Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த்³வேமாதிகாபாளி • Dvemātikāpāḷi |
பாராஜிககண்டோ³
Pārājikakaṇḍo
இதா³னி யதே³தங் நிதா³னானந்தரங் தத்ரிமே சத்தாரோதிஆதி³ பாராஜிககண்ட³ங், தத்த² தத்ராதி தஸ்மிங் ‘‘பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் வுத்தே பாதிமொக்கே². இமேதி இதா³னி வத்தப்³பா³னங் அபி⁴முகீ²கரணங். சத்தாரோதி க³ணனபரிச்சே²தோ³. பாராஜிகாதி ஏவங்னாமகா. த⁴ம்மாதி ஆபத்தியோ. உத்³தே³ஸங் ஆக³ச்ச²ந்தீதி ஸரூபேன உத்³தி³ஸிதப்³ப³தங் ஆக³ச்ச²ந்தி, ந நிதா³னே விய ‘‘யஸ்ஸ ஸியா ஆபத்தீ’’தி ஸாதா⁴ரணவசனமத்தேன.
Idāni yadetaṃ nidānānantaraṃ tatrime cattārotiādi pārājikakaṇḍaṃ, tattha tatrāti tasmiṃ ‘‘pātimokkhaṃ uddisissāmī’’ti evaṃ vutte pātimokkhe. Imeti idāni vattabbānaṃ abhimukhīkaraṇaṃ. Cattāroti gaṇanaparicchedo. Pārājikāti evaṃnāmakā. Dhammāti āpattiyo. Uddesaṃ āgacchantīti sarūpena uddisitabbataṃ āgacchanti, na nidāne viya ‘‘yassa siyā āpattī’’ti sādhāraṇavacanamattena.
1. பட²மபாராஜிகவண்ணனா
1. Paṭhamapārājikavaṇṇanā
யோ பனாதி ரஸ்ஸதீ³கா⁴தி³னா லிங்கா³தி³பே⁴தே³ன யோ கோசி. பி⁴க்கூ²தி ஏஹிபி⁴க்கு²உபஸம்பதா³, ஸரணக³மனூபஸம்பதா³, ஓவாத³ப்படிக்³க³ஹணூபஸம்பதா³, பஞ்ஹாப்³யாகரணூபஸம்பதா³, அட்ட²க³ருத⁴ம்மப்படிக்³க³ஹணூபஸம்பதா³, தூ³தேனூபஸம்பதா³, அட்ட²வாசிகூபஸம்பதா³, ஞத்திசதுத்த²கம்மூபஸம்பதா³தி இமாஸு அட்ட²ஸு உபஸம்பதா³ஸு ஞத்திசதுத்தே²ன உபஸம்பதா³கம்மேன அகுப்பேன டா²னாரஹேன உபஸம்பன்னோ. தஸ்ஸ பன கம்மஸ்ஸ வத்து²ஞத்திஅனுஸ்ஸாவன ஸீமா பரிஸாஸம்பத்திவஸேன அகுப்பதா வேதி³தப்³பா³.
Yo panāti rassadīghādinā liṅgādibhedena yo koci. Bhikkhūti ehibhikkhuupasampadā, saraṇagamanūpasampadā, ovādappaṭiggahaṇūpasampadā, pañhābyākaraṇūpasampadā, aṭṭhagarudhammappaṭiggahaṇūpasampadā, dūtenūpasampadā, aṭṭhavācikūpasampadā, ñatticatutthakammūpasampadāti imāsu aṭṭhasu upasampadāsu ñatticatutthena upasampadākammena akuppena ṭhānārahena upasampanno. Tassa pana kammassa vatthuñattianussāvana sīmā parisāsampattivasena akuppatā veditabbā.
தத்த² வத்தூ²தி உபஸம்பதா³பெக்கோ² புக்³க³லோ, ஸோ ட²பெத்வா ஊனவீஸதிவஸ்ஸங் அந்திமவத்து²அஜ்ஜா²பன்னபுப்³ப³ங், பண்ட³காத³யோ ச ஏகாத³ஸ அப⁴ப்³ப³புக்³க³லே வேதி³தப்³போ³. தத்த² ஊனவீஸதிவஸ்ஸோ நாம படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணதோ பட்டா²ய அபரிபுண்ணவீஸதிவஸ்ஸோ. அந்திமவத்து²அஜ்ஜா²பன்னபுப்³போ³ நாம சதுன்னங் பாராஜிகானங் அஞ்ஞதரங் அஜ்ஜா²பன்னபுப்³போ³. பண்ட³காத³யோ வஜ்ஜனீயபுக்³க³லகதா²யங் வுத்தா. தேஸு ஆஸித்தபண்ட³கஞ்ச உஸூயபண்ட³கஞ்ச ட²பெத்வா ஓபக்கமிகபண்ட³கோ நபுங்ஸகபண்ட³கோ பண்ட³கபா⁴வபக்கே² டி²தோ பக்க²பண்ட³கோ ச இத⁴ அதி⁴ப்பேதோ.
Tattha vatthūti upasampadāpekkho puggalo, so ṭhapetvā ūnavīsativassaṃ antimavatthuajjhāpannapubbaṃ, paṇḍakādayo ca ekādasa abhabbapuggale veditabbo. Tattha ūnavīsativasso nāma paṭisandhiggahaṇato paṭṭhāya aparipuṇṇavīsativasso. Antimavatthuajjhāpannapubbo nāma catunnaṃ pārājikānaṃ aññataraṃ ajjhāpannapubbo. Paṇḍakādayo vajjanīyapuggalakathāyaṃ vuttā. Tesu āsittapaṇḍakañca usūyapaṇḍakañca ṭhapetvā opakkamikapaṇḍako napuṃsakapaṇḍako paṇḍakabhāvapakkhe ṭhito pakkhapaṇḍako ca idha adhippeto.
தெ²ய்யஸங்வாஸகோ பன திவிதோ⁴ லிங்க³த்தே²னகோ ஸங்வாஸத்தே²னகோ உப⁴யத்தே²னகோதி. தத்த² யோ ஸயங் பப்³ப³ஜித்வா ந பி⁴க்கு²வஸ்ஸானி க³ணேதி, ந யதா²வுட்³ட⁴ங் பி⁴க்கூ²னங் வா ஸாமணேரானங் வா வந்த³னங் ஸாதி³யதி, ந ஆஸனேன படிபா³ஹதி, ந உபோஸதா²தீ³ஸு ஸந்தி³ஸ்ஸதி, அயங் அஸுத்³த⁴சித்ததாய லிங்க³மத்தஸ்ஸேவ தே²னிதத்தா லிங்க³த்தே²னகோ நாம. யோ பன பி⁴க்கூ²ஹி பப்³ப³ஜிதோ ஸாமணேரோ ஸமானோ காஸாயானி அபனெத்வா தேஸு ஸஉஸ்ஸாஹோவ மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவித்வா புன நிவாஸெத்வா ஸாமணேரபா⁴வங் படிஜானாதி, அயங் பி⁴க்கூ²ஹி தி³ன்னலிங்க³ஸ்ஸ அபரிச்சத்தத்தா ந லிங்க³த்தே²னகோ, ந லிங்கா³னுரூபஸ்ஸ ஸங்வாஸஸ்ஸ ஸாதி³தத்தா நாபி ஸங்வாஸத்தே²னகோ. அந்திமவத்து²அஜ்ஜா²பன்னகேபி ஏஸேவ நயோ. யோ ச கோ² ஸாமணேரோ ஸமானோ விதே³ஸங் க³ந்த்வா பி⁴க்கு²வஸ்ஸானி க³ணேதி, யதா²வுட்³ட⁴ங் வந்த³னங் ஸாதி³யதி, ஆஸனேன படிபா³ஹதி, உபோஸதா²தீ³ஸு ஸந்தி³ஸ்ஸதி, அயங் ஸங்வாஸமத்தஸ்ஸேவ தே²னிதத்தா ஸங்வாஸத்தே²னகோ நாம. பி⁴க்கு²வஸ்ஸக³ணனாதி³கோ ஹி ஸப்³போ³பி கிரியபே⁴தோ³ இமஸ்மிங் அத்தே² ‘‘ஸங்வாஸோ’’தி வேதி³தப்³போ³. ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய ‘‘ந மங் கோசி ஜானாதீ’’தி புன ஏவங் படிபஜ்ஜந்தேபி ஏஸேவ நயோ. யோ பன ஸயங் பப்³ப³ஜித்வா விஹாரங் க³ந்த்வா யதா²வுட்³ட⁴ங் வந்த³னங் ஸாதி³யதி, ஆஸனேன படிபா³ஹதி, பி⁴க்கு²வஸ்ஸானி க³ணேதி, உபோஸதா²தீ³ஸு ஸந்தி³ஸ்ஸதி, அயங் லிங்க³ஸ்ஸ சேவ ஸங்வாஸஸ்ஸ ச தே²னிதத்தா உப⁴யத்தே²னகோ நாம. து⁴ரனிக்கே²பவஸேன காஸாயானி அபனெத்வா அந்திமவத்து²ங் அஜ்ஜா²பஜ்ஜித்வா புன தானி அச்சா²தெ³த்வா ஏவங் படிபஜ்ஜந்தேபி ஏஸேவ நயோ, அயங் திவிதோ⁴பி தெ²ய்யஸங்வாஸகோ இத⁴ அதி⁴ப்பேதோ. ட²பெத்வா பன இமங் திவித⁴ங்.
Theyyasaṃvāsako pana tividho liṅgatthenako saṃvāsatthenako ubhayatthenakoti. Tattha yo sayaṃ pabbajitvā na bhikkhuvassāni gaṇeti, na yathāvuḍḍhaṃ bhikkhūnaṃ vā sāmaṇerānaṃ vā vandanaṃ sādiyati, na āsanena paṭibāhati, na uposathādīsu sandissati, ayaṃ asuddhacittatāya liṅgamattasseva thenitattā liṅgatthenako nāma. Yo pana bhikkhūhi pabbajito sāmaṇero samāno kāsāyāni apanetvā tesu saussāhova methunaṃ dhammaṃ paṭisevitvā puna nivāsetvā sāmaṇerabhāvaṃ paṭijānāti, ayaṃ bhikkhūhi dinnaliṅgassa apariccattattā na liṅgatthenako, na liṅgānurūpassa saṃvāsassa sāditattā nāpi saṃvāsatthenako. Antimavatthuajjhāpannakepi eseva nayo. Yo ca kho sāmaṇero samāno videsaṃ gantvā bhikkhuvassāni gaṇeti, yathāvuḍḍhaṃ vandanaṃ sādiyati, āsanena paṭibāhati, uposathādīsu sandissati, ayaṃ saṃvāsamattasseva thenitattā saṃvāsatthenako nāma. Bhikkhuvassagaṇanādiko hi sabbopi kiriyabhedo imasmiṃ atthe ‘‘saṃvāso’’ti veditabbo. Sikkhaṃ paccakkhāya ‘‘na maṃ koci jānātī’’ti puna evaṃ paṭipajjantepi eseva nayo. Yo pana sayaṃ pabbajitvā vihāraṃ gantvā yathāvuḍḍhaṃ vandanaṃ sādiyati, āsanena paṭibāhati, bhikkhuvassāni gaṇeti, uposathādīsu sandissati, ayaṃ liṅgassa ceva saṃvāsassa ca thenitattā ubhayatthenako nāma. Dhuranikkhepavasena kāsāyāni apanetvā antimavatthuṃ ajjhāpajjitvā puna tāni acchādetvā evaṃ paṭipajjantepi eseva nayo, ayaṃ tividhopi theyyasaṃvāsako idha adhippeto. Ṭhapetvā pana imaṃ tividhaṃ.
‘‘ராஜ து³ப்³பி⁴க்க² கந்தார-ரோக³ வேரீ ப⁴யேன வா;
‘‘Rāja dubbhikkha kantāra-roga verī bhayena vā;
சீவராஹரணத்த²ங் வா, லிங்க³ங் ஆதி³யதீத⁴ யோ.
Cīvarāharaṇatthaṃ vā, liṅgaṃ ādiyatīdha yo.
‘‘ஸங்வாஸங் நாதி⁴வாஸேதி, யாவ ஸோ ஸுத்³த⁴மானஸோ;
‘‘Saṃvāsaṃ nādhivāseti, yāva so suddhamānaso;
தெ²ய்யஸங்வாஸகோ நாம, தாவ ஏஸ ந வுச்சதீ’’தி. (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 110);
Theyyasaṃvāsako nāma, tāva esa na vuccatī’’ti. (mahāva. aṭṭha. 110);
யோ பன உபஸம்பன்னோ தித்தி²யபா⁴வங் பத்த²யமானோ ஸயங் வா குஸசீராதி³கங் தித்தி²யலிங்க³ங் ஆதி³யதி, தேஸங் வா ஸந்திகே பப்³ப³ஜதி, நக்³கோ³ வா ஹுத்வா ஆஜீவகானங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா தேஸங் வதானி ஆதி³யதி, அயங் தித்தி²யபக்கந்தகோ நாம. ட²பெத்வா பன மனுஸ்ஸஜாதிகங் அவஸேஸோ ஸப்³போ³பி திரச்சா²னக³தோ நாம. யேன மனுஸ்ஸஜாதிகா ஜனெத்தி ஸயம்பி மனுஸ்ஸபூ⁴தேனேவ ஸஞ்சிச்ச ஜீவிதா வோரோபிதா, அயங் மாதுகா⁴தகோ நாம. பிதுகா⁴தகேபி ஏஸேவ நயோ. யேன அந்தமஸோ கி³ஹிலிங்கே³ டி²தோபி மனுஸ்ஸஜாதிகோ கீ²ணாஸவோ ஸஞ்சிச்ச ஜீவிதா வோரோபிதோ, அயங் அரஹந்தகா⁴தகோ நாம. யோ பன பகதத்தங் பி⁴க்கு²னிங் திண்ணங் மக்³கா³னங் அஞ்ஞதரஸ்மிங் மக்³கே³ தூ³ஸேதி , அயங் பி⁴க்கு²னிதூ³ஸகோ நாம. யோ தே³வத³த்தோ விய ஸாஸனங் உத்³த⁴ம்மங் உப்³பி³னயங் கத்வா சதுன்னங் கம்மானங் அஞ்ஞதரவஸேன ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்த³தி, அயங் ஸங்க⁴பே⁴த³கோ நாம. யோ தே³வத³த்தோ விய து³ட்ட²சித்தேன வத⁴கசித்தேன ததா²க³தஸ்ஸ ஜீவமானகஸரீரே கு²த்³த³கமக்கி²காய பிவனமத்தம்பி லோஹிதங் உப்பாதே³தி, அயங் லோஹிதுப்பாத³கோ நாம. யஸ்ஸ இத்தி²னிமித்துப்பாத³னகம்மதோ ச புரிஸனிமித்துப்பாத³னகம்மதோ ச உப⁴தோ து³வித⁴ம்பி ப்³யஞ்ஜனங் அத்தி², அயங் உப⁴தொப்³யஞ்ஜனகோ நாம. இதி இமே தேரஸ புக்³க³லா உபஸம்பதா³ய அவத்தூ², இமே பன ட²பெத்வா அஞ்ஞஸ்மிங் உபஸம்பதா³பெக்கே² ஸதி உபஸம்பதா³கம்மங் வத்து²ஸம்பத்திவஸேன அகுப்பங் ஹோதி.
Yo pana upasampanno titthiyabhāvaṃ patthayamāno sayaṃ vā kusacīrādikaṃ titthiyaliṅgaṃ ādiyati, tesaṃ vā santike pabbajati, naggo vā hutvā ājīvakānaṃ santikaṃ gantvā tesaṃ vatāni ādiyati, ayaṃ titthiyapakkantako nāma. Ṭhapetvā pana manussajātikaṃ avaseso sabbopi tiracchānagato nāma. Yena manussajātikā janetti sayampi manussabhūteneva sañcicca jīvitā voropitā, ayaṃ mātughātako nāma. Pitughātakepi eseva nayo. Yena antamaso gihiliṅge ṭhitopi manussajātiko khīṇāsavo sañcicca jīvitā voropito, ayaṃ arahantaghātako nāma. Yo pana pakatattaṃ bhikkhuniṃ tiṇṇaṃ maggānaṃ aññatarasmiṃ magge dūseti , ayaṃ bhikkhunidūsako nāma. Yo devadatto viya sāsanaṃ uddhammaṃ ubbinayaṃ katvā catunnaṃ kammānaṃ aññataravasena saṅghaṃ bhindati, ayaṃ saṅghabhedako nāma. Yo devadatto viya duṭṭhacittena vadhakacittena tathāgatassa jīvamānakasarīre khuddakamakkhikāya pivanamattampi lohitaṃ uppādeti, ayaṃ lohituppādako nāma. Yassa itthinimittuppādanakammato ca purisanimittuppādanakammato ca ubhato duvidhampi byañjanaṃ atthi, ayaṃ ubhatobyañjanako nāma. Iti ime terasa puggalā upasampadāya avatthū, ime pana ṭhapetvā aññasmiṃ upasampadāpekkhe sati upasampadākammaṃ vatthusampattivasena akuppaṃ hoti.
கத²ங் ஞத்திஸம்பத்திவஸேன அகுப்பங் ஹோதி? வத்து²ஸங்க⁴புக்³க³லஞத்தீனங் அபராமஸனானி, பச்சா² ஞத்திட்ட²பனஞ்சாதி இமே தாவ பஞ்ச ஞத்திதோ³ஸா. தத்த² ‘‘அயங் இத்த²ன்னாமோ’’தி உபஸம்பதா³பெக்க²ஸ்ஸ அகித்தனங் வத்து²அபராமஸனங் நாம. ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴’’திஎத்த² ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே’’தி வத்வா ‘‘ஸங்கோ⁴’’தி அப⁴ணனங் ஸங்க⁴அபராமஸனங் நாம. ‘‘இத்த²ன்னாமஸ்ஸ உபஸம்பதா³பெக்கோ²’’தி உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ அகித்தனங் புக்³க³லஅபராமஸனங் நாம. ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ஞத்தியா அனுச்சாரணங் ஞத்திஅபராமஸனங் நாம. பட²மங் கம்மவாசங் நிட்டா²பெத்வா ‘‘ஏஸா ஞத்தீ’’தி வத்வா ‘‘க²மதி ஸங்க⁴ஸ்ஸா’’தி ஏவங் ஞத்திகித்தனங் பச்சா² ஞத்திட்ட²பனங் நாம. இதி இமேஹி தோ³ஸேஹி விமுத்தாய ஞத்தியா ஸம்பன்னங் ஞத்திஸம்பத்திவஸேன அகுப்பங் ஹோதி.
Kathaṃ ñattisampattivasena akuppaṃ hoti? Vatthusaṅghapuggalañattīnaṃ aparāmasanāni, pacchā ñattiṭṭhapanañcāti ime tāva pañca ñattidosā. Tattha ‘‘ayaṃ itthannāmo’’ti upasampadāpekkhassa akittanaṃ vatthuaparāmasanaṃ nāma. ‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho’’tiettha ‘‘suṇātu me, bhante’’ti vatvā ‘‘saṅgho’’ti abhaṇanaṃ saṅghaaparāmasanaṃ nāma. ‘‘Itthannāmassa upasampadāpekkho’’ti upajjhāyassa akittanaṃ puggalaaparāmasanaṃ nāma. Sabbena sabbaṃ ñattiyā anuccāraṇaṃ ñattiaparāmasanaṃ nāma. Paṭhamaṃ kammavācaṃ niṭṭhāpetvā ‘‘esā ñattī’’ti vatvā ‘‘khamati saṅghassā’’ti evaṃ ñattikittanaṃ pacchā ñattiṭṭhapanaṃ nāma. Iti imehi dosehi vimuttāya ñattiyā sampannaṃ ñattisampattivasena akuppaṃ hoti.
அனுஸ்ஸாவனவஸேன அகுப்பதாயபி வத்து²ஸங்க⁴புக்³க³லானங் அபராமஸனானி, ஸாவனாய ஹாபனங், அகாலே ஸாவனந்தி இமே பஞ்ச அனுஸ்ஸாவனதோ³ஸா. தத்த² வத்தா²தீ³னங் அபராமஸனானி ஞத்தியங் வுத்தஸதி³ஸானேவ. தீஸு பன அனுஸ்ஸாவனாஸு யத்த² கத்த²சி ஏதேஸங் அபராமஸனங் அபராமஸனமேவ. ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் பன கம்மவாசங் அவத்வா சதுக்க²த்துங் ஞத்திகித்தனமேவ, அத² வா பன கம்மவாசாப்³ப⁴ந்தரே அக்க²ரஸ்ஸ வா பத³ஸ்ஸ வா அனுச்சாரணங் வா து³ருச்சாரணங் வா ஸாவனாய ஹாபனங் நாம. ஸாவனாய அனோகாஸே பட²மங் ஞத்திங் அட்ட²பெத்வா அனுஸ்ஸாவனகரணங் அகாலே ஸாவனங் நாம. இதி இமேஹி தோ³ஸேஹி விமுத்தாய அனுஸ்ஸாவனாய ஸம்பன்னங் அனுஸ்ஸாவனஸம்பத்திவஸேன அகுப்பங் ஹோதி.
Anussāvanavasena akuppatāyapi vatthusaṅghapuggalānaṃ aparāmasanāni, sāvanāya hāpanaṃ, akāle sāvananti ime pañca anussāvanadosā. Tattha vatthādīnaṃ aparāmasanāni ñattiyaṃ vuttasadisāneva. Tīsu pana anussāvanāsu yattha katthaci etesaṃ aparāmasanaṃ aparāmasanameva. Sabbena sabbaṃ pana kammavācaṃ avatvā catukkhattuṃ ñattikittanameva, atha vā pana kammavācābbhantare akkharassa vā padassa vā anuccāraṇaṃ vā duruccāraṇaṃ vā sāvanāya hāpanaṃ nāma. Sāvanāya anokāse paṭhamaṃ ñattiṃ aṭṭhapetvā anussāvanakaraṇaṃ akāle sāvanaṃ nāma. Iti imehi dosehi vimuttāya anussāvanāya sampannaṃ anussāvanasampattivasena akuppaṃ hoti.
புப்³பே³ வுத்தங் விபத்திஸீமாலக்க²ணங் ஸமதிக்கந்தாய பன ஸீமாய கதங் ஸீமாஸம்பத்திவஸேன அகுப்பங் ஹோதி. யாவதிகா பி⁴க்கூ² கம்மப்பத்தா, தேஸங் அனாக³மனங், ச²ந்தா³ரஹானங் ச²ந்த³ஸ்ஸ அனாஹரணங், ஸம்முகீ²பூ⁴தானங் படிக்கோஸனந்தி இமே பன தயோ பரிஸாதோ³ஸா, தேஹி விமுத்தாய பரிஸாய கதங் பரிஸாஸம்பத்திவஸேன அகுப்பங் ஹோதி. காரணாரஹத்தா பன ஸத்து² ஸாஸனாரஹத்தா டா²னாரஹங் நாம ஹோதி. இதி யோ இமினா ஏவங் அகுப்பேன டா²னாரஹேன ஞத்திசதுத்தே²ன உபஸம்பதா³கம்மேன உபஸம்பன்னோ, அயங் இத⁴ ‘‘பி⁴க்கூ²’’தி அதி⁴ப்பேதோ. பண்ணத்திவஜ்ஜேஸு பன அஞ்ஞேபி ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²ந்தி.
Pubbe vuttaṃ vipattisīmālakkhaṇaṃ samatikkantāya pana sīmāya kataṃ sīmāsampattivasena akuppaṃ hoti. Yāvatikā bhikkhū kammappattā, tesaṃ anāgamanaṃ, chandārahānaṃ chandassa anāharaṇaṃ, sammukhībhūtānaṃ paṭikkosananti ime pana tayo parisādosā, tehi vimuttāya parisāya kataṃ parisāsampattivasena akuppaṃ hoti. Kāraṇārahattā pana satthu sāsanārahattā ṭhānārahaṃ nāma hoti. Iti yo iminā evaṃ akuppena ṭhānārahena ñatticatutthena upasampadākammena upasampanno, ayaṃ idha ‘‘bhikkhū’’ti adhippeto. Paṇṇattivajjesu pana aññepi saṅgahaṃ gacchanti.
பி⁴க்கூ²னங் ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோதி யா பி⁴க்கூ²னங் அதி⁴ஸீலஸங்கா²தா ஸிக்கா², தஞ்ச, யத்த² சேதே ஸஹ ஜீவந்தி, ஏகஜீவிகா ஸபா⁴க³வுத்தினோ ஹொந்தி, தங் ப⁴க³வதா பஞ்ஞத்தங் ஸிக்கா²பத³ஸங்கா²தங் ஸாஜீவஞ்ச, தத்த² ஸிக்க²னபா⁴வேன ஸமாபன்னோதி பி⁴க்கூ²னங் ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமஆபன்னோ. ஸமாபன்னோதி ஸிக்க²ஞ்ச பரிபூரெந்தோ ஸாஜீவஞ்ச அவீதிக்கமந்தோ ஹுத்வா தது³ப⁴யங் உபக³தோதி அத்தோ². ஸிக்க²ங் அபச்சக்கா²ய து³ப்³ப³ல்யங் அனாவிகத்வாதி யங் ஸிக்க²ங் ஸமாபன்னோ, தங் அபடிக்கி²பித்வா, யஞ்ச ஸாஜீவங் ஸமாபன்னோ, தஸ்மிங் து³ப்³ப³லபா⁴வங் அப்பகாஸெத்வா. தத்த² சித்தகெ²த்தகாலபயோக³புக்³க³லவிஜானநவஸேன ஸிக்கா²ய பச்சக்கா²னங் ஞத்வா தத³பா⁴வேன அபச்சக்கா²னங் வேதி³தப்³ப³ங். கத²ங்? உபஸம்பன்னபா⁴வதோ சவிதுகாமதாசித்தேனேவ ஹி ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந த³வா வா ரவா வா ப⁴ணந்தஸ்ஸ. ஏவங் சித்தவஸேன ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந தத³பா⁴வேன. ததா² ‘‘பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கா²மி, த⁴ம்மங் பச்சக்கா²மி, ஸங்க⁴ங் பச்சக்கா²மி, ஸிக்க²ங், வினயங், பாதிமொக்க²ங், உத்³தே³ஸங், உபஜ்ஜா²யங், ஆசரியங், ஸத்³தி⁴விஹாரிகங், அந்தேவாஸிகங், ஸமானுபஜ்ஜா²யகங், ஸமானாசரியகங், ஸப்³ரஹ்மசாரிங் பச்சக்கா²மீ’’தி ஏவங் வுத்தானங் பு³த்³தா⁴தீ³னங் சுத்³த³ஸன்னங், ‘‘கி³ஹீதி மங் தா⁴ரேஹி, உபாஸகோ, ஆராமிகோ, ஸாமணேரோ, தித்தி²யோ, தித்தி²யஸாவகோ, அஸமணோ, ‘அஸக்யபுத்தியோ’தி மங் தா⁴ரேஹீ’’தி ஏவங் வுத்தானங் கி³ஹிஆதீ³னங் அட்ட²ன்னஞ்சாதி இமேஸங் த்³வாவீஸதியா கெ²த்தபதா³னங் யஸ்ஸ கஸ்ஸசி ஸவேவசனஸ்ஸ வஸேன தேஸு யங்கிஞ்சி வத்துகாமஸ்ஸ யங்கிஞ்சி வத³தோ ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந ருக்கா²தீ³னங் அஞ்ஞதரஸ்ஸ நாமங் க³ஹெத்வா பச்சாசிக்க²ந்தஸ்ஸ. ஏவங் கெ²த்தவஸேன பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந தத³பா⁴வேன.
Bhikkhūnaṃ sikkhāsājīvasamāpannoti yā bhikkhūnaṃ adhisīlasaṅkhātā sikkhā, tañca, yattha cete saha jīvanti, ekajīvikā sabhāgavuttino honti, taṃ bhagavatā paññattaṃ sikkhāpadasaṅkhātaṃ sājīvañca, tattha sikkhanabhāvena samāpannoti bhikkhūnaṃ sikkhāsājīvasamaāpanno. Samāpannoti sikkhañca paripūrento sājīvañca avītikkamanto hutvā tadubhayaṃ upagatoti attho. Sikkhaṃ apaccakkhāya dubbalyaṃ anāvikatvāti yaṃ sikkhaṃ samāpanno, taṃ apaṭikkhipitvā, yañca sājīvaṃ samāpanno, tasmiṃ dubbalabhāvaṃ appakāsetvā. Tattha cittakhettakālapayogapuggalavijānanavasena sikkhāya paccakkhānaṃ ñatvā tadabhāvena apaccakkhānaṃ veditabbaṃ. Kathaṃ? Upasampannabhāvato cavitukāmatācitteneva hi sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na davā vā ravā vā bhaṇantassa. Evaṃ cittavasena sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena. Tathā ‘‘buddhaṃ paccakkhāmi, dhammaṃ paccakkhāmi, saṅghaṃ paccakkhāmi, sikkhaṃ, vinayaṃ, pātimokkhaṃ, uddesaṃ, upajjhāyaṃ, ācariyaṃ, saddhivihārikaṃ, antevāsikaṃ, samānupajjhāyakaṃ, samānācariyakaṃ, sabrahmacāriṃ paccakkhāmī’’ti evaṃ vuttānaṃ buddhādīnaṃ cuddasannaṃ, ‘‘gihīti maṃ dhārehi, upāsako, ārāmiko, sāmaṇero, titthiyo, titthiyasāvako, asamaṇo, ‘asakyaputtiyo’ti maṃ dhārehī’’ti evaṃ vuttānaṃ gihiādīnaṃ aṭṭhannañcāti imesaṃ dvāvīsatiyā khettapadānaṃ yassa kassaci savevacanassa vasena tesu yaṃkiñci vattukāmassa yaṃkiñci vadato sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na rukkhādīnaṃ aññatarassa nāmaṃ gahetvā paccācikkhantassa. Evaṃ khettavasena paccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena.
தத்த² யதே³தங் ‘‘பச்சக்கா²மீ’’தி ச, ‘‘மங் தா⁴ரேஹீ’’தி (பாரா॰ 51) ச வுத்தங் வத்தமானகாலவசனங், யானி ச ‘‘அலங் மே பு³த்³தே⁴ன, கிங் நு மே பு³த்³தே⁴ன, ந மமத்தோ² பு³த்³தே⁴ன , ஸுமுத்தாஹங் பு³த்³தே⁴னா’’திஆதி³னா (பாரா॰ 52) நயேன ஆக்²யாதவஸேன காலங் அனாமஸித்வா புரிமேஹி சுத்³த³ஸஹி பதே³ஹி ஸத்³தி⁴ங் யோஜெத்வா வுத்தானி ‘‘அலங் மே’’திஆதீ³னி சத்தாரி பதா³னி, தேஸங்யேவ ச ஸவேவசனானங் வஸேன பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந ‘‘பச்சக்கா²ஸி’’ந்தி வா ‘‘பச்சக்கி²ஸ்ஸ’’ந்தி வா ‘‘மங் தா⁴ரேஸீ’’தி வா ‘‘மங் தா⁴ரெஸ்ஸதீ’’தி வா ‘‘யங்னூனாஹங் பச்சக்கெ²ய்ய’’ந்தி (பாரா॰ 45) வாதிஆதீ³னி அதீதானாக³தபரிகப்பவசனானி ப⁴ணந்தஸ்ஸ. ஏவங் வத்தமான காலவஸேன சேவ அனாமட்ட²காலவஸேன ச பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந தத³பா⁴வேன.
Tattha yadetaṃ ‘‘paccakkhāmī’’ti ca, ‘‘maṃ dhārehī’’ti (pārā. 51) ca vuttaṃ vattamānakālavacanaṃ, yāni ca ‘‘alaṃ me buddhena, kiṃ nu me buddhena, na mamattho buddhena , sumuttāhaṃ buddhenā’’tiādinā (pārā. 52) nayena ākhyātavasena kālaṃ anāmasitvā purimehi cuddasahi padehi saddhiṃ yojetvā vuttāni ‘‘alaṃ me’’tiādīni cattāri padāni, tesaṃyeva ca savevacanānaṃ vasena paccakkhānaṃ hoti, na ‘‘paccakkhāsi’’nti vā ‘‘paccakkhissa’’nti vā ‘‘maṃ dhāresī’’ti vā ‘‘maṃ dhāressatī’’ti vā ‘‘yaṃnūnāhaṃ paccakkheyya’’nti (pārā. 45) vātiādīni atītānāgataparikappavacanāni bhaṇantassa. Evaṃ vattamāna kālavasena ceva anāmaṭṭhakālavasena ca paccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena.
பயோகோ³ பன து³விதோ⁴ காயிகோ ச வாசஸிகோ ச. தத்த² ‘‘பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கா²மீ’’திஆதி³னா (பாரா॰ 51) நயேன யாய காயசி பா⁴ஸாய வசீபே⁴த³ங் கத்வா வாசஸிகப்பயோகே³னேவ பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந அக்க²ரலிக²னங் வா ஹத்த²முத்³தா³தி³த³ஸ்ஸனங் வா காயப்பயோக³ங் கரொந்தஸ்ஸ. ஏவங் வாசஸிகப்பயோகே³னேவ பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந தத³பா⁴வேன.
Payogo pana duvidho kāyiko ca vācasiko ca. Tattha ‘‘buddhaṃ paccakkhāmī’’tiādinā (pārā. 51) nayena yāya kāyaci bhāsāya vacībhedaṃ katvā vācasikappayogeneva paccakkhānaṃ hoti, na akkharalikhanaṃ vā hatthamuddādidassanaṃ vā kāyappayogaṃ karontassa. Evaṃ vācasikappayogeneva paccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena.
புக்³க³லோ பன து³விதோ⁴ – யோ ச பச்சக்கா²தி, யஸ்ஸ ச பச்சக்கா²தி. தத்த² யோ பச்சக்கா²தி, ஸோ ஸசே உம்மத்தககி²த்தசித்தவேத³னாட்டானங் அஞ்ஞதரோ ந ஹோதி. யஸ்ஸ பன பச்சக்கா²தி, ஸோ ஸசே மனுஸ்ஸஜாதிகோ ஹோதி, ந ச உம்மத்தகாதீ³னங் அஞ்ஞதரோ, ஸம்முகீ²பூ⁴தோ ச ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதி. ந ஹி அஸம்முகீ²பூ⁴தஸ்ஸ தூ³தேன வா பண்ணேன வா ஆரோசனங் ருஹதி. ஏவங் யதா²வுத்தபுக்³க³லவஸேன பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந தத³பா⁴வேன.
Puggalo pana duvidho – yo ca paccakkhāti, yassa ca paccakkhāti. Tattha yo paccakkhāti, so sace ummattakakhittacittavedanāṭṭānaṃ aññataro na hoti. Yassa pana paccakkhāti, so sace manussajātiko hoti, na ca ummattakādīnaṃ aññataro, sammukhībhūto ca sikkhāpaccakkhānaṃ hoti. Na hi asammukhībhūtassa dūtena vā paṇṇena vā ārocanaṃ ruhati. Evaṃ yathāvuttapuggalavasena paccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena.
விஜானநம்பி நியமிதானியமிதவஸேன து³வித⁴ங். தத்த² யஸ்ஸ யேஸங் வா நியமெத்வா ‘‘இமஸ்ஸ, இமேஸங் வா ஆரோசேமீ’’தி வத³தி, ஸசே தே யதா² பகதியா லோகே மனுஸ்ஸா வசனங் ஸுத்வா ஆவஜ்ஜனஸமயே ஜானந்தி, ஏவங் தஸ்ஸ வசனானந்தரமேவ தஸ்ஸ ‘‘அயங் உக்கண்டி²தோ’’தி வா ‘‘கி³ஹிபா⁴வங் பத்த²யதீ’’தி வா யேன கேனசி ஆகாரேன ஸிக்கா²பச்சக்கா²னபா⁴வங் ஜானந்தி, பச்சக்கா²தாவ ஹோதி ஸிக்கா². அத² அபரபா⁴கே³ ‘‘கிங் இமினா வுத்த’’ந்தி சிந்தெத்வா ஜானந்தி, அஞ்ஞே வா ஜானந்தி, அபச்சக்கா²தாவ ஹோதி ஸிக்கா². அனியமெத்வா ஆரோசெந்தஸ்ஸ பன ஸசே வுத்தனயேன யோ கோசி மனுஸ்ஸஜாதிகோ வசனத்த²ங் ஜானாதி, பச்சக்கா²தாவ ஹோதி ஸிக்கா². ஏவங் விஜானநவஸேன பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந தத³பா⁴வேன. யோ பன அந்தமஸோ த³வாயபி பச்சக்கா²தி, தேன அபச்சக்கா²தாவ ஹோதி ஸிக்கா². இதி இமேஸங் வுத்தப்பகாரானங் சித்தாதீ³னங் வா வஸேன, ஸப்³ப³ஸோ வா பன அபச்சக்கா²னேன ஸிக்க²ங் அபச்சக்கா²ய ஸிக்கா²பச்சக்கா²னஸ்ஸேவ ச அத்த²பூ⁴தங் ஏகச்சங் து³ப்³ப³ல்யங் அனாவிகத்வா.
Vijānanampi niyamitāniyamitavasena duvidhaṃ. Tattha yassa yesaṃ vā niyametvā ‘‘imassa, imesaṃ vā ārocemī’’ti vadati, sace te yathā pakatiyā loke manussā vacanaṃ sutvā āvajjanasamaye jānanti, evaṃ tassa vacanānantarameva tassa ‘‘ayaṃ ukkaṇṭhito’’ti vā ‘‘gihibhāvaṃ patthayatī’’ti vā yena kenaci ākārena sikkhāpaccakkhānabhāvaṃ jānanti, paccakkhātāva hoti sikkhā. Atha aparabhāge ‘‘kiṃ iminā vutta’’nti cintetvā jānanti, aññe vā jānanti, apaccakkhātāva hoti sikkhā. Aniyametvā ārocentassa pana sace vuttanayena yo koci manussajātiko vacanatthaṃ jānāti, paccakkhātāva hoti sikkhā. Evaṃ vijānanavasena paccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena. Yo pana antamaso davāyapi paccakkhāti, tena apaccakkhātāva hoti sikkhā. Iti imesaṃ vuttappakārānaṃ cittādīnaṃ vā vasena, sabbaso vā pana apaccakkhānena sikkhaṃ apaccakkhāya sikkhāpaccakkhānasseva ca atthabhūtaṃ ekaccaṃ dubbalyaṃ anāvikatvā.
மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவெய்யாதி எத்த² மேது²னங் த⁴ம்மந்தி ராக³பரியுட்டா²னேன ஸதி³ஸானங் உபி⁴ன்னங் த⁴ம்மங். படிஸேவெய்யாதி படிஸேவெய்ய அஜ்ஜா²பஜ்ஜெய்ய. அந்தமஸோதி ஸப்³ப³ந்திமேன பரிச்சே²தே³ன. திரச்சா²னக³தாயபீதி படிஸந்தி⁴வஸேன திரச்சா²னேஸு க³தாயபி, அயமெத்த² அனுபஞ்ஞத்தி. பாராஜிகோ ஹோதீதி பராஜிதோ ஹோதி, பராஜயங் ஆபன்னோ. அஸங்வாஸோதி பகதத்தா பி⁴க்கூ² ஸஹ வஸந்தி எத்தா²தி ஏககம்மாதி³கோவ திவிதோ⁴பி விதி⁴ ஸங்வாஸோ நாம, ஸோ தேன ஸத்³தி⁴ங் நத்தீ²தி அஸங்வாஸோ. ஸங்க⁴கம்மேஸு ஹி ஏஸ க³ணபூரகோபி ந ஹோதி, அயங் தாவ பத³வண்ணனா.
Methunaṃ dhammaṃ paṭiseveyyāti ettha methunaṃ dhammanti rāgapariyuṭṭhānena sadisānaṃ ubhinnaṃ dhammaṃ. Paṭiseveyyāti paṭiseveyya ajjhāpajjeyya. Antamasoti sabbantimena paricchedena. Tiracchānagatāyapīti paṭisandhivasena tiracchānesu gatāyapi, ayamettha anupaññatti. Pārājiko hotīti parājito hoti, parājayaṃ āpanno. Asaṃvāsoti pakatattā bhikkhū saha vasanti etthāti ekakammādikova tividhopi vidhi saṃvāso nāma, so tena saddhiṃ natthīti asaṃvāso. Saṅghakammesu hi esa gaṇapūrakopi na hoti, ayaṃ tāva padavaṇṇanā.
அயங் பனெத்த² வினிச்ச²யோ – மனுஸ்ஸாமனுஸ்ஸதிரச்சா²னக³தவஸேன ஹி திஸ்ஸோ இத்தி²யோ, தாஸங் வச்சமக்³க³பஸ்ஸாவமக்³க³முக²மக்³க³வஸேன தயோ தயோ கத்வா நவ மக்³கா³, ததா² உப⁴தொப்³யஞ்ஜனகானங். புரிஸானங் பன வச்சமக்³க³முக²மக்³க³வஸேன த்³வே த்³வே கத்வா ச² மக்³கா³, ததா² பண்ட³கானந்தி ஏவங் திங்ஸ மக்³கா³. தேஸு அத்தனோ வா பரேஸங் வா யஸ்ஸ கஸ்ஸசி மக்³க³ஸ்ஸ ஸந்த²தஸ்ஸ வா அஸந்த²தஸ்ஸ வா, பரேஸங் பன மதானம்பி அக்கா²யிதஸ்ஸ வா யேபு⁴ய்யேன அக்கா²யிதஸ்ஸ வா பகதிவாதேன அஸங்பு²ட்டே² அல்லோகாஸே யோ பி⁴க்கு² ஏகதிலபீ³ஜமத்தம்பி அத்தனோ அங்க³ஜாதங் ஸந்த²தங் வா அஸந்த²தங் வா ஸேவனசித்தேன பவேஸேதி, பரேன வா பவேஸியமானே பவேஸனபவிட்ட²ட்டி²தஉத்³த⁴ரணேஸு யங்கிஞ்சி ஸாதி³யதி, அயங் பாராஜிகாபத்திங் ஆபன்னோ நாம ஹோதி, அயங் தாவெத்த² அஸாதா⁴ரணவினிச்ச²யோ. ஸப்³ப³ஸிக்கா²பதா³னங் பன ஸாதா⁴ரணவினிச்ச²யத்த²ங் அயங் மாதிகா –
Ayaṃ panettha vinicchayo – manussāmanussatiracchānagatavasena hi tisso itthiyo, tāsaṃ vaccamaggapassāvamaggamukhamaggavasena tayo tayo katvā nava maggā, tathā ubhatobyañjanakānaṃ. Purisānaṃ pana vaccamaggamukhamaggavasena dve dve katvā cha maggā, tathā paṇḍakānanti evaṃ tiṃsa maggā. Tesu attano vā paresaṃ vā yassa kassaci maggassa santhatassa vā asanthatassa vā, paresaṃ pana matānampi akkhāyitassa vā yebhuyyena akkhāyitassa vā pakativātena asaṃphuṭṭhe allokāse yo bhikkhu ekatilabījamattampi attano aṅgajātaṃ santhataṃ vā asanthataṃ vā sevanacittena paveseti, parena vā pavesiyamāne pavesanapaviṭṭhaṭṭhitauddharaṇesu yaṃkiñci sādiyati, ayaṃ pārājikāpattiṃ āpanno nāma hoti, ayaṃ tāvettha asādhāraṇavinicchayo. Sabbasikkhāpadānaṃ pana sādhāraṇavinicchayatthaṃ ayaṃ mātikā –
நிதா³னங் புக்³க³லங் வத்து²ங், பஞ்ஞத்திவிதி⁴மேவ ச;
Nidānaṃ puggalaṃ vatthuṃ, paññattividhimeva ca;
ஆணத்தாபத்தினாபத்தி-விபத்திங் அங்க³மேவ ச.
Āṇattāpattināpatti-vipattiṃ aṅgameva ca.
ஸமுட்டா²னவிதி⁴ங் கிரியா-ஸஞ்ஞாசித்தேஹி நானத்தங்;
Samuṭṭhānavidhiṃ kiriyā-saññācittehi nānattaṃ;
வஜ்ஜகம்மப்பபே⁴த³ஞ்ச, திகத்³வயவிதி⁴ங் ததா².
Vajjakammappabhedañca, tikadvayavidhiṃ tathā.
லக்க²ணங் ஸத்தரஸதா⁴, டி²தங் ஸாதா⁴ரணங் இத³ங்;
Lakkhaṇaṃ sattarasadhā, ṭhitaṃ sādhāraṇaṃ idaṃ;
ஞத்வா யோஜெய்ய மேதா⁴வீ, தத்த² தத்த² யதா²ரஹந்தி.
Ñatvā yojeyya medhāvī, tattha tattha yathārahanti.
தத்த² நிதா³னங் நாம வேஸாலி-ராஜக³ஹ-ஸாவத்தி²-ஆளவி-கோஸம்பி³-ஸக்³க³-ப⁴க்³கா³னங் வஸேன ஸத்தவித⁴ங் பஞ்ஞத்திட்டா²னங், இத³ஞ்ஹி ஸப்³ப³ஸிக்கா²பதா³னங் நிதா³னங். புக்³க³லோ நாம யங் யங் ஆரப்³ப⁴ தங் தங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞத்தங். வத்து² நாம தஸ்ஸ தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ அஜ்ஜா²சாரோ வுச்சதி. பஞ்ஞத்திவிதி⁴ந்தி பஞ்ஞத்திஅனுபஞ்ஞத்திஅனுப்பன்னபஞ்ஞத்திஸப்³ப³த்த²பஞ்ஞத்திபதே³ஸபஞ்ஞத்திஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி அஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்திஏகதோபஞ்ஞத்திஉப⁴தோபஞ்ஞத்திவஸேன நவவிதா⁴ பஞ்ஞத்தி. தத்த² அனுப்பன்னபஞ்ஞத்தி நாம அனுப்பன்னே தோ³ஸே பஞ்ஞத்தா, ஸா அட்ட²க³ருத⁴ம்மப்படிக்³க³ஹணவஸேன (சூளவ॰ 403) பி⁴க்கு²னீனங்யேவ ஆக³தா, அஞ்ஞத்ர நத்தி². வினயத⁴ரபஞ்சமேன (மஹாவ॰ 259) க³ணேன உபஸம்பதா³, க³ணங்க³ணூபாஹனா (மஹாவ॰ 259) து⁴வன்ஹானங் சம்மத்த²ரணந்தி ஏதேஸங் வஸேன சதுப்³பி³தா⁴ பதே³ஸபஞ்ஞத்தி நாம. மஜ்ஜி²மதே³ஸேயேவ ஹி ஏதேஹி ஆபத்தி ஹோதி, தேஸுபி து⁴வன்ஹானங் படிக்கே²பமத்தமேவ பாதிமொக்கே² ஆக³தங், ததோ அஞ்ஞா பதே³ஸபஞ்ஞத்தி நாம நத்தி². ஸப்³பா³னி ஸப்³ப³த்த²பஞ்ஞத்தியேவ ஹொந்தி, ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்திது³கஞ்ச ஏகதோபஞ்ஞத்திது³கஞ்ச அத்த²தோ ஏகங், தஸ்மா அனுப்பன்னபஞ்ஞத்திஞ்ச ஸப்³ப³த்த²பஞ்ஞத்திது³கஞ்ச ஏகதோபஞ்ஞத்திது³கஞ்ச ட²பெத்வா ஸேஸானங் சதஸ்ஸன்னங் பஞ்ஞத்தீனங் வஸேன ஸப்³ப³த்த² வினிச்ச²யோ வேதி³தப்³போ³. ஆணத்தாபத்தினாபத்திவிபத்திந்திஎத்த² ஆணத்தீதிஆணாபனா வுச்சதி. ஆபத்தீதி புப்³ப³ப்பயோகா³தி³வஸேன ஆபத்திபே⁴தோ³. அனாபத்தீதி அஜானநாதி³வஸேன அனாபத்தி. விபத்தீதி ஸீலஆசாரதி³ட்டி²ஆஜீவவிபத்தீனங் அஞ்ஞதரா. இதி இமாஸங் ஆணத்தாதீ³னம்பி வஸேன ஸப்³ப³த்த² வினிச்ச²யோ வேதி³தப்³போ³. அங்க³ந்தி ஸப்³ப³ஸிக்கா²பதே³ஸு ஆபத்தீனங் அங்க³ங் வேதி³தப்³ப³ங்.
Tattha nidānaṃ nāma vesāli-rājagaha-sāvatthi-āḷavi-kosambi-sagga-bhaggānaṃ vasena sattavidhaṃ paññattiṭṭhānaṃ, idañhi sabbasikkhāpadānaṃ nidānaṃ. Puggalo nāma yaṃ yaṃ ārabbha taṃ taṃ sikkhāpadaṃ paññattaṃ. Vatthu nāma tassa tassa puggalassa ajjhācāro vuccati. Paññattividhinti paññattianupaññattianuppannapaññattisabbatthapaññattipadesapaññattisādhāraṇapaññatti asādhāraṇapaññattiekatopaññattiubhatopaññattivasena navavidhā paññatti. Tattha anuppannapaññatti nāma anuppanne dose paññattā, sā aṭṭhagarudhammappaṭiggahaṇavasena (cūḷava. 403) bhikkhunīnaṃyeva āgatā, aññatra natthi. Vinayadharapañcamena (mahāva. 259) gaṇena upasampadā, gaṇaṅgaṇūpāhanā (mahāva. 259) dhuvanhānaṃ cammattharaṇanti etesaṃ vasena catubbidhā padesapaññatti nāma. Majjhimadeseyeva hi etehi āpatti hoti, tesupi dhuvanhānaṃ paṭikkhepamattameva pātimokkhe āgataṃ, tato aññā padesapaññatti nāma natthi. Sabbāni sabbatthapaññattiyeva honti, sādhāraṇapaññattidukañca ekatopaññattidukañca atthato ekaṃ, tasmā anuppannapaññattiñca sabbatthapaññattidukañca ekatopaññattidukañca ṭhapetvā sesānaṃ catassannaṃ paññattīnaṃ vasena sabbattha vinicchayo veditabbo. Āṇattāpattināpattivipattintiettha āṇattītiāṇāpanā vuccati. Āpattīti pubbappayogādivasena āpattibhedo. Anāpattīti ajānanādivasena anāpatti. Vipattīti sīlaācāradiṭṭhiājīvavipattīnaṃ aññatarā. Iti imāsaṃ āṇattādīnampi vasena sabbattha vinicchayo veditabbo. Aṅganti sabbasikkhāpadesu āpattīnaṃ aṅgaṃ veditabbaṃ.
ஸமுட்டா²னவிதி⁴ந்தி ஸப்³பா³பத்தீனங் காயோ வாசா காயவாசா காயசித்தங் வாசாசித்தங் காயவாசாசித்தந்தி இமானி ஏகங்கி³கத்³வங்கி³கதிவங்கி³கானி. ச² ஸமுட்டா²னானி நாம யானி ‘‘ஸிக்கா²பத³ஸமஉட்டா²னானீ’’திபி வுச்சந்தி. தத்த² புரிமானி தீணி அசித்தகானி, பச்சி²மானி ஸசித்தகானி. தேஸு ஏகேன வா த்³வீஹி வா தீஹி வா சதூஹி வா ச²ஹி வா ஸமுட்டா²னேஹி ஆபத்தியோ ஸமுட்ட²ஹந்தி, பஞ்சஸமுட்டா²னா நாம நத்தி². தத்த² ஏகஸமுட்டா²னா நாம சதுத்தே²ன ச பஞ்சமேன ச ச²ட்டே²ன ச ஸமுட்டா²னேன ஸமுட்டா²தி, ந அஞ்ஞேன. த்³விஸமுட்டா²னா நாம பட²மசதுத்தே²ஹி ச து³தியபஞ்சமேஹி ச ததியச²ட்டே²ஹி ச சதுத்த²ச²ட்டே²ஹி ச பஞ்சமச²ட்டே²ஹி ச ஸமுட்டா²னேஹி, ஸமுட்டா²தி, ந அஞ்ஞேஹி. திஸமுட்டா²னா நாம பட²மேஹி ச தீஹி, பச்சி²மேஹி ச தீஹி ஸமுட்டா²னேஹி ஸமுட்டா²தி, ந அஞ்ஞேஹி. சதுஸமுட்டா²னா நாம பட²மததியசதுத்த²ச²ட்டே²ஹி ச து³தியததியபஞ்சமச²ட்டே²ஹி ச ஸமுட்டா²னேஹி ஸமுட்டா²தி, ந அஞ்ஞேஹி. ச² ஸமுட்டா²னா நாம ச²ஹிபி ஸமுட்டா²தி.
Samuṭṭhānavidhinti sabbāpattīnaṃ kāyo vācā kāyavācā kāyacittaṃ vācācittaṃ kāyavācācittanti imāni ekaṅgikadvaṅgikativaṅgikāni. Cha samuṭṭhānāni nāma yāni ‘‘sikkhāpadasamauṭṭhānānī’’tipi vuccanti. Tattha purimāni tīṇi acittakāni, pacchimāni sacittakāni. Tesu ekena vā dvīhi vā tīhi vā catūhi vā chahi vā samuṭṭhānehi āpattiyo samuṭṭhahanti, pañcasamuṭṭhānā nāma natthi. Tattha ekasamuṭṭhānā nāma catutthena ca pañcamena ca chaṭṭhena ca samuṭṭhānena samuṭṭhāti, na aññena. Dvisamuṭṭhānā nāma paṭhamacatutthehi ca dutiyapañcamehi ca tatiyachaṭṭhehi ca catutthachaṭṭhehi ca pañcamachaṭṭhehi ca samuṭṭhānehi, samuṭṭhāti, na aññehi. Tisamuṭṭhānā nāma paṭhamehi ca tīhi, pacchimehi ca tīhi samuṭṭhānehi samuṭṭhāti, na aññehi. Catusamuṭṭhānā nāma paṭhamatatiyacatutthachaṭṭhehi ca dutiyatatiyapañcamachaṭṭhehi ca samuṭṭhānehi samuṭṭhāti, na aññehi. Cha samuṭṭhānā nāma chahipi samuṭṭhāti.
ஏவங் –
Evaṃ –
திதா⁴ ஏகஸமுட்டா²னா, பஞ்சதா⁴ த்³விஸமுட்டி²தா;
Tidhā ekasamuṭṭhānā, pañcadhā dvisamuṭṭhitā;
த்³விதா⁴ திசதுரோ டா²னா, ஏகதா⁴ ச²ஸமுட்டி²தாதி.
Dvidhā ticaturo ṭhānā, ekadhā chasamuṭṭhitāti.
ஸமுட்டா²னவஸேன ஸப்³பா³வ தேரஸ ஆபத்தியோ ஹொந்தி (சூளவ॰ 165 ஆத³யோ), தா பட²மபஞ்ஞத்திஸிக்கா²பத³வஸேன ஸமுட்டா²னதோ தேரஸ நாமானி லப⁴ந்தி பட²மபாராஜிகஸமுட்டா²னா, அதி³ன்னாதா³ன-ஸஞ்சரித்த-ஸமனுபா⁴ஸன-கதி²ன-ஏளகலோம-பத³ஸோத⁴ம்ம-அத்³தா⁴ன-தெ²ய்யஸத்த²-த⁴ம்மதே³ஸனாபூ⁴தாரோசன-சோரிவுட்டா²பன-அனநுஞ்ஞாதஸமுட்டா²னாதி. தத்த² யா காயசித்ததோ ஸமுட்டா²தி, அயங் பட²மபாராஜிகஸமுட்டா²னா நாம. யா ஸசித்தகேஹி தீஹி ஸமுட்டா²னேஹி ஸமுட்டா²தி, அயங் அதி³ன்னாதா³னஸமுட்டா²னா நாம. யா ச²ஹிபி ஸமுட்டா²தி, அயங் ஸஞ்சரித்தஸமுட்டா²னா நாம. யா ச²ட்டே²னேவ ஸமுட்டா²தி, அயங் ஸமனுபா⁴ஸனஸமுட்டா²னா நாம. யா ததியச²ட்டே²ஹி ஸமுட்டா²தி, அயங் கதி²னஸமுட்டா²னா நாம. யா பட²மசதுத்தே²ஹி ஸமுட்டா²தி, அயங் ஏளகலோமஸமுட்டா²னா நாம. யா து³தியபஞ்சமேஹி ஸமுட்டா²தி , அயங் பத³ஸோத⁴ம்மஸமுட்டா²னா நாம. யா பட²மததியசதுத்த²ச²ட்டே²ஹி ஸமுட்டா²தி, அயங் அத்³தா⁴னஸமுட்டா²னா நாம. யா சதுத்த²ச²ட்டே²ஹி ஸமுட்டா²தி, அயங் தெ²ய்யஸத்த²ஸமுட்டா²னா நாம. யா பஞ்சமேனேவ ஸமுட்டா²தி, அயங் த⁴ம்மதே³ஸனாஸமுட்டா²னா நாம. யா அசித்தகேஹி தீஹி ஸமுட்டா²னேஹி ஸமுட்டா²தி, அயங் பூ⁴தாரோசனஸமுட்டா²னா நாம. யா பஞ்சமச²ட்டே²ஹி ஸமுட்டா²தி, அயங் சோரிவுட்டா²பனஸமுட்டா²னா நாம. யா து³தியததியபஞ்சமச²ட்டே²ஹி ஸமுட்டா²தி, அயங் அனநுஞ்ஞாதஸமுட்டா²னா நாமாதி. இதி இமஸ்ஸ ஸமுட்டா²னவிதி⁴னோபி வஸேன ஸப்³ப³த்த² வினிச்ச²யோ வேதி³தப்³போ³.
Samuṭṭhānavasena sabbāva terasa āpattiyo honti (cūḷava. 165 ādayo), tā paṭhamapaññattisikkhāpadavasena samuṭṭhānato terasa nāmāni labhanti paṭhamapārājikasamuṭṭhānā, adinnādāna-sañcaritta-samanubhāsana-kathina-eḷakaloma-padasodhamma-addhāna-theyyasattha-dhammadesanābhūtārocana-corivuṭṭhāpana-ananuññātasamuṭṭhānāti. Tattha yā kāyacittato samuṭṭhāti, ayaṃ paṭhamapārājikasamuṭṭhānā nāma. Yā sacittakehi tīhi samuṭṭhānehi samuṭṭhāti, ayaṃ adinnādānasamuṭṭhānā nāma. Yā chahipi samuṭṭhāti, ayaṃ sañcarittasamuṭṭhānā nāma. Yā chaṭṭheneva samuṭṭhāti, ayaṃ samanubhāsanasamuṭṭhānā nāma. Yā tatiyachaṭṭhehi samuṭṭhāti, ayaṃ kathinasamuṭṭhānā nāma. Yā paṭhamacatutthehi samuṭṭhāti, ayaṃ eḷakalomasamuṭṭhānā nāma. Yā dutiyapañcamehi samuṭṭhāti , ayaṃ padasodhammasamuṭṭhānā nāma. Yā paṭhamatatiyacatutthachaṭṭhehi samuṭṭhāti, ayaṃ addhānasamuṭṭhānā nāma. Yā catutthachaṭṭhehi samuṭṭhāti, ayaṃ theyyasatthasamuṭṭhānā nāma. Yā pañcameneva samuṭṭhāti, ayaṃ dhammadesanāsamuṭṭhānā nāma. Yā acittakehi tīhi samuṭṭhānehi samuṭṭhāti, ayaṃ bhūtārocanasamuṭṭhānā nāma. Yā pañcamachaṭṭhehi samuṭṭhāti, ayaṃ corivuṭṭhāpanasamuṭṭhānā nāma. Yā dutiyatatiyapañcamachaṭṭhehi samuṭṭhāti, ayaṃ ananuññātasamuṭṭhānā nāmāti. Iti imassa samuṭṭhānavidhinopi vasena sabbattha vinicchayo veditabbo.