Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    4. பஞ்ஞாபரிஹீனஸுத்தங்

    4. Paññāparihīnasuttaṃ

    41. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    41. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘தே, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா ஸுபரிஹீனா யே அரியாய பஞ்ஞாய பரிஹீனா. தே தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே து³க்க²ங் விஹரந்தி ஸவிகா⁴தங் ஸஉபாயாஸங் ஸபரிளாஹங்; காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா து³க்³க³தி பாடிகங்கா². தே 1, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா அபரிஹீனா யே அரியாய பஞ்ஞாய அபரிஹீனா. தே தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸுக²ங் விஹரந்தி அவிகா⁴தங் அனுபாயாஸங் அபரிளாஹங்; காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³தி பாடிகங்கா²’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Te, bhikkhave, sattā suparihīnā ye ariyāya paññāya parihīnā. Te diṭṭheva dhamme dukkhaṃ viharanti savighātaṃ saupāyāsaṃ sapariḷāhaṃ; kāyassa bhedā paraṃ maraṇā duggati pāṭikaṅkhā. Te 2, bhikkhave, sattā aparihīnā ye ariyāya paññāya aparihīnā. Te diṭṭheva dhamme sukhaṃ viharanti avighātaṃ anupāyāsaṃ apariḷāhaṃ; kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugati pāṭikaṅkhā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘பஞ்ஞாய பரிஹானேன, பஸ்ஸ லோகங் ஸதே³வகங்;

    ‘‘Paññāya parihānena, passa lokaṃ sadevakaṃ;

    நிவிட்ட²ங் நாமரூபஸ்மிங், இத³ங் ஸச்சந்தி மஞ்ஞதி.

    Niviṭṭhaṃ nāmarūpasmiṃ, idaṃ saccanti maññati.

    ‘‘பஞ்ஞா ஹி ஸெட்டா² லோகஸ்மிங், யாயங் நிப்³பே³த⁴கா³மினீ;

    ‘‘Paññā hi seṭṭhā lokasmiṃ, yāyaṃ nibbedhagāminī;

    யாய ஸம்மா பஜானாதி, ஜாதிப⁴வபரிக்க²யங்.

    Yāya sammā pajānāti, jātibhavaparikkhayaṃ.

    ‘‘தேஸங் தே³வா மனுஸ்ஸா ச, ஸம்பு³த்³தா⁴னங் ஸதீமதங்;

    ‘‘Tesaṃ devā manussā ca, sambuddhānaṃ satīmataṃ;

    பிஹயந்தி ஹாஸபஞ்ஞானங் 3, ஸரீரந்திமதா⁴ரின’’ந்தி.

    Pihayanti hāsapaññānaṃ 4, sarīrantimadhārina’’nti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. சதுத்த²ங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. தே ச கோ² (?)
    2. te ca kho (?)
    3. ஹாஸுபஞ்ஞானங் (ஸீ॰ அட்ட²॰)
    4. hāsupaññānaṃ (sī. aṭṭha.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 4. பஞ்ஞாபரிஹீனஸுத்தவண்ணனா • 4. Paññāparihīnasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact