Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    3-5. பஞ்சஸிக்கா²பத³ஸுத்தாதி³வண்ணனா

    3-5. Pañcasikkhāpadasuttādivaṇṇanā

    109-111. ததியங் பஞ்சகம்மபத²வஸேன பு³ஜ்ஜ²னகானங் அஜ்ஜா²ஸயவஸேன வுத்தங், சதுத்த²ங் ஸத்தகம்மபத²வஸேன, பஞ்சமங் த³ஸகம்மபத²வஸேன. தத்த² ததியே ஸுராமேரயமஜ்ஜப்பமாத³ட்டா²யினோதி ஸுராமேரயஸங்கா²தங் மஜ்ஜங் யாய பமாத³சேதனாய பிவந்தி, ஸா ‘‘ஸுராமேரயமஜ்ஜப்பமாதோ³’’தி வுச்சதி, தஸ்மிங் திட்ட²ந்தீதி ஸுராமேரயமஜ்ஜப்பமாத³ட்டா²யினோ. அயங் தாவெத்த² அஸாதா⁴ரணபத³ஸ்ஸ அத்தோ².

    109-111. Tatiyaṃ pañcakammapathavasena bujjhanakānaṃ ajjhāsayavasena vuttaṃ, catutthaṃ sattakammapathavasena, pañcamaṃ dasakammapathavasena. Tattha tatiye surāmerayamajjappamādaṭṭhāyinoti surāmerayasaṅkhātaṃ majjaṃ yāya pamādacetanāya pivanti, sā ‘‘surāmerayamajjappamādo’’ti vuccati, tasmiṃ tiṭṭhantīti surāmerayamajjappamādaṭṭhāyino. Ayaṃ tāvettha asādhāraṇapadassa attho.

    பஞ்சமே பாணங் அதிபாதெந்தீதி பாணாதிபாதினோ, பாணகா⁴திகாதி அத்தோ². அதி³ன்னங் ஆதி³யந்தீதி அதி³ன்னாதா³யினோ, பரஸ்ஸஹாரினோதி அத்தோ². வத்து²காமேஸு கிலேஸகாமேன மிச்சா² சரந்தீதி காமேஸுமிச்சா²சாரினோ. முஸா வத³ந்தீதி முஸாவாதி³னோ , பரேஸங் அத்த²ப⁴ஞ்ஜகங் துச்ச²ங் அலிகங் வாசங் பா⁴ஸிதாரோதி அத்தோ². பிஸுணா வாசா ஏதேஸந்தி பிஸுணவாசா. மம்மச்சே²தி³கா ப²ருஸா வாசா ஏதேஸந்தி ப²ருஸவாசா. ஸம்ப²ங் நிரத்த²கங் வசனங் பலபந்தீதி ஸம்ப²ப்பலாபினோ. அபி⁴ஜ்ஜா²யந்தீதி அபி⁴ஜ்ஜா²லுனோ, பரப⁴ண்டே³ லுப்³ப⁴னஸீலாதி அத்தோ². ப்³யாபன்னங் பூதிபூ⁴தங் சித்தமேதேஸந்தி ப்³யாபன்னசித்தா. மிச்சா² பாபிகா விஞ்ஞுக³ரஹிதா ஏதேஸங் தி³ட்டீ²தி மிச்சா²தி³ட்டி²கா, கம்மபத²பரியாபன்னாய ‘‘நத்தி² தி³ன்ன’’ந்திஆதி³வத்து²காய மிச்ச²த்தபரியாபன்னாய அனிய்யானிகதி³ட்டி²யா ஸமன்னாக³தாதி அத்தோ². ஸம்மா ஸோப⁴னா விஞ்ஞுபஸத்தா² ஏதேஸங் தி³ட்டீ²தி ஸம்மாதி³ட்டி²கா, கம்மபத²பரியாபன்னாய ‘‘அத்தி² தி³ன்ன’’ந்திஆதி³காய கம்மஸ்ஸகததி³ட்டி²யா ஸம்மத்தபரியாபன்னாய மக்³க³தி³ட்டி²யா ச ஸமன்னாக³தாதி அத்தோ². இத³ங் தாவெத்த² அனுத்தானானங் பதா³னங் பத³வண்ணனாமத்தங்.

    Pañcame pāṇaṃ atipātentīti pāṇātipātino, pāṇaghātikāti attho. Adinnaṃ ādiyantīti adinnādāyino, parassahārinoti attho. Vatthukāmesu kilesakāmena micchā carantīti kāmesumicchācārino. Musā vadantīti musāvādino, paresaṃ atthabhañjakaṃ tucchaṃ alikaṃ vācaṃ bhāsitāroti attho. Pisuṇā vācā etesanti pisuṇavācā. Mammacchedikā pharusā vācā etesanti pharusavācā. Samphaṃ niratthakaṃ vacanaṃ palapantīti samphappalāpino. Abhijjhāyantīti abhijjhāluno, parabhaṇḍe lubbhanasīlāti attho. Byāpannaṃ pūtibhūtaṃ cittametesanti byāpannacittā. Micchā pāpikā viññugarahitā etesaṃ diṭṭhīti micchādiṭṭhikā, kammapathapariyāpannāya ‘‘natthi dinna’’ntiādivatthukāya micchattapariyāpannāya aniyyānikadiṭṭhiyā samannāgatāti attho. Sammā sobhanā viññupasatthā etesaṃ diṭṭhīti sammādiṭṭhikā, kammapathapariyāpannāya ‘‘atthi dinna’’ntiādikāya kammassakatadiṭṭhiyā sammattapariyāpannāya maggadiṭṭhiyā ca samannāgatāti attho. Idaṃ tāvettha anuttānānaṃ padānaṃ padavaṇṇanāmattaṃ.

    யோ பன தேஸங் பாணாதிபாதோ அதி³ன்னாதா³னங் காமேஸுமிச்சா²சாரோ முஸாவாதோ³ பிஸுணவாசா ப²ருஸவாசா ஸம்ப²ப்பலாபோ அபி⁴ஜ்ஜா² ப்³யாபாதோ³ மிச்சா²தி³ட்டீ²தி கண்ஹபக்கே² த³ஸவிதோ⁴ அத்தோ² ஹோதி. தத்த² பாணஸ்ஸ அதிபாதோ பாணாதிபாதோ, பாணவதோ⁴ பாணகா⁴தோதி வுத்தங் ஹோதி. பாணோதி செத்த² வோஹாரதோ ஸத்தோ, பரமத்த²தோ ஜீவிதிந்த்³ரியங். தஸ்மிங் பன பாணே பாணஸஞ்ஞினோ ஜீவிதிந்த்³ரியுபச்சே²த³கஉபக்கமஸமுட்டா²பிகா காயவசீத்³வாரானங் அஞ்ஞதரத்³வாரப்பவத்தா வத⁴கசேதனா பாணாதிபாதோ. ஸோ கு³ணவிரஹிதேஸு திரச்சா²னக³தாதீ³ஸு பாணேஸு கு²த்³த³கே பாணே அப்பஸாவஜ்ஜோ, மஹாஸரீரே மஹாஸாவஜ்ஜோ. கஸ்மா? பயோக³மஹந்ததாய , பயோக³ஸமத்தேபி வத்து²மஹந்ததாய. கு³ணவந்தேஸு மனுஸ்ஸாதீ³ஸு அப்பகு³ணே அப்பஸாவஜ்ஜோ, மஹாகு³ணே மஹாஸாவஜ்ஜோ. ஸரீரகு³ணானங் பன ஸமபா⁴வே ஸதி கிலேஸானங் உபக்கமானஞ்ச முது³தாய அப்பஸாவஜ்ஜோ, திப்³ப³தாய மஹாஸாவஜ்ஜோதி வேதி³தப்³போ³.

