Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā

    பஞ்சகவாரவண்ணனா

    Pañcakavāravaṇṇanā

    325. பஞ்சகேஸு பஞ்ச புக்³க³லா நியதாதி ஆனந்தரியானமேவேதங் க³ஹணங். பஞ்ச சே²த³னகா ஆபத்தியோ நாம பமாணாதிக்கந்தே மஞ்சபீடே² நிஸீத³னகண்டு³ப்படிச்சா²தி³வஸ்ஸிகஸாடிகாஸு ஸுக³தசீவரே ச வேதி³தப்³பா³. பஞ்சஹாகாரேஹீதி அலஜ்ஜிதா, அஞ்ஞாணதா, குக்குச்சப்பகததா, அகப்பியே கப்பியஸஞ்ஞிதா, கப்பியே அகப்பியஸஞ்ஞிதாதி இமேஹி பஞ்சஹி. பஞ்ச ஆபத்தியோ முஸாவாத³பச்சயாதி பாராஜிகது²ல்லச்சயது³க்கடஸங்கா⁴தி³ஸேஸபாசித்தியா. அனாமந்தசாரோதி ‘‘ஸந்தங் பி⁴க்கு²ங் அனாபுச்சா² புரேப⁴த்தங் பச்சா²ப⁴த்தங் குலேஸு சாரித்தங் ஆபஜ்ஜெய்யா’’தி இமஸ்ஸ ஆபுச்சி²த்வா சாரஸ்ஸ அபா⁴வோ. அனதி⁴ட்டா²னந்தி ‘‘க³ணபோ⁴ஜனே அஞ்ஞத்ர ஸமயா’’தி வுத்தங் ஸமயங் அதி⁴ட்ட²ஹித்வா போ⁴ஜனங் அதி⁴ட்டா²னங் நாம; ததா² அகரணங் அனதி⁴ட்டா²னங். அவிகப்பனா நாம யா பரம்பரபோ⁴ஜனே விகப்பனா வுத்தா, தஸ்ஸா அகரணங். இமானி ஹி பஞ்ச பிண்ட³பாதிகஸ்ஸ து⁴தங்கே³னேவ படிக்கி²த்தானி. உஸ்ஸங்கிதபரிஸங்கிதோதி யே பஸ்ஸந்தி, யே ஸுணந்தி, தேஹி உஸ்ஸங்கிதோ சேவ பரிஸங்கிதோ ச. அபி அகுப்பத⁴ம்மோ கீ²ணாஸவோபி ஸமானோ, தஸ்மா அகோ³சரா பரிஹரிதப்³பா³. ந ஹி ஏதேஸு ஸந்தி³ஸ்ஸமானோ அயஸதோ வா க³ரஹதோ வா முச்சதி. ஸோஸானிகந்தி ஸுஸானே பதிதகங். பாபணிகந்தி ஆபணத்³வாரே பதிதகங். தூ²பசீவரந்தி வம்மிகங் பரிக்கி²பித்வா ப³லிகம்மகதங். ஆபி⁴ஸேகிகந்தி நஹானட்டா²னே வா ரஞ்ஞோ அபி⁴ஸேகட்டா²னே வா ச²ட்³டி³தசீவரங். ப⁴தபடியாப⁴தந்தி ஸுஸானங் நெத்வா புன ஆனீதகங். பஞ்ச மஹாசோரா உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மே வுத்தா.

    325.Pañcakesupañca puggalā niyatāti ānantariyānamevetaṃ gahaṇaṃ. Pañca chedanakā āpattiyo nāma pamāṇātikkante mañcapīṭhe nisīdanakaṇḍuppaṭicchādivassikasāṭikāsu sugatacīvare ca veditabbā. Pañcahākārehīti alajjitā, aññāṇatā, kukkuccappakatatā, akappiye kappiyasaññitā, kappiye akappiyasaññitāti imehi pañcahi. Pañca āpattiyo musāvādapaccayāti pārājikathullaccayadukkaṭasaṅghādisesapācittiyā. Anāmantacāroti ‘‘santaṃ bhikkhuṃ anāpucchā purebhattaṃ pacchābhattaṃ kulesu cārittaṃ āpajjeyyā’’ti imassa āpucchitvā cārassa abhāvo. Anadhiṭṭhānanti ‘‘gaṇabhojane aññatra samayā’’ti vuttaṃ samayaṃ adhiṭṭhahitvā bhojanaṃ adhiṭṭhānaṃ nāma; tathā akaraṇaṃ anadhiṭṭhānaṃ. Avikappanā nāma yā paramparabhojane vikappanā vuttā, tassā akaraṇaṃ. Imāni hi pañca piṇḍapātikassa dhutaṅgeneva paṭikkhittāni. Ussaṅkitaparisaṅkitoti ye passanti, ye suṇanti, tehi ussaṅkito ceva parisaṅkito ca. Api akuppadhammo khīṇāsavopi samāno, tasmā agocarā pariharitabbā. Na hi etesu sandissamāno ayasato vā garahato vā muccati. Sosānikanti susāne patitakaṃ. Pāpaṇikanti āpaṇadvāre patitakaṃ. Thūpacīvaranti vammikaṃ parikkhipitvā balikammakataṃ. Ābhisekikanti nahānaṭṭhāne vā rañño abhisekaṭṭhāne vā chaḍḍitacīvaraṃ. Bhatapaṭiyābhatanti susānaṃ netvā puna ānītakaṃ. Pañca mahācorā uttarimanussadhamme vuttā.

    பஞ்சாபத்தியோ காயதோ ஸமுட்ட²ந்தீதி பட²மேன ஆபத்திஸமுட்டா²னேன பஞ்ச ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி, ‘‘பி⁴க்கு² கப்பியஸஞ்ஞீ ஸஞ்ஞாசிகாய குடிங் கரோதீ’’தி ஏவங் அந்தரபெய்யாலே வுத்தாபத்தியோ. பஞ்ச ஆபத்தியோ காயதோ ச வாசதோ சாதி ததியேன ஆபத்திஸமுட்டா²னேன பஞ்ச ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜதி, ‘‘பி⁴க்கு² கப்பியஸஞ்ஞீ ஸங்வித³ஹித்வா குடிங் கரோதீ’’தி ஏவங் தத்தே²வ வுத்தா ஆபத்தியோ. தே³ஸனாகா³மினியோதி ட²பெத்வா பாராஜிகஞ்ச ஸங்கா⁴தி³ஸேஸஞ்ச அவஸேஸா.

    Pañcāpattiyo kāyato samuṭṭhantīti paṭhamena āpattisamuṭṭhānena pañca āpattiyo āpajjati, ‘‘bhikkhu kappiyasaññī saññācikāya kuṭiṃ karotī’’ti evaṃ antarapeyyāle vuttāpattiyo. Pañca āpattiyo kāyato ca vācato cāti tatiyena āpattisamuṭṭhānena pañca āpattiyo āpajjati, ‘‘bhikkhu kappiyasaññī saṃvidahitvā kuṭiṃ karotī’’ti evaṃ tattheva vuttā āpattiyo. Desanāgāminiyoti ṭhapetvā pārājikañca saṅghādisesañca avasesā.

    பஞ்ச கம்மானீதி தஜ்ஜனீயனியஸ்ஸபப்³பா³ஜனீயபடிஸாரணீயானி சத்தாரி உக்கே²பனீயஞ்ச திவித⁴ம்பி ஏகந்தி பஞ்ச. யாவததியகே பஞ்சாதி உக்கி²த்தானுவத்திகாய பி⁴க்கு²னியா யாவததியங் ஸமனுபா⁴ஸனாய அப்படினிஸ்ஸஜ்ஜந்தியா பாராஜிகங் து²ல்லச்சயங் து³க்கடந்தி திஸ்ஸோ , பே⁴த³கானுவத்தகாதி³ஸமனுபா⁴ஸனாஸு ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ, பாபிகாய தி³ட்டி²யா அப்படினிஸ்ஸக்³கே³ பாசித்தியங். அதி³ன்னந்தி அஞ்ஞேன அதி³ன்னங். அவிதி³தந்தி படிக்³க³ண்ஹாமீதி சேதனாய அபா⁴வேன அவிதி³தங். அகப்பியந்தி பஞ்சஹி ஸமணகப்பேஹி அகப்பியகதங்; யங் வா பனஞ்ஞம்பி அகப்பியமங்ஸங் அகப்பியபோ⁴ஜனங். அகதாதிரித்தந்தி பவாரெத்வா அதிரித்தங் அகதங். ஸமஜ்ஜதா³னந்தி நடஸமஜ்ஜாதி³தா³னங். உஸப⁴தா³னந்தி கோ³க³ணஸ்ஸ அந்தரே உஸப⁴விஸ்ஸஜ்ஜனங். சித்தகம்மதா³னந்தி ஆவாஸங் காரெத்வா தத்த² சித்தகம்மங் காரேதுங் வட்டதி. இத³ங் பன படிபா⁴னசித்தகம்மதா³னங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். இமானி ஹி பஞ்ச கிஞ்சாபி லோகஸ்ஸ புஞ்ஞஸம்மதானி, அத² கோ² அபுஞ்ஞானி அகுஸலானியேவ . உப்பன்னங் படிபா⁴னந்தி எத்த² படிபா⁴னந்தி கதே²துகம்யதா வுச்சதி. இமே பஞ்ச து³ப்படிவினோத³யாதி ந ஸுபடிவினோத³யா; உபாயேன பன காரணேன அனுரூபாஹி பச்சவெக்க²னாஅனுஸாஸனாதீ³ஹி ஸக்கா படிவினோதே³துந்தி அத்தோ².

    Pañca kammānīti tajjanīyaniyassapabbājanīyapaṭisāraṇīyāni cattāri ukkhepanīyañca tividhampi ekanti pañca. Yāvatatiyake pañcāti ukkhittānuvattikāya bhikkhuniyā yāvatatiyaṃ samanubhāsanāya appaṭinissajjantiyā pārājikaṃ thullaccayaṃ dukkaṭanti tisso , bhedakānuvattakādisamanubhāsanāsu saṅghādiseso, pāpikāya diṭṭhiyā appaṭinissagge pācittiyaṃ. Adinnanti aññena adinnaṃ. Aviditanti paṭiggaṇhāmīti cetanāya abhāvena aviditaṃ. Akappiyanti pañcahi samaṇakappehi akappiyakataṃ; yaṃ vā panaññampi akappiyamaṃsaṃ akappiyabhojanaṃ. Akatātirittanti pavāretvā atirittaṃ akataṃ. Samajjadānanti naṭasamajjādidānaṃ. Usabhadānanti gogaṇassa antare usabhavissajjanaṃ. Cittakammadānanti āvāsaṃ kāretvā tattha cittakammaṃ kāretuṃ vaṭṭati. Idaṃ pana paṭibhānacittakammadānaṃ sandhāya vuttaṃ. Imāni hi pañca kiñcāpi lokassa puññasammatāni, atha kho apuññāni akusalāniyeva . Uppannaṃ paṭibhānanti ettha paṭibhānanti kathetukamyatā vuccati. Ime pañca duppaṭivinodayāti na supaṭivinodayā; upāyena pana kāraṇena anurūpāhi paccavekkhanāanusāsanādīhi sakkā paṭivinodetunti attho.

    ஸகசித்தங் பஸீத³தீதி எத்த² இமானி வத்தூ²னி – கடஅந்த⁴காரவாஸீ பு²ஸ்ஸதே³வத்தே²ரோ கிர சேதியங்க³ணங் ஸம்மஜ்ஜித்வா ஏகங்ஸங் உத்தராஸங்க³ங் கரித்வா ஸிந்து³வாரகுஸுமஸந்த²தமிவ ஸமவிப்பகிண்ணவாலிகங் சேதியங்க³ணங் ஓலோகெந்தோ பு³த்³தா⁴ரம்மணங் பீதிபாமோஜ்ஜங் உப்பாதெ³த்வா அட்டா²ஸி. தஸ்மிங் க²ணே மாரோ பப்³ப³தபாதே³ நிப்³ப³த்தகாளமக்கடோ விய ஹுத்வா சேதியங்க³ணே கோ³மயங் விப்பகிரந்தோ க³தோ. தே²ரோ நாஸக்கி² அரஹத்தங் பாபுணிதுங், ஸம்மஜ்ஜித்வா அக³மாஸி. து³தியதி³வஸேபி ஜரக்³க³வோ ஹுத்வா தாதி³ஸமேவ விப்பகாரங் அகாஸி. ததியதி³வஸே வங்கபாத³ங் மனுஸ்ஸத்தபா⁴வங் நிம்மினித்வா பாதே³ன பரிகஸந்தோ அக³மாஸி. தே²ரோ ‘‘ஏவரூபோ பீ³ப⁴ச்ச²புரிஸோ ஸமந்தா யோஜனப்பமாணேஸு கோ³சரகா³மேஸு நத்தி², ஸியா நு கோ² மாரோ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘மாரோஸி த்வ’’ந்தி ஆஹ. ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, மாரொம்ஹி, ந தா³னி தே வஞ்சேதுங் அஸக்கி²’’ந்தி. ‘‘தி³ட்ட²புப்³போ³ தயா ததா²க³தோ’’தி? ‘‘ஆம, தி³ட்ட²புப்³போ³’’தி. ‘‘மாரோ நாம மஹானுபா⁴வோ ஹோதி, இங்க⁴ தாவ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அத்தபா⁴வஸதி³ஸங் அத்தபா⁴வங் நிம்மினாஹீ’’தி? ‘‘ந ஸக்கா, ப⁴ந்தே, தாதி³ஸங் ரூபங் நிம்மினிதுங்; அபிச கோ² பன தங்ஸரிக்க²கங் பதிரூபகங் நிம்மினிஸ்ஸாமீ’’தி ஸகபா⁴வங் விஜஹித்வா பு³த்³த⁴ரூபஸதி³ஸேன அத்தபா⁴வேன அட்டா²ஸி . தே²ரோ மாரங் ஓலோகெத்வா ‘‘அயங் தாவ ஸராக³தோ³ஸமோஹோ ஏவங் ஸோப⁴தி, கத²ங் நு கோ² ப⁴க³வா ந ஸோப⁴தி ஸப்³ப³ஸோ வீதராக³தோ³ஸமோஹோ’’தி பு³த்³தா⁴ரம்மணங் பீதிங் படிலபி⁴த்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் பாபுணி. மாரோ ‘‘வஞ்சிதொம்ஹி தயா, ப⁴ந்தே’’தி ஆஹ. தே²ரோபி ‘‘கிங் அத்தி² ஜரமார, தாதி³ஸங் வஞ்சேது’’ந்தி ஆஹ. லோகந்தரவிஹாரேபி த³த்தோ நாம த³ஹரபி⁴க்கு² சேதியங்க³ணங் ஸம்மஜ்ஜித்வா ஓலோகெந்தோ ஓதா³தகஸிணங் படிலபி⁴. அட்ட² ஸமாபத்தியோ நிப்³ப³த்தேஸி. ததோ விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா ப²லத்தயங் ஸச்சா²காஸி.

    Sakacittaṃ pasīdatīti ettha imāni vatthūni – kaṭaandhakāravāsī phussadevatthero kira cetiyaṅgaṇaṃ sammajjitvā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā sinduvārakusumasanthatamiva samavippakiṇṇavālikaṃ cetiyaṅgaṇaṃ olokento buddhārammaṇaṃ pītipāmojjaṃ uppādetvā aṭṭhāsi. Tasmiṃ khaṇe māro pabbatapāde nibbattakāḷamakkaṭo viya hutvā cetiyaṅgaṇe gomayaṃ vippakiranto gato. Thero nāsakkhi arahattaṃ pāpuṇituṃ, sammajjitvā agamāsi. Dutiyadivasepi jaraggavo hutvā tādisameva vippakāraṃ akāsi. Tatiyadivase vaṅkapādaṃ manussattabhāvaṃ nimminitvā pādena parikasanto agamāsi. Thero ‘‘evarūpo bībhacchapuriso samantā yojanappamāṇesu gocaragāmesu natthi, siyā nu kho māro’’ti cintetvā ‘‘mārosi tva’’nti āha. ‘‘Āma, bhante, māromhi, na dāni te vañcetuṃ asakkhi’’nti. ‘‘Diṭṭhapubbo tayā tathāgato’’ti? ‘‘Āma, diṭṭhapubbo’’ti. ‘‘Māro nāma mahānubhāvo hoti, iṅgha tāva buddhassa bhagavato attabhāvasadisaṃ attabhāvaṃ nimmināhī’’ti? ‘‘Na sakkā, bhante, tādisaṃ rūpaṃ nimminituṃ; apica kho pana taṃsarikkhakaṃ patirūpakaṃ nimminissāmī’’ti sakabhāvaṃ vijahitvā buddharūpasadisena attabhāvena aṭṭhāsi . Thero māraṃ oloketvā ‘‘ayaṃ tāva sarāgadosamoho evaṃ sobhati, kathaṃ nu kho bhagavā na sobhati sabbaso vītarāgadosamoho’’ti buddhārammaṇaṃ pītiṃ paṭilabhitvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇi. Māro ‘‘vañcitomhi tayā, bhante’’ti āha. Theropi ‘‘kiṃ atthi jaramāra, tādisaṃ vañcetu’’nti āha. Lokantaravihārepi datto nāma daharabhikkhu cetiyaṅgaṇaṃ sammajjitvā olokento odātakasiṇaṃ paṭilabhi. Aṭṭha samāpattiyo nibbattesi. Tato vipassanaṃ vaḍḍhetvā phalattayaṃ sacchākāsi.

    பரசித்தங் பஸீத³தீதி எத்த² இமானி வத்தூ²னி – திஸ்ஸோ நாம த³ஹரபி⁴க்கு² ஜம்பு³கோலசேதியங்க³ணங் ஸம்மஜ்ஜித்வா ஸங்காரச²ட்³ட³னிங் ஹத்தே²ன க³ஹெத்வாவ அட்டா²ஸி . தஸ்மிங் க²ணே திஸ்ஸத³த்தத்தே²ரோ நாம நாவாதோ ஓருய்ஹ சேதியங்க³ணங் ஓலோகெந்தோ பா⁴விதசித்தேன ஸம்மட்ட²ட்டா²னந்தி ஞத்வா பஞ்ஹாஸஹஸ்ஸங் புச்சி², இதரோ ஸப்³ப³ங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. அஞ்ஞதரஸ்மிம்பி விஹாரே தே²ரோ சேதியங்க³ணங் ஸம்மஜ்ஜித்வா வத்தங் பரிச்சி²ந்தி³. யோனகவிஸயதோ சேதியவந்த³கா சத்தாரோ தே²ரா ஆக³ந்த்வா சேதியங்க³ணங் தி³ஸ்வா அந்தோ அப்பவிஸித்வா த்³வாரேயேவ ட²த்வா ஏகோ தே²ரோ அட்ட² கப்பே அனுஸ்ஸரி, ஏகோ ஸோளஸ, ஏகோ வீஸதி, ஏகோ திங்ஸ கப்பே அனுஸ்ஸரி.

    Paracittaṃpasīdatīti ettha imāni vatthūni – tisso nāma daharabhikkhu jambukolacetiyaṅgaṇaṃ sammajjitvā saṅkārachaḍḍaniṃ hatthena gahetvāva aṭṭhāsi . Tasmiṃ khaṇe tissadattatthero nāma nāvāto oruyha cetiyaṅgaṇaṃ olokento bhāvitacittena sammaṭṭhaṭṭhānanti ñatvā pañhāsahassaṃ pucchi, itaro sabbaṃ vissajjesi. Aññatarasmimpi vihāre thero cetiyaṅgaṇaṃ sammajjitvā vattaṃ paricchindi. Yonakavisayato cetiyavandakā cattāro therā āgantvā cetiyaṅgaṇaṃ disvā anto appavisitvā dvāreyeva ṭhatvā eko thero aṭṭha kappe anussari, eko soḷasa, eko vīsati, eko tiṃsa kappe anussari.

    தே³வதா அத்தமனா ஹொந்தீதி எத்த² இத³ங் வத்து² – ஏகஸ்மிங் கிர விஹாரே ஏகோ பி⁴க்கு² சேதியங்க³ணஞ்ச போ³தி⁴யங்க³ணஞ்ச ஸம்மஜ்ஜித்வா நஹாயிதுங் க³தோ. தே³வதா ‘‘இமஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ கதகாலதோ பட்டா²ய ஏவங் வத்தங் பூரெத்வா ஸம்மட்ட²புப்³போ³ பி⁴க்கு² நத்தீ²’’தி பஸன்னசித்தா புப்ப²ஹத்தா² அட்ட²ங்ஸு. தே²ரோ ஆக³ந்த்வா ‘‘கதரகா³மவாஸிகாத்தா²’’தி ஆஹ. ‘‘ப⁴ந்தே, இதே⁴வ வஸாம, இமஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ கதகாலதோ பட்டா²ய ஏவங் வத்தங் பூரெத்வா ஸம்மட்ட²புப்³போ³ பி⁴க்கு² நத்தீ²தி தும்ஹாகங், ப⁴ந்தே, வத்தே பஸீதி³த்வா புப்ப²ஹத்தா² டி²தாம்ஹா’’தி தே³வதா ஆஹங்ஸு.

    Devatā attamanā hontīti ettha idaṃ vatthu – ekasmiṃ kira vihāre eko bhikkhu cetiyaṅgaṇañca bodhiyaṅgaṇañca sammajjitvā nahāyituṃ gato. Devatā ‘‘imassa vihārassa katakālato paṭṭhāya evaṃ vattaṃ pūretvā sammaṭṭhapubbo bhikkhu natthī’’ti pasannacittā pupphahatthā aṭṭhaṃsu. Thero āgantvā ‘‘kataragāmavāsikātthā’’ti āha. ‘‘Bhante, idheva vasāma, imassa vihārassa katakālato paṭṭhāya evaṃ vattaṃ pūretvā sammaṭṭhapubbo bhikkhu natthīti tumhākaṃ, bhante, vatte pasīditvā pupphahatthā ṭhitāmhā’’ti devatā āhaṃsu.

    பாஸாதி³கஸங்வத்தனிகந்தி எத்த² இத³ங் வத்து² – ஏகங் கிர அமச்சபுத்தங் அப⁴யத்தே²ரஞ்ச ஆரப்³ப⁴ அயங் கதா² உத³பாதி³ ‘‘கிங் நு கோ² அமச்சபுத்தோ பாஸாதி³கோ, அப⁴யத்தே²ரோதி உபோ⁴பி நே ஏகஸ்மிங் டா²னே ஓலோகெஸ்ஸாமா’’தி. ஞாதகா அமச்சபுத்தங் அலங்கரித்வா மஹாசேதியங் வந்தா³பெஸ்ஸாமாதி அக³மங்ஸு. தே²ரமாதாபி பாஸாதி³கங் சீவரங் காரெத்வா புத்தஸ்ஸ பஹிணி, ‘‘புத்தோ மே கேஸே சி²ந்தா³பெத்வா இமங் சீவரங் பாருபித்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ மஹாசேதியங் வந்த³தூ’’தி. அமச்சபுத்தோ ஞாதிபரிவுதோ பாசீனத்³வாரேன சேதியங்க³ணங் ஆருள்ஹோ, அப⁴யத்தே²ரோ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ த³க்கி²ணத்³வாரேன சேதியங்க³ணங் ஆருஹித்வா சேதியங்க³ணே தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸமாக³ந்த்வா ஆஹ – ‘‘கிங் த்வங், ஆவுஸோ, மஹல்லகத்தே²ரஸ்ஸ ஸம்மட்ட²ட்டா²னே கசவரங் ச²ட்³டெ³த்வா மயா ஸத்³தி⁴ங் யுக³க்³கா³ஹங் க³ண்ஹாஸீ’’தி. அதீதத்தபா⁴வே கிர அப⁴யத்தே²ரோ மஹல்லகத்தே²ரோ நாம ஹுத்வா கோ³சரகா³மே சேதியங்க³ணங் ஸம்மஜ்ஜி, அமச்சபுத்தோ மஹாஉபாஸகோ ஹுத்வா ஸம்மட்ட²ட்டா²னே கசவரங் க³ஹெத்வா ச²ட்³டே³ஸி.

    Pāsādikasaṃvattanikanti ettha idaṃ vatthu – ekaṃ kira amaccaputtaṃ abhayattherañca ārabbha ayaṃ kathā udapādi ‘‘kiṃ nu kho amaccaputto pāsādiko, abhayattheroti ubhopi ne ekasmiṃ ṭhāne olokessāmā’’ti. Ñātakā amaccaputtaṃ alaṅkaritvā mahācetiyaṃ vandāpessāmāti agamaṃsu. Theramātāpi pāsādikaṃ cīvaraṃ kāretvā puttassa pahiṇi, ‘‘putto me kese chindāpetvā imaṃ cīvaraṃ pārupitvā bhikkhusaṅghaparivuto mahācetiyaṃ vandatū’’ti. Amaccaputto ñātiparivuto pācīnadvārena cetiyaṅgaṇaṃ āruḷho, abhayatthero bhikkhusaṅghaparivuto dakkhiṇadvārena cetiyaṅgaṇaṃ āruhitvā cetiyaṅgaṇe tena saddhiṃ samāgantvā āha – ‘‘kiṃ tvaṃ, āvuso, mahallakattherassa sammaṭṭhaṭṭhāne kacavaraṃ chaḍḍetvā mayā saddhiṃ yugaggāhaṃ gaṇhāsī’’ti. Atītattabhāve kira abhayatthero mahallakatthero nāma hutvā gocaragāme cetiyaṅgaṇaṃ sammajji, amaccaputto mahāupāsako hutvā sammaṭṭhaṭṭhāne kacavaraṃ gahetvā chaḍḍesi.

    ஸத்து²ஸாஸனங் கதங் ஹோதீதி இத³ங் ஸம்மஜ்ஜனவத்தங் நாம பு³த்³தே⁴ஹி வண்ணிதங், தஸ்மா தங் கரொந்தேன ஸத்து²ஸாஸனங் கதங் ஹோதி. தத்ரித³ங் வத்து² – ஆயஸ்மா கிர ஸாரிபுத்தோ ஹிமவந்தங் க³ந்த்வா ஏகஸ்மிங் பப்³பா⁴ரே அஸம்மஜ்ஜித்வாவ நிரோத⁴ங் ஸமாபஜ்ஜித்வா நிஸீதி³. ப⁴க³வா ஆவஜ்ஜந்தோ தே²ரஸ்ஸ அஸம்மஜ்ஜித்வா நிஸின்னபா⁴வங் ஞத்வா ஆகாஸேன க³ந்த்வா தே²ரஸ்ஸ புரதோ அஸம்மட்ட²ட்டா²னே பாதா³னி த³ஸ்ஸெத்வா பச்சாக³ஞ்சி². தே²ரோ ஸமாபத்திதோ வுட்டி²தோ ப⁴க³வதோ பாதா³னி தி³ஸ்வா ப³லவஹிரொத்தப்பங் பச்சுபட்டா²பெத்வா ஜண்ணுகேஹி பதிட்டா²ய ‘‘அஸம்மஜ்ஜித்வா நிஸின்னபா⁴வங் வத மே ஸத்தா² அஞ்ஞாஸி, ஸங்க⁴மஜ்ஜே² தா³னி சோத³னங் காரெஸ்ஸாமீ’’தி த³ஸப³லஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா நிஸீதி³. ப⁴க³வா ‘‘குஹிங் க³தோஸி, ஸாரிபுத்தா’’தி வத்வா ‘‘ந பதிரூபங் தா³னி தே மய்ஹங் அனந்தரே டா²னே ட²த்வா விசரந்தஸ்ஸ அஸம்மஜ்ஜித்வா நிஸீதி³து’’ந்தி ஆஹ. ததோ பட்டா²ய தே²ரோ க³ண்டி²கபடிமுஞ்சனட்டா²னேபி திட்ட²ந்தோ பாதே³ன கசவரங் வியூஹித்வாவ திட்ட²தி.

    Satthusāsanaṃ kataṃ hotīti idaṃ sammajjanavattaṃ nāma buddhehi vaṇṇitaṃ, tasmā taṃ karontena satthusāsanaṃ kataṃ hoti. Tatridaṃ vatthu – āyasmā kira sāriputto himavantaṃ gantvā ekasmiṃ pabbhāre asammajjitvāva nirodhaṃ samāpajjitvā nisīdi. Bhagavā āvajjanto therassa asammajjitvā nisinnabhāvaṃ ñatvā ākāsena gantvā therassa purato asammaṭṭhaṭṭhāne pādāni dassetvā paccāgañchi. Thero samāpattito vuṭṭhito bhagavato pādāni disvā balavahirottappaṃ paccupaṭṭhāpetvā jaṇṇukehi patiṭṭhāya ‘‘asammajjitvā nisinnabhāvaṃ vata me satthā aññāsi, saṅghamajjhe dāni codanaṃ kāressāmī’’ti dasabalassa santikaṃ gantvā vanditvā nisīdi. Bhagavā ‘‘kuhiṃ gatosi, sāriputtā’’ti vatvā ‘‘na patirūpaṃ dāni te mayhaṃ anantare ṭhāne ṭhatvā vicarantassa asammajjitvā nisīditu’’nti āha. Tato paṭṭhāya thero gaṇṭhikapaṭimuñcanaṭṭhānepi tiṭṭhanto pādena kacavaraṃ viyūhitvāva tiṭṭhati.

    அத்தனோ பா⁴ஸபரியந்தங் ந உக்³க³ண்ஹாதீதி ‘‘இமஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் எத்தகங் ஸுத்தங் உபலப்³ப⁴தி, எத்தகோ வினிச்ச²யோ, எத்தகங் ஸுத்தஞ்ச வினிச்ச²யஞ்ச வக்கா²மீ’’தி ஏவங் அத்தனோ பா⁴ஸபரியந்தங் ந உக்³க³ண்ஹாதி. ‘‘அயங் சோத³கஸ்ஸ புரிமகதா², அயங் பச்சி²மகதா², அயங் சுதி³தகஸ்ஸ புரிமகதா², அயங் பச்சி²மகதா², எத்தகங் க³ய்ஹூபக³ங், எத்தகங் ந க³ய்ஹூபக³’’ந்தி ஏவங் அனுக்³க³ண்ஹந்தோ பன பரஸ்ஸ பா⁴ஸபரியந்தங் ந உக்³க³ண்ஹாதி நாம. ஆபத்திங் ந ஜானாதீதி பாராஜிகங் வா ஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் வாதி ஸத்தன்னங் ஆபத்திக்க²ந்தா⁴னங் நானாகரணங் ந ஜானாதி. மூலந்தி த்³வே ஆபத்தியா மூலானி காயோ ச வாசா ச, தானி ந ஜானாதி. ஸமுத³யந்தி ச² ஆபத்திஸமுட்டா²னானி ஆபத்திஸமுத³யோ நாம, தானி ந ஜானாதி. பாராஜிகாதீ³னங் வத்து²ங் ந ஜானாதீதிபி வுத்தங் ஹோதி. நிரோத⁴ந்தி அயங் ஆபத்தி தே³ஸனாய நிருஜ்ஜ²தி, வூபஸம்மதி, அயங் வுட்டா²னேனாதி ஏவங் ஆபத்தினிரோத⁴ங் ந ஜானாதி. ஸத்த ஸமதே² அஜானந்தோ பன ஆபத்தினிரோத⁴கா³மினிபடிபத³ங் ந ஜானாதி.

    Attano bhāsapariyantaṃ na uggaṇhātīti ‘‘imasmiṃ vatthusmiṃ ettakaṃ suttaṃ upalabbhati, ettako vinicchayo, ettakaṃ suttañca vinicchayañca vakkhāmī’’ti evaṃ attano bhāsapariyantaṃ na uggaṇhāti. ‘‘Ayaṃ codakassa purimakathā, ayaṃ pacchimakathā, ayaṃ cuditakassa purimakathā, ayaṃ pacchimakathā, ettakaṃ gayhūpagaṃ, ettakaṃ na gayhūpaga’’nti evaṃ anuggaṇhanto pana parassa bhāsapariyantaṃ na uggaṇhāti nāma. Āpattiṃ na jānātīti pārājikaṃ vā saṅghādisesaṃ vāti sattannaṃ āpattikkhandhānaṃ nānākaraṇaṃ na jānāti. Mūlanti dve āpattiyā mūlāni kāyo ca vācā ca, tāni na jānāti. Samudayanti cha āpattisamuṭṭhānāni āpattisamudayo nāma, tāni na jānāti. Pārājikādīnaṃ vatthuṃ na jānātītipi vuttaṃ hoti. Nirodhanti ayaṃ āpatti desanāya nirujjhati, vūpasammati, ayaṃ vuṭṭhānenāti evaṃ āpattinirodhaṃ na jānāti. Satta samathe ajānanto pana āpattinirodhagāminipaṭipadaṃ na jānāti.

    அதி⁴கரணபஞ்சகே அதி⁴கரணங் நாம சத்தாரி அதி⁴கரணானி. அதி⁴கரணஸ்ஸ மூலங் நாம தெத்திங்ஸ மூலானி – விவாதா³தி⁴கரணஸ்ஸ த்³வாத³ஸ மூலானி, அனுவாதா³தி⁴கரணஸ்ஸ சுத்³த³ஸ, ஆபத்தாதி⁴கரணஸ்ஸ ச², கிச்சாதி⁴கரணஸ்ஸ ஏகங்; தானி பரதோ ஆவி ப⁴விஸ்ஸந்தி. அதி⁴கரணஸமுத³யோ நாம அதி⁴கரணஸமுட்டா²னங். விவாதா³தி⁴கரணங் அட்டா²ரஸ பே⁴த³கரவத்தூ²னி நிஸ்ஸாய உப்பஜ்ஜதி; அனுவாதா³தி⁴கரணங் சதஸ்ஸோ விபத்தியோ; ஆபத்தாதி⁴கரணங் ஸத்தாபத்திக்க²ந்தே⁴; கிச்சாதி⁴கரணங் சத்தாரி ஸங்க⁴கிச்சானீதி இமங் விபா⁴க³ங் ந ஜானாதீதி அத்தோ² . அதி⁴கரணனிரோத⁴ங் ந ஜானாதீதி த⁴ம்மேன வினயேன ஸத்து²ஸாஸனேன மூலாமூலங் க³ந்த்வா வினிச்ச²யஸமத²ங் பாபேதுங் ந ஸக்கோதி ; ‘‘இத³ங் அதி⁴கரணங் த்³வீஹி, இத³ங் சதூஹி, இத³ங் தீஹி இத³ங் ஏகேன ஸமதே²ன ஸம்மதீ’’தி ஏவங் ஸத்த ஸமதே² அஜானந்தோ பன அதி⁴கரணனிரோத⁴கா³மினிபடிபத³ங் ந ஜானாதி நாம. வத்து²ங் ந ஜானாதீதி ‘‘இத³ங் பாராஜிகஸ்ஸ வத்து², இத³ங் ஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸ்ஸா’’தி ஏவங் ஸத்தன்னங் ஆபத்திக்க²ந்தா⁴னங் வத்து²ங் ந ஜானாதி. நிதா³னந்தி ‘‘ஸத்தன்னங் நிதா³னானங் இத³ங் ஸிக்கா²பத³ங் எத்த² பஞ்ஞத்தங், இத³ங் எத்தா²’’தி ந ஜானாதி. பஞ்ஞத்திங் ந ஜானாதீதி தஸ்மிங் தஸ்மிங் ஸிக்கா²பதே³ பட²மபஞ்ஞத்திங் ந ஜானாதி. அனுபஞ்ஞத்திந்தி புனப்புனங் பஞ்ஞத்திங் ந ஜானாதி. அனுஸந்தி⁴வசனபத²ந்தி கதா²னுஸந்தி⁴-வினிச்ச²யானுஸந்தி⁴வஸேன வத்து²ங் ந ஜானாதி. ஞத்திங் ந ஜானாதீதி ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ஞத்திங் ந ஜானாதி. ஞத்தியா கரணங் ந ஜானாதீதி ஞத்திகிச்சங் ந ஜானாதி, ஓஸாரணாதீ³ஸு நவஸு டா²னேஸு ஞத்திகம்மங் நாம ஹோதி, ஞத்திது³தியஞத்திசதுத்த²கம்மேஸு ஞத்தியா கம்மப்பத்தோ ஹுத்வா திட்ட²தீதி ந ஜானாதி. ந புப்³ப³குஸலோ ஹோதி ந அபரகுஸலோதி புப்³பே³ கதே²தப்³ப³ஞ்ச பச்சா² கதே²தப்³ப³ஞ்ச ந ஜானாதி, ஞத்தி நாம புப்³பே³ ட²பேதப்³பா³, பச்சா² ந ட²பேதப்³பா³திபி ந ஜானாதி. அகாலஞ்ஞூ ச ஹோதீதி காலங் ந ஜானாதி, அனஜ்ஜி²ட்டோ² அயாசிதோ பா⁴ஸதி, ஞத்திகாலம்பி ஞத்திகெ²த்தம்பி ஞத்திஓகாஸம்பி ந ஜானாதி.

    Adhikaraṇapañcake adhikaraṇaṃ nāma cattāri adhikaraṇāni. Adhikaraṇassa mūlaṃ nāma tettiṃsa mūlāni – vivādādhikaraṇassa dvādasa mūlāni, anuvādādhikaraṇassa cuddasa, āpattādhikaraṇassa cha, kiccādhikaraṇassa ekaṃ; tāni parato āvi bhavissanti. Adhikaraṇasamudayo nāma adhikaraṇasamuṭṭhānaṃ. Vivādādhikaraṇaṃ aṭṭhārasa bhedakaravatthūni nissāya uppajjati; anuvādādhikaraṇaṃ catasso vipattiyo; āpattādhikaraṇaṃ sattāpattikkhandhe; kiccādhikaraṇaṃ cattāri saṅghakiccānīti imaṃ vibhāgaṃ na jānātīti attho . Adhikaraṇanirodhaṃ na jānātīti dhammena vinayena satthusāsanena mūlāmūlaṃ gantvā vinicchayasamathaṃ pāpetuṃ na sakkoti ; ‘‘idaṃ adhikaraṇaṃ dvīhi, idaṃ catūhi, idaṃ tīhi idaṃ ekena samathena sammatī’’ti evaṃ satta samathe ajānanto pana adhikaraṇanirodhagāminipaṭipadaṃ na jānāti nāma. Vatthuṃ na jānātīti ‘‘idaṃ pārājikassa vatthu, idaṃ saṅghādisesassā’’ti evaṃ sattannaṃ āpattikkhandhānaṃ vatthuṃ na jānāti. Nidānanti ‘‘sattannaṃ nidānānaṃ idaṃ sikkhāpadaṃ ettha paññattaṃ, idaṃ etthā’’ti na jānāti. Paññattiṃ na jānātīti tasmiṃ tasmiṃ sikkhāpade paṭhamapaññattiṃ na jānāti. Anupaññattinti punappunaṃ paññattiṃ na jānāti. Anusandhivacanapathanti kathānusandhi-vinicchayānusandhivasena vatthuṃ na jānāti. Ñattiṃ na jānātīti sabbena sabbaṃ ñattiṃ na jānāti. Ñattiyā karaṇaṃ na jānātīti ñattikiccaṃ na jānāti, osāraṇādīsu navasu ṭhānesu ñattikammaṃ nāma hoti, ñattidutiyañatticatutthakammesu ñattiyā kammappatto hutvā tiṭṭhatīti na jānāti. Na pubbakusalo hoti na aparakusaloti pubbe kathetabbañca pacchā kathetabbañca na jānāti, ñatti nāma pubbe ṭhapetabbā, pacchā na ṭhapetabbātipi na jānāti. Akālaññū ca hotīti kālaṃ na jānāti, anajjhiṭṭho ayācito bhāsati, ñattikālampi ñattikhettampi ñattiokāsampi na jānāti.

    மந்த³த்தா மோமூஹத்தாதி கேவலங் அஞ்ஞாணேன மோமூஹபா⁴வேன து⁴தங்கே³ ஆனிஸங்ஸங் அஜானித்வா. பாபிச்சோ²தி தேன அரஞ்ஞவாஸேன பச்சயலாப⁴ங் பத்த²யமானோ. பவிவேகந்தி காயசித்தஉபதி⁴விவேகங். இத³மத்தி²தந்தி இமாய கல்யாணாய படிபத்தியா அத்தோ² ஏதஸ்ஸாதி இத³மத்தி², இத³மத்தி²னோ பா⁴வோ இத³மத்தி²தா; தங் இத³மத்தி²தங்யேவ நிஸ்ஸாய ந அஞ்ஞங் கிஞ்சி லோகாமிஸந்தி அத்தோ².

    Mandattā momūhattāti kevalaṃ aññāṇena momūhabhāvena dhutaṅge ānisaṃsaṃ ajānitvā. Pāpicchoti tena araññavāsena paccayalābhaṃ patthayamāno. Pavivekanti kāyacittaupadhivivekaṃ. Idamatthitanti imāya kalyāṇāya paṭipattiyā attho etassāti idamatthi, idamatthino bhāvo idamatthitā; taṃ idamatthitaṃyeva nissāya na aññaṃ kiñci lokāmisanti attho.

    உபோஸத²ங் ந ஜானாதீதி நவவித⁴ங் உபோஸத²ங் ந ஜானாதி. உபோஸத²கம்மந்தி அத⁴ம்மேனவக்³கா³தி³பே⁴த³ங் சதுப்³பி³த⁴ங் உபோஸத²கம்மங் ந ஜானாதி. பாதிமொக்க²ந்தி த்³வே மாதிகா ந ஜானாதி. பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸந்தி ஸப்³ப³ம்பி நவவித⁴ங் பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸங் ந ஜானாதி. பவாரணந்தி நவவித⁴ங் பவாரணங் ந ஜானாதி. பவாரணாகம்மங் உபோஸத²கம்மஸதி³ஸமேவ.

    Uposathaṃ na jānātīti navavidhaṃ uposathaṃ na jānāti. Uposathakammanti adhammenavaggādibhedaṃ catubbidhaṃ uposathakammaṃ na jānāti. Pātimokkhanti dve mātikā na jānāti. Pātimokkhuddesanti sabbampi navavidhaṃ pātimokkhuddesaṃ na jānāti. Pavāraṇanti navavidhaṃ pavāraṇaṃ na jānāti. Pavāraṇākammaṃ uposathakammasadisameva.

    அபாஸாதி³கபஞ்சகே – அபாஸாதி³கந்தி காயது³ச்சரிதாதி³ அகுஸலகம்மங் வுச்சதி. பாஸாதி³கந்தி காயஸுசரிதாதி³ குஸலகம்மங் வுச்சதி. அதிவேலந்தி வேலங் அதிக்கம்ம ப³ஹுதரங் காலங் குலேஸு அப்பங் விஹாரேதி அத்தோ². ஓதாரோதி கிலேஸானங் அந்தோ ஓதரணங். ஸங்கிலிட்ட²ந்தி து³ட்டு²ல்லாபத்திகாயஸங்ஸக்³கா³தி³பே⁴த³ங் . விஸுத்³தி⁴பஞ்சகேபவாரணாக்³க³ஹணேன நவவிதா⁴பி பவாரணா வேதி³தப்³பா³. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானமேவாதி.

    Apāsādikapañcake – apāsādikanti kāyaduccaritādi akusalakammaṃ vuccati. Pāsādikanti kāyasucaritādi kusalakammaṃ vuccati. Ativelanti velaṃ atikkamma bahutaraṃ kālaṃ kulesu appaṃ vihāreti attho. Otāroti kilesānaṃ anto otaraṇaṃ. Saṃkiliṭṭhanti duṭṭhullāpattikāyasaṃsaggādibhedaṃ . Visuddhipañcakepavāraṇāggahaṇena navavidhāpi pavāraṇā veditabbā. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.

    பஞ்சகவாரவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Pañcakavāravaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 5. பஞ்சகவாரோ • 5. Pañcakavāro

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / பஞ்சகவாரவண்ணனா • Pañcakavāravaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / பஞ்சகவாரவண்ணனா • Pañcakavāravaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / பஞ்சகவாரவண்ணனா • Pañcakavāravaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / ஏகுத்தரிகனயோ பஞ்சகவாரவண்ணனா • Ekuttarikanayo pañcakavāravaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact