Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā |
6. பண்டி³தவக்³கோ³
6. Paṇḍitavaggo
1. ராத⁴த்தே²ரவத்து²
1. Rādhattheravatthu
நிதீ⁴னங்வ பவத்தாரந்தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஆயஸ்மந்தங் ராத⁴த்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Nidhīnaṃvapavattāranti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto āyasmantaṃ rādhattheraṃ ārabbha kathesi.
ஸோ கிர கி³ஹிகாலே ஸாவத்தி²யங் து³க்³க³தப்³ராஹ்மணோ அஹோஸி. ஸோ ‘‘பி⁴க்கூ²னங் ஸந்திகே ஜீவிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா விஹாரங் க³ந்த்வா அப்பஹரிதகங் கரொந்தோ பரிவேணங் ஸம்மஜ்ஜந்தோ முக²தோ⁴வனாதீ³னி த³த³ந்தோ அந்தோவிஹாரேயேவ வஸி. பி⁴க்கூ²பி நங் ஸங்க³ண்ஹிங்ஸு, பப்³பா³ஜேதுங் பன ந இச்ச²ந்தி. ஸோ பப்³ப³ஜ்ஜங் அலப⁴மானோ கிஸோ அஹோஸி. அதே²கதி³வஸங் ஸத்தா² பச்சூஸகாலே லோகங் வோலோகெந்தோ தங் ப்³ராஹ்மணங் தி³ஸ்வா ‘‘கிங் நு கோ²’’தி உபதா⁴ரெந்தோ ‘‘அரஹா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா ஸாயன்ஹஸமயே விஹாரசாரிகங் சரந்தோ விய ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா, ‘‘ப்³ராஹ்மண, கிங் கரொந்தோ விசரஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘பி⁴க்கூ²னங் வத்தபடிவத்தங் கரொந்தோ, ப⁴ந்தே’’தி . ‘‘லப⁴ஸி நேஸங் ஸந்திகா ஸங்க³ஹ’’ந்தி? ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, ஆஹாரமத்தங் லபா⁴மி, ந பன மங் பப்³பா³ஜெந்தீ’’தி. ஸத்தா² ஏதஸ்மிங் நிதா³னே பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் ஸன்னிபாதாபெத்வா தமத்த²ங் புச்சி²த்வா, ‘‘பி⁴க்க²வே, அத்தி² கோசி இமஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ அதி⁴காரங் ஸரதீ’’தி புச்சி². ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, ஸராமி, அயங் மே ராஜக³ஹே பிண்டா³ய சரந்தஸ்ஸ அத்தனோ அபி⁴ஹடங் கடச்சு²பி⁴க்க²ங் தா³பேஸி, இமமஸ்ஸாஹங் அதி⁴காரங் ஸராமீ’’தி ஆஹ. ஸோ ஸத்தா²ரா ‘‘கிங் பன தே, ஸாரிபுத்த, ஏவங் கதூபகாரங் து³க்க²தோ மோசேதுங் ந வட்டதீ’’தி வுத்தே, ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே, பப்³பா³ஜெஸ்ஸாமீ’’தி தங் ப்³ராஹ்மணங் பப்³பா³ஜேஸி. தஸ்ஸ ப⁴த்தக்³கே³ ஆஸனபரியந்தே ஆஸனங் பாபுணாதி, யாகு³ப⁴த்தாதீ³ஹிபி கிலமதி. தே²ரோ தங் ஆதா³ய சாரிகங் பக்காமி, அபி⁴க்க²ணஞ்ச நங் ‘‘இத³ங் தே கத்தப்³ப³ங், இத³ங் தே ந கத்தப்³ப³’’ந்தி ஓவதி³ அனுஸாஸி. ஸோ ஸுவசோ அஹோஸி பத³க்கி²ணக்³கா³ஹீ. தஸ்மா யதா²னுஸிட்ட²ங் படிபஜ்ஜமானோ கதிபாஹேனேவ அரஹத்தங் பாபுணி.
So kira gihikāle sāvatthiyaṃ duggatabrāhmaṇo ahosi. So ‘‘bhikkhūnaṃ santike jīvissāmī’’ti cintetvā vihāraṃ gantvā appaharitakaṃ karonto pariveṇaṃ sammajjanto mukhadhovanādīni dadanto antovihāreyeva vasi. Bhikkhūpi naṃ saṅgaṇhiṃsu, pabbājetuṃ pana na icchanti. So pabbajjaṃ alabhamāno kiso ahosi. Athekadivasaṃ satthā paccūsakāle lokaṃ volokento taṃ brāhmaṇaṃ disvā ‘‘kiṃ nu kho’’ti upadhārento ‘‘arahā bhavissatī’’ti ñatvā sāyanhasamaye vihāracārikaṃ caranto viya brāhmaṇassa santikaṃ gantvā, ‘‘brāhmaṇa, kiṃ karonto vicarasī’’ti āha. ‘‘Bhikkhūnaṃ vattapaṭivattaṃ karonto, bhante’’ti . ‘‘Labhasi nesaṃ santikā saṅgaha’’nti? ‘‘Āma, bhante, āhāramattaṃ labhāmi, na pana maṃ pabbājentī’’ti. Satthā etasmiṃ nidāne bhikkhusaṅghaṃ sannipātāpetvā tamatthaṃ pucchitvā, ‘‘bhikkhave, atthi koci imassa brāhmaṇassa adhikāraṃ saratī’’ti pucchi. Sāriputtatthero ‘‘ahaṃ, bhante, sarāmi, ayaṃ me rājagahe piṇḍāya carantassa attano abhihaṭaṃ kaṭacchubhikkhaṃ dāpesi, imamassāhaṃ adhikāraṃ sarāmī’’ti āha. So satthārā ‘‘kiṃ pana te, sāriputta, evaṃ katūpakāraṃ dukkhato mocetuṃ na vaṭṭatī’’ti vutte, ‘‘sādhu, bhante, pabbājessāmī’’ti taṃ brāhmaṇaṃ pabbājesi. Tassa bhattagge āsanapariyante āsanaṃ pāpuṇāti, yāgubhattādīhipi kilamati. Thero taṃ ādāya cārikaṃ pakkāmi, abhikkhaṇañca naṃ ‘‘idaṃ te kattabbaṃ, idaṃ te na kattabba’’nti ovadi anusāsi. So suvaco ahosi padakkhiṇaggāhī. Tasmā yathānusiṭṭhaṃ paṭipajjamāno katipāheneva arahattaṃ pāpuṇi.
தே²ரோ தங் ஆதா³ய ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா நிஸீதி³. அத² நங் ஸத்தா² படிஸந்தா²ரங் கத்வா ஆஹ – ‘‘ஸுவசோ நு கோ², ஸாரிபுத்த, தே அந்தேவாஸிகோ’’தி . ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, அதிவிய ஸுவசோ, கிஸ்மிஞ்சி தோ³ஸே வுச்சமானே ந குத்³த⁴புப்³போ³’’தி. ‘‘ஸாரிபுத்த , ஏவரூபே ஸத்³தி⁴விஹாரிகே லப⁴ந்தோ கித்தகே க³ண்ஹெய்யாஸீ’’தி? ‘‘ப⁴ந்தே, ப³ஹுகேபி க³ண்ஹெய்யமேவா’’தி. அதே²கதி³வஸங் த⁴ம்மஸபா⁴ய கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ கிர கதஞ்ஞூ கதவேதீ³, கடச்சு²பி⁴க்கா²மத்தங் உபகாரங் ஸரித்வா து³க்³க³தப்³ராஹ்மணங் பப்³பா³ஜேஸி. தே²ரோபி ஓவாத³க்க²மோ ஓவாத³க்க²மமேவ லபீ⁴’’தி. ஸத்தா² தேஸங் கத²ங் ஸுத்வா ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி ஸாரிபுத்தோ கதஞ்ஞூ கதவேதீ³யேவா’’தி வத்வா தமத்த²ங் பகாஸேதுங் –
Thero taṃ ādāya satthu santikaṃ gantvā vanditvā nisīdi. Atha naṃ satthā paṭisanthāraṃ katvā āha – ‘‘suvaco nu kho, sāriputta, te antevāsiko’’ti . ‘‘Āma, bhante, ativiya suvaco, kismiñci dose vuccamāne na kuddhapubbo’’ti. ‘‘Sāriputta , evarūpe saddhivihārike labhanto kittake gaṇheyyāsī’’ti? ‘‘Bhante, bahukepi gaṇheyyamevā’’ti. Athekadivasaṃ dhammasabhāya kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘sāriputtatthero kira kataññū katavedī, kaṭacchubhikkhāmattaṃ upakāraṃ saritvā duggatabrāhmaṇaṃ pabbājesi. Theropi ovādakkhamo ovādakkhamameva labhī’’ti. Satthā tesaṃ kathaṃ sutvā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi sāriputto kataññū katavedīyevā’’ti vatvā tamatthaṃ pakāsetuṃ –
‘‘அலீனசித்தங் நிஸ்ஸாய, பஹட்டா² மஹதீ சமூ;
‘‘Alīnacittaṃ nissāya, pahaṭṭhā mahatī camū;
கோஸலங் ஸேனாஸந்துட்ட²ங், ஜீவக்³கா³ஹங் அகா³ஹயி.
Kosalaṃ senāsantuṭṭhaṃ, jīvaggāhaṃ agāhayi.
‘‘ஏவங் நிஸ்ஸயஸம்பன்னோ, பி⁴க்கு² ஆரத்³த⁴வீரியோ;
‘‘Evaṃ nissayasampanno, bhikkhu āraddhavīriyo;
பா⁴வயங் குஸலங் த⁴ம்மங், யோக³க்கே²மஸ்ஸ பத்தியா;
Bhāvayaṃ kusalaṃ dhammaṃ, yogakkhemassa pattiyā;
பாபுணே அனுபுப்³பே³ன, ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²ய’’ந்தி. (ஜா॰ 1.2.11-12) –
Pāpuṇe anupubbena, sabbasaṃyojanakkhaya’’nti. (jā. 1.2.11-12) –
இமங் து³கனிபாதே அலீனசித்தஜாதகங் வித்தா²ரெத்வா கதே²ஸி. ததா³ கிர வட்³ட⁴கீஹி பாத³ஸ்ஸ அரோக³கரணபா⁴வேன கஹங் அத்தனோ உபகாரங் ஞத்வா ஸப்³ப³ஸேதஸ்ஸ ஹத்தி²போதகஸ்ஸ தா³யகோ ஏகசாரிகோ ஹத்தீ² ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ அஹோஸீதி ஏவங் தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ ஜாதகங் கதெ²த்வா ராத⁴த்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴, ‘‘பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னா நாம ராதே⁴ன விய ஸுவசேன ப⁴விதப்³ப³ங், தோ³ஸங் த³ஸ்ஸெத்வா ஓவதி³யமானேனபி ந குஜ்ஜி²தப்³ப³ங், ஓவாத³தா³யகோ பன நிதி⁴ஆசிக்க²ணகோ விய த³ட்ட²ப்³போ³’’தி வத்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –
Imaṃ dukanipāte alīnacittajātakaṃ vitthāretvā kathesi. Tadā kira vaḍḍhakīhi pādassa arogakaraṇabhāvena kahaṃ attano upakāraṃ ñatvā sabbasetassa hatthipotakassa dāyako ekacāriko hatthī sāriputtatthero ahosīti evaṃ theraṃ ārabbha jātakaṃ kathetvā rādhattheraṃ ārabbha, ‘‘bhikkhave, bhikkhunā nāma rādhena viya suvacena bhavitabbaṃ, dosaṃ dassetvā ovadiyamānenapi na kujjhitabbaṃ, ovādadāyako pana nidhiācikkhaṇako viya daṭṭhabbo’’ti vatvā anusandhiṃ ghaṭetvā dhammaṃ desento imaṃ gāthamāha –
76.
76.
‘‘நிதீ⁴னங்வ பவத்தாரங், யங் பஸ்ஸே வஜ்ஜத³ஸ்ஸினங்;
‘‘Nidhīnaṃva pavattāraṃ, yaṃ passe vajjadassinaṃ;
நிக்³க³ய்ஹவாதி³ங் மேதா⁴விங், தாதி³ஸங் பண்டி³தங் ப⁴ஜே;
Niggayhavādiṃ medhāviṃ, tādisaṃ paṇḍitaṃ bhaje;
தாதி³ஸங் ப⁴ஜமானஸ்ஸ, ஸெய்யோ ஹோதி ந பாபியோ’’தி.
Tādisaṃ bhajamānassa, seyyo hoti na pāpiyo’’ti.
தத்த² நிதீ⁴னந்தி தத்த² தத்த² நித³ஹித்வா ட²பிதானங் ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணாதி³பூரானங் நிதி⁴கும்பீ⁴னங். பவத்தாரந்தி கிச்ச²ஜீவிகே து³க்³க³தமனுஸ்ஸே அனுகம்பங் கத்வா ‘‘ஏஹி, ஸுகே²ன ஜீவனூபாயங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமீ’’தி நிதி⁴ட்டா²னங் நெத்வா ஹத்த²ங் பஸாரெத்வா ‘‘இமங் க³ஹெத்வா ஸுகே²ன ஜீவா’’தி ஆசிக்கி²தாரங் விய. வஜ்ஜத³ஸ்ஸினந்தி த்³வே வஜ்ஜத³ஸ்ஸினோ ‘‘இமினா நங் அஸாருப்பேன வா க²லிதேன வா ஸங்க⁴மஜ்ஜே² நிக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி ரந்த⁴க³வேஸகோ ச, அஞ்ஞாதங் ஞாபனத்தா²ய ஞாதங் அனுக்³க³ஹணத்தா²ய ஸீலாதீ³னமஸ்ஸ வுத்³தி⁴காமதாய தங் தங் வஜ்ஜங் ஓலோகனேன உல்லும்பனஸபா⁴வஸண்டி²தோ ச. அயங் இத⁴ அதி⁴ப்பேதோ. யதா² ஹி து³க்³க³தமனுஸ்ஸோ ‘‘இமங் க³ண்ஹாஹீ’’தி தஜ்ஜெத்வாபி போதெ²த்வாபி நிதி⁴ங் த³ஸ்ஸெந்தே கோபங் ந கரோதி, பமுதி³தோ ஏவ ஹோதி, ஏவமேவ ஏவரூபே புக்³க³லே அஸாருப்பங் வா க²லிதங் வா தி³ஸ்வா ஆசிக்க²ந்தே கோபோ ந காதப்³போ³, துட்டே²னேவ ப⁴விதப்³ப³ங், ‘‘ப⁴ந்தே, மஹந்தங் வோ கம்மங் கதங் , மய்ஹங் ஆசரியுபஜ்ஜா²யட்டா²னே ட²த்வா ஓவத³ந்தேஹி புனபி மங் வதெ³ய்யாதா²’’தி பவாரேதப்³ப³மேவ. நிக்³க³ய்ஹவாதி³ந்தி ஏகச்சோ ஹி ஸத்³தி⁴விஹாரிகாதீ³னங் அஸாருப்பங் வா க²லிதங் வா தி³ஸ்வா ‘‘அயங் மே முகோ²த³கதா³னாதீ³ஹி ஸக்கச்சங் உபட்ட²ஹதி, ஸசே நங் வக்கா²மி, ந மங் உபட்ட²ஹிஸ்ஸதி, ஏவங் மே பரிஹானி ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி வத்து²ங் அவிஸஹந்தோ ந நிக்³க³ய்ஹவாதீ³ நாம ஹோதி. ஸோ இமஸ்மிங் ஸாஸனே கசவரங் ஆகிரதி. யோ பன ததா²ரூபங் வஜ்ஜங் தி³ஸ்வா வஜ்ஜானுரூபங் தஜ்ஜெந்தோ பணாமெந்தோ த³ண்ட³கம்மங் கரொந்தோ விஹாரா தங் நீஹரந்தோ ஸிக்கா²பேதி, அயங் நிக்³க³ய்ஹவாதீ³ நாம ஸெய்யதா²பி ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴. வுத்தஞ்ஹேதங் – ‘‘நிக்³க³ய்ஹ நிக்³க³ய்ஹாஹங், ஆனந்த³, வக்கா²மி, பவய்ஹ பவய்ஹ, ஆனந்த³, வக்கா²மி, யோ ஸாரோ ஸோ ட²ஸ்ஸதீ’’தி (ம॰ நி॰ 3.196). மேதா⁴விந்தி த⁴ம்மோஜபஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தங். தாதி³ஸந்தி ஏவரூபங் பண்டி³தங் ப⁴ஜெய்ய பயிருபாஸெய்ய. தாதி³ஸஞ்ஹி ஆசரியங் ப⁴ஜமானஸ்ஸ அந்தேவாஸிகஸ்ஸ ஸெய்யோ ஹோதி, ந பாபியோ வட்³டி⁴யேவ ஹோதி, நோ பரிஹானீதி.
Tattha nidhīnanti tattha tattha nidahitvā ṭhapitānaṃ hiraññasuvaṇṇādipūrānaṃ nidhikumbhīnaṃ. Pavattāranti kicchajīvike duggatamanusse anukampaṃ katvā ‘‘ehi, sukhena jīvanūpāyaṃ dassessāmī’’ti nidhiṭṭhānaṃ netvā hatthaṃ pasāretvā ‘‘imaṃ gahetvā sukhena jīvā’’ti ācikkhitāraṃ viya. Vajjadassinanti dve vajjadassino ‘‘iminā naṃ asāruppena vā khalitena vā saṅghamajjhe niggaṇhissāmī’’ti randhagavesako ca, aññātaṃ ñāpanatthāya ñātaṃ anuggahaṇatthāya sīlādīnamassa vuddhikāmatāya taṃ taṃ vajjaṃ olokanena ullumpanasabhāvasaṇṭhito ca. Ayaṃ idha adhippeto. Yathā hi duggatamanusso ‘‘imaṃ gaṇhāhī’’ti tajjetvāpi pothetvāpi nidhiṃ dassente kopaṃ na karoti, pamudito eva hoti, evameva evarūpe puggale asāruppaṃ vā khalitaṃ vā disvā ācikkhante kopo na kātabbo, tuṭṭheneva bhavitabbaṃ, ‘‘bhante, mahantaṃ vo kammaṃ kataṃ , mayhaṃ ācariyupajjhāyaṭṭhāne ṭhatvā ovadantehi punapi maṃ vadeyyāthā’’ti pavāretabbameva. Niggayhavādinti ekacco hi saddhivihārikādīnaṃ asāruppaṃ vā khalitaṃ vā disvā ‘‘ayaṃ me mukhodakadānādīhi sakkaccaṃ upaṭṭhahati, sace naṃ vakkhāmi, na maṃ upaṭṭhahissati, evaṃ me parihāni bhavissatī’’ti vatthuṃ avisahanto na niggayhavādī nāma hoti. So imasmiṃ sāsane kacavaraṃ ākirati. Yo pana tathārūpaṃ vajjaṃ disvā vajjānurūpaṃ tajjento paṇāmento daṇḍakammaṃ karonto vihārā taṃ nīharanto sikkhāpeti, ayaṃ niggayhavādī nāma seyyathāpi sammāsambuddho. Vuttañhetaṃ – ‘‘niggayha niggayhāhaṃ, ānanda, vakkhāmi, pavayha pavayha, ānanda, vakkhāmi, yo sāro so ṭhassatī’’ti (ma. ni. 3.196). Medhāvinti dhammojapaññāya samannāgataṃ. Tādisanti evarūpaṃ paṇḍitaṃ bhajeyya payirupāseyya. Tādisañhi ācariyaṃ bhajamānassa antevāsikassa seyyo hoti, na pāpiyo vaḍḍhiyeva hoti, no parihānīti.
தே³ஸனாபரியோஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.
Desanāpariyosāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.
ராத⁴த்தே²ரவத்து² பட²மங்.
Rādhattheravatthu paṭhamaṃ.
2. அஸ்ஸஜிபுனப்³ப³ஸுகவத்து²
2. Assajipunabbasukavatthu
ஓவதெ³ய்யானுஸாஸெய்யாதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஸ்ஸஜிபுனப்³ப³ஸுகபி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தே³ஸனா பன கீடாகி³ரிஸ்மிங் ஸமுட்டி²தா.
Ovadeyyānusāseyyāti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto assajipunabbasukabhikkhū ārabbha kathesi. Desanā pana kīṭāgirismiṃ samuṭṭhitā.
தே கிர த்³வே பி⁴க்கூ² கிஞ்சாபி அக்³க³ஸாவகானங் ஸத்³தி⁴விஹாரிகா, அலஜ்ஜினோ பன அஹேஸுங் பாபபி⁴க்கூ². தே பாபகேஹி அத்தனோ பரிவாரேஹி பஞ்சஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் கீடாகி³ரிஸ்மிங் விஹரந்தா ‘‘மாலாவச்ச²ங் ரோபெந்திபி ரோபாபெந்திபீ’’திஆதி³கங் (பாரா॰ 431; சூளவ॰ 21) நானப்பகாரங் அனாசாரங் கரொந்தா குலதூ³ஸககம்மங் கத்வா ததோ உப்பன்னேஹி பச்சயேஹி ஜீவிகங் கப்பெந்தா தங் ஆவாஸங் பேஸலானங் பி⁴க்கூ²னங் அனாவாஸங் அகங்ஸு. ஸத்தா² தங் பவத்திங் ஸுத்வா தேஸங் பப்³பா³ஜனீயகம்மகரணத்தா²ய ஸபரிவாரே த்³வே அக்³க³ஸாவகே ஆமந்தெத்வா ‘‘க³ச்ச²த², ஸாரிபுத்தா, தேஸு யே தும்ஹாகங் வசனங் ந கரொந்தி, தேஸங் பப்³பா³ஜனீயகம்மங் கரோத², யே பன கரொந்தி, தே ஓவத³த² அனுஸாஸத². ஓவத³ந்தோ ஹி அனுஸாஸந்தோ அபண்டி³தானங்யேவ அப்பியோ ஹோதி அமனாபோ, பண்டி³தானங் பன பியோ ஹோதி மனாபோ’’தி அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –
Te kira dve bhikkhū kiñcāpi aggasāvakānaṃ saddhivihārikā, alajjino pana ahesuṃ pāpabhikkhū. Te pāpakehi attano parivārehi pañcahi bhikkhusatehi saddhiṃ kīṭāgirismiṃ viharantā ‘‘mālāvacchaṃ ropentipi ropāpentipī’’tiādikaṃ (pārā. 431; cūḷava. 21) nānappakāraṃ anācāraṃ karontā kuladūsakakammaṃ katvā tato uppannehi paccayehi jīvikaṃ kappentā taṃ āvāsaṃ pesalānaṃ bhikkhūnaṃ anāvāsaṃ akaṃsu. Satthā taṃ pavattiṃ sutvā tesaṃ pabbājanīyakammakaraṇatthāya saparivāre dve aggasāvake āmantetvā ‘‘gacchatha, sāriputtā, tesu ye tumhākaṃ vacanaṃ na karonti, tesaṃ pabbājanīyakammaṃ karotha, ye pana karonti, te ovadatha anusāsatha. Ovadanto hi anusāsanto apaṇḍitānaṃyeva appiyo hoti amanāpo, paṇḍitānaṃ pana piyo hoti manāpo’’ti anusandhiṃ ghaṭetvā dhammaṃ desento imaṃ gāthamāha –
77.
77.
‘‘ஓவதெ³ய்யானுஸாஸெய்ய, அஸப்³பா⁴ ச நிவாரயே;
‘‘Ovadeyyānusāseyya, asabbhā ca nivāraye;
ஸதஞ்ஹி ஸோ பியோ ஹோதி, அஸதங் ஹோதி அப்பியோ’’தி.
Satañhi so piyo hoti, asataṃ hoti appiyo’’ti.
தத்த² ஓவதெ³ய்யாதி உப்பன்னே வத்து²ஸ்மிங் வத³ந்தோ ஓவத³தி நாம, அனுப்பன்னே வத்து²ஸ்மிங் ‘‘அயஸோபி தே ஸியா’’திஆதி³வஸேன அனாக³தங் த³ஸ்ஸெந்தோ அனுஸாஸதி நாம. ஸம்முகா² வத³ந்தோ ஓவத³தி நாம, பரம்முகா² தூ³தங் வா ஸாஸனங் வா பேஸெந்தோ அனுஸாஸதி நாம. ஸகிங் வத³ந்தோ ஓவத³தி நாம, புனப்புனங் வத³ந்தோ அனுஸாஸதி நாம. ஓவத³ந்தோ ஏவ வா அனுஸாஸதி நாமாதி ஏவங் ஓவதெ³ய்ய அனுஸாஸெய்ய. அஸப்³பா⁴ சாதி அகுஸலத⁴ம்மா ச நிவாரெய்ய, குஸலத⁴ம்மே பதிட்டா²பெய்யாதி அத்தோ². ஸதஞ்ஹி ஸோ பியோ ஹோதீதி ஸோ ஏவரூபோ புக்³க³லோ பு³த்³தா⁴தீ³னங் ஸப்புரிஸானங் பியோ ஹோதி. யே பன அதி³ட்ட²த⁴ம்மா அவிதிண்ணபரலோகா ஆமிஸசக்கு²கா ஜீவிகத்தா²ய பப்³ப³ஜிதா, தேஸங் அஸதங் ஸோ ஓவாத³கோ அனுஸாஸகோ, ‘‘‘ந த்வங் அம்ஹாகங் உபஜ்ஜா²யோ, ந ஆசரியோ, கஸ்மா அம்ஹே ஓவத³ஸீ’தி ஏவங் முக²ஸத்தீஹி விஜ்ஜ²ந்தானங் அப்பியோ ஹோதீ’’தி.
Tattha ovadeyyāti uppanne vatthusmiṃ vadanto ovadati nāma, anuppanne vatthusmiṃ ‘‘ayasopi te siyā’’tiādivasena anāgataṃ dassento anusāsati nāma. Sammukhā vadanto ovadati nāma, parammukhā dūtaṃ vā sāsanaṃ vā pesento anusāsati nāma. Sakiṃ vadanto ovadati nāma, punappunaṃ vadanto anusāsati nāma. Ovadanto eva vā anusāsati nāmāti evaṃ ovadeyya anusāseyya. Asabbhā cāti akusaladhammā ca nivāreyya, kusaladhamme patiṭṭhāpeyyāti attho. Satañhi so piyo hotīti so evarūpo puggalo buddhādīnaṃ sappurisānaṃ piyo hoti. Ye pana adiṭṭhadhammā avitiṇṇaparalokā āmisacakkhukā jīvikatthāya pabbajitā, tesaṃ asataṃ so ovādako anusāsako, ‘‘‘na tvaṃ amhākaṃ upajjhāyo, na ācariyo, kasmā amhe ovadasī’ti evaṃ mukhasattīhi vijjhantānaṃ appiyo hotī’’ti.
தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி. ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானாபி தத்த² க³ந்த்வா தே பி⁴க்கூ² ஓவதி³ங்ஸு அனுஸாஸிங்ஸு. தேஸு ஏகச்சே ஓவாத³ங் ஸம்படிச்சி²த்வா ஸம்மா வத்திங்ஸு, ஏகச்சே விப்³ப⁴மிங்ஸு, ஏகச்சே பப்³பா³ஜனீயகம்மங் பாபுணிங்ஸூதி.
Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti. Sāriputtamoggallānāpi tattha gantvā te bhikkhū ovadiṃsu anusāsiṃsu. Tesu ekacce ovādaṃ sampaṭicchitvā sammā vattiṃsu, ekacce vibbhamiṃsu, ekacce pabbājanīyakammaṃ pāpuṇiṃsūti.
அஸ்ஸஜிபுனப்³ப³ஸுகவத்து² து³தியங்.
Assajipunabbasukavatthu dutiyaṃ.
3. ச²ன்னத்தே²ரவத்து²
3. Channattheravatthu
ந ப⁴ஜே பாபகே மித்தேதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ச²ன்னத்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Nabhaje pāpake mitteti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto channattheraṃ ārabbha kathesi.
ஸோ கிர ஆயஸ்மா ‘‘அஹங் அம்ஹாகங் அய்யபுத்தேன ஸத்³தி⁴ங் மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²ந்தோ ததா³ அஞ்ஞங் ஏகம்பி ந பஸ்ஸாமி, இதா³னி பன ‘அஹங் ஸாரிபுத்தோ நாம, அஹங் மொக்³க³ல்லானோ நாம, மயங் அக்³க³ஸாவகம்ஹா’தி வத்வா இமே விசரந்தீ’’தி த்³வே அக்³க³ஸாவகே அக்கோஸதி. ஸத்தா² பி⁴க்கூ²னங் ஸந்திகா தங் பவத்திங் ஸுத்வா ச²ன்னத்தே²ரங் பக்கோஸாபெத்வா ஓவத³தி. ஸோ தங்க²ணேயேவ துண்ஹீ ஹுத்வா புன க³ந்த்வா தே²ரே அக்கோஸதியேவ. ஏவங் யாவததியங் அக்கோஸந்தங் பக்கோஸாபெத்வா ஸத்தா² ஓவதி³த்வா ‘‘ச²ன்ன, த்³வே அக்³க³ஸாவகா நாம துய்ஹங் கல்யாணமித்தா உத்தமபுரிஸா, ஏவரூபே கல்யாணமித்தே ஸேவஸ்ஸு ப⁴ஜஸ்ஸூ’’தி வத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –
So kira āyasmā ‘‘ahaṃ amhākaṃ ayyaputtena saddhiṃ mahābhinikkhamanaṃ nikkhanto tadā aññaṃ ekampi na passāmi, idāni pana ‘ahaṃ sāriputto nāma, ahaṃ moggallāno nāma, mayaṃ aggasāvakamhā’ti vatvā ime vicarantī’’ti dve aggasāvake akkosati. Satthā bhikkhūnaṃ santikā taṃ pavattiṃ sutvā channattheraṃ pakkosāpetvā ovadati. So taṅkhaṇeyeva tuṇhī hutvā puna gantvā there akkosatiyeva. Evaṃ yāvatatiyaṃ akkosantaṃ pakkosāpetvā satthā ovaditvā ‘‘channa, dve aggasāvakā nāma tuyhaṃ kalyāṇamittā uttamapurisā, evarūpe kalyāṇamitte sevassu bhajassū’’ti vatvā dhammaṃ desento imaṃ gāthamāha –
78.
78.
‘‘ந ப⁴ஜே பாபகே மித்தே, ந ப⁴ஜே புரிஸாத⁴மே;
‘‘Na bhaje pāpake mitte, na bhaje purisādhame;
ப⁴ஜேத² மித்தே கல்யாணே, ப⁴ஜேத² புரிஸுத்தமே’’தி.
Bhajetha mitte kalyāṇe, bhajetha purisuttame’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – காயது³ச்சரிதாதி³அகுஸலகம்மாபி⁴ரதா பாபமித்தா நாம. ஸந்தி⁴ச்சே²த³னாதி³கே வா ஏகவீஸதிஅனேஸனாதி³பே⁴தே³ வா அட்டா²னே நியோஜகா புரிஸாத⁴மா நாம. உபோ⁴பி வா ஏதே பாபமித்தா சேவ புரிஸாத⁴மா ச, தே ந ப⁴ஜெய்ய ந பயிருபாஸெய்ய, விபரீதா பன கல்யாணமித்தா சேவ ஸப்புரிஸா ச, தே ப⁴ஜேத² பயிருபாஸேதா²தி.
Tassattho – kāyaduccaritādiakusalakammābhiratā pāpamittā nāma. Sandhicchedanādike vā ekavīsatianesanādibhede vā aṭṭhāne niyojakā purisādhamā nāma. Ubhopi vā ete pāpamittā ceva purisādhamā ca, te na bhajeyya na payirupāseyya, viparītā pana kalyāṇamittā ceva sappurisā ca, te bhajetha payirupāsethāti.
தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.
Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.
ச²ன்னத்தே²ரோ பன தங் ஓவாத³ங் ஸுத்வாபி புரிமனயேனேவ பி⁴க்கூ² அக்கோஸதி பரிபா⁴ஸதி. புனபி ஸத்து² ஆரோசேஸுங் . ஸத்தா², ‘‘பி⁴க்க²வே, மயி த⁴ரந்தே ச²ன்னங் ஸிக்கா²பேதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸத², மயி பன பரினிப்³பு³தே ஸக்கி²ஸ்ஸதா²’’தி வத்வா பரினிப்³பா³னகாலே ஆயஸ்மதா ஆனந்தே³ன, ‘‘ப⁴ந்தே, கத²ங் ச²ன்னத்தே²ரே அம்ஹேஹி படிபஜ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி வுத்தே, ‘‘ஆனந்த³, ச²ன்னஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ப்³ரஹ்மத³ண்டோ³ தா³தப்³போ³’’தி ஆணாபேஸி. ஸோ ஸத்த²ரி பரினிப்³பு³தே ஆனந்த³த்தே²ரேன ஆரோசிதங் ப்³ரஹ்மத³ண்ட³ங் ஸுத்வா து³க்கீ² து³ம்மனோ திக்க²த்துங் முச்சி²தோ பதித்வா ‘‘மா மங், ப⁴ந்தே, நாஸயித்தா²’’தி யாசித்வா ஸம்மா வத்தங் பூரெந்தோ ந சிரஸ்ஸேவ ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணீதி.
Channatthero pana taṃ ovādaṃ sutvāpi purimanayeneva bhikkhū akkosati paribhāsati. Punapi satthu ārocesuṃ . Satthā, ‘‘bhikkhave, mayi dharante channaṃ sikkhāpetuṃ na sakkhissatha, mayi pana parinibbute sakkhissathā’’ti vatvā parinibbānakāle āyasmatā ānandena, ‘‘bhante, kathaṃ channatthere amhehi paṭipajjitabba’’nti vutte, ‘‘ānanda, channassa bhikkhuno brahmadaṇḍo dātabbo’’ti āṇāpesi. So satthari parinibbute ānandattherena ārocitaṃ brahmadaṇḍaṃ sutvā dukkhī dummano tikkhattuṃ mucchito patitvā ‘‘mā maṃ, bhante, nāsayitthā’’ti yācitvā sammā vattaṃ pūrento na cirasseva saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇīti.
ச²ன்னத்தே²ரவத்து² ததியங்.
Channattheravatthu tatiyaṃ.
4. மஹாகப்பினத்தே²ரவத்து²
4. Mahākappinattheravatthu
த⁴ம்மபீதி ஸுக²ங் ஸேதீதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ மஹாகப்பினத்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Dhammapītisukhaṃ setīti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto mahākappinattheraṃ ārabbha kathesi.
தத்ராயங் அனுபுப்³பீ³ கதா² – அதீதே கிர ஆயஸ்மா மஹாகப்பினோ பது³முத்தரபு³த்³த⁴ஸ்ஸ பாத³மூலே கதாபி⁴னீஹாரோ ஸங்ஸாரே ஸங்ஸரந்தோ பா³ராணஸிதோ அவிதூ³ரே ஏகஸ்மிங் பேஸகாரகா³மே ஜெட்ட²கபேஸகாரோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ததா³ ஸஹஸ்ஸமத்தா பச்சேகபு³த்³தா⁴ அட்ட² மாஸே ஹிமவந்தே வஸித்வா வஸ்ஸிகே சத்தாரோ மாஸே ஜனபதே³ வஸந்தி. தே ஏகவாரங் பா³ராணஸியா அவிதூ³ரே ஓதரித்வா ‘‘ஸேனாஸனகரணத்தா²ய ஹத்த²கம்மங் யாசதா²’’தி ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் அட்ட² பச்சேகபு³த்³தே⁴ பஹிணிங்ஸு. ததா³ பன ரஞ்ஞோ வப்பமங்க³லகாலோ ஹோதி. ஸோ ‘‘பச்சேகபு³த்³தா⁴ கிர ஆக³தா’’தி ஸுத்வா தஸ்மிங் க²ணே நிக்க²மித்வா ஆக³தகாரணங் புச்சி²த்வா ‘‘அஜ்ஜ, ப⁴ந்தே, ஓகாஸோ நத்தி², ஸ்வே அம்ஹாகங் வப்பமங்க³லங், ததியதி³வஸே கரிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா பச்சேகபு³த்³தே⁴ அனிமந்தெத்வாவ பாவிஸி. பச்சேகபு³த்³தா⁴ ‘‘அஞ்ஞத்த² க³மிஸ்ஸாமா’’தி பக்கமிங்ஸு. தஸ்மிங் க²ணே ஜெட்ட²பேஸகாரஸ்ஸ ப⁴ரியா கேனசிதே³வ கரணீயேன பா³ராணஸிங் க³ச்ச²ந்தீ தே பச்சேகபு³த்³தே⁴ தி³ஸ்வா வந்தி³த்வா ‘‘கிங், ப⁴ந்தே, அவேலாய, அய்யா, ஆக³தா’’தி புச்சி²த்வா ஆதி³தோ பட்டா²ய கதே²ஸுங். தங் பவத்திங் ஸுத்வா ஸத்³தா⁴ஸம்பன்னா ஞாணஸம்பன்னா இத்தீ² ‘‘ஸ்வே, ப⁴ந்தே, அம்ஹாகங் பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹதா²’’தி நிமந்தேஸி. ‘‘ப³ஹுகா மயங் ப⁴கி³னீ’’தி. ‘‘கித்தகா, ப⁴ந்தே’’தி? ‘‘ஸஹஸ்ஸமத்தா’’தி. ‘‘ப⁴ந்தே, இமஸ்மிங் கா³மே ஸஹஸ்ஸபேஸகாரா வஸிம்ஹ. ஏகேகோ ஏகேகஸ்ஸ பி⁴க்க²ங் த³ஸ்ஸதி, பி⁴க்க²ங் அதி⁴வாஸேத², அஹமேவ வோ வஸனட்டா²னம்பி காரெஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. பச்சேகபு³த்³தா⁴ அதி⁴வாஸயிங்ஸு.
Tatrāyaṃ anupubbī kathā – atīte kira āyasmā mahākappino padumuttarabuddhassa pādamūle katābhinīhāro saṃsāre saṃsaranto bārāṇasito avidūre ekasmiṃ pesakāragāme jeṭṭhakapesakāro hutvā nibbatti. Tadā sahassamattā paccekabuddhā aṭṭha māse himavante vasitvā vassike cattāro māse janapade vasanti. Te ekavāraṃ bārāṇasiyā avidūre otaritvā ‘‘senāsanakaraṇatthāya hatthakammaṃ yācathā’’ti rañño santikaṃ aṭṭha paccekabuddhe pahiṇiṃsu. Tadā pana rañño vappamaṅgalakālo hoti. So ‘‘paccekabuddhā kira āgatā’’ti sutvā tasmiṃ khaṇe nikkhamitvā āgatakāraṇaṃ pucchitvā ‘‘ajja, bhante, okāso natthi, sve amhākaṃ vappamaṅgalaṃ, tatiyadivase karissāmī’’ti vatvā paccekabuddhe animantetvāva pāvisi. Paccekabuddhā ‘‘aññattha gamissāmā’’ti pakkamiṃsu. Tasmiṃ khaṇe jeṭṭhapesakārassa bhariyā kenacideva karaṇīyena bārāṇasiṃ gacchantī te paccekabuddhe disvā vanditvā ‘‘kiṃ, bhante, avelāya, ayyā, āgatā’’ti pucchitvā ādito paṭṭhāya kathesuṃ. Taṃ pavattiṃ sutvā saddhāsampannā ñāṇasampannā itthī ‘‘sve, bhante, amhākaṃ bhikkhaṃ gaṇhathā’’ti nimantesi. ‘‘Bahukā mayaṃ bhaginī’’ti. ‘‘Kittakā, bhante’’ti? ‘‘Sahassamattā’’ti. ‘‘Bhante, imasmiṃ gāme sahassapesakārā vasimha. Ekeko ekekassa bhikkhaṃ dassati, bhikkhaṃ adhivāsetha, ahameva vo vasanaṭṭhānampi kāressāmī’’ti āha. Paccekabuddhā adhivāsayiṃsu.
ஸா கா³மங் பவிஸித்வா உக்³கோ⁴ஸேஸி – ‘‘அஹங் ஸஹஸ்ஸமத்தே பச்சேகபு³த்³தே⁴ தி³ஸ்வா நிமந்தயிங், அய்யானங் நிஸீத³னட்டா²னங் ஸங்வித³ஹத² , யாகு³ப⁴த்தாதீ³னி ஸம்பாதே³தா²’’தி . கா³மமஜ்ஜே² மண்ட³பங் காரெத்வா ஆஸனானி பஞ்ஞாபெத்வா புனதி³வஸே பச்சேகபு³த்³தே⁴ நிஸீதா³பெத்வா பணீதேன கா²த³னீயேன போ⁴ஜனீயேன பரிவிஸித்வா ப⁴த்தகிச்சாவஸானே தஸ்மிங் கா³மே ஸப்³பா³ இத்தி²யோ ஆதா³ய தாஹி ஸத்³தி⁴ங் பச்சேகபு³த்³தே⁴ வந்தி³த்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, தேமாஸங் வஸனத்தா²ய படிஞ்ஞங் தே³தா²’’தி தேஸங் படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா புன கா³மே உக்³கோ⁴ஸேஸி – ‘‘அம்மதாதா, ஏகேககுலதோ ஏகேகோ புரிஸோ ப²ரஸுவாஸிஆதீ³னி க³ஹெத்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா த³ப்³ப³ஸம்பா⁴ரே ஆஹரித்வா அய்யானங் வஸனட்டா²னங் கரோதூ’’தி. கா³மவாஸினோ தஸ்ஸாயேவ வசனங் ஸுத்வா ஏகேகோ ஏகேகங் கத்வா ஸத்³தி⁴ங் ரத்திட்டா²னதி³வாட்டா²னேஹி பண்ணஸாலஸஹஸ்ஸங் காரெத்வா அத்தனோ அத்தனோ பண்ணஸாலாயங் வஸ்ஸூபக³தே பச்சேகபு³த்³தே⁴ ‘‘அஹங் ஸக்கச்சங் உபட்ட²ஹிஸ்ஸாமி, அஹங் ஸக்கச்சங் உபட்ட²ஹிஸ்ஸாமீ’’தி உபட்ட²ஹிங்ஸு. வஸ்ஸங்வுட்ட²காலே ‘‘அத்தனோ அத்தனோ பண்ணஸாலாய வஸ்ஸங்வுட்டா²னங் பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் சீவரஸாடகே ஸஜ்ஜேதா²’’தி ஸமாத³பெத்வா ஏகேகஸ்ஸ ஸஹஸ்ஸஸஹஸ்ஸமூலங் சீவரங் தா³பேஸி. பச்சேகபு³த்³தா⁴ வுட்ட²வஸ்ஸா அனுமோத³னங் கத்வா பக்கமிங்ஸு.
Sā gāmaṃ pavisitvā ugghosesi – ‘‘ahaṃ sahassamatte paccekabuddhe disvā nimantayiṃ, ayyānaṃ nisīdanaṭṭhānaṃ saṃvidahatha , yāgubhattādīni sampādethā’’ti . Gāmamajjhe maṇḍapaṃ kāretvā āsanāni paññāpetvā punadivase paccekabuddhe nisīdāpetvā paṇītena khādanīyena bhojanīyena parivisitvā bhattakiccāvasāne tasmiṃ gāme sabbā itthiyo ādāya tāhi saddhiṃ paccekabuddhe vanditvā, ‘‘bhante, temāsaṃ vasanatthāya paṭiññaṃ dethā’’ti tesaṃ paṭiññaṃ gahetvā puna gāme ugghosesi – ‘‘ammatātā, ekekakulato ekeko puriso pharasuvāsiādīni gahetvā araññaṃ pavisitvā dabbasambhāre āharitvā ayyānaṃ vasanaṭṭhānaṃ karotū’’ti. Gāmavāsino tassāyeva vacanaṃ sutvā ekeko ekekaṃ katvā saddhiṃ rattiṭṭhānadivāṭṭhānehi paṇṇasālasahassaṃ kāretvā attano attano paṇṇasālāyaṃ vassūpagate paccekabuddhe ‘‘ahaṃ sakkaccaṃ upaṭṭhahissāmi, ahaṃ sakkaccaṃ upaṭṭhahissāmī’’ti upaṭṭhahiṃsu. Vassaṃvuṭṭhakāle ‘‘attano attano paṇṇasālāya vassaṃvuṭṭhānaṃ paccekabuddhānaṃ cīvarasāṭake sajjethā’’ti samādapetvā ekekassa sahassasahassamūlaṃ cīvaraṃ dāpesi. Paccekabuddhā vuṭṭhavassā anumodanaṃ katvā pakkamiṃsu.
கா³மவாஸினோபி இத³ங் புஞ்ஞகம்மங் கத்வா இதோ சுதா தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³த்தித்வா க³ணதே³வபுத்தா நாம அஹேஸுங். தே தத்த² தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வித்வா கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴காலே பா³ராணஸியங் குடும்பி³ககே³ஹேஸு நிப்³ப³த்திங்ஸு. ஜெட்ட²கபேஸகாரோ ஜெட்ட²ககுடும்பி³கஸ்ஸ புத்தோ அஹோஸி. ப⁴ரியாபிஸ்ஸ ஜெட்ட²ககுடும்பி³கஸ்ஸேவ தீ⁴தா அஹோஸி. தா ஸப்³பா³பி வயப்பத்தா பரகுலங் க³ச்ச²ந்தியோ தேஸங் தேஸங்யேவ கே³ஹானி அக³மிங்ஸு. அதே²கதி³வஸங் விஹாரே த⁴ம்மஸ்ஸவனங் ஸங்கு⁴ட்ட²ங். ‘‘ஸத்தா² த⁴ம்மங் தே³ஸெஸ்ஸதீ’’தி ஸுத்வா ஸப்³பே³பி தே குடும்பி³கா ‘‘த⁴ம்மங் ஸொஸ்ஸாமா’’தி ப⁴ரியாஹி ஸத்³தி⁴ங் விஹாரங் அக³மிங்ஸு. தேஸங் விஹாரமஜ்ஜ²ங் பவிட்ட²க்க²ணே வஸ்ஸங் உட்ட²ஹி. யேஸங் குலூபகா வா ஞாதிஸாமணேராத³யோ வா அத்தி², தே தேஸங் பரிவேணானி பவிஸிங்ஸு. தே பன ததா²ரூபானங் நத்தி²தாய கத்த²சி, பவிஸிதுங் அவிஸஹந்தா விஹாரமஜ்ஜே²யேவ அட்ட²ங்ஸு. அத² நே ஜெட்ட²ககுடும்பி³கோ ஆஹ – ‘‘பஸ்ஸத² அம்ஹாகங் விப்பகாரங், குலபுத்தேஹி நாம எத்தகேன லஜ்ஜிதுங் யுத்த’’ந்தி. ‘‘அய்ய, கிங் பன கரோமா’’தி? ‘‘மயங் விஸ்ஸாஸிகட்டா²னஸ்ஸ அபா⁴வேன இமங் விப்பகாரங் பத்தா, ஸப்³பே³ த⁴னங் ஸங்ஹரித்வா பரிவேணங் கரோமா’’தி. ‘‘ஸாது⁴, அய்யா’’தி ஜெட்ட²கோ ஸஹஸ்ஸங் அதா³ஸி, ஸேஸா பஞ்ச பஞ்ச ஸதானி. இத்தி²யோ அட்³ட⁴தெய்யானி அட்³ட⁴தெய்யானி ஸதானி. தே தங் த⁴னங் ஸங்ஹரித்வா ஸஹஸ்ஸகூடாகா³ரபரிவாரங் ஸத்து² வஸனத்தா²ய மஹாபரிவேணங் நாம ஆரபி⁴ங்ஸு. நவகம்மஸ்ஸ மஹந்ததாய த⁴னே அப்பஹொந்தே புப்³பே³ தி³ன்னத⁴னதோ புன உபட்³டூ⁴பட்³ட⁴ங் அத³ங்ஸு. நிட்டி²தே பரிவேணே விஹாரமஹங் கரொந்தா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸத்தாஹங் மஹாதா³னங் த³த்வா வீஸதியா பி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸானங் சீவரானி ஸஜ்ஜிங்ஸு.
Gāmavāsinopi idaṃ puññakammaṃ katvā ito cutā tāvatiṃsabhavane nibbattitvā gaṇadevaputtā nāma ahesuṃ. Te tattha dibbasampattiṃ anubhavitvā kassapasammāsambuddhakāle bārāṇasiyaṃ kuṭumbikagehesu nibbattiṃsu. Jeṭṭhakapesakāro jeṭṭhakakuṭumbikassa putto ahosi. Bhariyāpissa jeṭṭhakakuṭumbikasseva dhītā ahosi. Tā sabbāpi vayappattā parakulaṃ gacchantiyo tesaṃ tesaṃyeva gehāni agamiṃsu. Athekadivasaṃ vihāre dhammassavanaṃ saṅghuṭṭhaṃ. ‘‘Satthā dhammaṃ desessatī’’ti sutvā sabbepi te kuṭumbikā ‘‘dhammaṃ sossāmā’’ti bhariyāhi saddhiṃ vihāraṃ agamiṃsu. Tesaṃ vihāramajjhaṃ paviṭṭhakkhaṇe vassaṃ uṭṭhahi. Yesaṃ kulūpakā vā ñātisāmaṇerādayo vā atthi, te tesaṃ pariveṇāni pavisiṃsu. Te pana tathārūpānaṃ natthitāya katthaci, pavisituṃ avisahantā vihāramajjheyeva aṭṭhaṃsu. Atha ne jeṭṭhakakuṭumbiko āha – ‘‘passatha amhākaṃ vippakāraṃ, kulaputtehi nāma ettakena lajjituṃ yutta’’nti. ‘‘Ayya, kiṃ pana karomā’’ti? ‘‘Mayaṃ vissāsikaṭṭhānassa abhāvena imaṃ vippakāraṃ pattā, sabbe dhanaṃ saṃharitvā pariveṇaṃ karomā’’ti. ‘‘Sādhu, ayyā’’ti jeṭṭhako sahassaṃ adāsi, sesā pañca pañca satāni. Itthiyo aḍḍhateyyāni aḍḍhateyyāni satāni. Te taṃ dhanaṃ saṃharitvā sahassakūṭāgāraparivāraṃ satthu vasanatthāya mahāpariveṇaṃ nāma ārabhiṃsu. Navakammassa mahantatāya dhane appahonte pubbe dinnadhanato puna upaḍḍhūpaḍḍhaṃ adaṃsu. Niṭṭhite pariveṇe vihāramahaṃ karontā buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa sattāhaṃ mahādānaṃ datvā vīsatiyā bhikkhusahassānaṃ cīvarāni sajjiṃsu.
ஜெட்ட²ககுடும்பி³கஸ்ஸ பன ப⁴ரியா ஸப்³பே³ஹி ஸமானங் அகத்வா அத்தனோ பஞ்ஞாய டி²தா ‘‘அதிரேகதரங் கத்வா ஸத்தா²ரங் பூஜெஸ்ஸாமீ’’தி அனோஜபுப்ப²வண்ணேன ஸஹஸ்ஸமூலேன ஸாடகேன ஸத்³தி⁴ங் அனோஜபுப்ப²சங்கோடகங் க³ஹெத்வா அனுமோத³னகாலே ஸத்தா²ரங் அனோஜபுப்பே²ஹி பூஜெத்வா தங் ஸாடகங் ஸத்து² பாத³மூலே ட²பெத்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, நிப்³ப³த்தனிப்³ப³த்தட்டா²னே அனோஜபுப்ப²வண்ணங்யேவ மே ஸரீரங் ஹோது, அனோஜா ஏவ ச மே நாமங் ஹோதூ’’தி பத்த²னங் பட்ட²பேஸி. ஸத்தா² ‘‘ஏவங் ஹோதூ’’தி அனுமோத³னங் அகாஸி. தே ஸப்³பே³பி யாவதாயுகங் ட²த்வா ததோ சுதா தே³வலோகே நிப்³ப³த்தித்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ தே³வலோகா சவித்வா ஜெட்ட²ககுடும்பி³கோ குக்குடவதீனக³ரே ராஜகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ மஹாகப்பினராஜா நாம அஹோஸி, ஸேஸா அமச்சகுலே நிப்³ப³த்திங்ஸு. ஜெட்ட²ககுடும்பி³கஸ்ஸ ப⁴ரியா மத்³த³ரட்டே² ஸாக³லனக³ரே ராஜகுலே நிப்³ப³த்தி, அனோஜபுப்ப²வண்ணமேவஸ்ஸா ஸரீரங் அஹோஸி, அனோஜாத்வேவஸ்ஸா நாமங் கரிங்ஸு. ஸா வயப்பத்தா மஹாகப்பினரஞ்ஞோ கே³ஹங் க³ந்த்வா அனோஜாதே³வீ நாம அஹோஸி. ஸேஸித்தி²யோபி அமச்சகுலேஸு நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தா தேஸங்யேவ அமச்சபுத்தானங் கே³ஹானி அக³மங்ஸு. தே ஸப்³பே³ ரஞ்ஞோ ஸம்பத்திஸதி³ஸங் ஸம்பத்திங் அனுப⁴விங்ஸு. யதா³ ராஜா ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தோ ஹத்தி²ங் அபி⁴ருஹித்வா விசரி, ததா³ தேபி ததே²வ விசரந்தி. தஸ்மிங் அஸ்ஸேன வா ரதே²ன வா விசரந்தே தேபி ததே²வ விசரந்தி? ஏவங் தே ஏகதோ ஹுத்வா கதானங் புஞ்ஞானங் ஆனுபா⁴வேன ஏகதோவ ஸம்பத்திங் அனுப⁴விங்ஸு. ரஞ்ஞோ பன ப³லோ, ப³லவாஹனோ, புப்போ², புப்ப²வாஹனோ, ஸுபத்தோதி பஞ்ச அஸ்ஸா ஹொந்தி. ராஜா தேஸு ஸுபத்தங் அஸ்ஸங் ஸயங் ஆரோஹதி, இதரே சத்தாரோ அஸ்ஸாரோஹானங் ஸாஸனாஹரணத்தா²ய அதா³ஸி. ராஜா தே பாதோவ போ⁴ஜெத்வா ‘‘க³ச்ச²த² த்³வே வா தீணி வா யோஜனானி ஆஹிண்டி³த்வா பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வா த⁴ம்மஸ்ஸ வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா உப்பன்னபா⁴வங் ஞத்வா மய்ஹங் ஸுக²ஸாஸனங் ஆஹரதா²’’தி பேஸேஸி. தே சதூஹி த்³வாரேஹி நிக்க²மித்வா தீணி யோஜனானி ஆஹிண்டி³த்வா ஸாஸனங் அலபி⁴த்வா பச்சாக³ச்ச²ந்தி.
Jeṭṭhakakuṭumbikassa pana bhariyā sabbehi samānaṃ akatvā attano paññāya ṭhitā ‘‘atirekataraṃ katvā satthāraṃ pūjessāmī’’ti anojapupphavaṇṇena sahassamūlena sāṭakena saddhiṃ anojapupphacaṅkoṭakaṃ gahetvā anumodanakāle satthāraṃ anojapupphehi pūjetvā taṃ sāṭakaṃ satthu pādamūle ṭhapetvā, ‘‘bhante, nibbattanibbattaṭṭhāne anojapupphavaṇṇaṃyeva me sarīraṃ hotu, anojā eva ca me nāmaṃ hotū’’ti patthanaṃ paṭṭhapesi. Satthā ‘‘evaṃ hotū’’ti anumodanaṃ akāsi. Te sabbepi yāvatāyukaṃ ṭhatvā tato cutā devaloke nibbattitvā imasmiṃ buddhuppāde devalokā cavitvā jeṭṭhakakuṭumbiko kukkuṭavatīnagare rājakule nibbattitvā vayappatto mahākappinarājā nāma ahosi, sesā amaccakule nibbattiṃsu. Jeṭṭhakakuṭumbikassa bhariyā maddaraṭṭhe sāgalanagare rājakule nibbatti, anojapupphavaṇṇamevassā sarīraṃ ahosi, anojātvevassā nāmaṃ kariṃsu. Sā vayappattā mahākappinarañño gehaṃ gantvā anojādevī nāma ahosi. Sesitthiyopi amaccakulesu nibbattitvā vayappattā tesaṃyeva amaccaputtānaṃ gehāni agamaṃsu. Te sabbe rañño sampattisadisaṃ sampattiṃ anubhaviṃsu. Yadā rājā sabbālaṅkārapaṭimaṇḍito hatthiṃ abhiruhitvā vicari, tadā tepi tatheva vicaranti. Tasmiṃ assena vā rathena vā vicarante tepi tatheva vicaranti? Evaṃ te ekato hutvā katānaṃ puññānaṃ ānubhāvena ekatova sampattiṃ anubhaviṃsu. Rañño pana balo, balavāhano, puppho, pupphavāhano, supattoti pañca assā honti. Rājā tesu supattaṃ assaṃ sayaṃ ārohati, itare cattāro assārohānaṃ sāsanāharaṇatthāya adāsi. Rājā te pātova bhojetvā ‘‘gacchatha dve vā tīṇi vā yojanāni āhiṇḍitvā buddhassa vā dhammassa vā saṅghassa vā uppannabhāvaṃ ñatvā mayhaṃ sukhasāsanaṃ āharathā’’ti pesesi. Te catūhi dvārehi nikkhamitvā tīṇi yojanāni āhiṇḍitvā sāsanaṃ alabhitvā paccāgacchanti.