Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    5. க³ஹபதிவக்³கோ³

    5. Gahapativaggo

    1. பஞ்சவேரப⁴யஸுத்தவண்ணனா

    1. Pañcaverabhayasuttavaṇṇanā

    41. க³ஹபதிவக்³க³ஸ்ஸ பட²மே யதோதி யதா³. ப⁴யானி வேரானீதி ப⁴யவேரசேதனாயோ. ஸோதாபத்தியங்கே³ஹீதி து³வித⁴ங் ஸோதாபத்தியா அங்க³ங், (ஸோதாபத்தியா ச அங்க³ங்,) யங் புப்³ப³பா⁴கே³ ஸோதாபத்திபடிலாபா⁴ய ஸங்வத்ததி, ‘‘ஸப்புரிஸஸங்ஸேவோ ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸவனங் யோனிஸோமனஸிகாரோ த⁴ம்மானுத⁴ம்மப்படிபத்தீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 3.311) ஏவங் ஆக³தங், படிலத்³த⁴கு³ணஸ்ஸ ச ஸோதாபத்திங் பத்வா டி²தஸ்ஸ அங்க³ங், யங் ஸோதாபன்னஸ்ஸ அங்க³ந்திபி வுச்சதி, பு³த்³தே⁴ அவேச்சப்பஸாதா³தீ³னங் ஏதங் அதி⁴வசனங். இத³மித⁴ அதி⁴ப்பேதங். அரியோதி நித்³தோ³ஸோ நிருபாரம்போ⁴. ஞாயோதி படிச்சஸமுப்பன்னங் ஞத்வா டி²தஞாணம்பி படிச்சஸமுப்பாதோ³பி. யதா²ஹ – ‘‘ஞாயோ வுச்சதி படிச்சஸமுப்பாதோ³, அரியோபி அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ ஞாயோ’’தி. பஞ்ஞாயாதி அபராபரங் உப்பன்னாய விபஸ்ஸனாபஞ்ஞாய. ஸுதி³ட்டோ² ஹோதீதி அபராபரங் உப்பஜ்ஜித்வா த³ஸ்ஸனவஸேன ஸுட்டு² தி³ட்டோ².

    41. Gahapativaggassa paṭhame yatoti yadā. Bhayāni verānīti bhayaveracetanāyo. Sotāpattiyaṅgehīti duvidhaṃ sotāpattiyā aṅgaṃ, (sotāpattiyā ca aṅgaṃ,) yaṃ pubbabhāge sotāpattipaṭilābhāya saṃvattati, ‘‘sappurisasaṃsevo saddhammassavanaṃ yonisomanasikāro dhammānudhammappaṭipattī’’ti (dī. ni. 3.311) evaṃ āgataṃ, paṭiladdhaguṇassa ca sotāpattiṃ patvā ṭhitassa aṅgaṃ, yaṃ sotāpannassa aṅgantipi vuccati, buddhe aveccappasādādīnaṃ etaṃ adhivacanaṃ. Idamidha adhippetaṃ. Ariyoti niddoso nirupārambho. Ñāyoti paṭiccasamuppannaṃ ñatvā ṭhitañāṇampi paṭiccasamuppādopi. Yathāha – ‘‘ñāyo vuccati paṭiccasamuppādo, ariyopi aṭṭhaṅgiko maggo ñāyo’’ti. Paññāyāti aparāparaṃ uppannāya vipassanāpaññāya. Sudiṭṭho hotīti aparāparaṃ uppajjitvā dassanavasena suṭṭhu diṭṭho.

    கீ²ணனிரயோதிஆதீ³ஸு ஆயதிங் தத்த² அனுப்பஜ்ஜனதாய கீ²ணோ நிரயோ மய்ஹந்தி ஸோ அஹங் கீ²ணனிரயோ. ஏஸ நயோ ஸப்³ப³த்த². ஸோதாபன்னோதி மக்³க³ஸோதங் ஆபன்னோ. அவினிபாதத⁴ம்மோதி ந வினிபாதஸபா⁴வோ . நியதோதி பட²மமக்³க³ஸங்கா²தேன ஸம்மத்தனியாமேன நியதோ. ஸம்போ³தி⁴பராயனோதி உத்தரிமக்³க³த்தயஸங்கா²தோ ஸம்போ³தி⁴ பரங் அயனங் மய்ஹந்தி ஸோஹங் ஸம்போ³தி⁴பராயனோ, தங் ஸம்போ³தி⁴ங் அவஸ்ஸங் அபி⁴ஸம்பு³ஜ்ஜ²னகோதி அத்தோ².

    Khīṇanirayotiādīsu āyatiṃ tattha anuppajjanatāya khīṇo nirayo mayhanti so ahaṃ khīṇanirayo. Esa nayo sabbattha. Sotāpannoti maggasotaṃ āpanno. Avinipātadhammoti na vinipātasabhāvo . Niyatoti paṭhamamaggasaṅkhātena sammattaniyāmena niyato. Sambodhiparāyanoti uttarimaggattayasaṅkhāto sambodhi paraṃ ayanaṃ mayhanti sohaṃ sambodhiparāyano, taṃ sambodhiṃ avassaṃ abhisambujjhanakoti attho.

    பாணாதிபாதபச்சயாதி பாணாதிபாதகம்மகாரணா. ப⁴யங் வேரந்தி அத்த²தோ ஏகங். வேரஞ்ச நாமேதங் து³வித⁴ங் ஹோதி பா³ஹிரங் அஜ்ஜ²த்திகந்தி. ஏகேன ஹி ஏகஸ்ஸ பிதா மாரிதோ ஹோதி, ஸோ சிந்தேஸி ‘‘ஏதேன கிர மே பிதா மாரிதோ, அஹம்பி தங்யேவ மாரெஸ்ஸாமீ’’தி நிஸிதங் ஸத்த²ங் ஆதா³ய சரதி. யா தஸ்ஸ அப்³ப⁴ந்தரே உப்பன்னவேரசேதனா, இத³ங் பா³ஹிரங் வேரங் நாம. யா பன இதரஸ்ஸ ‘‘அயங் கிர மங் மாரெஸ்ஸாமீதி சரதி, அஹமேவ நங் பட²மதரங் மாரெஸ்ஸாமீ’’தி சேதனா உப்பஜ்ஜதி, இத³ங் அஜ்ஜ²த்திகங் வேரங் நாம. இத³ங் தாவ உப⁴யம்பி தி³ட்ட²த⁴ம்மிகமேவ. யா பன தங் நிரயே உப்பன்னங் தி³ஸ்வா ‘‘ஏதங் பஹரிஸ்ஸாமீ’’தி ஜலிதங் அயமுக்³க³ரங் க³ண்ஹதோ நிரயபாலஸ்ஸ சேதனா உப்பஜ்ஜதி, இத³மஸ்ஸ ஸம்பராயிகங் பா³ஹிரவேரங். யா சஸ்ஸ ‘‘அயங் நித்³தோ³ஸங் மங் பஹரிஸ்ஸாமீதி ஆக³ச்ச²தி, அஹமேவ நங் பட²மதரங் பஹரிஸ்ஸாமீ’’தி சேதனா உப்பஜ்ஜதி, இத³மஸ்ஸ ஸம்பராயிகங் அஜ்ஜ²த்தவேரங். யங் பனேதங் பா³ஹிரவேரங், தங் அட்ட²கதா²யங் ‘‘புக்³க³லவேர’’ந்தி வுத்தங். து³க்க²ங் தோ³மனஸ்ஸந்தி அத்த²தோ ஏகமேவ. யதா² செத்த², ஏவங் ஸேஸபதே³ஸுபி ‘‘இமினா மம ப⁴ண்ட³ங் ஹடங் , மய்ஹங் தா³ரேஸு சாரித்தங் ஆபன்னங், முஸா வத்வா அத்தோ² ப⁴க்³கோ³, ஸுராமத³மத்தேன இத³ங் நாம கத’’ந்திஆதி³னா நயேன வேருப்பத்தி வேதி³தப்³பா³. அவேச்சப்பஸாதே³னாதி அதி⁴க³தேன அசலப்பஸாதே³ன. அரியகந்தேஹீதி பஞ்சஹி ஸீலேஹி. தானி ஹி அரியானங் கந்தானி பியானி. ப⁴வந்தரக³தாபி அரியா தானி ந விஜஹந்தி, தஸ்மா ‘‘அரியகந்தானீ’’தி வுச்சந்தி. ஸேஸமெத்த² யங் வத்தப்³ப³ங் ஸியா, தங் ஸப்³ப³ங் விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ அனுஸ்ஸதினித்³தே³ஸே வுத்தமேவ. பட²மங்.

    Pāṇātipātapaccayāti pāṇātipātakammakāraṇā. Bhayaṃ veranti atthato ekaṃ. Verañca nāmetaṃ duvidhaṃ hoti bāhiraṃ ajjhattikanti. Ekena hi ekassa pitā mārito hoti, so cintesi ‘‘etena kira me pitā mārito, ahampi taṃyeva māressāmī’’ti nisitaṃ satthaṃ ādāya carati. Yā tassa abbhantare uppannaveracetanā, idaṃ bāhiraṃ veraṃ nāma. Yā pana itarassa ‘‘ayaṃ kira maṃ māressāmīti carati, ahameva naṃ paṭhamataraṃ māressāmī’’ti cetanā uppajjati, idaṃ ajjhattikaṃ veraṃ nāma. Idaṃ tāva ubhayampi diṭṭhadhammikameva. Yā pana taṃ niraye uppannaṃ disvā ‘‘etaṃ paharissāmī’’ti jalitaṃ ayamuggaraṃ gaṇhato nirayapālassa cetanā uppajjati, idamassa samparāyikaṃ bāhiraveraṃ. Yā cassa ‘‘ayaṃ niddosaṃ maṃ paharissāmīti āgacchati, ahameva naṃ paṭhamataraṃ paharissāmī’’ti cetanā uppajjati, idamassa samparāyikaṃ ajjhattaveraṃ. Yaṃ panetaṃ bāhiraveraṃ, taṃ aṭṭhakathāyaṃ ‘‘puggalavera’’nti vuttaṃ. Dukkhaṃ domanassanti atthato ekameva. Yathā cettha, evaṃ sesapadesupi ‘‘iminā mama bhaṇḍaṃ haṭaṃ , mayhaṃ dāresu cārittaṃ āpannaṃ, musā vatvā attho bhaggo, surāmadamattena idaṃ nāma kata’’ntiādinā nayena veruppatti veditabbā. Aveccappasādenāti adhigatena acalappasādena. Ariyakantehīti pañcahi sīlehi. Tāni hi ariyānaṃ kantāni piyāni. Bhavantaragatāpi ariyā tāni na vijahanti, tasmā ‘‘ariyakantānī’’ti vuccanti. Sesamettha yaṃ vattabbaṃ siyā, taṃ sabbaṃ visuddhimagge anussatiniddese vuttameva. Paṭhamaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 1. பஞ்சவேரப⁴யஸுத்தங் • 1. Pañcaverabhayasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 1. பஞ்சவேரப⁴யஸுத்தவண்ணனா • 1. Pañcaverabhayasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact