Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கங்கா²விதரணீ-அபி⁴னவ-டீகா • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā |
9. பணீதபோ⁴ஜனஸிக்கா²பத³வண்ணனா
9. Paṇītabhojanasikkhāpadavaṇṇanā
‘‘பணீதபோ⁴ஜனானீ’’தி இத³ங் மஜ்ஜே² பத³லோபங் கத்வா நித்³தி³ட்ட²ந்தி ஆஹ ‘‘பணீதஸங்ஸட்டா²னீ’’திஆதி³. ஸப்³போ³பி ‘‘ஓத³கோ’’தி வுத்தலக்க²ணோ மச்சோ²தி ‘‘மச்சோ² நாம ஓத³கோ வுச்சதீ’’தி (பாசி॰ 260) ஏவங் விப⁴ங்கே³ வுத்தலக்க²ணோ, ஸப்³போ³பி மச்சோ² ஏவ. யோ கோசி உத³கே ஜாதோ மச்சோ² நாமாதி வுத்தங் ஹோதி. மஹானாமஸிக்கா²பதே³னாதி –
‘‘Paṇītabhojanānī’’ti idaṃ majjhe padalopaṃ katvā niddiṭṭhanti āha ‘‘paṇītasaṃsaṭṭhānī’’tiādi. Sabbopi ‘‘odako’’ti vuttalakkhaṇo macchoti ‘‘maccho nāma odako vuccatī’’ti (pāci. 260) evaṃ vibhaṅge vuttalakkhaṇo, sabbopi maccho eva. Yo koci udake jāto maccho nāmāti vuttaṃ hoti. Mahānāmasikkhāpadenāti –
‘‘அகி³லானேன பி⁴க்கு²னா சதுமாஸபச்சயபவாரணா ஸாதி³தப்³பா³ அஞ்ஞத்ர புனபவாரணாய அஞ்ஞத்ர நிச்சபவாரணாய. ததோ சே உத்தரி ஸாதி³யெய்ய, பாசித்திய’’ந்தி –
‘‘Agilānena bhikkhunā catumāsapaccayapavāraṇā sāditabbā aññatra punapavāraṇāya aññatra niccapavāraṇāya. Tato ce uttari sādiyeyya, pācittiya’’nti –
இமினா ஸிக்கா²பதே³ன (பாசி॰ 306). எத்த² ஹி ஸங்க⁴வஸேன கி³லானபச்சயபவாரணாய பவாரிதட்டா²னே ஸசே தத்த² ரத்தீஹி வா பே⁴ஸஜ்ஜேஹி வா பரிச்சே²தோ³ கதோ ஹோதி ‘‘எத்திகாயேவ ரத்தியோ, எத்தகானி வா பே⁴ஸஜ்ஜானி விஞ்ஞாபேதப்³பா³னீ’’தி, ததோ ரத்திபரியந்ததோ வா பே⁴ஸஜ்ஜபரியந்ததோ வா உத்தரி நபே⁴ஸஜ்ஜகரணீயேன வா பே⁴ஸஜ்ஜங், அஞ்ஞபே⁴ஸஜ்ஜகரணீயேன வா அஞ்ஞங் பே⁴ஸஜ்ஜங் விஞ்ஞாபெந்தஸ்ஸ பாசித்தியங் வுத்தங். தஸ்மா அகி³லானோ கி³லானஸஞ்ஞீபி ஹுத்வா பஞ்ச பே⁴ஸஜ்ஜானி விஞ்ஞாபெந்தோ நபே⁴ஸஜ்ஜகரணீயேன பே⁴ஸஜ்ஜங் விஞ்ஞாபெந்தோ நாம ஹோதீதி ‘‘மஹானாமஸிக்கா²பதே³ன காரேதப்³போ³’’தி வுத்தங்.
Iminā sikkhāpadena (pāci. 306). Ettha hi saṅghavasena gilānapaccayapavāraṇāya pavāritaṭṭhāne sace tattha rattīhi vā bhesajjehi vā paricchedo kato hoti ‘‘ettikāyeva rattiyo, ettakāni vā bhesajjāni viññāpetabbānī’’ti, tato rattipariyantato vā bhesajjapariyantato vā uttari nabhesajjakaraṇīyena vā bhesajjaṃ, aññabhesajjakaraṇīyena vā aññaṃ bhesajjaṃ viññāpentassa pācittiyaṃ vuttaṃ. Tasmā agilāno gilānasaññīpi hutvā pañca bhesajjāni viññāpento nabhesajjakaraṇīyena bhesajjaṃ viññāpento nāma hotīti ‘‘mahānāmasikkhāpadena kāretabbo’’ti vuttaṃ.
யோ பன நபே⁴ஸஜ்ஜத்தா²ய விஞ்ஞாபேதி, அத² கோ² கேவலங் அத்தனோ பு⁴ஞ்ஜனத்தா²ய, ஸோ ஸூபோத³னவிஞ்ஞத்தியாயேவ காரேதப்³போ³. வுத்தஞ்ஹேதங் ஸமந்தபாஸாதி³காயங் ‘‘ஸுத்³தா⁴னி ஸப்பிஆதீ³னி விஞ்ஞாபெத்வா பு⁴ஞ்ஜந்தோ பாசித்தியங் நாபஜ்ஜதி , ஸேகி²யேஸு ஸூபோத³னவிஞ்ஞத்திது³க்கடங் ஆபஜ்ஜதீ’’தி (பாசி॰ அட்ட²॰ 259). ஸூபோத³னவிஞ்ஞத்தியா காரேதப்³போ³தி ‘‘ந ஸூபங் வா ஓத³னங் வா அகி³லானோ’’திஆதி³னா (பாசி॰ 613) ஸிக்கா²பதே³ன காரேதப்³போ³, து³க்கடேன காரேதப்³போ³தி வுத்தங் ஹோதி. இமினாதி இமினா பணீதபோ⁴ஜனஸிக்கா²பதே³ன.
Yo pana nabhesajjatthāya viññāpeti, atha kho kevalaṃ attano bhuñjanatthāya, so sūpodanaviññattiyāyeva kāretabbo. Vuttañhetaṃ samantapāsādikāyaṃ ‘‘suddhāni sappiādīni viññāpetvā bhuñjanto pācittiyaṃ nāpajjati , sekhiyesu sūpodanaviññattidukkaṭaṃ āpajjatī’’ti (pāci. aṭṭha. 259). Sūpodanaviññattiyā kāretabboti ‘‘na sūpaṃ vā odanaṃ vā agilāno’’tiādinā (pāci. 613) sikkhāpadena kāretabbo, dukkaṭena kāretabboti vuttaṃ hoti. Imināti iminā paṇītabhojanasikkhāpadena.
‘‘ஸப்பிப⁴த்தங் தே³ஹீ’’தி வுத்தே கிங் ஹோதீதி ஆஹ ‘‘ஸப்பிப⁴த்தங் ‘தே³ஹீ’தி வுத்தே பனா’’திஆதி³. ஸூபோத³னவிஞ்ஞத்தியா து³க்கடமேவ ஹோதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. கஸ்மாதி ஆஹ ‘‘யஸ்மா’’திஆதி³. அத² யதா² ‘‘பணீதபோ⁴ஜனானீ’’தி, ஏவங் ‘‘ஸப்பிப⁴த்த’’ந்தி இத³ம்பி கஸ்மா ந விஞ்ஞாயதீதி சே? அனேகந்திகத்தா. ததா² ஹி ‘‘பணீதபோ⁴ஜனானீ’’தி வுத்தே ‘‘பணீதஸங்ஸட்டா²னி போ⁴ஜனானி பணீதபோ⁴ஜனானீ’’தி அயமத்தோ² ஏகந்ததோ பஞ்ஞாயதி, ‘‘ஸப்பிப⁴த்த’’ந்தி வுத்தே பன ‘‘ஸப்பிமயங் ப⁴த்தங் ஸப்பிப⁴த்த’’ந்திபி விஞ்ஞாயமானத்தா ‘ஸப்பிஸங்ஸட்ட²ங் ப⁴த்தங் ஸப்பிப⁴த்த’’ந்தி அயமத்தோ² ந ஏகந்ததோ பஞ்ஞாயதி. ஏஸ நயோ ‘‘நவனீதப⁴த்தங் தே³ஹீ’’திஆதீ³ஸுபி.
‘‘Sappibhattaṃ dehī’’ti vutte kiṃ hotīti āha ‘‘sappibhattaṃ ‘dehī’ti vutte panā’’tiādi. Sūpodanaviññattiyā dukkaṭameva hotīti sambandho. Kasmāti āha ‘‘yasmā’’tiādi. Atha yathā ‘‘paṇītabhojanānī’’ti, evaṃ ‘‘sappibhatta’’nti idampi kasmā na viññāyatīti ce? Anekantikattā. Tathā hi ‘‘paṇītabhojanānī’’ti vutte ‘‘paṇītasaṃsaṭṭhāni bhojanāni paṇītabhojanānī’’ti ayamattho ekantato paññāyati, ‘‘sappibhatta’’nti vutte pana ‘‘sappimayaṃ bhattaṃ sappibhatta’’ntipi viññāyamānattā ‘sappisaṃsaṭṭhaṃ bhattaṃ sappibhatta’’nti ayamattho na ekantato paññāyati. Esa nayo ‘‘navanītabhattaṃ dehī’’tiādīsupi.
புரிமனயேனேவாதி ‘‘ப⁴த்தங் த³த்வா ஸப்பிங் கத்வா பு⁴ஞ்ஜா’’தி புரிமேனேவ நயேன. ஸசே பன ‘‘ஸப்பினா’’தி வுத்தே கேவலங் ஸேஸேஸு நவனீதாதீ³ஸு அஞ்ஞதரேன தே³தி, விஸங்கேதமேவ ஹோதி. அனாபத்தீதி விஸங்கேதத்தா ஸப்³பா³ஹியேவ ஆபத்தீஹி அனாபத்தி. ‘‘கிஞ்சாபி அனாபத்தி, அத்தனோ பன பயோகே³ன நிப்³ப³த்தத்தா ந பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி வத³ந்தி. கப்பியஸப்பினாதி கப்பியமங்ஸஸப்பினா. ஏஸ நயோ அகப்பியஸப்பினாதி எத்தா²பி. கப்பியாகப்பியதா ஹி மங்ஸானங்யேவ, ந ஸப்பிஆதீ³னங். ட²பெத்வா ஏகங் மனுஸ்ஸவஸாதேலங் ஸப்³பே³ஸங் கீ²ரத³தி⁴ஸப்பினவனீதவஸாதேலேஸு அகப்பியங் நாம நத்தி².
Purimanayenevāti ‘‘bhattaṃ datvā sappiṃ katvā bhuñjā’’ti purimeneva nayena. Sace pana ‘‘sappinā’’ti vutte kevalaṃ sesesu navanītādīsu aññatarena deti, visaṅketameva hoti. Anāpattīti visaṅketattā sabbāhiyeva āpattīhi anāpatti. ‘‘Kiñcāpi anāpatti, attano pana payogena nibbattattā na bhuñjitabba’’nti vadanti. Kappiyasappināti kappiyamaṃsasappinā. Esa nayo akappiyasappināti etthāpi. Kappiyākappiyatā hi maṃsānaṃyeva, na sappiādīnaṃ. Ṭhapetvā ekaṃ manussavasātelaṃ sabbesaṃ khīradadhisappinavanītavasātelesu akappiyaṃ nāma natthi.
பரிபோ⁴கே³பி து³க்கடமேவ இத⁴ அனதி⁴ப்பேதத்தாதி அதி⁴ப்பாயோ. ஸசே அஸதி அகப்பியஸப்பிம்ஹி புரிமனயேனேவ அகப்பியனவனீதாதீ³னி தே³தி ‘‘ஸப்பிங் கத்வா பு⁴ஞ்ஜா’’தி, அகப்பியஸப்பினாவ தி³ன்னங் ஹோதி. யதா² ச ‘‘கப்பியஸப்பினா தே³ஹீ’’தி வுத்தே அகப்பியஸப்பினா தே³தி, விஸங்கேதங், ஏவங் ‘‘‘அகப்பியஸப்பினா’தி வுத்தே கப்பியஸப்பினா தே³தீ’’தி எத்தா²பி படிபாடியா ஏகமேகங் வித்தா²ரெத்வா வுச்சமானேபி அயமேவத்தோ² வத்தப்³போ³ ஸியா, ஸோ ச ஸங்கே²பேனபி ஸக்கா விஞ்ஞாதுந்தி வித்தா²ரனயங் ஹித்வா இமினாவ நயேன ஸப்³ப³பதே³ஸு வினிச்ச²யோ வேதி³தப்³போ³தி வுத்தங். அயஞ்ஹெத்த² ஸங்கே²பத்தோ² – யேன யேன விஞ்ஞத்தி ஹோதி, தஸ்மிங் வா தஸ்ஸ மூலே வா லத்³தே⁴ தங் தங் லத்³த⁴மேவ ஹோதி. ஸசே பன அஞ்ஞங் பாளியா ஆக³தங் வா அனாக³தங் வா தே³தி, விஸங்கேதந்தி. நானாட்டா²னே வாதி தஸ்மிங்யேவ க⁴ரே ஸப்பிங், இதரஸ்மிங் நவனீதந்திஆதி³னா நானாட்டா²னே வா.
Paribhogepi dukkaṭameva idha anadhippetattāti adhippāyo. Sace asati akappiyasappimhi purimanayeneva akappiyanavanītādīni deti ‘‘sappiṃ katvā bhuñjā’’ti, akappiyasappināva dinnaṃ hoti. Yathā ca ‘‘kappiyasappinā dehī’’ti vutte akappiyasappinā deti, visaṅketaṃ, evaṃ ‘‘‘akappiyasappinā’ti vutte kappiyasappinā detī’’ti etthāpi paṭipāṭiyā ekamekaṃ vitthāretvā vuccamānepi ayamevattho vattabbo siyā, so ca saṅkhepenapi sakkā viññātunti vitthāranayaṃ hitvā imināva nayena sabbapadesu vinicchayo veditabboti vuttaṃ. Ayañhettha saṅkhepattho – yena yena viññatti hoti, tasmiṃ vā tassa mūle vā laddhe taṃ taṃ laddhameva hoti. Sace pana aññaṃ pāḷiyā āgataṃ vā anāgataṃ vā deti, visaṅketanti. Nānāṭṭhāne vāti tasmiṃyeva ghare sappiṃ, itarasmiṃ navanītantiādinā nānāṭṭhāne vā.
பணீதபோ⁴ஜனஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Paṇītabhojanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.