Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
பஞ்சவக்³கி³யகதா²வண்ணனா
Pañcavaggiyakathāvaṇṇanā
10. ஏதத³ஹோஸீதி ஏதங் அஹோஸி, ‘‘கஸ்ஸ நு கோ² அஹங் பட²மங் த⁴ம்மங் தே³ஸெய்ய’’ந்தி அயங் த⁴ம்மதே³ஸனாபடிஸங்யுத்தோ விதக்கோ உத³பாதீ³தி அத்தோ². ஆளாரோதி தஸ்ஸ நாமங். தீ³க⁴பிங்க³லோ கிரேஸ. ஸோ ஹி துங்க³ஸரீரதாய தீ³கோ⁴, பிங்க³லசக்கு²தாய பிங்க³லோ, தேனஸ்ஸ ‘‘ஆளாரோ’’தி நாமங் அஹோஸி. காலாமோதி கொ³த்தங். பண்டி³தோதி (ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.284) பண்டி³ச்சேன ஸமன்னாக³தோ, ஸமாபத்திபடிலாப⁴ஸங்ஸித்³தே⁴ன அதி⁴க³மபா³ஹுஸச்சஸங்கா²தேன பண்டி³தபா⁴வேன ஸமன்னாக³தோதி அத்தோ². ப்³யத்தோதி வெய்யத்தியேன ஸமன்னாக³தோ, ஸமாபத்திபடிலாப⁴பச்சயேன பாரிஹாரிகபஞ்ஞாஸங்கா²தேன ப்³யத்தபா⁴வேன ஸமன்னாக³தோதி அத்தோ². மேதா⁴வீதி டா²னுப்பத்தியா பஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தோ. அத² வா மேதா⁴வீதி திஹேதுகபடிஸந்தி⁴பஞ்ஞாஸங்கா²தாய தங்தங்இதிகத்தப்³ப³தாபஞ்ஞாஸங்கா²தாய ச மேதா⁴ய ஸமன்னாக³தோதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. அப்பரஜக்க²ஜாதிகோதி ஸமாபத்தியா விக்க²ம்பி⁴தத்தா நிக்கிலேஸஜாதிகோ விஸுத்³த⁴ஸத்தோ. ஆஜானிஸ்ஸதீதி ஸல்லக்கெ²ஸ்ஸதி படிவிஜ்ஜி²ஸ்ஸதி.
10.Etadahosīti etaṃ ahosi, ‘‘kassa nu kho ahaṃ paṭhamaṃ dhammaṃ deseyya’’nti ayaṃ dhammadesanāpaṭisaṃyutto vitakko udapādīti attho. Āḷāroti tassa nāmaṃ. Dīghapiṅgalo kiresa. So hi tuṅgasarīratāya dīgho, piṅgalacakkhutāya piṅgalo, tenassa ‘‘āḷāro’’ti nāmaṃ ahosi. Kālāmoti gottaṃ. Paṇḍitoti (ma. ni. aṭṭha. 1.284) paṇḍiccena samannāgato, samāpattipaṭilābhasaṃsiddhena adhigamabāhusaccasaṅkhātena paṇḍitabhāvena samannāgatoti attho. Byattoti veyyattiyena samannāgato, samāpattipaṭilābhapaccayena pārihārikapaññāsaṅkhātena byattabhāvena samannāgatoti attho. Medhāvīti ṭhānuppattiyā paññāya samannāgato. Atha vā medhāvīti tihetukapaṭisandhipaññāsaṅkhātāya taṃtaṃitikattabbatāpaññāsaṅkhātāya ca medhāya samannāgatoti evamettha attho daṭṭhabbo. Apparajakkhajātikoti samāpattiyā vikkhambhitattā nikkilesajātiko visuddhasatto. Ājānissatīti sallakkhessati paṭivijjhissati.
ப⁴க³வதோபி கோ² ஞாணங் உத³பாதீ³தி ப⁴க³வதோபி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் உப்பஜ்ஜி. ப⁴க³வா கிர தே³வதாய கதி²தேனேவ நிட்ட²ங் அக³ந்த்வா ஸயம்பி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணேன ஓலோகெந்தோ இதோ ஸத்தமதி³வஸமத்த²கே காலங் கத்வா ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனே நிப்³ப³த்தோதி அத்³த³ஸ. தங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘ப⁴க³வதோபி கோ² ஞாணங் உத³பாதீ³’’தி. மஹாஜானியோதி ஸத்ததி³வஸப்³ப⁴ந்தரே பத்தப்³ப³மக்³க³ப²லதோ பரிஹீனத்தா மஹதீ ஜானி பரிஹானி அஸ்ஸாதி மஹாஜானியோ. அக்க²ணே நிப்³ப³த்தத்தா² இத⁴ த⁴ம்மதே³ஸனட்டா²னங் ஆக³மனபாதா³பி நத்தி², அதா²ஹங் தத்த² க³ச்செ²ய்யங், க³ந்த்வா தே³ஸியமானங் த⁴ம்மம்பிஸ்ஸ ஸோதுங் ஸோதபஸாதோ³பி நத்தி², ஏவங் மஹாஜானியோ ஜாதோதி த³ஸ்ஸேதி. கிங் பன ப⁴க³வதா தங் அத்தனோ பு³த்³தா⁴னுபா⁴வேன த⁴ம்மங் ஞாபேதுங் ந ஸக்காதி? ஆம ந ஸக்கா, ந ஹி பரதோகோ⁴ஸமந்தரேன ஸாவகானங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ ஸம்ப⁴வதி, அஞ்ஞதா² இதரபச்சயரஹிதஸ்ஸபி த⁴ம்மாபி⁴ஸமயேன ப⁴விதப்³ப³ங், ந ச தங் அத்தி². வுத்தஞ்ஹேதங் – ‘‘த்³வேமே, பி⁴க்க²வே, பச்சயா ஸம்மாதி³ட்டி²யா உப்பாதா³ய பரதோ ச கோ⁴ஸோ அஜ்ஜ²த்தஞ்ச யோனிஸோமனஸிகாரோ’’தி (அ॰ நி॰ 2.127).
Bhagavatopi kho ñāṇaṃ udapādīti bhagavatopi sabbaññutaññāṇaṃ uppajji. Bhagavā kira devatāya kathiteneva niṭṭhaṃ agantvā sayampi sabbaññutaññāṇena olokento ito sattamadivasamatthake kālaṃ katvā ākiñcaññāyatane nibbattoti addasa. Taṃ sandhāyāha ‘‘bhagavatopi kho ñāṇaṃ udapādī’’ti. Mahājāniyoti sattadivasabbhantare pattabbamaggaphalato parihīnattā mahatī jāni parihāni assāti mahājāniyo. Akkhaṇe nibbattatthā idha dhammadesanaṭṭhānaṃ āgamanapādāpi natthi, athāhaṃ tattha gaccheyyaṃ, gantvā desiyamānaṃ dhammampissa sotuṃ sotapasādopi natthi, evaṃ mahājāniyo jātoti dasseti. Kiṃ pana bhagavatā taṃ attano buddhānubhāvena dhammaṃ ñāpetuṃ na sakkāti? Āma na sakkā, na hi paratoghosamantarena sāvakānaṃ dhammābhisamayo sambhavati, aññathā itarapaccayarahitassapi dhammābhisamayena bhavitabbaṃ, na ca taṃ atthi. Vuttañhetaṃ – ‘‘dveme, bhikkhave, paccayā sammādiṭṭhiyā uppādāya parato ca ghoso ajjhattañca yonisomanasikāro’’ti (a. ni. 2.127).
உத³கோதி தஸ்ஸ நாமங், ராமஸ்ஸ பன புத்ததாய ராமபுத்தோ. அபி⁴தோ³ஸகாலகதோதி அட்³ட⁴ரத்தே காலகதோ. ப⁴க³வதோபி கோ² ஞாணங் உத³பாதீ³தி இதா⁴பி கிர ப⁴க³வா தே³வதாய கதி²தவசனேன ஸன்னிட்டா²னங் அகத்வா ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணேன ஓலோகெந்தோ ‘‘ஹிய்யோ அட்³ட⁴ரத்தே காலங் கத்வா உத³கோ ராமபுத்தோ நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனே நிப்³ப³த்தோ’’தி அத்³த³ஸ, தஸ்மா ஏவங் வுத்தங். ஸேஸங் புரிமஸதி³ஸமேவ.
Udakoti tassa nāmaṃ, rāmassa pana puttatāya rāmaputto. Abhidosakālakatoti aḍḍharatte kālakato. Bhagavatopi kho ñāṇaṃ udapādīti idhāpi kira bhagavā devatāya kathitavacanena sanniṭṭhānaṃ akatvā sabbaññutaññāṇena olokento ‘‘hiyyo aḍḍharatte kālaṃ katvā udako rāmaputto nevasaññānāsaññāyatane nibbatto’’ti addasa, tasmā evaṃ vuttaṃ. Sesaṃ purimasadisameva.
ப³ஹூபகாராதி ப³ஹுஉபகாரா. பதா⁴னபஹிதத்தங் உபட்ட²ஹிங்ஸூதி பதா⁴னத்தா²ய பேஸிதத்தபா⁴வங் வஸனட்டா²னே பரிவேணஸம்மஜ்ஜனேன பத்தசீவரங் க³ஹெத்வா அனுப³ந்த⁴னேன முகோ²த³கத³ந்தகட்ட²தா³னாதி³னா ச உபட்ட²ஹிங்ஸு. கே பனேதே பஞ்சவக்³கி³யா நாம? யே தே –
Bahūpakārāti bahuupakārā. Padhānapahitattaṃ upaṭṭhahiṃsūti padhānatthāya pesitattabhāvaṃ vasanaṭṭhāne pariveṇasammajjanena pattacīvaraṃ gahetvā anubandhanena mukhodakadantakaṭṭhadānādinā ca upaṭṭhahiṃsu. Ke panete pañcavaggiyā nāma? Ye te –
ராமோ த⁴ஜோ லக்க²ணோ சாபி மந்தீ;
Rāmo dhajo lakkhaṇo cāpi mantī;
கொண்ட³ஞ்ஞோ ச போ⁴ஜோ ஸுயாமோ ஸுத³த்தோ;
Koṇḍañño ca bhojo suyāmo sudatto;
ஏதே ததா³ அட்ட² அஹேஸுங் ப்³ராஹ்மணா;
Ete tadā aṭṭha ahesuṃ brāhmaṇā;
ச²ளங்க³வா மந்தங் வியாகரிங்ஸூதி. (ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.284; ஜா॰ அட்ட²॰ 1.நிதா³னகதா²; அப॰ அட்ட²॰ 1.அவிதூ³ரேனிதா³னகதா²);
Chaḷaṅgavā mantaṃ viyākariṃsūti. (ma. ni. aṭṭha. 1.284; jā. aṭṭha. 1.nidānakathā; apa. aṭṭha. 1.avidūrenidānakathā);
போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஜாதகாலே ஸுபினபடிக்³கா³ஹகா சேவ லக்க²ணபடிக்³கா³ஹகா ச அட்ட² ப்³ராஹ்மணா. தேஸு தயோ த்³வேதா⁴ ப்³யாகரிங்ஸு ‘‘இமேஹி லக்க²ணேஹி ஸமன்னாக³தோ அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸமானோ ராஜா ஹோஹிதி சக்கவத்தீ, பப்³ப³ஜமானோ பு³த்³தோ⁴’’தி. பஞ்ச ப்³ராஹ்மணா ஏகங்ஸப்³யாகரணா அஹேஸுங் ‘‘இமேஹி லக்க²ணேஹி ஸமன்னாக³தோ அகா³ரே ந திட்ட²தி, பு³த்³தோ⁴வ ஹோதீ’’தி. தேஸு புரிமா தயோ யதா²மந்தபத³ங் க³தா. ஏதே ஹி லக்க²ணமந்தஸங்கா²தவேத³வசனானுரூபங் படிபன்னா த்³வே க³தியோ ப⁴வந்தி அனஞ்ஞாதி வுத்தனியாமேன நிச்சி²னிதுங் அஸக்கொந்தா வுத்தமேவ படிபஜ்ஜிங்ஸு, ந மஹாபுரிஸஸ்ஸ பு³த்³த⁴பா⁴வப்பத்திங் பச்சாஸீஸிங்ஸு. இமே பன கொண்ட³ஞ்ஞாத³யோ பஞ்ச ‘‘ஏகங்ஸதோ பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஜாதனிச்ச²யத்தா மந்தபத³ங் அதிக்கந்தா. தே அத்தனா லத்³த⁴ங் துட்டி²தா³னங் ஞாதகானங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ‘‘அயங் மஹாபுரிஸோ அகா³ரே ந அஜ்ஜா²வஸிஸ்ஸதி, ஏகந்தேன பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி நிப்³பே³மதிகா போ³தி⁴ஸத்தங் உத்³தி³ஸ்ஸ ஸமணபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜிதா, தேஸங் புத்தாதிபி வத³ந்தி, தங் அட்ட²கதா²யங் படிக்கி²த்தங். ஏதே கிர த³ஹரகாலேவ ப³ஹூ மந்தே ஜானிங்ஸு, தஸ்மா நே ப்³ராஹ்மணா ஆசரியட்டா²னே ட²பயிங்ஸு. தே ‘‘பச்சா² அம்ஹேஹி புத்ததா³ரஜடங் சி²ந்தி³த்வா ந ஸக்கா ப⁴விஸ்ஸதி பப்³ப³ஜிது’’ந்தி த³ஹரகாலேயேவ பப்³ப³ஜித்வா ரமணீயானி ஸேனாஸனானி பரிபு⁴ஞ்ஜந்தா விசரிங்ஸு. காலேன காலங் பன ‘‘கிங் போ⁴ மஹாபுரிஸோ மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²ந்தோ’’தி புச்ச²ந்தி. மனுஸ்ஸா ‘‘குஹிங் தும்ஹே மஹாபுரிஸங் பஸ்ஸிஸ்ஸத², தீஸு பாஸாதே³ஸு விவித⁴னாடகமஜ்ஜே² தே³வோ விய ஸம்பத்திங் அனுபோ⁴தீ’’தி வத³ந்தி. தே ஸுத்வா ‘‘ந தாவ மஹாபுரிஸஸ்ஸ ஞாணங் பரிபாகங் க³ச்ச²தீ’’தி அப்பொஸ்ஸுக்கா விஹரிங்ஸுயேவ.
Bodhisattassa jātakāle supinapaṭiggāhakā ceva lakkhaṇapaṭiggāhakā ca aṭṭha brāhmaṇā. Tesu tayo dvedhā byākariṃsu ‘‘imehi lakkhaṇehi samannāgato agāraṃ ajjhāvasamāno rājā hohiti cakkavattī, pabbajamāno buddho’’ti. Pañca brāhmaṇā ekaṃsabyākaraṇā ahesuṃ ‘‘imehi lakkhaṇehi samannāgato agāre na tiṭṭhati, buddhova hotī’’ti. Tesu purimā tayo yathāmantapadaṃ gatā. Ete hi lakkhaṇamantasaṅkhātavedavacanānurūpaṃ paṭipannā dve gatiyo bhavanti anaññāti vuttaniyāmena nicchinituṃ asakkontā vuttameva paṭipajjiṃsu, na mahāpurisassa buddhabhāvappattiṃ paccāsīsiṃsu. Ime pana koṇḍaññādayo pañca ‘‘ekaṃsato buddho bhavissatī’’ti jātanicchayattā mantapadaṃ atikkantā. Te attanā laddhaṃ tuṭṭhidānaṃ ñātakānaṃ vissajjetvā ‘‘ayaṃ mahāpuriso agāre na ajjhāvasissati, ekantena buddho bhavissatī’’ti nibbematikā bodhisattaṃ uddissa samaṇapabbajjaṃ pabbajitā, tesaṃ puttātipi vadanti, taṃ aṭṭhakathāyaṃ paṭikkhittaṃ. Ete kira daharakāleva bahū mante jāniṃsu, tasmā ne brāhmaṇā ācariyaṭṭhāne ṭhapayiṃsu. Te ‘‘pacchā amhehi puttadārajaṭaṃ chinditvā na sakkā bhavissati pabbajitu’’nti daharakāleyeva pabbajitvā ramaṇīyāni senāsanāni paribhuñjantā vicariṃsu. Kālena kālaṃ pana ‘‘kiṃ bho mahāpuriso mahābhinikkhamanaṃ nikkhanto’’ti pucchanti. Manussā ‘‘kuhiṃ tumhe mahāpurisaṃ passissatha, tīsu pāsādesu vividhanāṭakamajjhe devo viya sampattiṃ anubhotī’’ti vadanti. Te sutvā ‘‘na tāva mahāpurisassa ñāṇaṃ paripākaṃ gacchatī’’ti appossukkā vihariṃsuyeva.
கஸ்மா பனெத்த² ப⁴க³வா ‘‘ப³ஹுகாரா கோ² மே பஞ்சவக்³கி³யா’’தி ஆஹ. கிங் உபகாரகானங்யேவ ஏஸ த⁴ம்மங் தே³ஸேதி, அனுபகாரகானங் ந தே³ஸேதீதி? நோ ந தே³ஸேதி. பரிசயவஸேன ஹேஸ ஆளாரஞ்சேவ காலாமங் உத³கஞ்ச ராமபுத்தங் ஓலோகேஸி. ஏதஸ்மிங் பன பு³த்³த⁴க்கெ²த்தே ட²பெத்வா அஞ்ஞாஸிகொண்ட³ஞ்ஞங் அஞ்ஞோ பட²மங் த⁴ம்மங் ஸச்சி²காதுங் ஸமத்தோ² நாம நத்தி². கஸ்மா? ததா²வித⁴உபனிஸ்ஸயத்தா. புப்³பே³ கிர புஞ்ஞகரணகாலே த்³வே பா⁴தரோ அஹேஸுங். தே ச ஏகதோ ஸஸ்ஸங் அகங்ஸு. தத்த² ஜெட்ட²ஸ்ஸ ‘‘ஏகஸ்மிங் ஸஸ்ஸே நவ வாரே அக்³க³ஸஸ்ஸதா³னங் மயா தா³தப்³ப³’’ந்தி அஹோஸி. ஸோ வப்பகாலே பீ³ஜக்³க³ங் நாம த³த்வா க³ப்³ப⁴காலே கனிட்டே²ன ஸத்³தி⁴ங் மந்தேஸி ‘‘க³ப்³ப⁴காலே க³ப்³ப⁴ங் பா²லெத்வா த³ஸ்ஸாமீ’’தி. கனிட்டோ² ‘‘தருணஸஸ்ஸங் நாஸேதுகாமோஸீ’’தி ஆஹ. ஜெட்டோ² கனிட்ட²ஸ்ஸ அனநுவத்தனபா⁴வங் ஞத்வா கெ²த்தங் விப⁴ஜித்வா அத்தனோ கொட்டா²ஸதோ க³ப்³ப⁴ங் பா²லெத்வா கீ²ரங் நீஹரித்வா ஸப்பிபா²ணிதேன யோஜெத்வா அதா³ஸி, புது²ககாலே புது²கங் காரெத்வா அதா³ஸி , லாயனே லாயனக்³க³ங், வேணிகரணே வேணக்³க³ங், வேணியோ புரிஸபா⁴ரவஸேன ப³ந்தி⁴த்வா கலாபகரணே கலாபக்³க³ங், க²லே கலாபானங் ட²பனதி³வஸே க²லக்³க³ங், மத்³தி³த்வா வீஹீனங் ராஸிகரணதி³வஸே க²லப⁴ண்ட³க்³க³ங், கொட்டா²கா³ரே த⁴ஞ்ஞஸ்ஸ பக்கி²பனதி³வஸே கொட்ட²க்³க³ந்தி ஏவங் ஏகஸ்மிங் ஸஸ்ஸே நவ வாரே அக்³க³தா³னங் அதா³ஸி. கனிட்டோ² பன க²லதோ த⁴ஞ்ஞங் உத்³த⁴ரித்வா க³ஹணதி³வஸே அதா³ஸி. தேஸு ஜெட்டோ² அஞ்ஞாஸிகொண்ட³ஞ்ஞத்தே²ரோ ஜாதோ, கனிட்டோ² ஸுப⁴த்³த³பரிப்³பா³ஜகோ. இதி ஏகஸ்மிங் ஸஸ்ஸே நவன்னங் அக்³க³தா³னானங் தி³ன்னத்தா ட²பெத்வா தே²ரங் அஞ்ஞோ பட²மங் த⁴ம்மங் ஸச்சி²காதுங் ஸமத்தோ² நாம நத்தி². ‘‘நவன்னங் அக்³க³தா³னானங் தி³ன்னத்தா’’தி இத³ஞ்ச தஸ்ஸ ரத்தஞ்ஞூனங் அக்³க³பா⁴வத்தா²ய கதாபி⁴னீஹாரானுரூபங் பவத்திதஸாவகபாரமியா சிண்ணந்தே பவத்திதத்தா வுத்தங். திண்ணம்பி ஹி போ³தி⁴ஸத்தானங் தங்தங்பாரமியா ஸிகா²ப்பத்தகாலே பவத்திதங் புஞ்ஞங் அபுஞ்ஞங் வா க³ருதரவிபாகமேவ ஹோதி, த⁴ம்மஸ்ஸ ச ஸப்³ப³பட²மங் ஸச்சி²கிரியாய வினா கத²ங் ரத்தஞ்ஞூனங் அக்³க³பா⁴வஸித்³தீ⁴தி? ‘‘ப³ஹுகாரா கோ² மே பஞ்சவக்³கி³யா’’தி இத³ங் பன உபகாரானுஸ்ஸரணமத்தகேனேவ வுத்தங்.
Kasmā panettha bhagavā ‘‘bahukārā kho me pañcavaggiyā’’ti āha. Kiṃ upakārakānaṃyeva esa dhammaṃ deseti, anupakārakānaṃ na desetīti? No na deseti. Paricayavasena hesa āḷārañceva kālāmaṃ udakañca rāmaputtaṃ olokesi. Etasmiṃ pana buddhakkhette ṭhapetvā aññāsikoṇḍaññaṃ añño paṭhamaṃ dhammaṃ sacchikātuṃ samattho nāma natthi. Kasmā? Tathāvidhaupanissayattā. Pubbe kira puññakaraṇakāle dve bhātaro ahesuṃ. Te ca ekato sassaṃ akaṃsu. Tattha jeṭṭhassa ‘‘ekasmiṃ sasse nava vāre aggasassadānaṃ mayā dātabba’’nti ahosi. So vappakāle bījaggaṃ nāma datvā gabbhakāle kaniṭṭhena saddhiṃ mantesi ‘‘gabbhakāle gabbhaṃ phāletvā dassāmī’’ti. Kaniṭṭho ‘‘taruṇasassaṃ nāsetukāmosī’’ti āha. Jeṭṭho kaniṭṭhassa ananuvattanabhāvaṃ ñatvā khettaṃ vibhajitvā attano koṭṭhāsato gabbhaṃ phāletvā khīraṃ nīharitvā sappiphāṇitena yojetvā adāsi, puthukakāle puthukaṃ kāretvā adāsi , lāyane lāyanaggaṃ, veṇikaraṇe veṇaggaṃ, veṇiyo purisabhāravasena bandhitvā kalāpakaraṇe kalāpaggaṃ, khale kalāpānaṃ ṭhapanadivase khalaggaṃ, madditvā vīhīnaṃ rāsikaraṇadivase khalabhaṇḍaggaṃ, koṭṭhāgāre dhaññassa pakkhipanadivase koṭṭhagganti evaṃ ekasmiṃ sasse nava vāre aggadānaṃ adāsi. Kaniṭṭho pana khalato dhaññaṃ uddharitvā gahaṇadivase adāsi. Tesu jeṭṭho aññāsikoṇḍaññatthero jāto, kaniṭṭho subhaddaparibbājako. Iti ekasmiṃ sasse navannaṃ aggadānānaṃ dinnattā ṭhapetvā theraṃ añño paṭhamaṃ dhammaṃ sacchikātuṃ samattho nāma natthi. ‘‘Navannaṃ aggadānānaṃ dinnattā’’ti idañca tassa rattaññūnaṃ aggabhāvatthāya katābhinīhārānurūpaṃ pavattitasāvakapāramiyā ciṇṇante pavattitattā vuttaṃ. Tiṇṇampi hi bodhisattānaṃ taṃtaṃpāramiyā sikhāppattakāle pavattitaṃ puññaṃ apuññaṃ vā garutaravipākameva hoti, dhammassa ca sabbapaṭhamaṃ sacchikiriyāya vinā kathaṃ rattaññūnaṃ aggabhāvasiddhīti? ‘‘Bahukārā kho me pañcavaggiyā’’ti idaṃ pana upakārānussaraṇamattakeneva vuttaṃ.
இஸிபதனே மிக³தா³யேதி தஸ்மிங் கிர பதே³ஸே அனுப்பன்னே பு³த்³தே⁴ பச்சேகஸம்பு³த்³தா⁴ க³ந்த⁴மாத³னபப்³ப³தே ஸத்தாஹங் நிரோத⁴ஸமாபத்தியா வீதினாமெத்வா நிரோதா⁴ வுட்டா²ய நாக³லதாத³ந்தகட்ட²ங் கா²தி³த்வா அனோதத்தத³ஹே முக²ங் தோ⁴வித்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஆகாஸேன ஆக³ந்த்வா நிபதந்தி. தத்த² சீவரங் பாருபித்வா நக³ரே பிண்டா³ய சரித்வா கதப⁴த்தகிச்சா க³மனகாலேபி ததோயேவ உப்பதித்வா க³ச்ச²ந்தி. இதி இஸயோ எத்த² நிபதந்தி உப்பதந்தி சாதி தங் டா²னங் ‘‘இஸிபதன’’ந்தி ஸங்க²ங் க³தங், மிகா³னங் பன அப⁴யத்தா²ய தி³ன்னத்தா ‘‘மிக³தா³யோ’’தி வுச்சதி. தேன வுத்தங் ‘‘இஸிபதனே மிக³தா³யே’’தி. அஞ்ஞே பு³த்³தா⁴ பட²மங் த⁴ம்மதே³ஸனத்தா²ய க³ச்ச²ந்தா ஆகாஸேன க³ந்த்வா தத்தே²வ ஓதரந்தி, அம்ஹாகங் பன ப⁴க³வா உபகஸ்ஸ ஆஜீவகஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயங் தி³ஸ்வா ‘‘உபகோ இமங் அத்³தா⁴னங் படிபன்னோ, ஸோ மங் தி³ஸ்வா ஸல்லபித்வா க³மிஸ்ஸதி, அத² புன நிப்³பி³ன்னோ ஆக³ம்ம அரஹத்தங் ஸச்சி²கரிஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா அட்டா²ரஸயோஜனங் மக்³க³ங் பத³ஸாவ அக³மாஸி. தேன வுத்தங் ‘‘யேன பா³ராணஸீ, தேன சாரிகங் பக்காமீ’’தி.
Isipatane migadāyeti tasmiṃ kira padese anuppanne buddhe paccekasambuddhā gandhamādanapabbate sattāhaṃ nirodhasamāpattiyā vītināmetvā nirodhā vuṭṭhāya nāgalatādantakaṭṭhaṃ khāditvā anotattadahe mukhaṃ dhovitvā pattacīvaramādāya ākāsena āgantvā nipatanti. Tattha cīvaraṃ pārupitvā nagare piṇḍāya caritvā katabhattakiccā gamanakālepi tatoyeva uppatitvā gacchanti. Iti isayo ettha nipatanti uppatanti cāti taṃ ṭhānaṃ ‘‘isipatana’’nti saṅkhaṃ gataṃ, migānaṃ pana abhayatthāya dinnattā ‘‘migadāyo’’ti vuccati. Tena vuttaṃ ‘‘isipatane migadāye’’ti. Aññe buddhā paṭhamaṃ dhammadesanatthāya gacchantā ākāsena gantvā tattheva otaranti, amhākaṃ pana bhagavā upakassa ājīvakassa upanissayaṃ disvā ‘‘upako imaṃ addhānaṃ paṭipanno, so maṃ disvā sallapitvā gamissati, atha puna nibbinno āgamma arahattaṃ sacchikarissatī’’ti ñatvā aṭṭhārasayojanaṃ maggaṃ padasāva agamāsi. Tena vuttaṃ ‘‘yena bārāṇasī, tena cārikaṃ pakkāmī’’ti.
11. அந்தரா ச க³யங் அந்தரா ச போ³தி⁴ந்தி க³யாய ச போ³தி⁴ஸ்ஸ ச விவரே திகா³வுதந்தரே டா²னே. போ³தி⁴மண்ட³தோ ஹி க³யா தீணி கா³வுதானி, பா³ராணஸீ அட்டா²ரஸ யோஜனானி. உபகோ போ³தி⁴மண்ட³ஸ்ஸ ச க³யாய ச அந்தரே ப⁴க³வந்தங் அத்³த³ஸ. அந்தரா-ஸத்³தே³ன பன யுத்தத்தா உபயோக³வசனங் கதங். ஈதி³ஸேஸு ச டா²னேஸு அக்க²ரசிந்தகா ‘‘அந்தரா கா³மஞ்ச நதி³ஞ்ச யாதீ’’தி ஏவங் ஏகமேவ அந்தரா-ஸத்³த³ங் பயுஜ்ஜந்தி, ஸோ து³தியபதே³னபி யோஜேதப்³போ³ ஹோதி, அயோஜியமானே உபயோக³வசனங் ந பாபுணாதி ஸாமிவசனஸ்ஸ பஸங்கே³ அந்தரா-ஸத்³த³யோகே³ன உபயோக³வசனஸ்ஸ இச்சி²தத்தா. இத⁴ பன யோஜெத்வா ஏவ வுத்தோ. அத்³தா⁴னமக்³க³ந்தி அத்³தா⁴னஸங்கா²தங் மக்³க³ங், தீ³க⁴மக்³க³ந்தி அத்தோ². அத்³தா⁴னக³மனஸமயஸ்ஸ விப⁴ங்கே³ ‘‘அத்³த⁴யோஜனங் க³ச்சி²ஸ்ஸாமீதி பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³’’ந்திஆதி³வசனதோ (பாசி॰ 218) அத்³த⁴யோஜனம்பி அத்³தா⁴னமக்³கோ³ ஹோதி. போ³தி⁴மண்ட³தோ பன க³யா திகா³வுதங். விப்பஸன்னானீதி ஸுட்டு² பஸன்னானி. இந்த்³ரியானீதி மனச்ச²ட்டா²னி இந்த்³ரியானி. பரிஸுத்³தோ⁴தி நித்³தோ³ஸோ. பரியோதா³தோதி தஸ்ஸேவ வேவசனங். நிருபக்கிலேஸதாயேவ ஹி ஏஸ ‘‘பரியோதா³தோ’’தி வுத்தோ, ந ஸேதபா⁴வேன. ஏதஸ்ஸ பரியோதா³ததங் தி³ஸ்வாவ இந்த்³ரியானங் விப்பஸன்னதங் அஞ்ஞாஸி, நயக்³கா³ஹீபஞ்ஞா கிரேஸா தஸ்ஸ ஆஜீவகஸ்ஸ.
11.Antarā ca gayaṃ antarā ca bodhinti gayāya ca bodhissa ca vivare tigāvutantare ṭhāne. Bodhimaṇḍato hi gayā tīṇi gāvutāni, bārāṇasī aṭṭhārasa yojanāni. Upako bodhimaṇḍassa ca gayāya ca antare bhagavantaṃ addasa. Antarā-saddena pana yuttattā upayogavacanaṃ kataṃ. Īdisesu ca ṭhānesu akkharacintakā ‘‘antarā gāmañca nadiñca yātī’’ti evaṃ ekameva antarā-saddaṃ payujjanti, so dutiyapadenapi yojetabbo hoti, ayojiyamāne upayogavacanaṃ na pāpuṇāti sāmivacanassa pasaṅge antarā-saddayogena upayogavacanassa icchitattā. Idha pana yojetvā eva vutto. Addhānamagganti addhānasaṅkhātaṃ maggaṃ, dīghamagganti attho. Addhānagamanasamayassa vibhaṅge ‘‘addhayojanaṃ gacchissāmīti bhuñjitabba’’ntiādivacanato (pāci. 218) addhayojanampi addhānamaggo hoti. Bodhimaṇḍato pana gayā tigāvutaṃ. Vippasannānīti suṭṭhu pasannāni. Indriyānīti manacchaṭṭhāni indriyāni. Parisuddhoti niddoso. Pariyodātoti tasseva vevacanaṃ. Nirupakkilesatāyeva hi esa ‘‘pariyodāto’’ti vutto, na setabhāvena. Etassa pariyodātataṃ disvāva indriyānaṃ vippasannataṃ aññāsi, nayaggāhīpaññā kiresā tassa ājīvakassa.
ஸப்³பா³பி⁴பூ⁴தி ஸப்³ப³ங் தேபூ⁴மகத⁴ம்மங் அபி⁴ப⁴வித்வா டி²தோ. ஸப்³ப³விதூ³தி ஸப்³ப³ங் சதுபூ⁴மகத⁴ம்மங் அவேதி³ங் அஞ்ஞாஸிங் ஸப்³ப³ஸோ ஞெய்யாவரணஸ்ஸ பஹீனத்தா. ஸப்³பே³ஸு த⁴ம்மேஸு அனூபலித்தோதி ஸப்³பே³ஸு தேபூ⁴மகத⁴ம்மேஸு ரஜ்ஜனது³ஸ்ஸனமுய்ஹனாதி³னா கிலேஸலேபேன அலித்தோ. ஸப்³ப³ஞ்ஜஹோதி ஸப்³ப³ங் தேபூ⁴மகத⁴ம்மங் ஜஹித்வா டி²தோ. அப்பஹாதப்³ப³ம்பி ஹி குஸலாப்³யாகதங் தப்படிப³த்³த⁴கிலேஸப்பஹானேன பஹீனத்தா ந ஹோதீதி ஜஹிதமேவ ஹோதி. தண்ஹக்க²யே விமுத்தோதி தண்ஹக்க²யே நிப்³பா³னே ஆரம்மணகரணவஸேன விமுத்தோ. ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞாயாதி ஸப்³ப³ங் சதுபூ⁴மகத⁴ம்மங் அத்தனாவ ஜானித்வா. கமுத்³தி³ஸெய்யந்தி கங் அஞ்ஞங் ‘‘அயங் மே ஆசரியோ’’தி உத்³தி³ஸெய்யங்.
Sabbābhibhūti sabbaṃ tebhūmakadhammaṃ abhibhavitvā ṭhito. Sabbavidūti sabbaṃ catubhūmakadhammaṃ avediṃ aññāsiṃ sabbaso ñeyyāvaraṇassa pahīnattā. Sabbesu dhammesu anūpalittoti sabbesu tebhūmakadhammesu rajjanadussanamuyhanādinā kilesalepena alitto. Sabbañjahoti sabbaṃ tebhūmakadhammaṃ jahitvā ṭhito. Appahātabbampi hi kusalābyākataṃ tappaṭibaddhakilesappahānena pahīnattā na hotīti jahitameva hoti. Taṇhakkhaye vimuttoti taṇhakkhaye nibbāne ārammaṇakaraṇavasena vimutto. Sayaṃ abhiññāyāti sabbaṃ catubhūmakadhammaṃ attanāva jānitvā. Kamuddiseyyanti kaṃ aññaṃ ‘‘ayaṃ me ācariyo’’ti uddiseyyaṃ.
ந மே ஆசரியோ அத்தீ²தி லோகுத்தரத⁴ம்மே மய்ஹங் ஆசரியோ நாம நத்தி². கிஞ்சாபி ஹி லோகியத⁴ம்மானம்பி யாதி³ஸோ லோகனாத²ஸ்ஸ அதி⁴க³மோ, ந தாதி³ஸோ அதி⁴க³மோ பரூபதே³ஸோ அத்தி², லோகுத்தரத⁴ம்மே பனஸ்ஸ லேஸோபி நத்தி². நத்தி² மே படிபுக்³க³லோதி மய்ஹங் ஸீலாதீ³ஹி கு³ணேஹி படினிதி⁴பூ⁴தோ புக்³க³லோ நாம நத்தி². ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴தி ஹேதுனா நயேன சத்தாரி ஸச்சானி ஸயங் பு³த்³தோ⁴ . ஸீதிபூ⁴தோதி ஸப்³ப³கிலேஸக்³கி³னிப்³பா³பனேன ஸீதிபூ⁴தோ, கிலேஸானங் யேவ நிப்³பு³தத்தா நிப்³பு³தோ.
Na me ācariyo atthīti lokuttaradhamme mayhaṃ ācariyo nāma natthi. Kiñcāpi hi lokiyadhammānampi yādiso lokanāthassa adhigamo, na tādiso adhigamo parūpadeso atthi, lokuttaradhamme panassa lesopi natthi. Natthi me paṭipuggaloti mayhaṃ sīlādīhi guṇehi paṭinidhibhūto puggalo nāma natthi. Sammāsambuddhoti hetunā nayena cattāri saccāni sayaṃ buddho . Sītibhūtoti sabbakilesagginibbāpanena sītibhūto, kilesānaṃ yeva nibbutattā nibbuto.
காஸினங் புரந்தி காஸிரட்டே² நக³ரங். ஆஹஞ்ச²ந்தி ஆஹனிஸ்ஸாமி. அமதது³ந்து³பி⁴ந்தி வேனெய்யானங் அமதாதி⁴க³மாய உக்³கோ⁴ஸனாதி³ங் கத்வா ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனா ‘‘அமதது³ந்து³பீ⁴’’தி வுத்தா, த⁴ம்மசக்கபடிலாபா⁴ய தங் அமதபே⁴ரிங் பஹரிஸ்ஸாமீதி க³ச்சா²மீதி வுத்தங் ஹோதி.
Kāsinaṃpuranti kāsiraṭṭhe nagaraṃ. Āhañchanti āhanissāmi. Amatadundubhinti veneyyānaṃ amatādhigamāya ugghosanādiṃ katvā satthu dhammadesanā ‘‘amatadundubhī’’ti vuttā, dhammacakkapaṭilābhāya taṃ amatabheriṃ paharissāmīti gacchāmīti vuttaṃ hoti.
அரஹஸி அனந்தஜினோதி அனந்தஜினோபி ப⁴விதுங் யுத்தோதி அத்தோ². அனந்தஞாணோ ஜிதகிலேஸோதி அனந்தஜினோ. ஹுபெய்யபாவுஸோதி ஆவுஸோ ஏவம்பி நாம ப⁴வெய்ய, ஏவங்விதே⁴ நாம ரூபரதனே ஈதி³ஸேன ஞாணேன ப⁴விதப்³ப³ந்தி அதி⁴ப்பாயோ. அயஞ்ஹிஸ்ஸ பப்³ப³ஜ்ஜாய பச்சயோ ஜாதோ. கதாதி⁴காரோ ஹேஸ. ததா² ஹி ப⁴க³வா தேன ஸமாக³மனத்த²ங் பத³ஸாவ தங் மக்³க³ங் படிபஜ்ஜி. பக்காமீதி வங்கஹாரஜனபத³ங் நாம அக³மாஸி.
Arahasi anantajinoti anantajinopi bhavituṃ yuttoti attho. Anantañāṇo jitakilesoti anantajino. Hupeyyapāvusoti āvuso evampi nāma bhaveyya, evaṃvidhe nāma rūparatane īdisena ñāṇena bhavitabbanti adhippāyo. Ayañhissa pabbajjāya paccayo jāto. Katādhikāro hesa. Tathā hi bhagavā tena samāgamanatthaṃ padasāva taṃ maggaṃ paṭipajji. Pakkāmīti vaṅkahārajanapadaṃ nāma agamāsi.
தத்தே²கங் மிக³லுத்³த³ககா³மகங் நிஸ்ஸாய வாஸங் கப்பேஸி, ஜெட்ட²கலுத்³த³கோ தங் உபட்டா²ஸி. தஸ்மிஞ்ச ஜனபதே³ சண்டா³ மக்கி²கா ஹொந்தி. அத² நங் ஏகாய சாடியா வஸாபேஸுங். மிக³லுத்³த³கோ தூ³ரங் மிக³வங் க³ச்ச²ந்தோ ‘‘அம்ஹாகங் அரஹந்தே மா பமஜ்ஜீ’’தி சாபங் நாம தீ⁴தரங் ஆணாபெத்வா அக³மாஸி ஸத்³தி⁴ங் புத்தபா⁴துகேஹி. ஸா சஸ்ஸ தீ⁴தா த³ஸ்ஸனீயா ஹோதி கொட்டா²ஸஸம்பன்னா. து³தியதி³வஸே உபகோ க⁴ரங் ஆக³தோ தங் தா³ரிகங் ஸப்³ப³ங் உபசாரங் கத்வா பரிவிஸிதுங் உபக³தங் தி³ஸ்வா ராகே³ன அபி⁴பூ⁴தோ பு⁴ஞ்ஜிதும்பி அஸக்கொந்தோ பா⁴ஜனேன ப⁴த்தங் ஆதா³ய வஸனட்டா²னங் க³ந்த்வா ப⁴த்தங் ஏகமந்தங் நிக்கி²பித்வா ‘‘ஸசே சாபங் லபா⁴மி, ஜீவாமி. நோ சே, மராமீ’’தி நிராஹாரோ ஸயி. ஸத்தமே தி³வஸே மாக³விகோ ஆக³ந்த்வா தீ⁴தரங் உபகஸ்ஸ பவத்திங் புச்சி². ஸா ‘‘ஏகதி³வஸமேவ ஆக³ந்த்வா புன நாக³தபுப்³போ³’’தி ஆஹ.
Tatthekaṃ migaluddakagāmakaṃ nissāya vāsaṃ kappesi, jeṭṭhakaluddako taṃ upaṭṭhāsi. Tasmiñca janapade caṇḍā makkhikā honti. Atha naṃ ekāya cāṭiyā vasāpesuṃ. Migaluddako dūraṃ migavaṃ gacchanto ‘‘amhākaṃ arahante mā pamajjī’’ti cāpaṃ nāma dhītaraṃ āṇāpetvā agamāsi saddhiṃ puttabhātukehi. Sā cassa dhītā dassanīyā hoti koṭṭhāsasampannā. Dutiyadivase upako gharaṃ āgato taṃ dārikaṃ sabbaṃ upacāraṃ katvā parivisituṃ upagataṃ disvā rāgena abhibhūto bhuñjitumpi asakkonto bhājanena bhattaṃ ādāya vasanaṭṭhānaṃ gantvā bhattaṃ ekamantaṃ nikkhipitvā ‘‘sace cāpaṃ labhāmi, jīvāmi. No ce, marāmī’’ti nirāhāro sayi. Sattame divase māgaviko āgantvā dhītaraṃ upakassa pavattiṃ pucchi. Sā ‘‘ekadivasameva āgantvā puna nāgatapubbo’’ti āha.
மாக³விகோ ஆக³தவேஸேனேவ நங் உபஸங்கமித்வா புச்சி²ஸ்ஸாமீதி தங்க²ணங்யேவ க³ந்த்வா ‘‘கிங், ப⁴ந்தே, அபா²ஸுக’’ந்தி பாதே³ பராமஸந்தோ புச்சி². உபகோ நித்து²னந்தோ பரிவத்ததியேவ. ஸோ ‘‘வத³ ப⁴ந்தே, யங் மயா ஸக்கா காதுங், ஸப்³ப³ங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. உபகோ ‘‘ஸசே சாபங் லபா⁴மி, ஜீவாமி, நோ சே, மய்ஹமேவ மரணங் ஸெய்யோ’’தி ஆஹ. ஜானாஸி கிர, ப⁴ந்தே, கிஞ்சி ஸிப்பந்தி? ந ஜானாமீதி. ந, ப⁴ந்தே, கிஞ்சி ஸிப்பங் அஜானந்தேன ஸக்கா க⁴ராவாஸங் அதி⁴ட்டா²துந்தி. ஸோ ஆஹ ‘‘நாஹங் கிஞ்சி ஸிப்பங் ஜானாமி, அபிச தும்ஹாகங் மங்ஸஹாரகோ ப⁴விஸ்ஸாமி, மங்ஸஞ்ச விக்கிணிஸ்ஸாமீ’’தி. மாக³விகோ ‘‘அம்ஹாகம்பி ஏததே³வ ருச்சதீ’’தி உத்தரஸாடகங் த³த்வா க⁴ரங் ஆனெத்வா தீ⁴தரங் அதா³ஸி. தேஸங் ஸங்வாஸமன்வாய புத்தோ விஜாயி, ‘‘ஸுப⁴த்³தோ³’’திஸ்ஸ நாமங் அகங்ஸு. சாபா தஸ்ஸ ரோத³னகாலே ‘‘மங்ஸஹாரகஸ்ஸ புத்த மிக³லுத்³த³கஸ்ஸ புத்த மா ரோதி³ மா ரோதீ³’’திஆதீ³னி வத³மானா புத்ததோஸனகீ³தேன உபகங் உப்பண்டே³ஸி. ‘‘ப⁴த்³தே³ த்வங் மங் அனாதோ²தி மஞ்ஞஸி, அத்தி² மே அனந்தஜினோ நாம ஸஹாயோ, தஸ்ஸாஹங் ஸந்திகங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. சாபா ‘‘ஏவமயங் அட்டீயதீ’’தி ஞத்வா புனப்புனங் கதே²ஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் அனாரோசெத்வாவ மஜ்ஜி²மதே³ஸாபி⁴முகோ² பக்காமி.
Māgaviko āgataveseneva naṃ upasaṅkamitvā pucchissāmīti taṅkhaṇaṃyeva gantvā ‘‘kiṃ, bhante, aphāsuka’’nti pāde parāmasanto pucchi. Upako nitthunanto parivattatiyeva. So ‘‘vada bhante, yaṃ mayā sakkā kātuṃ, sabbaṃ karissāmī’’ti āha. Upako ‘‘sace cāpaṃ labhāmi, jīvāmi, no ce, mayhameva maraṇaṃ seyyo’’ti āha. Jānāsi kira, bhante, kiñci sippanti? Na jānāmīti. Na, bhante, kiñci sippaṃ ajānantena sakkā gharāvāsaṃ adhiṭṭhātunti. So āha ‘‘nāhaṃ kiñci sippaṃ jānāmi, apica tumhākaṃ maṃsahārako bhavissāmi, maṃsañca vikkiṇissāmī’’ti. Māgaviko ‘‘amhākampi etadeva ruccatī’’ti uttarasāṭakaṃ datvā gharaṃ ānetvā dhītaraṃ adāsi. Tesaṃ saṃvāsamanvāya putto vijāyi, ‘‘subhaddo’’tissa nāmaṃ akaṃsu. Cāpā tassa rodanakāle ‘‘maṃsahārakassa putta migaluddakassa putta mā rodi mā rodī’’tiādīni vadamānā puttatosanagītena upakaṃ uppaṇḍesi. ‘‘Bhadde tvaṃ maṃ anāthoti maññasi, atthi me anantajino nāma sahāyo, tassāhaṃ santikaṃ gamissāmī’’ti āha. Cāpā ‘‘evamayaṃ aṭṭīyatī’’ti ñatvā punappunaṃ kathesi. So ekadivasaṃ anārocetvāva majjhimadesābhimukho pakkāmi.
ப⁴க³வா ச தேன ஸமயேன ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே, அத² கோ² ப⁴க³வா படிகச்சேவ பி⁴க்கூ² ஆணாபேஸி ‘‘யோ, பி⁴க்க²வே, அனந்தஜினோதி புச்ச²மானோ ஆக³ச்ச²தி, தஸ்ஸ மங் த³ஸ்ஸெய்யாதா²’’தி. உபகோபி கோ² ‘‘குஹிங் அனந்தஜினோ வஸதீ’’தி புச்ச²ந்தோ அனுபுப்³பே³ன ஸாவத்தி²ங் ஆக³ந்த்வா விஹாரமஜ்ஜே² ட²த்வா ‘‘குஹிங் அனந்தஜினோ’’தி புச்சி². தங் பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் நயிங்ஸு. ஸோ ச ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘ஸஞ்ஜானாத² மங் ப⁴க³வா’’தி ஆஹ. ஆம உபக ஸஞ்ஜானாமி, குஹிங் பன த்வங் வஸித்தா²தி. வங்கஹாரஜனபதே³, ப⁴ந்தேதி. உபக மஹல்லகோஸி ஜாதோ, பப்³ப³ஜிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸீதி. பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி, ப⁴ந்தேதி. ப⁴க³வா பப்³பா³ஜெத்வா தஸ்ஸ கம்மட்டா²னங் அதா³ஸி. ஸோ கம்மட்டா²னே கம்மங் கரொந்தோ அனாகா³மிப²லே பதிட்டா²ய காலங் கத்வா அவிஹேஸு நிப்³ப³த்தோ, நிப்³ப³த்திக்க²ணேயேவ ச அரஹத்தங் பாபுணி. அவிஹே நிப்³ப³த்தமத்தா ஹி ஸத்த ஜனா அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு, தேஸங் ஸோ அஞ்ஞதரோ. வுத்தஞ்ஹேதங் –
Bhagavā ca tena samayena sāvatthiyaṃ viharati jetavane, atha kho bhagavā paṭikacceva bhikkhū āṇāpesi ‘‘yo, bhikkhave, anantajinoti pucchamāno āgacchati, tassa maṃ dasseyyāthā’’ti. Upakopi kho ‘‘kuhiṃ anantajino vasatī’’ti pucchanto anupubbena sāvatthiṃ āgantvā vihāramajjhe ṭhatvā ‘‘kuhiṃ anantajino’’ti pucchi. Taṃ bhikkhū bhagavato santikaṃ nayiṃsu. So ca bhagavantaṃ disvā ‘‘sañjānātha maṃ bhagavā’’ti āha. Āma upaka sañjānāmi, kuhiṃ pana tvaṃ vasitthāti. Vaṅkahārajanapade, bhanteti. Upaka mahallakosi jāto, pabbajituṃ sakkhissasīti. Pabbajissāmi, bhanteti. Bhagavā pabbājetvā tassa kammaṭṭhānaṃ adāsi. So kammaṭṭhāne kammaṃ karonto anāgāmiphale patiṭṭhāya kālaṃ katvā avihesu nibbatto, nibbattikkhaṇeyeva ca arahattaṃ pāpuṇi. Avihe nibbattamattā hi satta janā arahattaṃ pāpuṇiṃsu, tesaṃ so aññataro. Vuttañhetaṃ –
‘‘அவிஹங் உபபன்னாஸே, விமுத்தா ஸத்த பி⁴க்க²வோ;
‘‘Avihaṃ upapannāse, vimuttā satta bhikkhavo;
ராக³தோ³ஸபரிக்கீ²ணா, திண்ணா லோகே விஸத்திகங்.
Rāgadosaparikkhīṇā, tiṇṇā loke visattikaṃ.
‘‘உபகோ பலக³ண்டோ³ ச, புக்குஸாதி ச தே தயோ;
‘‘Upako palagaṇḍo ca, pukkusāti ca te tayo;
ப⁴த்³தி³யோ க²ண்ட³தே³வோ ச, பா³ஹுரக்³கி³ ச ஸங்கி³யோ;
Bhaddiyo khaṇḍadevo ca, bāhuraggi ca saṅgiyo;
தே ஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தி³ப்³ப³யோக³ங் உபச்சகு³’’ந்தி. (ஸங்॰ நி॰ 1.50, 105);
Te hitvā mānusaṃ dehaṃ, dibbayogaṃ upaccagu’’nti. (saṃ. ni. 1.50, 105);
12. ஸண்ட²பேஸுந்தி ‘‘நேவ அபி⁴வாதே³தப்³போ³’’திஆதி³னா கதிகங் அகங்ஸு. பா³ஹுல்லிகோதி சீவரபா³ஹுல்லாதீ³னங் அத்தா²ய படிபன்னோ. பதா⁴னவிப்³ப⁴ந்தோதி பதா⁴னதோ புப்³பே³ அனுட்டி²தது³க்கரசரணதோ விப்³ப⁴ந்தோ ப⁴ட்டோ² பரிஹீனோ. ஆவத்தோ பா³ஹுல்லாயாதி சீவராதி³ப³ஹுபா⁴வத்தா²ய ஆவத்தோ. அபிச கோ² ஆஸனங் ட²பேதப்³ப³ந்தி அபிச கோ² பனஸ்ஸ உச்சகுலே நிப்³ப³த்தஸ்ஸ ஆஸனமத்தங் ட²பேதப்³ப³ந்தி வதி³ங்ஸு. அஸண்ட²ஹந்தாதி பு³த்³தா⁴னுபா⁴வேன பு³த்³த⁴தேஜேன அபி⁴பூ⁴தா அத்தனோ கதிகாய டா²துங் அஸக்கொந்தா. நாமேன ச ஆவுஸோவாதே³ன ச ஸமுதா³சரந்தீதி ‘‘கோ³தமா’’தி ச ‘‘ஆவுஸோ’’தி ச வத³ந்தி, ‘‘ஆவுஸோ கோ³தம, மயங் உருவேலாயங் பதா⁴னகாலே துய்ஹங் பத்தசீவரங் க³ஹெத்வா விசரிம்ஹ, முகோ²த³கங் த³ந்தகட்ட²ங் அத³ம்ஹ, வுத்த²பரிவேணங் ஸம்மஜ்ஜிம்ஹ, பச்சா² தே கோ வத்தபடிபத்திங் அகாஸி, கச்சி அம்ஹேஸு பக்கந்தேஸு ந சிந்தயித்தா²’’தி ஏவரூபங் கத²ங் கதெ²ந்தீதி அத்தோ².
12.Saṇṭhapesunti ‘‘neva abhivādetabbo’’tiādinā katikaṃ akaṃsu. Bāhullikoti cīvarabāhullādīnaṃ atthāya paṭipanno. Padhānavibbhantoti padhānato pubbe anuṭṭhitadukkaracaraṇato vibbhanto bhaṭṭho parihīno. Āvatto bāhullāyāti cīvarādibahubhāvatthāya āvatto. Apica kho āsanaṃ ṭhapetabbanti apica kho panassa uccakule nibbattassa āsanamattaṃ ṭhapetabbanti vadiṃsu. Asaṇṭhahantāti buddhānubhāvena buddhatejena abhibhūtā attano katikāya ṭhātuṃ asakkontā. Nāmena ca āvusovādena ca samudācarantīti ‘‘gotamā’’ti ca ‘‘āvuso’’ti ca vadanti, ‘‘āvuso gotama, mayaṃ uruvelāyaṃ padhānakāle tuyhaṃ pattacīvaraṃ gahetvā vicarimha, mukhodakaṃ dantakaṭṭhaṃ adamha, vutthapariveṇaṃ sammajjimha, pacchā te ko vattapaṭipattiṃ akāsi, kacci amhesu pakkantesu na cintayitthā’’ti evarūpaṃ kathaṃ kathentīti attho.
ந சிரஸ்ஸேவாதி அசிரேனேவ. குலபுத்தாதி து³விதா⁴ குலபுத்தா ஜாதிகுலபுத்தா ஆசாரகுலபுத்தா ச, ஏதே பன உப⁴யதா²பி குலபுத்தாயேவ. அகா³ரஸ்மாதி க⁴ரா. அகா³ராய ஹிதங் அகா³ரியங், கஸிகோ³ரக்கா²தி³ குடும்ப³போஸனகம்மங் வுச்சதி. நத்தி² எத்த² அகா³ரியந்தி அனகா³ரியங். பப்³ப³ஜ்ஜாயேதங் அதி⁴வசனங். பப்³ப³ஜந்தீதி உபக³ச்ச²ந்தி உபஸங்கமந்தி. தத³னுத்தரந்தி தங் அனுத்தரங். ப்³ரஹ்மசரியபரியோஸானந்தி மக்³க³ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ பரியோஸானங், அரஹத்தப²லந்தி வுத்தங் ஹோதி. தஸ்ஸ ஹி அத்தா²ய குலபுத்தா பப்³ப³ஜந்தி. தி³ட்டே²வ த⁴ம்மேதி தஸ்மிங்யேவ அத்தபா⁴வே. ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வாதி அத்தனோயேவ பஞ்ஞாய பச்சக்க²ங் கத்வா, அபரப்பச்சயங் கத்வாதி அத்தோ². உபஸம்பஜ்ஜ விஹரிஸ்ஸதா²தி பாபுணித்வா ஸம்பாதெ³த்வா விஹரிஸ்ஸத².
Na cirassevāti acireneva. Kulaputtāti duvidhā kulaputtā jātikulaputtā ācārakulaputtā ca, ete pana ubhayathāpi kulaputtāyeva. Agārasmāti gharā. Agārāya hitaṃ agāriyaṃ, kasigorakkhādi kuṭumbaposanakammaṃ vuccati. Natthi ettha agāriyanti anagāriyaṃ. Pabbajjāyetaṃ adhivacanaṃ. Pabbajantīti upagacchanti upasaṅkamanti. Tadanuttaranti taṃ anuttaraṃ. Brahmacariyapariyosānanti maggabrahmacariyassa pariyosānaṃ, arahattaphalanti vuttaṃ hoti. Tassa hi atthāya kulaputtā pabbajanti. Diṭṭheva dhammeti tasmiṃyeva attabhāve. Sayaṃ abhiññā sacchikatvāti attanoyeva paññāya paccakkhaṃ katvā, aparappaccayaṃ katvāti attho. Upasampajja viharissathāti pāpuṇitvā sampādetvā viharissatha.
இரியாயாதி து³க்கரஇரியாய. படிபதா³யாதி து³க்கரபடிபத்தியா. து³க்கரகாரிகாயாதி பஸதபஸதமுக்³க³யூஸாதி³ஆஹரணாதி³னா து³க்கரகரணேன. உத்தரி மனுஸ்ஸத⁴ம்மாதி மனுஸ்ஸத⁴ம்மதோ உபரி. அலங் அரியங் காதுந்தி அலமரியோ, அரியபா⁴வாய ஸமத்தோ²தி வுத்தங் ஹோதி, ஞாணத³ஸ்ஸனமேவ ஞாணத³ஸ்ஸனவிஸேஸோ, அலமரியோ ச ஸோ ஞாணத³ஸ்ஸனவிஸேஸோ சாதி அலமரியஞாணத³ஸ்ஸனவிஸேஸோ. ஞாணத³ஸ்ஸனந்தி ச தி³ப்³ப³சக்கு²பி விபஸ்ஸனாபி மக்³கோ³பி ப²லம்பி பச்சவெக்க²ணஞாணம்பி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணம்பி வுச்சதி. ‘‘அப்பமத்தோ ஸமானோ ஞாணத³ஸ்ஸனங் ஆராதே⁴தீ’’தி (ம॰ நி॰ 1.311) ஹி எத்த² தி³ப்³ப³சக்கு² ஞாணத³ஸ்ஸனங் நாம. ‘‘ஞாணத³ஸ்ஸனாய சித்தங் அபி⁴னீஹரதி அபி⁴னின்னாமேதீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 1.235) எத்த² விபஸ்ஸனாஞாணங். ‘‘அப⁴ப்³பா³ தே ஞாணத³ஸ்ஸனாய அனுத்தராய ஸம்போ³தா⁴யா’’தி (அ॰ நி॰ 4.196) எத்த² மக்³கோ³. ‘‘அயமஞ்ஞோ உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மா அலமரியஞாணத³ஸ்ஸனவிஸேஸோ அதி⁴க³தோ பா²ஸுவிஹாரோ’’தி (ம॰ நி॰ 1.328) எத்த² ப²லங். ‘‘ஞாணஞ்ச பன மே த³ஸ்ஸனங் உத³பாதி³ ‘அகுப்பா மே சேதோவிமுத்தி, அயமந்திமா ஜாதி, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ’’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.1081; மஹாவ॰ 16) எத்த² பச்சவெக்க²ணஞாணங். ‘‘ஞாணஞ்ச பன மே த³ஸ்ஸனங் உத³பாதி³ ‘ஸத்தாஹகாலகதோ ஆளாரோ காலாமோ’’’தி (ம॰ நி॰ 1.284; 2.340; மஹாவ॰ 10) எத்த² ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங். இத⁴ பன ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணபத³ட்டா²னோ அரியமக்³கோ³ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணமேவ வா அதி⁴ப்பேதங்.
Iriyāyāti dukkarairiyāya. Paṭipadāyāti dukkarapaṭipattiyā. Dukkarakārikāyāti pasatapasatamuggayūsādiāharaṇādinā dukkarakaraṇena. Uttari manussadhammāti manussadhammato upari. Alaṃ ariyaṃ kātunti alamariyo, ariyabhāvāya samatthoti vuttaṃ hoti, ñāṇadassanameva ñāṇadassanaviseso, alamariyo ca so ñāṇadassanaviseso cāti alamariyañāṇadassanaviseso. Ñāṇadassananti ca dibbacakkhupi vipassanāpi maggopi phalampi paccavekkhaṇañāṇampi sabbaññutaññāṇampi vuccati. ‘‘Appamatto samāno ñāṇadassanaṃ ārādhetī’’ti (ma. ni. 1.311) hi ettha dibbacakkhu ñāṇadassanaṃ nāma. ‘‘Ñāṇadassanāya cittaṃ abhinīharati abhininnāmetī’’ti (dī. ni. 1.235) ettha vipassanāñāṇaṃ. ‘‘Abhabbā te ñāṇadassanāya anuttarāya sambodhāyā’’ti (a. ni. 4.196) ettha maggo. ‘‘Ayamañño uttarimanussadhammā alamariyañāṇadassanaviseso adhigato phāsuvihāro’’ti (ma. ni. 1.328) ettha phalaṃ. ‘‘Ñāṇañca pana me dassanaṃ udapādi ‘akuppā me cetovimutti, ayamantimā jāti, natthi dāni punabbhavo’’’ti (saṃ. ni. 5.1081; mahāva. 16) ettha paccavekkhaṇañāṇaṃ. ‘‘Ñāṇañca pana me dassanaṃ udapādi ‘sattāhakālakato āḷāro kālāmo’’’ti (ma. ni. 1.284; 2.340; mahāva. 10) ettha sabbaññutaññāṇaṃ. Idha pana sabbaññutaññāṇapadaṭṭhāno ariyamaggo sabbaññutaññāṇameva vā adhippetaṃ.