Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
26. பஞ்சாபா³த⁴வத்து²கதா²
26. Pañcābādhavatthukathā
88. மக³தே⁴ஸூதி எத்த² ப³ஹுவசனபதே³ன வுத்தத்தா ஜனபத³ஸ்ஸ நாமந்தி ஆஹ ‘‘மக³த⁴னாமகே ஜனபதே³’’தி. அமனுஸ்ஸானஞ்சாதி மனுஸ்ஸேஹி அஞ்ஞஸத்தானஞ்ச. உஸ்ஸன்னஸத்³தோ³ ச உஸ்ஸத³ஸத்³தோ³ ச வுட்³டி⁴ப்பத்தபரியாயோதி ஆஹ ‘‘உஸ்ஸன்னா வுட்³டி⁴ப்பத்தா’’தி. ‘‘பா²திப்பத்தா’’தி இமினா தமேவத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. தேஹீதி குட்டா²தீ³ஹி பஞ்சஹி ஆபா³தே⁴ஹி.
88.Magadhesūti ettha bahuvacanapadena vuttattā janapadassa nāmanti āha ‘‘magadhanāmake janapade’’ti. Amanussānañcāti manussehi aññasattānañca. Ussannasaddo ca ussadasaddo ca vuḍḍhippattapariyāyoti āha ‘‘ussannā vuḍḍhippattā’’ti. ‘‘Phātippattā’’ti iminā tamevatthaṃ dasseti. Tehīti kuṭṭhādīhi pañcahi ābādhehi.
தத்தா²தி குட்டா²தீ³ஸு பஞ்சஸு ஆபா³தே⁴ஸு. ஆபா³தி⁴கங் ஆபு⁴ஸோ பா³த⁴தி பீளேதீதி ஆபா³தோ⁴, அங்க³பச்சங்க³ங் குடதி சி²ந்த³தீதி குட்ட²ங். ‘‘ரத்தகுட்ட²ங் வா’’திஆதீ³ஸு வாஸத்³தே³ன ஸேதகுட்டா²தீ³னிபி ஸங்க³ண்ஹாதி. கீடிப⁴ த³த்³து³ க²ஜ்ஜு ஆதி³ப்பபே⁴த³ம்பீதி கீடிபோ⁴ ச த³த்³து³ ச க²ஜ்ஜு ச கீடிப⁴த³த்³து³க²ஜ்ஜுயோ , தா ஆத³யோ யேஸங் குட்டா²னந்தி கீடிப⁴த³த்³து³க²ஜ்ஜுஆத³யோ, தேஸங் பபே⁴தோ³ கீடிப⁴த³த்³து³ க²ஜ்ஜுஆதி³ப்பபே⁴தோ³, தம்பி. தத்த² கீடிபோ⁴தி கீட இபோ⁴தி பத³விபா⁴கோ³ காதப்³போ³. தத்த² கீடோதி கிமி. இமினா கீடகுலாவகங் ‘‘கீடோ’’தி க³ஹேதப்³ப³ங், கீடோ வியாதி கீடோ, குட்ட²விஸேஸோ. இபோ⁴தி க³ஜோ. இமினா க³ஜஸ்ஸ ஸப³லங் ‘‘இபோ⁴’’தி க³ஹேதப்³ப³ங். இபோ⁴ வியாதி இபோ⁴, குட்ட²விஸேஸோ. கீடோயேவ இபோ⁴ கீடிபோ⁴, குட்டா²பா³த⁴விஸேஸோ, யங் லோகே ‘‘குட்டாபா³த⁴ விஸேஸோ’’இதி வோஹரந்தி. த³த்³தூ³தி கச்சு². ஸா ஹி ஸரீரங் த³ங்ஸதி வித³ங்ஸதி, ஹிங்ஸதீதி வா த³த்³து³தி வுச்சதி. ஏகஸ்ஸ த³காரஸ்ஸ ரகாரங் கத்வா ‘‘த³த்³து³’’திபி பாடோ². யங் லோகே ‘‘ப்வே?’’இதி வோஹரந்தி. க²ஜ்ஜூதி கண்டு³வனங். தஞ்ஹி ஸரீரங் க²ஜ்ஜதி ப்³யத²தி க²த³தி, ஹிங்ஸதீதி வா க²ஜ்ஜூதி வுச்சதி. யங் லோகே ‘‘க²ஜ்ஜ’’இதி வோஹரந்தி. ‘‘கச்சூ²’’திபி பாடோ², ஸோ அபாடோ² த³த்³து³ஸத்³தே³ன தஸ்ஸ க³ஹிதத்தா. தந்தி குட்ட²ங். பகதிபடிச்ச²ன்னட்டா²னேதி பகதியா படிச்ச²ன்னட்டா²னே, யதா²னிவத்த²பாருதட்டா²னேதி அத்தோ². இமினா விஸேஸதோ படிச்ச²ன்னங் நிவத்தேதி. அவட்³ட⁴னகபக்கே² டி²தங் ஸசே ஹோதீதி யோஜனா. பகதிவண்ணேதி =07 பகதிச²வியங். யதா² அவணா ச²வி ஹோதி, ததா²தி அத்தோ². இத³ங் வணவத்து²ங் ஸந்தா⁴ய ந வுத்தங்.
