Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
பஞ்சகவாரவண்ணனா
Pañcakavāravaṇṇanā
325. பஞ்சகேஸு ‘‘நிமந்திதோ ஸப⁴த்தோ ஸமானோ ஸந்தங் பி⁴க்கு²ங் அனாபுச்சா²’’தி (பாசி॰ 294-297) வசனதோ அகப்பியனிமந்தனங் ஸாதி³யந்தஸ்ஸேவ அனாமந்தசாரோ ந வட்டதீதி ‘‘பிண்ட³பாதிகஸ்ஸ கப்பந்தீ’’தி வுத்தங். க³ணபோ⁴ஜனாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. அதி⁴ட்ட²ஹித்வா போ⁴ஜனந்தி ‘‘கி³லானஸமயோ’’திஆதி³னா ஆபோ⁴க³ங் கத்வா போ⁴ஜனங். அவிகப்பனாதி ‘‘மய்ஹங் ப⁴த்தபச்சாஸங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ த³ம்மீ’’தி ஏவங் அவிகப்பனா.
325. Pañcakesu ‘‘nimantito sabhatto samāno santaṃ bhikkhuṃ anāpucchā’’ti (pāci. 294-297) vacanato akappiyanimantanaṃ sādiyantasseva anāmantacāro na vaṭṭatīti ‘‘piṇḍapātikassa kappantī’’ti vuttaṃ. Gaṇabhojanādīsupi eseva nayo. Adhiṭṭhahitvā bhojananti ‘‘gilānasamayo’’tiādinā ābhogaṃ katvā bhojanaṃ. Avikappanāti ‘‘mayhaṃ bhattapaccāsaṃ itthannāmassa dammī’’ti evaṃ avikappanā.
அயஸதோ வா க³ரஹதோ வாதி எத்த² பரம்முகா² அகு³ணவசனங் அயஸோ. ஸம்முகா² க³ரஹா. வியஸதீதி ப்³யஸனங், ஹிதஸுக²ங் கி²பதி வித்³த⁴ங்ஸேதீதி அத்தோ². ஞாதீனங் ப்³யஸனங் ஞாதிப்³யஸனங், சோரரோக³ப⁴யாதீ³ஹி ஞாதிவினாஸோதி அத்தோ². போ⁴கா³னங் ப்³யஸனங் போ⁴க³ப்³யஸனங், ராஜசோராதி³வஸேன போ⁴க³வினாஸோதி அத்தோ². ரோகோ³ ஏவ ப்³யஸனங் ரோக³ப்³யஸனங். ரோகோ³ ஹி ஆரொக்³யங் ப்³யஸதி வினாஸேதீதி ப்³யஸனங். ஸீலஸ்ஸ ப்³யஸனங் ஸீலப்³யஸனங், து³ஸ்ஸீல்யஸ்ஸேதங் நாமங். ஸம்மாதி³ட்டி²ங் வினாஸயமானா உப்பன்னா தி³ட்டி²யேவ ப்³யஸனங் தி³ட்டி²ப்³யஸனங். ஞாதிஸம்பதா³தி ஞாதீனங் ஸம்பதா³ பாரிபூரி ப³ஹுபா⁴வோ . போ⁴க³ஸம்பதா³யபி ஏஸேவ நயோ. ஆரொக்³யஸ்ஸ ஸம்பதா³ ஆரொக்³யஸம்பதா³. பாரிபூரி தீ³க⁴ரத்தங் அரோக³தா. ஸீலதி³ட்டி²ஸம்பதா³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.
Ayasato vā garahato vāti ettha parammukhā aguṇavacanaṃ ayaso. Sammukhā garahā. Viyasatīti byasanaṃ, hitasukhaṃ khipati viddhaṃsetīti attho. Ñātīnaṃ byasanaṃ ñātibyasanaṃ, corarogabhayādīhi ñātivināsoti attho. Bhogānaṃ byasanaṃ bhogabyasanaṃ, rājacorādivasena bhogavināsoti attho. Rogo eva byasanaṃ rogabyasanaṃ. Rogo hi ārogyaṃ byasati vināsetīti byasanaṃ. Sīlassa byasanaṃ sīlabyasanaṃ, dussīlyassetaṃ nāmaṃ. Sammādiṭṭhiṃ vināsayamānā uppannā diṭṭhiyeva byasanaṃ diṭṭhibyasanaṃ. Ñātisampadāti ñātīnaṃ sampadā pāripūri bahubhāvo . Bhogasampadāyapi eseva nayo. Ārogyassa sampadā ārogyasampadā. Pāripūri dīgharattaṃ arogatā. Sīladiṭṭhisampadāsupi eseva nayo.
