Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
2. பஞ்சராஜஸுத்தங்
2. Pañcarājasuttaṃ
123. ஸாவத்தி²னிதா³னங் . தேன கோ² பன ஸமயேன பஞ்சன்னங் ராஜூனங் பஸேனதி³பமுகா²னங் பஞ்சஹி காமகு³ணேஹி ஸமப்பிதானங் ஸமங்கீ³பூ⁴தானங் பரிசாரயமானானங் அயமந்தராகதா² உத³பாதி³ – ‘‘கிங் நு கோ² காமானங் அக்³க³’’ந்தி? தத்ரேகச்சே 1 ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘ரூபா காமானங் அக்³க³’’ந்தி. ஏகச்சே ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘ஸத்³தா³ காமானங் அக்³க³’’ந்தி. ஏகச்சே ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘க³ந்தா⁴ காமானங் அக்³க³’’ந்தி. ஏகச்சே ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘ரஸா காமானங் அக்³க³’’ந்தி. ஏகச்சே ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘பொ²ட்ட²ப்³பா³ காமானங் அக்³க³’’ந்தி. யதோ கோ² தே ராஜானோ நாஸக்கி²ங்ஸு அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸஞ்ஞாபேதுங்.
123. Sāvatthinidānaṃ . Tena kho pana samayena pañcannaṃ rājūnaṃ pasenadipamukhānaṃ pañcahi kāmaguṇehi samappitānaṃ samaṅgībhūtānaṃ paricārayamānānaṃ ayamantarākathā udapādi – ‘‘kiṃ nu kho kāmānaṃ agga’’nti? Tatrekacce 2 evamāhaṃsu – ‘‘rūpā kāmānaṃ agga’’nti. Ekacce evamāhaṃsu – ‘‘saddā kāmānaṃ agga’’nti. Ekacce evamāhaṃsu – ‘‘gandhā kāmānaṃ agga’’nti. Ekacce evamāhaṃsu – ‘‘rasā kāmānaṃ agga’’nti. Ekacce evamāhaṃsu – ‘‘phoṭṭhabbā kāmānaṃ agga’’nti. Yato kho te rājāno nāsakkhiṃsu aññamaññaṃ saññāpetuṃ.
அத² கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ தே ராஜானோ ஏதத³வோச – ‘‘ஆயாம, மாரிஸா, யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிஸ்ஸாம; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதமத்த²ங் படிபுச்சி²ஸ்ஸாம. யதா² நோ ப⁴க³வா ப்³யாகரிஸ்ஸதி ததா² நங் தா⁴ரெஸ்ஸாமா’’தி 3. ‘‘ஏவங், மாரிஸா’’தி கோ² தே ராஜானோ ரஞ்ஞோ பஸேனதி³ஸ்ஸ கோஸலஸ்ஸ பச்சஸ்ஸோஸுங்.
Atha kho rājā pasenadi kosalo te rājāno etadavoca – ‘‘āyāma, mārisā, yena bhagavā tenupasaṅkamissāma; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ etamatthaṃ paṭipucchissāma. Yathā no bhagavā byākarissati tathā naṃ dhāressāmā’’ti 4. ‘‘Evaṃ, mārisā’’ti kho te rājāno rañño pasenadissa kosalassa paccassosuṃ.
அத² கோ² தே பஞ்ச ராஜானோ பஸேனதி³பமுகா² யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘இத⁴, ப⁴ந்தே, அம்ஹாகங் பஞ்சன்னங் ராஜூனங் பஞ்சஹி காமகு³ணேஹி ஸமப்பிதானங் ஸமங்கீ³பூ⁴தானங் பரிசாரயமானானங் அயமந்தராகதா² உத³பாதி³ – ‘கிங் நு கோ² காமானங் அக்³க³’ந்தி? ஏகச்சே ஏவமாஹங்ஸு – ‘ரூபா காமானங் அக்³க³’ந்தி. ஏகச்சே ஏவமாஹங்ஸு – ‘ஸத்³தா³ காமானங் அக்³க³’ந்தி. ஏகச்சே ஏவமாஹங்ஸு – ‘க³ந்தா⁴ காமானங் அக்³க³’ந்தி. ஏகச்சே ஏவமாஹங்ஸு – ‘ரஸா காமானங் அக்³க³’ந்தி. ஏகச்சே ஏவமாஹங்ஸு – ‘பொ²ட்ட²ப்³பா³ காமானங் அக்³க³’ந்தி. கிங் நு கோ², ப⁴ந்தே, காமானங் அக்³க³’’ந்தி?
Atha kho te pañca rājāno pasenadipamukhā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinno kho rājā pasenadi kosalo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘idha, bhante, amhākaṃ pañcannaṃ rājūnaṃ pañcahi kāmaguṇehi samappitānaṃ samaṅgībhūtānaṃ paricārayamānānaṃ ayamantarākathā udapādi – ‘kiṃ nu kho kāmānaṃ agga’nti? Ekacce evamāhaṃsu – ‘rūpā kāmānaṃ agga’nti. Ekacce evamāhaṃsu – ‘saddā kāmānaṃ agga’nti. Ekacce evamāhaṃsu – ‘gandhā kāmānaṃ agga’nti. Ekacce evamāhaṃsu – ‘rasā kāmānaṃ agga’nti. Ekacce evamāhaṃsu – ‘phoṭṭhabbā kāmānaṃ agga’nti. Kiṃ nu kho, bhante, kāmānaṃ agga’’nti?
‘‘மனாபபரியந்தங் க்²வாஹங், மஹாராஜ, பஞ்சஸு காமகு³ணேஸு அக்³க³ந்தி வதா³மி. தேவ 5, மஹாராஜ, ரூபா ஏகச்சஸ்ஸ மனாபா ஹொந்தி, தேவ 6 ரூபா ஏகச்சஸ்ஸ அமனாபா ஹொந்தி. யேஹி ச யோ ரூபேஹி அத்தமனோ ஹோதி பரிபுண்ணஸங்கப்போ, ஸோ தேஹி ரூபேஹி அஞ்ஞங் ரூபங் உத்தரிதரங் வா பணீததரங் வா ந பத்தே²தி. தே தஸ்ஸ ரூபா பரமா ஹொந்தி. தே தஸ்ஸ ரூபா அனுத்தரா ஹொந்தி.
‘‘Manāpapariyantaṃ khvāhaṃ, mahārāja, pañcasu kāmaguṇesu agganti vadāmi. Teva 7, mahārāja, rūpā ekaccassa manāpā honti, teva 8 rūpā ekaccassa amanāpā honti. Yehi ca yo rūpehi attamano hoti paripuṇṇasaṅkappo, so tehi rūpehi aññaṃ rūpaṃ uttaritaraṃ vā paṇītataraṃ vā na pattheti. Te tassa rūpā paramā honti. Te tassa rūpā anuttarā honti.
‘‘தேவ , மஹாராஜ, ஸத்³தா³ ஏகச்சஸ்ஸ மனாபா ஹொந்தி, தேவ ஸத்³தா³ ஏகச்சஸ்ஸ அமனாபா ஹொந்தி. யேஹி ச யோ ஸத்³தே³ஹி அத்தமனோ ஹோதி பரிபுண்ணஸங்கப்போ, ஸோ தேஹி ஸத்³தே³ஹி அஞ்ஞங் ஸத்³த³ங் உத்தரிதரங் வா பணீததரங் வா ந பத்தே²தி. தே தஸ்ஸ ஸத்³தா³ பரமா ஹொந்தி. தே தஸ்ஸ ஸத்³தா³ அனுத்தரா ஹொந்தி.
‘‘Teva , mahārāja, saddā ekaccassa manāpā honti, teva saddā ekaccassa amanāpā honti. Yehi ca yo saddehi attamano hoti paripuṇṇasaṅkappo, so tehi saddehi aññaṃ saddaṃ uttaritaraṃ vā paṇītataraṃ vā na pattheti. Te tassa saddā paramā honti. Te tassa saddā anuttarā honti.
‘‘தேவ, மஹாராஜ, க³ந்தா⁴ ஏகச்சஸ்ஸ மனாபா ஹொந்தி, தேவ க³ந்தா⁴ ஏகச்சஸ்ஸ அமனாபா ஹொந்தி. யேஹி ச யோ க³ந்தே⁴ஹி அத்தமனோ ஹோதி பரிபுண்ணஸங்கப்போ, ஸோ தேஹி க³ந்தே⁴ஹி அஞ்ஞங் க³ந்த⁴ங் உத்தரிதரங் வா பணீததரங் வா ந பத்தே²தி. தே தஸ்ஸ க³ந்தா⁴ பரமா ஹொந்தி. தே தஸ்ஸ க³ந்தா⁴ அனுத்தரா ஹொந்தி.
‘‘Teva, mahārāja, gandhā ekaccassa manāpā honti, teva gandhā ekaccassa amanāpā honti. Yehi ca yo gandhehi attamano hoti paripuṇṇasaṅkappo, so tehi gandhehi aññaṃ gandhaṃ uttaritaraṃ vā paṇītataraṃ vā na pattheti. Te tassa gandhā paramā honti. Te tassa gandhā anuttarā honti.
‘‘தேவ, மஹாராஜ, ரஸா ஏகச்சஸ்ஸ மனாபா ஹொந்தி, தேவ ரஸா ஏகச்சஸ்ஸ அமனாபா ஹொந்தி. யேஹி ச யோ ரஸேஹி அத்தமனோ ஹோதி பரிபுண்ணஸங்கப்போ, ஸோ தேஹி ரஸேஹி அஞ்ஞங் ரஸங் உத்தரிதரங் வா பணீததரங் வா ந பத்தே²தி. தே தஸ்ஸ ரஸா பரமா ஹொந்தி. தே தஸ்ஸ ரஸா அனுத்தரா ஹொந்தி.
‘‘Teva, mahārāja, rasā ekaccassa manāpā honti, teva rasā ekaccassa amanāpā honti. Yehi ca yo rasehi attamano hoti paripuṇṇasaṅkappo, so tehi rasehi aññaṃ rasaṃ uttaritaraṃ vā paṇītataraṃ vā na pattheti. Te tassa rasā paramā honti. Te tassa rasā anuttarā honti.
‘‘தேவ, மஹாராஜ, பொ²ட்ட²ப்³பா³ ஏகச்சஸ்ஸ மனாபா ஹொந்தி, தேவ பொ²ட்ட²ப்³பா³ ஏகச்சஸ்ஸ அமனாபா ஹொந்தி. யேஹி ச யோ பொ²ட்ட²ப்³பே³ஹி அத்தமனோ ஹோதி பரிபுண்ணஸங்கப்போ, ஸோ தேஹி பொ²ட்ட²ப்³பே³ஹி அஞ்ஞங் பொ²ட்ட²ப்³ப³ங் உத்தரிதரங் வா பணீததரங் வா ந பத்தே²தி. தே தஸ்ஸ பொ²ட்ட²ப்³பா³ பரமா ஹொந்தி. தே தஸ்ஸ பொ²ட்ட²ப்³பா³ அனுத்தரா ஹொந்தீ’’தி.
‘‘Teva, mahārāja, phoṭṭhabbā ekaccassa manāpā honti, teva phoṭṭhabbā ekaccassa amanāpā honti. Yehi ca yo phoṭṭhabbehi attamano hoti paripuṇṇasaṅkappo, so tehi phoṭṭhabbehi aññaṃ phoṭṭhabbaṃ uttaritaraṃ vā paṇītataraṃ vā na pattheti. Te tassa phoṭṭhabbā paramā honti. Te tassa phoṭṭhabbā anuttarā hontī’’ti.
தேன கோ² பன ஸமயேன சந்த³னங்க³லிகோ உபாஸகோ தஸ்ஸங் பரிஸாயங் நிஸின்னோ ஹோதி. அத² கோ² சந்த³னங்க³லிகோ உபாஸகோ உட்டா²யாஸனா ஏகங்ஸங் உத்தராஸங்க³ங் கரித்வா யேன ப⁴க³வா தேனஞ்ஜலிங் பணாமெத்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘படிபா⁴தி மங் ப⁴க³வா, படிபா⁴தி மங் ஸுக³தா’’தி. ‘‘படிபா⁴து தங் சந்த³னங்க³லிகா’’தி ப⁴க³வா அவோச.
Tena kho pana samayena candanaṅgaliko upāsako tassaṃ parisāyaṃ nisinno hoti. Atha kho candanaṅgaliko upāsako uṭṭhāyāsanā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā yena bhagavā tenañjaliṃ paṇāmetvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘paṭibhāti maṃ bhagavā, paṭibhāti maṃ sugatā’’ti. ‘‘Paṭibhātu taṃ candanaṅgalikā’’ti bhagavā avoca.
அத² கோ² சந்த³னங்க³லிகோ உபாஸகோ ப⁴க³வதோ ஸம்முகா² தத³னுரூபாய கா³தா²ய அபி⁴த்த²வி –
Atha kho candanaṅgaliko upāsako bhagavato sammukhā tadanurūpāya gāthāya abhitthavi –
‘‘பது³மங் யதா² கோகனத³ங் ஸுக³ந்த⁴ங்,
‘‘Padumaṃ yathā kokanadaṃ sugandhaṃ,
பாதோ ஸியா பு²ல்லமவீதக³ந்த⁴ங்;
Pāto siyā phullamavītagandhaṃ;
அங்கீ³ரஸங் பஸ்ஸ விரோசமானங்,
Aṅgīrasaṃ passa virocamānaṃ,
தபந்தமாதி³ச்சமிவந்தலிக்கே²’’தி.
Tapantamādiccamivantalikkhe’’ti.
அத² கோ² தே பஞ்ச ராஜானோ சந்த³னங்க³லிகங் உபாஸகங் பஞ்சஹி உத்தராஸங்கே³ஹி அச்சா²தே³ஸுங். அத² கோ² சந்த³னங்க³லிகோ உபாஸகோ தேஹி பஞ்சஹி உத்தராஸங்கே³ஹி ப⁴க³வந்தங் அச்சா²தே³ஸீதி.
Atha kho te pañca rājāno candanaṅgalikaṃ upāsakaṃ pañcahi uttarāsaṅgehi acchādesuṃ. Atha kho candanaṅgaliko upāsako tehi pañcahi uttarāsaṅgehi bhagavantaṃ acchādesīti.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 2. பஞ்சராஜஸுத்தவண்ணனா • 2. Pañcarājasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 2. பஞ்சராஜஸுத்தவண்ணனா • 2. Pañcarājasuttavaṇṇanā