Tatthāti kuṭṭhādīsu pañcasu ābādhesu. Ābādhikaṃ ābhuso bādhati pīḷetīti ābādho, aṅgapaccaṅgaṃ kuṭati chindatīti kuṭṭhaṃ. ‘‘Rattakuṭṭhaṃ vā’’tiādīsu vāsaddena setakuṭṭhādīnipi saṅgaṇhāti. Kīṭibha daddu khajju ādippabhedampīti kīṭibho ca daddu ca khajju ca kīṭibhadaddukhajjuyo , tā ādayo yesaṃ kuṭṭhānanti kīṭibhadaddukhajjuādayo, tesaṃ pabhedo kīṭibhadaddu khajjuādippabhedo, tampi. Tattha kīṭibhoti kīṭa ibhoti padavibhāgo kātabbo. Tattha kīṭoti kimi. Iminā kīṭakulāvakaṃ ‘‘kīṭo’’ti gahetabbaṃ, kīṭo viyāti kīṭo, kuṭṭhaviseso. Ibhoti gajo. Iminā gajassa sabalaṃ ‘‘ibho’’ti gahetabbaṃ. Ibho viyāti ibho, kuṭṭhaviseso. Kīṭoyeva ibho kīṭibho, kuṭṭhābādhaviseso, yaṃ loke ‘‘kuṭṭābādha viseso’’iti voharanti. Daddūti kacchu. Sā hi sarīraṃ daṃsati vidaṃsati, hiṃsatīti vā dadduti vuccati. Ekassa dakārassa rakāraṃ katvā ‘‘daddu’’tipi pāṭho. Yaṃ loke ‘‘pve?’’Iti voharanti. Khajjūti kaṇḍuvanaṃ. Tañhi sarīraṃ khajjati byathati khadati, hiṃsatīti vā khajjūti vuccati. Yaṃ loke ‘‘khajja’’iti voharanti. ‘‘Kacchū’’tipi pāṭho, so apāṭho daddusaddena tassa gahitattā. Tanti kuṭṭhaṃ. Pakatipaṭicchannaṭṭhāneti pakatiyā paṭicchannaṭṭhāne, yathānivatthapārutaṭṭhāneti attho. Iminā visesato paṭicchannaṃ nivatteti. Avaḍḍhanakapakkhe ṭhitaṃ sace hotīti yojanā. Pakativaṇṇeti =07 pakatichaviyaṃ. Yathā avaṇā chavi hoti, tathāti attho. Idaṃ vaṇavatthuṃ sandhāya na vuttaṃ.
மேத³க³ண்டோ³தி மேதோ³ அஸ்மிங் அத்தீ²தி மேதோ³, க³ண்ட³தி போ²டோ ப⁴வதீதி க³ண்டோ³, மேதோ³யேவ க³ண்டோ³ மேத³க³ண்டோ³. யங் லோகே ‘‘மேத³க³ண்டோ³இதி வோஹரந்தி. கோலட்டீ²தி கோலங் வுச்சதி ப³த³ரப²லங், தஸ்ஸ அட்டி² கோலட்டி². அவட்³ட⁴னகபக்கே² டி²தே ஸதீதி யோஜனா. ஸஞ்ச²விந்தி ஸங்விஜ்ஜமானச²விங், ஸஞ்ஜாதச²விங் வா. உண்ணிக³ண்டா³தி உத்³த⁴ங் நமந்தீதி உண்ணியோ, தாயேவ க³ண்டா³ உண்ணிக³ண்டா³. யே லோகே ‘‘உண்ணிக³ண்டா³’’ இதி வோஹரந்தி. தத்த² தத்தா²தி தஸ்மிங் தஸ்மிங் ஸரீரபதே³ஸே. கீ²ரபீளகாதி கீ²ரங் எத்த² அத்தீ²தி கீ²ரா, தா ஏவ பீளகா கீ²ரபீளகா. யா லோகே ‘‘கீ²ரபீளகா’’ இதி ச இதி ச வோஹரந்தி. தாஸூதி பீளகாஸு. கீ²ரபீளகா நாம க³ண்டா³ ஹொந்தீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. க²ரபீளகாதி க²ரஸபா⁴வா பீளகா. க²ரஸபா⁴வத்தா தேன ஸத்தா மரணம்பி க³ச்ச²ந்தி, மரணமத்தம்பி து³க்க²ங். யா லோகே இதி ‘‘கீ²ரபீளகா’’ வோஹரந்தி. பது³மகண்ணிகா நாம க³ண்டா³ ஹொந்தீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. பது³மஸ்ஸ கண்ணிகா விய பது³மகண்ணிகா. யா லோகே ‘‘பது³மகண்ணிகா’’இதி வோஹரந்தி. ஸாஸபபீ³ஜகா நாம க³ண்டா³தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸாஸபஸ்ஸ பீ³ஜங் பமாணமேதாஸந்தி ஸாஸபபீ³ஜகா. யா லோகே ‘‘ஸாஸபபீ³ஜகா’’ இதி வோஹரந்தி. தா ஸப்³பா³தி ஸப்³பா³ தா பீளகா, க³ண்ட³ஜாதியோ வா. தாஸூதி பீளகாஸு, க³ண்ட³ஜாதீஸு வா.
Medagaṇḍoti medo asmiṃ atthīti medo, gaṇḍati phoṭo bhavatīti gaṇḍo, medoyeva gaṇḍo medagaṇḍo. Yaṃ loke ‘‘medagaṇḍoiti voharanti. Kolaṭṭhīti kolaṃ vuccati badaraphalaṃ, tassa aṭṭhi kolaṭṭhi. Avaḍḍhanakapakkhe ṭhite satīti yojanā. Sañchavinti saṃvijjamānachaviṃ, sañjātachaviṃ vā. Uṇṇigaṇḍāti uddhaṃ namantīti uṇṇiyo, tāyeva gaṇḍā uṇṇigaṇḍā. Ye loke ‘‘uṇṇigaṇḍā’’ iti voharanti. Tattha tatthāti tasmiṃ tasmiṃ sarīrapadese. Khīrapīḷakāti khīraṃ ettha atthīti khīrā, tā eva pīḷakā khīrapīḷakā. Yā loke ‘‘khīrapīḷakā’’ iti ca iti ca voharanti. Tāsūti pīḷakāsu. Khīrapīḷakā nāma gaṇḍā hontīti sambandho. Kharapīḷakāti kharasabhāvā pīḷakā. Kharasabhāvattā tena sattā maraṇampi gacchanti, maraṇamattampi dukkhaṃ. Yā loke iti ‘‘khīrapīḷakā’’ voharanti. Padumakaṇṇikā nāma gaṇḍā hontīti sambandho. Padumassa kaṇṇikā viya padumakaṇṇikā. Yā loke ‘‘padumakaṇṇikā’’iti voharanti. Sāsapabījakā nāma gaṇḍāti sambandho. Sāsapassa bījaṃ pamāṇametāsanti sāsapabījakā. Yā loke ‘‘sāsapabījakā’’ iti voharanti. Tā sabbāti sabbā tā pīḷakā, gaṇḍajātiyo vā. Tāsūti pīḷakāsu, gaṇḍajātīsu vā.
பது³மபுண்ட³ரீகபத்தவண்ணந்தி பது³மங் நாம ரத்தங், புண்ட³ரீகங் நாம ஸேதங், தேஸங் புப்ப²பத்தஸ்ஸ வண்ணங் விய வண்ணமேதஸ்ஸாதி பது³மபுண்ட³ரீகபத்தவண்ணங், ஸங்க²குட்ட²ங். யங் லோகே ‘‘பது³மபுண்ட³ரீகபத்தவண்ணங், ஸங்க²குட்ட²ங்’’ இதி வோஹரந்தி. யேனாதி குட்டே²ன. கு³ன்னங் ஸரீரங் ஸப³லங் விய மனுஸ்ஸானங் ஸரீரங் ஸப³லங் ஹோதீதி யோஜனா. தஸ்மிந்தி கிலாஸே. ஸோஸப்³யாதீ⁴தி க²யரோகோ³. ஸோ ஹி யஸ்மா மங்ஸலோஹிதாதீ³னி ஸோஸாபேதி, தஸ்மா ஸோஸோதி வுச்சதி. யங் லோகே ‘‘ஸாங்ஸ’’ இதி ச ‘‘ஸோஸப்³யாதி⁴’’ இதி ச வோஹரந்தி. தஸ்மிந்தி ஸோஸப்³யாதி⁴ம்ஹி. அபமாரோதி அபஸ்மாரோ. ஸோ ஹி ஸாரதோ அபக³தத்தா ‘‘அபமாரோ’’தி வுச்சதி ஸகாரஸ்ஸ மகாரங் கத்வா. யங் லோகே ‘‘அபமார’’ இதி ச ‘‘அரூ?’’இதி ச வோஹரந்தி. தத்தா²தி த்³வீஸு உம்மாதே³ஸு. ஆதா⁴ரே சேதங் பு⁴ம்மவசனங். து³த்திகிச்சோ² ஹோதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
Padumapuṇḍarīkapattavaṇṇanti padumaṃ nāma rattaṃ, puṇḍarīkaṃ nāma setaṃ, tesaṃ pupphapattassa vaṇṇaṃ viya vaṇṇametassāti padumapuṇḍarīkapattavaṇṇaṃ, saṅkhakuṭṭhaṃ. Yaṃ loke ‘‘padumapuṇḍarīkapattavaṇṇaṃ, saṅkhakuṭṭhaṃ’’ iti voharanti. Yenāti kuṭṭhena. Gunnaṃ sarīraṃ sabalaṃ viya manussānaṃ sarīraṃ sabalaṃ hotīti yojanā. Tasminti kilāse. Sosabyādhīti khayarogo. So hi yasmā maṃsalohitādīni sosāpeti, tasmā sosoti vuccati. Yaṃ loke ‘‘sāṃsa’’ iti ca ‘‘sosabyādhi’’ iti ca voharanti. Tasminti sosabyādhimhi. Apamāroti apasmāro. So hi sārato apagatattā ‘‘apamāro’’ti vuccati sakārassa makāraṃ katvā. Yaṃ loke ‘‘apamāra’’ iti ca ‘‘arū?’’Iti ca voharanti. Tatthāti dvīsu ummādesu. Ādhāre cetaṃ bhummavacanaṃ. Duttikiccho hotīti sambandho.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 26. பஞ்சாபா³த⁴வத்து² • 26. Pañcābādhavatthu
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / பஞ்சாபா³த⁴வத்து²கதா² • Pañcābādhavatthukathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / பஞ்சாபா³த⁴வத்து²கதா²வண்ணனா • Pañcābādhavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / பஞ்சாபா³த⁴வத்து²கதா²வண்ணனா • Pañcābādhavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / பஞ்சாபா³த⁴வத்து²கதா²வண்ணனா • Pañcābādhavatthukathāvaṇṇanā