Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    வினயபிடகே

    Vinayapiṭake

    பரிவாரபாளி

    Parivārapāḷi

    1. பி⁴க்கு²விப⁴ங்கோ³

    1. Bhikkhuvibhaṅgo

    ஸோளஸமஹாவாரோ

    Soḷasamahāvāro

    1. கத்த²பஞ்ஞத்திவாரோ

    1. Katthapaññattivāro

    1. பாராஜிககண்ட³ங்

    1. Pārājikakaṇḍaṃ

    1. யங் தேன ப⁴க³வதா ஜானதா பஸ்ஸதா அரஹதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன பட²மங் பாராஜிகங் கத்த² பஞ்ஞத்தங், கங் ஆரப்³ப⁴, கிஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங்? அத்தி² தத்த² பஞ்ஞத்தி, அனுபஞ்ஞத்தி, அனுப்பன்னபஞ்ஞத்தி? ஸப்³ப³த்த²பஞ்ஞத்தி, பதே³ஸபஞ்ஞத்தி? ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி? ஏகதோபஞ்ஞத்தி, உப⁴தோபஞ்ஞத்தி? பஞ்சன்னங் பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸானங் கத்தோ²க³த⁴ங் கத்த² பரியாபன்னங்? கதமேன உத்³தே³ஸேன உத்³தே³ஸங் ஆக³ச்ச²தி? சதுன்னங் விபத்தீனங் கதமா விபத்தி? ஸத்தன்னங் ஆபத்திக்க²ந்தா⁴னங் கதமோ ஆபத்திக்க²ந்தோ⁴? ச²ன்னங் ஆபத்திஸமுட்டா²னானங் கதிஹி ஸமுட்டா²னேஹி ஸமுட்டா²தி? சதுன்னங் அதி⁴கரணானங் கதமங் அதி⁴கரணங்? ஸத்தன்னங் ஸமதா²னங் கதிஹி ஸமதே²ஹி ஸம்மதி? கோ தத்த² வினயோ, கோ தத்த² அபி⁴வினயோ? கிங் தத்த² பாதிமொக்க²ங், கிங் தத்த² அதி⁴பாதிமொக்க²ங்? கா விபத்தி? கா ஸம்பத்தி? கா படிபத்தி? கதி அத்த²வஸே படிச்ச ப⁴க³வதா பட²மங் பாராஜிகங் பஞ்ஞத்தங்? கே ஸிக்க²ந்தி? கே ஸிக்கி²தஸிக்கா²? கத்த² டி²தங்? கே தா⁴ரெந்தி? கஸ்ஸ வசனங்? கேனாப⁴தந்தி?

    1. Yaṃ tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena paṭhamaṃ pārājikaṃ kattha paññattaṃ, kaṃ ārabbha, kismiṃ vatthusmiṃ? Atthi tattha paññatti, anupaññatti, anuppannapaññatti? Sabbatthapaññatti, padesapaññatti? Sādhāraṇapaññatti, asādhāraṇapaññatti? Ekatopaññatti, ubhatopaññatti? Pañcannaṃ pātimokkhuddesānaṃ katthogadhaṃ kattha pariyāpannaṃ? Katamena uddesena uddesaṃ āgacchati? Catunnaṃ vipattīnaṃ katamā vipatti? Sattannaṃ āpattikkhandhānaṃ katamo āpattikkhandho? Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ katihi samuṭṭhānehi samuṭṭhāti? Catunnaṃ adhikaraṇānaṃ katamaṃ adhikaraṇaṃ? Sattannaṃ samathānaṃ katihi samathehi sammati? Ko tattha vinayo, ko tattha abhivinayo? Kiṃ tattha pātimokkhaṃ, kiṃ tattha adhipātimokkhaṃ? Kā vipatti? Kā sampatti? Kā paṭipatti? Kati atthavase paṭicca bhagavatā paṭhamaṃ pārājikaṃ paññattaṃ? Ke sikkhanti? Ke sikkhitasikkhā? Kattha ṭhitaṃ? Ke dhārenti? Kassa vacanaṃ? Kenābhatanti?

    2. யங் தேன ப⁴க³வதா ஜானதா பஸ்ஸதா அரஹதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன பட²மங் பாராஜிகங் கத்த² பஞ்ஞத்தந்தி? வேஸாலியங் பஞ்ஞத்தங். கங் ஆரப்³பா⁴தி? ஸுதி³ன்னங் கலந்த³புத்தங் ஆரப்³ப⁴. கிஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிந்தி? ஸுதி³ன்னோ கலந்த³புத்தோ புராணது³தியிகாய மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவி, தஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங். அத்தி² தத்த² பஞ்ஞத்தி, அனுபஞ்ஞத்தி, அனுப்பன்னபஞ்ஞத்தீதி? ஏகா பஞ்ஞத்தி, த்³வே அனுபஞ்ஞத்தியோ. அனுப்பன்னபஞ்ஞத்தி தஸ்மிங் நத்தி². ஸப்³ப³த்த²பஞ்ஞத்தி, பதே³ஸபஞ்ஞத்தீதி? ஸப்³ப³த்த²பஞ்ஞத்தி. ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தீதி? ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி. ஏகதோபஞ்ஞத்தி, உப⁴தோபஞ்ஞத்தீதி? உப⁴தோபஞ்ஞத்தி. பஞ்சன்னங் பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸானங் கத்தோ²க³த⁴ங் கத்த² பரியாபன்னந்தி? நிதா³னோக³த⁴ங், நிதா³னபரியாபன்னங். கதமேன உத்³தே³ஸேன உத்³தே³ஸங் ஆக³ச்ச²தீதி? து³தியேன உத்³தே³ஸேன உத்³தே³ஸங் ஆக³ச்ச²தி. சதுன்னங் விபத்தீனங் கதமா விபத்தீதி? ஸீலவிபத்தி. ஸத்தன்னங் ஆபத்திக்க²ந்தா⁴னங் கதமோ ஆபத்திக்க²ந்தோ⁴தி? பாராஜிகாபத்திக்க²ந்தோ⁴. ச²ன்னங் ஆபத்திஸமுட்டா²னானங் கதிஹி ஸமுட்டா²னேஹி ஸமுட்டா²தீதி? ஏகேன ஸமுட்டா²னேன ஸமுட்டா²தி – காயதோ ச சித்ததோ ச ஸமுட்டா²தி, ந வாசதோ. சதுன்னங் அதி⁴கரணானங் கதமங் அதி⁴கரணந்தி? ஆபத்தாதி⁴கரணங். ஸத்தன்னங் ஸமதா²னங் கதிஹி ஸமதே²ஹி ஸம்மதீதி? த்³வீஹி ஸமதே²ஹி ஸம்மதி – ஸம்முகா²வினயேன ச படிஞ்ஞாதகரணேன ச. கோ தத்த² வினயோ, கோ தத்த² அபி⁴வினயோதி? பஞ்ஞத்தி வினயோ, விப⁴த்தி அபி⁴வினயோ. கிங் தத்த² பாதிமொக்க²ங், கிங் தத்த² அதி⁴பாதிமொக்க²ந்தி? பஞ்ஞத்தி பாதிமொக்க²ங், விப⁴த்தி அதி⁴பாதிமொக்க²ங். கா விபத்தீதி? அஸங்வரோ விபத்தி. கா ஸம்பத்தீதி? ஸங்வரோ ஸம்பத்தி. கா படிபத்தீதி? ந ஏவரூபங் கரிஸ்ஸாமீதி யாவஜீவங் ஆபாணகோடிகங் ஸமாதா³ய ஸிக்க²தி ஸிக்கா²பதே³ஸு. 1 கதி அத்த²வஸே படிச்ச ப⁴க³வதா பட²மங் பாராஜிகங் பஞ்ஞத்தந்தி? த³ஸ அத்த²வஸே படிச்ச ப⁴க³வதா பட²மங் பாராஜிகங் பஞ்ஞத்தங் – ஸங்க⁴ஸுட்டு²தாய, ஸங்க⁴பா²ஸுதாய, து³ம்மங்கூனங் புக்³க³லானங் நிக்³க³ஹாய, பேஸலானங் பி⁴க்கூ²னங் பா²ஸுவிஹாராய, தி³ட்ட²த⁴ம்மிகானங் ஆஸவானங் ஸங்வராய, ஸம்பராயிகானங் ஆஸவானங் படிகா⁴தாய, அப்பஸன்னானங் பஸாதா³ய, பஸன்னானங் பி⁴ய்யோபா⁴வாய, ஸத்³த⁴ம்மட்டி²தியா, வினயானுக்³க³ஹாய. கே ஸிக்க²ந்தீதி? ஸெக்கா² ச புது²ஜ்ஜனகல்யாணகா ச ஸிக்க²ந்தி. கே ஸிக்கி²தஸிக்கா²தி? அரஹந்தோ ஸிக்கி²தஸிக்கா² . கத்த² டி²தந்தி? ஸிக்கா²காமேஸு டி²தங். கே தா⁴ரெந்தீதி? யேஸங் வத்ததி தே தா⁴ரெந்தி. கஸ்ஸ வசனந்தி? ப⁴க³வதோ வசனங் அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ. கேனாப⁴தந்தி? பரம்பராப⁴தங் –

    2. Yaṃ tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena paṭhamaṃ pārājikaṃ kattha paññattanti? Vesāliyaṃ paññattaṃ. Kaṃ ārabbhāti? Sudinnaṃ kalandaputtaṃ ārabbha. Kismiṃ vatthusminti? Sudinno kalandaputto purāṇadutiyikāya methunaṃ dhammaṃ paṭisevi, tasmiṃ vatthusmiṃ. Atthi tattha paññatti, anupaññatti, anuppannapaññattīti? Ekā paññatti, dve anupaññattiyo. Anuppannapaññatti tasmiṃ natthi. Sabbatthapaññatti, padesapaññattīti? Sabbatthapaññatti. Sādhāraṇapaññatti, asādhāraṇapaññattīti? Sādhāraṇapaññatti. Ekatopaññatti, ubhatopaññattīti? Ubhatopaññatti. Pañcannaṃ pātimokkhuddesānaṃ katthogadhaṃ kattha pariyāpannanti? Nidānogadhaṃ, nidānapariyāpannaṃ. Katamena uddesena uddesaṃ āgacchatīti? Dutiyena uddesena uddesaṃ āgacchati. Catunnaṃ vipattīnaṃ katamā vipattīti? Sīlavipatti. Sattannaṃ āpattikkhandhānaṃ katamo āpattikkhandhoti? Pārājikāpattikkhandho. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ katihi samuṭṭhānehi samuṭṭhātīti? Ekena samuṭṭhānena samuṭṭhāti – kāyato ca cittato ca samuṭṭhāti, na vācato. Catunnaṃ adhikaraṇānaṃ katamaṃ adhikaraṇanti? Āpattādhikaraṇaṃ. Sattannaṃ samathānaṃ katihi samathehi sammatīti? Dvīhi samathehi sammati – sammukhāvinayena ca paṭiññātakaraṇena ca. Ko tattha vinayo, ko tattha abhivinayoti? Paññatti vinayo, vibhatti abhivinayo. Kiṃ tattha pātimokkhaṃ, kiṃ tattha adhipātimokkhanti? Paññatti pātimokkhaṃ, vibhatti adhipātimokkhaṃ. Kā vipattīti? Asaṃvaro vipatti. Kā sampattīti? Saṃvaro sampatti. Kā paṭipattīti? Na evarūpaṃ karissāmīti yāvajīvaṃ āpāṇakoṭikaṃ samādāya sikkhati sikkhāpadesu. 2 Kati atthavase paṭicca bhagavatā paṭhamaṃ pārājikaṃ paññattanti? Dasa atthavase paṭicca bhagavatā paṭhamaṃ pārājikaṃ paññattaṃ – saṅghasuṭṭhutāya, saṅghaphāsutāya, dummaṅkūnaṃ puggalānaṃ niggahāya, pesalānaṃ bhikkhūnaṃ phāsuvihārāya, diṭṭhadhammikānaṃ āsavānaṃ saṃvarāya, samparāyikānaṃ āsavānaṃ paṭighātāya, appasannānaṃ pasādāya, pasannānaṃ bhiyyobhāvāya, saddhammaṭṭhitiyā, vinayānuggahāya. Ke sikkhantīti? Sekkhā ca puthujjanakalyāṇakā ca sikkhanti. Ke sikkhitasikkhāti? Arahanto sikkhitasikkhā . Kattha ṭhitanti? Sikkhākāmesu ṭhitaṃ. Ke dhārentīti? Yesaṃ vattati te dhārenti. Kassa vacananti? Bhagavato vacanaṃ arahato sammāsambuddhassa. Kenābhatanti? Paramparābhataṃ –

    3.

    3.

    உபாலி தா³ஸகோ சேவ, ஸோணகோ ஸிக்³க³வோ ததா²;

    Upāli dāsako ceva, soṇako siggavo tathā;

    மொக்³க³லிபுத்தேன 3 பஞ்சமா, ஏதே ஜம்பு³ஸிரிவ்ஹயே 4.

    Moggaliputtena 5 pañcamā, ete jambusirivhaye 6.

    ததோ மஹிந்தோ³ இட்டியோ 7, உத்தியோ ஸம்ப³லோ 8 ததா²;

    Tato mahindo iṭṭiyo 9, uttiyo sambalo 10 tathā;

    ப⁴த்³த³னாமோ ச பண்டி³தோ.

    Bhaddanāmo ca paṇḍito.

    ஏதே நாகா³ மஹாபஞ்ஞா, ஜம்பு³தீ³பா இதா⁴க³தா;

    Ete nāgā mahāpaññā, jambudīpā idhāgatā;

    வினயங் தே வாசயிங்ஸு, பிடகங் தம்ப³பண்ணியா.

    Vinayaṃ te vācayiṃsu, piṭakaṃ tambapaṇṇiyā.

    நிகாயே பஞ்ச வாசேஸுங், ஸத்த சேவ பகரணே;

    Nikāye pañca vācesuṃ, satta ceva pakaraṇe;

    ததோ அரிட்டோ² மேதா⁴வீ, திஸ்ஸத³த்தோ ச பண்டி³தோ.

    Tato ariṭṭho medhāvī, tissadatto ca paṇḍito.

    விஸாரதோ³ காளஸுமனோ, தே²ரோ ச தீ³க⁴னாமகோ;

    Visārado kāḷasumano, thero ca dīghanāmako;

    தீ³க⁴ஸுமனோ ச பண்டி³தோ.

    Dīghasumano ca paṇḍito.

    புனதே³வ 11 காளஸுமனோ, நாக³த்தே²ரோ ச பு³த்³த⁴ரக்கி²தோ;

    Punadeva 12 kāḷasumano, nāgatthero ca buddharakkhito;

    திஸ்ஸத்தே²ரோ ச மேதா⁴வீ, தே³வத்தே²ரோ 13 ச பண்டி³தோ.

    Tissatthero ca medhāvī, devatthero 14 ca paṇḍito.

    புனதே³வ ஸுமனோ மேதா⁴வீ, வினயே ச விஸாரதோ³;

    Punadeva sumano medhāvī, vinaye ca visārado;

    ப³ஹுஸ்ஸுதோ சூளனாகோ³, க³ஜோவ து³ப்பத⁴ங்ஸியோ.

    Bahussuto cūḷanāgo, gajova duppadhaṃsiyo.

    த⁴ம்மபாலிதனாமோ ச, ரோஹணே 15 ஸாது⁴பூஜிதோ;

    Dhammapālitanāmo ca, rohaṇe 16 sādhupūjito;

    தஸ்ஸ ஸிஸ்ஸோ மஹாபஞ்ஞோ கே²மனாமோ திபேடகோ.

    Tassa sisso mahāpañño khemanāmo tipeṭako.

    தீ³பே தாரகராஜாவ பஞ்ஞாய அதிரோசத²;

    Dīpe tārakarājāva paññāya atirocatha;

    உபதிஸ்ஸோ ச மேதா⁴வீ, பு²ஸ்ஸதே³வோ மஹாகதீ².

    Upatisso ca medhāvī, phussadevo mahākathī.

    புனதே³வ ஸுமனோ மேதா⁴வீ, புப்ப²னாமோ ப³ஹுஸ்ஸுதோ;

    Punadeva sumano medhāvī, pupphanāmo bahussuto;

    மஹாகதீ² மஹாஸிவோ, பிடகே ஸப்³ப³த்த² கோவிதோ³.

    Mahākathī mahāsivo, piṭake sabbattha kovido.

    புனதே³வ உபாலி மேதா⁴வீ, வினயே ச விஸாரதோ³;

    Punadeva upāli medhāvī, vinaye ca visārado;

    மஹானாகோ³ மஹாபஞ்ஞோ, ஸத்³த⁴ம்மவங்ஸகோவிதோ³.

    Mahānāgo mahāpañño, saddhammavaṃsakovido.

    புனதே³வ அப⁴யோ மேதா⁴வீ, பிடகே ஸப்³ப³த்த² கோவிதோ³;

    Punadeva abhayo medhāvī, piṭake sabbattha kovido;

    திஸ்ஸத்தே²ரோ ச மேதா⁴வீ, வினயே ச விஸாரதோ³.

    Tissatthero ca medhāvī, vinaye ca visārado.

    தஸ்ஸ ஸிஸ்ஸோ மஹாபஞ்ஞோ, புப்ப²னாமோ ப³ஹுஸ்ஸுதோ;

    Tassa sisso mahāpañño, pupphanāmo bahussuto;

    ஸாஸனங் அனுரக்க²ந்தோ, ஜம்பு³தீ³பே பதிட்டி²தோ.

    Sāsanaṃ anurakkhanto, jambudīpe patiṭṭhito.

    சூளாப⁴யோ ச மேதா⁴வீ, வினயே ச விஸாரதோ³;

    Cūḷābhayo ca medhāvī, vinaye ca visārado;

    திஸ்ஸத்தே²ரோ ச மேதா⁴வீ, ஸத்³த⁴ம்மவங்ஸகோவிதோ³.

    Tissatthero ca medhāvī, saddhammavaṃsakovido.

    சூளதே³வோ 17 ச மேதா⁴வீ, வினயே ச விஸாரதோ³;

    Cūḷadevo 18 ca medhāvī, vinaye ca visārado;

    ஸிவத்தே²ரோ ச மேதா⁴வீ, வினயே ஸப்³ப³த்த² கோவிதோ³.

    Sivatthero ca medhāvī, vinaye sabbattha kovido.

    ஏதே நாகா³ மஹாபஞ்ஞா, வினயஞ்ஞூ மக்³க³கோவிதா³;

    Ete nāgā mahāpaññā, vinayaññū maggakovidā;

    வினயங் தீ³பே பகாஸேஸுங், பிடகங் தம்ப³பண்ணியாதி.

    Vinayaṃ dīpe pakāsesuṃ, piṭakaṃ tambapaṇṇiyāti.

    4. யங் தேன ப⁴க³வதா ஜானதா பஸ்ஸதா அரஹதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன து³தியங் பாராஜிகங் கத்த² பஞ்ஞத்தந்தி? ராஜக³ஹே பஞ்ஞத்தங். கங் ஆரப்³பா⁴தி? த⁴னியங் கும்ப⁴காரபுத்தங் ஆரப்³ப⁴. கிஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிந்தி? த⁴னியோ கும்ப⁴காரபுத்தோ ரஞ்ஞோ தா³ரூனி அதி³ன்னங் ஆதி³யி, தஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங். ஏகா பஞ்ஞத்தி, ஏகா அனுபஞ்ஞத்தி. ச²ன்னங் ஆபத்திஸமுட்டா²னானங் கதிஹி ஸமுட்டா²னேஹி ஸமுட்டா²தீதி? தீஹி ஸமுட்டா²னேஹி ஸமுட்டா²தி – ஸியா காயதோ ச சித்ததோ ச ஸமுட்டா²தி , ந வாசதோ; ஸியா வாசதோ ச சித்ததோ ச ஸமுட்டா²தி, ந காயதோ; ஸியா காயதோ ச வாசதோ ச சித்ததோ ச ஸமுட்டா²தி…பே॰….

    4. Yaṃ tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena dutiyaṃ pārājikaṃ kattha paññattanti? Rājagahe paññattaṃ. Kaṃ ārabbhāti? Dhaniyaṃ kumbhakāraputtaṃ ārabbha. Kismiṃ vatthusminti? Dhaniyo kumbhakāraputto rañño dārūni adinnaṃ ādiyi, tasmiṃ vatthusmiṃ. Ekā paññatti, ekā anupaññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ katihi samuṭṭhānehi samuṭṭhātīti? Tīhi samuṭṭhānehi samuṭṭhāti – siyā kāyato ca cittato ca samuṭṭhāti , na vācato; siyā vācato ca cittato ca samuṭṭhāti, na kāyato; siyā kāyato ca vācato ca cittato ca samuṭṭhāti…pe….

    5. ததியங் பாராஜிகங் கத்த² பஞ்ஞத்தந்தி? வேஸாலியங் பஞ்ஞத்தங். கங் ஆரப்³பா⁴தி? ஸம்ப³ஹுலே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴. கிஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிந்தி? ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஜீவிதா வோரோபேஸுங், தஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங். ஏகா பஞ்ஞத்தி, ஏகா அனுபஞ்ஞத்தி. ச²ன்னங் ஆபத்திஸமுட்டா²னானங் கதிஹி ஸமுட்டா²னேஹி ஸமுட்டா²தீதி? தீஹி ஸமுட்டா²னேஹி ஸமுட்டா²தி – ஸியா காயதோ ச சித்ததோ ச ஸமுட்டா²தி, ந வாசதோ; ஸியா வாசதோ ச சித்ததோ ச ஸமுட்டா²தி, ந காயதோ; ஸியா காயதோ ச வாசதோ ச சித்ததோ ச ஸமுட்டா²தி…பே॰….

    5. Tatiyaṃ pārājikaṃ kattha paññattanti? Vesāliyaṃ paññattaṃ. Kaṃ ārabbhāti? Sambahule bhikkhū ārabbha. Kismiṃ vatthusminti? Sambahulā bhikkhū aññamaññaṃ jīvitā voropesuṃ, tasmiṃ vatthusmiṃ. Ekā paññatti, ekā anupaññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ katihi samuṭṭhānehi samuṭṭhātīti? Tīhi samuṭṭhānehi samuṭṭhāti – siyā kāyato ca cittato ca samuṭṭhāti, na vācato; siyā vācato ca cittato ca samuṭṭhāti, na kāyato; siyā kāyato ca vācato ca cittato ca samuṭṭhāti…pe….

    6. சதுத்த²ங் பாராஜிகங் கத்த² பஞ்ஞத்தந்தி? வேஸாலியங் பஞ்ஞத்தங். கங் ஆரப்³பா⁴தி? வக்³கு³முதா³தீரியே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴. கிஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிந்தி? வக்³கு³முதா³தீரியா பி⁴க்கூ² கி³ஹீனங் அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸிங்ஸு, தஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங். ஏகா பஞ்ஞத்தி, ஏகா அனுபஞ்ஞத்தி. ச²ன்னங் ஆபத்திஸமுட்டா²னானங் கதிஹி ஸமுட்டா²னேஹி ஸமுட்டா²தீதி? தீஹி ஸமுட்டா²னேஹி ஸமுட்டா²தி – ஸியா காயதோ ச சித்ததோ ச ஸமுட்டா²தி, ந வாசதோ; ஸியா வாசதோ ச சித்ததோ ச ஸமுட்டா²தி, ந காயதோ; ஸியா காயதோ ச வாசதோ ச சித்ததோ ச ஸமுட்டா²தி…பே॰….

    6. Catutthaṃ pārājikaṃ kattha paññattanti? Vesāliyaṃ paññattaṃ. Kaṃ ārabbhāti? Vaggumudātīriye bhikkhū ārabbha. Kismiṃ vatthusminti? Vaggumudātīriyā bhikkhū gihīnaṃ aññamaññassa uttarimanussadhammassa vaṇṇaṃ bhāsiṃsu, tasmiṃ vatthusmiṃ. Ekā paññatti, ekā anupaññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ katihi samuṭṭhānehi samuṭṭhātīti? Tīhi samuṭṭhānehi samuṭṭhāti – siyā kāyato ca cittato ca samuṭṭhāti, na vācato; siyā vācato ca cittato ca samuṭṭhāti, na kāyato; siyā kāyato ca vācato ca cittato ca samuṭṭhāti…pe….

    சத்தாரோ பாராஜிகா நிட்டி²தா.

    Cattāro pārājikā niṭṭhitā.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    மேது²னாதி³ன்னாதா³னஞ்ச , மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹுத்தரி;

    Methunādinnādānañca , manussaviggahuttari;

    பாராஜிகானி சத்தாரி, சே²ஜ்ஜவத்தூ² அஸங்ஸயாதி.

    Pārājikāni cattāri, chejjavatthū asaṃsayāti.







    Footnotes:
    1. அ॰ நி॰ 10.31
    2. a. ni. 10.31
    3. மொக்³க³லீபுத்தேன (ஸ்யா॰)
    4. ஜம்பு³ஸரிவ்ஹயே (ஸாரத்த²)
    5. moggalīputtena (syā.)
    6. jambusarivhaye (sārattha)
    7. இட்டி²யோ (ஸீ॰)
    8. உட்டியோ ஸம்பலோ (இதிபி)
    9. iṭṭhiyo (sī.)
    10. uṭṭiyo sampalo (itipi)
    11. புனரேவ (ஸ்யா॰)
    12. punareva (syā.)
    13. ரேவத்தே²ரோ (இதிபி)
    14. revatthero (itipi)
    15. ரோஹணோ (ஸீ॰)
    16. rohaṇo (sī.)
    17. பு²ஸ்ஸதே³வோ (ஸீ॰)
    18. phussadevo (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / பஞ்ஞத்திவாரவண்ணனா • Paññattivāravaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / பஞ்ஞத்திவாரவண்ணனா • Paññattivāravaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / பஞ்ஞத்திவாரவண்ணனா • Paññattivāravaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / பஞ்ஞத்திவாரவண்ணனா • Paññattivāravaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / கதாபத்திவாராதி³வண்ணனா • Katāpattivārādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact