Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
7. பஞ்ஹாவாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா
7. Pañhāvāravibhaṅgavaṇṇanā
401-403. தே பச்சயேதி தே ஹேதுஆதி³கே பச்சயே. படிபாடியாதி எத்த² பச்சயபடிபாடியா குஸலாதி³பத³படிபாடியா வாதி ஆஸங்காயங் உப⁴யவஸேனபி அத்தோ² யுஜ்ஜதீதி த³ஸ்ஸெந்தோ பட²மங் தாவ ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘யதா²க்கமேனா’’திஆதி³. தஸ்ஸத்தோ² – ‘‘ஹேதுபச்சயோ ஆரம்மணபச்சயோ’’திஆதி³னா நயேன தே³ஸனாக்கமேன யாய படிபாடியா படிச்சவாரே பச்சயா ஆக³தா, தத³னுரூபங் தே த³ஸ்ஸேதுந்தி. து³தியங் பன த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘குஸலோ குஸலஸ்ஸா’’திஆதி³ வுத்தங். ஸா பனாயங் பத³படிபாடி யஸ்மா ந குஸலபத³த³ஸ்ஸனமத்தேன த³ஸ்ஸிதா ஹோதி, தஸ்மா தங் ஏகதே³ஸேன ஸகலங் நயதோ த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘குஸலோ குஸலஸ்ஸாதி…பே॰… ஹோதீ’’தி. தேனாதி நித³ஸ்ஸனமத்தேன ‘‘குஸலோ குஸலஸ்ஸா’’தி பதே³ன. ஸப்³போ³ பபே⁴தோ³தி யங் தத்த² தத்த² பச்சயே ‘‘குஸலோ குஸலஸ்ஸா’’திஆதி³கோ யத்தகோ பபே⁴தோ³ விஸ்ஸஜ்ஜனங் லப⁴தி, ஸோ ஸப்³போ³ பபே⁴தோ³தி அத்தோ². தே பச்சயே படிபாடியா த³ஸ்ஸேதுந்தி தே ஹேதுஆதி³பச்சயே குஸலாதி³பத³படிபாடியா த³ஸ்ஸேதுங்.
401-403. Tepaccayeti te hetuādike paccaye. Paṭipāṭiyāti ettha paccayapaṭipāṭiyā kusalādipadapaṭipāṭiyā vāti āsaṅkāyaṃ ubhayavasenapi attho yujjatīti dassento paṭhamaṃ tāva sandhāyāha ‘‘yathākkamenā’’tiādi. Tassattho – ‘‘hetupaccayo ārammaṇapaccayo’’tiādinā nayena desanākkamena yāya paṭipāṭiyā paṭiccavāre paccayā āgatā, tadanurūpaṃ te dassetunti. Dutiyaṃ pana dassetuṃ ‘‘kusalo kusalassā’’tiādi vuttaṃ. Sā panāyaṃ padapaṭipāṭi yasmā na kusalapadadassanamattena dassitā hoti, tasmā taṃ ekadesena sakalaṃ nayato dassento āha ‘‘kusalo kusalassāti…pe… hotī’’ti. Tenāti nidassanamattena ‘‘kusalo kusalassā’’ti padena. Sabbo pabhedoti yaṃ tattha tattha paccaye ‘‘kusalo kusalassā’’tiādiko yattako pabhedo vissajjanaṃ labhati, so sabbo pabhedoti attho. Te paccaye paṭipāṭiyā dassetunti te hetuādipaccaye kusalādipadapaṭipāṭiyā dassetuṃ.
404. ப²லவிஸேஸங் ஆகங்க²ந்தா படிக்³கா³ஹகதோ விய தா³யகதோபி யதா² த³க்கி²ணா விஸுஜ்ஜ²தி, ஏவங் தா³னங் தெ³ந்தீதி ஆஹ ‘‘விஸுத்³த⁴ங் கத்வா’’தி. தேஸந்தி வத்தப்³ப³தாரஹந்தி இமினா வோதா³னஸ்ஸ ஸகதா³கா³மிஆதீ³னங் ஆவேணிகதங் த³ஸ்ஸேதி. காமங் அக்³க³மக்³க³புரேசாரிகம்பி வோதா³னமேவ, அஸெக்கோ² பன ஹுத்வா தங் பச்சவெக்க²தீதி ந தங் இத⁴ க³ஹிதங். தந்தி வோதா³னங். கொ³த்ரபு⁴சித்தந்தி அட்ட²மகஸ்ஸ உப்பஜ்ஜனகாலே ‘‘கொ³த்ரபூ⁴’’தி வத்தப்³ப³தாரஹங் சித்தங். கொ³த்ரபு⁴ஸதி³ஸந்தி வா ஸோதாபன்னாதி³கொ³த்ராபி⁴பா⁴வீதி வா கொ³த்ரபு⁴சித்தந்தி ஏவமெத்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. பச்சயுப்பன்னங் பூ⁴மிதோ வவத்த²பேதி, ‘‘தேபூ⁴மககுஸலமேவா’’தி எத்த² விய ந பச்சயத⁴ம்மந்தி அத்தோ². தே³ஸனந்தரத்தாதி ‘‘குஸலசித்தஸமங்கி³ஸ்ஸா’’திஆதி³னா புக்³க³லாமஸனதே³ஸனதோ அஞ்ஞத்தா, அஞ்ஞதா² க³ஹிதங் புன ந க³ண்ஹெய்யாதி அதி⁴ப்பாயோ.
404. Phalavisesaṃ ākaṅkhantā paṭiggāhakato viya dāyakatopi yathā dakkhiṇā visujjhati, evaṃ dānaṃ dentīti āha ‘‘visuddhaṃ katvā’’ti. Tesanti vattabbatārahanti iminā vodānassa sakadāgāmiādīnaṃ āveṇikataṃ dasseti. Kāmaṃ aggamaggapurecārikampi vodānameva, asekkho pana hutvā taṃ paccavekkhatīti na taṃ idha gahitaṃ. Tanti vodānaṃ. Gotrabhucittanti aṭṭhamakassa uppajjanakāle ‘‘gotrabhū’’ti vattabbatārahaṃ cittaṃ. Gotrabhusadisanti vā sotāpannādigotrābhibhāvīti vā gotrabhucittanti evamettha attho veditabbo. Paccayuppannaṃ bhūmito vavatthapeti, ‘‘tebhūmakakusalamevā’’ti ettha viya na paccayadhammanti attho. Desanantarattāti ‘‘kusalacittasamaṅgissā’’tiādinā puggalāmasanadesanato aññattā, aññathā gahitaṃ puna na gaṇheyyāti adhippāyo.
405. ராக³ரஹிதஸ்ஸ விய ஸோமனஸ்ஸரஹிதஸ்ஸ ச ராக³ஸ்ஸ ந ஆரம்மணே அஸ்ஸாத³னவஸேன பவத்தி அஜ்ஜு²பெக்க²னதோதி வுத்தங் ‘‘அஸ்ஸாத³னங்…பே॰… கிச்ச’’ந்தி. ஸஹஸாகாரப்பவத்தாய உப்பிலாவிதஸபா⁴வாய பீதியா ஆஹிதவிஸேஸாய தண்ஹாய தங் தண்ஹாபி⁴னந்த³னந்தி வுச்சதீதி தங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘பீதிகிச்சஸஹிதாய தண்ஹாய கிச்ச’’ந்தி. யதா² ச யதா²வுத்தகிச்சவிஸேஸாய பீதியா ஆஹிதவிஸேஸா தண்ஹா தண்ஹாபி⁴னந்த³னா, ஏவங் தி³ட்டா²பி⁴னந்த³னா வேதி³தப்³பா³. யஸ்மா பன ஸா அத்த²தோ பச்சயவிஸேஸவிஸிட்டா² தி³ட்டி²யேவ, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘தி³ட்டா²பி⁴னந்த³னா தி³ட்டி²யேவா’’தி. எத்த² பனாதி ‘‘அபி⁴னந்த³தீ’’தி பத³ஸ்ஸ தண்ஹாதி³ட்டி²வஸேன வுத்தேஸு ஏதேஸு பன த்³வீஸு அத்தே²ஸு. அபி⁴னந்த³ந்தஸ்ஸாதி இத³ங் தி³ட்டா²பி⁴னந்த³னங்யேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி அதி⁴ப்பாயேன ‘‘பச்சி²மத்த²மேவ க³ஹெத்வா’’தி வுத்தங். அபி⁴னந்த³ந்தஸ்ஸாதி பன அவிஸேஸதோ வுத்தத்தா தண்ஹாவஸேன தி³ட்டி²வஸேன அபி⁴னந்த³ந்தஸ்ஸாதி அயமெத்த² அத்தோ² அதி⁴ப்பேதோ, தஸ்மா ‘‘அபி⁴னந்த³னா…பே॰… ந ஸக்கா வத்து’’ந்தி இத³மித⁴ வசனமனோகாஸங். கஸ்மா? தி³ட்டி²ரஹிதேபி ஸந்தானே அபி⁴னந்த³னஸ்ஸ வுத்தத்தா. தண்ஹாவஸேன நந்த³தீதி தண்ஹாபி⁴னந்த³னவஸேனேவ வுத்தோ அத்தோ² புரிமோ அத்தோ². த்³வீஸு பன ஸோமனஸ்ஸஸஹக³தசித்துப்பாதே³ஸூதி தி³ட்டி²ரஹிதானி ஸோமனஸ்ஸஸஹக³தசித்தானி ஸந்தா⁴யாஹ. யதா²வுத்தேனாதி ‘‘ஸராக³ஸ்ஸ ஸோமனஸ்ஸஸ்ஸா’’திஆதி³னா வுத்தேன ஸோமனஸ்ஸேன அஸ்ஸாதெ³ந்தஸ்ஸ, ராகே³ன ச தேஸுயேவ யதா²வுத்தேஸு த்³வீஸு சித்தேஸு அஸ்ஸாதெ³ந்தஸ்ஸ, சதூஸுபி ஸோமனஸ்ஸஸஹக³தசித்தேஸு ஸப்பீதிகதண்ஹாய அபி⁴னந்த³ந்தஸ்ஸ, சதூஸுபி தி³ட்டி²ஸம்பயுத்தேஸு தி³ட்டா²பி⁴னந்த³னாய அபி⁴னந்த³ந்தஸ்ஸ தி³ட்டி² உப்பஜ்ஜதீதி ஏவமெத்த² யோஜனா வேதி³தப்³பா³. தேன வுத்தங் ‘‘இதிபி ஸக்கா யோஜேது’’ந்தி. யதா² தி³ட்டூ²பனிஸ்ஸயதோ தி³ட்டா²பி⁴னந்த³னா ஸம்ப⁴வதி, ஏவங் தண்ஹூபனிஸ்ஸயதோ தண்ஹாபி⁴னந்த³னாபி ஸம்ப⁴வதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ‘‘அபி⁴னந்த³தி ராகோ³ உப்பஜ்ஜதீ’’தி வசனதோ ஸப்பீதிகதண்ஹாய அபி⁴னந்த³ந்தஸ்ஸ ராகு³ப்பத்திபி வத்தப்³பா³, ந வா வத்தப்³பா³ தண்ஹாபி⁴னந்த³னாய ஏவ ராகு³ப்பத்தியா வுத்தத்தா.
405. Rāgarahitassa viya somanassarahitassa ca rāgassa na ārammaṇe assādanavasena pavatti ajjhupekkhanatoti vuttaṃ ‘‘assādanaṃ…pe… kicca’’nti. Sahasākārappavattāya uppilāvitasabhāvāya pītiyā āhitavisesāya taṇhāya taṃ taṇhābhinandananti vuccatīti taṃ sandhāyāha ‘‘pītikiccasahitāya taṇhāya kicca’’nti. Yathā ca yathāvuttakiccavisesāya pītiyā āhitavisesā taṇhā taṇhābhinandanā, evaṃ diṭṭhābhinandanā veditabbā. Yasmā pana sā atthato paccayavisesavisiṭṭhā diṭṭhiyeva, tasmā vuttaṃ ‘‘diṭṭhābhinandanā diṭṭhiyevā’’ti. Ettha panāti ‘‘abhinandatī’’ti padassa taṇhādiṭṭhivasena vuttesu etesu pana dvīsu atthesu. Abhinandantassāti idaṃ diṭṭhābhinandanaṃyeva sandhāya vuttanti adhippāyena ‘‘pacchimatthameva gahetvā’’ti vuttaṃ. Abhinandantassāti pana avisesato vuttattā taṇhāvasena diṭṭhivasena abhinandantassāti ayamettha attho adhippeto, tasmā ‘‘abhinandanā…pe… na sakkā vattu’’nti idamidha vacanamanokāsaṃ. Kasmā? Diṭṭhirahitepi santāne abhinandanassa vuttattā. Taṇhāvasena nandatīti taṇhābhinandanavaseneva vutto attho purimo attho. Dvīsu pana somanassasahagatacittuppādesūti diṭṭhirahitāni somanassasahagatacittāni sandhāyāha. Yathāvuttenāti ‘‘sarāgassa somanassassā’’tiādinā vuttena somanassena assādentassa, rāgena ca tesuyeva yathāvuttesu dvīsu cittesu assādentassa, catūsupi somanassasahagatacittesu sappītikataṇhāya abhinandantassa, catūsupi diṭṭhisampayuttesu diṭṭhābhinandanāya abhinandantassa diṭṭhi uppajjatīti evamettha yojanā veditabbā. Tena vuttaṃ ‘‘itipi sakkā yojetu’’nti. Yathā diṭṭhūpanissayato diṭṭhābhinandanā sambhavati, evaṃ taṇhūpanissayato taṇhābhinandanāpi sambhavatīti daṭṭhabbaṃ. ‘‘Abhinandati rāgo uppajjatī’’ti vacanato sappītikataṇhāya abhinandantassa rāguppattipi vattabbā, na vā vattabbā taṇhābhinandanāya eva rāguppattiyā vuttattā.
406. ‘‘ததா³ரம்மணதாயா’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘ததா³ரம்மணதா’’தி வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘விப⁴த்திலோபோ ஹெத்த² கதோ’’தி. ததா³ரம்மணதாதி எத்த² தா-ஸத்³தா³பி⁴தெ⁴ய்யோ அத்தோ² பா⁴வோ நாம, ஸோ பன ததா³ரம்மணஸத்³தா³பி⁴தெ⁴ய்யதோ அஞ்ஞோ நத்தீ²தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘பா⁴வவந்ததோ வா அஞ்ஞோ பா⁴வோ நாம நத்தீ²’’தி. ஏதேன ஸகத்தே² அயங் தா-ஸத்³தோ³தி த³ஸ்ஸேதி. தேனாஹ ‘‘விபாகோ ததா³ரம்மணபா⁴வபூ⁴தோதி அத்தோ²’’தி. ஏதஸ்மிஞ்சத்தே² ‘‘ததா³ரம்மணதா’’தி பச்சத்தேகவசனங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். விஞ்ஞாணஞ்சாயதன…பே॰… ந வுத்தந்தி யதி³பி காமாவசரவிபாகானம்பி கம்மங் ஆரம்மணங் லப்³ப⁴தி, தங் பன விஞ்ஞாணஞ்சாயதனநேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனவிபாகானங் விய ந ஏகந்தேன இமஸ்ஸ விபாகசித்தஸ்ஸ இத³ங் கம்மங் ஆரம்மணந்தி வவத்தி²தங் காமாவசரவிபாகசித்தானங் ப³ஹுபே⁴த³த்தா, தஸ்மா தங் லப்³ப⁴மானம்பி ந வுத்தந்தி அத்தோ². யதி³ ஏவங் கிங் தங் லப்³ப⁴மானம்பி ந த³ஸ்ஸிதமேவாதி ஆஸங்காயங் ஆஹ ‘‘ததா³ரம்மணேன பனா’’திஆதி³. அனுலோமதோ ஸமாபஜ்ஜனே யேபு⁴ய்யேன ஆஸன்னஸமாபத்தியா ஆரம்மணபா⁴வோ த³ஸ்ஸிதோ, அஞ்ஞதா² ‘‘படிலோமதோ வா ஏகந்தரிகவஸேன வா’’தி வசனங் நிரத்த²கங் ஸியாதி அதி⁴ப்பாயோ. ப⁴வெய்யாதி அனாஸன்னாபி ஸமாபத்தி ஆரம்மணங் ப⁴வெய்ய, ந ஸக்கா படிக்கி²பிதுந்தி அத்தோ². தேனேவ ஹி ‘‘யேபு⁴ய்யேனா’’தி வுத்தங். ஏவங் ஸதீதி யதி³ ஆவஜ்ஜனாய ஏவ ஆரம்மணபா⁴வேன குஸலானங் க²ந்தா⁴னங் அப்³யாகதாரம்மணதா அதி⁴ப்பேதா, ஏவங் ஸந்தே. வத்தப்³ப³ங் ஸியாதி ‘‘இத்³தி⁴வித⁴ஞாணஸ்ஸா’’தி ச பாளியங் வத்தப்³ப³ங் ஸியா தஸ்ஸாபி ஆவஜ்ஜனாய ஆரம்மணபா⁴வதோ. தங் ந வுத்தந்தி தங் அப்³யாகதங் இத்³தி⁴வித⁴ஞாணங் ‘‘குஸலா க²ந்தா⁴ இத்³தி⁴வித⁴ஞாணஸ்ஸா’’தி ந வுத்தங். ஹொந்தீதி ஆரம்மணங் ஹொந்தி. தானீதி சேதோபரியஞாணாதீ³னி. யாய காயசீதி சேதோபரியஞாணாதீ³னங் அஞ்ஞேஸஞ்ச குஸலானங் ஆரம்மணகரணவஸேன ஆவஜ்ஜந்தியா.
406. ‘‘Tadārammaṇatāyā’’ti vattabbe ‘‘tadārammaṇatā’’ti vuttanti āha ‘‘vibhattilopo hettha kato’’ti. Tadārammaṇatāti ettha tā-saddābhidheyyo attho bhāvo nāma, so pana tadārammaṇasaddābhidheyyato añño natthīti dassento āha ‘‘bhāvavantato vā añño bhāvo nāma natthī’’ti. Etena sakatthe ayaṃ tā-saddoti dasseti. Tenāha ‘‘vipāko tadārammaṇabhāvabhūtoti attho’’ti. Etasmiñcatthe ‘‘tadārammaṇatā’’ti paccattekavacanaṃ daṭṭhabbaṃ. Viññāṇañcāyatana…pe… na vuttanti yadipi kāmāvacaravipākānampi kammaṃ ārammaṇaṃ labbhati, taṃ pana viññāṇañcāyatananevasaññānāsaññāyatanavipākānaṃ viya na ekantena imassa vipākacittassa idaṃ kammaṃ ārammaṇanti vavatthitaṃ kāmāvacaravipākacittānaṃ bahubhedattā, tasmā taṃ labbhamānampi na vuttanti attho. Yadi evaṃ kiṃ taṃ labbhamānampi na dassitamevāti āsaṅkāyaṃ āha ‘‘tadārammaṇena panā’’tiādi. Anulomato samāpajjane yebhuyyena āsannasamāpattiyā ārammaṇabhāvo dassito, aññathā ‘‘paṭilomato vā ekantarikavasena vā’’ti vacanaṃ niratthakaṃ siyāti adhippāyo. Bhaveyyāti anāsannāpi samāpatti ārammaṇaṃ bhaveyya, na sakkā paṭikkhipitunti attho. Teneva hi ‘‘yebhuyyenā’’ti vuttaṃ. Evaṃ satīti yadi āvajjanāya eva ārammaṇabhāvena kusalānaṃ khandhānaṃ abyākatārammaṇatā adhippetā, evaṃ sante. Vattabbaṃ siyāti ‘‘iddhividhañāṇassā’’ti ca pāḷiyaṃ vattabbaṃ siyā tassāpi āvajjanāya ārammaṇabhāvato. Taṃ na vuttanti taṃ abyākataṃ iddhividhañāṇaṃ ‘‘kusalā khandhā iddhividhañāṇassā’’ti na vuttaṃ. Hontīti ārammaṇaṃ honti. Tānīti cetopariyañāṇādīni. Yāya kāyacīti cetopariyañāṇādīnaṃ aññesañca kusalānaṃ ārammaṇakaraṇavasena āvajjantiyā.
407-409. ஆதீ³னவத³ஸ்ஸனேன ஸபா⁴வதோ ச அனிட்ட²தாமத்தவஸேன ச தோ³மனஸ்ஸஸ்ஸ உப்பத்தி வேதி³தப்³பா³தி யோஜேதப்³ப³ங். ஆகா⁴தவத்து²ஆதி³பே⁴தே³ன அக்க²ந்திபே⁴தா³ வேதி³தப்³பா³.
407-409. Ādīnavadassanena sabhāvato ca aniṭṭhatāmattavasena ca domanassassa uppatti veditabbāti yojetabbaṃ. Āghātavatthuādibhedena akkhantibhedā veditabbā.
410. ஸப்³ப³ஸ்ஸாதி பகரணபரிச்சி²ன்னே க³ய்ஹமானே ஸப்³ப³ஸ்ஸ அப்³யாகதஸ்ஸ, அத்த²ந்தரவஸேன பன க³ய்ஹமானே ஸப்³ப³ஸ்ஸ ஞெய்யஸ்ஸாதி அத்தோ². அஸக்குணெய்யத்தாதி இத³ங் வத்தப்³ப³ஸ்ஸ அனந்தாபரிமெய்யதாய வுத்தங், ந அஞ்ஞாணபடிகா⁴ததோ.
410. Sabbassāti pakaraṇaparicchinne gayhamāne sabbassa abyākatassa, atthantaravasena pana gayhamāne sabbassa ñeyyassāti attho. Asakkuṇeyyattāti idaṃ vattabbassa anantāparimeyyatāya vuttaṃ, na aññāṇapaṭighātato.
417. வோதா³னஸங்கா²தங் வுட்டா²னங் அபுப்³ப³தோ ந ஹோதீதி வுத்தங் ‘‘அபுப்³ப³தோ சித்தஸந்தானதோ வுட்டா²னங் ப⁴வங்க³மேவா’’தி. தஞ்ஹி யதா²லத்³த⁴ஸ்ஸ விஸேஸஸ்ஸ வோதா³பனங் பகு³ணபா⁴வாபாத³னங் அபுப்³ப³ங் நாம ந ஹோதி. ததா² ஹி வுத்தங் ‘‘ஹெட்டி²மங் ஹெட்டி²மஞ்ஹி பகு³ணஜ்ஜா²னங் உபரிமஸ்ஸ உபரிமஸ்ஸ பத³ட்டா²னங் ஹோதி, தஸ்மா வோதா³னம்பி வுட்டா²னந்தி வுத்த’’ந்தி. அவஜ்ஜேதப்³ப³த்தா வத்தப்³ப³ங் நத்தீ²தி குஸலபா⁴வேன ஸமானத்தா வஜ்ஜேதப்³ப³தாய அபா⁴வதோ விப⁴ஜித்வா வத்தப்³ப³ங் நத்தி², தஸ்மா யதெ³த்த² விஸேஸனங் லப்³ப⁴தி, தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங்…பே॰… ஸமாபத்தியா’’தி ஆஹ. சித்துப்பாத³கண்டே³ வுத்தமேவாதி பட்டா²னே பன ‘‘குஸலே நிருத்³தே⁴ விபாகோ ததா³ரம்மணதா உப்பஜ்ஜதீ’’திஆதி³னா ‘‘கிரியானந்தரங் ததா³ரம்மணபா⁴வே’’தி யங் வத்தப்³ப³ங், தங் சித்துப்பாத³கண்ட³வண்ணனாயங் வுத்தமேவ.
417. Vodānasaṅkhātaṃ vuṭṭhānaṃ apubbato na hotīti vuttaṃ ‘‘apubbato cittasantānato vuṭṭhānaṃ bhavaṅgamevā’’ti. Tañhi yathāladdhassa visesassa vodāpanaṃ paguṇabhāvāpādanaṃ apubbaṃ nāma na hoti. Tathā hi vuttaṃ ‘‘heṭṭhimaṃ heṭṭhimañhi paguṇajjhānaṃ uparimassa uparimassa padaṭṭhānaṃ hoti, tasmā vodānampi vuṭṭhānanti vutta’’nti. Avajjetabbattā vattabbaṃ natthīti kusalabhāvena samānattā vajjetabbatāya abhāvato vibhajitvā vattabbaṃ natthi, tasmā yadettha visesanaṃ labbhati, taṃ dassento ‘‘nevasaññānāsaññāyatanaṃ…pe… samāpattiyā’’ti āha. Cittuppādakaṇḍe vuttamevāti paṭṭhāne pana ‘‘kusale niruddhe vipāko tadārammaṇatā uppajjatī’’tiādinā ‘‘kiriyānantaraṃ tadārammaṇabhāve’’ti yaṃ vattabbaṃ, taṃ cittuppādakaṇḍavaṇṇanāyaṃ vuttameva.
தா உபோ⁴பீதி யா ‘‘குஸலவிபாகாஹேதுகஸோமனஸ்ஸஸஹக³தா உபெக்கா²ஸஹக³தா சா’’தி த்³வே மனோவிஞ்ஞாணதா⁴துயோ வுத்தா, தா உபோ⁴பி ஸோமனஸ்ஸஸஹக³தமனோவிஞ்ஞாணதா⁴துவஸேன வுத்தா. கஸ்மா? த³ஸன்னங் காமாவசரப⁴வங்கா³னங் அத்தனோ ததா³ரம்மணகாலே ஸந்தீரணகாலே ச வொட்ட²ப்³ப³னஸ்ஸ அனந்தரபச்சயபா⁴வதோ. உபெக்கா²ஸஹக³தா பன யதா²வுத்தானங் த³ஸன்னங் விபாகானங் மனோவிஞ்ஞாணதா⁴தூனங் அத்தனோ ததா³ரம்மணாதி³காலே வொட்ட²ப்³ப³னகிரியஸ்ஸ ஸந்தீரணகாலே மனோதா⁴துகிரியஸ்ஸ ப⁴வங்க³காலேதி யோஜேதப்³ப³ங்.
Tā ubhopīti yā ‘‘kusalavipākāhetukasomanassasahagatā upekkhāsahagatā cā’’ti dve manoviññāṇadhātuyo vuttā, tā ubhopi somanassasahagatamanoviññāṇadhātuvasena vuttā. Kasmā? Dasannaṃ kāmāvacarabhavaṅgānaṃ attano tadārammaṇakāle santīraṇakāle ca voṭṭhabbanassa anantarapaccayabhāvato. Upekkhāsahagatā pana yathāvuttānaṃ dasannaṃ vipākānaṃ manoviññāṇadhātūnaṃ attano tadārammaṇādikāle voṭṭhabbanakiriyassa santīraṇakāle manodhātukiriyassa bhavaṅgakāleti yojetabbaṃ.
423. படிவிஜ்ஜி²த்வாதி ஜானித்வா. த³ள்ஹங் ந க³ஹேதப்³ப³ந்தி த³ள்ஹக்³கா³ஹங் ந க³ஹேதப்³ப³ங். ப³லவதோ…பே॰… விபச்சனதோதி ஏதேன ப³லவதா து³ப்³ப³லதா ச அப்பமாணங், கதோகாஸதா பமாணந்தி த³ஸ்ஸேதி. கதோகாஸதா ச அவஸேஸபச்சயஸமவாயே விபாகாபி⁴முக²தாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். யங் கிஞ்சீதி ச ப³லவங் து³ப்³ப³லங் வாதி அத்தோ². விபாகஜனகம்பி கிஞ்சி கம்மங் உபனிஸ்ஸயபச்சயோ ந ஹோதீதி ஸக்கா வத்துங். ஸதி ஹி கம்மஉபனிஸ்ஸயபச்சயானங் அவினாபா⁴வே விபாகத்திகே உபனிஸ்ஸயபச்சயே க³ஹிதே கம்மபச்சயோ விஸுங் ந உத்³த⁴ரிதப்³போ³ ஸியா, வேத³னாத்திகே ச உபனிஸ்ஸயே பச்சனீயதோ டி²தே கம்மபச்சயேன ஸத்³தி⁴ங் அட்டா²தி ந வத்தப்³ப³ங் ஸியாதி அதி⁴ப்பாயோ. பச்சயத்³வயஸ்ஸ பன லப்³ப⁴மானதப்பராய தே³ஸனாய உபனிஸ்ஸயே க³ஹிதேபி கம்மபச்சயோ உத்³த⁴ரிதப்³போ³யேவாதி ஸக்கா வத்துங். லப்³ப⁴மானஸ்ஸ ஹி உத்³த⁴ரணங் ஞாயாக³தங், ததா² உபனிஸ்ஸயே பச்சனீயதோ டி²தேபி கம்மபச்சயோ வத்தப்³போ³வ உபனிஸ்ஸயஸ்ஸ அனேகபே⁴த³த்தா, விபாகங் ஜனெந்தங் கம்மங் விபாகஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயோ ந ஹோதீதி ந வத்தப்³ப³மேவாதி வேதி³தப்³ப³ங்.
423. Paṭivijjhitvāti jānitvā. Daḷhaṃ na gahetabbanti daḷhaggāhaṃ na gahetabbaṃ. Balavato…pe… vipaccanatoti etena balavatā dubbalatā ca appamāṇaṃ, katokāsatā pamāṇanti dasseti. Katokāsatā ca avasesapaccayasamavāye vipākābhimukhatāti daṭṭhabbaṃ. Yaṃ kiñcīti ca balavaṃ dubbalaṃ vāti attho. Vipākajanakampi kiñci kammaṃ upanissayapaccayo na hotīti sakkā vattuṃ. Sati hi kammaupanissayapaccayānaṃ avinābhāve vipākattike upanissayapaccaye gahite kammapaccayo visuṃ na uddharitabbo siyā, vedanāttike ca upanissaye paccanīyato ṭhite kammapaccayena saddhiṃ aṭṭhāti na vattabbaṃ siyāti adhippāyo. Paccayadvayassa pana labbhamānatapparāya desanāya upanissaye gahitepi kammapaccayo uddharitabboyevāti sakkā vattuṃ. Labbhamānassa hi uddharaṇaṃ ñāyāgataṃ, tathā upanissaye paccanīyato ṭhitepi kammapaccayo vattabbova upanissayassa anekabhedattā, vipākaṃ janentaṃ kammaṃ vipākassa upanissayo na hotīti na vattabbamevāti veditabbaṃ.
பரஸ்ஸ பவத்தங் ஓமானந்தி பரஸந்தானே அத்தானங் உத்³தி³ஸ்ஸ பவத்தங் அவமானங். தேஸூதி யோ அனேன புப்³பே³ ஹதோ, தஸ்ஸ ஞாதிமித்தேஸு. மாதுகா⁴தனத்த²ங் பவத்திததாய புரிமசேதனாய மாதுகா⁴தகம்மேன ஸதி³ஸதா, யதா² ச ஆணத்தியங் பஹாரேபி ஏஸேவ நயோ. தேன வுத்தங் ‘‘ஏஸ நயோ த்³வீஹி பகாரேஹீதி எத்தா²பீ’’தி.
Parassapavattaṃ omānanti parasantāne attānaṃ uddissa pavattaṃ avamānaṃ. Tesūti yo anena pubbe hato, tassa ñātimittesu. Mātughātanatthaṃ pavattitatāya purimacetanāya mātughātakammena sadisatā, yathā ca āṇattiyaṃ pahārepi eseva nayo. Tena vuttaṃ ‘‘esa nayo dvīhi pakārehīti etthāpī’’ti.
வட்டனிஸ்ஸிதோ தா³னாதி³வஸேன ஸத்³த⁴ங் உப்பாதெ³ந்தோ ராக³ங் உபனிஸ்ஸாய தா³னாதி³வஸேன ஸத்³த⁴ங் உப்பாதே³தி நாம, ந விவட்டனிஸ்ஸிதோ அவிஸேஸேன வுத்தத்தாதி ஆஹ ‘‘இமினா அதி⁴ப்பாயேன வத³தீ’’தி. ஏதேஸந்தி காயிகஸுக²து³க்கா²னங். ஏகதோபீதி இத³ங் யதி³பி ஏகஸ்மிங் ஸந்தானே ஸுக²து³க்கா²னங் ஏகஸ்மிங் க²ணே உப்பத்தி நத்தி², பச்சயஸமாயோகோ³ பன தேஸங் ஏகஜ்ஜ²ம்பி ஹோதீதி கத்வா வுத்தங்.
Vaṭṭanissito dānādivasena saddhaṃ uppādento rāgaṃ upanissāya dānādivasena saddhaṃ uppādeti nāma, na vivaṭṭanissito avisesena vuttattāti āha ‘‘iminā adhippāyena vadatī’’ti. Etesanti kāyikasukhadukkhānaṃ. Ekatopīti idaṃ yadipi ekasmiṃ santāne sukhadukkhānaṃ ekasmiṃ khaṇe uppatti natthi, paccayasamāyogo pana tesaṃ ekajjhampi hotīti katvā vuttaṃ.
425. புரிமவாரேஸு வியாதி படிச்சவாராதீ³ஸு புரிமேஸு விய. இமஸ்மிந்தி பஞ்ஹாவாரே. பச்சயேன உப்பத்தி வுச்சதீதி ஹேதுஆதி³னா தேன தேன பச்சயேன தங்தங்பச்சயுப்பன்னஸ்ஸ உப்பத்தி ந வுச்சதி . தேஸங் தேஸங் த⁴ம்மானந்தி ஹேதுஆதீ³னங் தேஸங் தேஸங் பச்சயத⁴ம்மானங். தங்தங்பச்சயபா⁴வோதி ஹேதுஆதீ³னங் தங்தங்பச்சயபா⁴வோ வுச்சதி. தேனேவ புரிமேஸு ச²ஸு வாரேஸு ‘‘குஸலோ த⁴ம்மோ உப்பஜ்ஜதீ’’திஆதி³னா தத்த² தத்த² உப்பாத³க்³க³ஹணங் கதங், இத⁴ பன ‘‘குஸலஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஹேதுபச்சயேன பச்சயோ’’திஆதி³னா பச்சயபா⁴வோ க³ஹிதோ. தேனாதி உபத்த²ம்ப⁴கத்தேன பச்சயபா⁴வேன. இதா⁴தி பஞ்ஹாவாரே.
425. Purimavāresu viyāti paṭiccavārādīsu purimesu viya. Imasminti pañhāvāre. Paccayena uppatti vuccatīti hetuādinā tena tena paccayena taṃtaṃpaccayuppannassa uppatti na vuccati . Tesaṃ tesaṃ dhammānanti hetuādīnaṃ tesaṃ tesaṃ paccayadhammānaṃ. Taṃtaṃpaccayabhāvoti hetuādīnaṃ taṃtaṃpaccayabhāvo vuccati. Teneva purimesu chasu vāresu ‘‘kusalo dhammo uppajjatī’’tiādinā tattha tattha uppādaggahaṇaṃ kataṃ, idha pana ‘‘kusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo’’tiādinā paccayabhāvo gahito. Tenāti upatthambhakattena paccayabhāvena. Idhāti pañhāvāre.
427. பதிட்டா²பூ⁴தஸ்ஸாதி நிஸ்ஸயபூ⁴தஸ்ஸ. கம்மபச்சயோதி ஸஹஜாதகம்மபச்சயோ. து³கமூலகது³காவஸானாதி ‘‘குஸலோ ச அப்³யாகதோ ச த⁴ம்மா குஸலஸ்ஸ ச அப்³யாகதஸ்ஸ ச த⁴ம்மஸ்ஸா’’தி ஏவங் து³கமூலகது³காவஸானா கத்வா வுத்தபஞ்ஹா. தத்தா²தி பச்சயவாரே. குஸலோ ச அப்³யாகதோ ச த⁴ம்மாதி குஸலாப்³யாகதப்பபே⁴தா³ பச்சயுப்பன்னா த⁴ம்மா. யதோ ததோ வாதி பச்சயத⁴ம்மனியமங் அகத்வா யதோ ததோ வா குஸலாப்³யாகதவஸேன உப⁴யபச்சயதோ உப்பத்திமத்தமேவ தத்த² பச்சயவாரே அதி⁴ப்பேதங், உப⁴யஸ்ஸ யதா²வுத்தஸ்ஸ பச்சயுப்பன்னஸ்ஸ உபி⁴ன்னங் யதா²வுத்தானங்யேவ பச்சயத⁴ம்மானங் பச்சயபா⁴வோ ந அதி⁴ப்பேதோ உப்பாத³பதா⁴னத்தா தஸ்ஸா தே³ஸனாயாதி அதி⁴ப்பாயோ. நிஸ்ஸயாதி³பூ⁴தாதி நிஸ்ஸயஅத்தி²அவிக³தபூ⁴தா பச்சயத⁴ம்மா ந லப்³ப⁴ந்தி, தஸ்மா குஸலோ ச…பே॰… ந வுத்தந்தி யோஜனா.
427. Patiṭṭhābhūtassāti nissayabhūtassa. Kammapaccayoti sahajātakammapaccayo. Dukamūlakadukāvasānāti ‘‘kusalo ca abyākato ca dhammā kusalassa ca abyākatassa ca dhammassā’’ti evaṃ dukamūlakadukāvasānā katvā vuttapañhā. Tatthāti paccayavāre. Kusalo ca abyākato ca dhammāti kusalābyākatappabhedā paccayuppannā dhammā. Yato tato vāti paccayadhammaniyamaṃ akatvā yato tato vā kusalābyākatavasena ubhayapaccayato uppattimattameva tattha paccayavāre adhippetaṃ, ubhayassa yathāvuttassa paccayuppannassa ubhinnaṃ yathāvuttānaṃyeva paccayadhammānaṃ paccayabhāvo na adhippeto uppādapadhānattā tassā desanāyāti adhippāyo. Nissayādibhūtāti nissayaatthiavigatabhūtā paccayadhammā na labbhanti, tasmā kusalo ca…pe… na vuttanti yojanā.
பஞ்ஹாவாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Pañhāvāravibhaṅgavaṇṇanā niṭṭhitā.
பஞ்ஹாவாரஸ்ஸ க⁴டனே அனுலோமக³ணனா
Pañhāvārassa ghaṭane anulomagaṇanā
439. எத்தா²தி அப்³யாகதமூலகே. யதி³ ஏவந்தி யதி³ குஸலாகுஸலமூலேஹி அலப்³ப⁴மானம்பி லப்³ப⁴தி, ஏவங் ஸந்தே. க³ணனமத்தஸாமஞ்ஞதோ, ந பச்சயஸாமஞ்ஞதோதி அதி⁴ப்பாயோ.
439. Etthāti abyākatamūlake. Yadi evanti yadi kusalākusalamūlehi alabbhamānampi labbhati, evaṃ sante. Gaṇanamattasāmaññato, na paccayasāmaññatoti adhippāyo.
440. நித³ஸ்ஸனவஸேன த³ட்ட²ப்³போ³ யேபு⁴ய்யேன இந்த்³ரியமக்³க³பச்சயானஞ்ச ஹேதுபச்சயஸ்ஸ விஸபா⁴க³த்தா. இந்த்³ரியமக்³க³பச்சயா ச விஸபா⁴கா³தி விஸேஸனேன யோ தத்த² ஸபா⁴க³பா⁴வோ, தங் நிவத்தேதி. ததா² பா⁴வாபா⁴வதோதி தஸ்மிங் ஹேதுபச்சயாகாரே ஸதி பா⁴வதோ, ஹேதுத⁴ம்மானங் ஹேதுபச்சயபா⁴வே ஸதி ஸஹஜாதாதி³பச்சயபா⁴வதோதி அத்தோ². அதி⁴பதிபச்சயாதீ³னந்தி அதி⁴பதிந்த்³ரியமக்³க³பச்சயானங். விஸபா⁴க³தா ஹேதுபச்சயஸ்ஸ. குஸலாதி³ஹேதூனந்தி குஸலாகுஸலகிரியாப்³யாகதஹேதூனங். ஹேதுபச்சயபா⁴வேதி ஹேதுபச்சயத்தே ஹேதுபா⁴வேன உபகாரகத்தே. விபாகபச்சயபா⁴வாபா⁴வதோதி விபாகபச்சயபா⁴வஸ்ஸ அபா⁴வதோ. ந ஹி விபாகானங் விபாகபச்சயதா அத்தி². விபாகஹேதூனங் இதரஹேதூஹி ஹேதுபச்சயதாய அத்தி² ஸபா⁴க³தாதி ஆஹ ‘‘ஹேதுவஜ்ஜான’’ந்தி. விபாகானங் விஸபா⁴க³தாய ப⁴விதப்³ப³ங், ந ஹி விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மனேவவிபாகனவிபாகத⁴ம்மத⁴ம்மானங் விபாகேஹி ஸபா⁴க³தா அத்தி² ராஸந்தரபா⁴வதோதி அதி⁴ப்பாயோ. உப⁴யபச்சயஸஹிதேதி ஹேதுவிபாகபச்சயஸஹிதே. ஹேதுபச்சயபா⁴வே விபாகம்ஹீதி ஹேதுபச்சயபா⁴வேன வத்தமானே விபாகத⁴ம்மே. விபாகபச்சயத்தாபா⁴வாபா⁴வதோதி விபாகபச்சயபா⁴வாபா⁴வஸ்ஸ அபா⁴வதோ. ந ஹி விபாகோ விபாகஸ்ஸ விபாகபச்சயோ ந ஹோதி, தஸ்மா நத்தி² ஹேதுவிபாகபச்சயானங் விஸபா⁴க³தாதி அதி⁴ப்பாயோ.
440. Nidassanavasena daṭṭhabbo yebhuyyena indriyamaggapaccayānañca hetupaccayassa visabhāgattā. Indriyamaggapaccayā ca visabhāgāti visesanena yo tattha sabhāgabhāvo, taṃ nivatteti. Tathā bhāvābhāvatoti tasmiṃ hetupaccayākāre sati bhāvato, hetudhammānaṃ hetupaccayabhāve sati sahajātādipaccayabhāvatoti attho. Adhipatipaccayādīnanti adhipatindriyamaggapaccayānaṃ. Visabhāgatā hetupaccayassa. Kusalādihetūnanti kusalākusalakiriyābyākatahetūnaṃ. Hetupaccayabhāveti hetupaccayatte hetubhāvena upakārakatte. Vipākapaccayabhāvābhāvatoti vipākapaccayabhāvassa abhāvato. Na hi vipākānaṃ vipākapaccayatā atthi. Vipākahetūnaṃ itarahetūhi hetupaccayatāya atthi sabhāgatāti āha ‘‘hetuvajjāna’’nti. Vipākānaṃ visabhāgatāya bhavitabbaṃ, na hi vipākadhammadhammanevavipākanavipākadhammadhammānaṃ vipākehi sabhāgatā atthi rāsantarabhāvatoti adhippāyo. Ubhayapaccayasahiteti hetuvipākapaccayasahite. Hetupaccayabhāve vipākamhīti hetupaccayabhāvena vattamāne vipākadhamme. Vipākapaccayattābhāvābhāvatoti vipākapaccayabhāvābhāvassa abhāvato. Na hi vipāko vipākassa vipākapaccayo na hoti, tasmā natthi hetuvipākapaccayānaṃ visabhāgatāti adhippāyo.
இதா³னி வுத்தமேவத்த²ங் உதா³ஹரணேன ஸமத்தெ²ந்தோ ‘‘யதா² ஹீ’’திஆதி³மாஹ. ஹேதுஸஹஜாதபச்சயஸஹிதேதி ஹேதுபச்சயஸஹஜாதபச்சயஸஹிதே, உப⁴யபச்சயயுத்தேதி அத்தோ². ஹேதூனந்தி இத³ங் ‘‘ஸஹஜாதபச்சயத்தாபா⁴வோ’’தி இமினாபி ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங். ஹேதூனஞ்ஹி ஹேதுபச்சயஸஹிதே ராஸிம்ஹி ஹேதுபச்சயபா⁴வோ விய ஸஹஜாதபச்சயபா⁴வோபி அத்தீ²தி. தத்த² ஹேதுவஜ்ஜானங் ஸஹஜாதத⁴ம்மானங் ஹேதுத⁴ம்மஸ்ஸ ச ந ஸபா⁴க³தா வுச்சதி ஸஹஜாதபச்சயேன ஸபா⁴க³பா⁴வதோ. ஏவமிதா⁴பீதி யதா² ஹேதுஸஹஜாதபச்சயேஸு வுத்தப்பகாரேன நத்தி² விஸபா⁴க³தா, ஏவமிதா⁴பி ஹேதுவிபாகபச்சயேஸு நத்தி² விஸபா⁴க³தாதி அத்தோ². ஏஸ நயோ விப்பயுத்தபச்சயேபீதி ய்வாயங் நயோ ஹேதுஸஹஜாதபச்சயேஸு விஸபா⁴க³தாபா⁴வோ வுத்தோ, ஏஸ நயோ ஹேதுஸஹிதே விப்பயுத்தபச்சயேபீதி அத்தோ². தத்தா²பி ஹி ‘‘ஹேதுவிப்பயுத்தபச்சயஸஹிதே ராஸிம்ஹீ’’திஆதி³ ஸக்கா யோஜேதுந்தி. பச்சுப்பன்னோ ஏவ பச்சயுப்பன்னோ, பச்சயோ பன அதீதோபி அனாக³தோபி காலவினிமுத்தோபி ஹோதீதி பச்சுப்பன்னக்க²ணே ஹேதுபச்சயபா⁴வே ஸஹஜாதாதி³பச்சயபா⁴வங் ஸந்தா⁴ய ததா²பா⁴வாபா⁴வவஸேன ஸபா⁴க³தாய வுச்சமானாய நானாக்க²ணிகானங் குஸலாதீ³னங் ஹேதூனங் விபாகானஞ்ச வஸேன விஸபா⁴க³தா தஸ்ஸேவ ஹேதுஸ்ஸ ந வத்தப்³பா³தி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி ‘‘அபிசா’’திஆதி³னா.
Idāni vuttamevatthaṃ udāharaṇena samatthento ‘‘yathā hī’’tiādimāha. Hetusahajātapaccayasahiteti hetupaccayasahajātapaccayasahite, ubhayapaccayayutteti attho. Hetūnanti idaṃ ‘‘sahajātapaccayattābhāvo’’ti imināpi sambandhitabbaṃ. Hetūnañhi hetupaccayasahite rāsimhi hetupaccayabhāvo viya sahajātapaccayabhāvopi atthīti. Tattha hetuvajjānaṃ sahajātadhammānaṃ hetudhammassa ca na sabhāgatā vuccati sahajātapaccayena sabhāgabhāvato. Evamidhāpīti yathā hetusahajātapaccayesu vuttappakārena natthi visabhāgatā, evamidhāpi hetuvipākapaccayesu natthi visabhāgatāti attho. Esa nayo vippayuttapaccayepīti yvāyaṃ nayo hetusahajātapaccayesu visabhāgatābhāvo vutto, esa nayo hetusahite vippayuttapaccayepīti attho. Tatthāpi hi ‘‘hetuvippayuttapaccayasahite rāsimhī’’tiādi sakkā yojetunti. Paccuppanno eva paccayuppanno, paccayo pana atītopi anāgatopi kālavinimuttopi hotīti paccuppannakkhaṇe hetupaccayabhāve sahajātādipaccayabhāvaṃ sandhāya tathābhāvābhāvavasena sabhāgatāya vuccamānāya nānākkhaṇikānaṃ kusalādīnaṃ hetūnaṃ vipākānañca vasena visabhāgatā tasseva hetussa na vattabbāti imamatthaṃ dasseti ‘‘apicā’’tiādinā.
அக்³க³ஹிதவிஸேஸதோ ஸாமஞ்ஞதோ விஸேஸோ ந ஸுவிஞ்ஞெய்யோ ஹோதீதி அதி⁴ப்பாயேனாஹ ‘‘குஸலா வீமங்ஸாதி⁴பதீதி ஏவங் வத்தப்³ப³’’ந்தி.
Aggahitavisesato sāmaññato viseso na suviññeyyo hotīti adhippāyenāha ‘‘kusalā vīmaṃsādhipatīti evaṃ vattabba’’nti.
441-443. ‘‘இதரானி த்³வே லப⁴தீ’’தி ஏவங் வத்துங் ந ஸக்கா, ஹேதாதி⁴பதிது³கேஹி த³ஸ்ஸிதானி யானி ‘‘குஸலோ த⁴ம்மோ குஸலஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ, குஸலோ த⁴ம்மோ அப்³யாகதஸ்ஸ, குஸலோ த⁴ம்மோ குஸலஸ்ஸ ச அப்³யாகதஸ்ஸ ச, அப்³யாகதோ த⁴ம்மோ அப்³யாகதஸ்ஸா’’தி சத்தாரி விஸ்ஸஜ்ஜனானி, தேஸு ஹேதுஸஹஜாதனிஸ்ஸயஅத்தி²அவிக³தஇந்த்³ரியமக்³க³பச்சயேஸு ஸம்பயுத்தபச்சயே பவிட்டே² ‘‘குஸலோ த⁴ம்மோ குஸலஸ்ஸ, அப்³யாகதோ த⁴ம்மோ அப்³யாகதஸ்ஸா’’தி இமானி த்³வே லப⁴தி. யங் ஸந்தா⁴ய அட்ட²கதா²யங் வுத்தங் ‘‘ஸசே தேஹி ஸத்³தி⁴ங்…பே॰… தானேவ த்³வே லப⁴தீ’’தி, தேஹி பன இதரானி நாம ‘‘குஸலோ த⁴ம்மோ அப்³யாகதஸ்ஸ, குஸலோ த⁴ம்மோ குஸலஸ்ஸ ச அப்³யாகதஸ்ஸ சா’’தி இமானி த்³வேபி ஸியுங். ந ஹி குஸலோ த⁴ம்மோ குஸலஸ்ஸ விப்பயுத்தபச்சயேன பச்சயோ ஹோதி. தேன வுத்தங் ‘‘இதரானி த்³வே லப⁴தீதி புரிமபாடோ²’’திஆதி³. இதரானி த்³வேதி வா அஞ்ஞானி த்³வே, யானி ஸம்பயுத்தபச்சயவஸேன த்³வே விஸ்ஸஜ்ஜனானி, விப்பயுத்தபவேஸே பன ததோ அஞ்ஞானி அஞ்ஞதா²பூ⁴தானி த்³வே விஸ்ஸஜ்ஜனானி. யானி ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘குஸலோ அப்³யாகதஸ்ஸ, அப்³யாகதோ அப்³யாகதஸ்ஸாதி த்³வே லப⁴தீதி பட²ந்தீ’’தி. தேஸூதி ஊனதரக³ணனாஹேதூஸு விபாகஅஞ்ஞமஞ்ஞாதீ³ஸு.
441-443. ‘‘Itarānidve labhatī’’ti evaṃ vattuṃ na sakkā, hetādhipatidukehi dassitāni yāni ‘‘kusalo dhammo kusalassa dhammassa, kusalo dhammo abyākatassa, kusalo dhammo kusalassa ca abyākatassa ca, abyākato dhammo abyākatassā’’ti cattāri vissajjanāni, tesu hetusahajātanissayaatthiavigataindriyamaggapaccayesu sampayuttapaccaye paviṭṭhe ‘‘kusalo dhammo kusalassa, abyākato dhammo abyākatassā’’ti imāni dve labhati. Yaṃ sandhāya aṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ ‘‘sace tehi saddhiṃ…pe… tāneva dve labhatī’’ti, tehi pana itarāni nāma ‘‘kusalo dhammo abyākatassa, kusalo dhammo kusalassa ca abyākatassa cā’’ti imāni dvepi siyuṃ. Na hi kusalo dhammo kusalassa vippayuttapaccayena paccayo hoti. Tena vuttaṃ ‘‘itarāni dve labhatīti purimapāṭho’’tiādi. Itarāni dveti vā aññāni dve, yāni sampayuttapaccayavasena dve vissajjanāni, vippayuttapavese pana tato aññāni aññathābhūtāni dve vissajjanāni. Yāni sandhāya vuttaṃ ‘‘kusalo abyākatassa, abyākato abyākatassāti dve labhatīti paṭhantī’’ti. Tesūti ūnataragaṇanāhetūsu vipākaaññamaññādīsu.
அனாமட்ட²விபாகானீதி அக்³க³ஹிதவிபாகபச்சயானி, க⁴டனங் அபெக்கி²த்வா அயங் நபுங்ஸகனித்³தே³ஸோ. ந விபாகஹேதுரஹிதானி ஸாதா⁴ரணவஸேன வுத்தத்தா. தேன வுத்தங் அட்ட²கதா²யங் ‘‘ஸாமஞ்ஞதோ நவன்னம்பி ஹேதூனங் வஸேன வுத்தானீ’’தி, ‘‘விபாகஹேதுபி லப்³ப⁴தீ’’தி ச.
Anāmaṭṭhavipākānīti aggahitavipākapaccayāni, ghaṭanaṃ apekkhitvā ayaṃ napuṃsakaniddeso. Na vipākaheturahitāni sādhāraṇavasena vuttattā. Tena vuttaṃ aṭṭhakathāyaṃ ‘‘sāmaññato navannampi hetūnaṃ vasena vuttānī’’ti, ‘‘vipākahetupi labbhatī’’ti ca.
தத்தா²தி பஞ்சமக⁴டனதோ பட்டா²ய பஞ்சஸு க⁴டனேஸு. தேன விபாகேன ஸஹ, ஸமங் வா உட்டா²னங் ஏதஸ்ஸாதி ஸமுட்டா²னந்தி அயம்பி அத்தோ² ஸம்ப⁴வதீதி வுத்தங் ‘‘படிஸந்தி⁴யங் கடத்தாரூபம்பி தங்ஸமுட்டா²னக்³க³ஹணேனேவ ஸங்க³ண்ஹாதீ’’தி. ஏஸேவ நயோதி இமினா கடத்தாரூபம்பி தங்ஸமுட்டா²னக்³க³ஹணேனேவ ஸங்க³ண்ஹாதீதி இமமேவத்த²ங் அதிதி³ஸதி.
Tatthāti pañcamaghaṭanato paṭṭhāya pañcasu ghaṭanesu. Tena vipākena saha, samaṃ vā uṭṭhānaṃ etassāti samuṭṭhānanti ayampi attho sambhavatīti vuttaṃ ‘‘paṭisandhiyaṃ kaṭattārūpampi taṃsamuṭṭhānaggahaṇeneva saṅgaṇhātī’’ti. Eseva nayoti iminā kaṭattārūpampi taṃsamuṭṭhānaggahaṇeneva saṅgaṇhātīti imamevatthaṃ atidisati.
ஏவம்பீதி ‘‘ஏதேஸு பனா’’திஆதி³னா ஸங்கே²பதோ வுத்தப்பகாரேபீதி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘ஏதேஸு பன…பே॰… வுத்தனயேனபீ’’தி. யோ யோ பச்சயோதி யோ யோ ஹேதுஆதி³பச்சயோ மூலபா⁴வேன டி²தோ பரேஸங் பச்சயானங். தப்பச்சயத⁴ம்மானந்தி தேஹி ஹேதுஆதி³பச்சயேஹி பச்சயபூ⁴தானங் ஹேதுஆதி³த⁴ம்மானங். நிரவஸேஸஊனஊனதரஊனதமலாப⁴க்கமேனாதி தே த⁴ம்மா யேஸு விஸ்ஸஜ்ஜனேஸு யதா²ரஹங் நிரவஸேஸா லப்³ப⁴ந்தி , யேஸு ஊனா ஊனதரா ஊனதமா ச லப்³ப⁴ந்தி, தேன கமேன க⁴டனாவசனதோ பச்சயுப்பன்னாபி யதா²க்கமங் நிரவஸேஸாதி³க்கமேனேவ லப்³ப⁴ந்தி. தேனாஹ ‘‘நிரவஸேஸலாபே⁴ ச…பே॰… வேதி³தப்³போ³’’தி.
Evampīti ‘‘etesu panā’’tiādinā saṅkhepato vuttappakārepīti attho. Tenāha ‘‘etesu pana…pe… vuttanayenapī’’ti. Yo yo paccayoti yo yo hetuādipaccayo mūlabhāvena ṭhito paresaṃ paccayānaṃ. Tappaccayadhammānanti tehi hetuādipaccayehi paccayabhūtānaṃ hetuādidhammānaṃ. Niravasesaūnaūnataraūnatamalābhakkamenāti te dhammā yesu vissajjanesu yathārahaṃ niravasesā labbhanti , yesu ūnā ūnatarā ūnatamā ca labbhanti, tena kamena ghaṭanāvacanato paccayuppannāpi yathākkamaṃ niravasesādikkameneva labbhanti. Tenāha ‘‘niravasesalābhe ca…pe… veditabbo’’ti.
ஹேதுமூலகங் நிட்டி²தங்.
Hetumūlakaṃ niṭṭhitaṃ.
445. பஞ்சமே ஏகந்தி ஸனிஸ்ஸயதோ அப்³யாகதமூலங் அகுஸலந்தி இத³ங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘வத்து²வஸேன ஸனிஸ்ஸயங் வக்க²தீ’’தி. ந இத³ந்தி இத³ங் சதுத்த²ங் க⁴டனங் லப்³ப⁴மானஸ்ஸபி வத்து²ஸ்ஸ வஸேன க⁴டனங் ந ஹோதி தஸ்ஸ வக்க²மானத்தா, தஸ்மா ‘‘ஆரம்மணவஸேனேவா’’தி ஏகங்ஸோ க³ஹிதோதி அத்த²யோஜனா.
445. Pañcame ekanti sanissayato abyākatamūlaṃ akusalanti idaṃ sandhāyāha ‘‘vatthuvasena sanissayaṃ vakkhatī’’ti. Na idanti idaṃ catutthaṃ ghaṭanaṃ labbhamānassapi vatthussa vasena ghaṭanaṃ na hoti tassa vakkhamānattā, tasmā ‘‘ārammaṇavasenevā’’ti ekaṃso gahitoti atthayojanā.
446. ஸஹஜாதபுரேஜாதா ஏகோ நிஸ்ஸயபச்சயோதி இமினா ஸதிபி பச்சயத⁴ம்மபே⁴தே³ பச்சயபா⁴வபே⁴தோ³ நத்தீ²தி த³ஸ்ஸேதி, ததா² ‘‘அத்தி²பச்சயோ’’தி இமினாபி. அவிக³தபச்சயோபெத்த² அத்தி²பச்சயேனேவ ஸங்க³ஹிதோதி த³ட்ட²ப்³போ³. ‘‘அத்தி²அவிக³தபச்சயோ’’தி பாடோ². ஸஹஜாதாரம்மணாதி⁴பதி பன ந கேவலங் பச்சயத⁴ம்மப்பபே⁴தோ³வ, அத² கோ² பச்சயபா⁴வபே⁴தோ³பி அத்தே²வாதி ஆஹ ‘‘ஏவங்…பே॰… அபா⁴வதோ’’தி. வுத்தமேவத்த²ங் பாகடதரங் காதுங் ‘‘நிஸ்ஸயபா⁴வோ ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ஸஹஜாதபுரேஜாதனிஸ்ஸயாதீ³னந்தி ஸஹஜாதனிஸ்ஸயபுரேஜாதனிஸ்ஸயாதீ³னங். ஆதி³-ஸத்³தே³ன ஸஹஜாதபுரேஜாதஅத்தி²அவிக³தபா⁴வே ஸங்க³ண்ஹாதி. ந பனேவந்திஆதி³னா வுத்தமேவத்த²ங் விவரந்தோ ‘‘ஸஹஜாதோ ஹீ’’திஆதி³மாஹ. பி⁴ன்னஸபா⁴வாதி ஸமானேபி அதி⁴பதிஸத்³த³வசனீயபா⁴வே பச்சயபா⁴வவிஸிட்டே²ன ஸபா⁴வேன பி⁴ன்னஸபா⁴வா, ந ஹேதுபச்சயாத³யோ விய ஸபா⁴வமத்தேன. தேனேவாதி பி⁴ன்னஸபா⁴வத்தா ஏவ. அஞ்ஞதா² ‘‘குஸலோ குஸலஸ்ஸ ஸஹஜாதவஸேன, அப்³யாகதோ ஆரம்மணவஸேன அதி⁴பதிபச்சயேன பச்சயோ ஹோதீ’’தி தது³ப⁴யங் ஏகஜ்ஜ²ங் கத்வா வத்தப்³ப³ங் ஸியா, ந ச வுத்தந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘பஞ்ஹாவாரவிப⁴ங்கே³…பே॰… ந வுத்த’’ந்தி.
446. Sahajātapurejātā eko nissayapaccayoti iminā satipi paccayadhammabhede paccayabhāvabhedo natthīti dasseti, tathā ‘‘atthipaccayo’’ti imināpi. Avigatapaccayopettha atthipaccayeneva saṅgahitoti daṭṭhabbo. ‘‘Atthiavigatapaccayo’’ti pāṭho. Sahajātārammaṇādhipati pana na kevalaṃ paccayadhammappabhedova, atha kho paccayabhāvabhedopi atthevāti āha ‘‘evaṃ…pe… abhāvato’’ti. Vuttamevatthaṃ pākaṭataraṃ kātuṃ ‘‘nissayabhāvo hī’’tiādi vuttaṃ. Tattha sahajātapurejātanissayādīnanti sahajātanissayapurejātanissayādīnaṃ. Ādi-saddena sahajātapurejātaatthiavigatabhāve saṅgaṇhāti. Na panevantiādinā vuttamevatthaṃ vivaranto ‘‘sahajāto hī’’tiādimāha. Bhinnasabhāvāti samānepi adhipatisaddavacanīyabhāve paccayabhāvavisiṭṭhena sabhāvena bhinnasabhāvā, na hetupaccayādayo viya sabhāvamattena. Tenevāti bhinnasabhāvattā eva. Aññathā ‘‘kusalo kusalassa sahajātavasena, abyākato ārammaṇavasena adhipatipaccayena paccayo hotī’’ti tadubhayaṃ ekajjhaṃ katvā vattabbaṃ siyā, na ca vuttanti dassento āha ‘‘pañhāvāravibhaṅge…pe… na vutta’’nti.