வத்தங் பரிச்சி²ந்தீ³தி தஸ்மிங் தி³வஸே காதப்³ப³வத்தங் நிட்டா²பேஸி. அட்ட² கப்பே அனுஸ்ஸரீதிஆதி³னா தஸ்மிங் க²ணே ஜா²னங் நிப்³ப³த்தெத்வா புப்³பே³னிவாஸஞாணங் நிப்³ப³த்தேஸீதி தீ³பேதி. ஞத்தியா கம்மப்பத்தோ ஹுத்வாதி ஞத்தியா ட²பிதாய அனுஸ்ஸாவனகம்மப்பத்தோ ஹுத்வாதி அத்தோ².
Vattaṃ paricchindīti tasmiṃ divase kātabbavattaṃ niṭṭhāpesi. Aṭṭha kappe anussarītiādinā tasmiṃ khaṇe jhānaṃ nibbattetvā pubbenivāsañāṇaṃ nibbattesīti dīpeti. Ñattiyā kammappatto hutvāti ñattiyā ṭhapitāya anussāvanakammappatto hutvāti attho.
மந்த³த்தா மோமூஹத்தாதி நேவ ஸமாதா³னங் ஜானாதி, ந ஆனிஸங்ஸங், அத்தனோ பன மந்த³த்தா மோமூஹத்தா அஞ்ஞாணேனேவ ஆரஞ்ஞிகோ ஹோதி. பாபிச்சோ² இச்சா²பகதோதி ‘‘அரஞ்ஞே மே விஹரந்தஸ்ஸ ‘அயங் ஆரஞ்ஞிகோ’தி சதுப்பச்சயஸக்காரங் கரிஸ்ஸந்தி, ‘அயங் பி⁴க்கு² லஜ்ஜீ பவிவித்தோ’திஆதீ³ஹி ச கு³ணேஹி ஸம்பா⁴வெஸ்ஸந்தீ’’தி ஏவங் பாபிகாய இச்சா²ய ட²த்வா தாய ஏவ இச்சா²ய அபி⁴பூ⁴தோ ஹுத்வா ஆரஞ்ஞிகோ ஹோதீதி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘அரஞ்ஞவாஸேன பச்சயலாப⁴ங் பத்த²யமானோ’’தி. உம்மாத³வஸேன அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா விஹரந்தோ உம்மாதா³ சித்தக்கே²பா ஆரஞ்ஞிகோ நாம ஹோதி. வண்ணிதந்தி இத³ங் ஆரஞ்ஞிகங்க³ங் நாம பு³த்³தே⁴ஹி பு³த்³த⁴ஸாவகேஹி ச வண்ணிதங் பஸத்த²ந்தி ஆரஞ்ஞிகோ ஹோதி.
Mandattā momūhattāti neva samādānaṃ jānāti, na ānisaṃsaṃ, attano pana mandattā momūhattā aññāṇeneva āraññiko hoti. Pāpiccho icchāpakatoti ‘‘araññe me viharantassa ‘ayaṃ āraññiko’ti catuppaccayasakkāraṃ karissanti, ‘ayaṃ bhikkhu lajjī pavivitto’tiādīhi ca guṇehi sambhāvessantī’’ti evaṃ pāpikāya icchāya ṭhatvā tāya eva icchāya abhibhūto hutvā āraññiko hotīti attho. Tenāha ‘‘araññavāsena paccayalābhaṃ patthayamāno’’ti. Ummādavasena araññaṃ pavisitvā viharanto ummādā cittakkhepā āraññiko nāma hoti. Vaṇṇitanti idaṃ āraññikaṅgaṃ nāma buddhehi buddhasāvakehi ca vaṇṇitaṃ pasatthanti āraññiko hoti.
பஞ்சகவாரவண்ணனா நிட்டி²தா.
Pañcakavāravaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 5. பஞ்சகவாரோ • 5. Pañcakavāro
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / பஞ்சகவாரவண்ணனா • Pañcakavāravaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / பஞ்சகவாரவண்ணனா • Pañcakavāravaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / பஞ்சகவாரவண்ணனா • Pañcakavāravaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / ஏகுத்தரிகனயோ பஞ்சகவாரவண்ணனா • Ekuttarikanayo pañcakavāravaṇṇanā