Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    4. பஞ்சஸீலஸமாதா³னியத்தே²ரஅபதா³னங்

    4. Pañcasīlasamādāniyattheraapadānaṃ

    134.

    134.

    ‘‘நக³ரே சந்த³வதியா, ப⁴தகோ ஆஸஹங் ததா³;

    ‘‘Nagare candavatiyā, bhatako āsahaṃ tadā;

    பரகம்மாயனே யுத்தோ, பப்³ப³ஜ்ஜங் ந லபா⁴மஹங்.

    Parakammāyane yutto, pabbajjaṃ na labhāmahaṃ.

    135.

    135.

    ‘‘மஹந்த⁴காரபிஹிதா , திவித⁴க்³கீ³ஹி ட³ய்ஹரே;

    ‘‘Mahandhakārapihitā , tividhaggīhi ḍayhare;

    கேன நு கோ² உபாயேன, விஸங்யுத்தோ ப⁴வே அஹங்.

    Kena nu kho upāyena, visaṃyutto bhave ahaṃ.

    136.

    136.

    ‘‘தெ³ய்யத⁴ம்மோ ச மே நத்தி², வராகோ ப⁴தகோ அஹங்;

    ‘‘Deyyadhammo ca me natthi, varāko bhatako ahaṃ;

    யங்னூனாஹங் பஞ்சஸீலங், ரக்கெ²ய்யங் பரிபூரயங்.

    Yaṃnūnāhaṃ pañcasīlaṃ, rakkheyyaṃ paripūrayaṃ.

    137.

    137.

    ‘‘அனோமத³ஸ்ஸிஸ்ஸ முனினோ, நிஸபோ⁴ நாம ஸாவகோ;

    ‘‘Anomadassissa munino, nisabho nāma sāvako;

    தமஹங் உபஸங்கம்ம, பஞ்சஸிக்கா²பத³க்³க³ஹிங்.

    Tamahaṃ upasaṅkamma, pañcasikkhāpadaggahiṃ.

    138.

    138.

    ‘‘வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி, ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;

    ‘‘Vassasatasahassāni, āyu vijjati tāvade;

    தாவதா பஞ்சஸீலானி, பரிபுண்ணானி கோ³பயிங்.

    Tāvatā pañcasīlāni, paripuṇṇāni gopayiṃ.

    139.

    139.

    ‘‘மச்சுகாலே ச ஸம்பத்தே, தே³வா அஸ்ஸாஸயந்தி மங்;

    ‘‘Maccukāle ca sampatte, devā assāsayanti maṃ;

    ‘ரதோ² ஸஹஸ்ஸயுத்தோ தே, மாரிஸாயங் 1 உபட்டி²தோ’.

    ‘Ratho sahassayutto te, mārisāyaṃ 2 upaṭṭhito’.

    140.

    140.

    ‘‘வத்தந்தே சரிமே சித்தே, மம ஸீலங் அனுஸ்ஸரிங்;

    ‘‘Vattante carime citte, mama sīlaṃ anussariṃ;

    தேன கம்மேன ஸுகதேன, தாவதிங்ஸங் அக³ச்ச²ஹங்.

    Tena kammena sukatena, tāvatiṃsaṃ agacchahaṃ.

    141.

    141.

    ‘‘திங்ஸக்க²த்துஞ்ச தே³விந்தோ³, தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்;

    ‘‘Tiṃsakkhattuñca devindo, devarajjamakārayiṃ;

    தி³ப்³ப³ஸுக²ங் 3 அனுப⁴விங், அச்ச²ராஹி புரக்க²தோ.

    Dibbasukhaṃ 4 anubhaviṃ, accharāhi purakkhato.

    142.

    142.

    ‘‘பஞ்சஸத்ததிக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்;

    ‘‘Pañcasattatikkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ;

    பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    143.

    143.

    ‘‘தே³வலோகா சவித்வான, ஸுக்கமூலேன சோதி³தோ;

    ‘‘Devalokā cavitvāna, sukkamūlena codito;

    புரே வேஸாலியங் ஜாதோ, மஹாஸாலே ஸுஅட்³ட⁴கே.

    Pure vesāliyaṃ jāto, mahāsāle suaḍḍhake.

    144.

    144.

    ‘‘வஸ்ஸூபனாயிகே காலே, தி³ப்பந்தே 5 ஜினஸாஸனே;

    ‘‘Vassūpanāyike kāle, dippante 6 jinasāsane;

    மாதா ச மே பிதா சேவ, பஞ்சஸிக்கா²பத³க்³க³ஹுங்.

    Mātā ca me pitā ceva, pañcasikkhāpadaggahuṃ.

    145.

    145.

    ‘‘ஸஹ ஸுத்வானஹங் ஸீலங், மம ஸீலங் அனுஸ்ஸரிங்;

    ‘‘Saha sutvānahaṃ sīlaṃ, mama sīlaṃ anussariṃ;

    ஏகாஸனே நிஸீதி³த்வா, அரஹத்தமபாபுணிங்.

    Ekāsane nisīditvā, arahattamapāpuṇiṃ.

    146.

    146.

    ‘‘ஜாதியா பஞ்சவஸ்ஸேன, அரஹத்தமபாபுணிங்;

    ‘‘Jātiyā pañcavassena, arahattamapāpuṇiṃ;

    உபஸம்பாத³யி பு³த்³தோ⁴, கு³ணமஞ்ஞாய சக்கு²மா.

    Upasampādayi buddho, guṇamaññāya cakkhumā.

    147.

    147.

    ‘‘பரிபுண்ணானி கோ³பெத்வா, பஞ்சஸிக்கா²பதா³னஹங்;

    ‘‘Paripuṇṇāni gopetvā, pañcasikkhāpadānahaṃ;

    அபரிமெய்யே இதோ கப்பே, வினிபாதங் ந க³ச்ச²ஹங்.

    Aparimeyye ito kappe, vinipātaṃ na gacchahaṃ.

    148.

    148.

    ‘‘ஸ்வாஹங் யஸமனுப⁴விங், தேஸங் ஸீலான வாஹஸா;

    ‘‘Svāhaṃ yasamanubhaviṃ, tesaṃ sīlāna vāhasā;

    கப்பகோடிம்பி கித்தெந்தோ, கித்தயே ஏகதே³ஸகங்.

    Kappakoṭimpi kittento, kittaye ekadesakaṃ.

    149.

    149.

    ‘‘பஞ்சஸீலானி கோ³பெத்வா, தயோ ஹேதூ லபா⁴மஹங்;

    ‘‘Pañcasīlāni gopetvā, tayo hetū labhāmahaṃ;

    தீ³கா⁴யுகோ மஹாபோ⁴கோ³, திக்க²பஞ்ஞோ ப⁴வாமஹங்.

    Dīghāyuko mahābhogo, tikkhapañño bhavāmahaṃ.

    150.

    150.

    ‘‘ஸங்கித்தெந்தோ ச 7 ஸப்³பே³ஸங், அபி⁴மத்தஞ்ச போரிஸங்;

    ‘‘Saṃkittento ca 8 sabbesaṃ, abhimattañca porisaṃ;

    ப⁴வாப⁴வே ஸங்ஸரித்வா, ஏதே டா²னே லபா⁴மஹங்.

    Bhavābhave saṃsaritvā, ete ṭhāne labhāmahaṃ.

    151.

    151.

    ‘‘அபரிமெய்யஸீலேஸு, வத்தந்தா ஜினஸாவகா;

    ‘‘Aparimeyyasīlesu, vattantā jinasāvakā;

    ப⁴வேஸு யதி³ ரஜ்ஜெய்யுங், விபாகோ கீதி³ஸோ ப⁴வே.

    Bhavesu yadi rajjeyyuṃ, vipāko kīdiso bhave.

    152.

    152.

    ‘‘ஸுசிண்ணங் மே பஞ்சஸீலங், ப⁴தகேன தபஸ்ஸினா 9;

    ‘‘Suciṇṇaṃ me pañcasīlaṃ, bhatakena tapassinā 10;

    தேன ஸீலேனஹங் அஜ்ஜ, மோசயிங் ஸப்³ப³ப³ந்த⁴னா.

    Tena sīlenahaṃ ajja, mocayiṃ sabbabandhanā.

    153.

    153.

    ‘‘அபரிமெய்யே இதோ கப்பே, பஞ்சஸீலானி கோ³பயிங்;

    ‘‘Aparimeyye ito kappe, pañcasīlāni gopayiṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பஞ்சஸீலானித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, pañcasīlānidaṃ phalaṃ.

    154.

    154.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ, விமொக்கா²பி ச அட்டி²மே;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கதா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா பஞ்சஸீலஸமாதா³னியோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā pañcasīlasamādāniyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    பஞ்சஸீலஸமாதா³னியத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் சதுத்த²ங்.

    Pañcasīlasamādāniyattherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. மாரிஸஸ்ஸ (க॰)
    2. mārisassa (ka.)
    3. தி³ப்³ப³ங் ஸுக²ங் (ஸீ॰)
    4. dibbaṃ sukhaṃ (sī.)
    5. தி³ப்³ப³ந்தி (க॰)
    6. dibbanti (ka.)
    7. பகித்தெந்தோவ (ஸீ॰), பகித்தெந்தே ச (ஸ்யா॰)
    8. pakittentova (sī.), pakittente ca (syā.)
    9. விபஸ்ஸினா (ஸீ॰)
    10. vipassinā (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 4. பஞ்சஸீலஸமாதா³னியத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 4. Pañcasīlasamādāniyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact