Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) |
2. பஞ்சத்தயஸுத்தவண்ணனா
2. Pañcattayasuttavaṇṇanā
21. ஏகேதி எத்த² ஏக-ஸத்³தோ³ அஞ்ஞத்தோ², ந க³ணனாதி³அத்தோ²தி தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஏகச்சே’’தி ஆஹ. யங் பன பாளியங் ‘‘ஸந்தீ’’தி வுத்தங். தேன தேஸங் தி³ட்டி²க³திகானங் விஜ்ஜமானதாய அவிச்சி²ன்னதா; ததோ ச நேஸங் மிச்சா²க³ஹணதோ ஸிதி²லகரணவிவேசனேஹி அத்தனோ தே³ஸனாய கிச்சகாரிதா அவிதத²தா ச தீ³பிதா ஹோதி. பரமத்த²ஸமணப்³ராஹ்மணேஸு அபரந்தகப்பிகதாய லேஸோபி நத்தீ²தி ஆஹ ‘‘பரிப்³ப³ஜுபக³தபா⁴வேனா’’திஆதி³. ஸஸ்ஸதாதி³வஸேன அபரந்தங் கப்பெந்தீதி அபரந்தகப்பினோ, தே ஏவ அபரந்தகப்பிகா. யஸ்மா தேஹி அபரந்தங் புரிமதரஸித்³தே⁴ஹி தண்ஹாதி³ட்டி²கப்பேஹி கப்பெத்வா ஆஸேவனப³லவதாய ச விகப்பெத்வா அபரபா⁴க³ஸித்³தே⁴ஹி அபி⁴னிவேஸபூ⁴தேஹி தண்ஹாதி³ட்டி²க்³கா³ஹேஹி க³ண்ஹந்தி அபி⁴னிவிஸந்தி பராமஸந்தி; தஸ்மா வுத்தங் – ‘‘அபரந்தங் கப்பெத்வா விகப்பெத்வா க³ண்ஹந்தீ’’தி. தண்ஹுபாதா³னவஸேன கப்பனக³ஹணானி வேதி³தப்³பா³னி. தண்ஹாபச்சயா ஹி உபாதா³னங். வுத்தம்பி சேதங் மஹானித்³தே³ஸே உத்³தா³னதோ ஸங்கே²பதோ. தண்ஹாதி³ட்டி²வஸேனாதி தண்ஹாய தி³ட்டி²யா ச வஸேன. தி³ட்டியா வா உபனிஸ்ஸயபூ⁴தாய ஸஹஜாதாய அபி⁴னந்த³னகாய ச தண்ஹாய ஸஸ்ஸதாதி³ஆகாரேன அபி⁴னிவிஸந்தஸ்ஸ மிச்சா²கா³ஹஸ்ஸ ச வஸேன. அனாக³தத⁴ம்மவிஸயாய அதி⁴ப்பேதத்தா அனாக³தகாலவாசகோ இத⁴ அபர-ஸத்³தோ³. ரூபாதி³க²ந்த⁴வினிமுத்தஸ்ஸ கப்பனவத்து²னோ அபா⁴வா அந்த-ஸத்³தோ³ பா⁴க³வாசகோதி ஆஹ – ‘‘அனாக³தங் க²ந்த⁴கொட்டா²ஸ’’ந்தி. கப்பெத்வாதி ச தஸ்மிங் அபரந்தே தண்ஹாய நாபி⁴னிவேஸானங் ஸமத்தனங் பரினிட்டா²பனமாஹ. டி²தாதி தஸ்ஸா லத்³தி⁴யா அவிஜஹனங்.
21.Eketi ettha eka-saddo aññattho, na gaṇanādiatthoti taṃ dassento ‘‘ekacce’’ti āha. Yaṃ pana pāḷiyaṃ ‘‘santī’’ti vuttaṃ. Tena tesaṃ diṭṭhigatikānaṃ vijjamānatāya avicchinnatā; tato ca nesaṃ micchāgahaṇato sithilakaraṇavivecanehi attano desanāya kiccakāritā avitathatā ca dīpitā hoti. Paramatthasamaṇabrāhmaṇesu aparantakappikatāya lesopi natthīti āha ‘‘paribbajupagatabhāvenā’’tiādi. Sassatādivasena aparantaṃ kappentīti aparantakappino, te eva aparantakappikā. Yasmā tehi aparantaṃ purimatarasiddhehi taṇhādiṭṭhikappehi kappetvā āsevanabalavatāya ca vikappetvā aparabhāgasiddhehi abhinivesabhūtehi taṇhādiṭṭhiggāhehi gaṇhanti abhinivisanti parāmasanti; tasmā vuttaṃ – ‘‘aparantaṃ kappetvā vikappetvā gaṇhantī’’ti. Taṇhupādānavasena kappanagahaṇāni veditabbāni. Taṇhāpaccayā hi upādānaṃ. Vuttampi cetaṃ mahāniddese uddānato saṅkhepato. Taṇhādiṭṭhivasenāti taṇhāya diṭṭhiyā ca vasena. Diṭṭiyā vā upanissayabhūtāya sahajātāya abhinandanakāya ca taṇhāya sassatādiākārena abhinivisantassa micchāgāhassa ca vasena. Anāgatadhammavisayāya adhippetattā anāgatakālavācako idha apara-saddo. Rūpādikhandhavinimuttassa kappanavatthuno abhāvā anta-saddo bhāgavācakoti āha – ‘‘anāgataṃ khandhakoṭṭhāsa’’nti. Kappetvāti ca tasmiṃ aparante taṇhāya nābhinivesānaṃ samattanaṃ pariniṭṭhāpanamāha. Ṭhitāti tassā laddhiyā avijahanaṃ.
அனுக³தாதி ஆரம்மணகரணவஸேன அனு அனு க³தா அபரந்தே பவத்தா. ஆரப்³பா⁴தி ஆலம்பி³த்வா. விஸயோ ஹி தஸ்ஸா தி³ட்டி²யா அபரந்தோ. விஸயபா⁴வதோ ஏவ ஹி ஸோ தஸ்ஸா ஆக³மனட்டா²னங் ஆரம்மணபச்சயோ சாதி வுத்தங் ‘‘ஆக³ம்ம படிச்சா’’தி. அதி⁴வசனபதா³னீதி பஞ்ஞத்திபதா³னி, தா³ஸாதீ³ஸு ஸிரிவட்³ட⁴காதி³ஸத்³தோ³ விய வசனமத்தமேவ அதி⁴காரங் கத்வா பவத்தியா அதி⁴வசனங் பஞ்ஞத்தி. அத² வா அதி⁴-ஸத்³தோ³ உபரிபா⁴வே, வுச்சதீதி வசனங், உபரி வசனங் அதி⁴வசனங், உபாதா³னபூ⁴தரூபாதீ³னங் உபரி பஞ்ஞாபியமானா உபாதா³பஞ்ஞத்தீதி அத்தோ², தஸ்மா பஞ்ஞத்திதீ³பகபதா³னீதி அத்தோ². பஞ்ஞத்திமத்தஞ்ஹேதங் வுச்சதி, யதி³த³ங், ‘‘அத்தா லோகோ’’தி ச, ந ரூபவேத³னாத³யோ விய பரமத்தோ². அதி⁴கவுத்திதாய வா அதி⁴முத்தியோதி தி³ட்டி²யோ வுச்சந்தி. அதி⁴கஞ்ஹி ஸபா⁴வத⁴ம்மேஸு ஸஸ்ஸதாதி³ங் பகதிஆதி³ங் த்³ரப்³யாதி³ங் ஜீவாதி³ங் காயாதி³ஞ்ச அபூ⁴தமத்த²ங் அஜ்ஜா²ரோபெத்வா தி³ட்டி²யோ பவத்தந்தீதி. அபி⁴வத³ந்தீதி, ‘‘இத³மேவ ஸச்சங் மோக⁴மஞ்ஞ’’ந்தி அபி⁴னிவிஸித்வா வத³ந்தி, ‘‘அயங் த⁴ம்மோ, நாயங் த⁴ம்மோ’’திஆதி³னா விவத³ந்தி. அபி⁴வத³னகிரியாய அஜ்ஜாபி அவிச்சே²த³பா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் வத்தமானகாலவசனங்.
Anugatāti ārammaṇakaraṇavasena anu anu gatā aparante pavattā. Ārabbhāti ālambitvā. Visayo hi tassā diṭṭhiyā aparanto. Visayabhāvato eva hi so tassā āgamanaṭṭhānaṃ ārammaṇapaccayo cāti vuttaṃ ‘‘āgamma paṭiccā’’ti. Adhivacanapadānīti paññattipadāni, dāsādīsu sirivaḍḍhakādisaddo viya vacanamattameva adhikāraṃ katvā pavattiyā adhivacanaṃ paññatti. Atha vā adhi-saddo uparibhāve, vuccatīti vacanaṃ, upari vacanaṃ adhivacanaṃ, upādānabhūtarūpādīnaṃ upari paññāpiyamānā upādāpaññattīti attho, tasmā paññattidīpakapadānīti attho. Paññattimattañhetaṃ vuccati, yadidaṃ, ‘‘attā loko’’ti ca, na rūpavedanādayo viya paramattho. Adhikavuttitāya vā adhimuttiyoti diṭṭhiyo vuccanti. Adhikañhi sabhāvadhammesu sassatādiṃ pakatiādiṃ drabyādiṃ jīvādiṃ kāyādiñca abhūtamatthaṃ ajjhāropetvā diṭṭhiyo pavattantīti. Abhivadantīti, ‘‘idameva saccaṃ moghamañña’’nti abhinivisitvā vadanti, ‘‘ayaṃ dhammo, nāyaṃ dhammo’’tiādinā vivadanti. Abhivadanakiriyāya ajjāpi avicchedabhāvadassanatthaṃ vattamānakālavacanaṃ.
ஸஞ்ஞா ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி ஸஞ்ஞீதி ஆஹ ‘‘ஸஞ்ஞாஸமங்கீ³’’தி. நத்தி² ஏதஸ்ஸ ரோகோ³ ப⁴ங்கோ³தி அரோகோ³தி அரோக³ஸத்³த³ஸ்ஸ நிச்சபரியாயதா வேதி³தப்³பா³. ரோக³ரஹிததாஸீஸேன வா நிப்³பி³காரதாய நிச்சதங் படிஜானாதி தி³ட்டி²க³திகோதி ஆஹ ‘‘அரோகோ³தி நிச்சோ’’தி. இமினாதி, ‘‘ஸஞ்ஞீ அத்தா அரோகோ³ பரங் மரணா’’தி இமினா வசனேன. ஸோளஸ ஸஞ்ஞீவாதா³தி – ரூபீசதுக்கங், அரூபீசதுக்கங், அந்தவாசதுக்கங், ஏகந்தஸுகீ²சதுக்கந்தி – இமேஸங் சதுன்னங் சதுக்கானங் வஸேன ஸோளஸ ஸஞ்ஞீவாதா³ கதி²தா. இமேஸுயேவ புரிமானங் த்³வின்னங் சதுக்கானங் வஸேன அட்ட² ஸஞ்ஞீவாதா³ அட்ட² ச நேவஸஞ்ஞீனாஸஞ்ஞீவாதா³ வேதி³தப்³பா³. ஸத்த உச்சே²த³வாதா³தி மனுஸ்ஸத்தபா⁴வே காமாவசரதே³வத்தபா⁴வே ரூபாவசரதே³வத்தபா⁴வே சதுப்³பி³தா⁴ருப்பத்தபா⁴வே சவித்வா ஸத்தஸ்ஸ உச்சே²த³பஞ்ஞாபனவஸேன ஸத்த உச்சே²த³வாதா³ கதி²தா. அஸதோ வினாஸாஸம்ப⁴வதோ அத்தி²பா⁴வனிப³ந்த⁴னோ உச்சே²த³வாதோ³தி வுத்தங் ‘‘ஸதோதி விஜ்ஜமானஸ்ஸா’’தி. யாவாயங் அத்தா ந உச்சி²ஜ்ஜதி, தாவ விஜ்ஜதி ஏவாதி க³ஹணதோ நிருத³யவினாஸோ இத⁴ உச்சே²தோ³தி அதி⁴ப்பேதோதி ஆஹ ‘‘உபச்சே²த³’’ந்தி. விஸேஸேன நாஸோ வினாஸோ, அபா⁴வோ, ஸோ பன மங்ஸசக்கு²-பஞ்ஞாசக்கு²-த³ஸ்ஸனபதா²திக்கமோவாதி ஆஹ ‘‘அத³ஸ்ஸன’’ந்தி. அத³ஸ்ஸனே ஹி நாஸ-ஸத்³தோ³ லோகே நிருள்ஹோ. ப⁴வவிக³மந்தி ஸபா⁴வாபக³மனங் யோ ஹி நிருத³யவினாஸவஸேன உச்சி²ஜ்ஜதி, ந ஸோ அத்தனோ ஸபா⁴வேனேவ திட்ட²தி.
Saññā etassa atthīti saññīti āha ‘‘saññāsamaṅgī’’ti. Natthi etassa rogo bhaṅgoti arogoti arogasaddassa niccapariyāyatā veditabbā. Rogarahitatāsīsena vā nibbikāratāya niccataṃ paṭijānāti diṭṭhigatikoti āha ‘‘arogoti nicco’’ti. Imināti, ‘‘saññī attā arogo paraṃ maraṇā’’ti iminā vacanena. Soḷasa saññīvādāti – rūpīcatukkaṃ, arūpīcatukkaṃ, antavācatukkaṃ, ekantasukhīcatukkanti – imesaṃ catunnaṃ catukkānaṃ vasena soḷasa saññīvādā kathitā. Imesuyeva purimānaṃ dvinnaṃ catukkānaṃ vasena aṭṭha saññīvādā aṭṭha ca nevasaññīnāsaññīvādā veditabbā. Satta ucchedavādāti manussattabhāve kāmāvacaradevattabhāve rūpāvacaradevattabhāve catubbidhāruppattabhāve cavitvā sattassa ucchedapaññāpanavasena satta ucchedavādā kathitā. Asato vināsāsambhavato atthibhāvanibandhano ucchedavādoti vuttaṃ ‘‘satoti vijjamānassā’’ti. Yāvāyaṃ attā na ucchijjati, tāva vijjati evāti gahaṇato nirudayavināso idha ucchedoti adhippetoti āha ‘‘upaccheda’’nti. Visesena nāso vināso, abhāvo, so pana maṃsacakkhu-paññācakkhu-dassanapathātikkamovāti āha ‘‘adassana’’nti. Adassane hi nāsa-saddo loke niruḷho. Bhavavigamanti sabhāvāpagamanaṃ yo hi nirudayavināsavasena ucchijjati, na so attano sabhāveneva tiṭṭhati.
பஞ்ச தி³ட்ட²த⁴ம்மனிப்³பா³னவாதா³தி பஞ்சகாமகு³ணஸுக²மனுபோ⁴க³வஸேன சதுப்³பி³த⁴ரூபஜ்ஜா²னஸுக²பரிபோ⁴க³வஸேன ச தி³ட்ட²த⁴ம்மே நிப்³பா³னப்பத்திபஞ்ஞாபனவாதா³. தி³ட்ட²த⁴ம்மோதி த³ஸ்ஸனபூ⁴தேன ஞாணேன உபலத்³த⁴த⁴ம்மோ. தத்த² யோ அனிந்த்³ரியவிஸயோ, ஸோபி ஸுபாகடபா⁴வேன இந்த்³ரியவிஸயோ விய ஹோதீதி ஆஹ – ‘‘தி³ட்ட²த⁴ம்மோதி பச்சக்க²த⁴ம்மோ வுச்சதீ’’தி. தேனேவ ச, ‘‘தத்த² தத்த² படிலத்³த⁴அத்தபா⁴வஸ்ஸேதங் அதி⁴வசன’’ந்தி வுத்தங். ஸஞ்ஞீதி ஆதி³வஸேன தீஹாகாரேஹி ஸந்தந்தி ஸஞ்ஞீ அஸஞ்ஞீ நேவஸஞ்ஞீனாஸஞ்ஞீதி இமேஹி ஆகாரேஹி விஜ்ஜமானங், ஸதா³ உபலப்³ப⁴மானங் ஸஸ்ஸதந்தி அத்தோ². ஸஞ்ஞீ அத்தாதிஆதீ³னி தீணி த³ஸ்ஸனானி. ஸந்தஅத்த²வஸேன ஏகந்தி ஸஸ்ஸதஸ்ஸ அத்தனோ வஸேன ஏகங் த³ஸ்ஸனங். இதரானி த்³வேதி உச்சே²த³வாத³-தி³ட்ட²த⁴ம்மனிப்³பா³னவாத³ஸஞ்ஞிதானி த்³வே த³ஸ்ஸனானி. தீணி ஹுத்வா பஞ்ச ஹொந்தீதி இத³ங், ‘‘ஸந்தஅத்த²வஸேன ஏக’’ந்தி ஸங்க³ஹவஸேன வுத்தஸ்ஸ ஸஞ்ஞீதி ஆதி³விபா⁴க³வஸேன வுத்தத்தா ஸுவிஞ்ஞெய்யந்தி அட்ட²கதா²யங் ந உத்³த⁴டங்.
Pañca diṭṭhadhammanibbānavādāti pañcakāmaguṇasukhamanubhogavasena catubbidharūpajjhānasukhaparibhogavasena ca diṭṭhadhamme nibbānappattipaññāpanavādā. Diṭṭhadhammoti dassanabhūtena ñāṇena upaladdhadhammo. Tattha yo anindriyavisayo, sopi supākaṭabhāvena indriyavisayo viya hotīti āha – ‘‘diṭṭhadhammoti paccakkhadhammo vuccatī’’ti. Teneva ca, ‘‘tattha tattha paṭiladdhaattabhāvassetaṃ adhivacana’’nti vuttaṃ. Saññīti ādivasena tīhākārehi santanti saññī asaññī nevasaññīnāsaññīti imehi ākārehi vijjamānaṃ, sadā upalabbhamānaṃ sassatanti attho. Saññī attātiādīni tīṇi dassanāni. Santaatthavasena ekanti sassatassa attano vasena ekaṃ dassanaṃ. Itarāni dveti ucchedavāda-diṭṭhadhammanibbānavādasaññitāni dve dassanāni. Tīṇi hutvā pañca hontīti idaṃ, ‘‘santaatthavasena eka’’nti saṅgahavasena vuttassa saññīti ādivibhāgavasena vuttattā suviññeyyanti aṭṭhakathāyaṃ na uddhaṭaṃ.
22. ரூபீங் வாதி எத்த² (தீ³॰ நி॰ டீ॰ 1.76-77) யதி³ ரூபங் அஸ்ஸ அத்தீ²தி ரூபீதி அயமத்தோ² அதி⁴ப்பேதோ. ஏவங் ஸதி ரூபவினிமுத்தேன அத்தனா ப⁴விதப்³ப³ங் ஸஞ்ஞாய விய ரூபஸ்ஸபி அத்தனியத்தா. ந ஹி ஸஞ்ஞீ அத்தாதி எத்த² ஸஞ்ஞா அத்தா. ததா² ஹி வுத்தங் ஸுமங்க³லவிலாஸினியங் (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.76-77) ‘‘தத்த² பவத்தஸஞ்ஞஞ்சஸ்ஸ ஸஞ்ஞாதி க³ஹெத்வாதி வுத்த’’ந்தி. ஏவங் ஸந்தே, ‘‘கஸிணரூபங் அத்தாதி க³ண்ஹாதீ’’தி இத³ங் கத²ந்தி? ந கோ² பனேதங் ஏவங் த³ட்ட²ப்³ப³ங் – ‘‘ரூபங் அஸ்ஸ அத்தீ²தி ரூபீ’’தி, அத² கோ² ‘‘ருப்பனஸீலோ ரூபீ’’தி. ருப்பனஞ்செத்த² ரூபஸரிக்க²தாய கஸிணரூபஸ்ஸ வட்³டி⁴தாவட்³டி⁴தகாலவஸேன விஸேஸாபத்தி, ஸா ச நத்தீ²தி ந ஸக்கா வத்துங் பரித்தவிபுலதாதி³விஸேஸஸப்³பா⁴வதோ. யதி³ ஏவங் இமஸ்ஸ வாத³ஸ்ஸ ஸஸ்ஸததி³ட்டி²ஸங்க³ஹோ ந யுஜ்ஜதீதி? நோ ந யுஜ்ஜதி காயபே⁴த³தோ உத்³த⁴ங் அத்தனோ நிப்³பி³காரதாய தேன அதி⁴ப்பேதத்தா. ததா² ஹி வுத்தங் ‘‘அரோகோ³ பரங் மரணா’’தி. அத² வா ‘‘ரூபங் அஸ்ஸ அத்தீ²தி ரூபீ’’தி வுச்சமானேபி ந தோ³ஸோ. கப்பனாஸித்³தே⁴னபி ஹி பே⁴தே³ன ஸாமினித்³தே³ஸத³ஸ்ஸனதோ யதா² ‘‘ஸிலாபுத்தகஸ்ஸ ஸரீர’’ந்தி . ருப்பனங் வா ருப்பனஸபா⁴வோ ரூபங், தங் ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி ரூபீ, அத்தா ‘‘ரூபினோ த⁴ம்மா’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ஸ॰ 11 து³கமாதிகா) விய. ஏவஞ்ச கத்வா ரூபஸபா⁴வத்தா அத்தனோ ‘‘ரூபங் அத்தா’’தி வசனங் ஞாயாக³தமேவாதி ‘‘கஸிணரூபங் அத்தாதி க³ண்ஹாதீ’’தி வுத்தங். அரூபிந்தி எத்தாபி வுத்தனயானுஸாரேன யதா²ரஹங் அத்தோ² வத்தப்³போ³. ஸந்தஸுகு²மங் முஞ்சித்வா தப்³பி³பரீதஸ்ஸ க³ஹணே காரணங் நத்தீ²தி லாபீ⁴, ‘‘கஸிணரூபங் அத்தா’’தி க³ண்ஹாதீதி லாபி⁴தக்கினோ ட²பெத்வா, ஸேஸதக்கீ லாபி⁴க்³க³ஹணேனேவ க³ஹிதா. அனுஸ்ஸுதிதக்கிகோபி ஸுத்³த⁴தக்கிகோபி வா நிரங்குஸத்தா தக்கனஸ்ஸ கஸிணரூபம்பி அத்தாதி கதா³சிபி க³ண்ஹெய்யாதி வுத்தங் – ‘‘உபோ⁴பி ரூபானி க³ண்ஹாதியேவா’’தி. ஸுத்³த⁴தக்கிகஸ்ஸ உப⁴யக்³க³ஹணங் ந கதங், தஸ்மா ஸாஸங்கவசனங்.
22.Rūpīṃvāti ettha (dī. ni. ṭī. 1.76-77) yadi rūpaṃ assa atthīti rūpīti ayamattho adhippeto. Evaṃ sati rūpavinimuttena attanā bhavitabbaṃ saññāya viya rūpassapi attaniyattā. Na hi saññī attāti ettha saññā attā. Tathā hi vuttaṃ sumaṅgalavilāsiniyaṃ (dī. ni. aṭṭha. 1.76-77) ‘‘tattha pavattasaññañcassa saññāti gahetvāti vutta’’nti. Evaṃ sante, ‘‘kasiṇarūpaṃ attāti gaṇhātī’’ti idaṃ kathanti? Na kho panetaṃ evaṃ daṭṭhabbaṃ – ‘‘rūpaṃ assa atthīti rūpī’’ti, atha kho ‘‘ruppanasīlo rūpī’’ti. Ruppanañcettha rūpasarikkhatāya kasiṇarūpassa vaḍḍhitāvaḍḍhitakālavasena visesāpatti, sā ca natthīti na sakkā vattuṃ parittavipulatādivisesasabbhāvato. Yadi evaṃ imassa vādassa sassatadiṭṭhisaṅgaho na yujjatīti? No na yujjati kāyabhedato uddhaṃ attano nibbikāratāya tena adhippetattā. Tathā hi vuttaṃ ‘‘arogo paraṃ maraṇā’’ti. Atha vā ‘‘rūpaṃ assa atthīti rūpī’’ti vuccamānepi na doso. Kappanāsiddhenapi hi bhedena sāminiddesadassanato yathā ‘‘silāputtakassa sarīra’’nti . Ruppanaṃ vā ruppanasabhāvo rūpaṃ, taṃ etassa atthīti rūpī, attā ‘‘rūpino dhammā’’tiādīsu (dha. sa. 11 dukamātikā) viya. Evañca katvā rūpasabhāvattā attano ‘‘rūpaṃ attā’’ti vacanaṃ ñāyāgatamevāti ‘‘kasiṇarūpaṃ attāti gaṇhātī’’ti vuttaṃ. Arūpinti ettāpi vuttanayānusārena yathārahaṃ attho vattabbo. Santasukhumaṃ muñcitvā tabbiparītassa gahaṇe kāraṇaṃ natthīti lābhī, ‘‘kasiṇarūpaṃ attā’’ti gaṇhātīti lābhitakkino ṭhapetvā, sesatakkī lābhiggahaṇeneva gahitā. Anussutitakkikopi suddhatakkikopi vā niraṅkusattā takkanassa kasiṇarūpampi attāti kadācipi gaṇheyyāti vuttaṃ – ‘‘ubhopi rūpāni gaṇhātiyevā’’ti. Suddhatakkikassa ubhayaggahaṇaṃ na kataṃ, tasmā sāsaṅkavacanaṃ.
கஸிணுக்³கா⁴டிமாகாஸ-பட²மாருப்பவிஞ்ஞாண-நத்தி²பா⁴வஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனானி அரூபஸமாபத்தினிமித்தங். ட²பெத்வா ஸஞ்ஞாக்க²ந்த⁴ந்தி இத³ங் ஸஞ்ஞாய அத்தனியதங் ஹத³யே கத்வா வுத்தங். ‘‘ரூபிங் வா’’தி எத்த² வுத்தனயேன பன அத்தே² வுச்சமானே ஸஞ்ஞாக்க²ந்த⁴ங் ப³ஹித்³தா⁴ அகத்வா ‘‘அரூபத⁴ம்மே’’இச்சேவ வத்தப்³ப³ங் ஸியா. மிஸ்ஸகக்³கா³ஹவஸேனாதி ரூபாரூபஸமாபத்தீனங் நிமித்தானி ஏகஜ்ஜ²ங் கத்வா, ‘‘ஏகோ அத்தா’’தி, தத்த² பவத்தஸஞ்ஞஞ்சஸ்ஸ, ‘‘ஸஞ்ஞா’’தி க³ஹணவஸேன. அயஞ்ஹி தி³ட்டி²க³திகோ ரூபாரூபஸமாபத்திலாபி⁴தாய தங்னிமித்தங் ரூபபா⁴வேன அரூபபா⁴வேன ச க³ஹெத்வா உபதிட்ட²தி, தஸ்மா, ‘‘ரூபீ அரூபீ சா’’தி அபி⁴னிவேஸங் ஜனேதி அஜ்ஜ²த்தவாதி³னோ விய தக்கமத்தேனேவ வா ரூபாரூபத⁴ம்மே மிஸ்ஸகவஸேன க³ஹெத்வா, ‘‘ரூபீ ச அரூபீச அத்தா ஹோதீ’’தி. தக்ககா³ஹேனேவாதி ஸங்கா²ராவஸேஸஸுகு²மபா⁴வப்பத்தத⁴ம்மா விய ச அச்சந்தஸுகு²மபா⁴வபத்தியா ஸகிச்சஸாத⁴னாஸமத்த²தாய த²ம்ப⁴குட்டஹத்த²பாதா³னங் ஸங்கா⁴தோ விய நேவ ரூபீ, ரூபஸபா⁴வானதிவத்தனதோ ந அரூபீதி ஏவங் பவத்ததக்ககா³ஹேன. லாபி⁴வஸேனபி வா அந்தானந்திகசதுத்த²வாதே³ வக்க²மானநயேன அஞ்ஞமஞ்ஞபடிபக்க²வஸேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. கேவலங் பன தத்த² தே³ஸகாலபே⁴த³வஸேன ததியசதுத்த²வாதா³ இச்சி²தா; இத⁴ காலவத்து² பே⁴த³வஸேனாதி அயமேவ விஸேஸோ. காலபே⁴த³வஸேன செத்த² ததியவாத³ஸ்ஸ பவத்தி ரூபாரூபனிமித்தானங் ஸஹ அனுபட்டா²னதோ; சதுத்த²வாத³ஸ்ஸ பன வத்து²பே⁴த³வஸேன பவத்தி ரூபாரூபத⁴ம்மானங் ஸமூஹதோ, ‘‘ஏகோ அத்தா’’தி தக்கவஸேனாதி தத்த² வக்க²மானநயானுஸாரேன வேதி³தப்³ப³ங்.
Kasiṇugghāṭimākāsa-paṭhamāruppaviññāṇa-natthibhāvaākiñcaññāyatanāni arūpasamāpattinimittaṃ. Ṭhapetvā saññākkhandhanti idaṃ saññāya attaniyataṃ hadaye katvā vuttaṃ. ‘‘Rūpiṃ vā’’ti ettha vuttanayena pana atthe vuccamāne saññākkhandhaṃ bahiddhā akatvā ‘‘arūpadhamme’’icceva vattabbaṃ siyā. Missakaggāhavasenāti rūpārūpasamāpattīnaṃ nimittāni ekajjhaṃ katvā, ‘‘eko attā’’ti, tattha pavattasaññañcassa, ‘‘saññā’’ti gahaṇavasena. Ayañhi diṭṭhigatiko rūpārūpasamāpattilābhitāya taṃnimittaṃ rūpabhāvena arūpabhāvena ca gahetvā upatiṭṭhati, tasmā, ‘‘rūpī arūpī cā’’ti abhinivesaṃ janeti ajjhattavādino viya takkamatteneva vā rūpārūpadhamme missakavasena gahetvā, ‘‘rūpī ca arūpīca attā hotī’’ti. Takkagāhenevāti saṅkhārāvasesasukhumabhāvappattadhammā viya ca accantasukhumabhāvapattiyā sakiccasādhanāsamatthatāya thambhakuṭṭahatthapādānaṃ saṅghāto viya neva rūpī, rūpasabhāvānativattanato na arūpīti evaṃ pavattatakkagāhena. Lābhivasenapi vā antānantikacatutthavāde vakkhamānanayena aññamaññapaṭipakkhavasena attho veditabbo. Kevalaṃ pana tattha desakālabhedavasena tatiyacatutthavādā icchitā; idha kālavatthu bhedavasenāti ayameva viseso. Kālabhedavasena cettha tatiyavādassa pavatti rūpārūpanimittānaṃ saha anupaṭṭhānato; catutthavādassa pana vatthubhedavasena pavatti rūpārūpadhammānaṃ samūhato, ‘‘eko attā’’ti takkavasenāti tattha vakkhamānanayānusārena veditabbaṃ.
யதி³பி அட்ட²ஸமாபத்திலாபி⁴னோ தி³ட்டி²க³திகஸ்ஸ வஸேன ஸமாபத்திபே⁴தே³ன ஸஞ்ஞானானத்தஸம்ப⁴வதோ து³தியதி³ட்டி²பி ஸமாபன்னகவஸேன லப்³ப⁴தி; ததா²பி ஸமாபத்தியங் ஏகரூபேனேவ ஸஞ்ஞாய உபட்டா²னதோ, ‘‘பட²மதி³ட்டி² ஸமாபன்னகவாரேன கதி²தா’’தி ஆஹ. தேனேவெத்த² ஸமாபன்னகக்³க³ஹணங் கதங். ஏகஸமாபத்திலாபி⁴னோ ஏவ வா வஸேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. ஸமாபத்தி பே⁴தே³ன ஸஞ்ஞாபே⁴த³ஸம்ப⁴வேபி ப³ஹித்³தா⁴ புது²த்தாரம்மணே ஸஞ்ஞானானத்தேன ஓளாரிகேன நானத்தஸஞ்ஞீதி, ‘‘து³தியதி³ட்டி² அஸமாபன்னகவாரேனா’’தி ஆஹ. அவட்³டி⁴தகஸிணவஸேன பரித்தஸஞ்ஞிதங், வட்³டி⁴தகஸிணவஸேன அப்பமாணஸஞ்ஞிதங் த³ஸ்ஸேதுங், ‘‘ததியதி³ட்டி² ஸுப்பமத்தேன வா ஸராவமத்தேன வா’’திஆதி³ வுத்தங். ‘‘அங்கு³ட்ட²ப்பமாணோ வா அத்தா யவப்பமாணோ, அணுமத்தோ வா அத்தா’’திஆதி³த³ஸ்ஸனவஸேன (உதா³॰ அட்ட²॰ 54; தீ³॰ நி॰ டீ॰ 1.76-77) பரித்தோ ஸஞ்ஞீதி பரித்தஸஞ்ஞீ. கபிலகணாதா³த³யோ (விப⁴॰ அனுடீ॰ 189) விய அத்தனோ ஸப்³ப³க³தபா⁴வபடிஜானநவஸேன அப்பமாணோ ஸஞ்ஞீதி அப்பமாணஸஞ்ஞீதி ஏவம்பெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
Yadipi aṭṭhasamāpattilābhino diṭṭhigatikassa vasena samāpattibhedena saññānānattasambhavato dutiyadiṭṭhipi samāpannakavasena labbhati; tathāpi samāpattiyaṃ ekarūpeneva saññāya upaṭṭhānato, ‘‘paṭhamadiṭṭhi samāpannakavārena kathitā’’ti āha. Tenevettha samāpannakaggahaṇaṃ kataṃ. Ekasamāpattilābhino eva vā vasena attho veditabbo. Samāpatti bhedena saññābhedasambhavepi bahiddhā puthuttārammaṇe saññānānattena oḷārikena nānattasaññīti, ‘‘dutiyadiṭṭhi asamāpannakavārenā’’ti āha. Avaḍḍhitakasiṇavasena parittasaññitaṃ, vaḍḍhitakasiṇavasena appamāṇasaññitaṃ dassetuṃ, ‘‘tatiyadiṭṭhi suppamattena vā sarāvamattena vā’’tiādi vuttaṃ. ‘‘Aṅguṭṭhappamāṇo vā attā yavappamāṇo, aṇumatto vā attā’’tiādidassanavasena (udā. aṭṭha. 54; dī. ni. ṭī. 1.76-77) paritto saññīti parittasaññī. Kapilakaṇādādayo (vibha. anuṭī. 189) viya attano sabbagatabhāvapaṭijānanavasena appamāṇo saññīti appamāṇasaññīti evampettha attho daṭṭhabbo.
ஏதந்தி, ‘‘ரூபிங் வா’’திஆதி³னா யதா²வுத்தஅத்தவாத³ங். ஏகேஸந்தி ஏகச்சானங். உபாதிவத்ததந்தி அதிக்கமந்தானங். நித்³தா⁴ரணே சேதங் ஸாமிவசனங். விஞ்ஞாணகஸிணமேகே அபி⁴வத³ந்தீதி யோஜனா. தேனாஹ – ‘‘ஸஞ்ஞங்…பே॰… அபி⁴வத³ந்தீ’’தி. தத்த² ‘‘ஸஞ்ஞங் ட²பெத்வா ஸேஸானி தீணீ’’தி இத³ங் ஸஞ்ஞாய சதுக்கம்பி பரிபுண்ணமேவ க³ஹெத்வா, அபரே அட்ட²கந்தி வத³ந்தி. தது³ப⁴யந்தி தங் ஸஞ்ஞாஅட்ட²கந்தி வுத்தங் உப⁴யங். பரதோ ஆவி ப⁴விஸ்ஸதீதி, ‘‘சதஸ்ஸோ ரூபஸஞ்ஞீ’’திஆதி³னா உபரி பகாஸெஸ்ஸதி. வக்க²தி ஹி – ‘‘கொட்டா²ஸதோ அட்ட², அத்த²தோ பன ஸத்த ஸஞ்ஞா ஹொந்தீ’’தி (ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 3.22). எத்தா²தி, ‘‘ஏதங் வா பனா’’தி ஏதஸ்மிங் வாக்யே. ஸமதிக்கமிதுங் ஸக்கொந்தி தத்த² ஆதீ³னவத³ஸ்ஸனேன தது³த்³த⁴ங் ஆனிஸங்ஸத³ஸ்ஸனேன ச ப்³ரூஹிதஸத்³தா⁴தி³ கு³ணத்தா, விபரியாயேன அஸக்குணனங் வேதி³தப்³ப³ங். யே ஸக்கொந்தி, தேவ க³ஹிதா தேஸங்யேவ வஸேன வக்க²மானஸ்ஸ விஸேஸஸ்ஸ வத்துங் ஸக்குணெய்யத்தா. ஸக்கொந்தானஞ்ச நேஸங் உபாதிவத்தனங் அத்தனோ ஞாணப³லானுரூபந்தி இமமத்த²ங் உபமாய த³ஸ்ஸேதுங், ‘‘தேஸங் பனா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² அப்பமாணந்தி அப்பமாணாரம்மணோ , அப்பமாணாரம்மணதா சஸ்ஸ ஆக³மனவஸேன வேதி³தப்³பா³ அனந்தாரம்மணதோ வா. ந ஹி ஆரம்மணே அனந்தந்தி பரமானந்தஸ்ஸ பமாணங் வா க³ண்ஹாதி. ஸுக²து³க்கே²ஹி அனிஞ்ஜனதோ ரூபவிராக³பா⁴வனாவிஸேஸதாய ச ஆனேஞ்ஜங் பத்வா திட்ட²தி, அயங் நோ அத்தாதி அபி⁴வத³ந்தா திட்ட²ந்தி. விஞ்ஞாணகஸிணமேகேதி விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங் ஏகே தி³ட்டி²க³திகா அத்தாதி வத³ந்தி. தேனாஹ – ‘‘விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங் தாவ த³ஸ்ஸேது’’ந்தி. தஸ்ஸ பன ஆரம்மணபூ⁴தங் கஸிணுக்³கா⁴டிமாகாஸே பவத்தவிஞ்ஞாணந்தி அபரே. தஞ்ஹி கஸிணங் மனஸிகாரவஸேன, ‘‘விஞ்ஞாணகஸிண’’ந்தி, விஞ்ஞாணஞ்ச தங் ஆரம்மணட்டே²ன ஆயதனஞ்சாதி, ‘‘விஞ்ஞாணஞ்சாயதன’’ந்தி ச வுச்சதி. ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனமேகேதி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ.
Etanti, ‘‘rūpiṃ vā’’tiādinā yathāvuttaattavādaṃ. Ekesanti ekaccānaṃ. Upātivattatanti atikkamantānaṃ. Niddhāraṇe cetaṃ sāmivacanaṃ. Viññāṇakasiṇameke abhivadantīti yojanā. Tenāha – ‘‘saññaṃ…pe… abhivadantī’’ti. Tattha ‘‘saññaṃ ṭhapetvā sesāni tīṇī’’ti idaṃ saññāya catukkampi paripuṇṇameva gahetvā, apare aṭṭhakanti vadanti. Tadubhayanti taṃ saññāaṭṭhakanti vuttaṃ ubhayaṃ. Parato āvi bhavissatīti, ‘‘catasso rūpasaññī’’tiādinā upari pakāsessati. Vakkhati hi – ‘‘koṭṭhāsato aṭṭha, atthato pana satta saññā hontī’’ti (ma. ni. aṭṭha. 3.22). Etthāti, ‘‘etaṃ vā panā’’ti etasmiṃ vākye. Samatikkamituṃ sakkonti tattha ādīnavadassanena taduddhaṃ ānisaṃsadassanena ca brūhitasaddhādi guṇattā, vipariyāyena asakkuṇanaṃ veditabbaṃ. Ye sakkonti, teva gahitā tesaṃyeva vasena vakkhamānassa visesassa vattuṃ sakkuṇeyyattā. Sakkontānañca nesaṃ upātivattanaṃ attano ñāṇabalānurūpanti imamatthaṃ upamāya dassetuṃ, ‘‘tesaṃ panā’’tiādi vuttaṃ. Tattha appamāṇanti appamāṇārammaṇo , appamāṇārammaṇatā cassa āgamanavasena veditabbā anantārammaṇato vā. Na hi ārammaṇe anantanti paramānantassa pamāṇaṃ vā gaṇhāti. Sukhadukkhehi aniñjanato rūpavirāgabhāvanāvisesatāya ca āneñjaṃ patvā tiṭṭhati, ayaṃ no attāti abhivadantā tiṭṭhanti. Viññāṇakasiṇameketi viññāṇañcāyatanaṃ eke diṭṭhigatikā attāti vadanti. Tenāha – ‘‘viññāṇañcāyatanaṃ tāva dassetu’’nti. Tassa pana ārammaṇabhūtaṃ kasiṇugghāṭimākāse pavattaviññāṇanti apare. Tañhi kasiṇaṃ manasikāravasena, ‘‘viññāṇakasiṇa’’nti, viññāṇañca taṃ ārammaṇaṭṭhena āyatanañcāti, ‘‘viññāṇañcāyatana’’nti ca vuccati. Ākiñcaññāyatanameketi etthāpi eseva nayo.
தயித³ந்தி ய-காரோ பத³ஸந்தி⁴கரோதி ஆஹ ‘‘தங் இத³’’ந்தி. தி³ட்டி²க³தந்தி யதா² வுத்தங் ‘‘ஸஞ்ஞீ அத்தா’’தி ஏவங் வுத்தங் தி³ட்டி²ங். தி³ட்டி²யேவ ஹி தி³ட்டி²க³தங் ‘‘முத்தக³தங் (ம॰ நி॰ 2.119; அ॰ நி॰ 9.11), ஸங்கா²ரக³த’’ந்திஆதீ³ஸு (மஹானி॰ 41) விய. க³ந்தப்³பா³பா⁴வதோ வா தி³ட்டி²யா க³தமத்தங் தி³ட்டி²க³தங், தி³ட்டி²யா க³ஹணமத்தந்தி அத்தோ². தி³ட்டி²பகாரோ வா தி³ட்டி²க³தங். லோகியா ஹி வித⁴யுத்தக³தபகாரஸத்³தே³ ஸமானத்தே² இச்ச²ந்தி. தி³ட்டி²பச்சயோ தி³ட்டி²காரணங், அவிஜ்ஜாதி³ தி³ட்டி²ட்டா²னந்தி அத்தோ². தத்த² அவிஜ்ஜாபி ஹி தி³ட்டி²ட்டா²னங் உபனிஸ்ஸயாதி³பா⁴வதோ. யதா²ஹ – ‘‘அஸ்ஸுதவா, பி⁴க்க²வே, புது²ஜ்ஜனோ அரியானங் அத³ஸ்ஸாவீ அரியத⁴ம்மஸ்ஸ அகோவிதோ³’’திஆதி³ (த⁴॰ ஸ॰ 1007). ப²ஸ்ஸோபி தி³ட்டி²ட்டா²னங். யதா²ஹ ‘‘தத³பி ப²ஸ்ஸபச்சயா’’தி (தீ³॰ நி॰ 1.118-124). ஸஞ்ஞாபி தி³ட்டி²ட்டா²னங். யதா²ஹ ‘‘ஸஞ்ஞானிதா³னா ஹி பபஞ்சஸங்கா²’’தி (ஸு॰ நி॰ 880; மஹானி॰ 109). விதக்கோபி தி³ட்டி²ட்டா²னங். யதா²ஹ – ‘‘தக்கஞ்ச தி³ட்டீ²ஸு பகப்பயித்வா, ஸச்சங் முஸாதி த்³வயத⁴ம்மமாஹூ’’தி (ஸு॰ நி॰ 892; மஹானி॰ 121). அயோனிஸோமனஸிகாரோபி தி³ட்டி²ட்டா²னங். யதா²ஹ – ‘‘தஸ்ஸேவங் மனஸிகரோதோ ச²ன்னங் தி³ட்டீ²னங் அஞ்ஞதரா தி³ட்டி² உப்பஜ்ஜதி, அத்தி² மே அத்தாதி தஸ்ஸ ஸச்சதோ தே²ததோ தி³ட்டி² உப்பஜ்ஜதீ’’தி (ம॰ நி॰ 1.19). தி³ட்டா²ரம்மணந்தி தி³ட்டி²ஆரம்மணபூ⁴தங் உபாதா³னக்க²ந்த⁴பஞ்சகங். தேனாஹ – ‘‘ரூபங் அத்ததோ ஸமனுபஸ்ஸதீ’’திஆதி³ (படி॰ ம॰ 1.130). ரூபவேத³னாதி³வினிமுத்தஸ்ஸ தி³ட்டி²யா ஆரம்மணஸ்ஸ அபா⁴வதோ அனாதி³யித்வா இத³மேவ த³ஸ்ஸேதி – ‘‘இமினா பச்சயேன இத³ங் நாம த³ஸ்ஸனங் க³ஹித’’ந்தி. இமினா பச்சயேனாதி வா எத்த² பச்சயக்³க³ஹணேன ஆரம்மணம்பி க³ஹிதமேவாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Tayidanti ya-kāro padasandhikaroti āha ‘‘taṃ ida’’nti. Diṭṭhigatanti yathā vuttaṃ ‘‘saññī attā’’ti evaṃ vuttaṃ diṭṭhiṃ. Diṭṭhiyeva hi diṭṭhigataṃ ‘‘muttagataṃ (ma. ni. 2.119; a. ni. 9.11), saṅkhāragata’’ntiādīsu (mahāni. 41) viya. Gantabbābhāvato vā diṭṭhiyā gatamattaṃ diṭṭhigataṃ, diṭṭhiyā gahaṇamattanti attho. Diṭṭhipakāro vā diṭṭhigataṃ. Lokiyā hi vidhayuttagatapakārasadde samānatthe icchanti. Diṭṭhipaccayo diṭṭhikāraṇaṃ, avijjādi diṭṭhiṭṭhānanti attho. Tattha avijjāpi hi diṭṭhiṭṭhānaṃ upanissayādibhāvato. Yathāha – ‘‘assutavā, bhikkhave, puthujjano ariyānaṃ adassāvī ariyadhammassa akovido’’tiādi (dha. sa. 1007). Phassopi diṭṭhiṭṭhānaṃ. Yathāha ‘‘tadapi phassapaccayā’’ti (dī. ni. 1.118-124). Saññāpi diṭṭhiṭṭhānaṃ. Yathāha ‘‘saññānidānā hi papañcasaṅkhā’’ti (su. ni. 880; mahāni. 109). Vitakkopi diṭṭhiṭṭhānaṃ. Yathāha – ‘‘takkañca diṭṭhīsu pakappayitvā, saccaṃ musāti dvayadhammamāhū’’ti (su. ni. 892; mahāni. 121). Ayonisomanasikāropi diṭṭhiṭṭhānaṃ. Yathāha – ‘‘tassevaṃ manasikaroto channaṃ diṭṭhīnaṃ aññatarā diṭṭhi uppajjati, atthi me attāti tassa saccato thetato diṭṭhi uppajjatī’’ti (ma. ni. 1.19). Diṭṭhārammaṇanti diṭṭhiārammaṇabhūtaṃ upādānakkhandhapañcakaṃ. Tenāha – ‘‘rūpaṃ attato samanupassatī’’tiādi (paṭi. ma. 1.130). Rūpavedanādivinimuttassa diṭṭhiyā ārammaṇassa abhāvato anādiyitvā idameva dasseti – ‘‘iminā paccayena idaṃ nāma dassanaṃ gahita’’nti. Iminā paccayenāti vā ettha paccayaggahaṇena ārammaṇampi gahitamevāti daṭṭhabbaṃ.
ததே³வாதி தி³ட்டி²க³தஞ்சேவ தி³ட்டி²பச்சயஞ்ச. ரூபஸஞ்ஞானந்தி எத்த² இதி-ஸத்³தோ³ ஆதி³அத்தோ². ஏவங்-ஸத்³தோ³ பகாரத்தோ², ‘‘யதி³ ரூபஸஞ்ஞான’’ந்திஆதி³னா பகாரேன வுத்தஸஞ்ஞானந்தி அத்தோ². நிருபக்கிலேஸா நீவரணாதி³ உபக்கிலேஸவிமுத்திதோ. உத்தமா பணீதபா⁴வப்பத்திதோ, ததோ ஏவ ஸெட்டா², ஸெட்ட²த்தா ஏவ உத்தரிதராபா⁴வதோ அனுத்தரியா. அக்கா²யதீதி உபட்டா²தி. ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸஞ்ஞாய விஸுங் வுச்சமானத்தா சதுத்தா²ருப்பஸஞ்ஞாய ச இமஸ்மிங் ஸஞ்ஞீவாதே³ அனோதரணதோ, ‘‘யதி³ ஆருப்பஸஞ்ஞானந்தி இமினா ஆகாஸானஞ்சாயதன-விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸஞ்ஞா’’இச்சேவ வுத்தங். இதரேஹி பன த்³வீஹீதி, ‘‘யதி³ ஏகத்தஸஞ்ஞானங், யதி³ நானத்தஸஞ்ஞான’’ந்தி இமேஹி த்³வீஹி பதே³ஹி. ஸமாபன்னகவாரோ ச ததா² இத⁴ கதி²தோதி அதி⁴ப்பாயோ. கொட்டா²ஸதோ அட்ட² ஸஞ்ஞா சதுக்கத்³வயஸங்க³ஹதோ. ஏகத்தஸஞ்ஞீபத³ங் ட²பெத்வா அத்த²தோ பன ஸத்த ஸஞ்ஞா ஹொந்தி அக்³க³ஹிதக்³க³ஹணேனாதி அதி⁴ப்பாயோ. தேனாஹ – ‘‘ஸமாபன்னக…பே॰… ஸங்க³ஹிதோயேவா’’தி.
Tadevāti diṭṭhigatañceva diṭṭhipaccayañca. Rūpasaññānanti ettha iti-saddo ādiattho. Evaṃ-saddo pakārattho, ‘‘yadi rūpasaññāna’’ntiādinā pakārena vuttasaññānanti attho. Nirupakkilesā nīvaraṇādi upakkilesavimuttito. Uttamā paṇītabhāvappattito, tato eva seṭṭhā, seṭṭhattā eva uttaritarābhāvato anuttariyā. Akkhāyatīti upaṭṭhāti. Ākiñcaññāyatanasaññāya visuṃ vuccamānattā catutthāruppasaññāya ca imasmiṃ saññīvāde anotaraṇato, ‘‘yadi āruppasaññānanti iminā ākāsānañcāyatana-viññāṇañcāyatanasaññā’’icceva vuttaṃ. Itarehi pana dvīhīti, ‘‘yadi ekattasaññānaṃ, yadi nānattasaññāna’’nti imehi dvīhi padehi. Samāpannakavāro ca tathā idha kathitoti adhippāyo. Koṭṭhāsato aṭṭha saññā catukkadvayasaṅgahato. Ekattasaññīpadaṃ ṭhapetvā atthato pana satta saññā honti aggahitaggahaṇenāti adhippāyo. Tenāha – ‘‘samāpannaka…pe… saṅgahitoyevā’’ti.
ஸஞ்ஞாக³தந்தி ஸஞ்ஞாவஸேன க³தங், ஸஞ்ஞாஸங்க³ஹங் க³தங் வா. தஸ்ஸ பன அதி³ட்டி²க³தஸ்ஸபி உபலப்³ப⁴மானத்தா, ‘‘ஸத்³தி⁴ங் தி³ட்டி²க³தேனா’’தி வுத்தங். பச்சயேஹி ஸமாக³ந்த்வா கதந்தி ஸஹ காரணபூ⁴தேஹி பச்சயேஹி தேனேவ ஸஹ காரணபா⁴வேன ஸமாக³ந்த்வா நிப்³ப³த்திதங்; படிச்சஸமுப்பன்னந்தி அத்தோ². ஸங்க²தத்தா ஓளாரிகங் உப்பாத³வயஞ்ஞத²த்தஸப்³பா⁴வதோ. யஸ்ஸ ஹி உப்பாதோ³ பஞ்ஞாயதி, வயோ பஞ்ஞாயதி, டி²தஸ்ஸ அஞ்ஞத²த்தங் பஞ்ஞாயதி, தங் க²ணே க²ணே பி⁴ஜ்ஜனஸபா⁴வதோ பஸ்ஸந்தஸ்ஸ பாகடபூ⁴தவிகாரங் ஓளாரிகங் ஸியா. ந செத்த² மக்³க³ப²லத⁴ம்மா நித³ஸ்ஸேதப்³பா³ தேஸங் ததா² அனநுபஸ்ஸிதப்³ப³தோ; தேஸம்பி ஸங்க²தபா⁴வேன இதரேஹி ஸமானயோக³க்க²மதாய து³ன்னிவாரயபா⁴வதோ. ததா² ஹி ‘‘அஸேஸவிராக³னிரோதா⁴’’தி (உதா³॰ 3) வசனதோ மக்³க³ஸ்ஸபி நிஸ்ஸரணபா⁴வேன ‘‘அத்தி² கோ² பன ஸங்கா²ரானங் நிரோதோ⁴’’தி நிப்³பா³னமேவெத்த² படியோக³பா⁴வேன உத்³த⁴டங் ‘‘நிருஜ்ஜ²ந்தி எத்தா²’’தி கத்வா. நிரோத⁴ஸங்கா²தங் நிப்³பா³னங் நாம அத்தீ²தி எத்த², – ‘‘அத்தி², பி⁴க்க²வே, அஜாதங் அபூ⁴தங் அஸங்க²த’’ந்தி ஸுத்தபத³ங் (உதா³॰ 73) ஆனெத்வா வத்தப்³ப³ங். நிப்³பா³னத³ஸ்ஸீதி ஸச்சி²கிரியாபி⁴ஸமயவஸேன நிப்³பா³னத³ஸ்ஸீ, ததோ ஏவ இதராபி⁴ஸமயத்த²ஸித்³தி⁴யா தங் ஸங்க²தங் அதிக்கந்தோ.
Saññāgatanti saññāvasena gataṃ, saññāsaṅgahaṃ gataṃ vā. Tassa pana adiṭṭhigatassapi upalabbhamānattā, ‘‘saddhiṃ diṭṭhigatenā’’ti vuttaṃ. Paccayehi samāgantvā katanti saha kāraṇabhūtehi paccayehi teneva saha kāraṇabhāvena samāgantvā nibbattitaṃ; paṭiccasamuppannanti attho. Saṅkhatattā oḷārikaṃ uppādavayaññathattasabbhāvato. Yassa hi uppādo paññāyati, vayo paññāyati, ṭhitassa aññathattaṃ paññāyati, taṃ khaṇe khaṇe bhijjanasabhāvato passantassa pākaṭabhūtavikāraṃ oḷārikaṃ siyā. Na cettha maggaphaladhammā nidassetabbā tesaṃ tathā ananupassitabbato; tesampi saṅkhatabhāvena itarehi samānayogakkhamatāya dunnivārayabhāvato. Tathā hi ‘‘asesavirāganirodhā’’ti (udā. 3) vacanato maggassapi nissaraṇabhāvena ‘‘atthi kho pana saṅkhārānaṃ nirodho’’ti nibbānamevettha paṭiyogabhāvena uddhaṭaṃ ‘‘nirujjhanti etthā’’ti katvā. Nirodhasaṅkhātaṃ nibbānaṃ nāma atthīti ettha, – ‘‘atthi, bhikkhave, ajātaṃ abhūtaṃ asaṅkhata’’nti suttapadaṃ (udā. 73) ānetvā vattabbaṃ. Nibbānadassīti sacchikiriyābhisamayavasena nibbānadassī, tato eva itarābhisamayatthasiddhiyā taṃ saṅkhataṃ atikkanto.
23. அட்ட²ஸு அஸஞ்ஞீவாதே³ஸூதி இத³ங் ப்³ரஹ்மஜாலே (தீ³॰ நி॰ 1.78-80) ஆக³தனயேன வுத்தமேவ ஹி ஸந்தா⁴ய ஹெட்டா², ‘‘ஸஞ்ஞீதி இமினா அட்ட² அஸஞ்ஞீவாதா³ கதி²தா’’தி வுத்தங். இத⁴ பன சத்தாரோ வாதா³ ஏவ உத்³த⁴டா. தேனாஹ ‘‘அஸஞ்ஞீ’’திஆதி³. ஏஸ நயோ பரதோ ‘‘அட்ட²ஸு நேவஸஞ்ஞீனாஸஞ்ஞீவாதே³ஸூ’’தி எத்தா²பி. ஸஞ்ஞாய ஸதி தாய வேத³னாகா³ஹஸப்³பா⁴வதோ ‘‘ஆபா³த⁴னட்டே²ன ஸஞ்ஞா ரோகோ³’’தி வுத்தங். து³க்க²தாஸூலயோக³தோ கிலேஸாஸுசிபக்³க⁴ரணதோ உப்பாத³ஜராப⁴ங்கே³ஹி உத்³து⁴மாதபக்கபபி⁴ஜ்ஜனதோ ச ஸஞ்ஞா க³ண்டோ³; ஸ்வாயமத்தோ² தோ³ஸது³ட்ட²தாய ஏவ ஹோதீதி ஆஹ – ‘‘ஸதோ³ஸட்டே²ன க³ண்டோ³’’தி. பீளாஜனநதோ அந்தோதுத³னதோ து³ருத்³த⁴ரணதோ ச ஸஞ்ஞா ஸல்லங்; ஸ்வாயமத்தோ² அத்தபா⁴வங் அனுபவிஸித்வா அவட்டா²னேனாதி ஆஹ ‘‘அனுபவிட்ட²ட்டே²ன ஸல்ல’’ந்தி. படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணே விஞ்ஞாணங் குதோசி ஆக³தங் விய ஹோதீதி வுத்தங் ‘‘படிஸந்தி⁴வஸேன ஆக³தி’’ந்தி. க³திந்தி பவத்திங். ஸா பன தாஸு தாஸு க³தீஸு வுத்தி ஹோதீதி வுத்தங் – ‘‘சுதிவஸேன க³தி’’ந்தி; வட்³ட⁴னவஸேன க⁴னபப³ந்த⁴வஸேனாதி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘அபராபர’’ந்தி. அபராபரஞ்ஹி பப³ந்த⁴வஸேன பவத்தமானங் விஞ்ஞாணங் நந்தூ³பஸேசனங்; இதரங் க²ந்த⁴த்தயங் வா நிஸ்ஸாய அபி⁴வுத்³தி⁴ங் பதிட்ட²ங் மஹந்தஞ்ச பாபுணாதீதி. பவட்³ட⁴வஸேன வா க³திங், நிக்கே²பவஸேன சுதிங், ததோ அபராபரஞ்ச ரூபபவத்தனவஸேன உபபத்திங், இந்த்³ரியபரிபாகவஸேன வுட்³டி⁴ங் தஸ்ஸ தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கதூபசிதபா⁴வேன விருள்ஹிங்; தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ ப²லனிப்³ப³த்தியா வேபுல்லந்தி யோஜேதப்³ப³ங்.
23.Aṭṭhasu asaññīvādesūti idaṃ brahmajāle (dī. ni. 1.78-80) āgatanayena vuttameva hi sandhāya heṭṭhā, ‘‘saññīti iminā aṭṭha asaññīvādā kathitā’’ti vuttaṃ. Idha pana cattāro vādā eva uddhaṭā. Tenāha ‘‘asaññī’’tiādi. Esa nayo parato ‘‘aṭṭhasu nevasaññīnāsaññīvādesū’’ti etthāpi. Saññāya sati tāya vedanāgāhasabbhāvato ‘‘ābādhanaṭṭhena saññā rogo’’ti vuttaṃ. Dukkhatāsūlayogato kilesāsucipaggharaṇato uppādajarābhaṅgehi uddhumātapakkapabhijjanato ca saññā gaṇḍo; svāyamattho dosaduṭṭhatāya eva hotīti āha – ‘‘sadosaṭṭhena gaṇḍo’’ti. Pīḷājananato antotudanato duruddharaṇato ca saññā sallaṃ; svāyamattho attabhāvaṃ anupavisitvā avaṭṭhānenāti āha ‘‘anupaviṭṭhaṭṭhena salla’’nti. Paṭisandhiggahaṇe viññāṇaṃ kutoci āgataṃ viya hotīti vuttaṃ ‘‘paṭisandhivasena āgati’’nti. Gatinti pavattiṃ. Sā pana tāsu tāsu gatīsu vutti hotīti vuttaṃ – ‘‘cutivasena gati’’nti; vaḍḍhanavasena ghanapabandhavasenāti attho. Tenāha ‘‘aparāpara’’nti. Aparāparañhi pabandhavasena pavattamānaṃ viññāṇaṃ nandūpasecanaṃ; itaraṃ khandhattayaṃ vā nissāya abhivuddhiṃ patiṭṭhaṃ mahantañca pāpuṇātīti. Pavaḍḍhavasena vā gatiṃ, nikkhepavasena cutiṃ, tato aparāparañca rūpapavattanavasena upapattiṃ, indriyaparipākavasena vuḍḍhiṃ tassa tassa kammassa katūpacitabhāvena viruḷhiṃ; tassa kammassa phalanibbattiyā vepullanti yojetabbaṃ.