Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā |
பணாமனாக²மாபனாகதா²வண்ணனா
Paṇāmanākhamāpanākathāvaṇṇanā
80. யங் புப்³பே³ லக்க²ணங் வுத்தங், தேனேவ லக்க²ணேன நிஸ்ஸயந்தேவாஸிகஸ்ஸ ஆபத்தி ந வேதி³தப்³பா³தி ஸம்ப³ந்த⁴யோஜனா த³ட்ட²ப்³பா³. பொத்த²கேஸு பன ‘‘ந தேனேவ லக்க²ணேனா’’தி எத்த² ந-காரங் ச²ட்³டெ³த்வா ‘‘தேனேவ லக்க²ணேன நிஸ்ஸயந்தேவாஸிகஸ்ஸ ஆபத்தி வேதி³தப்³பா³’’தி லிக²ந்தி, தங் பமாத³லிகி²தங். ததா² ஹி தேனேவ லக்க²ணேன ஆபத்திபா⁴வே க³ய்ஹமானே நிஸ்ஸயமுத்தகஸ்ஸாபி அமுத்தகஸ்ஸாபி ஆபத்தி ஏவாதி வுத்தலக்க²ணேன ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜெய்ய. ததா² ச ‘‘நிஸ்ஸயந்தேவாஸிகேன ஹி யாவ ஆசரியங் நிஸ்ஸாய வஸதி, தாவ ஸப்³ப³ங் ஆசரியவத்தங் காதப்³ப³’’ந்தி இமினா அனந்தரவசனேன விரோதோ⁴ ஸியா. விஸுத்³தி⁴மக்³கே³பி ச –
80. Yaṃ pubbe lakkhaṇaṃ vuttaṃ, teneva lakkhaṇena nissayantevāsikassa āpatti na veditabbāti sambandhayojanā daṭṭhabbā. Potthakesu pana ‘‘na teneva lakkhaṇenā’’ti ettha na-kāraṃ chaḍḍetvā ‘‘teneva lakkhaṇena nissayantevāsikassa āpatti veditabbā’’ti likhanti, taṃ pamādalikhitaṃ. Tathā hi teneva lakkhaṇena āpattibhāve gayhamāne nissayamuttakassāpi amuttakassāpi āpatti evāti vuttalakkhaṇena āpattiṃ āpajjeyya. Tathā ca ‘‘nissayantevāsikena hi yāva ācariyaṃ nissāya vasati, tāva sabbaṃ ācariyavattaṃ kātabba’’nti iminā anantaravacanena virodho siyā. Visuddhimaggepi ca –
‘‘நிஸ்ஸயாசரிய, உத்³தே³ஸாசரிய, நிஸ்ஸயந்தேவாஸிக, உத்³தே³ஸந்தேவாஸிக, ஸமானாசரியகா பன யாவ நிஸ்ஸயஉத்³தே³ஸா அனுபச்சி²ன்னா. தாவ படிஜக்³கி³தப்³பா³’’தி (விஸுத்³தி⁴॰ 1.41) –
‘‘Nissayācariya, uddesācariya, nissayantevāsika, uddesantevāsika, samānācariyakā pana yāva nissayauddesā anupacchinnā. Tāva paṭijaggitabbā’’ti (visuddhi. 1.41) –
வுத்தங் . தஸ்மா வுத்தனயேன இத⁴ பரிக³ளிதங் ந-காரங் ஆனெத்வா தேனேவ ஸத்³தி⁴விஹாரிகஸ்ஸ வுத்தேனேவ லக்க²ணேன நிஸ்ஸயந்தேவாஸிகஸ்ஸ ஆபத்தி ந வேதி³தப்³பா³தி ஏவமத்தோ² க³ஹேதப்³போ³.
Vuttaṃ . Tasmā vuttanayena idha parigaḷitaṃ na-kāraṃ ānetvā teneva saddhivihārikassa vutteneva lakkhaṇena nissayantevāsikassa āpatti na veditabbāti evamattho gahetabbo.
பணாமனாக²மாபனாகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Paṇāmanākhamāpanākathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 20. பணாமனா க²மாபனா • 20. Paṇāmanā khamāpanā
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / பணாமனாக²மனாகதா² • Paṇāmanākhamanākathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / பணாமனாக²மாபனாகதா²வண்ணனா • Paṇāmanākhamāpanākathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 20. பணாமனாக²மாபனாகதா² • 20. Paṇāmanākhamāpanākathā