Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi

    5. பாராஜிகாதி³ஆபத்தி

    5. Pārājikādiāpatti

    339.

    339.

    ‘பாராஜிக’ந்தி யங் வுத்தங், தங் ஸுணோஹி யதா²தத²ங்;

    ‘Pārājika’nti yaṃ vuttaṃ, taṃ suṇohi yathātathaṃ;

    சுதோ பரத்³தோ⁴ ப⁴ட்டோ² ச, ஸத்³த⁴ம்மா ஹி நிரங்கதோ;

    Cuto paraddho bhaṭṭho ca, saddhammā hi niraṅkato;

    ஸங்வாஸோபி தஹிங் நத்தி², தேனேதங் இதி வுச்சதி.

    Saṃvāsopi tahiṃ natthi, tenetaṃ iti vuccati.

    ‘ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ’தி யங் வுத்தங், தங் ஸுணோஹி யதா²தத²ங்;

    ‘Saṅghādiseso’ti yaṃ vuttaṃ, taṃ suṇohi yathātathaṃ;

    ஸங்கோ⁴வ தே³தி பரிவாஸங், மூலாய படிகஸ்ஸதி;

    Saṅghova deti parivāsaṃ, mūlāya paṭikassati;

    மானத்தங் தே³தி அப்³பே⁴தி, தேனேதங் இதி வுச்சதி.

    Mānattaṃ deti abbheti, tenetaṃ iti vuccati.

    ‘அனியதோ’தி யங் வுத்தங், தங் ஸுணோஹி யதா²தத²ங்;

    ‘Aniyato’ti yaṃ vuttaṃ, taṃ suṇohi yathātathaṃ;

    அனியதோ ந நியதோ, அனேகங்ஸிகதங் பத³ங்;

    Aniyato na niyato, anekaṃsikataṃ padaṃ;

    திண்ணமஞ்ஞதரங் டா²னங், ‘அனியதோ’தி பவுச்சதி.

    Tiṇṇamaññataraṃ ṭhānaṃ, ‘aniyato’ti pavuccati.

    ‘து²ல்லச்சய’ந்தி யங் வுத்தங், தங் ஸுணோஹி யதா²தத²ங்;

    ‘Thullaccaya’nti yaṃ vuttaṃ, taṃ suṇohi yathātathaṃ;

    ஏகஸ்ஸ மூலே யோ தே³ஸேதி, யோ ச தங் படிக³ண்ஹதி;

    Ekassa mūle yo deseti, yo ca taṃ paṭigaṇhati;

    அச்சயோ தேன ஸமோ நத்தி², தேனேதங் இதி வுச்சதி.

    Accayo tena samo natthi, tenetaṃ iti vuccati.

    ‘நிஸ்ஸக்³கி³ய’ந்தி யங் வுத்தங், தங் ஸுணோஹி யதா²தத²ங்;

    ‘Nissaggiya’nti yaṃ vuttaṃ, taṃ suṇohi yathātathaṃ;

    ஸங்க⁴மஜ்ஜே² க³ணமஜ்ஜே², ஏகஸ்ஸேவ ச ஏகதோ;

    Saṅghamajjhe gaṇamajjhe, ekasseva ca ekato;

    நிஸ்ஸஜ்ஜித்வான தே³ஸேதி, தேனேதங் இதி வுச்சதி.

    Nissajjitvāna deseti, tenetaṃ iti vuccati.

    ‘பாசித்திய’ந்தி யங் வுத்தங், தங் ஸுணோஹி யதா²தத²ங்;

    ‘Pācittiya’nti yaṃ vuttaṃ, taṃ suṇohi yathātathaṃ;

    பாதேதி குஸலங் த⁴ம்மங், அரியமக்³க³ங் அபரஜ்ஜ²தி;

    Pāteti kusalaṃ dhammaṃ, ariyamaggaṃ aparajjhati;

    சித்தஸங்மோஹனட்டா²னங், தேனேதங் இதி வுச்சதி.

    Cittasaṃmohanaṭṭhānaṃ, tenetaṃ iti vuccati.

    ‘பாடிதே³ஸனீய’ந்தி யங் வுத்தங், தங் ஸுணோஹி யதா²தத²ங்;

    ‘Pāṭidesanīya’nti yaṃ vuttaṃ, taṃ suṇohi yathātathaṃ;

    பி⁴க்கு² அஞ்ஞாதகோ ஸந்தோ, கிச்சா² லத்³தா⁴ய போ⁴ஜனங்;

    Bhikkhu aññātako santo, kicchā laddhāya bhojanaṃ;

    ஸாமங் க³ஹெத்வா பு⁴ஞ்ஜெய்ய, ‘கா³ரய்ஹ’ந்தி பவுச்சதி.

    Sāmaṃ gahetvā bhuñjeyya, ‘gārayha’nti pavuccati.

    நிமந்தனாஸு பு⁴ஞ்ஜந்தா ச²ந்தா³ய, வோஸாஸதி தத்த² பி⁴க்கு²னிங்;

    Nimantanāsu bhuñjantā chandāya, vosāsati tattha bhikkhuniṃ;

    அனிவாரெத்வா தஹிங் பு⁴ஞ்ஜே, கா³ரய்ஹந்தி பவுச்சதி.

    Anivāretvā tahiṃ bhuñje, gārayhanti pavuccati.

    ஸத்³தா⁴சித்தங் குலங் க³ந்த்வா, அப்பபோ⁴க³ங் அனாளியங் 1;

    Saddhācittaṃ kulaṃ gantvā, appabhogaṃ anāḷiyaṃ 2;

    அகி³லானோ தஹிங் பு⁴ஞ்ஜே, கா³ரய்ஹந்தி பவுச்சதி.

    Agilāno tahiṃ bhuñje, gārayhanti pavuccati.

    யோ சே அரஞ்ஞே விஹரந்தோ, ஸாஸங்கே ஸப⁴யானகே;

    Yo ce araññe viharanto, sāsaṅke sabhayānake;

    அவிதி³தங் தஹிங் பு⁴ஞ்ஜே, கா³ரய்ஹந்தி பவுச்சதி.

    Aviditaṃ tahiṃ bhuñje, gārayhanti pavuccati.

    பி⁴க்கு²னீ அஞ்ஞாதிகா ஸந்தா, யங் பரேஸங் மமாயிதங்;

    Bhikkhunī aññātikā santā, yaṃ paresaṃ mamāyitaṃ;

    ஸப்பி தேலங் மது⁴ங் பா²ணிதங், மச்ச²மங்ஸங் அதோ² கீ²ரங்;

    Sappi telaṃ madhuṃ phāṇitaṃ, macchamaṃsaṃ atho khīraṃ;

    த³தி⁴ங் ஸயங் விஞ்ஞாபெய்ய பி⁴க்கு²னீ, கா³ரய்ஹபத்தா ஸுக³தஸ்ஸ ஸாஸனே.

    Dadhiṃ sayaṃ viññāpeyya bhikkhunī, gārayhapattā sugatassa sāsane.

    ‘து³க்கட’ந்தி யங் வுத்தங், தங் ஸுணோஹி யதா²தத²ங்;

    ‘Dukkaṭa’nti yaṃ vuttaṃ, taṃ suṇohi yathātathaṃ;

    அபரத்³த⁴ங் விரத்³த⁴ஞ்ச, க²லிதங் யஞ்ச து³க்கடங்.

    Aparaddhaṃ viraddhañca, khalitaṃ yañca dukkaṭaṃ.

    யங் மனுஸ்ஸோ கரே பாபங், ஆவி வா யதி³ வா ரஹோ;

    Yaṃ manusso kare pāpaṃ, āvi vā yadi vā raho;

    ‘து³க்கட’ந்தி பவேதெ³ந்தி, தேனேதங் இதி வுச்சதி.

    ‘Dukkaṭa’nti pavedenti, tenetaṃ iti vuccati.

    ‘து³ப்³பா⁴ஸித’ந்தி யங் வுத்தங், தங் ஸுணோஹி யதா²தத²ங்;

    ‘Dubbhāsita’nti yaṃ vuttaṃ, taṃ suṇohi yathātathaṃ;

    து³ப்³பா⁴ஸிதங் து³ராப⁴ட்ட²ங், ஸங்கிலிட்ட²ஞ்ச யங் பத³ங்;

    Dubbhāsitaṃ durābhaṭṭhaṃ, saṃkiliṭṭhañca yaṃ padaṃ;

    யஞ்ச விஞ்ஞூ க³ரஹந்தி, தேனேதங் இதி வுச்சதி.

    Yañca viññū garahanti, tenetaṃ iti vuccati.

    ‘ஸேகி²ய’ந்தி யங் வுத்தங், தங் ஸுணோஹி யதா²தத²ங்;

    ‘Sekhiya’nti yaṃ vuttaṃ, taṃ suṇohi yathātathaṃ;

    ஸெக்க²ஸ்ஸ ஸிக்க²மானஸ்ஸ, உஜுமக்³கா³னுஸாரினோ.

    Sekkhassa sikkhamānassa, ujumaggānusārino.

    ஆதி³ சேதங் சரணஞ்ச, முக²ங் ஸஞ்ஞமஸங்வரோ;

    Ādi cetaṃ caraṇañca, mukhaṃ saññamasaṃvaro;

    ஸிக்கா² ஏதாதி³ஸீ நத்தி², தேனேதங் இதி வுச்சதி.

    Sikkhā etādisī natthi, tenetaṃ iti vuccati.

    3 ச²ன்னமதிவஸ்ஸதி , விவடங் நாதிவஸ்ஸதி;

    4 Channamativassati , vivaṭaṃ nātivassati;

    தஸ்மா ச²ன்னங் விவரேத², ஏவங் தங் நாதிவஸ்ஸதி.

    Tasmā channaṃ vivaretha, evaṃ taṃ nātivassati.

    க³தி மிகா³னங் பவனங், ஆகாஸோ பக்கி²னங் க³தி;

    Gati migānaṃ pavanaṃ, ākāso pakkhinaṃ gati;

    விப⁴வோ க³தி த⁴ம்மானங், நிப்³பா³னங் அரஹதோ க³தீதி.

    Vibhavo gati dhammānaṃ, nibbānaṃ arahato gatīti.

    கா³தா²ஸங்க³ணிகங்.

    Gāthāsaṅgaṇikaṃ.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ஸத்தனக³ரேஸு பஞ்ஞத்தா, விபத்தி சதுரோபி ச;

    Sattanagaresu paññattā, vipatti caturopi ca;

    பி⁴க்கூ²னங் பி⁴க்கு²னீனஞ்ச, ஸாதா⁴ரணா அஸாதா⁴ரணா;

    Bhikkhūnaṃ bhikkhunīnañca, sādhāraṇā asādhāraṇā;

    ஸாஸனங் அனுக்³க³ஹாய, கா³தா²ஸங்க³ணிகங் இத³ந்தி.

    Sāsanaṃ anuggahāya, gāthāsaṅgaṇikaṃ idanti.

    கா³தா²ஸங்க³ணிகங் நிட்டி²தங்.

    Gāthāsaṅgaṇikaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. அனாள்ஹியங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    2. anāḷhiyaṃ (sī. syā.)
    3. உதா³॰ 45 உதா³னேபி
    4. udā. 45 udānepi



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / பாராஜிகாதி³ஆபத்திவண்ணனா • Pārājikādiāpattivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / அஸாதா⁴ரணாதி³வண்ணனா • Asādhāraṇādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / பாராஜிகாதி³ஆபத்திவண்ணனா • Pārājikādiāpattivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / பாராஜிகாதி³ஆபத்திவண்ணனா • Pārājikādiāpattivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / பாராஜிகாதி³ஆபத்திவண்ணனா • Pārājikādiāpattivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact