Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā |
(2) பாராஜிகாதி³பஞ்ஹாவண்ணனா
(2) Pārājikādipañhāvaṇṇanā
480. சி²த்³த³ங் தஸ்மிங் க⁴ரே நத்தீ²தி அயங் பஞ்ஹா து³ஸ்ஸகுடிஆதீ³னி ஸந்த²தபெய்யாலஞ்ச ஸந்தா⁴ய வுத்தா.
480.Chiddaṃ tasmiṃ ghare natthīti ayaṃ pañhā dussakuṭiādīni santhatapeyyālañca sandhāya vuttā.
தேலங் மது⁴ங் பா²ணிதந்தி கா³தா² லிங்க³பரிவத்தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தா.
Telaṃ madhuṃ phāṇitanti gāthā liṅgaparivattaṃ sandhāya vuttā.
நிஸ்ஸக்³கி³யேனாதி கா³தா² பரிணாமனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தா. யோ ஹி ஸங்க⁴ஸ்ஸ பரிணதலாப⁴தோ ஏகங் சீவரங் அத்தனோ, ஏகங் அஞ்ஞஸ்ஸாதி த்³வே சீவரானி ‘‘ஏகங் மய்ஹங், ஏகங் தஸ்ஸ தே³ஹீ’’தி ஏகபயஓகே³ன பரிணாமேதி, ஸோ நிஸ்ஸக்³கி³யபாசித்தியஞ்சேவ ஸுத்³தி⁴கபாசித்தியஞ்ச ஏகதோ ஆபஜ்ஜதி.
Nissaggiyenāti gāthā pariṇāmanaṃ sandhāya vuttā. Yo hi saṅghassa pariṇatalābhato ekaṃ cīvaraṃ attano, ekaṃ aññassāti dve cīvarāni ‘‘ekaṃ mayhaṃ, ekaṃ tassa dehī’’ti ekapayaogena pariṇāmeti, so nissaggiyapācittiyañceva suddhikapācittiyañca ekato āpajjati.
கம்மஞ்ச தங் குப்பெய்ய வக்³க³பச்சயாதி அயங் பஞ்ஹா த்³வாத³ஸயோஜனபமாணேஸு பா³ராணஸிஆதீ³ஸு நக³ரேஸு கா³மஸீமங் ஸந்தா⁴ய வுத்தா.
Kammañca taṃ kuppeyya vaggapaccayāti ayaṃ pañhā dvādasayojanapamāṇesu bārāṇasiādīsu nagaresu gāmasīmaṃ sandhāya vuttā.
பத³வீதிஹாரமத்தேனாதி கா³தா² ஸஞ்சரித்தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தா, அத்தோ²பி சஸ்ஸா ஸஞ்சரித்தவண்ணனாயமேவ வுத்தோ.
Padavītihāramattenāti gāthā sañcarittaṃ sandhāya vuttā, atthopi cassā sañcarittavaṇṇanāyameva vutto.
ஸப்³பா³னி தானி நிஸ்ஸக்³கி³யானீதி அயங் பஞ்ஹா அஞ்ஞாதிகாய பி⁴க்கு²னியா தோ⁴வாபனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தா. ஸசே ஹி திண்ணம்பி சீவரானங் காகஊஹத³னங் வா கத்³த³மமக்கி²தங் வா கண்ணங் க³ஹெத்வா பி⁴க்கு²னீ உத³கேன தோ⁴வதி, பி⁴க்கு²ஸ்ஸ காயக³தானேவ நிஸ்ஸக்³கி³யானி ஹொந்தி.
Sabbāni tāni nissaggiyānīti ayaṃ pañhā aññātikāya bhikkhuniyā dhovāpanaṃ sandhāya vuttā. Sace hi tiṇṇampi cīvarānaṃ kākaūhadanaṃ vā kaddamamakkhitaṃ vā kaṇṇaṃ gahetvā bhikkhunī udakena dhovati, bhikkhussa kāyagatāneva nissaggiyāni honti.
ஸரணக³மனம்பி ந தஸ்ஸ அத்தீ²தி ஸரணக³மனஉபஸம்பதா³பி நத்தி². அயங் பன பஞ்ஹா மஹாபஜாபதியா உபஸம்பத³ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தா.
Saraṇagamanampi na tassa atthīti saraṇagamanaupasampadāpi natthi. Ayaṃ pana pañhā mahāpajāpatiyā upasampadaṃ sandhāya vuttā.
ஹனெய்ய அனரியங் மந்தோ³தி தஞ்ஹி இத்தி²ங் வா புரிஸங் வா அனரியங் ஹனெய்ய. அயங் பஞ்ஹா லிங்க³பரிவத்தேன இத்தி²பூ⁴தங் பிதரங் புரிஸபூ⁴தஞ்ச மாதரங் ஸந்தா⁴ய வுத்தா.
Haneyyaanariyaṃ mandoti tañhi itthiṃ vā purisaṃ vā anariyaṃ haneyya. Ayaṃ pañhā liṅgaparivattena itthibhūtaṃ pitaraṃ purisabhūtañca mātaraṃ sandhāya vuttā.
ந தேனானந்தரங் பு²ஸேதி அயங் பஞ்ஹா மிக³ஸிங்க³தாபஸஸீஹகுமாராதீ³னங் விய திரச்சா²னமாதாபிதரோ ஸந்தா⁴ய வுத்தா.
Na tenānantaraṃ phuseti ayaṃ pañhā migasiṅgatāpasasīhakumārādīnaṃ viya tiracchānamātāpitaro sandhāya vuttā.
அசோத³யித்வாதி கா³தா² தூ³தேனுபஸம்பத³ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தா. சோத³யித்வாதி கா³தா² பண்ட³காதீ³னங் உபஸம்பத³ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தா. குருந்தி³யங் பன ‘‘பட²மகா³தா² அட்ட² அஸம்முகா²கம்மானி, து³தியா அனாபத்திகஸ்ஸ கம்மங் ஸந்தா⁴ய வுத்தா’’தி ஆக³தங்.
Acodayitvāti gāthā dūtenupasampadaṃ sandhāya vuttā. Codayitvāti gāthā paṇḍakādīnaṃ upasampadaṃ sandhāya vuttā. Kurundiyaṃ pana ‘‘paṭhamagāthā aṭṭha asammukhākammāni, dutiyā anāpattikassa kammaṃ sandhāya vuttā’’ti āgataṃ.
சி²ந்த³ந்தஸ்ஸ ஆபத்தீதி வனப்பதிங் சி²ந்த³ந்தஸ்ஸ பாராஜிகங், திணலதாதி³ங் சி²ந்த³ந்தஸ்ஸ பாசித்தியங், அங்க³ஜாதங் சி²ந்த³ந்தஸ்ஸ து²ல்லச்சயங். சி²ந்த³ந்தஸ்ஸ அனாபத்தீதி கேஸே ச நகே² ச சி²ந்த³ந்தஸ்ஸ அனாபத்தி. சா²தெ³ந்தஸ்ஸ ஆபத்தீதி அத்தனோ ஆபத்திங் சா²தெ³ந்தஸ்ஸ அஞ்ஞேஸங் வா ஆபத்திங். சா²தெ³ந்தஸ்ஸ அனாபத்தீதி கே³ஹாதீ³னி சா²தெ³ந்தஸ்ஸ அனாபத்தி.
Chindantassa āpattīti vanappatiṃ chindantassa pārājikaṃ, tiṇalatādiṃ chindantassa pācittiyaṃ, aṅgajātaṃ chindantassa thullaccayaṃ. Chindantassa anāpattīti kese ca nakhe ca chindantassa anāpatti. Chādentassa āpattīti attano āpattiṃ chādentassa aññesaṃ vā āpattiṃ. Chādentassa anāpattīti gehādīni chādentassa anāpatti.
ஸச்சங் ப⁴ணந்தோதி கா³தா²ய ‘‘ஸிக²ரணீஸி உப⁴தொப்³யஞ்ஜனாஸீ’’தி ஸச்சங் ப⁴ணந்தோ க³ருகங் ஆபஜ்ஜதி, ஸம்பஜானமுஸாவாதே³ பன முஸா பா⁴ஸதோ லஹுகாபத்தி ஹோதி, அபூ⁴தாரோசனே முஸா ப⁴ணந்தோ க³ருகங் ஆபஜ்ஜதி, பூ⁴தாரோசனே ஸச்சங் பா⁴ஸதோ லஹுகாபத்தி ஹோதீதி.
Saccaṃbhaṇantoti gāthāya ‘‘sikharaṇīsi ubhatobyañjanāsī’’ti saccaṃ bhaṇanto garukaṃ āpajjati, sampajānamusāvāde pana musā bhāsato lahukāpatti hoti, abhūtārocane musā bhaṇanto garukaṃ āpajjati, bhūtārocane saccaṃ bhāsato lahukāpatti hotīti.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 2. பாராஜிகாதி³பஞ்ஹா • 2. Pārājikādipañhā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / பாராஜிகாதி³பஞ்ஹவண்ணனா • Pārājikādipañhavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / பாராஜிகாதி³பஞ்ஹாவண்ணனா • Pārājikādipañhāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / பாராஜிகாதி³பஞ்ஹாவண்ணனா • Pārājikādipañhāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / (2) பாராஜிகாதி³பஞ்ஹாவண்ணனா • (2) Pārājikādipañhāvaṇṇanā