Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
பஞ்சவீஸதிஅவஹாரகதா²வண்ணனா
Pañcavīsatiavahārakathāvaṇṇanā
ஆகுலாதி ஸங்குலா. லுளிதாதி விலோளிதா. கத்த²சீதி ஏகிஸ்ஸாய அட்ட²கதா²யங். ஏகங் பஞ்சகங் த³ஸ்ஸிதந்தி ‘‘பரபரிக்³க³ஹிதஞ்ச ஹோதி, பரபரிக்³க³ஹிதஸஞ்ஞீ ச, க³ருகோ ச ஹோதி பரிக்கா²ரோ பஞ்சமாஸகோ வா அதிரேகபஞ்சமாஸகோ வா, தெ²ய்யசித்தஞ்ச பச்சுபட்டி²தங் ஹோதி, ஆமஸதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ப²ந்தா³பேதி, ஆபத்தி து²ல்லச்சயஸ்ஸ. டா²னா சாவேதி, ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸா’’தி (பாரா॰ 122) ஏவங் வுத்தபஞ்சஅவஹாரங்கா³னி ஏகங் பஞ்சகந்தி த³ஸ்ஸிதங். த்³வே பஞ்சகானி த³ஸ்ஸிதானீதி ‘‘ச²ஹாகாரேஹி அதி³ன்னங் ஆதி³யந்தஸ்ஸ ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸ. ந ச ஸகஸஞ்ஞீ, ந ச விஸ்ஸாஸக்³கா³ஹீ, ந ச தாவகாலிகங், க³ருகோ ச ஹோதி பரிக்கா²ரோ பஞ்சமாஸகோ வா அதிரேகபஞ்சமாஸகோ வா, தெ²ய்யசித்தஞ்ச பச்சுபட்டி²தங் ஹோதி, ஆமஸதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ப²ந்தா³பேதி, ஆபத்தி து²ல்லச்சயஸ்ஸ. டா²னா சாவேதி, ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸா’’தி ஏவங் வுத்தேஸு ச²ஸு பதே³ஸு ஏகங் அபனெத்வா அவஸேஸானி பஞ்ச பதா³னி ஏகங் பஞ்சகந்தி த³ஸ்ஸெத்வா ஹெட்டா² வுத்தபஞ்சகஞ்ச க³ஹெத்வா த்³வே பஞ்சகானி த³ஸ்ஸிதானி. எத்த² பனாதி ‘‘பஞ்சஹாகாரேஹி அதி³ன்னங் ஆதி³யந்தஸ்ஸா’’திஆதீ³ஸு. ஸப்³பே³ஹிபி பதே³ஹீதி ‘‘பரபரிக்³க³ஹிதஞ்ச ஹோதீ’’திஆதீ³ஹி பதே³ஹி. லப்³ப⁴மானானியேவ பஞ்சகானீதி பஞ்சவீஸதியா அவஹாரேஸு லப்³ப⁴மானபஞ்சகானி.
Ākulāti saṅkulā. Luḷitāti viloḷitā. Katthacīti ekissāya aṭṭhakathāyaṃ. Ekaṃ pañcakaṃ dassitanti ‘‘parapariggahitañca hoti, parapariggahitasaññī ca, garuko ca hoti parikkhāro pañcamāsako vā atirekapañcamāsako vā, theyyacittañca paccupaṭṭhitaṃ hoti, āmasati, āpatti dukkaṭassa. Phandāpeti, āpatti thullaccayassa. Ṭhānā cāveti, āpatti pārājikassā’’ti (pārā. 122) evaṃ vuttapañcaavahāraṅgāni ekaṃ pañcakanti dassitaṃ. Dve pañcakāni dassitānīti ‘‘chahākārehi adinnaṃ ādiyantassa āpatti pārājikassa. Na ca sakasaññī, na ca vissāsaggāhī, na ca tāvakālikaṃ, garuko ca hoti parikkhāro pañcamāsako vā atirekapañcamāsako vā, theyyacittañca paccupaṭṭhitaṃ hoti, āmasati, āpatti dukkaṭassa. Phandāpeti, āpatti thullaccayassa. Ṭhānā cāveti, āpatti pārājikassā’’ti evaṃ vuttesu chasu padesu ekaṃ apanetvā avasesāni pañca padāni ekaṃ pañcakanti dassetvā heṭṭhā vuttapañcakañca gahetvā dve pañcakāni dassitāni. Ettha panāti ‘‘pañcahākārehi adinnaṃ ādiyantassā’’tiādīsu. Sabbehipi padehīti ‘‘parapariggahitañca hotī’’tiādīhi padehi. Labbhamānāniyeva pañcakānīti pañcavīsatiyā avahāresu labbhamānapañcakāni.
பஞ்சன்னங் அவஹாரானங் ஸமூஹோ பஞ்சகங், ஸகோ ஹத்தோ² ஸஹத்தோ², தேன நிப்³ப³த்தோ, தஸ்ஸ வா ஸம்ப³ந்தீ⁴தி ஸாஹத்தி²கோ, அவஹாரோ. ஸாஹத்தி²காதி³ பஞ்சகங் ஸாஹத்தி²கபஞ்சகந்தி ஆதி³பத³வஸேன நாமலாபோ⁴ த³ட்ட²ப்³போ³ குஸலாதி³த்திகஸ்ஸ குஸலத்திகவோஹாரோ விய. இமினாவ நயேன புப்³ப³பயோகா³தி³ பஞ்சகங் புப்³ப³பயோக³பஞ்சகங், தெ²ய்யாவஹாராதி³ பஞ்சகங் தெ²ய்யாவஹாரபஞ்சகந்தி நாமலாபோ⁴ த³ட்ட²ப்³போ³தி. ததியபஞ்சமேஸு பஞ்சகேஸூதி ஸாஹத்தி²கபஞ்சகதெ²ய்யாவஹாரபஞ்சகேஸு. லப்³ப⁴மானபத³வஸேனாதி ஸாஹத்தி²கபஞ்சகே லப்³ப⁴மானஸ்ஸ நிஸ்ஸக்³கி³யாவஹாரபத³ஸ்ஸ வஸேன தெ²ய்யாவஹாரபஞ்சகே லப்³ப⁴மானஸ்ஸ பரிகப்பாவஹாரபத³ஸ்ஸ ச வஸேன யோஜேதப்³ப³ந்தி அத்தோ².
Pañcannaṃ avahārānaṃ samūho pañcakaṃ, sako hattho sahattho, tena nibbatto, tassa vā sambandhīti sāhatthiko, avahāro. Sāhatthikādi pañcakaṃ sāhatthikapañcakanti ādipadavasena nāmalābho daṭṭhabbo kusalādittikassa kusalattikavohāro viya. Imināva nayena pubbapayogādi pañcakaṃ pubbapayogapañcakaṃ, theyyāvahārādi pañcakaṃ theyyāvahārapañcakanti nāmalābho daṭṭhabboti. Tatiyapañcamesu pañcakesūti sāhatthikapañcakatheyyāvahārapañcakesu. Labbhamānapadavasenāti sāhatthikapañcake labbhamānassa nissaggiyāvahārapadassa vasena theyyāvahārapañcake labbhamānassa parikappāvahārapadassa ca vasena yojetabbanti attho.
ஆணத்தியா நிப்³ப³த்தோ அவஹாரோ ஆணத்திகோ. நிஸ்ஸஜ்ஜனங் நிஸ்ஸக்³கோ³, ஸுங்ககா⁴தட்டா²னே பரிகப்பிதோகாஸே வா ட²த்வா ப⁴ண்ட³ஸ்ஸ ப³ஹி பாதனங். நிஸ்ஸக்³கோ³வ நிஸ்ஸக்³கி³யோ. கிரியாஸித்³தி⁴தோ புரேதரமேவ பாராஜிகாபத்திஸங்கா²தங் அத்த²ங் ஸாதே⁴தீதி அத்த²ஸாத⁴கோ. ‘‘அஸுகஸ்ஸ ப⁴ண்ட³ங் யதா³ ஸக்கோஸி, ததா³ அவஹரா’’தி ஏவரூபோ ஹி ஆணாபனபயோகோ³ பரஸ்ஸ தேலகும்பி⁴யா பாத³க்³க⁴னகங் தேலங் அவஸ்ஸங் பிவனகானங் உபாஹனாதீ³னங் நிக்கே²பபயோகோ³ ச ஆணத்தஸ்ஸ ப⁴ண்ட³க்³க³ஹணதோ உபாஹனாதீ³னங் தேலபாதனதோ ச புரேதரமேவ பாராஜிகாபத்திஸங்கா²தங் அத்த²ங் ஸாதே⁴தி. ஸாஹத்தி²கபயோகோ³பி ஹி ஏவரூபோ அத்த²ஸாத⁴கோதி வுச்சதி. வுத்தஞ்ஹேதங் மாதிகாட்ட²கதா²யங் (கங்கா²॰ அட்ட²॰ து³தியபாராஜிகவண்ணனா) –
Āṇattiyā nibbatto avahāro āṇattiko. Nissajjanaṃ nissaggo, suṅkaghātaṭṭhāne parikappitokāse vā ṭhatvā bhaṇḍassa bahi pātanaṃ. Nissaggova nissaggiyo. Kiriyāsiddhito puretarameva pārājikāpattisaṅkhātaṃ atthaṃ sādhetīti atthasādhako. ‘‘Asukassa bhaṇḍaṃ yadā sakkosi, tadā avaharā’’ti evarūpo hi āṇāpanapayogo parassa telakumbhiyā pādagghanakaṃ telaṃ avassaṃ pivanakānaṃ upāhanādīnaṃ nikkhepapayogo ca āṇattassa bhaṇḍaggahaṇato upāhanādīnaṃ telapātanato ca puretarameva pārājikāpattisaṅkhātaṃ atthaṃ sādheti. Sāhatthikapayogopi hi evarūpo atthasādhakoti vuccati. Vuttañhetaṃ mātikāṭṭhakathāyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. dutiyapārājikavaṇṇanā) –
‘‘அத்த²ஸாத⁴கோ நாம ‘அஸுகஸ்ஸ ப⁴ண்ட³ங் யதா³ ஸக்கோஸி, ததா³ தங் அவஹரா’தி ஆணாபேதி. தத்த² ஸசே பரோ அனந்தராயிகோ ஹுத்வா தங் அவஹரதி, ஆணாபகஸ்ஸ ஆணத்திக்க²ணேயேவ பாராஜிகங். பரஸ்ஸ வா பன தேலகும்பி⁴யா பாத³க்³க⁴னகங் தேலங் அவஸ்ஸங் பிவனகானி உபாஹனாதீ³னி பக்கி²பதி, ஹத்த²தோ முத்தமத்தேயேவ பாராஜிக’’ந்தி.
‘‘Atthasādhako nāma ‘asukassa bhaṇḍaṃ yadā sakkosi, tadā taṃ avaharā’ti āṇāpeti. Tattha sace paro anantarāyiko hutvā taṃ avaharati, āṇāpakassa āṇattikkhaṇeyeva pārājikaṃ. Parassa vā pana telakumbhiyā pādagghanakaṃ telaṃ avassaṃ pivanakāni upāhanādīni pakkhipati, hatthato muttamatteyeva pārājika’’nti.
து⁴ரஸ்ஸ நிக்கி²பனங் து⁴ரனிக்கே²போ. ஆராமாபி⁴யுஞ்ஜனாதீ³ஸு அத்தனோ ச பரஸ்ஸ ச தா³னக்³க³ஹணேஸு நிருஸ்ஸாஹபா⁴வாபஜ்ஜனங். ஸஹத்தா² அவஹரதீதி ஸஹத்தே²ன க³ண்ஹாதி. ‘‘அஸுகஸ்ஸ ப⁴ண்ட³ங் அவஹரா’’தி அஞ்ஞங் ஆணாபேதீதி எத்தா²பி ஆணாபகஸ்ஸ ஆணத்திக்க²ணேயேவ ஆபத்தி த³ட்ட²ப்³பா³. யதி³ ஏவங் இமஸ்ஸ, அத்த²ஸாத⁴கஸ்ஸ ச கோ விஸேஸோதி? தங்க²ணஞ்ஞேவ க³ஹணே நியுஞ்ஜனங் ஆணத்திகபயோகோ³, காலந்தரேன க³ஹணத்த²ங் நியோகோ³ அத்த²ஸாத⁴கோதி அயமேதேஸங் விஸேஸோ. தேனேவாஹ – ‘‘அஸுகஸ்ஸ ப⁴ண்ட³ங் யதா³ ஸக்கோஸி, ததா³ அவஹராதி ஆணாபேதீ’’தி. எத்த² ச ஆணாபனபயோகோ³வ அத்த²ஸாத⁴கோதி த³ஸ்ஸிதோ, ஸாஹத்தி²கவஸேனபி அத்த²ஸாத⁴கபயோகோ³ பன உபரி ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. து⁴ரனிக்கே²போ பன உபனிக்கி²த்தப⁴ண்ட³வஸேன வேதி³தப்³போ³தி இத³ங் நித³ஸ்ஸனமத்தங். ஆராமாபி⁴யுஞ்ஜனாதீ³ஸுபி தாவகாலிகப⁴ண்ட³தெ³ய்யானங் அதா³னேபி ஏஸேவ நயோ.
Dhurassa nikkhipanaṃ dhuranikkhepo. Ārāmābhiyuñjanādīsu attano ca parassa ca dānaggahaṇesu nirussāhabhāvāpajjanaṃ. Sahatthā avaharatīti sahatthena gaṇhāti. ‘‘Asukassa bhaṇḍaṃ avaharā’’ti aññaṃ āṇāpetīti etthāpi āṇāpakassa āṇattikkhaṇeyeva āpatti daṭṭhabbā. Yadi evaṃ imassa, atthasādhakassa ca ko visesoti? Taṅkhaṇaññeva gahaṇe niyuñjanaṃ āṇattikapayogo, kālantarena gahaṇatthaṃ niyogo atthasādhakoti ayametesaṃ viseso. Tenevāha – ‘‘asukassa bhaṇḍaṃ yadā sakkosi, tadā avaharāti āṇāpetī’’ti. Ettha ca āṇāpanapayogova atthasādhakoti dassito, sāhatthikavasenapi atthasādhakapayogo pana upari āvi bhavissati. Dhuranikkhepo pana upanikkhittabhaṇḍavasena veditabboti idaṃ nidassanamattaṃ. Ārāmābhiyuñjanādīsupi tāvakālikabhaṇḍadeyyānaṃ adānepi eseva nayo.
‘‘ஆணத்திவஸேன புப்³ப³பயோகோ³ வேதி³தப்³போ³’’தி வுத்தத்தா அனந்தராயேன க³ண்ஹந்தஸ்ஸ ‘அஸுகஸ்ஸ ப⁴ண்ட³ங் அவஹரா’தி ஆணாபனங் ப⁴ண்ட³க்³க³ஹணதோ புப்³ப³த்தா புப்³ப³பயோகோ³, பயோகே³ன ஸஹ வத்தமானோ அவஹாரோ ஸஹபயோகோ³, ‘‘அஸுகங் நாம ப⁴ண்ட³ங் ஹரிஸ்ஸாமா’’தி ஸங்வித³ஹித்வா ஸம்மந்தயித்வா அவஹரணங் ஸங்விதா³வஹாரோ. ஸங்கேதகம்மங் நாம புப்³ப³ண்ஹாதி³காலபரிச்சே²த³வஸேன ஸஞ்ஜானநகம்மங், நிமித்தகம்மங் நாம ஸஞ்ஞுப்பாத³னத்த²ங் அக்கி²னிக²ணனாதி³னிமித்தகரணங். டா²னாசாவனவஸேன ஸஹபயோகோ³தி இத³ங் பன நித³ஸ்ஸனமத்தங் த³ட்ட²ப்³ப³ங், கி²லஸங்கமனாதீ³ஸுபி அஸதி ச டா²னாசாவனே ஸஹபயோகோ³ த³ட்ட²ப்³போ³. வுத்தஞ்ஹேதங் மாதிகாட்ட²கதா²யங் (கங்கா²॰ அட்ட²॰ து³தியபாராஜிகவண்ணனா) ‘‘டா²னாசாவனவஸேன கி²லாதீ³னி ஸங்காமெத்வா கெ²த்தாதி³க்³க³ஹணவஸேன ச ஸஹபயோகோ³ வேதி³தப்³போ³’’தி.
‘‘Āṇattivasenapubbapayogo veditabbo’’ti vuttattā anantarāyena gaṇhantassa ‘asukassa bhaṇḍaṃ avaharā’ti āṇāpanaṃ bhaṇḍaggahaṇato pubbattā pubbapayogo, payogena saha vattamāno avahāro sahapayogo, ‘‘asukaṃ nāma bhaṇḍaṃ harissāmā’’ti saṃvidahitvā sammantayitvā avaharaṇaṃ saṃvidāvahāro. Saṅketakammaṃ nāma pubbaṇhādikālaparicchedavasena sañjānanakammaṃ, nimittakammaṃ nāma saññuppādanatthaṃ akkhinikhaṇanādinimittakaraṇaṃ. Ṭhānācāvanavasena sahapayogoti idaṃ pana nidassanamattaṃ daṭṭhabbaṃ, khilasaṅkamanādīsupi asati ca ṭhānācāvane sahapayogo daṭṭhabbo. Vuttañhetaṃ mātikāṭṭhakathāyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. dutiyapārājikavaṇṇanā) ‘‘ṭhānācāvanavasena khilādīni saṅkāmetvā khettādiggahaṇavasena ca sahapayogo veditabbo’’ti.
தே²னோ வுச்சதி சோரோ, தஸ்ஸ பா⁴வோ தெ²ய்யங், தேன அவஹரணங் தெ²ய்யாவஹாரோ. யோ ஹி ஸந்தி⁴ச்சே²தா³தீ³னி கத்வா அதி³ஸ்ஸமானோ அவஹரதி, துலாகூடமானகூடகூடகஹாபணாதீ³ஹி வா வஞ்செத்வா க³ண்ஹாதி, தஸ்ஸேவங் க³ண்ஹதோ அவஹாரோ தெ²ய்யாவஹாரோ. பஸய்ஹ அபி⁴ப⁴வித்வா அவஹரணங் பஸய்ஹாவஹாரோ. யோ ஹி பஸய்ஹ ப³லக்காரேன பரேஸங் ஸந்தகங் க³ண்ஹாதி கா³மகா⁴தகாத³யோ விய, அத்தனோ பத்தப³லிதோ வா வுத்தனயேன அதி⁴கங் க³ண்ஹாதி ராஜப⁴டாத³யோ விய, தஸ்ஸேவங் க³ண்ஹதோ அவஹாரோ பஸய்ஹாவஹாரோ. ப⁴ண்ட³வஸேன ச ஓகாஸவஸேன ச பரிகப்பெத்வா அவஹரணங் பரிகப்பாவஹாரோ. திணபண்ணாதீ³ஹி அங்கு³லிமுத்³தி³காதி³ங் படிச்சா²தெ³த்வா பச்சா² தஸ்ஸ படிச்ச²ன்னஸ்ஸ அவஹரணங் படிச்ச²ன்னாவஹாரோ. குஸங் ஸங்காமெத்வா அவஹரணங் குஸாவஹாரோ.
Theno vuccati coro, tassa bhāvo theyyaṃ, tena avaharaṇaṃ theyyāvahāro. Yo hi sandhicchedādīni katvā adissamāno avaharati, tulākūṭamānakūṭakūṭakahāpaṇādīhi vā vañcetvā gaṇhāti, tassevaṃ gaṇhato avahāro theyyāvahāro. Pasayha abhibhavitvā avaharaṇaṃ pasayhāvahāro. Yo hi pasayha balakkārena paresaṃ santakaṃ gaṇhāti gāmaghātakādayo viya, attano pattabalito vā vuttanayena adhikaṃ gaṇhāti rājabhaṭādayo viya, tassevaṃ gaṇhato avahāro pasayhāvahāro. Bhaṇḍavasena ca okāsavasena ca parikappetvā avaharaṇaṃ parikappāvahāro. Tiṇapaṇṇādīhi aṅgulimuddikādiṃ paṭicchādetvā pacchā tassa paṭicchannassa avaharaṇaṃ paṭicchannāvahāro. Kusaṃ saṅkāmetvā avaharaṇaṃ kusāvahāro.
துலயித்வாதி உபபரிக்கி²த்வா. ஸாமீசீதி வத்தங், ஆபத்தி பன நத்தீ²தி அதி⁴ப்பாயோ. மஹாஜனஸம்மத்³தோ³தி மஹாஜனஸங்கோ²போ⁴. ப⁴ட்டே² ஜனகாயேதி அபக³தே ஜனகாயே. ‘‘இத³ஞ்ச காஸாவங் அத்தனோ ஸந்தகங் கத்வா ஏதஸ்ஸேவ பி⁴க்கு²னோ தே³ஹீ’’தி கிங்காரணா ஏவமாஹ? சீவரஸாமிகேன யஸ்மா து⁴ரனிக்கே²போ கதோ, தஸ்மா தஸ்ஸ அதி³ன்னங் க³ஹேதுங் ந வட்டதி. அவஹாரகோபி விப்படிஸாரஸ்ஸ உப்பன்னகாலதோ பட்டா²ய சீவரஸாமிகங் பரியேஸந்தோ விசரதி ‘‘த³ஸ்ஸாமீ’’தி, சீவரஸாமிகேன ச ‘‘மமேத’’ந்தி வுத்தே ஏதேனபி அவஹாரகேன ஆலயோ பரிச்சத்தோ, தஸ்மா ஏவமாஹ. யதி³ ஏவங் சீவரஸாமிகோயேவ ‘‘அத்தனோ ஸந்தகங் க³ண்ஹாஹீ’’தி கஸ்மா ந வுத்தோதி? உபி⁴ன்னம்பி குக்குச்சவினோத³னத்த²ங். கத²ங்? அவஹாரகஸ்ஸ ‘‘மயா ஸஹத்தே²ன ந தி³ன்னங், ப⁴ண்ட³தெ³ய்யமேத’’ந்தி குக்குச்சங் உப்பஜ்ஜெய்ய, இதரஸ்ஸ ‘‘மயா பட²மங் து⁴ரனிக்கே²பங் கத்வா பச்சா² அதி³ன்னங் க³ஹித’’ந்தி குக்குச்சங் உப்பஜ்ஜெய்யாதி.
Tulayitvāti upaparikkhitvā. Sāmīcīti vattaṃ, āpatti pana natthīti adhippāyo. Mahājanasammaddoti mahājanasaṅkhobho. Bhaṭṭhe janakāyeti apagate janakāye. ‘‘Idañca kāsāvaṃ attano santakaṃ katvā etasseva bhikkhuno dehī’’ti kiṃkāraṇā evamāha? Cīvarasāmikena yasmā dhuranikkhepo kato, tasmā tassa adinnaṃ gahetuṃ na vaṭṭati. Avahārakopi vippaṭisārassa uppannakālato paṭṭhāya cīvarasāmikaṃ pariyesanto vicarati ‘‘dassāmī’’ti, cīvarasāmikena ca ‘‘mameta’’nti vutte etenapi avahārakena ālayo pariccatto, tasmā evamāha. Yadi evaṃ cīvarasāmikoyeva ‘‘attano santakaṃ gaṇhāhī’’ti kasmā na vuttoti? Ubhinnampi kukkuccavinodanatthaṃ. Kathaṃ? Avahārakassa ‘‘mayā sahatthena na dinnaṃ, bhaṇḍadeyyameta’’nti kukkuccaṃ uppajjeyya, itarassa ‘‘mayā paṭhamaṃ dhuranikkhepaṃ katvā pacchā adinnaṃ gahita’’nti kukkuccaṃ uppajjeyyāti.
ஸமக்³க⁴ந்தி அப்பக்³க⁴ங். தா³ருஅத்த²ங் ப²ரதீதி தா³ரூஹி கத்தப்³ப³கிச்சங் ஸாதே⁴தி. மயி ஸந்தேதிஆதி³ ஸப்³ப³ங் ரஞ்ஞா பஸாதே³ன வுத்தங், ‘‘தே²ரேன பன அனநுச்ச²விகங் கத’’ந்தி ந மஞ்ஞிதப்³ப³ங்.
Samagghanti appagghaṃ. Dāruatthaṃ pharatīti dārūhi kattabbakiccaṃ sādheti. Mayi santetiādi sabbaṃ raññā pasādena vuttaṃ, ‘‘therena pana ananucchavikaṃ kata’’nti na maññitabbaṃ.
ஏகதி³வஸங் த³ந்தகட்ட²ச்சே²த³னாதி³னா யா அயங் அக்³க⁴ஹானி வுத்தா, ஸா ஸப்³பா³ ப⁴ண்ட³ஸாமினா
Ekadivasaṃ dantakaṭṭhacchedanādinā yā ayaṃ agghahāni vuttā, sā sabbā bhaṇḍasāminā
கிணித்வா க³ஹிதமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தா, ஸப்³ப³ங் பனேதங் அட்ட²கதா²சரியப்பமாணேன க³ஹேதப்³ப³ங். பாஸாணஞ்ச ஸக்க²ரஞ்ச பாஸாணஸக்க²ரங். தா⁴ரெய்யத்த²ங் விசக்க²ணோதி இமஸ்ஸேவ விவரணங் ‘‘ஆபத்திங் வா அனாபத்திங் வா’’திஆதி³.
Kiṇitvā gahitameva sandhāya vuttā, sabbaṃ panetaṃ aṭṭhakathācariyappamāṇena gahetabbaṃ. Pāsāṇañca sakkharañca pāsāṇasakkharaṃ. Dhāreyyatthaṃ vicakkhaṇoti imasseva vivaraṇaṃ ‘‘āpattiṃ vā anāpattiṃ vā’’tiādi.
பஞ்சவீஸதிஅவஹாரகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Pañcavīsatiavahārakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
அக்க²த³ஸ்ஸாதி எத்த² அக்க²-ஸத்³தே³ன கிர வினிச்ச²யஸாலா வுச்சதி. தத்த² நிஸீதி³த்வா வஜ்ஜாவஜ்ஜங் பஸ்ஸந்தீதி அக்க²த³ஸ்ஸா வுச்சந்தி த⁴ம்மவினிச்ச²னகா. ஹனெய்யுந்தி எத்த² ஹனநங் நாம ஹத்த²பாதா³தீ³ஹி போத²னஞ்சேவ ஸீஸாதி³ச்சே²த³னஞ்ச ஹோதீதி ஆஹ – ‘‘ஹனெய்யுந்தி போதெ²ய்யுஞ்சேவ சி²ந்தெ³ய்யுஞ்சா’’தி. தேனேவ பத³பா⁴ஜனியஞ்ச ‘‘ஹத்தே²ன வா பாதே³ன வா கஸாய வா வெத்தேன வா அட்³ட⁴த³ண்ட³கேன வா சே²ஜ்ஜாய வா ஹனெய்யு’’ந்தி வுத்தங். தத்த² அட்³ட⁴த³ண்ட³கேனாதி த்³விஹத்த²ப்பமாணேன ரஸ்ஸமுக்³க³ரேன வேளுபேஸிகாய வா. சே²ஜ்ஜாயாதி ஹத்த²பாத³ஸீஸாதீ³னங் சே²த³னேன. நீஹரெய்யுந்தி கா³மனிக³மாதி³தோ நீஹரெய்யுங். சோரோஸி…பே॰… தே²னோஸீதி எத்த² ‘‘பரிபா⁴ஸெய்யு’’ந்தி பத³ங் அஜ்ஜா²ஹரித்வா அத்தோ² வேதி³தப்³போ³தி ஆஹ ‘‘சோரோஸீதி ஏவமாதீ³னி ச வத்வா பரிபா⁴ஸெய்யு’’ந்தி.
Akkhadassāti ettha akkha-saddena kira vinicchayasālā vuccati. Tattha nisīditvā vajjāvajjaṃ passantīti akkhadassā vuccanti dhammavinicchanakā. Haneyyunti ettha hananaṃ nāma hatthapādādīhi pothanañceva sīsādicchedanañca hotīti āha – ‘‘haneyyunti potheyyuñceva chindeyyuñcā’’ti. Teneva padabhājaniyañca ‘‘hatthena vā pādena vā kasāya vā vettena vā aḍḍhadaṇḍakena vā chejjāya vā haneyyu’’nti vuttaṃ. Tattha aḍḍhadaṇḍakenāti dvihatthappamāṇena rassamuggarena veḷupesikāya vā. Chejjāyāti hatthapādasīsādīnaṃ chedanena. Nīhareyyunti gāmanigamādito nīhareyyuṃ. Corosi…pe… thenosīti ettha ‘‘paribhāseyyu’’nti padaṃ ajjhāharitvā attho veditabboti āha ‘‘corosīti evamādīni ca vatvā paribhāseyyu’’nti.
93. யங் தங் ப⁴ண்ட³ங் த³ஸ்ஸிதந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. யத்த² யத்த² டி²தந்தி பூ⁴மிஆதீ³ஸு யத்த² யத்த² டி²தங். யதா² யதா² ஆதா³னங் க³ச்ச²தீதி பூ⁴மிஆதீ³ஸு டி²தங் ப⁴ண்ட³ங் ஸப்³ப³ஸோ அக்³க³ஹணேபி யேன யேன ஆகாரேன க³ஹணங் உபக³ச்ச²தி.
93. Yaṃ taṃ bhaṇḍaṃ dassitanti sambandho. Yattha yattha ṭhitanti bhūmiādīsu yattha yattha ṭhitaṃ. Yathā yathā ādānaṃ gacchatīti bhūmiādīsu ṭhitaṃ bhaṇḍaṃ sabbaso aggahaṇepi yena yena ākārena gahaṇaṃ upagacchati.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 2. து³தியபாராஜிகங் • 2. Dutiyapārājikaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 2. து³தியபாராஜிகங் • 2. Dutiyapārājikaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / பஞ்சவீஸதிஅவஹாரகதா²வண்ணனா • Pañcavīsatiavahārakathāvaṇṇanā