Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā |
நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ
Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
வினயபிடகே
Vinayapiṭake
பரிவார-அட்ட²கதா²
Parivāra-aṭṭhakathā
ஸோளஸமஹாவாரோ
Soḷasamahāvāro
பஞ்ஞத்திவாரவண்ணனா
Paññattivāravaṇṇanā
விஸுத்³த⁴பரிவாரஸ்ஸ , பரிவாரோதி ஸாஸனே;
Visuddhaparivārassa , parivāroti sāsane;
த⁴ம்மக்க²ந்த⁴ஸரீரஸ்ஸ, க²ந்த⁴கானங் அனந்தரா.
Dhammakkhandhasarīrassa, khandhakānaṃ anantarā.
ஸங்க³ஹங் யோ ஸமாருள்ஹோ, தஸ்ஸ புப்³பா³க³தங் நயங்;
Saṅgahaṃ yo samāruḷho, tassa pubbāgataṃ nayaṃ;
ஹித்வா தா³னி கரிஸ்ஸாமி, அனுத்தானத்த²வண்ணனங்.
Hitvā dāni karissāmi, anuttānatthavaṇṇanaṃ.
1. தத்த² யங் தேன ப⁴க³வதா…பே॰… பஞ்ஞத்தந்தி ஆதி³னயப்பவத்தாய தாவ புச்சா²ய அயங் ஸங்கே²பத்தோ² – யோ ஸோ ப⁴க³வா ஸாஸனஸ்ஸ சிரட்டி²திகத்த²ங் த⁴ம்மஸேனாபதினா ஸத்³த⁴ம்மகா³ரவப³ஹுமானவேக³ஸமுஸ்ஸிதங் அஞ்ஜலிங் ஸிரஸ்மிங் பதிட்டா²பெத்வா யாசிதோ த³ஸ அத்த²வஸே படிச்ச வினயபஞ்ஞத்திங் பஞ்ஞபேஸி, தேன ப⁴க³வதா தஸ்ஸ தஸ்ஸ ஸிக்கா²பத³ஸ்ஸ பஞ்ஞத்திகாலங் ஜானதா, தஸ்ஸா தஸ்ஸா ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்தியா த³ஸ அத்த²வஸே பஸ்ஸதா; அபிச புப்³பே³னிவாஸாதீ³ஹி ஜானதா, தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா பஸ்ஸதா, தீஹி விஜ்ஜாஹி ச²ஹி வா பன அபி⁴ஞ்ஞாஹி ஜானதா, ஸப்³ப³த்த² அப்படிஹதேன ஸமந்தசக்கு²னா பஸ்ஸதா, ஸப்³ப³த⁴ம்மஜானநஸமத்தா²ய பஞ்ஞாய ஜானதா, ஸப்³ப³ஸத்தானங் சக்கு²விஸயாதீதானி திரோகுட்டாதி³க³தானி சாபி ரூபானி அதிவிஸுத்³தே⁴ன மங்ஸசக்கு²னா ச பஸ்ஸதா, அத்தஹிதஸாதி⁴காய ஸமாதி⁴பத³ட்டா²னாய படிவேத⁴பஞ்ஞாய ஜானதா, பரஹிதஸாதி⁴காய கருணாபத³ட்டா²னாய தே³ஸனாபஞ்ஞாய பஸ்ஸதா, அரஹதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன ‘‘யங் பட²மங் பாராஜிகங் பஞ்ஞத்தங், தங் கத்த² பஞ்ஞத்தங், கங் ஆரப்³ப⁴ பஞ்ஞத்தங், கிஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், அத்தி² தத்த² பஞ்ஞத்தி…பே॰… கேனாப⁴த’’ந்தி.
1. Tattha yaṃ tena bhagavatā…pe… paññattanti ādinayappavattāya tāva pucchāya ayaṃ saṅkhepattho – yo so bhagavā sāsanassa ciraṭṭhitikatthaṃ dhammasenāpatinā saddhammagāravabahumānavegasamussitaṃ añjaliṃ sirasmiṃ patiṭṭhāpetvā yācito dasa atthavase paṭicca vinayapaññattiṃ paññapesi, tena bhagavatā tassa tassa sikkhāpadassa paññattikālaṃ jānatā, tassā tassā sikkhāpadapaññattiyā dasa atthavase passatā; apica pubbenivāsādīhi jānatā, dibbena cakkhunā passatā, tīhi vijjāhi chahi vā pana abhiññāhi jānatā, sabbattha appaṭihatena samantacakkhunā passatā, sabbadhammajānanasamatthāya paññāya jānatā, sabbasattānaṃ cakkhuvisayātītāni tirokuṭṭādigatāni cāpi rūpāni ativisuddhena maṃsacakkhunā ca passatā, attahitasādhikāya samādhipadaṭṭhānāya paṭivedhapaññāya jānatā, parahitasādhikāya karuṇāpadaṭṭhānāya desanāpaññāya passatā, arahatā sammāsambuddhena ‘‘yaṃ paṭhamaṃ pārājikaṃ paññattaṃ, taṃ kattha paññattaṃ, kaṃ ārabbha paññattaṃ, kismiṃ vatthusmiṃ paññattaṃ, atthi tattha paññatti…pe… kenābhata’’nti.
2. புச்சா²விஸ்ஸஜ்ஜனே பன ‘‘யங் தேன ப⁴க³வதா ஜானதா பஸ்ஸதா அரஹதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன பட²மங் பாராஜிக’’ந்தி இத³ங் கேவலங் புச்சா²ய ஆக³தஸ்ஸ ஆதி³பத³ஸ்ஸ பச்சுத்³த⁴ரணமத்தமேவ, ‘‘கத்த² பஞ்ஞத்தந்தி வேஸாலியா பஞ்ஞத்தங்; கங் ஆரப்³பா⁴தி ஸுதி³ன்னங் கலந்த³புத்தங் ஆரப்³பா⁴’’தி ஏவமாதி³னா பன நயேன புனபி எத்த² ஏகேகங் பத³ங் புச்சி²த்வாவ விஸ்ஸஜ்ஜிதங். ஏகா பஞ்ஞத்தீதி ‘‘யோ பன பி⁴க்கு² மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவெய்ய பாராஜிகோ ஹோதி அஸங்வாஸோ’’தி அயங் ஏகா பஞ்ஞத்தி. த்³வே அனுபஞ்ஞத்தியோதி ‘‘அந்தமஸோ திரச்சா²னக³தாயபீ’’தி ச, ‘‘ஸிக்க²ங் அபச்சக்கா²யா’’தி ச மக்கடிவஜ்ஜிபுத்தகவத்தூ²னங் வஸேன வுத்தா – இமா த்³வே அனுபஞ்ஞத்தியோ. எத்தாவதா ‘‘அத்தி² தத்த² பஞ்ஞத்தி அனுபஞ்ஞத்தி அனுப்பன்னபஞ்ஞத்தீ’’தி இமிஸ்ஸா புச்சா²ய த்³வே கொட்டா²ஸா விஸ்ஸஜ்ஜிதா ஹொந்தி. ததியங் விஸ்ஸஜ்ஜேதுங் பன ‘‘அனுப்பன்னபஞ்ஞத்தி தஸ்மிங் நத்தீ²’’தி வுத்தங். அயஞ்ஹி அனுப்பன்னபஞ்ஞத்தி நாம அனுப்பன்னே தோ³ஸே பஞ்ஞத்தா; ஸா அட்ட²க³ருத⁴ம்மவஸேன பி⁴க்கு²னீனங்யேவ ஆக³தா, அஞ்ஞத்ர நத்தி². தஸ்மா வுத்தங் ‘‘அனுப்பன்னபஞ்ஞத்தி தஸ்மிங் நத்தீ²’’தி. ஸப்³ப³த்த²பஞ்ஞத்தீதி மஜ்ஜி²மதே³ஸே சேவ பச்சந்திமஜனபதே³ஸு ச ஸப்³ப³த்த²பஞ்ஞத்தி. வினயத⁴ரபஞ்சமேன க³ணேன ‘‘உபஸம்பதா³, கு³ணங்கு³ணூபாஹனா, து⁴வனஹானங், சம்மத்த²ரண’’ந்தி இமானி ஹி சத்தாரி ஸிக்கா²பதா³னி மஜ்ஜி²மதே³ஸேயேவ பஞ்ஞத்தி. எத்தே²வ ஏதேஹி ஆபத்தி ஹோதி, ந பச்சந்திமஜனபதே³ஸு. ஸேஸானி ஸப்³பா³னேவ ஸப்³ப³த்த²பஞ்ஞத்தி நாம.
2. Pucchāvissajjane pana ‘‘yaṃ tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena paṭhamaṃ pārājika’’nti idaṃ kevalaṃ pucchāya āgatassa ādipadassa paccuddharaṇamattameva, ‘‘kattha paññattanti vesāliyā paññattaṃ; kaṃ ārabbhāti sudinnaṃ kalandaputtaṃ ārabbhā’’ti evamādinā pana nayena punapi ettha ekekaṃ padaṃ pucchitvāva vissajjitaṃ. Ekā paññattīti ‘‘yo pana bhikkhu methunaṃ dhammaṃ paṭiseveyya pārājiko hoti asaṃvāso’’ti ayaṃ ekā paññatti. Dve anupaññattiyoti ‘‘antamaso tiracchānagatāyapī’’ti ca, ‘‘sikkhaṃ apaccakkhāyā’’ti ca makkaṭivajjiputtakavatthūnaṃ vasena vuttā – imā dve anupaññattiyo. Ettāvatā ‘‘atthi tattha paññatti anupaññatti anuppannapaññattī’’ti imissā pucchāya dve koṭṭhāsā vissajjitā honti. Tatiyaṃ vissajjetuṃ pana ‘‘anuppannapaññatti tasmiṃ natthī’’ti vuttaṃ. Ayañhi anuppannapaññatti nāma anuppanne dose paññattā; sā aṭṭhagarudhammavasena bhikkhunīnaṃyeva āgatā, aññatra natthi. Tasmā vuttaṃ ‘‘anuppannapaññatti tasmiṃ natthī’’ti. Sabbatthapaññattīti majjhimadese ceva paccantimajanapadesu ca sabbatthapaññatti. Vinayadharapañcamena gaṇena ‘‘upasampadā, guṇaṅguṇūpāhanā, dhuvanahānaṃ, cammattharaṇa’’nti imāni hi cattāri sikkhāpadāni majjhimadeseyeva paññatti. Ettheva etehi āpatti hoti, na paccantimajanapadesu. Sesāni sabbāneva sabbatthapaññatti nāma.
ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தீதி பி⁴க்கூ²னஞ்சேவ பி⁴க்கு²னீனஞ்ச ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி; ஸுத்³த⁴பி⁴க்கூ²னமேவ ஹி ஸுத்³த⁴பி⁴க்கு²னீனங் வா பஞ்ஞத்தங் ஸிக்கா²பத³ங் அஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி நாம ஹோதி. இத³ங் பன பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ உப்பன்னே வத்து²ஸ்மிங் ‘‘யா பன பி⁴க்கு²னீ ச²ந்த³ஸோ மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவெய்ய, அந்தமஸோ திரச்சா²னக³தேனபி பாராஜிகா ஹோதி அஸங்வாஸா’’தி பி⁴க்கு²னீனம்பி பஞ்ஞத்தங், வினீதகதா²மத்தமேவ ஹி தாஸங் நத்தி², ஸிக்கா²பத³ங் பன அத்தி², தேன வுத்தங் ‘‘ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தீ’’தி. உப⁴தோபஞ்ஞத்தியம்பி ஏஸேவ நயோ. ப்³யஞ்ஜனமத்தமேவ ஹி எத்த² நானங், பி⁴க்கூ²னங் பி⁴க்கு²னீனம்பி ஸாதா⁴ரணத்தா ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, உபி⁴ன்னம்பி பஞ்ஞத்தத்தா உப⁴தோபஞ்ஞத்தீதி. அத்தே² பன பே⁴தோ³ நத்தி².
Sādhāraṇapaññattīti bhikkhūnañceva bhikkhunīnañca sādhāraṇapaññatti; suddhabhikkhūnameva hi suddhabhikkhunīnaṃ vā paññattaṃ sikkhāpadaṃ asādhāraṇapaññatti nāma hoti. Idaṃ pana bhikkhuṃ ārabbha uppanne vatthusmiṃ ‘‘yā pana bhikkhunī chandaso methunaṃ dhammaṃ paṭiseveyya, antamaso tiracchānagatenapi pārājikā hoti asaṃvāsā’’ti bhikkhunīnampi paññattaṃ, vinītakathāmattameva hi tāsaṃ natthi, sikkhāpadaṃ pana atthi, tena vuttaṃ ‘‘sādhāraṇapaññattī’’ti. Ubhatopaññattiyampi eseva nayo. Byañjanamattameva hi ettha nānaṃ, bhikkhūnaṃ bhikkhunīnampi sādhāraṇattā sādhāraṇapaññatti, ubhinnampi paññattattā ubhatopaññattīti. Atthe pana bhedo natthi.
நிதா³னோக³த⁴ந்தி ‘‘யஸ்ஸ ஸியா ஆபத்தி ஸோ ஆவிகரெய்யா’’தி எத்த² ஸப்³பா³பத்தீனங் அனுபவிட்ட²த்தா நிதா³னோக³த⁴ங்; நிதா³னே அனுபவிட்ட²ந்தி அத்தோ². து³தியேன உத்³தே³ஸேனாதி நிதா³னோக³த⁴ங் நிதா³னபரியாபன்னம்பி ஸமானங் ‘‘தத்ரிமே சத்தாரோ பாராஜிகா த⁴ம்மா’’திஆதி³னா து³தியேனேவ உத்³தே³ஸேன உத்³தே³ஸங் ஆக³ச்ச²தி. சதுன்னங் விபத்தீனந்தி ஸீலவிபத்திஆதீ³னங். பட²மா ஹி த்³வே ஆபத்திக்க²ந்தா⁴ ஸீலவிபத்தி நாம, அவஸேஸா பஞ்ச ஆசாரவிபத்தி நாம. மிச்சா²தி³ட்டி² ச அந்தக்³கா³ஹிகதி³ட்டி² ச தி³ட்டி²விபத்தி நாம, ஆஜீவஹேது பஞ்ஞத்தானி ச² ஸிக்கா²பதா³னி ஆஜீவவிபத்தி நாம. இதி இமாஸங் சதுன்னங் விபத்தீனங் இத³ங் பாராஜிகங் ஸீலவிபத்தி நாம ஹோதி.
Nidānogadhanti ‘‘yassa siyā āpatti so āvikareyyā’’ti ettha sabbāpattīnaṃ anupaviṭṭhattā nidānogadhaṃ; nidāne anupaviṭṭhanti attho. Dutiyena uddesenāti nidānogadhaṃ nidānapariyāpannampi samānaṃ ‘‘tatrime cattāro pārājikā dhammā’’tiādinā dutiyeneva uddesena uddesaṃ āgacchati. Catunnaṃ vipattīnanti sīlavipattiādīnaṃ. Paṭhamā hi dve āpattikkhandhā sīlavipatti nāma, avasesā pañca ācāravipatti nāma. Micchādiṭṭhi ca antaggāhikadiṭṭhi ca diṭṭhivipatti nāma, ājīvahetu paññattāni cha sikkhāpadāni ājīvavipatti nāma. Iti imāsaṃ catunnaṃ vipattīnaṃ idaṃ pārājikaṃ sīlavipatti nāma hoti.
ஏகேன ஸமுட்டா²னேனாதி த்³வங்கி³கேன ஏகேன ஸமுட்டா²னேன. எத்த² ஹி சித்தங் அங்க³ங் ஹோதி, காயேன பன ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி. தேன வுத்தங் ‘‘காயதோ ச சித்ததோ ச ஸமுட்டா²தீ’’தி. த்³வீஹி ஸமதே²ஹி ஸம்மதீதி ‘‘ஆபன்னோஸீ’’தி ஸம்முகா² புச்சி²யமானோ ‘‘ஆம ஆபன்னொம்ஹீ’’தி படிஜானாதி, தாவதே³வ ப⁴ண்ட³னகலஹவிக்³க³ஹா வூபஸந்தா ஹொந்தி, ஸக்கா ச ஹோதி தங் புக்³க³லங் அபனெத்வா உபோஸதோ² வா பவாரணா வா காதுங். இதி ஸம்முகா²வினயேன ச படிஞ்ஞாதகரணேன சாதி த்³வீஹி ஸமதே²ஹி ஸம்மதி, ந ச தப்பச்சயா கோசி உபத்³த³வோ ஹோதி. யங் பன உபரி பஞ்ஞத்திவக்³கே³ ‘‘ந கதமேன ஸமதே²ன ஸம்மதீ’’தி வுத்தங், தங் ஸமத²ங் ஓதாரெத்வா அனாபத்தி காதுங் ந ஸக்காதி இமமத்த²ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங்.
Ekena samuṭṭhānenāti dvaṅgikena ekena samuṭṭhānena. Ettha hi cittaṃ aṅgaṃ hoti, kāyena pana āpattiṃ āpajjati. Tena vuttaṃ ‘‘kāyato ca cittato ca samuṭṭhātī’’ti. Dvīhi samathehi sammatīti ‘‘āpannosī’’ti sammukhā pucchiyamāno ‘‘āma āpannomhī’’ti paṭijānāti, tāvadeva bhaṇḍanakalahaviggahā vūpasantā honti, sakkā ca hoti taṃ puggalaṃ apanetvā uposatho vā pavāraṇā vā kātuṃ. Iti sammukhāvinayena ca paṭiññātakaraṇena cāti dvīhi samathehi sammati, na ca tappaccayā koci upaddavo hoti. Yaṃ pana upari paññattivagge ‘‘na katamena samathena sammatī’’ti vuttaṃ, taṃ samathaṃ otāretvā anāpatti kātuṃ na sakkāti imamatthaṃ sandhāya vuttaṃ.
பஞ்ஞத்தி வினயோதி ‘‘யோ பன பி⁴க்கூ²’’திஆதி³னா நயேன வுத்தமாதிகா பஞ்ஞத்தி வினயோதி அத்தோ². விப⁴த்தீதி பத³பா⁴ஜனங் வுச்சதி; விப⁴த்தீதி ஹி விப⁴ங்க³ஸ்ஸேவேதங் நாமங். அஸங்வரோதி வீதிக்கமோ. ஸங்வரோதி அவீதிக்கமோ. யேஸங் வத்ததீதி யேஸங் வினயபிடகஞ்ச அட்ட²கதா² ச ஸப்³பா³ பகு³ணாதி அத்தோ². தே தா⁴ரெந்தீதி தே ஏதங் பட²மபாராஜிகங் பாளிதோ ச அத்த²தோ ச தா⁴ரெந்தி; ந ஹி ஸக்கா ஸப்³ப³ங் வினயபிடகங் அஜானந்தேன ஏதஸ்ஸ அத்தோ² ஜானிதுந்தி. கேனாப⁴தந்தி இத³ங் பட²மபாராஜிகங் பாளிவஸேன ச அத்த²வஸேன ச யாவ அஜ்ஜதனகாலங் கேன ஆனீதந்தி. பரம்பராப⁴தந்தி பரம்பராய ஆனீதங்.
Paññatti vinayoti ‘‘yo pana bhikkhū’’tiādinā nayena vuttamātikā paññatti vinayoti attho. Vibhattīti padabhājanaṃ vuccati; vibhattīti hi vibhaṅgassevetaṃ nāmaṃ. Asaṃvaroti vītikkamo. Saṃvaroti avītikkamo. Yesaṃ vattatīti yesaṃ vinayapiṭakañca aṭṭhakathā ca sabbā paguṇāti attho. Te dhārentīti te etaṃ paṭhamapārājikaṃ pāḷito ca atthato ca dhārenti; na hi sakkā sabbaṃ vinayapiṭakaṃ ajānantena etassa attho jānitunti. Kenābhatanti idaṃ paṭhamapārājikaṃ pāḷivasena ca atthavasena ca yāva ajjatanakālaṃ kena ānītanti. Paramparābhatanti paramparāya ānītaṃ.
3. இதா³னி யாய பரம்பராய ஆனீதங், தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘உபாலி தா³ஸகோ சேவா’’திஆதி³னா நயேன போராணகேஹி மஹாதே²ரேஹி கா³தா²யோ ட²பிதா . தத்த² யங் வத்தப்³ப³ங், தங் நிதா³னவண்ணனாயமேவ வுத்தங். இமினா நயேன து³தியபாராஜிகாதி³புச்சா²விஸ்ஸஜ்ஜனேஸுபி வினிச்ச²யோ வேதி³தப்³போ³தி.
3. Idāni yāya paramparāya ānītaṃ, taṃ dassetuṃ ‘‘upāli dāsako cevā’’tiādinā nayena porāṇakehi mahātherehi gāthāyo ṭhapitā . Tattha yaṃ vattabbaṃ, taṃ nidānavaṇṇanāyameva vuttaṃ. Iminā nayena dutiyapārājikādipucchāvissajjanesupi vinicchayo veditabboti.
மஹாவிப⁴ங்கே³ பஞ்ஞத்திவாரவண்ணனா நிட்டி²தா.
Mahāvibhaṅge paññattivāravaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 1. பாராஜிககண்ட³ங் • 1. Pārājikakaṇḍaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / பஞ்ஞத்திவாரவண்ணனா • Paññattivāravaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / பஞ்ஞத்திவாரவண்ணனா • Paññattivāravaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / பஞ்ஞத்திவாரவண்ணனா • Paññattivāravaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / கதாபத்திவாராதி³வண்ணனா • Katāpattivārādivaṇṇanā