Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [401] 6. பண்ணகஜாதகவண்ணனா

    [401] 6. Paṇṇakajātakavaṇṇanā

    பண்ணகங் திகி²ணதா⁴ரந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ புராணது³தியிகாபலோப⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஞ்ஹி பி⁴க்கு²ங் ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² உக்கண்டி²தோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘கேன உக்கண்டா²பிதோ’’தி வத்வா ‘‘புராணது³தியிகாயா’’தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்கு² அயங் இத்தீ² துய்ஹங் அனத்த²காரிகா, புப்³பே³பி த்வங் இமங் நிஸ்ஸாய சேதஸிகரோகே³ன மரந்தோ பண்டி³தே நிஸ்ஸாய ஜீவிதங் அலத்தா²’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Paṇṇakaṃtikhiṇadhāranti idaṃ satthā jetavane viharanto purāṇadutiyikāpalobhanaṃ ārabbha kathesi. Tañhi bhikkhuṃ satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhito’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘kena ukkaṇṭhāpito’’ti vatvā ‘‘purāṇadutiyikāyā’’ti vutte ‘‘bhikkhu ayaṃ itthī tuyhaṃ anatthakārikā, pubbepi tvaṃ imaṃ nissāya cetasikarogena maranto paṇḍite nissāya jīvitaṃ alatthā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் மத்³த³வமஹாராஜே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தி, ஸேனககுமாரோதிஸ்ஸ நாமங் அகங்ஸு. ஸோ வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா பா³ராணஸிங் பச்சாக³ந்த்வா மத்³த³வரஞ்ஞோ அத்த²த⁴ம்மானுஸாஸகோ அமச்சோ அஹோஸி, ‘‘ஸேனகபண்டி³தோ’’தி வுத்தே ஸகலனக³ரே சந்தோ³ விய ஸூரியோ விய ச பஞ்ஞாயி. ததா³ ரஞ்ஞோ புரோஹிதபுத்தோ ராஜுபட்டா²னங் ஆக³தோ ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தங் உத்தமரூபத⁴ரங் ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸிங் தி³ஸ்வா படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹுத்வா கே³ஹங் க³ந்த்வா நிராஹாரோ நிபஜ்ஜித்வா ஸஹாயகேஹி புட்டோ² தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. ராஜாபி ‘‘புரோஹிதபுத்தோ ந தி³ஸ்ஸதி, கஹங் நு கோ²’’தி புச்சி²த்வா தமத்த²ங் ஸுத்வா தங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘அஹங் தே இமங் ஸத்த தி³வஸானி த³ம்மி, ஸத்தாஹங் க⁴ரே கத்வா அட்ட²மே தி³வஸே ஆனெய்யாஸீ’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா தங் கே³ஹங் நெத்வா தாய ஸத்³தி⁴ங் அபி⁴ரமி. தே அஞ்ஞமஞ்ஞங் படிப³த்³த⁴சித்தா ஹுத்வா கஞ்சி அஜானாபெத்வா அக்³க³த்³வாரேன பலாயித்வா அஞ்ஞஸ்ஸ ரஞ்ஞோ விஜிதங் அக³மஸுங், கோசி க³தட்டா²னங் ந ஜானி, நாவாய க³தமக்³கோ³ விய அஹோஸி. ராஜா நக³ரே பே⁴ரிங் சராபெத்வா நானப்பகாரேன விசினந்தோபி தஸ்ஸ க³தட்டா²னங் ந அஞ்ஞாஸி. அத²ஸ்ஸ தங் நிஸ்ஸாய ப³லவஸோகோ உப்பஜ்ஜி, ஹத³யங் உண்ஹங் ஹுத்வா லோஹிதங் பக்³க⁴ரி. ததோ பட்டா²ய சஸ்ஸ குச்சி²தோ லோஹிதங் நிக்க²மி, ப்³யாதி⁴ மஹந்தோ அஹோஸி. மஹந்தாபி ராஜவேஜ்ஜா திகிச்சி²துங் நாஸக்கி²ங்ஸு.

    Atīte bārāṇasiyaṃ maddavamahārāje rajjaṃ kārente bodhisatto brāhmaṇakule nibbatti, senakakumārotissa nāmaṃ akaṃsu. So vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā bārāṇasiṃ paccāgantvā maddavarañño atthadhammānusāsako amacco ahosi, ‘‘senakapaṇḍito’’ti vutte sakalanagare cando viya sūriyo viya ca paññāyi. Tadā rañño purohitaputto rājupaṭṭhānaṃ āgato sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitaṃ uttamarūpadharaṃ rañño aggamahesiṃ disvā paṭibaddhacitto hutvā gehaṃ gantvā nirāhāro nipajjitvā sahāyakehi puṭṭho tamatthaṃ ārocesi. Rājāpi ‘‘purohitaputto na dissati, kahaṃ nu kho’’ti pucchitvā tamatthaṃ sutvā taṃ pakkosāpetvā ‘‘ahaṃ te imaṃ satta divasāni dammi, sattāhaṃ ghare katvā aṭṭhame divase āneyyāsī’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā taṃ gehaṃ netvā tāya saddhiṃ abhirami. Te aññamaññaṃ paṭibaddhacittā hutvā kañci ajānāpetvā aggadvārena palāyitvā aññassa rañño vijitaṃ agamasuṃ, koci gataṭṭhānaṃ na jāni, nāvāya gatamaggo viya ahosi. Rājā nagare bheriṃ carāpetvā nānappakārena vicinantopi tassa gataṭṭhānaṃ na aññāsi. Athassa taṃ nissāya balavasoko uppajji, hadayaṃ uṇhaṃ hutvā lohitaṃ pagghari. Tato paṭṭhāya cassa kucchito lohitaṃ nikkhami, byādhi mahanto ahosi. Mahantāpi rājavejjā tikicchituṃ nāsakkhiṃsu.

    போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘இமஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ப்³யாதி⁴ நத்தி², ப⁴ரியங் பன அபஸ்ஸந்தோ சேதஸிகரோகே³ன பு²ட்டோ², உபாயேன தங் திகிச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி ஆயுரஞ்ச புக்குஸஞ்சாதி த்³வே ரஞ்ஞோ பண்டி³தாமச்சே ஆமந்தெத்வா ‘‘ரஞ்ஞோ தே³வியா அத³ஸ்ஸனேன சேதஸிகங் ரோக³ங் ட²பெத்வா அஞ்ஞோ ரோகோ³ நத்தி², ப³ஹூபகாரோ ச கோ² பன அம்ஹாகங் ராஜா, தஸ்மா உபாயேன நங் திகிச்சா²ம, ராஜங்க³ணே ஸமஜ்ஜங் காரெத்வா அஸிங் கி³லிதுங் ஜானந்தேன அஸிங் கி³லாபெத்வா ராஜானங் ஸீஹபஞ்ஜரே கத்வா ஸமஜ்ஜங் ஓலோகாபெஸ்ஸாம, ராஜா அஸிங் கி³லந்தங் தி³ஸ்வா ‘அத்தி² நு கோ² இதோ அஞ்ஞங் து³க்கரதர’ந்தி பஞ்ஹங் புச்சி²ஸ்ஸதி. தங் ஸம்ம ஆயுர, த்வங் ‘அஸுகங் நாம த³தா³மீதி வசனங் இதோ து³க்கரதர’ந்தி ப்³யாகரெய்யாஸி, ததோ ஸம்ம புக்குஸ, தங் புச்சி²ஸ்ஸதி, அத²ஸ்ஸ த்வங் ‘மஹாராஜ, த³தா³மீதி வத்வா அத³த³தோ ஸா வாசா அப²லா ஹோதி, ததா²ரூபங் வாசங் ந கேசி உபஜீவந்தி ந கா²த³ந்தி ந பிவந்தி, யே பன தஸ்ஸ வசனஸ்ஸானுச்ச²விகங் கரொந்தி, யதா²படிஞ்ஞாதமத்த²ங் தெ³ந்தியேவ, இத³ங் ததோ து³க்கரதர’ந்தி ஏவங் ப்³யாகரெய்யாஸி, இதோ பரங் கத்தப்³ப³ங் அஹங் ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ஸமஜ்ஜங் காரேஸி.

    Bodhisatto ‘‘imassa rañño byādhi natthi, bhariyaṃ pana apassanto cetasikarogena phuṭṭho, upāyena taṃ tikicchissāmī’’ti āyurañca pukkusañcāti dve rañño paṇḍitāmacce āmantetvā ‘‘rañño deviyā adassanena cetasikaṃ rogaṃ ṭhapetvā añño rogo natthi, bahūpakāro ca kho pana amhākaṃ rājā, tasmā upāyena naṃ tikicchāma, rājaṅgaṇe samajjaṃ kāretvā asiṃ gilituṃ jānantena asiṃ gilāpetvā rājānaṃ sīhapañjare katvā samajjaṃ olokāpessāma, rājā asiṃ gilantaṃ disvā ‘atthi nu kho ito aññaṃ dukkaratara’nti pañhaṃ pucchissati. Taṃ samma āyura, tvaṃ ‘asukaṃ nāma dadāmīti vacanaṃ ito dukkaratara’nti byākareyyāsi, tato samma pukkusa, taṃ pucchissati, athassa tvaṃ ‘mahārāja, dadāmīti vatvā adadato sā vācā aphalā hoti, tathārūpaṃ vācaṃ na keci upajīvanti na khādanti na pivanti, ye pana tassa vacanassānucchavikaṃ karonti, yathāpaṭiññātamatthaṃ dentiyeva, idaṃ tato dukkaratara’nti evaṃ byākareyyāsi, ito paraṃ kattabbaṃ ahaṃ jānissāmī’’ti vatvā samajjaṃ kāresi.

    அத² தே தயோபி பண்டி³தா ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘மஹாராஜ, ராஜங்க³ணே ஸமஜ்ஜோ வத்ததி, தங் ஓலோகெந்தானங் து³க்க²ம்பி ந து³க்க²ங் ஹோதி, ஏஹி க³ச்சா²மா’’தி ராஜானங் நெத்வா ஸீஹபஞ்ஜரங் விவரித்வா ஸமஜ்ஜங் ஓலோகாபேஸுங். ப³ஹூ ஜனா அத்தனோ அத்தனோ ஜானநகஸிப்பங் த³ஸ்ஸேஸுங். ஏகோ பன புரிஸோ தெத்திங்ஸங்கு³லங் திகி²ணதா⁴ரங் அஸிரதனங் கி³லதி. ராஜா தங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் புரிஸோ ஏதங் அஸிங் கி³லதி, ‘அத்தி² நு கோ² இதோ அஞ்ஞங் து³க்கரதர’ந்தி இமே பண்டி³தே புச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ஆயுரங் புச்ச²ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atha te tayopi paṇḍitā rañño santikaṃ gantvā ‘‘mahārāja, rājaṅgaṇe samajjo vattati, taṃ olokentānaṃ dukkhampi na dukkhaṃ hoti, ehi gacchāmā’’ti rājānaṃ netvā sīhapañjaraṃ vivaritvā samajjaṃ olokāpesuṃ. Bahū janā attano attano jānanakasippaṃ dassesuṃ. Eko pana puriso tettiṃsaṅgulaṃ tikhiṇadhāraṃ asiratanaṃ gilati. Rājā taṃ disvā ‘‘ayaṃ puriso etaṃ asiṃ gilati, ‘atthi nu kho ito aññaṃ dukkaratara’nti ime paṇḍite pucchissāmī’’ti cintetvā āyuraṃ pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    39.

    39.

    ‘‘பண்ணகங் திகி²ணதா⁴ரங், அஸிங் ஸம்பன்னபாயினங்;

    ‘‘Paṇṇakaṃ tikhiṇadhāraṃ, asiṃ sampannapāyinaṃ;

    பரிஸாயங் புரிஸோ கி³லதி, கிங் து³க்கரதரங் ததோ;

    Parisāyaṃ puriso gilati, kiṃ dukkarataraṃ tato;

    யத³ஞ்ஞங் து³க்கரங் டா²னங், தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ’’தி.

    Yadaññaṃ dukkaraṃ ṭhānaṃ, taṃ me akkhāhi pucchito’’ti.

    தத்த² பண்ணகந்தி பண்ணகரட்டே² உப்பன்னங். ஸம்பன்னபாயினந்தி ஸம்பன்னங் பரலோஹிதபாயினங். பரிஸாயந்தி பரிஸமஜ்ஜே² த⁴னலோபே⁴ன அயங் புரிஸோ கி³லதி. யத³ஞ்ஞந்தி இதோ அஸிகி³லனதோ யங் அஞ்ஞங் து³க்கரதரங் காரணங், தங் மயா புச்சி²தோ கதே²ஹீதி.

    Tattha paṇṇakanti paṇṇakaraṭṭhe uppannaṃ. Sampannapāyinanti sampannaṃ paralohitapāyinaṃ. Parisāyanti parisamajjhe dhanalobhena ayaṃ puriso gilati. Yadaññanti ito asigilanato yaṃ aññaṃ dukkarataraṃ kāraṇaṃ, taṃ mayā pucchito kathehīti.

    அத²ஸ்ஸ ஸோ தங் கதெ²ந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Athassa so taṃ kathento dutiyaṃ gāthamāha –

    40.

    40.

    ‘‘கி³லெய்ய புரிஸோ லோபா⁴, அஸிங் ஸம்பன்னபாயினங்;

    ‘‘Gileyya puriso lobhā, asiṃ sampannapāyinaṃ;

    யோ ச வஜ்ஜா த³தா³மீதி, தங் து³க்கரதரங் ததோ;

    Yo ca vajjā dadāmīti, taṃ dukkarataraṃ tato;

    ஸப்³ப³ஞ்ஞங் ஸுகரங் டா²னங், ஏவங் ஜானாஹி மத்³த³வா’’தி.

    Sabbaññaṃ sukaraṃ ṭhānaṃ, evaṃ jānāhi maddavā’’ti.

    தத்த² வஜ்ஜாதி வதெ³ய்ய. தங் து³க்கரதரந்தி ‘‘த³தா³மீ’’தி வசனங் ததோ அஸிகி³லனதோ து³க்கரதரங். ஸப்³ப³ஞ்ஞந்தி ‘‘அஸுகங் நாம தவ த³ஸ்ஸாமீ’’தி வசனங் ட²பெத்வா அஞ்ஞங் ஸப்³ப³ம்பி காரணங் ஸுகரங். மத்³த³வாதி ராஜானங் கொ³த்தேன ஆலபதி.

    Tattha vajjāti vadeyya. Taṃ dukkarataranti ‘‘dadāmī’’ti vacanaṃ tato asigilanato dukkarataraṃ. Sabbaññanti ‘‘asukaṃ nāma tava dassāmī’’ti vacanaṃ ṭhapetvā aññaṃ sabbampi kāraṇaṃ sukaraṃ. Maddavāti rājānaṃ gottena ālapati.

    ரஞ்ஞோ ஆயுரபண்டி³தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘அஸிகி³லனதோ கிர ‘இத³ங் நாம த³ம்மீ’தி வசனங் து³க்கரங், அஹஞ்ச ‘புரோஹிதபுத்தஸ்ஸ தே³விங் த³ம்மீ’தி அவசங், அதிது³க்கரங் வத மே கத’’ந்தி வீமங்ஸந்தஸ்ஸேவ ஹத³யஸோகோ தோ²கங் தனுத்தங் க³தோ. ஸோ ததோ ‘‘பரஸ்ஸ இமங் த³ம்மீதி வசனதோ பன அஞ்ஞங் து³க்கரதரங் அத்தி² நு கோ²’’தி சிந்தெத்வா புக்குஸபண்டி³தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ ததியங் கா³த²மாஹ –

    Rañño āyurapaṇḍitassa vacanaṃ sutvā ‘‘asigilanato kira ‘idaṃ nāma dammī’ti vacanaṃ dukkaraṃ, ahañca ‘purohitaputtassa deviṃ dammī’ti avacaṃ, atidukkaraṃ vata me kata’’nti vīmaṃsantasseva hadayasoko thokaṃ tanuttaṃ gato. So tato ‘‘parassa imaṃ dammīti vacanato pana aññaṃ dukkarataraṃ atthi nu kho’’ti cintetvā pukkusapaṇḍitena saddhiṃ sallapanto tatiyaṃ gāthamāha –

    41.

    41.

    ‘‘ப்³யாகாஸி ஆயுரோ பஞ்ஹங், அத்த²ங் த⁴ம்மஸ்ஸ கோவிதோ³;

    ‘‘Byākāsi āyuro pañhaṃ, atthaṃ dhammassa kovido;

    புக்குஸங் தா³னி புச்சா²மி, கிங் து³க்கரதரங் ததோ;

    Pukkusaṃ dāni pucchāmi, kiṃ dukkarataraṃ tato;

    யத³ஞ்ஞங் து³க்கரங் டா²னங், தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ’’தி.

    Yadaññaṃ dukkaraṃ ṭhānaṃ, taṃ me akkhāhi pucchito’’ti.

    தத்த² பஞ்ஹங் அத்த²ந்தி பஞ்ஹஸ்ஸ அத்த²ங் ப்³யாகாஸீதி வுத்தங் ஹோதி. த⁴ம்மஸ்ஸ கோவிதோ³தி தத³த்த²ஜோதகே க³ந்தே² குஸலோ. ததோதி ததோ வசனதோ கிங் து³க்கரதரந்தி.

    Tattha pañhaṃ atthanti pañhassa atthaṃ byākāsīti vuttaṃ hoti. Dhammassa kovidoti tadatthajotake ganthe kusalo. Tatoti tato vacanato kiṃ dukkarataranti.

    அத²ஸ்ஸ ப்³யாகரொந்தோ புக்குஸபண்டி³தோ சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –

    Athassa byākaronto pukkusapaṇḍito catutthaṃ gāthamāha –

    42.

    42.

    ‘‘ந வாசமுபஜீவந்தி, அப²லங் கி³ரமுதீ³ரிதங்;

    ‘‘Na vācamupajīvanti, aphalaṃ giramudīritaṃ;

    யோ ச த³த்வா அவாகயிரா, தங் து³க்கரதரங் ததோ;

    Yo ca datvā avākayirā, taṃ dukkarataraṃ tato;

    ஸப்³ப³ஞ்ஞங் ஸுகரங் டா²னங், ஏவங் ஜானாஹி மத்³த³வா’’தி.

    Sabbaññaṃ sukaraṃ ṭhānaṃ, evaṃ jānāhi maddavā’’ti.

    தத்த² த³த்வாதி ‘‘அஸுகங் நாம த³ம்மீ’’தி படிஞ்ஞங் த³த்வா. அவாகயிராதி தங் படிஞ்ஞாதமத்த²ங் த³த³ந்தோ தஸ்மிங் லோப⁴ங் அவாகரெய்ய சி²ந்தெ³ய்ய, தங் ப⁴ண்ட³ங் த³தெ³ய்யாதி வுத்தங் ஹோதி. ததோதி ததோ அஸிகி³லனதோ ‘‘அஸுகங் நாம தே த³ம்மீ’’தி வசனதோ ச ததே³வ து³க்கரதரங்.

    Tattha datvāti ‘‘asukaṃ nāma dammī’’ti paṭiññaṃ datvā. Avākayirāti taṃ paṭiññātamatthaṃ dadanto tasmiṃ lobhaṃ avākareyya chindeyya, taṃ bhaṇḍaṃ dadeyyāti vuttaṃ hoti. Tatoti tato asigilanato ‘‘asukaṃ nāma te dammī’’ti vacanato ca tadeva dukkarataraṃ.

    ரஞ்ஞோ தங் வசனங் ஸுத்வா ‘‘அஹங் ‘புரோஹிதபுத்தஸ்ஸ தே³விங் த³ம்மீ’தி பட²மங் வத்வா வாசாய அனுச்ச²விகங் கத்வா தங் அதா³ஸிங், து³க்கரங் வத மே கத’’ந்தி பரிவிதக்கெந்தஸ்ஸ ஸோகோ தனுகதரோ ஜாதோ. அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி ‘‘ஸேனகபண்டி³ததோ அஞ்ஞோ பண்டி³ததரோ நாம நத்தி², இமங் பஞ்ஹங் ஏதங் புச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி. ததோ தங் புச்ச²ந்தோ பஞ்சமங் கா³த²மாஹ –

    Rañño taṃ vacanaṃ sutvā ‘‘ahaṃ ‘purohitaputtassa deviṃ dammī’ti paṭhamaṃ vatvā vācāya anucchavikaṃ katvā taṃ adāsiṃ, dukkaraṃ vata me kata’’nti parivitakkentassa soko tanukataro jāto. Athassa etadahosi ‘‘senakapaṇḍitato añño paṇḍitataro nāma natthi, imaṃ pañhaṃ etaṃ pucchissāmī’’ti. Tato taṃ pucchanto pañcamaṃ gāthamāha –

    43.

    43.

    ‘‘ப்³யாகாஸி புக்குஸோ பஞ்ஹங், அத்த²ங் த⁴ம்மஸ்ஸ கோவிதோ³;

    ‘‘Byākāsi pukkuso pañhaṃ, atthaṃ dhammassa kovido;

    ஸேனகங் தா³னி புச்சா²மி, கிங் து³க்கரதரங் ததோ;

    Senakaṃ dāni pucchāmi, kiṃ dukkarataraṃ tato;

    யத³ஞ்ஞங் து³க்கரங் டா²னங், தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ’’தி.

    Yadaññaṃ dukkaraṃ ṭhānaṃ, taṃ me akkhāhi pucchito’’ti.

    அத²ஸ்ஸ ப்³யாகரொந்தோ ஸேனகோ ச²ட்ட²ங் கா³த²மாஹ –

    Athassa byākaronto senako chaṭṭhaṃ gāthamāha –

    44.

    44.

    ‘‘த³தெ³ய்ய புரிஸோ தா³னங், அப்பங் வா யதி³ வா ப³ஹுங்;

    ‘‘Dadeyya puriso dānaṃ, appaṃ vā yadi vā bahuṃ;

    யோ ச த³த்வா நானுதப்பே, தங் து³க்கரதரங் ததோ;

    Yo ca datvā nānutappe, taṃ dukkarataraṃ tato;

    ஸப்³ப³ஞ்ஞங் ஸுகரங் டா²னங், ஏவங் ஜானாஹி மத்³த³வா’’தி.

    Sabbaññaṃ sukaraṃ ṭhānaṃ, evaṃ jānāhi maddavā’’ti.

    தத்த² நானுதப்பேதி அத்தனோ அதிகந்தங் அதிமனாபங் பியப⁴ண்ட³ங் பரஸ்ஸ த³த்வா ‘‘கிமத்த²ங் மயா இத³ங் தி³ன்ன’’ந்தி ஏவங் தங் பியப⁴ண்ட³ங் ஆரப்³ப⁴ யோ பச்சா² ந தப்பதி ந ஸோசதி, தங் அஸிகி³லனதோ ச ‘‘அஸுகங் நாம தே த³ம்மீ’’தி வசனதோ ச தஸ்ஸ தா³னதோ ச து³க்கரதரங்.

    Tattha nānutappeti attano atikantaṃ atimanāpaṃ piyabhaṇḍaṃ parassa datvā ‘‘kimatthaṃ mayā idaṃ dinna’’nti evaṃ taṃ piyabhaṇḍaṃ ārabbha yo pacchā na tappati na socati, taṃ asigilanato ca ‘‘asukaṃ nāma te dammī’’ti vacanato ca tassa dānato ca dukkarataraṃ.

    இதி மஹாஸத்தோ ராஜானங் ஸஞ்ஞாபெந்தா கதே²ஸி. தா³னஞ்ஹி த³த்வா அபரசேதனாவ து³ஸ்ஸந்தா⁴ரியா, தஸ்ஸா ஸந்தா⁴ரணது³க்கரதா வெஸ்ஸந்தரஜாதகேன தீ³பிதா. வுத்தஞ்ஹேதங் –

    Iti mahāsatto rājānaṃ saññāpentā kathesi. Dānañhi datvā aparacetanāva dussandhāriyā, tassā sandhāraṇadukkaratā vessantarajātakena dīpitā. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘அது³ சாபங் க³ஹெத்வான, க²க்³க³ங் ப³ந்தி⁴ய வாமதோ;

    ‘‘Adu cāpaṃ gahetvāna, khaggaṃ bandhiya vāmato;

    ஆனெஸ்ஸாமி ஸகே புத்தே, புத்தானஞ்ஹி வதோ⁴ து³கோ².

    Ānessāmi sake putte, puttānañhi vadho dukho.

    ‘‘அட்டா²னமேதங் து³க்க²ரூபங், யங் குமாரா விஹஞ்ஞரே;

    ‘‘Aṭṭhānametaṃ dukkharūpaṃ, yaṃ kumārā vihaññare;

    ஸதஞ்ச த⁴ம்மமஞ்ஞாய, கோ த³த்வா அனுதப்பதீ’’தி. (ஜா॰ 2.22.2158-2159);

    Satañca dhammamaññāya, ko datvā anutappatī’’ti. (jā. 2.22.2158-2159);

    ராஜாபி போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ஸல்லக்கே²ஸி ‘‘அஹங் அத்தனோ மனேனேவ புரோஹிதபுத்தஸ்ஸ தே³விங் த³த்வா ஸகமனங் ஸந்தா⁴ரேதுங் ந ஸக்கோமி, ஸோசாமி கிலமாமி, ந மே இத³ங் அனுச்ச²விகங், ஸசே ஸா மயி ஸஸினேஹா ப⁴வெய்ய , இமங் இஸ்ஸரியங் ச²ட்³டெ³த்வா ந பலாயெய்ய, மயி பன ஸினேஹங் அகத்வா பலாதாய கிங் தாய மய்ஹ’’ந்தி. தஸ்ஸேவங் சிந்தெந்தஸ்ஸ பது³மபத்தே உத³கபி³ந்து³ விய ஸப்³ப³ஸோகோ நிவத்தித்வா க³தோ, தங்க²ணஞ்ஞேவஸ்ஸ குச்சி² பரிஸண்டா²ஸி. ஸோ நிரோகோ³ ஸுகி²தோ ஹுத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ து²திங் கரொந்தோ ஓஸானகா³த²மாஹ –

    Rājāpi bodhisattassa vacanaṃ sutvā sallakkhesi ‘‘ahaṃ attano maneneva purohitaputtassa deviṃ datvā sakamanaṃ sandhāretuṃ na sakkomi, socāmi kilamāmi, na me idaṃ anucchavikaṃ, sace sā mayi sasinehā bhaveyya , imaṃ issariyaṃ chaḍḍetvā na palāyeyya, mayi pana sinehaṃ akatvā palātāya kiṃ tāya mayha’’nti. Tassevaṃ cintentassa padumapatte udakabindu viya sabbasoko nivattitvā gato, taṅkhaṇaññevassa kucchi parisaṇṭhāsi. So nirogo sukhito hutvā bodhisattassa thutiṃ karonto osānagāthamāha –

    45.

    45.

    ‘‘ப்³யாகாஸி ஆயுரோ பஞ்ஹங், அதோ² புக்குஸபோரிஸோ;

    ‘‘Byākāsi āyuro pañhaṃ, atho pukkusaporiso;

    ஸப்³பே³ பஞ்ஹே அதிபோ⁴தி, யதா² பா⁴ஸதி ஸேனகோ’’தி.

    Sabbe pañhe atibhoti, yathā bhāsati senako’’ti.

    தத்த² யதா² பா⁴ஸதீதி யதா² பண்டி³தோ பா⁴ஸதி, ததே²வேதங் தா³னங் நாம த³த்வா நேவ அனுதப்பிதப்³ப³ந்தி. இமங் பனஸ்ஸ து²திங் கத்வா துட்டோ² ப³ஹுங் த⁴னமதா³ஸி.

    Tattha yathā bhāsatīti yathā paṇḍito bhāsati, tathevetaṃ dānaṃ nāma datvā neva anutappitabbanti. Imaṃ panassa thutiṃ katvā tuṭṭho bahuṃ dhanamadāsi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ததா³ ராஜமஹேஸீ புராணது³தியிகா அஹோஸி, ராஜா உக்கண்டி²தபி⁴க்கு², ஆயுரபண்டி³தோ மொக்³க³ல்லானோ, புக்குஸபண்டி³தோ ஸாரிபுத்தோ, ஸேனகபண்டி³தோ அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tadā rājamahesī purāṇadutiyikā ahosi, rājā ukkaṇṭhitabhikkhu, āyurapaṇḍito moggallāno, pukkusapaṇḍito sāriputto, senakapaṇḍito ahameva ahosinti.

    பண்ணகஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².

    Paṇṇakajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 401. பண்ணகஜாதகங் • 401. Paṇṇakajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact