Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [459] 5. பானீயஜாதகவண்ணனா

    [459] 5. Pānīyajātakavaṇṇanā

    மித்தோ மித்தஸ்ஸாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கிலேஸனிக்³க³ஹங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகஸ்மிஞ்ஹி ஸமயே ஸாவத்தி²வாஸினோ பஞ்சஸதா கி³ஹிஸஹாயகா ததா²க³தஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா பப்³ப³ஜித்வா உபஸம்பன்னா அந்தோகோடிஸந்தா²ரே வஸந்தா அட்³ட⁴ரத்தஸமயே காமவிதக்கங் விதக்கேஸுங். ஸப்³ப³ங் ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். ப⁴க³வதோ ஆணத்தியா பனாயஸ்மதா ஆனந்தே³ன பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ ஸன்னிபாதிதே ஸத்தா² பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதி³த்வா அனோதி³ஸ்ஸகங் கத்வா ‘‘காமவிதக்கங் விதக்கயித்தா²’’தி அவத்வா ஸப்³ப³ஸங்கா³ஹிகவஸேனேவ ‘‘பி⁴க்க²வே, கிலேஸோ கு²த்³த³கோ நாம நத்தி², பி⁴க்கு²னா நாம உப்பன்னுப்பன்னா கிலேஸா நிக்³க³ஹேதப்³பா³, போராணகபண்டி³தா அனுப்பன்னேபி பு³த்³தே⁴ கிலேஸே நிக்³க³ஹெத்வா பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணங் பத்தா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Mitto mittassāti idaṃ satthā jetavane viharanto kilesaniggahaṃ ārabbha kathesi. Ekasmiñhi samaye sāvatthivāsino pañcasatā gihisahāyakā tathāgatassa dhammadesanaṃ sutvā pabbajitvā upasampannā antokoṭisanthāre vasantā aḍḍharattasamaye kāmavitakkaṃ vitakkesuṃ. Sabbaṃ heṭṭhā vuttanayeneva veditabbaṃ. Bhagavato āṇattiyā panāyasmatā ānandena bhikkhusaṅghe sannipātite satthā paññattāsane nisīditvā anodissakaṃ katvā ‘‘kāmavitakkaṃ vitakkayitthā’’ti avatvā sabbasaṅgāhikavaseneva ‘‘bhikkhave, kileso khuddako nāma natthi, bhikkhunā nāma uppannuppannā kilesā niggahetabbā, porāṇakapaṇḍitā anuppannepi buddhe kilese niggahetvā paccekabodhiñāṇaṃ pattā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே காஸிரட்டே² ஏகஸ்மிங் கா³மகே த்³வே ஸஹாயகா பானீயதும்பா³னி ஆதா³ய கெ²த்தங் க³ந்த்வா ஏகமந்தங் ட²பெத்வா கெ²த்தங் கொட்டெத்வா பிபாஸிதகாலே ஆக³ந்த்வா பானீயங் பிவந்தி. தேஸு ஏகோ பானீயத்தா²ய ஆக³ந்த்வா அத்தனோ பானீயங் ரக்க²ந்தோ இதரஸ்ஸ தும்ப³தோ பிவித்வா ஸாயங் அரஞ்ஞா நிக்க²மித்வா ந்ஹாயித்வா டி²தோ ‘‘அத்தி² நு கோ² மே காயத்³வாராதீ³ஹி அஜ்ஜ கிஞ்சி பாபங் கத’’ந்தி உபதா⁴ரெந்தோ தே²னெத்வா பானீயஸ்ஸ பிவிதபா⁴வங் தி³ஸ்வா ஸங்வேக³ப்பத்தோ ஹுத்வா ‘‘அயங் தண்ஹா வட்³ட⁴மானா மங் அபாயேஸு கி²பிஸ்ஸதி, இமங் கிலேஸங் நிக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி பானீயஸ்ஸ தே²னெத்வா பிவிதபா⁴வங் ஆரம்மணங் கத்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணங் நிப்³ப³த்தெத்வா படிலத்³த⁴கு³ணங் ஆவஜ்ஜெந்தோ அட்டா²ஸி. அத² நங் இதரோ ந்ஹாயித்வா உட்டி²தோ ‘‘ஏஹி, ஸம்ம, க⁴ரங் க³ச்சா²மா’’தி ஆஹ. ‘‘க³ச்ச² த்வங், மம க⁴ரேன கிச்சங் நத்தி², பச்சேகபு³த்³தா⁴ நாம மய’’ந்தி. ‘‘பச்சேகபு³த்³தா⁴ நாம தும்ஹாதி³ஸா ந ஹொந்தீ’’தி. ‘‘அத² கீதி³ஸா பச்சேகபு³த்³தா⁴ ஹொந்தீ’’தி? ‘‘த்³வங்கு³லகேஸா காஸாயவத்த²வஸனா உத்தரஹிமவந்தே நந்த³மூலகபப்³பா⁴ரே வஸந்தீ’’தி. ஸோ ஸீஸங் பராமஸி, தங் க²ணஞ்ஞேவஸ்ஸ கி³ஹிலிங்க³ங் அந்தரதா⁴யி, ஸுரத்தது³பட்டங் நிவத்த²மேவ, விஜ்ஜுலதாஸதி³ஸங் காயப³ந்த⁴னங் ப³த்³த⁴மேவ, அலத்தகபாடலவண்ணங் உத்தராஸங்க³சீவரங் ஏகங்ஸங் கதமேவ, மேக⁴வண்ணங் பங்ஸுகூலசீவரங் த³க்கி²ணஅங்ஸகூடே ட²பிதமேவ, ப⁴மரவண்ணோ மத்திகாபத்தோ வாமஅங்ஸகூடே லக்³கி³தோவ அஹோஸி. ஸோ ஆகாஸே ட²த்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா உப்பதித்வா நந்த³மூலகபப்³பா⁴ரேயேவ ஓதரி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente kāsiraṭṭhe ekasmiṃ gāmake dve sahāyakā pānīyatumbāni ādāya khettaṃ gantvā ekamantaṃ ṭhapetvā khettaṃ koṭṭetvā pipāsitakāle āgantvā pānīyaṃ pivanti. Tesu eko pānīyatthāya āgantvā attano pānīyaṃ rakkhanto itarassa tumbato pivitvā sāyaṃ araññā nikkhamitvā nhāyitvā ṭhito ‘‘atthi nu kho me kāyadvārādīhi ajja kiñci pāpaṃ kata’’nti upadhārento thenetvā pānīyassa pivitabhāvaṃ disvā saṃvegappatto hutvā ‘‘ayaṃ taṇhā vaḍḍhamānā maṃ apāyesu khipissati, imaṃ kilesaṃ niggaṇhissāmī’’ti pānīyassa thenetvā pivitabhāvaṃ ārammaṇaṃ katvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā paccekabodhiñāṇaṃ nibbattetvā paṭiladdhaguṇaṃ āvajjento aṭṭhāsi. Atha naṃ itaro nhāyitvā uṭṭhito ‘‘ehi, samma, gharaṃ gacchāmā’’ti āha. ‘‘Gaccha tvaṃ, mama gharena kiccaṃ natthi, paccekabuddhā nāma maya’’nti. ‘‘Paccekabuddhā nāma tumhādisā na hontī’’ti. ‘‘Atha kīdisā paccekabuddhā hontī’’ti? ‘‘Dvaṅgulakesā kāsāyavatthavasanā uttarahimavante nandamūlakapabbhāre vasantī’’ti. So sīsaṃ parāmasi, taṃ khaṇaññevassa gihiliṅgaṃ antaradhāyi, surattadupaṭṭaṃ nivatthameva, vijjulatāsadisaṃ kāyabandhanaṃ baddhameva, alattakapāṭalavaṇṇaṃ uttarāsaṅgacīvaraṃ ekaṃsaṃ katameva, meghavaṇṇaṃ paṃsukūlacīvaraṃ dakkhiṇaaṃsakūṭe ṭhapitameva, bhamaravaṇṇo mattikāpatto vāmaaṃsakūṭe laggitova ahosi. So ākāse ṭhatvā dhammaṃ desetvā uppatitvā nandamūlakapabbhāreyeva otari.

    அபரோபி காஸிகா³மேயேவ குடும்பி³கோ ஆபணே நிஸின்னோ ஏகங் புரிஸங் அத்தனோ ப⁴ரியங் ஆதா³ய க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா தங் உத்தமரூபத⁴ரங் இத்தி²ங் இந்த்³ரியானி பி⁴ந்தி³த்வா ஓலோகெத்வா புன சிந்தேஸி ‘‘அயங் லோபோ⁴ வட்³ட⁴மானோ மங் அபாயேஸு கி²பிஸ்ஸதீ’’தி ஸங்விக்³க³மானஸோ விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணங் நிப்³ப³த்தெத்வா ஆகாஸே டி²தோ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா நந்த³மூலகபப்³பா⁴ரமேவ க³தோ.

    Aparopi kāsigāmeyeva kuṭumbiko āpaṇe nisinno ekaṃ purisaṃ attano bhariyaṃ ādāya gacchantaṃ disvā taṃ uttamarūpadharaṃ itthiṃ indriyāni bhinditvā oloketvā puna cintesi ‘‘ayaṃ lobho vaḍḍhamāno maṃ apāyesu khipissatī’’ti saṃviggamānaso vipassanaṃ vaḍḍhetvā paccekabodhiñāṇaṃ nibbattetvā ākāse ṭhito dhammaṃ desetvā nandamūlakapabbhārameva gato.

    அபரேபி காஸிகா³மவாஸினோயேவ த்³வே பிதாபுத்தா ஏகதோ மக்³க³ங் படிபஜ்ஜிங்ஸு. அடவீமுகே² பன சோரா உட்டி²தா ஹொந்தி. தே பிதாபுத்தே லபி⁴த்வா புத்தங் க³ஹெத்வா ‘‘த⁴னங் ஆஹரித்வா தவ புத்தங் க³ண்ஹா’’தி பிதரங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தி, த்³வே பா⁴தரோ லபி⁴த்வா கனிட்ட²ங் க³ஹெத்வா ஜெட்ட²ங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தி, ஆசரியந்தேவாஸிகே லபி⁴த்வா ஆசரியங் க³ஹெத்வா அந்தேவாஸிகங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தி, அந்தேவாஸிகோ ஸிப்பலோபே⁴ன த⁴னங் ஆஹரித்வா ஆசரியங் க³ண்ஹித்வா க³ச்ச²தி. அத² தே பிதாபுத்தாபி தத்த² சோரானங் உட்டி²தபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘த்வங் மங் ‘பிதா’தி மா வத³, அஹம்பி தங் ‘புத்தோ’தி ந வக்கா²மீ’’தி கதிகங் கத்வா சோரேஹி க³ஹிதகாலே ‘‘தும்ஹே அஞ்ஞமஞ்ஞங் கிங் ஹோதா²’’தி புட்டா² ‘‘ந கிஞ்சி ஹோமா’’தி ஸம்பஜானமுஸாவாத³ங் கரிங்ஸு. தேஸு அடவிதோ நிக்க²மித்வா ஸாயங் ந்ஹாயித்வா டி²தேஸு புத்தோ அத்தனோ ஸீலங் ஸோதெ⁴ந்தோ தங் முஸாவாத³ங் தி³ஸ்வா ‘‘இத³ங் பாபங் வட்³ட⁴மானங் மங் அபாயேஸு கி²பிஸ்ஸதி, இமங் கிலேஸங் நிக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணங் நிப்³ப³த்தெத்வா ஆகாஸே டி²தோ பிது த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா நந்த³மூலகபப்³பா⁴ரமேவ க³தோ.

    Aparepi kāsigāmavāsinoyeva dve pitāputtā ekato maggaṃ paṭipajjiṃsu. Aṭavīmukhe pana corā uṭṭhitā honti. Te pitāputte labhitvā puttaṃ gahetvā ‘‘dhanaṃ āharitvā tava puttaṃ gaṇhā’’ti pitaraṃ vissajjenti, dve bhātaro labhitvā kaniṭṭhaṃ gahetvā jeṭṭhaṃ vissajjenti, ācariyantevāsike labhitvā ācariyaṃ gahetvā antevāsikaṃ vissajjenti, antevāsiko sippalobhena dhanaṃ āharitvā ācariyaṃ gaṇhitvā gacchati. Atha te pitāputtāpi tattha corānaṃ uṭṭhitabhāvaṃ ñatvā ‘‘tvaṃ maṃ ‘pitā’ti mā vada, ahampi taṃ ‘putto’ti na vakkhāmī’’ti katikaṃ katvā corehi gahitakāle ‘‘tumhe aññamaññaṃ kiṃ hothā’’ti puṭṭhā ‘‘na kiñci homā’’ti sampajānamusāvādaṃ kariṃsu. Tesu aṭavito nikkhamitvā sāyaṃ nhāyitvā ṭhitesu putto attano sīlaṃ sodhento taṃ musāvādaṃ disvā ‘‘idaṃ pāpaṃ vaḍḍhamānaṃ maṃ apāyesu khipissati, imaṃ kilesaṃ niggaṇhissāmī’’ti vipassanaṃ vaḍḍhetvā paccekabodhiñāṇaṃ nibbattetvā ākāse ṭhito pitu dhammaṃ desetvā nandamūlakapabbhārameva gato.

    அபரோபி காஸிகா³மேயேவ பன ஏகோ கா³மபோ⁴ஜகோ மாகா⁴தங் காராபேஸி. அத² நங் ப³லிகம்மகாலே மஹாஜனோ ஸன்னிபதித்வா ஆஹ ‘‘ஸாமி, மயங் மிக³ஸூகராத³யோ மாரெத்வா யக்கா²னங் ப³லிகம்மங் கரிஸ்ஸாம, ப³லிகம்மகாலோ ஏஸோ’’தி. தும்ஹாகங் புப்³பே³ கரணனியாமேனேவ கரோதா²தி மனுஸ்ஸா ப³ஹுங் பாணாதிபாதமகங்ஸு. ஸோ ப³ஹுங் மச்ச²மங்ஸங் தி³ஸ்வா ‘‘இமே மனுஸ்ஸா எத்தகே பாணே மாரெந்தா மமேவேகஸ்ஸ வசனேன மாரயிங்ஸூ’’தி குக்குச்சங் கத்வா வாதபானங் நிஸ்ஸாய டி²தகோவ விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணங் நிப்³ப³த்தெத்வா ஆகாஸே டி²தோ மஹாஜனஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா நந்த³மூலகபப்³பா⁴ரமேவ க³தோ.

    Aparopi kāsigāmeyeva pana eko gāmabhojako māghātaṃ kārāpesi. Atha naṃ balikammakāle mahājano sannipatitvā āha ‘‘sāmi, mayaṃ migasūkarādayo māretvā yakkhānaṃ balikammaṃ karissāma, balikammakālo eso’’ti. Tumhākaṃ pubbe karaṇaniyāmeneva karothāti manussā bahuṃ pāṇātipātamakaṃsu. So bahuṃ macchamaṃsaṃ disvā ‘‘ime manussā ettake pāṇe mārentā mamevekassa vacanena mārayiṃsū’’ti kukkuccaṃ katvā vātapānaṃ nissāya ṭhitakova vipassanaṃ vaḍḍhetvā paccekabodhiñāṇaṃ nibbattetvā ākāse ṭhito mahājanassa dhammaṃ desetvā nandamūlakapabbhārameva gato.

    அபரோபி காஸிரட்டே²யேவ கா³மபோ⁴ஜகோ மஜ்ஜவிக்கயங் வாரெத்வா ‘‘ஸாமி, புப்³பே³ இமஸ்மிங் காலே ஸுராச²ணோ நாம ஹோதி, கிங் கரோமா’’தி மஹாஜனேன வுத்தோ ‘‘தும்ஹாகங் போராணகனியாமேனேவ கரோதா²’’தி ஆஹ. மனுஸ்ஸா ச²ணங் கத்வா ஸுரங் பிவித்வா கலஹங் கரொந்தா ஹத்த²பாதே³ ப⁴ஞ்ஜித்வா ஸீஸங் பி⁴ந்தி³த்வா கண்ணே சி²ந்தி³த்வா ப³ஹுத³ண்டே³ன ப³ஜ்ஜி²ங்ஸு. கா³மபோ⁴ஜகோ தே தி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘மயி அனநுஜானந்தே இமே இமங் து³க்க²ங் ந விந்தெ³ய்யு’’ந்தி. ஸோ எத்தகேன குக்குச்சங் கத்வா வாதபானங் நிஸ்ஸாய டி²தகோவ விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணங் நிப்³ப³த்தெத்வா ‘‘அப்பமத்தா ஹோதா²’’தி ஆகாஸே ட²த்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா நந்த³மூலகபப்³பா⁴ரமேவ க³தோ.

    Aparopi kāsiraṭṭheyeva gāmabhojako majjavikkayaṃ vāretvā ‘‘sāmi, pubbe imasmiṃ kāle surāchaṇo nāma hoti, kiṃ karomā’’ti mahājanena vutto ‘‘tumhākaṃ porāṇakaniyāmeneva karothā’’ti āha. Manussā chaṇaṃ katvā suraṃ pivitvā kalahaṃ karontā hatthapāde bhañjitvā sīsaṃ bhinditvā kaṇṇe chinditvā bahudaṇḍena bajjhiṃsu. Gāmabhojako te disvā cintesi ‘‘mayi ananujānante ime imaṃ dukkhaṃ na vindeyyu’’nti. So ettakena kukkuccaṃ katvā vātapānaṃ nissāya ṭhitakova vipassanaṃ vaḍḍhetvā paccekabodhiñāṇaṃ nibbattetvā ‘‘appamattā hothā’’ti ākāse ṭhatvā dhammaṃ desetvā nandamūlakapabbhārameva gato.

    அபரபா⁴கே³ தே பஞ்ச பச்சேகபு³த்³தா⁴ பி⁴க்கா²சாரத்தா²ய பா³ராணஸித்³வாரே ஓதரித்வா ஸுனிவத்தா² ஸுபாருதா பாஸாதி³கேஹி அபி⁴க்கமாதீ³ஹி பிண்டா³ய சரந்தா ராஜத்³வாரங் ஸம்பாபுணிங்ஸு. ராஜா தே தி³ஸ்வா பஸன்னசித்தோ ராஜனிவேஸனங் பவேஸெத்வா பாதே³ தோ⁴வித்வா க³ந்த⁴தேலேன மக்கெ²த்வா பணீதேன கா²த³னீயேன போ⁴ஜனீயேன பரிவிஸித்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் பட²மவயே பப்³ப³ஜ்ஜா ஸோப⁴தி, இமஸ்மிங் வயே பப்³ப³ஜந்தா கத²ங் காமேஸு ஆதீ³னவங் பஸ்ஸித்த², கிங் வோ ஆரம்மணங் அஹோஸீ’’தி புச்சி². தே தஸ்ஸ கதெ²ந்தா –

    Aparabhāge te pañca paccekabuddhā bhikkhācāratthāya bārāṇasidvāre otaritvā sunivatthā supārutā pāsādikehi abhikkamādīhi piṇḍāya carantā rājadvāraṃ sampāpuṇiṃsu. Rājā te disvā pasannacitto rājanivesanaṃ pavesetvā pāde dhovitvā gandhatelena makkhetvā paṇītena khādanīyena bhojanīyena parivisitvā ekamantaṃ nisīditvā ‘‘bhante, tumhākaṃ paṭhamavaye pabbajjā sobhati, imasmiṃ vaye pabbajantā kathaṃ kāmesu ādīnavaṃ passittha, kiṃ vo ārammaṇaṃ ahosī’’ti pucchi. Te tassa kathentā –

    59.

    59.

    ‘‘மித்தோ மித்தஸ்ஸ பானீயங், அதி³ன்னங் பரிபு⁴ஞ்ஜிஸங்;

    ‘‘Mitto mittassa pānīyaṃ, adinnaṃ paribhuñjisaṃ;

    தேன பச்சா² விஜிகு³ச்சி²ங், தங் பாபங் பகதங் மயா;

    Tena pacchā vijigucchiṃ, taṃ pāpaṃ pakataṃ mayā;

    மா புன அகரங் பாபங், தஸ்மா பப்³ப³ஜிதோ அஹங்.

    Mā puna akaraṃ pāpaṃ, tasmā pabbajito ahaṃ.

    60.

    60.

    ‘‘பரதா³ரஞ்ச தி³ஸ்வான, ச²ந்தோ³ மே உத³பஜ்ஜத²;

    ‘‘Paradārañca disvāna, chando me udapajjatha;

    தேன பச்சா² விஜிகு³ச்சி²ங், தங் பாபங் பகதங் மயா;

    Tena pacchā vijigucchiṃ, taṃ pāpaṃ pakataṃ mayā;

    மா புன அகரங் பாபங், தஸ்மா பப்³ப³ஜிதோ அஹங்.

    Mā puna akaraṃ pāpaṃ, tasmā pabbajito ahaṃ.

    61.

    61.

    ‘‘பிதரங் மே மஹாராஜ, சோரா அக³ண்ஹு கானநே;

    ‘‘Pitaraṃ me mahārāja, corā agaṇhu kānane;

    தேஸாஹங் புச்சி²தோ ஜானங், அஞ்ஞதா² நங் வியாகரிங்.

    Tesāhaṃ pucchito jānaṃ, aññathā naṃ viyākariṃ.

    62.

    62.

    ‘‘தேன பச்சா² விஜிகு³ச்சி²ங், தங் பாபங் பகதங் மயா;

    ‘‘Tena pacchā vijigucchiṃ, taṃ pāpaṃ pakataṃ mayā;

    மா புன அகரங் பாபங், தஸ்மா பப்³ப³ஜிதோ அஹங்.

    Mā puna akaraṃ pāpaṃ, tasmā pabbajito ahaṃ.

    63.

    63.

    ‘‘பாணாதிபாதமகருங், ஸோமயாகே³ உபட்டி²தே;

    ‘‘Pāṇātipātamakaruṃ, somayāge upaṭṭhite;

    தேஸாஹங் ஸமனுஞ்ஞாஸிங்.

    Tesāhaṃ samanuññāsiṃ.

    64.

    64.

    ‘‘தேன பச்சா² விஜிகு³ச்சி²ங், தங் பாபங் பகதங் மயா;

    ‘‘Tena pacchā vijigucchiṃ, taṃ pāpaṃ pakataṃ mayā;

    மா புன அகரங் பாபங், தஸ்மா பப்³ப³ஜிதோ அஹங்.

    Mā puna akaraṃ pāpaṃ, tasmā pabbajito ahaṃ.

    65.

    65.

    ‘‘ஸுராமேரயமாது⁴கா, யே ஜனா பட²மாஸு நோ;

    ‘‘Surāmerayamādhukā, ye janā paṭhamāsu no;

    ப³ஹூனங் தே அனத்தா²ய, மஜ்ஜபானமகப்பயுங்;

    Bahūnaṃ te anatthāya, majjapānamakappayuṃ;

    தேஸாஹங் ஸமனுஞ்ஞாஸிங்.

    Tesāhaṃ samanuññāsiṃ.

    66.

    66.

    ‘‘தேன பச்சா² விஜிகு³ச்சி²ங், தங் பாபங் பகதங் மயா;

    ‘‘Tena pacchā vijigucchiṃ, taṃ pāpaṃ pakataṃ mayā;

    மா புன அகரங் பாபங், தஸ்மா பப்³ப³ஜிதோ அஹ’’ந்தி. –

    Mā puna akaraṃ pāpaṃ, tasmā pabbajito aha’’nti. –

    இமா படிபாடியா பஞ்ச கா³தா² அபா⁴ஸிங்ஸு. ராஜாபி ஏகமேகஸ்ஸ ப்³யாகரணங் ஸுத்வா ‘‘ப⁴ந்தே, அயங் பப்³ப³ஜ்ஜா தும்ஹாகங் யேவானுச்ச²விகா’’தி து²திமகாஸி.

    Imā paṭipāṭiyā pañca gāthā abhāsiṃsu. Rājāpi ekamekassa byākaraṇaṃ sutvā ‘‘bhante, ayaṃ pabbajjā tumhākaṃ yevānucchavikā’’ti thutimakāsi.

    தத்த² மித்தோ மித்தஸ்ஸாதி மஹாராஜ, அஹங் ஏகஸ்ஸ மித்தோ ஹுத்வா தஸ்ஸ மித்தஸ்ஸ ஸந்தகங் பானீயங் இமினா நியாமேனேவ பரிபு⁴ஞ்ஜிங். தஸ்மாதி யஸ்மா புது²ஜ்ஜனா நாம பாபகம்மங் கரொந்தி, தஸ்மா அஹங் மா புன அகரங் பாபங், தங் பாபங் ஆரம்மணங் கத்வா பப்³ப³ஜிதொம்ஹி. ச²ந்தோ³தி மஹாராஜ, இமினாவ நியாமேன மம பரதா³ரங் தி³ஸ்வா காமே ச²ந்தோ³ உப்பஜ்ஜி. அக³ண்ஹூதி அக³ண்ஹிங்ஸு. ஜானந்தி தேஸங் சோரானங் ‘‘அயங் கிங் தே ஹோதீ’’தி புச்சி²தோ ஜானந்தோயேவ ‘‘ந கிஞ்சி ஹோதீ’’தி அஞ்ஞதா² ப்³யாகாஸிங். ஸோமயாகே³தி நவசந்தே³ உட்டி²தே ஸோமயாக³ங் நாம யக்க²ப³லிங் கரிங்ஸு, தஸ்மிங் உபட்டி²தே. ஸமனுஞ்ஞாஸிந்தி ஸமனுஞ்ஞோ ஆஸிங். ஸுராமேரயமாது⁴காதி பிட்ட²ஸுராதி³ஸுரஞ்ச புப்பா²ஸவாதி³மேரயஞ்ச பக்கமது⁴ விய மது⁴ரங் மஞ்ஞமானா. யே ஜனா பட²மாஸு நோதி யே நோ கா³மே ஜனா பட²மங் ஏவரூபா ஆஸுங் அஹேஸுங். ப³ஹூனங் தேதி தே ஏகதி³வஸங் ஏகஸ்மிங் ச²ணே பத்தே ப³ஹூனங் அனத்தா²ய மஜ்ஜபானங் அகப்பயிங்ஸு.

    Tattha mitto mittassāti mahārāja, ahaṃ ekassa mitto hutvā tassa mittassa santakaṃ pānīyaṃ iminā niyāmeneva paribhuñjiṃ. Tasmāti yasmā puthujjanā nāma pāpakammaṃ karonti, tasmā ahaṃ mā puna akaraṃ pāpaṃ, taṃ pāpaṃ ārammaṇaṃ katvā pabbajitomhi. Chandoti mahārāja, imināva niyāmena mama paradāraṃ disvā kāme chando uppajji. Agaṇhūti agaṇhiṃsu. Jānanti tesaṃ corānaṃ ‘‘ayaṃ kiṃ te hotī’’ti pucchito jānantoyeva ‘‘na kiñci hotī’’ti aññathā byākāsiṃ. Somayāgeti navacande uṭṭhite somayāgaṃ nāma yakkhabaliṃ kariṃsu, tasmiṃ upaṭṭhite. Samanuññāsinti samanuñño āsiṃ. Surāmerayamādhukāti piṭṭhasurādisurañca pupphāsavādimerayañca pakkamadhu viya madhuraṃ maññamānā. Ye janā paṭhamāsu noti ye no gāme janā paṭhamaṃ evarūpā āsuṃ ahesuṃ. Bahūnaṃ teti te ekadivasaṃ ekasmiṃ chaṇe patte bahūnaṃ anatthāya majjapānaṃ akappayiṃsu.

    ராஜா தேஸங் த⁴ம்மங் ஸுத்வா பஸன்னசித்தோ சீவரஸாடகே ச பே⁴ஸஜ்ஜானி ச த³த்வா பச்சேகபு³த்³தே⁴ உய்யோஜேஸி. தேபி தஸ்ஸ அனுமோத³னங் கத்வா தத்தே²வ அக³மங்ஸு. ததோ பட்டா²ய ராஜா வத்து²காமேஸு விரத்தோ அனபெக்கோ² ஹுத்வா நானக்³க³ரஸபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜித்வா இத்தி²யோ அனாலபித்வா அனோலோகெத்வா விரத்தசித்தோ உட்டா²ய ஸிரிக³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா நிஸின்னோ ஸேதபி⁴த்தியங் கஸிணபரிகம்மங் கத்வா ஜா²னங் நிப்³ப³த்தேஸி. ஸோ ஜா²னப்பத்தோ காமே க³ரஹந்தோ –

    Rājā tesaṃ dhammaṃ sutvā pasannacitto cīvarasāṭake ca bhesajjāni ca datvā paccekabuddhe uyyojesi. Tepi tassa anumodanaṃ katvā tattheva agamaṃsu. Tato paṭṭhāya rājā vatthukāmesu viratto anapekkho hutvā nānaggarasabhojanaṃ bhuñjitvā itthiyo anālapitvā anoloketvā virattacitto uṭṭhāya sirigabbhaṃ pavisitvā nisinno setabhittiyaṃ kasiṇaparikammaṃ katvā jhānaṃ nibbattesi. So jhānappatto kāme garahanto –

    67.

    67.

    ‘‘தி⁴ரத்து² ஸுப³ஹூ காமே, து³க்³க³ந்தே⁴ ப³ஹுகண்டகே;

    ‘‘Dhiratthu subahū kāme, duggandhe bahukaṇṭake;

    யே அஹங் படிஸேவந்தோ, நாலபி⁴ங் தாதி³ஸங் ஸுக²’’ந்தி. – கா³த²மாஹ;

    Ye ahaṃ paṭisevanto, nālabhiṃ tādisaṃ sukha’’nti. – gāthamāha;

    தத்த² ப³ஹுகண்டகேதி ப³ஹூ பச்சாமித்தே. யே அஹந்தி யோ அஹங், அயமேவ வா பாடோ². தாதி³ஸந்தி ஏதாதி³ஸங் கிலேஸரஹிதங் ஜா²னஸுக²ங்.

    Tattha bahukaṇṭaketi bahū paccāmitte. Ye ahanti yo ahaṃ, ayameva vā pāṭho. Tādisanti etādisaṃ kilesarahitaṃ jhānasukhaṃ.

    அத²ஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸீ ‘‘அயங் ராஜா பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா உக்கண்டி²தரூபோ அஹோஸி, அம்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் அகதெ²த்வாவ ஸிரிக³ப்³ப⁴ங் பவிட்டோ², பரிக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமி தாவ ந’’ந்தி சிந்தெத்வா ஸிரிக³ப்³ப⁴த்³வாரே டி²தா ரஞ்ஞோ காமேஸு க³ரஹந்தஸ்ஸ உதா³னங் ஸுத்வா ‘‘மஹாராஜ, த்வங் காமே க³ரஹஸி, காமஸுக²ஸதி³ஸங் நாம ஸுக²ங் நத்தீ²’’தி காமே வண்ணெந்தீ இதரங் கா³த²மாஹ –

    Athassa aggamahesī ‘‘ayaṃ rājā paccekabuddhānaṃ dhammakathaṃ sutvā ukkaṇṭhitarūpo ahosi, amhehi saddhiṃ akathetvāva sirigabbhaṃ paviṭṭho, pariggaṇhissāmi tāva na’’nti cintetvā sirigabbhadvāre ṭhitā rañño kāmesu garahantassa udānaṃ sutvā ‘‘mahārāja, tvaṃ kāme garahasi, kāmasukhasadisaṃ nāma sukhaṃ natthī’’ti kāme vaṇṇentī itaraṃ gāthamāha –

    68.

    68.

    ‘‘மஹஸ்ஸாதா³ ஸுகா² காமா, நத்தி² காமா பரங் ஸுக²ங்;

    ‘‘Mahassādā sukhā kāmā, natthi kāmā paraṃ sukhaṃ;

    யே காமே படிஸேவந்தி, ஸக்³க³ங் தே உபபஜ்ஜரே’’தி.

    Ye kāme paṭisevanti, saggaṃ te upapajjare’’ti.

    தத்த² மஹஸ்ஸாதா³தி மஹாராஜ, ஏதே காமா நாம மஹாஅஸ்ஸாதா³, இதோ உத்தரிங் அஞ்ஞங் ஸுக²ங் நத்தி². காமஸேவினோ ஹி அபாயே அனுபக³ம்ம ஸக்³கே³ நிப்³ப³த்தந்தீதி அத்தோ².

    Tattha mahassādāti mahārāja, ete kāmā nāma mahāassādā, ito uttariṃ aññaṃ sukhaṃ natthi. Kāmasevino hi apāye anupagamma sagge nibbattantīti attho.

    தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸா ‘‘நஸ்ஸ வஸலி, கிங் கதே²ஸி, காமேஸு ஸுக²ங் நாம குதோ அத்தி², விபரிணாமது³க்கா² ஏதே’’தி க³ரஹந்தோ ஸேஸகா³தா² அபா⁴ஸி –

    Taṃ sutvā bodhisatto tassā ‘‘nassa vasali, kiṃ kathesi, kāmesu sukhaṃ nāma kuto atthi, vipariṇāmadukkhā ete’’ti garahanto sesagāthā abhāsi –

    69.

    69.

    ‘‘அப்பஸ்ஸாதா³ து³கா² காமா, நத்தி² காமா பரங் து³க²ங்;

    ‘‘Appassādā dukhā kāmā, natthi kāmā paraṃ dukhaṃ;

    யே காமே படிஸேவந்தி, நிரயங் தே உபபஜ்ஜரே.

    Ye kāme paṭisevanti, nirayaṃ te upapajjare.

    70.

    70.

    ‘‘அஸீ யதா² ஸுனிஸிதோ, நெத்திங்ஸோவ ஸுபாயிகோ;

    ‘‘Asī yathā sunisito, nettiṃsova supāyiko;

    ஸத்தீவ உரஸி கி²த்தா, காமா து³க்க²தரா ததோ.

    Sattīva urasi khittā, kāmā dukkhatarā tato.

    71.

    71.

    ‘‘அங்கா³ரானங்வ ஜலிதங், காஸுங் ஸாதி⁴கபோரிஸங்;

    ‘‘Aṅgārānaṃva jalitaṃ, kāsuṃ sādhikaporisaṃ;

    பா²லங்வ தி³வஸங்தத்தங், காமா து³க்க²தரா ததோ.

    Phālaṃva divasaṃtattaṃ, kāmā dukkhatarā tato.

    72.

    72.

    ‘‘விஸங் யதா² ஹலாஹலங், தேலங் பக்குதி²தங் யதா²;

    ‘‘Visaṃ yathā halāhalaṃ, telaṃ pakkuthitaṃ yathā;

    தம்ப³லோஹவிலீனங்வ, காமா து³க்க²தரா ததோ’’தி.

    Tambalohavilīnaṃva, kāmā dukkhatarā tato’’ti.

    தத்த² நெத்திங்ஸோதி நிக்கருணோ, இத³ம்பி ஏகஸ்ஸ க²க்³க³ஸ்ஸ நாமங். து³க்க²தராதி ஏவங் ஜலிதங்கா³ரகாஸுங் வா தி³வஸங் தத்தங் பா²லங் வா படிச்ச யங் து³க்க²ங் உப்பஜ்ஜதி, ததோபி காமாயேவ து³க்க²தராதி அத்தோ². அனந்தரகா³தா²ய யதா² ஏதானி விஸாதீ³னி து³க்கா²வஹனதோ து³க்கா²னி, ஏவங் காமாபி து³க்கா², தங் பன காமது³க்க²ங் இதரேஹி து³க்கே²ஹி து³க்க²தரந்தி அத்தோ².

    Tattha nettiṃsoti nikkaruṇo, idampi ekassa khaggassa nāmaṃ. Dukkhatarāti evaṃ jalitaṅgārakāsuṃ vā divasaṃ tattaṃ phālaṃ vā paṭicca yaṃ dukkhaṃ uppajjati, tatopi kāmāyeva dukkhatarāti attho. Anantaragāthāya yathā etāni visādīni dukkhāvahanato dukkhāni, evaṃ kāmāpi dukkhā, taṃ pana kāmadukkhaṃ itarehi dukkhehi dukkhataranti attho.

    ஏவங் மஹாஸத்தோ தே³வியா த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா அமச்சே ஸன்னிபாதெத்வா ‘‘பொ⁴ந்தோ அமச்சா, தும்ஹே ரஜ்ஜங் படிபஜ்ஜத², அஹங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா மஹாஜனஸ்ஸ ரோத³ந்தஸ்ஸ பரிதே³வந்தஸ்ஸ உட்டா²ய ஆகாஸே ட²த்வா ஓவாத³ங் த³த்வா அனிலபதே²னேவ உத்தரஹிமவந்தங் க³ந்த்வா ரமணீயே பதே³ஸே அஸ்ஸமங் மாபெத்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஆயுபரியோஸானே ப்³ரஹ்மலோகபராயணோ அஹோஸி.

    Evaṃ mahāsatto deviyā dhammaṃ desetvā amacce sannipātetvā ‘‘bhonto amaccā, tumhe rajjaṃ paṭipajjatha, ahaṃ pabbajissāmī’’ti vatvā mahājanassa rodantassa paridevantassa uṭṭhāya ākāse ṭhatvā ovādaṃ datvā anilapatheneva uttarahimavantaṃ gantvā ramaṇīye padese assamaṃ māpetvā isipabbajjaṃ pabbajitvā āyupariyosāne brahmalokaparāyaṇo ahosi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘பி⁴க்க²வே, கிலேஸோ கு²த்³த³கோ நாம நத்தி², அப்பமத்தகோபி பண்டி³தேஹி நிக்³க³ஹிதப்³போ³யேவா’’தி வத்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே பஞ்சஸதா பி⁴க்கூ² அரஹத்தே பதிட்ட²ஹிங்ஸு. ததா³ பச்சேகபு³த்³தா⁴ பரினிப்³பா³யிங்ஸு, தே³வீ ராஹுலமாதா அஹோஸி, ராஜா பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘bhikkhave, kileso khuddako nāma natthi, appamattakopi paṇḍitehi niggahitabboyevā’’ti vatvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne pañcasatā bhikkhū arahatte patiṭṭhahiṃsu. Tadā paccekabuddhā parinibbāyiṃsu, devī rāhulamātā ahosi, rājā pana ahameva ahosinti.

    பானீயஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.

    Pānīyajātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 459. பானீயஜாதகங் • 459. Pānīyajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact