Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[518] 8. பண்ட³ரனாக³ராஜஜாதகவண்ணனா
[518] 8. Paṇḍaranāgarājajātakavaṇṇanā
விகிண்ணவாசந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ முஸாவாத³ங் கத்வா தே³வத³த்தஸ்ஸ பத²விப்பவேஸனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ததா³ ஹி ஸத்தா² பி⁴க்கூ²ஹி தஸ்ஸ அவண்ணே கதி²தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி தே³வத³த்தோ முஸாவாத³ங் கத்வா பத²விங் பவிட்டோ²யேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Vikiṇṇavācanti idaṃ satthā jetavane viharanto musāvādaṃ katvā devadattassa pathavippavesanaṃ ārabbha kathesi. Tadā hi satthā bhikkhūhi tassa avaṇṇe kathite ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi devadatto musāvādaṃ katvā pathaviṃ paviṭṭhoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே பஞ்சஸதவாணிஜா நாவாய ஸமுத்³த³ங் பக்க²ந்தி³த்வா ஸத்தமே தி³வஸே அதீரத³ஸ்ஸனியா நாவாய ஸமுத்³த³பிட்டே² பி⁴ன்னாய ட²பெத்வா ஏகங் அவஸேஸா மச்ச²கச்ச²பப⁴க்கா² அஹேஸுங், ஏகோ பன வாதவேகே³ன கரம்பியபட்டனங் நாம பாபுணி. ஸோ ஸமுத்³த³தோ உத்தரித்வா நக்³க³போ⁴கோ³ தஸ்மிங் பட்டனேயேவ பி⁴க்கா²ய சரி. தமேனங் மனுஸ்ஸா ‘‘அயங் ஸமணோ அப்பிச்சோ² ஸந்துட்டோ²’’தி ஸம்பா⁴வெத்வா ஸக்காரங் கரிங்ஸு. ஸோ ‘‘லத்³தோ⁴ மே ஜீவிகூபாயோ’’தி தேஸு நிவாஸனபாருபனங் தெ³ந்தேஸுபி ந இச்சி². தே ‘‘நத்தி² இதோ உத்தரி அப்பிச்சோ² ஸமணோ’’தி பி⁴ய்யோ பி⁴ய்யோ பஸீதி³த்வா தஸ்ஸ அஸ்ஸமபத³ங் கத்வா தத்த² நங் நிவாஸாபேஸுங். ஸோ ‘‘கரம்பியஅசேலோ’’தி பஞ்ஞாயி. தஸ்ஸ தத்த² வஸந்தஸ்ஸ மஹாலாப⁴ஸக்காரோ உத³பாதி³.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente pañcasatavāṇijā nāvāya samuddaṃ pakkhanditvā sattame divase atīradassaniyā nāvāya samuddapiṭṭhe bhinnāya ṭhapetvā ekaṃ avasesā macchakacchapabhakkhā ahesuṃ, eko pana vātavegena karampiyapaṭṭanaṃ nāma pāpuṇi. So samuddato uttaritvā naggabhogo tasmiṃ paṭṭaneyeva bhikkhāya cari. Tamenaṃ manussā ‘‘ayaṃ samaṇo appiccho santuṭṭho’’ti sambhāvetvā sakkāraṃ kariṃsu. So ‘‘laddho me jīvikūpāyo’’ti tesu nivāsanapārupanaṃ dentesupi na icchi. Te ‘‘natthi ito uttari appiccho samaṇo’’ti bhiyyo bhiyyo pasīditvā tassa assamapadaṃ katvā tattha naṃ nivāsāpesuṃ. So ‘‘karampiyaacelo’’ti paññāyi. Tassa tattha vasantassa mahālābhasakkāro udapādi.
ஏகோ நாக³ராஜாபிஸ்ஸ ஸுபண்ணராஜா ச உபட்டா²னங் ஆக³ச்ச²ந்தி. தேஸு நாக³ராஜா நாமேன பண்ட³ரோ நாம. அதே²கதி³வஸங் ஸுபண்ணராஜா தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னோ ஏவமாஹ – ‘‘ப⁴ந்தே, அம்ஹாகங் ஞாதகா நாகே³ க³ண்ஹந்தா ப³ஹூ வினஸ்ஸந்தி, ஏதேஸங் நாகா³னங் க³ஹணனியாமங் மயங் ந ஜானாம, கு³ய்ஹகாரணங் கிர தேஸங் அத்தி², ஸக்குணெய்யாத² நு கோ² தும்ஹே ஏதே பியாயமானா விய தங் காரணங் புச்சி²து’’ந்தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ஸுபண்ணராஜே வந்தி³த்வா பக்கந்தே நாக³ராஜஸ்ஸ ஆக³தகாலே வந்தி³த்வா நிஸின்னங் நாக³ராஜானங் புச்சி² – ‘‘நாக³ராஜ, ஸுபண்ணா கிர தும்ஹே க³ண்ஹந்தா ப³ஹூ வினஸ்ஸந்தி, தும்ஹே க³ண்ஹந்தா கத²ங் க³ண்ஹிதுங் ந ஸக்கொந்தீ’’தி. ப⁴ந்தே, இத³ங் அம்ஹாகங் கு³ய்ஹங் ரஹஸ்ஸங், மயா இமங் கதெ²ந்தேன ஞாதிஸங்க⁴ஸ்ஸ மரணங் ஆஹடங் ஹோதீதி. கிங் பன த்வங், ஆவுஸோ, ‘‘அயங் அஞ்ஞஸ்ஸ கதெ²ஸ்ஸதீ’’தி ஏவங்ஸஞ்ஞீ ஹோஸி, நாஹங் அஞ்ஞஸ்ஸ கதெ²ஸ்ஸாமி, அத்தனா பன ஜானிதுகாமதாய புச்சா²மி, த்வங் மய்ஹங் ஸத்³த³ஹித்வா நிப்³ப⁴யோ ஹுத்வா கதே²ஹீதி. நாக³ராஜா ‘‘ந கதெ²ஸ்ஸாமி, ப⁴ந்தே’’தி வந்தி³த்வா பக்காமி. புனதி³வஸேபி புச்சி², ததா²பிஸ்ஸ ந கதே²ஸி.
Eko nāgarājāpissa supaṇṇarājā ca upaṭṭhānaṃ āgacchanti. Tesu nāgarājā nāmena paṇḍaro nāma. Athekadivasaṃ supaṇṇarājā tassa santikaṃ gantvā vanditvā ekamantaṃ nisinno evamāha – ‘‘bhante, amhākaṃ ñātakā nāge gaṇhantā bahū vinassanti, etesaṃ nāgānaṃ gahaṇaniyāmaṃ mayaṃ na jānāma, guyhakāraṇaṃ kira tesaṃ atthi, sakkuṇeyyātha nu kho tumhe ete piyāyamānā viya taṃ kāraṇaṃ pucchitu’’nti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā supaṇṇarāje vanditvā pakkante nāgarājassa āgatakāle vanditvā nisinnaṃ nāgarājānaṃ pucchi – ‘‘nāgarāja, supaṇṇā kira tumhe gaṇhantā bahū vinassanti, tumhe gaṇhantā kathaṃ gaṇhituṃ na sakkontī’’ti. Bhante, idaṃ amhākaṃ guyhaṃ rahassaṃ, mayā imaṃ kathentena ñātisaṅghassa maraṇaṃ āhaṭaṃ hotīti. Kiṃ pana tvaṃ, āvuso, ‘‘ayaṃ aññassa kathessatī’’ti evaṃsaññī hosi, nāhaṃ aññassa kathessāmi, attanā pana jānitukāmatāya pucchāmi, tvaṃ mayhaṃ saddahitvā nibbhayo hutvā kathehīti. Nāgarājā ‘‘na kathessāmi, bhante’’ti vanditvā pakkāmi. Punadivasepi pucchi, tathāpissa na kathesi.
அத² நங் ததியதி³வஸே ஆக³ந்த்வா நிஸின்னங், ‘‘நாக³ராஜ, அஜ்ஜ ததியோ தி³வஸோ, மம புச்ச²ந்தஸ்ஸ கிமத்த²ங் ந கதே²ஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘தும்ஹே அஞ்ஞஸ்ஸ ஆசிக்கி²ஸ்ஸதா²’’தி ப⁴யேன, ப⁴ந்தேதி. கஸ்ஸசி ந கதெ²ஸ்ஸாமி, நிப்³ப⁴யோ கதே²ஹீதி. ‘‘தேன ஹி, ப⁴ந்தே, அஞ்ஞஸ்ஸ மா கத²யித்தா²’’தி படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, மயங் மஹந்தே மஹந்தே பாஸாணே கி³லித்வா பா⁴ரியா ஹுத்வா நிபஜ்ஜித்வா ஸுபண்ணானங் ஆக³மனகாலே முக²ங் நிப்³பா³ஹெத்வா த³ந்தே விவரித்வா ஸுபண்ணே ட³ங்ஸிதுங் அச்சா²ம, தே ஆக³ந்த்வா அம்ஹாகங் ஸீஸங் க³ண்ஹந்தி, தேஸங் அம்ஹே க³ருபா⁴ரே ஹுத்வா நிபன்னே உத்³த⁴ரிதுங் வாயமந்தானஞ்ஞேவ உத³கங் ஒத்த²ரதி. தே ஸீத³ந்தா அந்தோஉத³கேயேவ மரந்தி, இமினா காரணேன ப³ஹூ ஸுபண்ணா வினஸ்ஸந்தி, தேஸங் அம்ஹே க³ண்ஹந்தானங் கிங் ஸீஸேன க³ஹிதேன, பா³லா நங்கு³ட்டே² க³ஹெத்வா அம்ஹே ஹெட்டா²ஸீஸகே கத்வா க³ஹிதங் கோ³சரங் முகே²ன ச²ட்³டா³பெத்வா லஹுகே கத்வா க³ந்துங் ஸக்கொந்தீ’’தி ஸோ அத்தனோ ரஹஸ்ஸகாரணங் தஸ்ஸ து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ கதே²ஸி.
Atha naṃ tatiyadivase āgantvā nisinnaṃ, ‘‘nāgarāja, ajja tatiyo divaso, mama pucchantassa kimatthaṃ na kathesī’’ti āha. ‘‘Tumhe aññassa ācikkhissathā’’ti bhayena, bhanteti. Kassaci na kathessāmi, nibbhayo kathehīti. ‘‘Tena hi, bhante, aññassa mā kathayitthā’’ti paṭiññaṃ gahetvā, ‘‘bhante, mayaṃ mahante mahante pāsāṇe gilitvā bhāriyā hutvā nipajjitvā supaṇṇānaṃ āgamanakāle mukhaṃ nibbāhetvā dante vivaritvā supaṇṇe ḍaṃsituṃ acchāma, te āgantvā amhākaṃ sīsaṃ gaṇhanti, tesaṃ amhe garubhāre hutvā nipanne uddharituṃ vāyamantānaññeva udakaṃ ottharati. Te sīdantā antoudakeyeva maranti, iminā kāraṇena bahū supaṇṇā vinassanti, tesaṃ amhe gaṇhantānaṃ kiṃ sīsena gahitena, bālā naṅguṭṭhe gahetvā amhe heṭṭhāsīsake katvā gahitaṃ gocaraṃ mukhena chaḍḍāpetvā lahuke katvā gantuṃ sakkontī’’ti so attano rahassakāraṇaṃ tassa dussīlassa kathesi.
அத² தஸ்மிங் பக்கந்தே ஸுபண்ணராஜா ஆக³ந்த்வா கரம்பியஅசேலங் வந்தி³த்வா ‘‘கிங், ப⁴ந்தே, புச்சி²தங் தே நாக³ராஜஸ்ஸ கு³ய்ஹகாரண’’ந்தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ஆமாவுஸோ’’தி வத்வா ஸப்³ப³ங் தேன கதி²தனியாமேனேவ கதே²ஸி. தங் ஸுத்வா ஸுபண்ணோ ‘‘நாக³ராஜேன அயுத்தங் கதங், ஞாதீனங் நாம நஸ்ஸனநியாமோ பரஸ்ஸ ந கதே²தப்³போ³, ஹோது, அஜ்ஜேவ மயா ஸுபண்ணவாதங் கத்வா பட²மங் ஏதமேவ க³ஹேதுங் வட்டதீ’’தி ஸுபண்ணவாதங் கத்வா பண்ட³ரனாக³ராஜானங் நங்கு³ட்டே² க³ஹெத்வா ஹெட்டா²ஸீஸங் கத்வா க³ஹிதகோ³சரங் ச²ட்³டா³பெத்வா உப்பதித்வா ஆகாஸங் பக்க²ந்தி³. பண்ட³ரோ ஆகாஸே ஹெட்டா²ஸீஸகங் ஓலம்ப³ந்தோ ‘‘மயாவ மம து³க்க²ங் ஆப⁴த’’ந்தி பரிதே³வந்தோ ஆஹ –
Atha tasmiṃ pakkante supaṇṇarājā āgantvā karampiyaacelaṃ vanditvā ‘‘kiṃ, bhante, pucchitaṃ te nāgarājassa guyhakāraṇa’’nti āha. So ‘‘āmāvuso’’ti vatvā sabbaṃ tena kathitaniyāmeneva kathesi. Taṃ sutvā supaṇṇo ‘‘nāgarājena ayuttaṃ kataṃ, ñātīnaṃ nāma nassananiyāmo parassa na kathetabbo, hotu, ajjeva mayā supaṇṇavātaṃ katvā paṭhamaṃ etameva gahetuṃ vaṭṭatī’’ti supaṇṇavātaṃ katvā paṇḍaranāgarājānaṃ naṅguṭṭhe gahetvā heṭṭhāsīsaṃ katvā gahitagocaraṃ chaḍḍāpetvā uppatitvā ākāsaṃ pakkhandi. Paṇḍaro ākāse heṭṭhāsīsakaṃ olambanto ‘‘mayāva mama dukkhaṃ ābhata’’nti paridevanto āha –
258.
258.
‘‘விகிண்ணவாசங் அனிகு³ய்ஹமந்தங், அஸஞ்ஞதங் அபரிசக்கி²தாரங்;
‘‘Vikiṇṇavācaṃ aniguyhamantaṃ, asaññataṃ aparicakkhitāraṃ;
ப⁴யங் தமன்வேதி ஸயங் அபோ³த⁴ங், நாக³ங் யதா² பண்ட³ரகங் ஸுபண்ணோ.
Bhayaṃ tamanveti sayaṃ abodhaṃ, nāgaṃ yathā paṇḍarakaṃ supaṇṇo.
259.
259.
‘‘யோ கு³ய்ஹமந்தங் பரிரக்க²ணெய்யங், மோஹா நரோ ஸங்ஸதி ஹாஸமானோ;
‘‘Yo guyhamantaṃ parirakkhaṇeyyaṃ, mohā naro saṃsati hāsamāno;
தங் பி⁴ன்னமந்தங் ப⁴யமன்வேதி கி²ப்பங், நாக³ங் யதா² பண்ட³ரகங் ஸுபண்ணோ.
Taṃ bhinnamantaṃ bhayamanveti khippaṃ, nāgaṃ yathā paṇḍarakaṃ supaṇṇo.
260.
260.
‘‘நானுமித்தோ க³ருங் அத்த²ங், கு³ய்ஹங் வேதி³துமரஹதி;
‘‘Nānumitto garuṃ atthaṃ, guyhaṃ veditumarahati;
ஸுமித்தோ ச அஸம்பு³த்³த⁴ங், ஸம்பு³த்³த⁴ங் வா அனத்த²வா.
Sumitto ca asambuddhaṃ, sambuddhaṃ vā anatthavā.
261.
261.
‘‘விஸ்ஸாஸமாபஜ்ஜிமஹங் அசேலங், ஸமணோ அயங் ஸம்மதோ பா⁴விதத்தோ;
‘‘Vissāsamāpajjimahaṃ acelaṃ, samaṇo ayaṃ sammato bhāvitatto;
தஸ்ஸாஹமக்கி²ங் விவரிங் கு³ய்ஹமத்த²ங், அதீதமத்தோ² கபணங் ருதா³மி.
Tassāhamakkhiṃ vivariṃ guyhamatthaṃ, atītamattho kapaṇaṃ rudāmi.
262.
262.
‘‘தஸ்ஸாஹங் பரமங் ப்³ரஹ்மே கு³ய்ஹங், வாசங் ஹிமங் நாஸக்கி²ங் ஸங்யமேதுங்;
‘‘Tassāhaṃ paramaṃ brahme guyhaṃ, vācaṃ himaṃ nāsakkhiṃ saṃyametuṃ;
தப்பக்க²தோ ஹி ப⁴யமாக³தங் மமங், அதீதமத்தோ² கபணங் ருதா³மி.
Tappakkhato hi bhayamāgataṃ mamaṃ, atītamattho kapaṇaṃ rudāmi.
263.
263.
‘‘யோ வே நரோ ஸுஹத³ங் மஞ்ஞமானோ, கு³ய்ஹமத்த²ங் ஸங்ஸதி து³க்குலீனே;
‘‘Yo ve naro suhadaṃ maññamāno, guyhamatthaṃ saṃsati dukkulīne;
தோ³ஸா ப⁴யா அத²வா ராக³ரத்தா, பல்லத்தி²தோ பா³லோ அஸங்ஸயங் ஸோ.
Dosā bhayā athavā rāgarattā, pallatthito bālo asaṃsayaṃ so.
264.
264.
‘‘திரொக்க²வாசோ அஸதங் பவிட்டோ², யோ ஸங்க³தீஸு முதீ³ரேதி வாக்யங்;
‘‘Tirokkhavāco asataṃ paviṭṭho, yo saṅgatīsu mudīreti vākyaṃ;
ஆஸீவிஸோ து³ம்முகொ²த்யாஹு தங் நரங், ஆரா ஆரா ஸங்யமே தாதி³ஸம்ஹா.
Āsīviso dummukhotyāhu taṃ naraṃ, ārā ārā saṃyame tādisamhā.
265.
265.
‘‘அன்னங் பானங் காஸிகசந்த³னஞ்ச, மனாபித்தி²யோ மாலமுச்சா²த³னஞ்ச;
‘‘Annaṃ pānaṃ kāsikacandanañca, manāpitthiyo mālamucchādanañca;
ஓஹாய க³ச்சா²மஸே ஸப்³ப³காமே, ஸுபண்ண பாணூபக³தாவ த்யம்ஹா’’தி.
Ohāya gacchāmase sabbakāme, supaṇṇa pāṇūpagatāva tyamhā’’ti.
தத்த² விகிண்ணவாசந்தி பத்த²டவசனங். அனிகு³ய்ஹமந்தந்தி அப்படிச்ச²ன்னமந்தங். அஸஞ்ஞதந்தி காயத்³வாராதீ³னி ரக்கி²துங் அஸக்கொந்தங். அபரிசக்கி²தாரந்தி ‘‘அயங் மயா கதி²தமந்தங் ரக்கி²துங் ஸக்கி²ஸ்ஸதி, ந ஸக்கி²ஸ்ஸதீ’’தி புக்³க³லங் ஓலோகேதுங் உபபரிக்கி²துங் அஸக்கொந்தங். ப⁴யங் தமன்வேதீதி தங் இமேஹி சதூஹி அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தங் அபோ³த⁴ங் து³ப்பஞ்ஞங் புக்³க³லங் ஸயங்கதமேவ ப⁴யங் அன்வேதி, யதா² மங் பண்ட³ரகனாக³ங் ஸுபண்ணோ அன்வாக³தோதி. ஸங்ஸதி ஹாஸமானோதி ரக்கி²துங் அஸமத்த²ஸ்ஸ பாபபுரிஸஸ்ஸ ஹாஸமானோ கதே²தி. நானுமித்தோதி அனுவத்தனமத்தேன யோ மித்தோ, ந ஹத³யேன, ஸோ கு³ய்ஹங் அத்த²ங் ஜானிதுங் நாரஹதீதி பரிதே³வதி. அஸம்பு³த்³த⁴ந்தி அஸம்பு³த்³த⁴ந்தோ அஜானந்தோ, அப்பஞ்ஞோதி அத்தோ². ஸம்பு³த்³த⁴ந்தி ஸம்பு³த்³த⁴ந்தோ ஜானந்தோ, ஸப்பஞ்ஞோதி அத்தோ². இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ‘‘யோபி ஸுஹத³யோ மித்தோ வா அமித்தோ வா அப்பஞ்ஞோ ஸப்பஞ்ஞோபி வா யோ அனத்த²வா அனத்த²சரோ, ஸோபி கு³ய்ஹங் வேதி³துங் நாரஹதே’’தி.
Tattha vikiṇṇavācanti patthaṭavacanaṃ. Aniguyhamantanti appaṭicchannamantaṃ. Asaññatanti kāyadvārādīni rakkhituṃ asakkontaṃ. Aparicakkhitāranti ‘‘ayaṃ mayā kathitamantaṃ rakkhituṃ sakkhissati, na sakkhissatī’’ti puggalaṃ oloketuṃ upaparikkhituṃ asakkontaṃ. Bhayaṃ tamanvetīti taṃ imehi catūhi aṅgehi samannāgataṃ abodhaṃ duppaññaṃ puggalaṃ sayaṃkatameva bhayaṃ anveti, yathā maṃ paṇḍarakanāgaṃ supaṇṇo anvāgatoti. Saṃsati hāsamānoti rakkhituṃ asamatthassa pāpapurisassa hāsamāno katheti. Nānumittoti anuvattanamattena yo mitto, na hadayena, so guyhaṃ atthaṃ jānituṃ nārahatīti paridevati. Asambuddhanti asambuddhanto ajānanto, appaññoti attho. Sambuddhanti sambuddhanto jānanto, sappaññoti attho. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘yopi suhadayo mitto vā amitto vā appañño sappaññopi vā yo anatthavā anatthacaro, sopi guyhaṃ vedituṃ nārahate’’ti.
ஸமணோ அயந்தி அயங் ஸமணோதி ச லோகஸம்மதோதி ச பா⁴விதத்தோதி ச மஞ்ஞமானோ அஹங் ஏதஸ்மிங் விஸ்ஸாஸமாபஜ்ஜிங். அக்கி²ந்தி கதே²ஸிங். அதீதமத்தோ²தி அதீதத்தோ², அதிக்கந்தத்தோ² ஹுத்வா இதா³னி கபணங் ருதா³மீதி பரிதே³வதி. தஸ்ஸாதி தஸ்ஸ அசேலகஸ்ஸ. ப்³ரஹ்மேதி ஸுபண்ணங் ஆலபதி. ஸங்யமேதுந்தி இமங் கு³ய்ஹவாசங் ரஹஸ்ஸகாரணங் ரக்கி²துங் நாஸக்கி²ங். தப்பக்க²தோ ஹீதி இதா³னி இத³ங் ப⁴யங் மம தஸ்ஸ அசேலகஸ்ஸ பக்க²தோ கொட்டா²ஸதோ ஸந்திகா ஆக³தங், இதி அதீதத்தோ² கபணங் ருதா³மீதி. ஸுஹத³ந்தி ‘‘ஸுஹதோ³ மம அய’’ந்தி மஞ்ஞமானோ. து³க்குலீனேதி அகுலஜே நீசே. தோ³ஸாதி ஏதேஹி தோ³ஸாதீ³ஹி காரணேஹி யோ ஏவரூபங் கு³ய்ஹங் ஸங்ஸதி, ஸோ பா³லோ அஸங்ஸயங் பல்லத்தி²தோ பரிவத்தெத்வா பாபிதோ, ஹதோயேவ நாமாதி அத்தோ².
Samaṇo ayanti ayaṃ samaṇoti ca lokasammatoti ca bhāvitattoti ca maññamāno ahaṃ etasmiṃ vissāsamāpajjiṃ. Akkhinti kathesiṃ. Atītamatthoti atītattho, atikkantattho hutvā idāni kapaṇaṃ rudāmīti paridevati. Tassāti tassa acelakassa. Brahmeti supaṇṇaṃ ālapati. Saṃyametunti imaṃ guyhavācaṃ rahassakāraṇaṃ rakkhituṃ nāsakkhiṃ. Tappakkhato hīti idāni idaṃ bhayaṃ mama tassa acelakassa pakkhato koṭṭhāsato santikā āgataṃ, iti atītattho kapaṇaṃ rudāmīti. Suhadanti ‘‘suhado mama aya’’nti maññamāno. Dukkulīneti akulaje nīce. Dosāti etehi dosādīhi kāraṇehi yo evarūpaṃ guyhaṃ saṃsati, so bālo asaṃsayaṃ pallatthito parivattetvā pāpito, hatoyeva nāmāti attho.
திரொக்க²வாசோதி அத்தனோ யங் வாசங் கதே²துகாமோ, தஸ்ஸா திரொக்க²கதத்தா படிச்ச²ன்னவாசோ. அஸதங் பவிட்டோ²தி அஸப்புரிஸானங் அந்தரங் பவிட்டோ² அஸப்புரிஸேஸு பரியாபன்னோ. ஸங்க³தீஸு முதீ³ரேதீதி யோ ஏவரூபோ பரேஸங் ரஹஸ்ஸங் ஸுத்வாவ பரிஸமஜ்ஜே²ஸு ‘‘அஸுகேன அஸுகங் நாம கதங் வா வுத்தங் வா’’தி வாக்யங் உதீ³ரேதி, தங் நரங் ‘‘ஆஸீவிஸோ து³ம்முகோ² பூதிமுகோ²’’தி ஆஹு, தாதி³ஸம்ஹா புரிஸா ஆரா ஆரா ஸங்யமே, தூ³ரதோ தூ³ரதோவ விரமெய்ய, பரிவஜ்ஜெய்ய நந்தி அத்தோ². மாலமுச்சா²த³னஞ்சாதி மாலஞ்ச தி³ப்³ப³ங் சதுஜ்ஜாதியக³ந்த⁴ஞ்ச உச்சா²த³னஞ்ச. ஓஹாயாதி ஏதே தி³ப்³ப³அன்னாத³யோ ஸப்³ப³காமே அஜ்ஜ மயங் ஓஹாய ச²ட்³டெ³த்வா க³மிஸ்ஸாம. ஸுபண்ண, பாணூபக³தாவ த்யம்ஹாதி, போ⁴ ஸுபண்ண, பாணேஹி உபக³தாவ தே அம்ஹா, ஸரணங் நோ ஹோஹீதி.
Tirokkhavācoti attano yaṃ vācaṃ kathetukāmo, tassā tirokkhakatattā paṭicchannavāco. Asataṃ paviṭṭhoti asappurisānaṃ antaraṃ paviṭṭho asappurisesu pariyāpanno. Saṅgatīsu mudīretīti yo evarūpo paresaṃ rahassaṃ sutvāva parisamajjhesu ‘‘asukena asukaṃ nāma kataṃ vā vuttaṃ vā’’ti vākyaṃ udīreti, taṃ naraṃ ‘‘āsīviso dummukho pūtimukho’’ti āhu, tādisamhā purisā ārā ārā saṃyame, dūrato dūratova virameyya, parivajjeyya nanti attho. Mālamucchādanañcāti mālañca dibbaṃ catujjātiyagandhañca ucchādanañca. Ohāyāti ete dibbaannādayo sabbakāme ajja mayaṃ ohāya chaḍḍetvā gamissāma. Supaṇṇa, pāṇūpagatāva tyamhāti, bho supaṇṇa, pāṇehi upagatāva te amhā, saraṇaṃ no hohīti.
ஏவங் பண்ட³ரகோ ஆகாஸே ஹெட்டா²ஸீஸகோ ஓலம்ப³ந்தோ அட்ட²ஹி கா³தா²ஹி பரிதே³வி. ஸுபண்ணோ தஸ்ஸ பரிதே³வனஸத்³த³ங் ஸுத்வா, ‘‘நாக³ராஜ அத்தனோ ரஹஸ்ஸங் அசேலகஸ்ஸ கதெ²த்வா இதா³னி கிமத்த²ங் பரிதே³வஸீ’’தி தங் க³ரஹித்வா கா³த²மாஹ –
Evaṃ paṇḍarako ākāse heṭṭhāsīsako olambanto aṭṭhahi gāthāhi paridevi. Supaṇṇo tassa paridevanasaddaṃ sutvā, ‘‘nāgarāja attano rahassaṃ acelakassa kathetvā idāni kimatthaṃ paridevasī’’ti taṃ garahitvā gāthamāha –
266.
266.
‘‘கோ நீத⁴ திண்ணங் க³ரஹங் உபேதி, அஸ்மிங்த⁴ லோகே பாணபூ⁴ நாக³ராஜ;
‘‘Ko nīdha tiṇṇaṃ garahaṃ upeti, asmiṃdha loke pāṇabhū nāgarāja;
ஸமணோ ஸுபண்ணோ அத²வா த்வமேவ, கிங்காரணா பண்ட³ரகக்³க³ஹீதோ’’தி.
Samaṇo supaṇṇo athavā tvameva, kiṃkāraṇā paṇḍarakaggahīto’’ti.
தத்த² கோ நீதா⁴தி இத⁴ அம்ஹேஸு தீஸு ஜனேஸு கோ நு. அஸ்மிங்தா⁴தி எத்த² இதா⁴தி நிபாதமத்தங், அஸ்மிங் லோகேதி அத்தோ². பாணபூ⁴தி பாணபூ⁴தோ. அத²வா த்வமேவாதி உதா³ஹு த்வங்யேவ. தத்த² ஸமணங் தாவ மா க³ரஹ, ஸோ ஹி உபாயேன தங் ரஹஸ்ஸங் புச்சி². ஸுபண்ணம்பி மா க³ரஹ, அஹஞ்ஹி தவ பச்சத்தி²கோவ. பண்ட³ரகக்³க³ஹீதோதி, ஸம்ம பண்ட³ரக, ‘‘அஹங் கிங்காரணா ஸுபண்ணேன க³ஹிதோ’’தி சிந்தெத்வா ச பன அத்தானமேவ க³ரஹ, தயா ஹி ரஹஸ்ஸங் கதெ²ந்தேன அத்தனாவ அத்தனோ அனத்தோ² கதோதி அயமெத்த² அதி⁴ப்பாயோ.
Tattha ko nīdhāti idha amhesu tīsu janesu ko nu. Asmiṃdhāti ettha idhāti nipātamattaṃ, asmiṃ loketi attho. Pāṇabhūti pāṇabhūto. Athavā tvamevāti udāhu tvaṃyeva. Tattha samaṇaṃ tāva mā garaha, so hi upāyena taṃ rahassaṃ pucchi. Supaṇṇampi mā garaha, ahañhi tava paccatthikova. Paṇḍarakaggahītoti, samma paṇḍaraka, ‘‘ahaṃ kiṃkāraṇā supaṇṇena gahito’’ti cintetvā ca pana attānameva garaha, tayā hi rahassaṃ kathentena attanāva attano anattho katoti ayamettha adhippāyo.
தங் ஸுத்வா பண்ட³ரகோ இதரங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā paṇḍarako itaraṃ gāthamāha –
267.
267.
‘‘ஸமணோதி மே ஸம்மதத்தோ அஹோஸி, பியோ ச மே மனஸா பா⁴விதத்தோ;
‘‘Samaṇoti me sammatatto ahosi, piyo ca me manasā bhāvitatto;
தஸ்ஸாஹமக்கி²ங் விவரிங் கு³ய்ஹமத்த²ங், அதீதமத்தோ² கபணங் ருதா³மீ’’தி.
Tassāhamakkhiṃ vivariṃ guyhamatthaṃ, atītamattho kapaṇaṃ rudāmī’’ti.
தத்த² ஸம்மதத்தோதி ஸோ ஸமணோ மய்ஹங் ‘‘ஸப்புரிஸோ அய’’ந்தி ஸம்மதபா⁴வோ அஹோஸி. பா⁴விதத்தோதி ஸம்பா⁴விதபா⁴வோ ச மே அஹோஸீதி.
Tattha sammatattoti so samaṇo mayhaṃ ‘‘sappuriso aya’’nti sammatabhāvo ahosi. Bhāvitattoti sambhāvitabhāvo ca me ahosīti.
ததோ ஸுபண்ணோ சதஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –
Tato supaṇṇo catasso gāthā abhāsi –
268.
268.
‘‘ந சத்தி² ஸத்தோ அமரோ பத²ப்³யா, பஞ்ஞாவிதா⁴ நத்தி² ந நிந்தி³தப்³பா³;
‘‘Na catthi satto amaro pathabyā, paññāvidhā natthi na ninditabbā;
ஸச்சேன த⁴ம்மேன தி⁴தியா த³மேன, அலப்³ப⁴மப்³யாஹரதீ நரோ இத⁴.
Saccena dhammena dhitiyā damena, alabbhamabyāharatī naro idha.
269.
269.
‘‘மாதா பிதா பரமா ப³ந்த⁴வானங், நாஸ்ஸ ததியோ அனுகம்பகத்தி²;
‘‘Mātā pitā paramā bandhavānaṃ, nāssa tatiyo anukampakatthi;
தேஸம்பி கு³ய்ஹங் பரமங் ந ஸங்ஸே, மந்தஸ்ஸ பே⁴த³ங் பரிஸங்கமானோ.
Tesampi guyhaṃ paramaṃ na saṃse, mantassa bhedaṃ parisaṅkamāno.
270.
270.
‘‘மாதா பிதா ப⁴கி³னீ பா⁴தரோ ச, ஸஹாயா வா யஸ்ஸ ஹொந்தி ஸபக்கா²;
‘‘Mātā pitā bhaginī bhātaro ca, sahāyā vā yassa honti sapakkhā;
தேஸம்பி கு³ய்ஹங் பரமங் ந ஸங்ஸே, மந்தஸ்ஸ பே⁴த³ங் பரிஸங்கமானோ.
Tesampi guyhaṃ paramaṃ na saṃse, mantassa bhedaṃ parisaṅkamāno.
271.
271.
‘‘ப⁴ரியா சே புரிஸங் வஜ்ஜா, கோமாரீ பியபா⁴ணினீ;
‘‘Bhariyā ce purisaṃ vajjā, komārī piyabhāṇinī;
புத்தரூபயஸூபேதா, ஞாதிஸங்க⁴புரக்க²தா;
Puttarūpayasūpetā, ñātisaṅghapurakkhatā;
தஸ்ஸாபி கு³ய்ஹங் பரமங் ந ஸங்ஸே, மந்தஸ்ஸ பே⁴த³ங் பரிஸங்கமானோ’’தி.
Tassāpi guyhaṃ paramaṃ na saṃse, mantassa bhedaṃ parisaṅkamāno’’ti.
தத்த² அமரோதி அமரணஸபா⁴வோ ஸத்தோ நாம நத்தி². பஞ்ஞாவிதா⁴ நத்தீ²தி ந-காரோ பத³ஸந்தி⁴கரோ, பஞ்ஞாவிதா⁴ அத்தீ²தி அத்தோ². இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – நாக³ராஜ , லோகே அமரோபி நத்தி², பஞ்ஞாவிதா⁴பி அத்தி², ஸா அஞ்ஞேஸங் பஞ்ஞாகொட்டா²ஸஸங்கா²தா பஞ்ஞாவிதா⁴ அத்தனோ ஜீவிதஹேது ந நிந்தி³தப்³பா³தி. அத² வா பஞ்ஞாவிதா⁴தி பஞ்ஞாஸதி³ஸா ந நிந்தி³தப்³பா³ நாம அஞ்ஞா த⁴ம்மஜாதி நத்தி², தங் கஸ்மா நிந்த³ஸீதி. யேஸங் பன ‘‘பஞ்ஞாவிதா⁴னம்பி ந நிந்தி³தப்³ப³’’ந்திபி பாடோ², தேஸங் உஜுகமேவ. ஸச்சேனாதிஆதீ³ஸு வசீஸச்சேன ச ஸுசரிதத⁴ம்மேன ச பஞ்ஞாஸங்கா²தாய தி⁴தியா ச இந்த்³ரியத³மேன ச அலப்³ப⁴ங் து³ல்லப⁴ங் அட்ட²ஸமாபத்திமக்³க³ப²லனிப்³பா³னஸங்கா²தம்பி விஸேஸங் அப்³யாஹரதி ஆவஹதி தங் நிப்பா²தே³தி நரோ இத⁴, தஸ்மா நாரஹஸி அசேலங் நிந்தி³துங், அத்தானமேவ க³ரஹ. அசேலேன ஹி அத்தனோ பஞ்ஞவந்ததாய உபாயகுஸலதாய ச வஞ்செத்வா த்வங் ரஹஸ்ஸங் கு³ய்ஹங் மந்தங் புச்சி²தோதி அத்தோ².
Tattha amaroti amaraṇasabhāvo satto nāma natthi. Paññāvidhā natthīti na-kāro padasandhikaro, paññāvidhā atthīti attho. Idaṃ vuttaṃ hoti – nāgarāja , loke amaropi natthi, paññāvidhāpi atthi, sā aññesaṃ paññākoṭṭhāsasaṅkhātā paññāvidhā attano jīvitahetu na ninditabbāti. Atha vā paññāvidhāti paññāsadisā na ninditabbā nāma aññā dhammajāti natthi, taṃ kasmā nindasīti. Yesaṃ pana ‘‘paññāvidhānampi na ninditabba’’ntipi pāṭho, tesaṃ ujukameva. Saccenātiādīsu vacīsaccena ca sucaritadhammena ca paññāsaṅkhātāya dhitiyā ca indriyadamena ca alabbhaṃ dullabhaṃ aṭṭhasamāpattimaggaphalanibbānasaṅkhātampi visesaṃ abyāharati āvahati taṃ nipphādeti naro idha, tasmā nārahasi acelaṃ nindituṃ, attānameva garaha. Acelena hi attano paññavantatāya upāyakusalatāya ca vañcetvā tvaṃ rahassaṃ guyhaṃ mantaṃ pucchitoti attho.
பரமாதி ஏதே உபோ⁴ ப³ந்த⁴வானங் உத்தமப³ந்த⁴வா நாம. நாஸ்ஸ ததியோதி அஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ மாதாபிதூஹி அஞ்ஞோ ததியோ ஸத்தோ அனுகம்பகோ நாம நத்தி², மந்தஸ்ஸ பே⁴த³ங் பரிஸங்கமானோ பண்டி³தோ தேஸங் மாதாபிதூனம்பி பரமங் கு³ய்ஹங் ந ஸங்ஸெய்ய, த்வங் பன மாதாபிதூனம்பி அகதே²தப்³ப³ங் அசேலகஸ்ஸ கதே²ஸீதி அத்தோ². ஸஹாயா வாதி ஸுஹத³யமித்தா வா. ஸபக்கா²தி பெத்தெய்யமாதுலபிதுச்சா²த³யோ ஸமானபக்கா² ஞாதயோ. தேஸம்பீதி ஏதேஸம்பி ஞாதிமித்தானங் ந கதெ²ய்ய, த்வங் பன அசேலகஸ்ஸ கதே²ஸி, அத்தனோவ குஜ்ஜ²ஸ்ஸூதி தீ³பேதி. ப⁴ரியா சேதி கோமாரீ பியபா⁴ணினீ புத்தேஹி ச ரூபேன ச யஸேன ச உபேதா ஏவரூபா ப⁴ரியாபி சே ‘‘ஆசிக்கா²ஹி மே தவ கு³ய்ஹ’’ந்தி வதெ³ய்ய, தஸ்ஸாபி ந ஸங்ஸெய்ய.
Paramāti ete ubho bandhavānaṃ uttamabandhavā nāma. Nāssa tatiyoti assa puggalassa mātāpitūhi añño tatiyo satto anukampako nāma natthi, mantassa bhedaṃ parisaṅkamāno paṇḍito tesaṃ mātāpitūnampi paramaṃ guyhaṃ na saṃseyya, tvaṃ pana mātāpitūnampi akathetabbaṃ acelakassa kathesīti attho. Sahāyā vāti suhadayamittā vā. Sapakkhāti petteyyamātulapitucchādayo samānapakkhā ñātayo. Tesampīti etesampi ñātimittānaṃ na katheyya, tvaṃ pana acelakassa kathesi, attanova kujjhassūti dīpeti. Bhariyā ceti komārī piyabhāṇinī puttehi ca rūpena ca yasena ca upetā evarūpā bhariyāpi ce ‘‘ācikkhāhi me tava guyha’’nti vadeyya, tassāpi na saṃseyya.
ததோ பரா –
Tato parā –
272.
272.
‘‘ந கு³ய்ஹமத்த²ங் விவரெய்ய, ரக்கெ²ய்ய நங் யதா² நிதி⁴ங்;
‘‘Na guyhamatthaṃ vivareyya, rakkheyya naṃ yathā nidhiṃ;
ந ஹி பாதுகதோ ஸாது⁴, கு³ய்ஹோ அத்தோ² பஜானதா.
Na hi pātukato sādhu, guyho attho pajānatā.
273.
273.
‘‘தி²யா கு³ய்ஹங் ந ஸங்ஸெய்ய, அமித்தஸ்ஸ ச பண்டி³தோ;
‘‘Thiyā guyhaṃ na saṃseyya, amittassa ca paṇḍito;
யோ சாமிஸேன ஸங்ஹீரோ, ஹத³யத்தே²னோ ச யோ நரோ.
Yo cāmisena saṃhīro, hadayattheno ca yo naro.
274.
274.
‘‘கு³ய்ஹமத்த²ங் அஸம்பு³த்³த⁴ங், ஸம்போ³த⁴யதி யோ நரோ;
‘‘Guyhamatthaṃ asambuddhaṃ, sambodhayati yo naro;
மந்தபே⁴த³ப⁴யா தஸ்ஸ, தா³ஸபூ⁴தோ திதிக்க²தி.
Mantabhedabhayā tassa, dāsabhūto titikkhati.
275.
275.
‘‘யாவந்தோ புரிஸஸ்ஸத்த²ங், கு³ய்ஹங் ஜானந்தி மந்தினங்;
‘‘Yāvanto purisassatthaṃ, guyhaṃ jānanti mantinaṃ;
தாவந்தோ தஸ்ஸ உப்³பே³கா³, தஸ்மா கு³ய்ஹங் ந விஸ்ஸஜே;
Tāvanto tassa ubbegā, tasmā guyhaṃ na vissaje;
276.
276.
‘‘விவிச்ச பா⁴ஸெய்ய தி³வா ரஹஸ்ஸங், ரத்திங் கி³ரங் நாதிவேலங் பமுஞ்சே;
‘‘Vivicca bhāseyya divā rahassaṃ, rattiṃ giraṃ nātivelaṃ pamuñce;
உபஸ்ஸுதிகா ஹி ஸுணந்தி மந்தங், தஸ்மா மந்தோ கி²ப்பமுபேதி பே⁴த³’’ந்தி. –
Upassutikā hi suṇanti mantaṃ, tasmā manto khippamupeti bheda’’nti. –
பஞ்ச கா³தா² உமங்க³ஜாதகே பஞ்சபண்டி³தபஞ்ஹே ஆவி ப⁴விஸ்ஸந்தி.
Pañca gāthā umaṅgajātake pañcapaṇḍitapañhe āvi bhavissanti.
ததோ பராஸு –
Tato parāsu –
277.
277.
‘‘யதா²பி அஸ்ஸ நக³ரங் மஹந்தங், அத்³வாரகங் ஆயஸங் ப⁴த்³த³ஸாலங்;
‘‘Yathāpi assa nagaraṃ mahantaṃ, advārakaṃ āyasaṃ bhaddasālaṃ;
ஸமந்தகா²தாபரிகா²உபேதங் , ஏவம்பி மே தே இத⁴ கு³ய்ஹமந்தா.
Samantakhātāparikhāupetaṃ , evampi me te idha guyhamantā.
278.
278.
‘‘யே கு³ய்ஹமந்தா அவிகிண்ணவாசா, த³ள்ஹா ஸத³த்தே²ஸு நரா து³ஜிவ்ஹ;
‘‘Ye guyhamantā avikiṇṇavācā, daḷhā sadatthesu narā dujivha;
ஆரா அமித்தா ப்³யவஜந்தி தேஹி, ஆஸீவிஸா வா ரிவ ஸத்துஸங்கா⁴’’தி. –
Ārā amittā byavajanti tehi, āsīvisā vā riva sattusaṅghā’’ti. –
த்³வீஸு கா³தா²ஸு ப⁴த்³த³ஸாலந்தி ஆபணாதீ³ஹி ஸாலாஹி ஸம்பன்னங். ஸமந்தகா²தாபரிகா²உபேதந்தி ஸமந்தகா²தாஹி தீஹி பரிகா²ஹி உபக³தங். ஏவம்பி மேதி ஏவம்பி மய்ஹங் தே புரிஸா கா²யந்தி. கதரே? யே இத⁴ கு³ய்ஹமந்தா. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² அத்³வாரகஸ்ஸ அயோமயனக³ரஸ்ஸ மனுஸ்ஸானங் உபபோ⁴க³பரிபோ⁴கோ³ அந்தோவ ஹோதி, ந அப்³ப⁴ந்தரிமா ப³ஹி நிக்க²மந்தி, ந பா³ஹிரா அந்தோ பவிஸந்தி, அபராபரங் ஸஞ்சாரோ சி²ஜ்ஜதி, கு³ய்ஹமந்தா புரிஸா ஏவரூபா ஹொந்தி, அத்தனோ கு³ய்ஹங் அத்தனோ அந்தோயேவ ஜீராபெந்தி, ந அஞ்ஞஸ்ஸ கதெ²ந்தீதி. த³ள்ஹா ஸத³த்தே²ஸூதி அத்தனோ அத்தே²ஸு தி²ரா. து³ஜிவ்ஹாதி பண்ட³ரகனாக³ங் ஆலபதி. ப்³யவஜந்தீதி படிக்கமந்தி. ஆஸீவிஸா வா ரிவ ஸத்துஸங்கா⁴தி எத்த² வாதி நிபாதமத்தங், ஆஸீவிஸா ஸத்துஸங்கா⁴ ரிவாதி அத்தோ². யதா² ஆஸீவிஸதோ ஸத்துஸங்கா⁴ ஜீவிதுகாமா மனுஸ்ஸா ஆரா படிக்கமந்தி, ஏவங் தேஹி கு³ய்ஹமந்தேஹி நரேஹி ஆரா அமித்தா படிக்கமந்தி, உபக³ந்துங் ஓகாஸங் ந லப⁴ந்தீதி வுத்தங் ஹோதி.
Dvīsu gāthāsu bhaddasālanti āpaṇādīhi sālāhi sampannaṃ. Samantakhātāparikhāupetanti samantakhātāhi tīhi parikhāhi upagataṃ. Evampi meti evampi mayhaṃ te purisā khāyanti. Katare? Ye idha guyhamantā. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā advārakassa ayomayanagarassa manussānaṃ upabhogaparibhogo antova hoti, na abbhantarimā bahi nikkhamanti, na bāhirā anto pavisanti, aparāparaṃ sañcāro chijjati, guyhamantā purisā evarūpā honti, attano guyhaṃ attano antoyeva jīrāpenti, na aññassa kathentīti. Daḷhā sadatthesūti attano atthesu thirā. Dujivhāti paṇḍarakanāgaṃ ālapati. Byavajantīti paṭikkamanti. Āsīvisā vā riva sattusaṅghāti ettha vāti nipātamattaṃ, āsīvisā sattusaṅghā rivāti attho. Yathā āsīvisato sattusaṅghā jīvitukāmā manussā ārā paṭikkamanti, evaṃ tehi guyhamantehi narehi ārā amittā paṭikkamanti, upagantuṃ okāsaṃ na labhantīti vuttaṃ hoti.
ஏவங் ஸுபண்ணேன த⁴ம்மே கதி²தே பண்ட³ரகோ ஆஹ –
Evaṃ supaṇṇena dhamme kathite paṇḍarako āha –
279.
279.
‘‘ஹித்வா க⁴ரங் பப்³ப³ஜிதோ அசேலோ, நக்³கோ³ முண்டோ³ சரதி கா⁴ஸஹேது;
‘‘Hitvā gharaṃ pabbajito acelo, naggo muṇḍo carati ghāsahetu;
தம்ஹி நு கோ² விவரிங் கு³ய்ஹமத்த²ங், அத்தா² ச த⁴ம்மா ச அபக்³க³தாம்ஹா.
Tamhi nu kho vivariṃ guyhamatthaṃ, atthā ca dhammā ca apaggatāmhā.
280.
280.
‘‘கத²ங்கரோ ஹோதி ஸுபண்ணராஜ, கிங்ஸீலோ கேன வதேன வத்தங்;
‘‘Kathaṃkaro hoti supaṇṇarāja, kiṃsīlo kena vatena vattaṃ;
ஸமணோ சரங் ஹித்வா மமாயிதானி, கத²ங்கரோ ஸக்³க³முபேதி டா²ன’’ந்தி.
Samaṇo caraṃ hitvā mamāyitāni, kathaṃkaro saggamupeti ṭhāna’’nti.
தத்த² கா⁴ஸஹேதூதி நிஸ்ஸிரிகோ குச்சி²பூரணத்தா²ய கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயே பரியேஸந்தோ சரதி. அபக்³க³தாம்ஹாதி அபக³தா பரிஹீனாம்ஹா. கத²ங்கரோதி இத³ங் நாக³ராஜா தஸ்ஸ நக்³க³ஸ்ஸ ஸமணபா⁴வங் ஞத்வா ஸமணபடிபத்திங் புச்ச²ந்தோ ஆஹ. தத்த² கிங்ஸீலோதி கதரேன ஆசாரேன ஸமன்னாக³தோ. கேன வதேனாதி கதரேன வதஸமாதா³னேன வத்தந்தோ. ஸமணோ சரந்தி பப்³ப³ஜ்ஜாய சரந்தோ தண்ஹாமமாயிதானி ஹித்வா கத²ங் ஸமிதபாபஸமணோ நாம ஹோதி. ஸக்³க³ந்தி கத²ங் கரொந்தோ ச ஸுட்டு² அக்³க³ங் தே³வனக³ரங் ஸோ ஸமணோ உபேதீதி.
Tattha ghāsahetūti nissiriko kucchipūraṇatthāya khādanīyabhojanīye pariyesanto carati. Apaggatāmhāti apagatā parihīnāmhā. Kathaṃkaroti idaṃ nāgarājā tassa naggassa samaṇabhāvaṃ ñatvā samaṇapaṭipattiṃ pucchanto āha. Tattha kiṃsīloti katarena ācārena samannāgato. Kena vatenāti katarena vatasamādānena vattanto. Samaṇo caranti pabbajjāya caranto taṇhāmamāyitāni hitvā kathaṃ samitapāpasamaṇo nāma hoti. Sagganti kathaṃ karonto ca suṭṭhu aggaṃ devanagaraṃ so samaṇo upetīti.
ஸுபண்ணோ ஆஹ –
Supaṇṇo āha –
281.
281.
‘‘ஹிரியா திதிக்கா²ய த³மேனுபேதோ, அக்கோத⁴னோ பேஸுணியங் பஹாய;
‘‘Hiriyā titikkhāya damenupeto, akkodhano pesuṇiyaṃ pahāya;
ஸமணோ சரங் ஹித்வா மமாயிதானி, ஏவங்கரோ ஸக்³க³முபேதி டா²ன’’ந்தி.
Samaṇo caraṃ hitvā mamāyitāni, evaṃkaro saggamupeti ṭhāna’’nti.
தத்த² ஹிரியாதி, ஸம்ம நாக³ராஜ, அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ஸமுட்டா²னேஹி ஹிரொத்தப்பேஹி திதிக்கா²ஸங்கா²தாய அதி⁴வாஸனக²ந்தியா இந்த்³ரியத³மேன ச உபேதோ அகுஜ்ஜ²னஸீலோ பிஸுணவாசங் பஹாய தண்ஹாமமாயிதானி ச ஹித்வா பப்³ப³ஜ்ஜாய சரந்தோ ஸமணோ நாம ஹோதி, ஏவங்கரோயேவ ச ஏதானி ஹிரீஆதீ³னி குஸலானி கரொந்தோ ஸக்³க³முபேதி டா²னந்தி.
Tattha hiriyāti, samma nāgarāja, ajjhattabahiddhāsamuṭṭhānehi hirottappehi titikkhāsaṅkhātāya adhivāsanakhantiyā indriyadamena ca upeto akujjhanasīlo pisuṇavācaṃ pahāya taṇhāmamāyitāni ca hitvā pabbajjāya caranto samaṇo nāma hoti, evaṃkaroyeva ca etāni hirīādīni kusalāni karonto saggamupeti ṭhānanti.
இத³ங் ஸுபண்ணராஜஸ்ஸ த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா பண்ட³ரகோ ஜீவிதங் யாசந்தோ கா³த²மாஹ –
Idaṃ supaṇṇarājassa dhammakathaṃ sutvā paṇḍarako jīvitaṃ yācanto gāthamāha –
282.
282.
‘‘மாதாவ புத்தங் தருணங் தனுஜ்ஜங், ஸம்ப²ஸ்ஸதா ஸப்³ப³க³த்தங் ப²ரேதி;
‘‘Mātāva puttaṃ taruṇaṃ tanujjaṃ, samphassatā sabbagattaṃ phareti;
ஏவம்பி மே த்வங் பாதுரஹு தி³ஜிந்த³, மாதாவ புத்தங் அனுகம்பமானோ’’தி.
Evampi me tvaṃ pāturahu dijinda, mātāva puttaṃ anukampamāno’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – யதா² மாதா தனுஜங் அத்தனோ ஸரீரஜாதங் தருணங் புத்தங் ஸம்ப²ஸ்ஸதங் தி³ஸ்வா தங் உரே நிபஜ்ஜாபெத்வா த²ஞ்ஞங் பாயெந்தீ புத்தஸம்ப²ஸ்ஸேன ஸப்³ப³ங் அத்தனோ க³த்தங் ப²ரேதி, நபி மாதா புத்ததோ பா⁴யதி நபி புத்தோ மாதிதோ, ஏவம்பி மே த்வங் பாதுரஹு பாதுபூ⁴தோ தி³ஜிந்த³ தி³ஜராஜ, தஸ்மா மாதாவ புத்தங் முது³கேன ஹத³யேன அனுகம்பமானோ மங் பஸ்ஸ, ஜீவிதங் மே தே³ஹீதி.
Tassattho – yathā mātā tanujaṃ attano sarīrajātaṃ taruṇaṃ puttaṃ samphassataṃ disvā taṃ ure nipajjāpetvā thaññaṃ pāyentī puttasamphassena sabbaṃ attano gattaṃ phareti, napi mātā puttato bhāyati napi putto mātito, evampi me tvaṃ pāturahu pātubhūto dijinda dijarāja, tasmā mātāva puttaṃ mudukena hadayena anukampamāno maṃ passa, jīvitaṃ me dehīti.
அத²ஸ்ஸ ஸுபண்ணோ ஜீவிதங் தெ³ந்தோ இதரங் கா³த²மாஹ –
Athassa supaṇṇo jīvitaṃ dento itaraṃ gāthamāha –
283.
283.
‘‘ஹந்த³ஜ்ஜ த்வங் முஞ்ச வதா⁴ து³ஜிவ்ஹ, தயோ ஹி புத்தா ந ஹி அஞ்ஞோ அத்தி²;
‘‘Handajja tvaṃ muñca vadhā dujivha, tayo hi puttā na hi añño atthi;
அந்தேவாஸீ தி³ன்னகோ அத்ரஜோ ச, ரஜ்ஜஸ்ஸு புத்தஞ்ஞதரோ மே அஹோஸீ’’தி.
Antevāsī dinnako atrajo ca, rajjassu puttaññataro me ahosī’’ti.
தத்த² முஞ்சாதி முச்ச, அயமேவ வா பாடோ². து³ஜிவ்ஹாதி தங் ஆலபதி. அஞ்ஞோதி அஞ்ஞோ சதுத்தோ² புத்தோ நாம நத்தி². அந்தேவாஸீதி ஸிப்பங் வா உக்³க³ண்ஹமானோ பஞ்ஹங் வா ஸுணந்தோ ஸந்திகே நிவுத்தோ². தி³ன்னகோதி ‘‘அயங் தே புத்தோ ஹோதூ’’தி பரேஹி தி³ன்னோ. ரஜ்ஜஸ்ஸூதி அபி⁴ரமஸ்ஸு. அஞ்ஞதரோதி தீஸு புத்தேஸு அஞ்ஞதரோ அந்தேவாஸீ புத்தோ மே த்வங் ஜாதோதி தீ³பேதி.
Tattha muñcāti mucca, ayameva vā pāṭho. Dujivhāti taṃ ālapati. Aññoti añño catuttho putto nāma natthi. Antevāsīti sippaṃ vā uggaṇhamāno pañhaṃ vā suṇanto santike nivuttho. Dinnakoti ‘‘ayaṃ te putto hotū’’ti parehi dinno. Rajjassūti abhiramassu. Aññataroti tīsu puttesu aññataro antevāsī putto me tvaṃ jātoti dīpeti.
ஏவஞ்ச பன வத்வா ஆகாஸா ஓதரித்வா தங் பூ⁴மியங் பதிட்டா²பேஸி. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Evañca pana vatvā ākāsā otaritvā taṃ bhūmiyaṃ patiṭṭhāpesi. Tamatthaṃ pakāsento satthā dve gāthā abhāsi –
284.
284.
‘‘இச்சேவ வாக்யங் விஸஜ்ஜீ ஸுபண்ணோ, பு⁴ம்யங் பதிட்டா²ய தி³ஜோ து³ஜிவ்ஹங்;
‘‘Icceva vākyaṃ visajjī supaṇṇo, bhumyaṃ patiṭṭhāya dijo dujivhaṃ;
முத்தஜ்ஜ த்வங் ஸப்³ப³ப⁴யாதிவத்தோ, த²லூத³கே ஹோஹி மயாபி⁴கு³த்தோ.
Muttajja tvaṃ sabbabhayātivatto, thalūdake hohi mayābhigutto.
285.
285.
‘‘ஆதங்கினங் யதா² குஸலோ பி⁴ஸக்கோ, பிபாஸிதானங் ரஹதோ³வ ஸீதோ;
‘‘Ātaṅkinaṃ yathā kusalo bhisakko, pipāsitānaṃ rahadova sīto;
வெஸ்மங் யதா² ஹிமஸீதட்டிதானங், ஏவம்பி தே ஸரணமஹங் ப⁴வாமீ’’தி.
Vesmaṃ yathā himasītaṭṭitānaṃ, evampi te saraṇamahaṃ bhavāmī’’ti.
தத்த² இச்சேவ வாக்யந்தி இதி ஏவங் வசனங் வத்வா தங் நாக³ராஜங் விஸ்ஸஜ்ஜி. பு⁴ம்யந்தி ஸோ ஸயம்பி பூ⁴மியங் பதிட்டா²ய தி³ஜோ தங் து³ஜிவ்ஹங் ஸமஸ்ஸாஸெந்தோ முத்தோ அஜ்ஜ த்வங் இதோ பட்டா²ய ஸப்³ப³ப⁴யானி அதிவத்தோ த²லே ச உத³கே ச மயா அபி⁴கு³த்தோ ரக்கி²தோ ஹோஹீதி ஆஹ. ஆதங்கினந்தி கி³லானானங். ஏவம்பி தேதி ஏவங் அஹங் தவ ஸரணங் ப⁴வாமி.
Tattha icceva vākyanti iti evaṃ vacanaṃ vatvā taṃ nāgarājaṃ vissajji. Bhumyanti so sayampi bhūmiyaṃ patiṭṭhāya dijo taṃ dujivhaṃ samassāsento mutto ajja tvaṃ ito paṭṭhāya sabbabhayāni ativatto thale ca udake ca mayā abhigutto rakkhito hohīti āha. Ātaṅkinanti gilānānaṃ. Evampi teti evaṃ ahaṃ tava saraṇaṃ bhavāmi.
க³ச்ச² த்வந்தி உய்யோஜேஸி. ஸோ நாக³ராஜா நாக³ப⁴வனங் பாவிஸி. இதரோபி ஸுபண்ணப⁴வனங் க³ந்த்வா ‘‘மயா பண்ட³ரகனாகோ³ ஸபத²ங் கத்வா ஸத்³த³ஹாபெத்வா விஸ்ஸஜ்ஜிதோ, கீதி³ஸங் நு கோ² மயி தஸ்ஸ ஹத³யங், வீமங்ஸிஸ்ஸாமி ந’’ந்தி நாக³ப⁴வனங் க³ந்த்வா ஸுபண்ணவாதங் அகாஸி. தங் தி³ஸ்வா நாகோ³ ‘‘ஸுபண்ணராஜா மங் க³ஹேதுங் ஆக³தோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி மஞ்ஞமானோ ப்³யாமஸஹஸ்ஸமத்தங் அத்தபா⁴வங் மாபெத்வா பாஸாணே ச வாலுகஞ்ச கி³லித்வா பா⁴ரியோ ஹுத்வா நங்கு³ட்ட²ங் ஹெட்டா²கத்வா போ⁴க³மத்த²கே ப²ணங் தா⁴ரயமானோ நிபஜ்ஜித்வா ஸுபண்ணராஜானங் ட³ங்ஸிதுகாமோ விய அஹோஸி. தங் தி³ஸ்வா ஸுபண்ணோ இதரங் கா³த²மாஹ –
Gaccha tvanti uyyojesi. So nāgarājā nāgabhavanaṃ pāvisi. Itaropi supaṇṇabhavanaṃ gantvā ‘‘mayā paṇḍarakanāgo sapathaṃ katvā saddahāpetvā vissajjito, kīdisaṃ nu kho mayi tassa hadayaṃ, vīmaṃsissāmi na’’nti nāgabhavanaṃ gantvā supaṇṇavātaṃ akāsi. Taṃ disvā nāgo ‘‘supaṇṇarājā maṃ gahetuṃ āgato bhavissatī’’ti maññamāno byāmasahassamattaṃ attabhāvaṃ māpetvā pāsāṇe ca vālukañca gilitvā bhāriyo hutvā naṅguṭṭhaṃ heṭṭhākatvā bhogamatthake phaṇaṃ dhārayamāno nipajjitvā supaṇṇarājānaṃ ḍaṃsitukāmo viya ahosi. Taṃ disvā supaṇṇo itaraṃ gāthamāha –
286.
286.
‘‘ஸந்தி⁴ங் கத்வா அமித்தேன, அண்ட³ஜேன ஜலாபு³ஜ;
‘‘Sandhiṃ katvā amittena, aṇḍajena jalābuja;
விவரிய தா³ட²ங் ஸேஸி, குதோ தங் ப⁴யமாக³த’’ந்தி.
Vivariya dāṭhaṃ sesi, kuto taṃ bhayamāgata’’nti.
தங் ஸுத்வா நாக³ராஜா திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –
Taṃ sutvā nāgarājā tisso gāthā abhāsi –
287.
287.
‘‘ஸங்கேதே²வ அமித்தஸ்மிங், மித்தஸ்மிம்பி ந விஸ்ஸஸே;