Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [55] 5. பஞ்சாவுத⁴ஜாதகவண்ணனா

    [55] 5. Pañcāvudhajātakavaṇṇanā

    யோ அலீனேன சித்தேனாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் ஒஸ்ஸட்ட²வீரியங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஞ்ஹி பி⁴க்கு²ங் ஸத்தா² ஆமந்தெத்வா ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² ஒஸ்ஸட்ட²வீரியோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴க³வா’’தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்கு² புப்³பே³ பண்டி³தா வீரியங் காதுங் யுத்தட்டா²னே வீரியங் கத்வா ரஜ்ஜஸம்பத்திங் பாபுணிங்ஸூ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Yoalīnena cittenāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ossaṭṭhavīriyaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tañhi bhikkhuṃ satthā āmantetvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ossaṭṭhavīriyosī’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhagavā’’ti vutte ‘‘bhikkhu pubbe paṇḍitā vīriyaṃ kātuṃ yuttaṭṭhāne vīriyaṃ katvā rajjasampattiṃ pāpuṇiṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ஸ்மிங் நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே அட்ட²ஸதே ப்³ராஹ்மணே ஸப்³ப³காமேஹி ஸந்தப்பெத்வா லக்க²ணானி புச்சி²ங்ஸு. லக்க²ணகுஸலா ப்³ராஹ்மணா லக்க²ணஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா ‘‘புஞ்ஞஸம்பன்னோ, மஹாராஜ, குமாரோ தும்ஹாகங் அச்சயேன ரஜ்ஜங் பாபுணிஸ்ஸதி, பஞ்சாவுத⁴கம்மே பஞ்ஞாதோ பாகடோ ஜம்பு³தீ³பே அக்³க³புரிஸோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகரிங்ஸு. ராஜா ப்³ராஹ்மணானங் வசனங் ஸுத்வா குமாரஸ்ஸ நாமங் க³ண்ஹந்தோ ‘‘பஞ்சாவுத⁴குமாரோ’’தி நாமங் அகாஸி. அத² நங் விஞ்ஞுதங் பத்வா ஸோளஸவஸ்ஸுத்³தே³ஸே டி²தங் ராஜா ஆமந்தெத்வா ‘‘தாத, ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹாஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘கஸ்ஸ ஸந்திகே உக்³க³ண்ஹாமி, தே³வா’’தி? ‘‘க³ச்ச², தாத, க³ந்தா⁴ரரட்டே² தக்கஸிலனக³ரே தி³ஸாபாமொக்க²ஸ்ஸ ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகே உக்³க³ண்ஹ, இத³ஞ்சஸ்ஸ ஆசரியபா⁴க³ங் த³ஜ்ஜெய்யாஸீ’’தி ஸஹஸ்ஸங் த³த்வா உய்யோஜேஸி. ஸோ தத்த² க³ந்த்வா ஸிப்பங் ஸிக்கி²த்வா ஆசரியேன தி³ன்னங் பஞ்சாவுத⁴ங் க³ஹெத்வா ஆசரியங் வந்தி³த்வா தக்கஸிலனக³ரதோ நிக்க²மித்வா ஸன்னத்³த⁴பஞ்சாவுதோ⁴ பா³ராணஸிமக்³க³ங் படிபஜ்ஜி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa rañño aggamahesiyā kucchismiṃ nibbatti. Tassa nāmaggahaṇadivase aṭṭhasate brāhmaṇe sabbakāmehi santappetvā lakkhaṇāni pucchiṃsu. Lakkhaṇakusalā brāhmaṇā lakkhaṇasampattiṃ disvā ‘‘puññasampanno, mahārāja, kumāro tumhākaṃ accayena rajjaṃ pāpuṇissati, pañcāvudhakamme paññāto pākaṭo jambudīpe aggapuriso bhavissatī’’ti byākariṃsu. Rājā brāhmaṇānaṃ vacanaṃ sutvā kumārassa nāmaṃ gaṇhanto ‘‘pañcāvudhakumāro’’ti nāmaṃ akāsi. Atha naṃ viññutaṃ patvā soḷasavassuddese ṭhitaṃ rājā āmantetvā ‘‘tāta, sippaṃ uggaṇhāhī’’ti āha. ‘‘Kassa santike uggaṇhāmi, devā’’ti? ‘‘Gaccha, tāta, gandhāraraṭṭhe takkasilanagare disāpāmokkhassa ācariyassa santike uggaṇha, idañcassa ācariyabhāgaṃ dajjeyyāsī’’ti sahassaṃ datvā uyyojesi. So tattha gantvā sippaṃ sikkhitvā ācariyena dinnaṃ pañcāvudhaṃ gahetvā ācariyaṃ vanditvā takkasilanagarato nikkhamitvā sannaddhapañcāvudho bārāṇasimaggaṃ paṭipajji.

    ஸோ அந்தராமக்³கே³ ஸிலேஸலோமயக்கே²ன நாம அதி⁴ட்டி²தங் ஏகங் அடவிங் பாபுணி. அத² நங் அடவிமுகே² மனுஸ்ஸா தி³ஸ்வா ‘‘போ⁴ மாணவ, மா இமங் அடவிங் பவிஸ, ஸிலேஸலோமயக்கோ² நாமெத்த² அத்தி², ஸோ தி³ட்ட²தி³ட்டே² மனுஸ்ஸே ஜீவிதக்க²யங் பாபேதீ’’தி வாரயிங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ அத்தானங் தக்கெந்தோ அஸம்பீ⁴தகேஸரஸீஹோ விய அடவிங் பாவிஸியேவ. தஸ்மிங் அடவிமஜ்ஜ²ங் ஸம்பத்தே ஸோ யக்கோ² தாலமத்தோ ஹுத்வா கூடாகா³ரமத்தங் ஸீஸங் பத்தப்பமாணானி அக்கீ²னி, த³கலிமகுளமத்தா த்³வே தா³டா² ச மாபெத்வா ஸேதமுகோ² கப³ரகுச்சி² நீலஹத்த²பாதோ³ ஹுத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ அத்தானங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘கஹங் யாஸி, திட்ட² ப⁴க்கோ²ஸி மே’’தி ஆஹ. அத² நங் போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘யக்க², அஹங் அத்தானங் தக்கெத்வா இத⁴ பவிட்டோ², த்வங் அப்பமத்தோ ஹுத்வா மங் உபக³ச்செ²ய்யாஸி. விஸபீதேன ஹி ஸரேன தங் விஜ்ஜி²த்வா எத்தே²வ பாதெஸ்ஸாமீ’’தி ஸந்தஜ்ஜெத்வா ஹலாஹலவிஸபீதங் ஸரங் ஸன்னய்ஹித்வா முஞ்சி, ஸோ யக்க²ஸ்ஸ லோமேஸுயேவ அல்லீயி. ததோ அஞ்ஞங், ததோ அஞ்ஞந்தி ஏவங் பஞ்ஞாஸ ஸரே முஞ்சி, ஸப்³பே³ தஸ்ஸ லோமேஸுயேவ அல்லீயிங்ஸு. யக்கோ² ஸப்³பே³பி தே ஸரே போ²டெத்வா அத்தனோ பாத³மூலேயேவ பாதெத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் உபஸங்கமி.

    So antarāmagge silesalomayakkhena nāma adhiṭṭhitaṃ ekaṃ aṭaviṃ pāpuṇi. Atha naṃ aṭavimukhe manussā disvā ‘‘bho māṇava, mā imaṃ aṭaviṃ pavisa, silesalomayakkho nāmettha atthi, so diṭṭhadiṭṭhe manusse jīvitakkhayaṃ pāpetī’’ti vārayiṃsu. Bodhisatto attānaṃ takkento asambhītakesarasīho viya aṭaviṃ pāvisiyeva. Tasmiṃ aṭavimajjhaṃ sampatte so yakkho tālamatto hutvā kūṭāgāramattaṃ sīsaṃ pattappamāṇāni akkhīni, dakalimakuḷamattā dve dāṭhā ca māpetvā setamukho kabarakucchi nīlahatthapādo hutvā bodhisattassa attānaṃ dassetvā ‘‘kahaṃ yāsi, tiṭṭha bhakkhosi me’’ti āha. Atha naṃ bodhisatto ‘‘yakkha, ahaṃ attānaṃ takketvā idha paviṭṭho, tvaṃ appamatto hutvā maṃ upagaccheyyāsi. Visapītena hi sarena taṃ vijjhitvā ettheva pātessāmī’’ti santajjetvā halāhalavisapītaṃ saraṃ sannayhitvā muñci, so yakkhassa lomesuyeva allīyi. Tato aññaṃ, tato aññanti evaṃ paññāsa sare muñci, sabbe tassa lomesuyeva allīyiṃsu. Yakkho sabbepi te sare phoṭetvā attano pādamūleyeva pātetvā bodhisattaṃ upasaṅkami.

    போ³தி⁴ஸத்தோ புனபி தங் தஜ்ஜெத்வா க²க்³க³ங் கட்³டி⁴த்வா பஹரி, தெத்திங்ஸங்கு³லாயதோ க²க்³கோ³ லோமேஸுயேவ அல்லீயி. அத² நங் கணயேன பஹரி, ஸோபி லோமேஸுயேவ அல்லீயி. தஸ்ஸ அல்லீனபா⁴வங் ஞத்வா முக்³க³ரேன பஹரி, ஸோபி லோமேஸுயேவ அல்லீயி. தஸ்ஸ அல்லீனபா⁴வங் ஞத்வா குந்தேன பஹரி, ஸோபி லோமேஸுயேவ அல்லீயி. தஸ்ஸ அல்லீனபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘போ⁴ யக்க²ன, தே அஹங் ‘பஞ்சாவுத⁴குமாரோ நாமா’தி ஸுதபுப்³போ³, அஹங் தயா அதி⁴ட்டி²தங் அடவிங் பவிஸந்தோ ந த⁴னுஆதீ³னி தக்கெத்வா பவிட்டோ², அத்தானங்யேவ பன தக்கெத்வா பவிட்டோ², அஜ்ஜ தங் போதெ²த்வா சுண்ணவிசுண்ணங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி உன்னாதெ³ந்தோ அத்தானங் தக்கெத்வா த³க்கி²ணஹத்தே²ன யக்க²ங் பஹரி, ஹத்தோ² லோமேஸுயேவ அல்லீயி. வாமஹத்தே²ன பஹரி, ஸோபி அல்லீயி. த³க்கி²ணபாதே³ன பஹரி, ஸோபி அல்லீயி. வாமபாதே³ன பஹரி, ஸோபி அல்லீயி. ‘‘ஸீஸேன தங் போதெ²த்வா சுண்ணவிசுண்ணங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஸீஸேன பஹரி, தம்பி லோமேஸுயேவ அல்லீயி. ஸோ பஞ்சொட்³டி³தோ பஞ்சஸு டா²னேஸு ப³த்³தோ⁴ ஓலம்ப³ந்தோபி நிப்³ப⁴யோ நிஸ்ஸாரஜ்ஜோவ அஹோஸி.

    Bodhisatto punapi taṃ tajjetvā khaggaṃ kaḍḍhitvā pahari, tettiṃsaṅgulāyato khaggo lomesuyeva allīyi. Atha naṃ kaṇayena pahari, sopi lomesuyeva allīyi. Tassa allīnabhāvaṃ ñatvā muggarena pahari, sopi lomesuyeva allīyi. Tassa allīnabhāvaṃ ñatvā kuntena pahari, sopi lomesuyeva allīyi. Tassa allīnabhāvaṃ ñatvā ‘‘bho yakkhana, te ahaṃ ‘pañcāvudhakumāro nāmā’ti sutapubbo, ahaṃ tayā adhiṭṭhitaṃ aṭaviṃ pavisanto na dhanuādīni takketvā paviṭṭho, attānaṃyeva pana takketvā paviṭṭho, ajja taṃ pothetvā cuṇṇavicuṇṇaṃ karissāmī’’ti unnādento attānaṃ takketvā dakkhiṇahatthena yakkhaṃ pahari, hattho lomesuyeva allīyi. Vāmahatthena pahari, sopi allīyi. Dakkhiṇapādena pahari, sopi allīyi. Vāmapādena pahari, sopi allīyi. ‘‘Sīsena taṃ pothetvā cuṇṇavicuṇṇaṃ karissāmī’’ti sīsena pahari, tampi lomesuyeva allīyi. So pañcoḍḍito pañcasu ṭhānesu baddho olambantopi nibbhayo nissārajjova ahosi.

    யக்கோ² சிந்தேஸி ‘‘அயங் ஏகோ புரிஸஸீஹோ புரிஸாஜானீயோ, ந புரிஸமத்தோவ, மாதி³ஸேன நாமஸ்ஸ யக்கே²ன க³ஹிதஸ்ஸ ஸந்தாஸமத்தம்பி ந ப⁴விஸ்ஸதி, மயா இமங் மக்³க³ங் ஹனந்தேன ஏகோபி ஏவரூபோ புரிஸோ ந தி³ட்ட²புப்³போ³, கஸ்மா நு கோ² ஏஸ ந பா⁴யதீ’’தி. ஸோ தங் கா²தி³துங் அவிஸஹந்தோ ‘‘கஸ்மா நு கோ², த்வங் மாணவ, மரணப⁴யங் ந பா⁴யஸீ’’தி புச்சி². ‘‘கிங்காரணா, யக்க², பா⁴யிஸ்ஸாமி. ஏகஸ்மிஞ்ஹி அத்தபா⁴வே ஏகங் மரணங் நியதமேவ, அபிச மய்ஹங் குச்சி²ம்ஹி வஜிராவுத⁴ங் அத்தி². ஸசே மங் கா²தி³ஸ்ஸஸி, தங் ஆவுத⁴ங் ஜீராபேதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸஸி, தங் தே அந்தானி க²ண்டா³க²ண்டி³கங் சி²ந்தி³த்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபெஸ்ஸதி. இதி உபோ⁴பி நஸ்ஸிஸ்ஸாம, இமினா காரணேனாஹங் ந பா⁴யாமீ’’தி. இத³ங் கிர போ³தி⁴ஸத்தோ அத்தனோ அப்³ப⁴ந்தரே ஞாணாவுத⁴ங் ஸந்தா⁴ய கதே²ஸி. தங் ஸுத்வா யக்கோ² சிந்தேஸி ‘‘அயங் மாணவோ ஸச்சமேவ ப⁴ணதி, இமஸ்ஸ புரிஸஸீஹஸ்ஸ ஸரீரதோ முக்³க³பீ³ஜமத்தம்பி மங்ஸக²ண்ட³ங் மய்ஹங் குச்சி² ஜீரேதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸதி, விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸாமி ந’’ந்தி மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ போ³தி⁴ஸத்தங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ‘‘மாணவ, புரிஸஸீஹோ த்வங், ந தே அஹங் மங்ஸங் கா²தி³ஸ்ஸாமி, த்வங் அஜ்ஜ ராஹுமுகா² முத்தசந்தோ³ விய மம ஹத்த²தோ முச்சித்வா ஞாதிஸுஹஜ்ஜமண்ட³லங் தோஸெந்தோ யாஹீ’’தி ஆஹ.

    Yakkho cintesi ‘‘ayaṃ eko purisasīho purisājānīyo, na purisamattova, mādisena nāmassa yakkhena gahitassa santāsamattampi na bhavissati, mayā imaṃ maggaṃ hanantena ekopi evarūpo puriso na diṭṭhapubbo, kasmā nu kho esa na bhāyatī’’ti. So taṃ khādituṃ avisahanto ‘‘kasmā nu kho, tvaṃ māṇava, maraṇabhayaṃ na bhāyasī’’ti pucchi. ‘‘Kiṃkāraṇā, yakkha, bhāyissāmi. Ekasmiñhi attabhāve ekaṃ maraṇaṃ niyatameva, apica mayhaṃ kucchimhi vajirāvudhaṃ atthi. Sace maṃ khādissasi, taṃ āvudhaṃ jīrāpetuṃ na sakkhissasi, taṃ te antāni khaṇḍākhaṇḍikaṃ chinditvā jīvitakkhayaṃ pāpessati. Iti ubhopi nassissāma, iminā kāraṇenāhaṃ na bhāyāmī’’ti. Idaṃ kira bodhisatto attano abbhantare ñāṇāvudhaṃ sandhāya kathesi. Taṃ sutvā yakkho cintesi ‘‘ayaṃ māṇavo saccameva bhaṇati, imassa purisasīhassa sarīrato muggabījamattampi maṃsakhaṇḍaṃ mayhaṃ kucchi jīretuṃ na sakkhissati, vissajjessāmi na’’nti maraṇabhayatajjito bodhisattaṃ vissajjetvā ‘‘māṇava, purisasīho tvaṃ, na te ahaṃ maṃsaṃ khādissāmi, tvaṃ ajja rāhumukhā muttacando viya mama hatthato muccitvā ñātisuhajjamaṇḍalaṃ tosento yāhī’’ti āha.

    அத² நங் போ³தி⁴ஸத்தோ ஆஹ – ‘‘யக்க², அஹங் தாவ க³ச்சி²ஸ்ஸாமி, த்வங் பன புப்³பே³பி அகுஸலங் கத்வா லுத்³தோ³ லோஹிதபாணி பரருஹிரமங்ஸப⁴க்கோ² யக்கோ² ஹுத்வா நிப்³ப³த்தோ. ஸசே இதா⁴பி ட²த்வா அகுஸலமேவ கரிஸ்ஸஸி, அந்த⁴காரா அந்த⁴காரமேவ க³மிஸ்ஸஸி, மங் தி³ட்ட²காலதோ பட்டா²ய பன ந ஸக்கா தயா அகுஸலங் காதுங், பாணாதிபாதகம்மங் நாம நிரயே திரச்சா²னயோனியங் பெத்திவிஸயே அஸுரகாயே ச நிப்³ப³த்தேதி, மனுஸ்ஸேஸு நிப்³ப³த்தனிப்³ப³த்தட்டா²னே அப்பாயுகஸங்வத்தனிகங் ஹோதீ’’தி ஏவமாதி³னா நயேன பஞ்சன்னங் து³ஸ்ஸீல்யகம்மானங் ஆதீ³னவங், பஞ்சன்னங் ஸீலானங் ஆனிஸங்ஸஞ்ச கதெ²த்வா நானாகாரணேஹி யக்க²ங் தஜ்ஜெத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா த³மெத்வா நிப்³பி³ஸேவனங் கத்வா பஞ்சஸு ஸீலேஸு பதிட்டா²பெத்வா தஸ்ஸாயேவ நங் அடவியா ப³லிபடிக்³கா³ஹகங் தே³வதங் கத்வா அப்பமாதே³ன ஓவதி³த்வா அடவிதோ நிக்க²மித்வா அடவிமுகே² மனுஸ்ஸானங் ஆசிக்கி²த்வா ஸன்னத்³த⁴பஞ்சாவுதோ⁴ பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா மாதாபிதரோ தி³ஸ்வா அபரபா⁴கே³ ரஜ்ஜே பதிட்டா²ய த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரெந்தோ தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா யதா²கம்மங் க³தோ.

    Atha naṃ bodhisatto āha – ‘‘yakkha, ahaṃ tāva gacchissāmi, tvaṃ pana pubbepi akusalaṃ katvā luddo lohitapāṇi pararuhiramaṃsabhakkho yakkho hutvā nibbatto. Sace idhāpi ṭhatvā akusalameva karissasi, andhakārā andhakārameva gamissasi, maṃ diṭṭhakālato paṭṭhāya pana na sakkā tayā akusalaṃ kātuṃ, pāṇātipātakammaṃ nāma niraye tiracchānayoniyaṃ pettivisaye asurakāye ca nibbatteti, manussesu nibbattanibbattaṭṭhāne appāyukasaṃvattanikaṃ hotī’’ti evamādinā nayena pañcannaṃ dussīlyakammānaṃ ādīnavaṃ, pañcannaṃ sīlānaṃ ānisaṃsañca kathetvā nānākāraṇehi yakkhaṃ tajjetvā dhammaṃ desetvā dametvā nibbisevanaṃ katvā pañcasu sīlesu patiṭṭhāpetvā tassāyeva naṃ aṭaviyā balipaṭiggāhakaṃ devataṃ katvā appamādena ovaditvā aṭavito nikkhamitvā aṭavimukhe manussānaṃ ācikkhitvā sannaddhapañcāvudho bārāṇasiṃ gantvā mātāpitaro disvā aparabhāge rajje patiṭṭhāya dhammena rajjaṃ kārento dānādīni puññāni katvā yathākammaṃ gato.

    ஸத்தா²பி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Satthāpi imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā abhisambuddho hutvā imaṃ gāthamāha –

    55.

    55.

    ‘‘யோ அலீனேன சித்தேன, அலீனமனஸோ நரோ;

    ‘‘Yo alīnena cittena, alīnamanaso naro;

    பா⁴வேதி குஸலங் த⁴ம்மங், யோக³க்கே²மஸ்ஸ பத்தியா;

    Bhāveti kusalaṃ dhammaṃ, yogakkhemassa pattiyā;

    பாபுணே அனுபுப்³பே³ன, ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²ய’’ந்தி.

    Pāpuṇe anupubbena, sabbasaṃyojanakkhaya’’nti.

    தத்ராயங் பிண்ட³த்தோ² – யோ புரிஸோ அலீனேன அஸங்குடிதேன சித்தேன பகதியாபி அலீனமனோ அலீனஜ்ஜா²ஸயோவ ஹுத்வா அனவஜ்ஜட்டே²ன குஸலங் ஸத்ததிங் ஸபோ³தி⁴பக்கி²யபே⁴த³ங் த⁴ம்மங் பா⁴வேதி வட்³டே⁴தி, விஸாலேன சித்தேன விபஸ்ஸனங் அனுயுஞ்ஜதி சதூஹி யோகே³ஹி கே²மஸ்ஸ நிப்³பா³னஸ்ஸ பத்தியா, ஸோ ஏவங் ஸப்³ப³ஸங்கா²ரேஸு ‘‘அனிச்சங் து³க்க²ங் அனத்தா’’தி திலக்க²ணங் ஆரோபெத்வா தருணவிபஸ்ஸனதோ பட்டா²ய உப்பன்னே போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மே பா⁴வெந்தோ அனுபுப்³பே³ன ஏகஸங்யோஜனம்பி அனவஸேஸெத்வா ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²யகரஸ்ஸ சதுத்த²மக்³க³ஸ்ஸ பரியோஸானே உப்பன்னத்தா ‘‘ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²யோ’’தி ஸங்க்²யங் க³தங் அரஹத்தங் பாபுணெய்யாதி.

    Tatrāyaṃ piṇḍattho – yo puriso alīnena asaṃkuṭitena cittena pakatiyāpi alīnamano alīnajjhāsayova hutvā anavajjaṭṭhena kusalaṃ sattatiṃ sabodhipakkhiyabhedaṃ dhammaṃ bhāveti vaḍḍheti, visālena cittena vipassanaṃ anuyuñjati catūhi yogehi khemassa nibbānassa pattiyā, so evaṃ sabbasaṅkhāresu ‘‘aniccaṃ dukkhaṃ anattā’’ti tilakkhaṇaṃ āropetvā taruṇavipassanato paṭṭhāya uppanne bodhipakkhiyadhamme bhāvento anupubbena ekasaṃyojanampi anavasesetvā sabbasaṃyojanakkhayakarassa catutthamaggassa pariyosāne uppannattā ‘‘sabbasaṃyojanakkhayo’’ti saṅkhyaṃ gataṃ arahattaṃ pāpuṇeyyāti.

    ஏவங் ஸத்தா² அரஹத்தேன த⁴ம்மதே³ஸனாய கூடங் க³ஹெத்வா மத்த²கே சத்தாரி ஸச்சானி பகாஸேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ஸோ பி⁴க்கு² அரஹத்தங் பாபுணி. ஸத்தா² அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ யக்கோ² அங்கு³லிமாலோ அஹோஸி, பஞ்சாவுத⁴குமாரோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Evaṃ satthā arahattena dhammadesanāya kūṭaṃ gahetvā matthake cattāri saccāni pakāsesi, saccapariyosāne so bhikkhu arahattaṃ pāpuṇi. Satthā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā yakkho aṅgulimālo ahosi, pañcāvudhakumāro pana ahameva ahosi’’nti.

    பஞ்சாவுத⁴ஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.

    Pañcāvudhajātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 55. பஞ்சாவுத⁴ஜாதகங் • 55. Pañcāvudhajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact