Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi |
4. பஞ்சபுப்³ப³னிமித்தஸுத்தங்
4. Pañcapubbanimittasuttaṃ
83. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –
83. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –
‘‘யதா³, பி⁴க்க²வே, தே³வோ தே³வகாயா சவனத⁴ம்மோ ஹோதி, பஞ்சஸ்ஸ புப்³ப³னிமித்தானி பாதுப⁴வந்தி – மாலா மிலாயந்தி, வத்தா²னி கிலிஸ்ஸந்தி, கச்சே²ஹி ஸேதா³ முச்சந்தி, காயே து³ப்³ப³ண்ணியங் ஓக்கமதி, ஸகே தே³வோ தே³வாஸனே நாபி⁴ரமதீதி. தமேனங், பி⁴க்க²வே, தே³வா ‘சவனத⁴ம்மோ அயங் தே³வபுத்தோ’தி இதி விதி³த்வா தீஹி வாசாஹி அனுமோதெ³ந்தி 1 – ‘இதோ, போ⁴, ஸுக³திங் க³ச்ச², ஸுக³திங் க³ந்த்வா ஸுலத்³த⁴லாப⁴ங் லப⁴, ஸுலத்³த⁴லாப⁴ங் லபி⁴த்வா ஸுப்பதிட்டி²தோ ப⁴வாஹீ’’’தி.
‘‘Yadā, bhikkhave, devo devakāyā cavanadhammo hoti, pañcassa pubbanimittāni pātubhavanti – mālā milāyanti, vatthāni kilissanti, kacchehi sedā muccanti, kāye dubbaṇṇiyaṃ okkamati, sake devo devāsane nābhiramatīti. Tamenaṃ, bhikkhave, devā ‘cavanadhammo ayaṃ devaputto’ti iti viditvā tīhi vācāhi anumodenti 2 – ‘ito, bho, sugatiṃ gaccha, sugatiṃ gantvā suladdhalābhaṃ labha, suladdhalābhaṃ labhitvā suppatiṭṭhito bhavāhī’’’ti.
ஏவங் வுத்தே, அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘கின்னு கோ², ப⁴ந்தே, தே³வானங் ஸுக³திக³மனஸங்கா²தங்; கிஞ்ச, ப⁴ந்தே, தே³வானங் ஸுலத்³த⁴லாப⁴ஸங்கா²தங் ; கிங் பன, ப⁴ந்தே, தே³வானங் ஸுப்பதிட்டி²தஸங்கா²த’’ந்தி?
Evaṃ vutte, aññataro bhikkhu bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘kinnu kho, bhante, devānaṃ sugatigamanasaṅkhātaṃ; kiñca, bhante, devānaṃ suladdhalābhasaṅkhātaṃ ; kiṃ pana, bhante, devānaṃ suppatiṭṭhitasaṅkhāta’’nti?
‘‘மனுஸ்ஸத்தங் கோ², பி⁴க்கு² 3, தே³வானங் ஸுக³திக³மனஸங்கா²தங்; யங் மனுஸ்ஸபூ⁴தோ ஸமானோ ததா²க³தப்பவேதி³தே த⁴ம்மவினயே ஸத்³த⁴ங் படிலப⁴தி. இத³ங் கோ², பி⁴க்கு² 4, தே³வானங் ஸுலத்³த⁴லாப⁴ஸங்கா²தங்; ஸா கோ² பனஸ்ஸ ஸத்³தா⁴ நிவிட்டா² ஹோதி மூலஜாதா பதிட்டி²தா த³ள்ஹா அஸங்ஹாரியா ஸமணேன வா ப்³ராஹ்மணேன வா தே³வேன வா மாரேன வா ப்³ரஹ்முனா வா கேனசி வா லோகஸ்மிங். இத³ங் கோ², பி⁴க்கு² 5, தே³வானங் ஸுப்பதிட்டி²தஸங்கா²த’’ந்தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –
‘‘Manussattaṃ kho, bhikkhu 6, devānaṃ sugatigamanasaṅkhātaṃ; yaṃ manussabhūto samāno tathāgatappavedite dhammavinaye saddhaṃ paṭilabhati. Idaṃ kho, bhikkhu 7, devānaṃ suladdhalābhasaṅkhātaṃ; sā kho panassa saddhā niviṭṭhā hoti mūlajātā patiṭṭhitā daḷhā asaṃhāriyā samaṇena vā brāhmaṇena vā devena vā mārena vā brahmunā vā kenaci vā lokasmiṃ. Idaṃ kho, bhikkhu 8, devānaṃ suppatiṭṭhitasaṅkhāta’’nti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –
‘‘யதா³ தே³வோ தே³வகாயா, சவதி ஆயுஸங்க²யா;
‘‘Yadā devo devakāyā, cavati āyusaṅkhayā;
தயோ ஸத்³தா³ நிச்ச²ரந்தி, தே³வானங் அனுமோத³தங்.
Tayo saddā niccharanti, devānaṃ anumodataṃ.
‘‘‘இதோ போ⁴ ஸுக³திங் க³ச்ச², மனுஸ்ஸானங் ஸஹப்³யதங்;
‘‘‘Ito bho sugatiṃ gaccha, manussānaṃ sahabyataṃ;
மனுஸ்ஸபூ⁴தோ ஸத்³த⁴ம்மே, லப⁴ ஸத்³த⁴ங் அனுத்தரங்.
Manussabhūto saddhamme, labha saddhaṃ anuttaraṃ.
‘‘‘ஸா தே ஸத்³தா⁴ நிவிட்ட²ஸ்ஸ, மூலஜாதா பதிட்டி²தா;
‘‘‘Sā te saddhā niviṭṭhassa, mūlajātā patiṭṭhitā;
யாவஜீவங் அஸங்ஹீரா, ஸத்³த⁴ம்மே ஸுப்பவேதி³தே.
Yāvajīvaṃ asaṃhīrā, saddhamme suppavedite.
‘‘‘காயது³ச்சரிதங் ஹித்வா, வசீது³ச்சரிதானி ச;
‘‘‘Kāyaduccaritaṃ hitvā, vacīduccaritāni ca;
மனோது³ச்சரிதங் ஹித்வா, யஞ்சஞ்ஞங் தோ³ஸஸஞ்ஹிதங்.
Manoduccaritaṃ hitvā, yañcaññaṃ dosasañhitaṃ.
‘‘‘காயேன குஸலங் கத்வா, வாசாய குஸலங் ப³ஹுங்;
‘‘‘Kāyena kusalaṃ katvā, vācāya kusalaṃ bahuṃ;
மனஸா குஸலங் கத்வா, அப்பமாணங் நிரூபதி⁴ங்.
Manasā kusalaṃ katvā, appamāṇaṃ nirūpadhiṃ.
‘‘‘ததோ ஓபதி⁴கங் புஞ்ஞங், கத்வா தா³னேன தங் ப³ஹுங்;
‘‘‘Tato opadhikaṃ puññaṃ, katvā dānena taṃ bahuṃ;
அஞ்ஞேபி மச்சே ஸத்³த⁴ம்மே, ப்³ரஹ்மசரியே நிவேஸய’ 9.
Aññepi macce saddhamme, brahmacariye nivesaya’ 10.
‘‘இமாய அனுகம்பாய, தே³வா தே³வங் யதா³ விதூ³;
‘‘Imāya anukampāya, devā devaṃ yadā vidū;
சவந்தங் அனுமோதெ³ந்தி, ஏஹி தே³வ புனப்புன’’ந்தி.
Cavantaṃ anumodenti, ehi deva punappuna’’nti.
அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. சதுத்த²ங்.
Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Catutthaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 4. பஞ்சபுப்³ப³னிமித்தஸுத்தவண்ணனா • 4. Pañcapubbanimittasuttavaṇṇanā