    Yo pana tesaṃ pāṇātipāto adinnādānaṃ kāmesumicchācāro musāvādo pisuṇavācā pharusavācā samphappalāpo abhijjhā byāpādo micchādiṭṭhīti kaṇhapakkhe dasavidho attho hoti. Tattha pāṇassa atipāto pāṇātipāto, pāṇavadho pāṇaghātoti vuttaṃ hoti. Pāṇoti cettha vohārato satto, paramatthato jīvitindriyaṃ. Tasmiṃ pana pāṇe pāṇasaññino jīvitindriyupacchedakaupakkamasamuṭṭhāpikā kāyavacīdvārānaṃ aññataradvārappavattā vadhakacetanā pāṇātipāto. So guṇavirahitesu tiracchānagatādīsu pāṇesu khuddake pāṇe appasāvajjo, mahāsarīre mahāsāvajjo. Kasmā? Payogamahantatāya , payogasamattepi vatthumahantatāya. Guṇavantesu manussādīsu appaguṇe appasāvajjo, mahāguṇe mahāsāvajjo. Sarīraguṇānaṃ pana samabhāve sati kilesānaṃ upakkamānañca mudutāya appasāvajjo, tibbatāya mahāsāvajjoti veditabbo.

    தஸ்ஸ பஞ்ச ஸம்பா⁴ரா ஹொந்தி – பாணோ, பாணஸஞ்ஞிதா, வத⁴கசித்தங், உபக்கமோ, தேன மரணந்தி. ச² பயோகா³ ஸாஹத்தி²கோ, ஆணத்திகோ, நிஸ்ஸக்³கி³யோ, தா²வரோ, விஜ்ஜாமயோ, இத்³தி⁴மயோதி. இமஸ்மிங் பனத்தே² வித்தா²ரியமானே அதிப்பபஞ்சோ ஹோதி, தஸ்மா தங் ந வித்தா²ரயாம, அஞ்ஞஞ்ச ஏவரூபங். அத்தி²கேஹி பன ஸமந்தபாஸாதி³கங் வினயட்ட²கத²ங் (பாரா॰ அட்ட²॰ 172) ஓலோகெத்வா க³ஹேதப்³போ³.

    Tassa pañca sambhārā honti – pāṇo, pāṇasaññitā, vadhakacittaṃ, upakkamo, tena maraṇanti. Cha payogā sāhatthiko, āṇattiko, nissaggiyo, thāvaro, vijjāmayo, iddhimayoti. Imasmiṃ panatthe vitthāriyamāne atippapañco hoti, tasmā taṃ na vitthārayāma, aññañca evarūpaṃ. Atthikehi pana samantapāsādikaṃ vinayaṭṭhakathaṃ (pārā. aṭṭha. 172) oloketvā gahetabbo.

    அதி³ன்னஸ்ஸ ஆதா³னங் அதி³ன்னாதா³னங், பரஸ்ஸஹரணங் தெ²ய்யங் சோரிகாதி வுத்தங் ஹோதி. தத்த² அதி³ன்னந்தி பரபரிக்³க³ஹிதங், யத்த² பரோ யதா²காமகாரிதங் ஆபஜ்ஜந்தோ அத³ண்டா³ரஹோ அனுபவஜ்ஜோ ஹோதி. தஸ்மிங் பன பரபரிக்³க³ஹிதே பரபரிக்³க³ஹிதஸஞ்ஞினோ ததா³தா³யகஉபக்கமஸமுட்டா²பிகா தெ²ய்யசேதனா அதி³ன்னாதா³னங். தங் ஹீனே பரஸந்தகே அப்பஸாவஜ்ஜங், பணீதே மஹாஸாவஜ்ஜங். கஸ்மா? வத்து²பணீததாய. வத்து²ஸமத்தே ஸதி கு³ணாதி⁴கானங் ஸந்தகே வத்து²ஸ்மிங் மஹாஸாவஜ்ஜங், தங் தங் கு³ணாதி⁴கங் உபாதா³ய ததோ ததோ ஹீனகு³ணஸ்ஸ ஸந்தகே வத்து²ஸ்மிங் அப்பஸாவஜ்ஜங்.

    Adinnassa ādānaṃ adinnādānaṃ, parassaharaṇaṃ theyyaṃ corikāti vuttaṃ hoti. Tattha adinnanti parapariggahitaṃ, yattha paro yathākāmakāritaṃ āpajjanto adaṇḍāraho anupavajjo hoti. Tasmiṃ pana parapariggahite parapariggahitasaññino tadādāyakaupakkamasamuṭṭhāpikā theyyacetanā adinnādānaṃ. Taṃ hīne parasantake appasāvajjaṃ, paṇīte mahāsāvajjaṃ. Kasmā? Vatthupaṇītatāya. Vatthusamatte sati guṇādhikānaṃ santake vatthusmiṃ mahāsāvajjaṃ, taṃ taṃ guṇādhikaṃ upādāya tato tato hīnaguṇassa santake vatthusmiṃ appasāvajjaṃ.

    தஸ்ஸ பஞ்ச ஸம்பா⁴ரா ஹொந்தி – பரபரிக்³க³ஹிதங், பரபரிக்³க³ஹிதஸஞ்ஞிதா, தெ²ய்யசித்தங், உபக்கமோ, தேன ஹரணந்தி. ச² பயோகா³ ஸாஹத்தி²காத³யோவ. தே ச கோ² யதா²னுரூபங் தெ²ய்யாவஹாரோ, பஸய்ஹாவஹாரோ, படிச்ச²ன்னாவஹாரோ, பரிகப்பாவஹாரோ, குஸாவஹாரோதி இமேஸங் அவஹாரானங் வஸேன பவத்தாதி அயமெத்த² ஸங்கே²போ, வித்தா²ரோ பன ஸமந்தபாஸாதி³காயங் (பாரா॰ அட்ட²॰ 92) வுத்தோ.

    Tassa pañca sambhārā honti – parapariggahitaṃ, parapariggahitasaññitā, theyyacittaṃ, upakkamo, tena haraṇanti. Cha payogā sāhatthikādayova. Te ca kho yathānurūpaṃ theyyāvahāro, pasayhāvahāro, paṭicchannāvahāro, parikappāvahāro, kusāvahāroti imesaṃ avahārānaṃ vasena pavattāti ayamettha saṅkhepo, vitthāro pana samantapāsādikāyaṃ (pārā. aṭṭha. 92) vutto.

    காமேஸுமிச்சா²சாரோதி எத்த² பன காமேஸூதி மேது²னஸமாசாரேஸு. மிச்சா²சாரோதி ஏகந்தனிந்தி³தோ லாமகாசாரோ. லக்க²ணதோ பன அஸத்³த⁴ம்மாதி⁴ப்பாயேன காயத்³வாரப்பவத்தா அக³மனீயட்டா²னவீதிக்கமசேதனா காமேஸுமிச்சா²சாரோ. தத்த² அக³மனீயட்டா²னங் நாம புரிஸானங் தாவ மாதுரக்கி²தா பிதுரக்கி²தா மாதாபிதுரக்கி²தா பா⁴துரக்கி²தா ப⁴கி³னிரக்கி²தா ஞாதிரக்கி²தா கொ³த்தரக்கி²தா த⁴ம்மரக்கி²தா ஸாரக்கா² ஸபரித³ண்டா³தி மாதுரக்கி²தாத³யோ த³ஸ, த⁴னக்கீதா ச²ந்த³வாஸினீ போ⁴க³வாஸினீ படவாஸினீ ஓத³பத்தகினீ ஓப⁴தசும்ப³டா தா³ஸீ ச ப⁴ரியா ச கம்மகாரீ ச ப⁴ரியா ச த⁴ஜாஹடா முஹுத்திகாதி ஏதா த⁴னக்கீதாத³யோ த³ஸாதி வீஸதி இத்தி²யோ. இத்தீ²ஸு பன த்³வின்னங் ஸாரக்க²ஸபரித³ண்டா³னங், த³ஸன்னஞ்ச த⁴னக்கீதாதீ³னந்தி த்³வாத³ஸன்னங் இத்தீ²னங் அஞ்ஞே புரிஸா. இத³ங் அக³மனீயட்டா²னங் நாம. ஸோ பனேஸ மிச்சா²சாரோ ஸீலாதி³கு³ணரஹிதே அக³மனீயட்டா²னே அப்பஸாவஜ்ஜோ, ஸீலாதி³கு³ணஸம்பன்னே மஹாஸாவஜ்ஜோ. தஸ்ஸ சத்தாரோ ஸம்பா⁴ரா – அக³மனீயவத்து², தஸ்மிங் ஸேவனசித்தங், ஸேவனப்பயோகோ³, மக்³கே³னமக்³க³படிபத்திஅதி⁴வாஸனந்தி. ஏகோ பயோகோ³ ஸாஹத்தி²கோ ஏவ.

    Kāmesumicchācāroti ettha pana kāmesūti methunasamācāresu. Micchācāroti ekantanindito lāmakācāro. Lakkhaṇato pana asaddhammādhippāyena kāyadvārappavattā agamanīyaṭṭhānavītikkamacetanā kāmesumicchācāro. Tattha agamanīyaṭṭhānaṃ nāma purisānaṃ tāva māturakkhitā piturakkhitā mātāpiturakkhitā bhāturakkhitā bhaginirakkhitā ñātirakkhitā gottarakkhitā dhammarakkhitā sārakkhā saparidaṇḍāti māturakkhitādayo dasa, dhanakkītā chandavāsinī bhogavāsinī paṭavāsinī odapattakinī obhatacumbaṭā dāsī ca bhariyā ca kammakārī ca bhariyā ca dhajāhaṭā muhuttikāti etā dhanakkītādayo dasāti vīsati itthiyo. Itthīsu pana dvinnaṃ sārakkhasaparidaṇḍānaṃ, dasannañca dhanakkītādīnanti dvādasannaṃ itthīnaṃ aññe purisā. Idaṃ agamanīyaṭṭhānaṃ nāma. So panesa micchācāro sīlādiguṇarahite agamanīyaṭṭhāne appasāvajjo, sīlādiguṇasampanne mahāsāvajjo. Tassa cattāro sambhārā – agamanīyavatthu, tasmiṃ sevanacittaṃ, sevanappayogo, maggenamaggapaṭipattiadhivāsananti. Eko payogo sāhatthiko eva.

    முஸாதி விஸங்வாத³னபுரெக்கா²ரஸ்ஸ அத்த²ப⁴ஞ்ஜனகோ வசீபயோகோ³ காயப்பயோகோ³ வா, விஸங்வாத³னாதி⁴ப்பாயேன பனஸ்ஸ பரவிஸங்வாத³னகாயவசீபயோக³ஸமுட்டா²பிகா சேதனா, முஸாவாதோ³. அபரோ நயோ – முஸாதி அபூ⁴தங் அதச்ச²ங் வத்து². வாதோ³தி தஸ்ஸ பூ⁴ததோ தச்ச²தோ விஞ்ஞாபனங். லக்க²ணதோ பன அதத²ங் வத்து²ங் தத²தோ பரங் விஞ்ஞாபேதுகாமஸ்ஸ ததா²விஞ்ஞத்திஸமுட்டா²பிகா சேதனா முஸாவாதோ³. ஸோ யமத்த²ங் ப⁴ஞ்ஜதி, தஸ்ஸ அப்பதாய அப்பஸாவஜ்ஜோ, மஹந்ததாய மஹாஸாவஜ்ஜோ. அபி ச க³ஹட்டா²னங் அத்தனோ ஸந்தகங் அதா³துகாமதாய நத்தீ²திஆதி³னயப்பவத்தோ அப்பஸாவஜ்ஜோ, ஸக்கி²னா ஹுத்வா அத்த²ப⁴ஞ்ஜனத்த²ங் வுத்தோ மஹாஸாவஜ்ஜோ. பப்³ப³ஜிதானங் அப்பகம்பி தேலங் வா ஸப்பிங் வா லபி⁴த்வா ஹஸாதி⁴ப்பாயேன ‘‘அஜ்ஜ கா³மே தேலங் நதீ³ மஞ்ஞே ஸந்த³தீ’’தி பூரணகதா²னயேன பவத்தோ அப்பஸாவஜ்ஜோ, அதி³ட்ட²ங்யேவ பன ‘‘தி³ட்ட²’’ந்திஆதி³னா நயேன வத³ந்தானங் மஹாஸாவஜ்ஜோ. தஸ்ஸ சத்தாரோ ஸம்பா⁴ரா ஹொந்தி – அதத²ங் வத்து², விஸங்வாத³னசித்தங், தஜ்ஜோ வாயாமோ, பரஸ்ஸ தத³த்த²விஜானநந்தி. ஏகோ பயோகோ³ ஸாஹத்தி²கோவ. ஸோ காயேன வா காயபடிப³த்³தே⁴ன வா வாசாய வா பரவிஸங்வாத³ககிரியாகரணே த³ட்ட²ப்³போ³. தாய சே கிரியாய பரோ தமத்த²ங் ஜானாதி, அயங் கிரியாஸமுட்டா²பிகசேதனாக்க²ணேயேவ முஸாவாத³கம்முனா ப³ஜ்ஜ²தி.

    Musāti visaṃvādanapurekkhārassa atthabhañjanako vacīpayogo kāyappayogo vā, visaṃvādanādhippāyena panassa paravisaṃvādanakāyavacīpayogasamuṭṭhāpikā cetanā, musāvādo. Aparo nayo – musāti abhūtaṃ atacchaṃ vatthu. Vādoti tassa bhūtato tacchato viññāpanaṃ. Lakkhaṇato pana atathaṃ vatthuṃ tathato paraṃ viññāpetukāmassa tathāviññattisamuṭṭhāpikā cetanā musāvādo. So yamatthaṃ bhañjati, tassa appatāya appasāvajjo, mahantatāya mahāsāvajjo. Api ca gahaṭṭhānaṃ attano santakaṃ adātukāmatāya natthītiādinayappavatto appasāvajjo, sakkhinā hutvā atthabhañjanatthaṃ vutto mahāsāvajjo. Pabbajitānaṃ appakampi telaṃ vā sappiṃ vā labhitvā hasādhippāyena ‘‘ajja gāme telaṃ nadī maññe sandatī’’ti pūraṇakathānayena pavatto appasāvajjo, adiṭṭhaṃyeva pana ‘‘diṭṭha’’ntiādinā nayena vadantānaṃ mahāsāvajjo. Tassa cattāro sambhārā honti – atathaṃ vatthu, visaṃvādanacittaṃ, tajjo vāyāmo, parassa tadatthavijānananti. Eko payogo sāhatthikova. So kāyena vā kāyapaṭibaddhena vā vācāya vā paravisaṃvādakakiriyākaraṇe daṭṭhabbo. Tāya ce kiriyāya paro tamatthaṃ jānāti, ayaṃ kiriyāsamuṭṭhāpikacetanākkhaṇeyeva musāvādakammunā bajjhati.

    பிஸுணவாசாதிஆதீ³ஸு யாய வாசாய, யஸ்ஸ தங் வாசங் பா⁴ஸதி, தஸ்ஸ ஹத³யே அத்தனோ பியபா⁴வங், பரஸ்ஸ ச ஸுஞ்ஞபா⁴வங் கரோதி, ஸா பிஸுணவாசா . யாய பன அத்தானம்பி பரம்பி ப²ருஸங் கரோதி, யா வாசா ஸயம்பி ப²ருஸா, நேவ கண்ணஸுகா² ந ஹத³யங்க³மா, அயங் ப²ருஸவாசா. யேன பன ஸம்ப²ங் பலபதி நிரத்த²கங், ஸோ ஸம்ப²ப்பலாபோ. தேஸங் மூலபூ⁴தா சேதனாபி பிஸுணவாசாதி³னாமமேவ லப⁴தி. ஸா ஏவ ச இத⁴ அதி⁴ப்பேதாதி.

    Pisuṇavācātiādīsu yāya vācāya, yassa taṃ vācaṃ bhāsati, tassa hadaye attano piyabhāvaṃ, parassa ca suññabhāvaṃ karoti, sā pisuṇavācā. Yāya pana attānampi parampi pharusaṃ karoti, yā vācā sayampi pharusā, neva kaṇṇasukhā na hadayaṅgamā, ayaṃ pharusavācā. Yena pana samphaṃ palapati niratthakaṃ, so samphappalāpo. Tesaṃ mūlabhūtā cetanāpi pisuṇavācādināmameva labhati. Sā eva ca idha adhippetāti.

    தத்த² ஸங்கிலிட்ட²சித்தஸ்ஸ பரேஸங் வா பே⁴தா³ய, அத்தனோ பியகம்யதாய வா காயவசீபயோக³ஸமுட்டா²பிகா சேதனா பிஸுணவாசா. ஸா யஸ்ஸ பே⁴த³ங் கரோதி, தஸ்ஸ அப்பகு³ணதாய அப்பஸாவஜ்ஜா, மஹாகு³ணதாய மஹாஸாவஜ்ஜா. தஸ்ஸா சத்தாரோ ஸம்பா⁴ரா – பி⁴ந்தி³தப்³போ³ பரோ, இதி இமே நானா ப⁴விஸ்ஸந்தி, வினா ப⁴விஸ்ஸந்தீதி பே⁴த³புரெக்கா²ரதா, இதி அஹங் பியோ ப⁴விஸ்ஸாமி விஸ்ஸாஸிகோதி பியகம்யதா வா, தஜ்ஜோ வாயாமோ, தஸ்ஸ தத³த்த²விஜானநந்தி.

    Tattha saṃkiliṭṭhacittassa paresaṃ vā bhedāya, attano piyakamyatāya vā kāyavacīpayogasamuṭṭhāpikā cetanā pisuṇavācā. Sā yassa bhedaṃ karoti, tassa appaguṇatāya appasāvajjā, mahāguṇatāya mahāsāvajjā. Tassā cattāro sambhārā – bhinditabbo paro, iti ime nānā bhavissanti, vinā bhavissantīti bhedapurekkhāratā, iti ahaṃ piyo bhavissāmi vissāsikoti piyakamyatā vā, tajjo vāyāmo, tassa tadatthavijānananti.

    பரஸ்ஸ மம்மச்சே²த³ககாயவசீபயோக³ஸமுட்டா²பிகா ஏகந்தப²ருஸசேதனா ப²ருஸவாசா. தஸ்ஸா ஆவிபா⁴வத்த²மித³ங் வத்து² – ஏகோ கிர தா³ரகோ மாது வசனங் அனாதி³யித்வா அரஞ்ஞங் க³ச்ச²தி. மாதா தங் நிவத்தேதுங் அஸக்கொந்தீ, ‘‘சண்டா³ தங் மஹிங்ஸீ அனுப³ந்த⁴தூ’’தி அக்கோஸி. அத²ஸ்ஸ ததே²வ அரஞ்ஞே மஹிங்ஸீ உட்டா²ஸி. தா³ரகோ, ‘‘யங் மம மாதா முகே²ன கதே²ஸி, தங் மா ஹோது, யங் சித்தேன சிந்தேஸி, தங் ஹோதூ’’தி ஸச்சகிரியங் அகாஸி. மஹிங்ஸீ தத்தே²வ ப³த்³தா⁴ விய அட்டா²ஸி. ஏவங் மம்மச்சே²த³கோபி பயோகோ³ சித்தஸண்ஹதாய ப²ருஸவாசா ந ஹோதி. மாதாபிதரோ ஹி கதா³சி புத்தகே ஏவங் வத³ந்தி – ‘‘சோரா வோ க²ண்டா³க²ண்டி³கங் கரொந்தூ’’தி, உப்பலபத்தம்பி ச நேஸங் உபரி பதந்தங் ந இச்ச²ந்தி. ஆசரியுபஜ்ஜா²யா ச கதா³சி நிஸ்ஸிதகே ஏவங் வத³ந்தி – ‘‘கிங் இமே அஹிரிகா அனொத்தப்பினோ சரந்தி, நித்³த⁴மத² நே’’தி. அத² ச நேஸங் ஆக³மாதி⁴க³மஸம்பத்திங் இச்ச²ந்தி. யதா² ச சித்தஸண்ஹதாய ப²ருஸவாசா ந ஹோதி, ஏவங் வசனஸண்ஹதாய அப²ருஸவாசாபி ந ஹோதி. ந ஹி மாராபேதுகாமஸ்ஸ ‘‘இமங் ஸுக²ங் ஸயாபேதா²’’தி வசனங் அப²ருஸவாசா ஹோதி. சித்தப²ருஸதாய பனேஸா ப²ருஸவாசாவ. ஸா யங் ஸந்தா⁴ய பவத்திதா, தஸ்ஸ அப்பகு³ணதாய அப்பஸாவஜ்ஜா, மஹாகு³ணதாய மஹாஸாவஜ்ஜா. தஸ்ஸா தயோ ஸம்பா⁴ரா – அக்கோஸிதப்³போ³ பரோ, குபிதசித்தங், அக்கோஸனாதி.

    Parassa mammacchedakakāyavacīpayogasamuṭṭhāpikā ekantapharusacetanā pharusavācā. Tassā āvibhāvatthamidaṃ vatthu – eko kira dārako mātu vacanaṃ anādiyitvā araññaṃ gacchati. Mātā taṃ nivattetuṃ asakkontī, ‘‘caṇḍā taṃ mahiṃsī anubandhatū’’ti akkosi. Athassa tatheva araññe mahiṃsī uṭṭhāsi. Dārako, ‘‘yaṃ mama mātā mukhena kathesi, taṃ mā hotu, yaṃ cittena cintesi, taṃ hotū’’ti saccakiriyaṃ akāsi. Mahiṃsī tattheva baddhā viya aṭṭhāsi. Evaṃ mammacchedakopi payogo cittasaṇhatāya pharusavācā na hoti. Mātāpitaro hi kadāci puttake evaṃ vadanti – ‘‘corā vo khaṇḍākhaṇḍikaṃ karontū’’ti, uppalapattampi ca nesaṃ upari patantaṃ na icchanti. Ācariyupajjhāyā ca kadāci nissitake evaṃ vadanti – ‘‘kiṃ ime ahirikā anottappino caranti, niddhamatha ne’’ti. Atha ca nesaṃ āgamādhigamasampattiṃ icchanti. Yathā ca cittasaṇhatāya pharusavācā na hoti, evaṃ vacanasaṇhatāya apharusavācāpi na hoti. Na hi mārāpetukāmassa ‘‘imaṃ sukhaṃ sayāpethā’’ti vacanaṃ apharusavācā hoti. Cittapharusatāya panesā pharusavācāva. Sā yaṃ sandhāya pavattitā, tassa appaguṇatāya appasāvajjā, mahāguṇatāya mahāsāvajjā. Tassā tayo sambhārā – akkositabbo paro, kupitacittaṃ, akkosanāti.

    அனத்த²விஞ்ஞாபிகா காயவசீபயோக³ஸமுட்டா²பிகா அகுஸலசேதனா ஸம்ப²ப்பலாபோ. ஸோ ஆஸேவனமந்த³தாய அப்பஸாவஜ்ஜோ, ஆஸேவனமஹந்ததாய மஹாஸாவஜ்ஜோ. தஸ்ஸ த்³வே ஸம்பா⁴ரா – பா⁴ரதயுத்³த⁴-ஸீதாஹரணாதி³-நிரத்த²ககதா²-புரெக்கா²ரதா, ததா²ரூபீகதா²கத²னஞ்சாதி.

    Anatthaviññāpikā kāyavacīpayogasamuṭṭhāpikā akusalacetanā samphappalāpo. So āsevanamandatāya appasāvajjo, āsevanamahantatāya mahāsāvajjo. Tassa dve sambhārā – bhāratayuddha-sītāharaṇādi-niratthakakathā-purekkhāratā, tathārūpīkathākathanañcāti.

    அபி⁴ஜ்ஜா²யதீதி அபி⁴ஜ்ஜா². பரப⁴ண்டா³பி⁴முகீ² ஹுத்வா தன்னின்னதாய பவத்ததீதி அத்தோ². ஸா ‘‘அஹோ வதித³ங் மமஸ்ஸா’’தி ஏவங் பரப⁴ண்டா³பி⁴ஜ்ஜா²யனலக்க²ணா அதி³ன்னாதா³னங் விய அப்பஸாவஜ்ஜா மஹாஸாவஜ்ஜா ச. தஸ்ஸா த்³வே ஸம்பா⁴ரா பரப⁴ண்ட³ங் அத்தனோ பரிணாமனஞ்ச. பரப⁴ண்ட³வத்து²கே ஹி லோபே⁴ உப்பன்னேபி ந தாவ கம்மபத²பே⁴தோ³ ஹோதி, யாவ ந ‘‘அஹோ வதித³ங் மமஸ்ஸா’’தி அத்தனோ பரிணாமேதீதி.

    Abhijjhāyatīti abhijjhā. Parabhaṇḍābhimukhī hutvā tanninnatāya pavattatīti attho. Sā ‘‘aho vatidaṃ mamassā’’ti evaṃ parabhaṇḍābhijjhāyanalakkhaṇā adinnādānaṃ viya appasāvajjā mahāsāvajjā ca. Tassā dve sambhārā parabhaṇḍaṃ attano pariṇāmanañca. Parabhaṇḍavatthuke hi lobhe uppannepi na tāva kammapathabhedo hoti, yāva na ‘‘aho vatidaṃ mamassā’’ti attano pariṇāmetīti.

    ஹிதஸுக²ங் ப்³யாபாத³யதீதி, ப்³யாபாதோ³. ஸோ பரவினாஸாய மனோபதோ³ஸலக்க²ணோ. ப²ருஸவாசா விய அப்பஸாவஜ்ஜோ மஹாஸாவஜ்ஜோ ச. தஸ்ஸ த்³வே ஸம்பா⁴ரா பரஸத்தோ ச, தஸ்ஸ ச வினாஸசிந்தா. பரஸத்தவத்து²கே ஹி கோதே⁴ உப்பன்னேபி ந தாவ கம்மபத²பே⁴தோ³ ஹோதி, யாவ ந ‘‘அஹோ வதாயங் உச்சி²ஜ்ஜெய்ய வினஸ்ஸெய்யா’’தி தஸ்ஸ வினாஸங் சிந்தேதி.

    Hitasukhaṃ byāpādayatīti, byāpādo. So paravināsāya manopadosalakkhaṇo. Pharusavācā viya appasāvajjo mahāsāvajjo ca. Tassa dve sambhārā parasatto ca, tassa ca vināsacintā. Parasattavatthuke hi kodhe uppannepi na tāva kammapathabhedo hoti, yāva na ‘‘aho vatāyaṃ ucchijjeyya vinasseyyā’’ti tassa vināsaṃ cinteti.

    யதா²பு⁴ச்சக³ஹணாபா⁴வேன மிச்சா² பஸ்ஸதீதி மிச்சா²தி³ட்டி². ஸா ‘‘நத்தி² தி³ன்ன’’ந்திஆதி³னா நயேன விபரீதத³ஸ்ஸனலக்க²ணா ஸம்ப²ப்பலாபோ விய அப்பஸாவஜ்ஜா மஹாஸாவஜ்ஜா ச. அபி ச அனியதா அப்பஸாவஜ்ஜா, நியதா மஹாஸாவஜ்ஜா. தஸ்ஸா த்³வே ஸம்பா⁴ரா – வத்து²னோ ச க³ஹிதாகாரவிபரீததா யதா² ச நங் க³ண்ஹாதி, ததா²பா⁴வேன தஸ்ஸா உபட்டா²னந்தி.

    Yathābhuccagahaṇābhāvena micchā passatīti micchādiṭṭhi. Sā ‘‘natthi dinna’’ntiādinā nayena viparītadassanalakkhaṇā samphappalāpo viya appasāvajjā mahāsāvajjā ca. Api ca aniyatā appasāvajjā, niyatā mahāsāvajjā. Tassā dve sambhārā – vatthuno ca gahitākāraviparītatā yathā ca naṃ gaṇhāti, tathābhāvena tassā upaṭṭhānanti.

    இமேஸங் பன த³ஸன்னங் அகுஸலகம்மபதா²னங் த⁴ம்மதோ கொட்டா²ஸதோ ஆரம்மணதோ வேத³னாதோ மூலதோதி பஞ்சஹாகாரேஹி வினிச்ச²யோ வேதி³தப்³போ³. தத்த² த⁴ம்மதோதி ஏதேஸு ஹி படிபாடியா ஸத்த சேதனாத⁴ம்மாவ ஹொந்தி, அபி⁴ஜ்ஜா²த³யோ திஸ்ஸோ சேதனாஸம்பயுத்தா. கொட்டா²ஸதோதி படிபாடியா ஸத்த, மிச்சா²தி³ட்டி² சாதி இமே அட்ட² கம்மபதா² ஏவ ஹொந்தி, நோ மூலானி, அபி⁴ஜ்ஜா²ப்³யாபாதா³ கம்மபதா² சேவ மூலானி ச. அபி⁴ஜ்ஜா² ஹி மூலங் பத்வா லோபோ⁴ அகுஸலமூலங் ஹோதி, ப்³யாபாதோ³ தோ³ஸோ அகுஸலமூலங்.

    Imesaṃ pana dasannaṃ akusalakammapathānaṃ dhammato koṭṭhāsato ārammaṇato vedanāto mūlatoti pañcahākārehi vinicchayo veditabbo. Tattha dhammatoti etesu hi paṭipāṭiyā satta cetanādhammāva honti, abhijjhādayo tisso cetanāsampayuttā. Koṭṭhāsatoti paṭipāṭiyā satta, micchādiṭṭhi cāti ime aṭṭha kammapathā eva honti, no mūlāni, abhijjhābyāpādā kammapathā ceva mūlāni ca. Abhijjhā hi mūlaṃ patvā lobho akusalamūlaṃ hoti, byāpādo doso akusalamūlaṃ.

    ஆரம்மணதோதி பாணாதிபாதோ ஜீவிதிந்த்³ரியாரம்மணதோ ஸங்கா²ராரம்மணோ ஹோதி, அதி³ன்னாதா³னங் ஸத்தாரம்மணங் வா ஸங்கா²ராரம்மணங் வா, மிச்சா²சாரோ பொ²ட்ட²ப்³ப³வஸேன ஸங்கா²ராரம்மணோவ, ஸத்தாரம்மணோதிபி ஏகே. முஸாவாதோ³ ஸத்தாரம்மணோ வா ஸங்கா²ராரம்மணோ வா, ததா² பிஸுணவாசா. ப²ருஸவாசா ஸத்தாரம்மணாவ. ஸம்ப²ப்பலாபோ தி³ட்ட²ஸுதமுதவிஞ்ஞாதவஸேன ஸத்தாரம்மணோ வா ஸங்கா²ராரம்மணோ வா, ததா² அபி⁴ஜ்ஜா². ப்³யாபாதோ³ ஸத்தாரம்மணோவ. மிச்சா²தி³ட்டி² தேபூ⁴மகத⁴ம்மவஸேன ஸங்கா²ராரம்மணா.

    Ārammaṇatoti pāṇātipāto jīvitindriyārammaṇato saṅkhārārammaṇo hoti, adinnādānaṃ sattārammaṇaṃ vā saṅkhārārammaṇaṃ vā, micchācāro phoṭṭhabbavasena saṅkhārārammaṇova, sattārammaṇotipi eke. Musāvādo sattārammaṇo vā saṅkhārārammaṇo vā, tathā pisuṇavācā. Pharusavācā sattārammaṇāva. Samphappalāpo diṭṭhasutamutaviññātavasena sattārammaṇo vā saṅkhārārammaṇo vā, tathā abhijjhā. Byāpādo sattārammaṇova. Micchādiṭṭhi tebhūmakadhammavasena saṅkhārārammaṇā.

    வேத³னாதோதி பாணாதிபாதோ து³க்க²வேத³னோ ஹோதி. கிஞ்சாபி ஹி ராஜானோ சோரங் தி³ஸ்வா ஹஸமானாபி ‘‘க³ச்ச²த² நங் கா⁴தேதா²’’தி வத³ந்தி, ஸன்னிட்டா²பகசேதனா பன நேஸங் து³க்க²ஸம்பயுத்தாவ ஹோதி. அதி³ன்னாதா³னங் திவேத³னங், மிச்சா²சாரோ ஸுக²மஜ்ஜ²த்தவஸேன த்³விவேத³னோ, ஸன்னிட்டா²பகசித்தே பன மஜ்ஜ²த்தவேத³னோ ந ஹோதி. முஸாவாதோ³ திவேத³னோ, ததா² பிஸுணவாசா ப²ருஸவாசா து³க்க²வேத³னா, ஸம்ப²ப்பலாபோ திவேத³னோ, அபி⁴ஜ்ஜா² ஸுக²மஜ்ஜ²த்தவஸேன த்³விவேத³னா, ததா² மிச்சா²தி³ட்டி². ப்³யாபாதோ³ து³க்க²வேத³னோ.

    Vedanātoti pāṇātipāto dukkhavedano hoti. Kiñcāpi hi rājāno coraṃ disvā hasamānāpi ‘‘gacchatha naṃ ghātethā’’ti vadanti, sanniṭṭhāpakacetanā pana nesaṃ dukkhasampayuttāva hoti. Adinnādānaṃ tivedanaṃ, micchācāro sukhamajjhattavasena dvivedano, sanniṭṭhāpakacitte pana majjhattavedano na hoti. Musāvādo tivedano, tathā pisuṇavācā pharusavācā dukkhavedanā, samphappalāpo tivedano, abhijjhā sukhamajjhattavasena dvivedanā, tathā micchādiṭṭhi. Byāpādo dukkhavedano.

    மூலதோதி பாணாதிபாதோ தோ³ஸமோஹவஸேன த்³விமூலகோ ஹோதி, அதி³ன்னாதா³னங் தோ³ஸமோஹவஸேன வா லோப⁴மோஹவஸேன வா, மிச்சா²சாரோ லோப⁴மோஹவஸேன. முஸாவாதோ³ தோ³ஸமோஹவஸேன வா லோப⁴மோஹவஸேன வா, ததா² பிஸுணவாசா ஸம்ப²ப்பலாபோ ச. ப²ருஸவாசா தோ³ஸமோஹவஸேன, அபி⁴ஜ்ஜா² மோஹவஸேன ஏகமூலா, ததா² ப்³யாபாதோ³. மிச்சா²தி³ட்டி² லோப⁴மோஹவஸேன த்³விமூலாதி.

    Mūlatoti pāṇātipāto dosamohavasena dvimūlako hoti, adinnādānaṃ dosamohavasena vā lobhamohavasena vā, micchācāro lobhamohavasena. Musāvādo dosamohavasena vā lobhamohavasena vā, tathā pisuṇavācā samphappalāpo ca. Pharusavācā dosamohavasena, abhijjhā mohavasena ekamūlā, tathā byāpādo. Micchādiṭṭhi lobhamohavasena dvimūlāti.

    பாணாதிபாதா படிவிரதாதிஆதீ³ஸு பாணாதிபாதாத³யோ வுத்தத்தா² ஏவ. யாய பன விரதியா ஏதே படிவிரதா நாம ஹொந்தி, ஸா பே⁴த³தோ திவிதா⁴ ஹோதி ஸம்பத்தவிரதி ஸமாதா³னவிரதி ஸமுச்சே²த³விரதீதி. தத்த² அஸமாதி³ன்னஸிக்கா²பதா³னங் அத்தனோ ஜாதிவயபா³ஹுஸச்சாதீ³னி பச்சவெக்கி²த்வா ‘‘அயுத்தங் அம்ஹாகங் ஏவரூபங் காது’’ந்தி ஸம்பத்தங் வத்து²ங் அவீதிக்கமந்தானங் உப்பஜ்ஜமானா விரதி ஸம்பத்தவிரதீதி வேதி³தப்³பா³ ஸீஹளதீ³பே சக்கனஉபாஸகஸ்ஸ விய. தஸ்ஸ கிர த³ஹரகாலேயேவ மாது ரோகோ³ உப்பஜ்ஜி. வேஜ்ஜேன ச ‘‘அல்லஸஸகமங்ஸங் லத்³து⁴ங் வட்டதீ’’தி வுத்தங். ததோ சக்கனஸ்ஸ பா⁴தா ‘‘க³ச்ச² தாத கெ²த்தங் ஆஹிண்டா³ஹீ’’தி சக்கனங் பேஸேஸி. ஸோ தத்த² க³தோ. தஸ்மிஞ்ச ஸமயே ஏகோ ஸஸோ தருணஸஸ்ஸங் கா²தி³துங் ஆக³தோ ஹோதி. ஸோ தங் தி³ஸ்வா வேகே³ன தா⁴வந்தோ வல்லியா ப³த்³தோ⁴ ‘‘கிரி கிரீ’’தி ஸத்³த³மகாஸி . சக்கனோ தேன ஸத்³தே³ன க³ந்த்வா தங் க³ஹெத்வா சிந்தேஸி ‘‘மாது பே⁴ஸஜ்ஜங் கரோமீ’’தி. புன சிந்தேஸி – ‘‘ந மேதங் பதிரூபங், ய்வாஹங் மாது ஜீவிதகாரணா பரங் ஜீவிதா வோரோபெய்ய’’ந்தி. அத² நங் ‘‘க³ச்ச² அரஞ்ஞே ஸஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் திணோத³கங் பரிபு⁴ஞ்ஜா’’தி முஞ்சி. பா⁴தரா ச ‘‘கிங் தாத ஸஸோ லத்³தோ⁴’’தி? புச்சி²தோ தங் பவத்திங் ஆசிக்கி². ததோ நங் பா⁴தா பரிபா⁴ஸி. ஸோ மாது ஸந்திகங் க³ந்த்வா, ‘‘யதோஹங் ஜாதோ , நாபி⁴ஜானாமி ஸஞ்சிச்ச பாணங் ஜீவிதா வோரோபேதா’’தி ஸச்சங் வத்வா அட்டா²ஸி, தாவதே³வ சஸ்ஸ மாதா அரோகா³ அஹோஸி.

    Pāṇātipātā paṭiviratātiādīsu pāṇātipātādayo vuttatthā eva. Yāya pana viratiyā ete paṭiviratā nāma honti, sā bhedato tividhā hoti sampattavirati samādānavirati samucchedaviratīti. Tattha asamādinnasikkhāpadānaṃ attano jātivayabāhusaccādīni paccavekkhitvā ‘‘ayuttaṃ amhākaṃ evarūpaṃ kātu’’nti sampattaṃ vatthuṃ avītikkamantānaṃ uppajjamānā virati sampattaviratīti veditabbā sīhaḷadīpe cakkanaupāsakassa viya. Tassa kira daharakāleyeva mātu rogo uppajji. Vejjena ca ‘‘allasasakamaṃsaṃ laddhuṃ vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. Tato cakkanassa bhātā ‘‘gaccha tāta khettaṃ āhiṇḍāhī’’ti cakkanaṃ pesesi. So tattha gato. Tasmiñca samaye eko saso taruṇasassaṃ khādituṃ āgato hoti. So taṃ disvā vegena dhāvanto valliyā baddho ‘‘kiri kirī’’ti saddamakāsi . Cakkano tena saddena gantvā taṃ gahetvā cintesi ‘‘mātu bhesajjaṃ karomī’’ti. Puna cintesi – ‘‘na metaṃ patirūpaṃ, yvāhaṃ mātu jīvitakāraṇā paraṃ jīvitā voropeyya’’nti. Atha naṃ ‘‘gaccha araññe sasehi saddhiṃ tiṇodakaṃ paribhuñjā’’ti muñci. Bhātarā ca ‘‘kiṃ tāta saso laddho’’ti? Pucchito taṃ pavattiṃ ācikkhi. Tato naṃ bhātā paribhāsi. So mātu santikaṃ gantvā, ‘‘yatohaṃ jāto , nābhijānāmi sañcicca pāṇaṃ jīvitā voropetā’’ti saccaṃ vatvā aṭṭhāsi, tāvadeva cassa mātā arogā ahosi.

    ஸமாதி³ன்னஸிக்கா²பதா³னங் பன ஸிக்கா²பத³ஸமாதா³னே ச ததுத்தரி ச அத்தனோ ஜீவிதங் பரிச்சஜித்வா வத்து²ங் அவீதிக்கமந்தானங் உப்பஜ்ஜமானா விரதி ஸமாதா³னவிரதீதி வேதி³தப்³பா³, உத்தரவட்³ட⁴மானபப்³ப³தவாஸீஉபாஸகஸ்ஸ விய. ஸோ கிர அம்ப³ரியவிஹாரவாஸீபிங்க³லபு³த்³த⁴ரக்கி²தத்தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகே ஸிக்கா²பதா³னி க³ஹெத்வா கெ²த்தங் கஸதி. அத²ஸ்ஸ கோ³ணோ நட்டோ², ஸோ தங் க³வேஸந்தோ உத்தரவட்³ட⁴மானபப்³ப³தங் ஆருஹி, தத்ர நங் மஹாஸப்போ அக்³க³ஹேஸி. ஸோ சிந்தேஸி – ‘‘இமாய திகி²ணாய வாஸியா ஸீஸங் சி²ந்தா³மீ’’தி. புன சிந்தேஸி – ‘‘ந மேதங் பதிரூபங், ய்வாஹங் பா⁴வனீயஸ்ஸ க³ருனோ ஸந்திகே ஸிக்கா²பத³ங் க³ஹெத்வா பி⁴ந்தெ³ய்ய’’ந்தி. ஏவங் யாவததியங் சிந்தெத்வா – ‘‘ஜீவிதங் பரிச்சஜாமி, ந ஸிக்கா²பத³’’ந்தி அங்ஸே ட²பிதங் திகி²ணத³ண்ட³வாஸிங் அரஞ்ஞே ச²ட்³டே³ஸி. தாவதே³வ மஹாவாளோ நங் முஞ்சித்வா அக³மாஸீதி.

    Samādinnasikkhāpadānaṃ pana sikkhāpadasamādāne ca tatuttari ca attano jīvitaṃ pariccajitvā vatthuṃ avītikkamantānaṃ uppajjamānā virati samādānaviratīti veditabbā, uttaravaḍḍhamānapabbatavāsīupāsakassa viya. So kira ambariyavihāravāsīpiṅgalabuddharakkhitattherassa santike sikkhāpadāni gahetvā khettaṃ kasati. Athassa goṇo naṭṭho, so taṃ gavesanto uttaravaḍḍhamānapabbataṃ āruhi, tatra naṃ mahāsappo aggahesi. So cintesi – ‘‘imāya tikhiṇāya vāsiyā sīsaṃ chindāmī’’ti. Puna cintesi – ‘‘na metaṃ patirūpaṃ, yvāhaṃ bhāvanīyassa garuno santike sikkhāpadaṃ gahetvā bhindeyya’’nti. Evaṃ yāvatatiyaṃ cintetvā – ‘‘jīvitaṃ pariccajāmi, na sikkhāpada’’nti aṃse ṭhapitaṃ tikhiṇadaṇḍavāsiṃ araññe chaḍḍesi. Tāvadeva mahāvāḷo naṃ muñcitvā agamāsīti.

    அரியமக்³க³ஸம்பயுத்தா பன விரதி ஸமுச்சே²த³விரதீதி வேதி³தப்³பா³, யஸ்ஸா உப்பத்திதோ பபு⁴தி பாணங் கா⁴தெஸ்ஸாமீதி அரியபுக்³க³லானங் சித்தம்பி ந உப்பஜ்ஜதீதி.

    Ariyamaggasampayuttā pana virati samucchedaviratīti veditabbā, yassā uppattito pabhuti pāṇaṃ ghātessāmīti ariyapuggalānaṃ cittampi na uppajjatīti.

    யதா² ச அகுஸலானங், ஏவங் இமேஸம்பி குஸலகம்மபதா²னங் த⁴ம்மதோ கொட்டா²ஸதோ ஆரம்மணதோ வேத³னாதோ மூலதோதி பஞ்சஹாகாரேஹி வினிச்ச²யோ வேதி³தப்³போ³. தத்த² த⁴ம்மதோதி ஏதேஸு ஹி படிபாடியா ஸத்த சேதனாபி வட்டந்தி விரதியோபி, அந்தே தயோ சேதனாஸம்பயுத்தாவ.

    Yathā ca akusalānaṃ, evaṃ imesampi kusalakammapathānaṃ dhammato koṭṭhāsato ārammaṇato vedanāto mūlatoti pañcahākārehi vinicchayo veditabbo. Tattha dhammatoti etesu hi paṭipāṭiyā satta cetanāpi vaṭṭanti viratiyopi, ante tayo cetanāsampayuttāva.

    கொட்டா²ஸதோதி படிபாடியா ஸத்த கம்மபதா² ஏவ, ந மூலானி, அந்தே தயோ கம்மபதா² சேவ மூலானி ச. அனபி⁴ஜ்ஜா² ஹி மூலங் பத்வா அலோபோ⁴ குஸலமூலங் ஹோதி, அப்³யாபாதோ³ அதோ³ஸோ குஸலமூலங், ஸம்மாதி³ட்டி² அமோஹோ குஸலமூலங்.

    Koṭṭhāsatoti paṭipāṭiyā satta kammapathā eva, na mūlāni, ante tayo kammapathā ceva mūlāni ca. Anabhijjhā hi mūlaṃ patvā alobho kusalamūlaṃ hoti, abyāpādo adoso kusalamūlaṃ, sammādiṭṭhi amoho kusalamūlaṃ.

    ஆரம்மணதோதி பாணாதிபாதாதீ³னங். ஆரம்மணானேவ ஏதேஸங் ஆரம்மணானி. வீதிக்கமிதப்³ப³வத்து²தோயேவ ஹி விரதி நாம ஹோதி. யதா² பன நிப்³பா³னாரம்மணோ அரியமக்³கோ³ கிலேஸே பஜஹதி, ஏவங் ஜீவிதிந்த்³ரியாதி³ஆரம்மணாபேதே கம்மபதா² பாணாதிபாதாதீ³னி து³ஸ்ஸீல்யானி பஜஹந்தீதி வேதி³தப்³பா³.

    Ārammaṇatoti pāṇātipātādīnaṃ. Ārammaṇāneva etesaṃ ārammaṇāni. Vītikkamitabbavatthutoyeva hi virati nāma hoti. Yathā pana nibbānārammaṇo ariyamaggo kilese pajahati, evaṃ jīvitindriyādiārammaṇāpete kammapathā pāṇātipātādīni dussīlyāni pajahantīti veditabbā.

    வேத³னாதோதி ஸப்³பே³ ஸுக²வேத³னா வா ஹொந்தி மஜ்ஜ²த்தவேத³னா வா. குஸலங் பத்வா ஹி து³க்க²வேத³னா நாம நத்தி².

    Vedanātoti sabbe sukhavedanā vā honti majjhattavedanā vā. Kusalaṃ patvā hi dukkhavedanā nāma natthi.

    மூலதோதி படிபாடியா ஸத்த ஞாணஸம்பயுத்தசித்தேன விரமந்தஸ்ஸ அலோப⁴அதோ³ஸஅமோஹவஸேன திமூலா ஹொந்தி, ஞாணவிப்பயுத்தசித்தேன விரமந்தஸ்ஸ த்³விமூலா. அனபி⁴ஜ்ஜா² ஞாணஸம்பயுத்தசித்தேன விரமந்தஸ்ஸ த்³விமூலா ஹோதி, ஞாணவிப்பயுத்தசித்தேன ஏகமூலா. அலோபோ⁴ பன அத்தனாவ அத்தனோ மூலங் ந ஹோதி. அப்³யாபாதே³பி ஏஸேவ நயோ. ஸம்மாதி³ட்டி² அலோப⁴அதோ³ஸவஸேன த்³விமூலாவாதி. ததியாதீ³னி.

    Mūlatoti paṭipāṭiyā satta ñāṇasampayuttacittena viramantassa alobhaadosaamohavasena timūlā honti, ñāṇavippayuttacittena viramantassa dvimūlā. Anabhijjhā ñāṇasampayuttacittena viramantassa dvimūlā hoti, ñāṇavippayuttacittena ekamūlā. Alobho pana attanāva attano mūlaṃ na hoti. Abyāpādepi eseva nayo. Sammādiṭṭhi alobhaadosavasena dvimūlāvāti. Tatiyādīni.







    Related texts:



    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 3-5. பஞ்சஸிக்கா²பத³ஸுத்தாதி³வண்ணனா • 3-5. Pañcasikkhāpadasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact