Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
பணாமனாக²மனாகதா²
Paṇāmanākhamanākathā
80. அந்தேவாஸிகா ஆசரியேஸு ந ஸம்மா வத்தந்தீதி எத்த² பன யங் புப்³பே³ ‘‘நஸம்மாவத்தனாய ச யாவ சீவரரஜனங், தாவ வத்தே அகரியமானே உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ பரிஹானி ஹோதி, தஸ்மா தங் அகரொந்தஸ்ஸ நிஸ்ஸயமுத்தகஸ்ஸாபி அமுத்தகஸ்ஸாபி ஆபத்தியேவா’’தி ச, ‘‘ஏகச்சஸ்ஸ பத்ததா³னதோ பட்டா²ய அமுத்தகனிஸ்ஸயஸ்ஸேவ ஆபத்தீ’’தி ச லக்க²ணங் வுத்தங், ந தேனேவ லக்க²ணேன நிஸ்ஸயந்தேவாஸிகஸ்ஸ ஆபத்தி வேதி³தப்³பா³. நிஸ்ஸயந்தேவாஸிகேன ஹி யாவ ஆசரியங் நிஸ்ஸாய வஸதி, தாவ ஸப்³ப³ங் ஆசரியவத்தங் காதப்³ப³ங். பப்³ப³ஜ்ஜாஉபஸம்பதா³த⁴ம்மந்தேவாஸிகேஹி பன நிஸ்ஸயமுத்தகேஹிபி ஆதி³தோ பட்டா²ய யாவ சீவரரஜனங், தாவ வத்தங் காதப்³ப³ங்; அனாபுச்சி²த்வா பத்ததா³னாதி³ம்ஹி பன ஏதேஸங் அனாபத்தி. ஏதேஸு ச பப்³ப³ஜ்ஜந்தேவாஸிகோ ச உபஸம்பத³ந்தேவாஸிகோ ச ஆசரியஸ்ஸ யாவஜீவங் பா⁴ரோ. நிஸ்ஸயந்தேவாஸிகோ ச த⁴ம்மந்தேவாஸிகோ ச யாவ ஸமீபே வஸந்தி, தாவதே³வ. தஸ்மா ஆசரியேனாபி தேஸு ஸம்மா வத்திதப்³ப³ங். ஆசரியந்தேவாஸிகேஸு ஹி யோ யோ ந ஸம்மா வத்ததி, தஸ்ஸ தஸ்ஸ ஆபத்தி.
80.Antevāsikā ācariyesu na sammā vattantīti ettha pana yaṃ pubbe ‘‘nasammāvattanāya ca yāva cīvararajanaṃ, tāva vatte akariyamāne upajjhāyassa parihāni hoti, tasmā taṃ akarontassa nissayamuttakassāpi amuttakassāpi āpattiyevā’’ti ca, ‘‘ekaccassa pattadānato paṭṭhāya amuttakanissayasseva āpattī’’ti ca lakkhaṇaṃ vuttaṃ, na teneva lakkhaṇena nissayantevāsikassa āpatti veditabbā. Nissayantevāsikena hi yāva ācariyaṃ nissāya vasati, tāva sabbaṃ ācariyavattaṃ kātabbaṃ. Pabbajjāupasampadādhammantevāsikehi pana nissayamuttakehipi ādito paṭṭhāya yāva cīvararajanaṃ, tāva vattaṃ kātabbaṃ; anāpucchitvā pattadānādimhi pana etesaṃ anāpatti. Etesu ca pabbajjantevāsiko ca upasampadantevāsiko ca ācariyassa yāvajīvaṃ bhāro. Nissayantevāsiko ca dhammantevāsiko ca yāva samīpe vasanti, tāvadeva. Tasmā ācariyenāpi tesu sammā vattitabbaṃ. Ācariyantevāsikesu hi yo yo na sammā vattati, tassa tassa āpatti.
பணாமனாக²மனாகதா² நிட்டி²தா.
Paṇāmanākhamanākathā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 20. பணாமனா க²மாபனா • 20. Paṇāmanā khamāpanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / பணாமனாக²மாபனாகதா²வண்ணனா • Paṇāmanākhamāpanākathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / பணாமனாக²மாபனாகதா²வண்ணனா • Paṇāmanākhamāpanākathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 20. பணாமனாக²மாபனாகதா² • 20. Paṇāmanākhamāpanākathā