Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi

    பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்கோ³

    Bhikkhunīvibhaṅgo

    1. கத்த²பஞ்ஞத்திவாரோ

    1. Katthapaññattivāro

    1. பாராஜிககண்ட³ங்

    1. Pārājikakaṇḍaṃ

    201. யங் தேன ப⁴க³வதா ஜானதா பஸ்ஸதா அரஹதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன பி⁴க்கு²னீனங் பஞ்சமங் பாராஜிகங் கத்த² பஞ்ஞத்தங்? கங் ஆரப்³ப⁴? கிஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங்? அத்தி² தத்த² பஞ்ஞத்தி, அனுபஞ்ஞத்தி, அனுப்பன்னபஞ்ஞத்தி? ஸப்³ப³த்த²பஞ்ஞத்தி, பதே³ஸபஞ்ஞத்தி? ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி? ஏகதோபஞ்ஞத்தி, உப⁴தோபஞ்ஞத்தி? சதுன்னங் பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸானங் கத்தோ²க³த⁴ங் கத்த² பரியாபன்னங்? கதமேன உத்³தே³ஸேன உத்³தே³ஸங் ஆக³ச்ச²தி? சதுன்னங் விபத்தீனங் கதமா விபத்தி? ஸத்தன்னங் ஆபத்திக்க²ந்தா⁴னங் கதமோ ஆபத்திக்க²ந்தோ⁴? ச²ன்னங் ஆபத்திஸமுட்டா²னானங் கதிஹி ஸமுட்டா²னேஹி ஸமுட்டா²தி? சதுன்னங் அதி⁴கரணானங் கதமங் அதி⁴கரணங்? ஸத்தன்னங் ஸமதா²னங் கதிஹி ஸமதே²ஹி ஸம்மதி? கோ தத்த² வினயோ? கோ தத்த² அபி⁴வினயோ? கிங் தத்த² பாதிமொக்க²ங்? கிங் தத்த² அதி⁴பாதிமொக்க²ங்? கா விபத்தி? கா ஸம்பத்தி? கா படிபத்தி? கதி அத்த²வஸே படிச்ச ப⁴க³வதா பி⁴க்கு²னீனங் பஞ்சமங் பாராஜிகங் பஞ்ஞத்தங்? கா ஸிக்க²ந்தி? கா ஸிக்கி²தஸிக்கா²? கத்த² டி²தங்? கா தா⁴ரெந்தி? கஸ்ஸ வசனங்? கேனாப⁴தந்தி?

    201. Yaṃ tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena bhikkhunīnaṃ pañcamaṃ pārājikaṃ kattha paññattaṃ? Kaṃ ārabbha? Kismiṃ vatthusmiṃ? Atthi tattha paññatti, anupaññatti, anuppannapaññatti? Sabbatthapaññatti, padesapaññatti? Sādhāraṇapaññatti, asādhāraṇapaññatti? Ekatopaññatti, ubhatopaññatti? Catunnaṃ pātimokkhuddesānaṃ katthogadhaṃ kattha pariyāpannaṃ? Katamena uddesena uddesaṃ āgacchati? Catunnaṃ vipattīnaṃ katamā vipatti? Sattannaṃ āpattikkhandhānaṃ katamo āpattikkhandho? Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ katihi samuṭṭhānehi samuṭṭhāti? Catunnaṃ adhikaraṇānaṃ katamaṃ adhikaraṇaṃ? Sattannaṃ samathānaṃ katihi samathehi sammati? Ko tattha vinayo? Ko tattha abhivinayo? Kiṃ tattha pātimokkhaṃ? Kiṃ tattha adhipātimokkhaṃ? Kā vipatti? Kā sampatti? Kā paṭipatti? Kati atthavase paṭicca bhagavatā bhikkhunīnaṃ pañcamaṃ pārājikaṃ paññattaṃ? Kā sikkhanti? Kā sikkhitasikkhā? Kattha ṭhitaṃ? Kā dhārenti? Kassa vacanaṃ? Kenābhatanti?

    202. யங் தேன ப⁴க³வதா ஜானதா பஸ்ஸதா அரஹதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன பி⁴க்கு²னீனங் பஞ்சமங் பாராஜிகங் கத்த² பஞ்ஞத்தந்தி? ஸாவத்தி²யங் பஞ்ஞத்தங். கங் ஆரப்³பா⁴தி? ஸுந்த³ரீனந்த³ங் பி⁴க்கு²னிங் ஆரப்³ப⁴. கிஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிந்தி? ஸுந்த³ரீனந்தா³ பி⁴க்கு²னீ அவஸ்ஸுதா அவஸ்ஸுதஸ்ஸ புரிஸபுக்³க³லஸ்ஸ காயஸங்ஸக்³க³ங் ஸாதி³யி, தஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங். அத்தி² தத்த² பஞ்ஞத்தி அனுபஞ்ஞத்தி அனுப்பன்னபஞ்ஞத்தீதி? ஏகா பஞ்ஞத்தி. அனுபஞ்ஞத்தி அனுப்பன்னபஞ்ஞத்தி தஸ்மிங் நத்தி². ஸப்³ப³த்த²பஞ்ஞத்தி , பதே³ஸபஞ்ஞத்தீதி? ஸப்³ப³த்த²பஞ்ஞத்தி. ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தீதி? அஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி. ஏகதோபஞ்ஞத்தி, உப⁴தோபஞ்ஞத்தீதி? ஏகதோபஞ்ஞத்தி. சதுன்னங் பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸானங் கத்தோ²க³த⁴ங் கத்த² பரியாபன்னந்தி? நிதா³னோக³த⁴ங் நிதா³னபரியாபன்னங். கதமேன உத்³தே³ஸேன உத்³தே³ஸங் ஆக³ச்ச²தீதி? து³தியேன உத்³தே³ஸேன உத்³தே³ஸங் ஆக³ச்ச²தி. சதுன்னங் விபத்தீனங் கதமா விபத்தீதி? ஸீலவிபத்தி. ஸத்தன்னங் ஆபத்திக்க²ந்தா⁴னங் கதமோ ஆபத்திக்க²ந்தோ⁴தி? பாராஜிகாபத்திக்க²ந்தோ⁴. ச²ன்னங் ஆபத்திஸமுட்டா²னானங் கதிஹி ஸமுட்டா²னேஹி ஸமுட்டா²தீதி? ஏகேன ஸமுட்டா²னே ஸமுட்டா²தி – காயதோ ச சித்ததோ ச ஸமுட்டா²தி, ந வாசதோ. சதுன்னங் அதி⁴கரணானங் கதமங் அதி⁴கரணந்தி? ஆபத்தாதி⁴கரணங்? ஸத்தன்னங் ஸமதா²னங் கதிஹி ஸமதே²ஹி ஸம்மதீதி? த்³வீஹி ஸமதே²ஹி ஸம்மதி – ஸம்முகா²வினயேன ச படிஞ்ஞாதகரணேன ச. கோ தத்த² வினயோ, கோ தத்த² அபி⁴வினயோதி? பஞ்ஞத்தி வினயோ, விப⁴த்தி அபி⁴வினயோ. கிங் தத்த² பாதிமொக்க²ங், கிங் தத்த² அதி⁴பாதிமொக்க²ந்தி? பஞ்ஞத்தி பாதிமொக்க²ங், விப⁴த்தி அதி⁴பாதிமொக்க²ங். கா விபத்தீதி? அஸங்வரோ விபத்தி. கா ஸம்பத்தீதி ? ஸங்வரோ ஸம்பத்தி. கா படிபத்தீதி? ந ஏவரூபங் கரிஸ்ஸாமீதி யாவஜீவங் ஆபாணகோடிகங் ஸமாதா³ய ஸிக்க²தி ஸிக்கா²பதே³ஸு. 1 கதி அத்த²வஸே படிச்ச ப⁴க³வதா பி⁴க்கு²னீனங் பஞ்சமங் பாராஜிகங் பஞ்ஞத்தந்தி? த³ஸ அத்த²வஸே படிச்ச ப⁴க³வதா பி⁴க்கு²னீனங் பஞ்சமங் பாராஜிகங் பஞ்ஞத்தங் – ஸங்க⁴ஸுட்டு²தாய, ஸங்க⁴பா²ஸுதாய, து³ம்மங்கூனங் பி⁴க்கு²னீனங் நிக்³க³ஹாய, பேஸலானங் பி⁴க்கு²னீனங் பா²ஸுவிஹாராய, தி³ட்ட²த⁴ம்மிகானங் ஆஸவானங் ஸங்வராய, ஸம்பராயிகானங் ஆஸவானங் படிகா⁴தாய, அப்பஸன்னானங் பஸாதா³ய, பஸன்னானங் பி⁴ய்யோபா⁴வாய, ஸத்³த⁴ம்மட்டி²தியா, வினயானுக்³க³ஹாய. கா ஸிக்க²ந்தீதி? ஸெக்கா² ச புது²ஜ்ஜனகல்யாணிகா ச ஸிக்க²ந்தி. கா ஸிக்கி²தஸிக்கா²தி? அரஹந்தியோ 2 ஸிக்கி²தஸிக்கா². கத்த² டி²தந்தி? ஸிக்கா²காமாஸு டி²தங். கா தா⁴ரெந்தீதி? யாஸங் வத்ததி தா தா⁴ரெந்தி. கஸ்ஸ வசனந்தி? ப⁴க³வதோ வசனங் அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ. கேனாப⁴தந்தி? பரம்பராப⁴தங் –

    202. Yaṃ tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena bhikkhunīnaṃ pañcamaṃ pārājikaṃ kattha paññattanti? Sāvatthiyaṃ paññattaṃ. Kaṃ ārabbhāti? Sundarīnandaṃ bhikkhuniṃ ārabbha. Kismiṃ vatthusminti? Sundarīnandā bhikkhunī avassutā avassutassa purisapuggalassa kāyasaṃsaggaṃ sādiyi, tasmiṃ vatthusmiṃ. Atthi tattha paññatti anupaññatti anuppannapaññattīti? Ekā paññatti. Anupaññatti anuppannapaññatti tasmiṃ natthi. Sabbatthapaññatti , padesapaññattīti? Sabbatthapaññatti. Sādhāraṇapaññatti, asādhāraṇapaññattīti? Asādhāraṇapaññatti. Ekatopaññatti, ubhatopaññattīti? Ekatopaññatti. Catunnaṃ pātimokkhuddesānaṃ katthogadhaṃ kattha pariyāpannanti? Nidānogadhaṃ nidānapariyāpannaṃ. Katamena uddesena uddesaṃ āgacchatīti? Dutiyena uddesena uddesaṃ āgacchati. Catunnaṃ vipattīnaṃ katamā vipattīti? Sīlavipatti. Sattannaṃ āpattikkhandhānaṃ katamo āpattikkhandhoti? Pārājikāpattikkhandho. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ katihi samuṭṭhānehi samuṭṭhātīti? Ekena samuṭṭhāne samuṭṭhāti – kāyato ca cittato ca samuṭṭhāti, na vācato. Catunnaṃ adhikaraṇānaṃ katamaṃ adhikaraṇanti? Āpattādhikaraṇaṃ? Sattannaṃ samathānaṃ katihi samathehi sammatīti? Dvīhi samathehi sammati – sammukhāvinayena ca paṭiññātakaraṇena ca. Ko tattha vinayo, ko tattha abhivinayoti? Paññatti vinayo, vibhatti abhivinayo. Kiṃ tattha pātimokkhaṃ, kiṃ tattha adhipātimokkhanti? Paññatti pātimokkhaṃ, vibhatti adhipātimokkhaṃ. Kā vipattīti? Asaṃvaro vipatti. Kā sampattīti ? Saṃvaro sampatti. Kā paṭipattīti? Na evarūpaṃ karissāmīti yāvajīvaṃ āpāṇakoṭikaṃ samādāya sikkhati sikkhāpadesu. 3 Kati atthavase paṭicca bhagavatā bhikkhunīnaṃ pañcamaṃ pārājikaṃ paññattanti? Dasa atthavase paṭicca bhagavatā bhikkhunīnaṃ pañcamaṃ pārājikaṃ paññattaṃ – saṅghasuṭṭhutāya, saṅghaphāsutāya, dummaṅkūnaṃ bhikkhunīnaṃ niggahāya, pesalānaṃ bhikkhunīnaṃ phāsuvihārāya, diṭṭhadhammikānaṃ āsavānaṃ saṃvarāya, samparāyikānaṃ āsavānaṃ paṭighātāya, appasannānaṃ pasādāya, pasannānaṃ bhiyyobhāvāya, saddhammaṭṭhitiyā, vinayānuggahāya. Kā sikkhantīti? Sekkhā ca puthujjanakalyāṇikā ca sikkhanti. Kā sikkhitasikkhāti? Arahantiyo 4 sikkhitasikkhā. Kattha ṭhitanti? Sikkhākāmāsu ṭhitaṃ. Kā dhārentīti? Yāsaṃ vattati tā dhārenti. Kassa vacananti? Bhagavato vacanaṃ arahato sammāsambuddhassa. Kenābhatanti? Paramparābhataṃ –

    உபாலி தா³ஸகோ சேவ, ஸோணகோ ஸிக்³க³வோ ததா²;

    Upāli dāsako ceva, soṇako siggavo tathā;

    மொக்³க³லிபுத்தேன பஞ்சமா, ஏதே ஜம்பு³ஸிரிவ்ஹயே.

    Moggaliputtena pañcamā, ete jambusirivhaye.

    ததோ மஹிந்தோ³ இட்டியோ, உத்தியோ ஸம்ப³லோ ததா²;

    Tato mahindo iṭṭiyo, uttiyo sambalo tathā;

    ப⁴த்³த³னாமோ ச பண்டி³தோ.

    Bhaddanāmo ca paṇḍito.

    ஏதே நாகா³ மஹாபஞ்ஞா, ஜம்பு³தீ³பா இதா⁴க³தா;

    Ete nāgā mahāpaññā, jambudīpā idhāgatā;

    வினயங் தே வாசயிங்ஸு, பிடகங் தம்ப³பண்ணியா.

    Vinayaṃ te vācayiṃsu, piṭakaṃ tambapaṇṇiyā.

    நிகாயே பஞ்ச வாசேஸுங், ஸத்த சேவ பகரணே;

    Nikāye pañca vācesuṃ, satta ceva pakaraṇe;

    ததோ அரிட்டோ² மேதா⁴வீ, திஸ்ஸத³த்தோ ச பண்டி³தோ.

    Tato ariṭṭho medhāvī, tissadatto ca paṇḍito.

    விஸாரதோ³ காளஸுமனோ, தே²ரோ ச தீ³க⁴னாமகோ;

    Visārado kāḷasumano, thero ca dīghanāmako;

    தீ³க⁴ஸுமனோ ச பண்டி³தோ.

    Dīghasumano ca paṇḍito.

    புனதே³வ காளஸுமனோ, நாக³த்தே²ரோ ச பு³த்³த⁴ரக்கி²தோ;

    Punadeva kāḷasumano, nāgatthero ca buddharakkhito;

    திஸ்ஸத்தே²ரோ ச மேதா⁴வீ, தே³வத்தே²ரோ ச பண்டி³தோ.

    Tissatthero ca medhāvī, devatthero ca paṇḍito.

    புனதே³வ ஸுமனோ மேதா⁴வீ, வினயே ச விஸாரதோ³;

    Punadeva sumano medhāvī, vinaye ca visārado;

    ப³ஹுஸ்ஸுதோ சூளனாகோ³, க³ஜோவ து³ப்பத⁴ங்ஸியோ.

    Bahussuto cūḷanāgo, gajova duppadhaṃsiyo.

    த⁴ம்மபாலிதனாமோ ச, ரோஹணே ஸாது⁴பூஜிதோ;

    Dhammapālitanāmo ca, rohaṇe sādhupūjito;

    தஸ்ஸ ஸிஸ்ஸோ மஹாபஞ்ஞோ, கே²மனாமோ திபேடகோ.

    Tassa sisso mahāpañño, khemanāmo tipeṭako.

    தீ³பே தாரகராஜாவ பஞ்ஞாய அதிரோசத²;

    Dīpe tārakarājāva paññāya atirocatha;

    உபதிஸ்ஸோ ச மேதா⁴வீ, பு²ஸ்ஸதே³வோ மஹாகதீ².

    Upatisso ca medhāvī, phussadevo mahākathī.

    புனதே³வ ஸுமனோ மேதா⁴வீ, புப்ப²னாமோ ப³ஹுஸ்ஸுதோ;

    Punadeva sumano medhāvī, pupphanāmo bahussuto;

    மஹாகதீ² மஹாஸிவோ, பிடகே ஸப்³ப³த்த² கோவிதோ³.

    Mahākathī mahāsivo, piṭake sabbattha kovido.

    புனதே³வ உபாலி மேதா⁴வீ, வினயே ச விஸாரதோ³;

    Punadeva upāli medhāvī, vinaye ca visārado;

    மஹானாகோ³ மஹாபஞ்ஞோ, ஸத்³த⁴ம்மவங்ஸகோவிதோ³.

    Mahānāgo mahāpañño, saddhammavaṃsakovido.

    புனதே³வ அப⁴யோ மேதா⁴வீ, பிடகே ஸப்³ப³த்த² கோவிதோ³;

    Punadeva abhayo medhāvī, piṭake sabbattha kovido;

    திஸ்ஸத்தே²ரோ ச மேதா⁴வீ, வினயே ச விஸாரதோ³.

    Tissatthero ca medhāvī, vinaye ca visārado.

    தஸ்ஸ ஸிஸ்ஸோ மஹாபஞ்ஞோ, புப்ப²னாமோ ப³ஹுஸ்ஸுதோ;

    Tassa sisso mahāpañño, pupphanāmo bahussuto;

    ஸாஸனங் அனுரக்க²ந்தோ, ஜம்பு³தீ³பே பதிட்டி²தோ.

    Sāsanaṃ anurakkhanto, jambudīpe patiṭṭhito.

    சூளாப⁴யோ ச மேதா⁴வீ, வினயே ச விஸாரதோ³;

    Cūḷābhayo ca medhāvī, vinaye ca visārado;

    திஸ்ஸத்தே²ரோ ச மேதா⁴வீ, ஸத்³த⁴ம்மவங்ஸகோவிதோ³.

    Tissatthero ca medhāvī, saddhammavaṃsakovido.

    சூளதே³வோ ச மேதா⁴வீ, வினயே ச விஸாரதோ³;

    Cūḷadevo ca medhāvī, vinaye ca visārado;

    ஸிவத்தே²ரோ ச மேதா⁴வீ, வினயே ஸப்³ப³த்த² கோவிதோ³.

    Sivatthero ca medhāvī, vinaye sabbattha kovido.

    ஏதே நாகா³ மஹாபஞ்ஞா, வினயஞ்ஞூ மக்³க³கோவிதா³;

    Ete nāgā mahāpaññā, vinayaññū maggakovidā;

    வினயங் தீ³பே பகாஸேஸுங், பிடகங் தம்ப³பண்ணியாதி.

    Vinayaṃ dīpe pakāsesuṃ, piṭakaṃ tambapaṇṇiyāti.

    203. யங் தேன ப⁴க³வதா ஜானதா பஸ்ஸதா அரஹதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன பி⁴க்கு²னீனங் ச²ட்ட²ங் பாராஜிகங் கத்த² பஞ்ஞத்தந்தி? ஸாவத்தி²யங் பஞ்ஞத்தங். கங் ஆரப்³பா⁴தி? து²ல்லனந்த³ங் பி⁴க்கு²னிங் ஆரப்³ப⁴. கிஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிந்தி? து²ல்லனந்தா³ பி⁴க்கு²னீ ஜானங் பாராஜிகங் த⁴ம்மங் அஜ்ஜா²பன்னங் பி⁴க்கு²னிங் நேவத்தனா படிசோதே³ஸி க³ணஸ்ஸ ஆரோசேஸி, தஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங். ஏகா பஞ்ஞத்தி. ச²ன்னங் ஆபத்திஸமுட்டா²னானங் ஏகேன ஸமுட்டா²னேன ஸமுட்டா²தி – காயதோ ச வாசதோ ச சித்ததோ ச ஸமுட்டா²தி…பே॰….

    203. Yaṃ tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena bhikkhunīnaṃ chaṭṭhaṃ pārājikaṃ kattha paññattanti? Sāvatthiyaṃ paññattaṃ. Kaṃ ārabbhāti? Thullanandaṃ bhikkhuniṃ ārabbha. Kismiṃ vatthusminti? Thullanandā bhikkhunī jānaṃ pārājikaṃ dhammaṃ ajjhāpannaṃ bhikkhuniṃ nevattanā paṭicodesi gaṇassa ārocesi, tasmiṃ vatthusmiṃ. Ekā paññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ ekena samuṭṭhānena samuṭṭhāti – kāyato ca vācato ca cittato ca samuṭṭhāti…pe….

    204. பி⁴க்கு²னீனங் ஸத்தமங் பாராஜிகங் கத்த² பஞ்ஞத்தந்தி? ஸாவத்தி²யங் பஞ்ஞத்தங். கங் ஆரப்³பா⁴தி? து²ல்லனந்த³ங் பி⁴க்கு²னிங் ஆரப்³ப⁴. கிஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிந்தி? து²ல்லனந்தா³ பி⁴க்கு²னீ ஸமக்³கே³ன ஸங்கே⁴ன உக்கி²த்தங் அரிட்ட²ங் பி⁴க்கு²ங் க³த்³த⁴பா³தி⁴புப்³ப³ங் அனுவத்தி, தஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங். ஏகா பஞ்ஞத்தி. ச²ன்னங் ஆபத்திஸமுட்டா²னானங் ஏகேன ஸமுட்டா²னேன ஸமுட்டா²தி – து⁴ரனிக்கே²பே…பே॰….

    204. Bhikkhunīnaṃ sattamaṃ pārājikaṃ kattha paññattanti? Sāvatthiyaṃ paññattaṃ. Kaṃ ārabbhāti? Thullanandaṃ bhikkhuniṃ ārabbha. Kismiṃ vatthusminti? Thullanandā bhikkhunī samaggena saṅghena ukkhittaṃ ariṭṭhaṃ bhikkhuṃ gaddhabādhipubbaṃ anuvatti, tasmiṃ vatthusmiṃ. Ekā paññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ ekena samuṭṭhānena samuṭṭhāti – dhuranikkhepe…pe….

    205. பி⁴க்கு²னீனங் அட்ட²மங் பாராஜிகங் கத்த² பஞ்ஞத்தந்தி? ஸாவத்தி²யங் பஞ்ஞத்தங். கங் ஆரப்³பா⁴தி? ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கு²னியோ ஆரப்³ப⁴. கிஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிந்தி? ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கு²னியோ அட்ட²மங் வத்து²ங் பரிபூரேஸுங், தஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங். ஏகா பஞ்ஞத்தி. ச²ன்னங் ஆபத்திஸமுட்டா²னானங் ஏகேன ஸமுட்டா²னேன ஸமுட்டா²தி – து⁴ரனிக்கே²பே…பே॰….

    205. Bhikkhunīnaṃ aṭṭhamaṃ pārājikaṃ kattha paññattanti? Sāvatthiyaṃ paññattaṃ. Kaṃ ārabbhāti? Chabbaggiyā bhikkhuniyo ārabbha. Kismiṃ vatthusminti? Chabbaggiyā bhikkhuniyo aṭṭhamaṃ vatthuṃ paripūresuṃ, tasmiṃ vatthusmiṃ. Ekā paññatti. Channaṃ āpattisamuṭṭhānānaṃ ekena samuṭṭhānena samuṭṭhāti – dhuranikkhepe…pe….

    அட்ட² பாராஜிகா நிட்டி²தா.

    Aṭṭha pārājikā niṭṭhitā.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    மேது²னாதி³ன்னாதா³னஞ்ச , மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹுத்தரி;

    Methunādinnādānañca , manussaviggahuttari;

    காயஸங்ஸக்³க³ங் சா²தே³தி, உக்கி²த்தா அட்ட² வத்து²கா;

    Kāyasaṃsaggaṃ chādeti, ukkhittā aṭṭha vatthukā;

    பஞ்ஞாபேஸி மஹாவீரோ, சே²ஜ்ஜவத்தூ² அஸங்ஸயாதி.

    Paññāpesi mahāvīro, chejjavatthū asaṃsayāti.







    Footnotes:
    1. அ॰ நி॰ 10.31
    2. அரஹந்தா (க॰)
    3. a. ni. 10.31
    4. arahantā (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact