Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[102] 2. பண்ணிகஜாதகவண்ணனா
[102] 2. Paṇṇikajātakavaṇṇanā
யோ து³க்க²பு²ட்டா²ய ப⁴வெய்ய தாணந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் பண்ணிகங் உபாஸகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர ஸாவத்தி²வாஸீ உபாஸகோ நானப்பகாரானி மூலபண்ணாதீ³னி சேவ லாபு³கும்ப⁴ண்டா³தீ³னி ச விக்கிணித்வா ஜீவிகங் கப்பேதி. தஸ்ஸேகா தீ⁴தா அபி⁴ரூபா பாஸாதி³கா ஆசாரஸீலஸம்பன்னா ஹிரொத்தப்பஸமன்னாக³தா கேவலங் நிச்சப்பஹஸிதமுகா². தஸ்ஸா ஸமானகுலேஸு வாரெய்யத்தா²ய ஆக³தேஸு ஸோ சிந்தேஸி ‘‘இமிஸ்ஸா வாரெய்யங் வத்ததி, அயஞ்ச நிச்சப்பஹஸிதமுகா². குமாரிகாத⁴ம்மே பன அஸதி குமாரிகாய பரகுலங் க³தாய மாதாபிதூனங் க³ரஹா ஹோதி, ‘அத்தி² நு கோ² இமிஸ்ஸா குமாரிகாத⁴ம்மோ, நத்தீ²’தி வீமங்ஸிஸ்ஸாமி ந’’ந்தி. ஸோ ஏகதி³வஸங் தீ⁴தரங் பச்சி²ங் கா³ஹாபெத்வா பண்ணத்தா²ய அரஞ்ஞங் க³ந்த்வா வீமங்ஸனவஸேன கிலேஸஸன்னிஸ்ஸிதோ விய ஹுத்வா ரஹஸ்ஸகத²ங் கதெ²த்வா தங் ஹத்தே² க³ண்ஹி. ஸா க³ஹிதமத்தாவ ரோத³ந்தீ கந்த³ந்தீ ‘‘அயுத்தமேதங், தாத, உத³கதோ அக்³கி³பாதுபா⁴வஸதி³ஸங், மா ஏவரூபங் கரோதா²’’தி ஆஹ. ‘‘அம்ம, மயா வீமங்ஸனத்தா²ய த்வங் ஹத்தே² க³ஹிதா, ந ச கிலேஸவஸேன. வதே³ஹி, அத்தி² தா³னி தே குமாரிகாத⁴ம்மோ’’தி. ‘‘ஆம, தாத, அத்தி² . மயா ஹி லோப⁴வஸேன ந கோசி புரிஸோ ஓலோகிதபுப்³போ³’’தி. ஸோ தீ⁴தரங் அஸ்ஸாஸெத்வா க⁴ரங் நெத்வா மங்க³லங் கத்வா பரகுலங் பேஸெத்வா ‘‘ஸத்தா²ரங் வந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி க³ந்த⁴மாலாதி³ஹத்தோ² ஜேதவனங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா பூஜெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³, ‘‘சிரஸ்ஸமாக³தோஸீ’’தி ச வுத்தே தமத்த²ங் ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸி. ஸத்தா² ‘‘உபாஸக, குமாரிகா சிரங் பட்டா²ய ஆசாரஸீலஸம்பன்னாவ, த்வங் பன ந இதா³னேவ ஏவங் வீமங்ஸஸி, புப்³பே³பி வீமங்ஸியேவா’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Yo dukkhaphuṭṭhāya bhaveyya tāṇanti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ paṇṇikaṃ upāsakaṃ ārabbha kathesi. So kira sāvatthivāsī upāsako nānappakārāni mūlapaṇṇādīni ceva lābukumbhaṇḍādīni ca vikkiṇitvā jīvikaṃ kappeti. Tassekā dhītā abhirūpā pāsādikā ācārasīlasampannā hirottappasamannāgatā kevalaṃ niccappahasitamukhā. Tassā samānakulesu vāreyyatthāya āgatesu so cintesi ‘‘imissā vāreyyaṃ vattati, ayañca niccappahasitamukhā. Kumārikādhamme pana asati kumārikāya parakulaṃ gatāya mātāpitūnaṃ garahā hoti, ‘atthi nu kho imissā kumārikādhammo, natthī’ti vīmaṃsissāmi na’’nti. So ekadivasaṃ dhītaraṃ pacchiṃ gāhāpetvā paṇṇatthāya araññaṃ gantvā vīmaṃsanavasena kilesasannissito viya hutvā rahassakathaṃ kathetvā taṃ hatthe gaṇhi. Sā gahitamattāva rodantī kandantī ‘‘ayuttametaṃ, tāta, udakato aggipātubhāvasadisaṃ, mā evarūpaṃ karothā’’ti āha. ‘‘Amma, mayā vīmaṃsanatthāya tvaṃ hatthe gahitā, na ca kilesavasena. Vadehi, atthi dāni te kumārikādhammo’’ti. ‘‘Āma, tāta, atthi . Mayā hi lobhavasena na koci puriso olokitapubbo’’ti. So dhītaraṃ assāsetvā gharaṃ netvā maṅgalaṃ katvā parakulaṃ pesetvā ‘‘satthāraṃ vandissāmī’’ti gandhamālādihattho jetavanaṃ gantvā satthāraṃ vanditvā pūjetvā ekamantaṃ nisīdi, ‘‘cirassamāgatosī’’ti ca vutte tamatthaṃ bhagavato ārocesi. Satthā ‘‘upāsaka, kumārikā ciraṃ paṭṭhāya ācārasīlasampannāva, tvaṃ pana na idāneva evaṃ vīmaṃsasi, pubbepi vīmaṃsiyevā’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ அரஞ்ஞே ருக்க²தே³வதா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. அதே²கோ பா³ராணஸியங் பண்ணிகஉபாஸகோதி அதீதவத்து² பச்சுப்பன்னஸதி³ஸமேவ. தேன பன ஸா வீமங்ஸனத்தா²ய ஹத்தே² க³ஹிதமத்தா பரிதே³வமானா இமங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto araññe rukkhadevatā hutvā nibbatti. Atheko bārāṇasiyaṃ paṇṇikaupāsakoti atītavatthu paccuppannasadisameva. Tena pana sā vīmaṃsanatthāya hatthe gahitamattā paridevamānā imaṃ gāthamāha –
102.
102.
‘‘யோ து³க்க²பு²ட்டா²ய ப⁴வெய்ய தாணங், ஸோ மே பிதா து³ப்³பி⁴ வனே கரோதி;
‘‘Yo dukkhaphuṭṭhāya bhaveyya tāṇaṃ, so me pitā dubbhi vane karoti;
ஸா கஸ்ஸ கந்தா³மி வனஸ்ஸ மஜ்ஜே², யோ தாயிதா ஸோ ஸஹஸங் கரோதீ’’தி.
Sā kassa kandāmi vanassa majjhe, yo tāyitā so sahasaṃ karotī’’ti.
தத்த² யோ து³க்க²பு²ட்டா²ய ப⁴வெய்ய தாணந்தி காயிகசேதஸிகேஹி து³க்கே²ஹி பு²ட்டா²ய தாயிதா பரிதாயிதா பதிட்டா² ப⁴வெய்ய. ஸோ மே பிதா து³ப்³பி⁴ வனே கரோதீதி ஸோ மய்ஹங் து³க்க²பரிதாயகோ பிதாவ இமஸ்மிங் வனே ஏவரூபங் மித்தது³ப்³பி⁴ கம்மங் கரோதி, அத்தனோ ஜாதாய தீ⁴தரி வீதிக்கமங் காதுங் மஞ்ஞதீதி அத்தோ². ஸா கஸ்ஸ கந்தா³மீதி கஸ்ஸ ரோதா³மி, கோ மே பதிட்டா² ப⁴விஸ்ஸதீதி தீ³பேதி. யோ தாயிதா ஸோ ஸஹஸங் கரோதீதி யோ மய்ஹங் தாயிதா ரக்கி²தா அவஸ்ஸயோ ப⁴விதுங் அரஹதி, ஸோ பிதாயேவ ஸாஹஸிககம்மங் கரோதீதி அத்தோ².
Tattha yo dukkhaphuṭṭhāya bhaveyya tāṇanti kāyikacetasikehi dukkhehi phuṭṭhāya tāyitā paritāyitā patiṭṭhā bhaveyya. So me pitā dubbhi vane karotīti so mayhaṃ dukkhaparitāyako pitāva imasmiṃ vane evarūpaṃ mittadubbhi kammaṃ karoti, attano jātāya dhītari vītikkamaṃ kātuṃ maññatīti attho. Sā kassa kandāmīti kassa rodāmi, ko me patiṭṭhā bhavissatīti dīpeti. Yo tāyitā so sahasaṃ karotīti yo mayhaṃ tāyitā rakkhitā avassayo bhavituṃ arahati, so pitāyeva sāhasikakammaṃ karotīti attho.
அத² நங் பிதா அஸ்ஸாஸெத்வா ‘‘அம்ம, ரக்கி²தத்தாஸீ’’தி புச்சி². ‘‘ஆம, தாத ரக்கி²தோ மே அத்தா’’தி. ஸோ தங் க⁴ரங் நெத்வா மண்டெ³த்வா மங்க³லங் கத்வா பரகுலங் பேஸேஸி.
Atha naṃ pitā assāsetvā ‘‘amma, rakkhitattāsī’’ti pucchi. ‘‘Āma, tāta rakkhito me attā’’ti. So taṃ gharaṃ netvā maṇḍetvā maṅgalaṃ katvā parakulaṃ pesesi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உபாஸகோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne upāsako sotāpattiphale patiṭṭhahi.
ததா³ பிதா ஏதரஹி பிதாவ, தீ⁴தா ச ஏதரஹி தீ⁴தாவ, தங் காரணங் பச்சக்க²தோ தி³ட்ட²ருக்க²தே³வதா பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Tadā pitā etarahi pitāva, dhītā ca etarahi dhītāva, taṃ kāraṇaṃ paccakkhato diṭṭharukkhadevatā pana ahameva ahosinti.
பண்ணிகஜாதகவண்ணனா து³தியா.
Paṇṇikajātakavaṇṇanā dutiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 102. பண்ணிகஜாதகங் • 102. Paṇṇikajātakaṃ