Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    10. பஞ்சஸீலஸுத்தங்

    10. Pañcasīlasuttaṃ

    303. ‘‘பஞ்சஹி, அனுருத்³த⁴, த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ மாதுகா³மோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜதி. கதமேஹி பஞ்சஹி? பாணாதிபாதா படிவிரதோ ச ஹோதி, அதி³ன்னாதா³னா படிவிரதோ ச ஹோதி, காமேஸுமிச்சா²சாரா படிவிரதோ ச ஹோதி, முஸாவாதா³ படிவிரதோ ச ஹோதி, ஸுராமேரயமஜ்ஜப்பமாத³ட்டா²னா படிவிரதோ ச ஹோதி – இமேஹி கோ², அனுருத்³த⁴, பஞ்சஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ மாதுகா³மோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜதீ’’தி. த³ஸமங்.

    303. ‘‘Pañcahi, anuruddha, dhammehi samannāgato mātugāmo kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjati. Katamehi pañcahi? Pāṇātipātā paṭivirato ca hoti, adinnādānā paṭivirato ca hoti, kāmesumicchācārā paṭivirato ca hoti, musāvādā paṭivirato ca hoti, surāmerayamajjappamādaṭṭhānā paṭivirato ca hoti – imehi kho, anuruddha, pañcahi dhammehi samannāgato mātugāmo kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjatī’’ti. Dasamaṃ.

    து³தியபெய்யாலவக்³கோ³.

    Dutiyapeyyālavaggo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    து³தியே ச 1 அக்கோத⁴னோ, அனுபனாஹீ அனிஸ்ஸுகீ;

    Dutiye ca 2 akkodhano, anupanāhī anissukī;

    அமச்ச²ரீ அனதிசாரீ, ஸீலவா ச ப³ஹுஸ்ஸுதோ;

    Amaccharī anaticārī, sīlavā ca bahussuto;

    வீரியங் ஸதி ஸீலஞ்ச, ஸுக்கபக்கே² பகாஸிதோ.

    Vīriyaṃ sati sīlañca, sukkapakkhe pakāsito.







    Footnotes:
    1. அனுருத்³தோ⁴ (ஸப்³ப³த்த²)
    2. anuruddho (sabbattha)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 4. தீஹித⁴ம்மேஹிஸுத்தாதி³வண்ணனா • 4. Tīhidhammehisuttādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 4. தீஹித⁴ம்மேஹிஸுத்தாதி³வண்ணனா • 4. Tīhidhammehisuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact