuyhaṃ uppādentīti attho.

    310. த³ஹரா அபாபிகாதி த³ஹராபி அபாபிகா. ‘‘த³ஹராஸு பாபிகா’’தி வா பாடோ², ஸோயேவத்தோ². ‘‘த³ஹரஸ்ஸாபாபிகா’’திபி பட²ந்தி, த³ஹரஸ்ஸ ஸாமிகஸ்ஸ அபாபிகா, ஸக்கச்சங் உபட்டா²னேன அனதிசரியாய ச ப⁴த்³தி³காதி அத்தோ². தேன வுத்தங் ‘‘பஸன்னசித்தா’’திஆதி³. அபி⁴ராத⁴யிந்தி ஆராதே⁴ஸிங். ரத்தோதி ரத்தியங்.

    310.Daharā apāpikāti daharāpi apāpikā. ‘‘Daharāsu pāpikā’’ti vā pāṭho, soyevattho. ‘‘Daharassāpāpikā’’tipi paṭhanti, daharassa sāmikassa apāpikā, sakkaccaṃ upaṭṭhānena anaticariyāya ca bhaddikāti attho. Tena vuttaṃ ‘‘pasannacittā’’tiādi. Abhirādhayinti ārādhesiṃ. Rattoti rattiyaṃ.

    311. அசோரிகாதி சோரியரஹிதா, அதி³ன்னாதா³னா படிவிரதாதி அத்தோ². ‘‘விரதா ச சோரியா’’திபி பாடோ², தெ²ய்யதோ ச விரதாதி அத்தோ² . ஸங்ஸுத்³த⁴காயாதி பரிஸுத்³த⁴காயகம்மந்ததாய ஸம்மதே³வ ஸுத்³த⁴காயா, ததோ ஏவ ஸுசிப்³ரஹ்மசாரினீ ஸாமிகதோ அஞ்ஞத்த² அப்³ரஹ்மசரியாஸம்ப⁴வதோ. ததா² ஹி வுத்தங் –

    311.Acorikāti coriyarahitā, adinnādānā paṭiviratāti attho. ‘‘Viratā ca coriyā’’tipi pāṭho, theyyato ca viratāti attho . Saṃsuddhakāyāti parisuddhakāyakammantatāya sammadeva suddhakāyā, tato eva sucibrahmacārinī sāmikato aññattha abrahmacariyāsambhavato. Tathā hi vuttaṃ –

    ‘‘மயஞ்ச ப⁴ரியா நாதிக்கமாம,

    ‘‘Mayañca bhariyā nātikkamāma,

    அம்ஹேபி ப⁴ரியா நாதிக்கமந்தி;

    Amhepi bhariyā nātikkamanti;

    அஞ்ஞத்ர தாஹி ப்³ரஹ்மசரியங் சராம,

    Aññatra tāhi brahmacariyaṃ carāma,

    தஸ்மா ஹி அம்ஹங் த³ஹரா நி மிய்யரே’’தி. (ஜா॰ 1.10.97);

    Tasmā hi amhaṃ daharā ni miyyare’’ti. (jā. 1.10.97);

    அத² வா ஸுசிப்³ரஹ்மசாரினீதி ஸுசினோ ஸுத்³த⁴ஸ்ஸ ப்³ரஹ்மஸ்ஸ ஸெட்ட²ஸ்ஸ உபோஸத²ஸீலஸ்ஸ, மக்³க³ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ வா அனுரூபஸ்ஸ புப்³ப³பா⁴க³ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ வஸேன ஸுசிப்³ரஹ்மசாரினீ.

    Atha vā sucibrahmacārinīti sucino suddhassa brahmassa seṭṭhassa uposathasīlassa, maggabrahmacariyassa vā anurūpassa pubbabhāgabrahmacariyassa vasena sucibrahmacārinī.

    313. அனுத⁴ம்மசாரினீதி அரியானங் த⁴ம்மஸ்ஸ அனுத⁴ம்மங் சரணஸீலா. இமஞ்ச அனந்தரங் வுத்தங் நித்³தோ³ஸதாய அரியங், அட்ட²ங்க³வரேஹி அட்ட²ஹி உத்தமங்கே³ஹி அரியத்தா ஏவ வா அரியட்ட²ங்க³வரேஹி உபேதங் ஆரொக்³யட்டே²ன அனவஜ்ஜட்டே²ன ச குஸலங் ஸுக²விபாகதாய ஸுகா²னிஸங்ஸதாய ச ஸுகு²த்³ரயங் உபாவஸிந்தி யோஜனா.

    313.Anudhammacārinīti ariyānaṃ dhammassa anudhammaṃ caraṇasīlā. Imañca anantaraṃ vuttaṃ niddosatāya ariyaṃ, aṭṭhaṅgavarehi aṭṭhahi uttamaṅgehi ariyattā eva vā ariyaṭṭhaṅgavarehi upetaṃ ārogyaṭṭhena anavajjaṭṭhena ca kusalaṃ sukhavipākatāya sukhānisaṃsatāya ca sukhudrayaṃ upāvasinti yojanā.

    314. விஸேஸபா⁴கி³னீதி விஸேஸஸ்ஸ தி³ப்³ப³ஸ்ஸ ஸம்பத்திப⁴வஸ்ஸ பா⁴கி³னீ. ஸுக³திம்ஹி ஆக³தாதி ஸுக³திங் ஆக³தா உபக³தா, ஸுக³திம்ஹி வா ஸுக³தியங் தி³ப்³ப³ஸம்பத்தியங் ஆக³தா. ‘‘ஸுக³திஞ்ஹி ஆக³தா’’திபி பாடோ². தத்த² ஹீதி நிபாதமத்தங், ஹேதுஅத்தோ² வா, யஸ்மா ஸுக³திங் ஆக³தா, தஸ்மா விஸேஸபா⁴கி³னீதி யோஜனா.

    314.Visesabhāginīti visesassa dibbassa sampattibhavassa bhāginī. Sugatimhi āgatāti sugatiṃ āgatā upagatā, sugatimhi vā sugatiyaṃ dibbasampattiyaṃ āgatā. ‘‘Sugatiñhi āgatā’’tipi pāṭho. Tattha ti nipātamattaṃ, hetuattho vā, yasmā sugatiṃ āgatā, tasmā visesabhāginīti yojanā.

    315. விமானபாஸாத³வரேதி விமானேஸு உத்தமபாஸாதே³, விமானஸங்கா²தே வா அக்³க³பாஸாதே³, விமானே வா விக³தமானே அப்பமாணே மஹந்தே வரபாஸாதே³ பரிவாரிதா அச்ச²ராஸங்க³ணேன ஸயங்பபா⁴ பமோதா³மி, ‘‘அம்ஹீ’’தி வா பத³ங் ஆனெத்வா யோஜேதப்³ப³ங். தீ³கா⁴யுகிந்தி ஹெட்டி²மேஹி தே³வேஹி தீ³க⁴தராயுகதாய தத்ரூபபன்னேஹி அனப்பாயுகதாய ச தீ³கா⁴யுகிங் மங் யதா²வுத்தங் தே³வவிமானமாக³தங் உபக³தங் தே³வக³ணா ரமெந்தீதி யோஜனா. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    315.Vimānapāsādavareti vimānesu uttamapāsāde, vimānasaṅkhāte vā aggapāsāde, vimāne vā vigatamāne appamāṇe mahante varapāsāde parivāritā accharāsaṅgaṇena sayaṃpabhā pamodāmi, ‘‘amhī’’ti vā padaṃ ānetvā yojetabbaṃ. Dīghāyukinti heṭṭhimehi devehi dīghatarāyukatāya tatrūpapannehi anappāyukatāya ca dīghāyukiṃ maṃ yathāvuttaṃ devavimānamāgataṃ upagataṃ devagaṇā ramentīti yojanā. Sesaṃ vuttanayameva.

    பல்லங்கவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Pallaṅkavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 3. பல்லங்கவிமானவத்து² • 3. Pallaṅkavimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact