Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்கோ³

    Bhikkhunīvibhaṅgo

    1964.

    1964.

    பி⁴க்கு²னீனங் ஹிதத்தா²ய, விப⁴ங்க³ங் யங் ஜினொப்³ரவி;

    Bhikkhunīnaṃ hitatthāya, vibhaṅgaṃ yaṃ jinobravi;

    தஸ்மிங் அபி ஸமாஸேன, கிஞ்சிமத்தங் ப⁴ணாமஹங்.

    Tasmiṃ api samāsena, kiñcimattaṃ bhaṇāmahaṃ.

    பாராஜிககதா²

    Pārājikakathā

    1965.

    1965.

    ச²ந்த³ஸோ மேது²னங் த⁴ம்மங், படிஸேவெய்ய யா பன;

    Chandaso methunaṃ dhammaṃ, paṭiseveyya yā pana;

    ஹோதி பாராஜிகா நாம, ஸமணீ ஸா பவுச்சதி.

    Hoti pārājikā nāma, samaṇī sā pavuccati.

    1966.

    1966.

    மனுஸ்ஸபுரிஸாதீ³னங், நவன்னங் யஸ்ஸ கஸ்ஸசி;

    Manussapurisādīnaṃ, navannaṃ yassa kassaci;

    ஸஜீவஸ்ஸாப்யஜீவஸ்ஸ, ஸந்த²தங் வா அஸந்த²தங்.

    Sajīvassāpyajīvassa, santhataṃ vā asanthataṃ.

    1967.

    1967.

    அத்தனோ திவிதே⁴ மக்³கே³, யேபு⁴ய்யக்கா²யிதாதி³கங்;

    Attano tividhe magge, yebhuyyakkhāyitādikaṃ;

    அங்க³ஜாதங் பவேஸெந்தீ, அல்லோகாஸே பராஜிதா.

    Aṅgajātaṃ pavesentī, allokāse parājitā.

    1968.

    1968.

    இதோ பரமவத்வாவ, ஸாதா⁴ரணவினிச்ச²யங்;

    Ito paramavatvāva, sādhāraṇavinicchayaṃ;

    அஸாதா⁴ரணமேவாஹங், ப⁴ணிஸ்ஸாமி ஸமாஸதோ.

    Asādhāraṇamevāhaṃ, bhaṇissāmi samāsato.

    1969.

    1969.

    அத⁴க்க²கங் ஸரீரகங், யது³ப்³ப⁴ஜாணுமண்ட³லங்;

    Adhakkhakaṃ sarīrakaṃ, yadubbhajāṇumaṇḍalaṃ;

    ஸரீரகேன சே தேன, பு²ஸெய்ய பி⁴க்கு²னீ பன.

    Sarīrakena ce tena, phuseyya bhikkhunī pana.

    1970.

    1970.

    அவஸ்ஸுதஸ்ஸாவஸ்ஸுதா, மனுஸ்ஸபுக்³க³லஸ்ஸ யா;

    Avassutassāvassutā, manussapuggalassa yā;

    ஸரீரமஸ்ஸ தேன வா, பு²ட்டா² பாராஜிகா ஸியா.

    Sarīramassa tena vā, phuṭṭhā pārājikā siyā.

    1971.

    1971.

    கப்பரஸ்ஸ பனுத்³த⁴ம்பி, க³ஹிதங் உப்³ப⁴ஜாணுனா;

    Kapparassa panuddhampi, gahitaṃ ubbhajāṇunā;

    யதா²வுத்தப்பகாரேன, காயேனானேன அத்தனோ.

    Yathāvuttappakārena, kāyenānena attano.

    1972.

    1972.

    புரிஸஸ்ஸ ததா² காய- படிப³த்³த⁴ங் பு²ஸந்தியா;

    Purisassa tathā kāya- paṭibaddhaṃ phusantiyā;

    ததா² யதா²பரிச்சி²ன்ன- காயப³த்³தே⁴ன அத்தனோ.

    Tathā yathāparicchinna- kāyabaddhena attano.

    1973.

    1973.

    அவஸேஸேன வா தஸ்ஸ, காயங் காயேன அத்தனோ;

    Avasesena vā tassa, kāyaṃ kāyena attano;

    ஹோதி து²ல்லச்சயங் தஸ்ஸா, பயோகே³ புரிஸஸ்ஸ ச.

    Hoti thullaccayaṃ tassā, payoge purisassa ca.

    1974.

    1974.

    யக்க²பேததிரச்சா²ன- பண்ட³கானங் அத⁴க்க²கங்;

    Yakkhapetatiracchāna- paṇḍakānaṃ adhakkhakaṃ;

    உப்³ப⁴ஜாணுங் ததே²வஸ்ஸா, உப⁴தோவஸ்ஸவே ஸதி.

    Ubbhajāṇuṃ tathevassā, ubhatovassave sati.

    1975.

    1975.

    ஏகதோவஸ்ஸவே சாபி, து²ல்லச்சயமுதீ³ரிதங்;

    Ekatovassave cāpi, thullaccayamudīritaṃ;

    அவஸேஸே ச ஸப்³ப³த்த², ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Avasese ca sabbattha, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    1976.

    1976.

    உப்³ப⁴க்க²கமதோ⁴ஜாணு-மண்ட³லங் பன யங் இத⁴;

    Ubbhakkhakamadhojāṇu-maṇḍalaṃ pana yaṃ idha;

    கப்பரஸ்ஸ ச ஹெட்டா²பி, க³தங் எத்தே²வ ஸங்க³ஹங்.

    Kapparassa ca heṭṭhāpi, gataṃ ettheva saṅgahaṃ.

    1977.

    1977.

    கேலாயதி ஸசே பி⁴க்கு², ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²னியா பன;

    Kelāyati sace bhikkhu, saddhiṃ bhikkhuniyā pana;

    உபி⁴ன்னங் காயஸங்ஸக்³க³-ராகே³ ஸதி ஹி பி⁴க்கு²னோ.

    Ubhinnaṃ kāyasaṃsagga-rāge sati hi bhikkhuno.

    1978.

    1978.

    ஹோதி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோவ, நாஸோ பி⁴க்கு²னியா ஸியா;

    Hoti saṅghādisesova, nāso bhikkhuniyā siyā;

    காயஸங்ஸக்³க³ராகோ³ ச, ஸசே பி⁴க்கு²னியா ஸியா.

    Kāyasaṃsaggarāgo ca, sace bhikkhuniyā siyā.

    1979.

    1979.

    பி⁴க்கு²னோ மேது²னோ ராகோ³, கே³ஹபேமம்பி வா ப⁴வே;

    Bhikkhuno methuno rāgo, gehapemampi vā bhave;

    தஸ்ஸா து²ல்லச்சயங் வுத்தங், பி⁴க்கு²னோ ஹோதி து³க்கடங்.

    Tassā thullaccayaṃ vuttaṃ, bhikkhuno hoti dukkaṭaṃ.

    1980.

    1980.

    உபி⁴ன்னங் மேது²னே ராகே³, கே³ஹபேமேபி வா ஸதி;

    Ubhinnaṃ methune rāge, gehapemepi vā sati;

    அவிஸேஸேன நித்³தி³ட்ட²ங், உபி⁴ன்னங் து³க்கடங் பன.

    Avisesena niddiṭṭhaṃ, ubhinnaṃ dukkaṭaṃ pana.

    1981.

    1981.

    யஸ்ஸ யத்த² மனோஸுத்³த⁴ங், தஸ்ஸ தத்த² ந தோ³ஸதா;

    Yassa yattha manosuddhaṃ, tassa tattha na dosatā;

    உபி⁴ன்னம்பி அனாபத்தி, உபி⁴ன்னங் சித்தஸுத்³தி⁴யா.

    Ubhinnampi anāpatti, ubhinnaṃ cittasuddhiyā.

    1982.

    1982.

    காயஸங்ஸக்³க³ராகே³ன, பி⁴ந்தி³த்வா பட²மங் பன;

    Kāyasaṃsaggarāgena, bhinditvā paṭhamaṃ pana;

    பச்சா² தூ³ஸேதி சே நேவ, ஹோதி பி⁴க்கு²னிதூ³ஸகோ.

    Pacchā dūseti ce neva, hoti bhikkhunidūsako.

    1983.

    1983.

    அத² பி⁴க்கு²னியா பு²ட்டோ², ஸாதி³யந்தோவ சேதஸா;

    Atha bhikkhuniyā phuṭṭho, sādiyantova cetasā;

    நிச்சலோ ஹோதி சே பி⁴க்கு², ந ஹோதாபத்தி பி⁴க்கு²னோ.

    Niccalo hoti ce bhikkhu, na hotāpatti bhikkhuno.

    1984.

    1984.

    பி⁴க்கு²னீ பி⁴க்கு²னா பு²ட்டா², ஸசே ஹோதிபி நிச்சலா;

    Bhikkhunī bhikkhunā phuṭṭhā, sace hotipi niccalā;

    அதி⁴வாஸேதி ஸம்ப²ஸ்ஸங், தஸ்ஸா பாராஜிகங் ஸியா.

    Adhivāseti samphassaṃ, tassā pārājikaṃ siyā.

    1985.

    1985.

    ததா² து²ல்லச்சயங் கெ²த்தே, து³க்கடஞ்ச வினித்³தி³ஸே;

    Tathā thullaccayaṃ khette, dukkaṭañca viniddise;

    வுத்தத்தா ‘‘காயஸங்ஸக்³க³ங், ஸாதி³யெய்யா’’தி ஸத்து²னா.

    Vuttattā ‘‘kāyasaṃsaggaṃ, sādiyeyyā’’ti satthunā.

    1986.

    1986.

    தஸ்ஸா க்ரியஸமுட்டா²னங், ஏவங் ஸதி ந தி³ஸ்ஸதி;

    Tassā kriyasamuṭṭhānaṃ, evaṃ sati na dissati;

    இத³ங் தப்³ப³ஹுலேனேவ, நயேன பரிதீ³பிதங்.

    Idaṃ tabbahuleneva, nayena paridīpitaṃ.

    1987.

    1987.

    அனாபத்தி அஸஞ்சிச்ச, அஜானித்வாமஸந்தியா;

    Anāpatti asañcicca, ajānitvāmasantiyā;

    ஸதி ஆமஸனே தஸ்ஸா, ப²ஸ்ஸங் வாஸாதி³யந்தியா.

    Sati āmasane tassā, phassaṃ vāsādiyantiyā.

    1988.

    1988.

    வேத³னட்டாய வா கி²த்த-சித்தாயும்மத்திகாய வா;

    Vedanaṭṭāya vā khitta-cittāyummattikāya vā;

    ஸமுட்டா²னாத³யோ துல்யா, பட²மந்திமவத்து²னா.

    Samuṭṭhānādayo tulyā, paṭhamantimavatthunā.

    உப்³ப⁴ஜாணுமண்ட³லகதா².

    Ubbhajāṇumaṇḍalakathā.

    1989.

    1989.

    பாராஜிகத்தங் ஜானந்தி, ஸலிங்கே³ து டி²தாய ஹி;

    Pārājikattaṃ jānanti, saliṅge tu ṭhitāya hi;

    ‘‘ந கஸ்ஸசி பரஸ்ஸாஹங், ஆரோசெஸ்ஸாமி தா³னி’’தி.

    ‘‘Na kassaci parassāhaṃ, ārocessāmi dāni’’ti.

    1990.

    1990.

    து⁴ரே நிக்கி²த்தமத்தஸ்மிங், ஸா ச பாராஜிகா ஸியா;

    Dhure nikkhittamattasmiṃ, sā ca pārājikā siyā;

    அயங் வஜ்ஜபடிச்சா²தி³- நாமிகா பன நாமதோ.

    Ayaṃ vajjapaṭicchādi- nāmikā pana nāmato.

    1991.

    1991.

    ஸேஸங் ஸப்பாணவக்³க³ஸ்மிங், து³ட்டு²ல்லேன ஸமங் நயே;

    Sesaṃ sappāṇavaggasmiṃ, duṭṭhullena samaṃ naye;

    விஸேஸோ தத்ர பாசித்தி, இத⁴ பாராஜிகங் ஸியா.

    Viseso tatra pācitti, idha pārājikaṃ siyā.

    வஜ்ஜபடிச்சா²தி³கதா².

    Vajjapaṭicchādikathā.

    1992.

    1992.

    ஸங்கே⁴னுக்கி²த்தகோ பி⁴க்கு², டி²தோ உக்கே²பனே பன;

    Saṅghenukkhittako bhikkhu, ṭhito ukkhepane pana;

    யங்தி³ட்டி²கோ ச ஸோ தஸ்ஸா, தி³ட்டி²யா க³ஹணேன தங்.

    Yaṃdiṭṭhiko ca so tassā, diṭṭhiyā gahaṇena taṃ.

    1993.

    1993.

    அனுவத்தெய்ய யா பி⁴க்கு²ங், பி⁴க்கு²னீ ஸா விஸும்பி ச;

    Anuvatteyya yā bhikkhuṃ, bhikkhunī sā visumpi ca;

    ஸங்க⁴மஜ்ஜே²பி அஞ்ஞாஹி, வுச்சமானா ததே²வ ச.

    Saṅghamajjhepi aññāhi, vuccamānā tatheva ca.

    1994.

    1994.

    அசஜந்தீவ தங் வத்து²ங், க³ஹெத்வா யதி³ திட்ட²தி;

    Acajantīva taṃ vatthuṃ, gahetvā yadi tiṭṭhati;

    தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ ஓஸானே, உக்கி²த்தஸ்ஸானுவத்திகா.

    Tassa kammassa osāne, ukkhittassānuvattikā.

    1995.

    1995.

    ஹோதி பாராஜிகாபன்னா, ஹோதாஸாகியதீ⁴தரா;

    Hoti pārājikāpannā, hotāsākiyadhītarā;

    புன அப்படிஸந்தே⁴யா, த்³விதா⁴ பி⁴ன்னா ஸிலா விய.

    Puna appaṭisandheyā, dvidhā bhinnā silā viya.

    1996.

    1996.

    அத⁴ம்மே பன கம்மஸ்மிங், நித்³தி³ட்ட²ங் திகது³க்கடங்;

    Adhamme pana kammasmiṃ, niddiṭṭhaṃ tikadukkaṭaṃ;

    ஸமுட்டா²னாத³யோ ஸப்³பே³, வுத்தா ஸமனுபா⁴ஸனே.

    Samuṭṭhānādayo sabbe, vuttā samanubhāsane.

    உக்கி²த்தானுவத்திககதா².

    Ukkhittānuvattikakathā.

    1997.

    1997.

    அபாராஜிககெ²த்தஸ்ஸ , க³ஹணங் யஸ்ஸ கஸ்ஸசி;

    Apārājikakhettassa , gahaṇaṃ yassa kassaci;

    அங்க³ஸ்ஸ பன தங் ஹத்த²-க்³க³ஹணந்தி பவுச்சதி.

    Aṅgassa pana taṃ hattha-ggahaṇanti pavuccati.

    1998.

    1998.

    பாருதஸ்ஸ நிவத்த²ஸ்ஸ, க³ஹணங் யஸ்ஸ கஸ்ஸசி;

    Pārutassa nivatthassa, gahaṇaṃ yassa kassaci;

    ஏதங் ஸங்கா⁴டியா கண்ண-க்³க³ஹணந்தி பவுச்சதி.

    Etaṃ saṅghāṭiyā kaṇṇa-ggahaṇanti pavuccati.

    1999.

    1999.

    காயஸங்ஸக்³க³ஸங்கா²த-அஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ காரணா;

    Kāyasaṃsaggasaṅkhāta-asaddhammassa kāraṇā;

    பி⁴க்கு²னீ ஹத்த²பாஸஸ்மிங், திட்டெ²ய்ய புரிஸஸ்ஸ வா.

    Bhikkhunī hatthapāsasmiṃ, tiṭṭheyya purisassa vā.

    2000.

    2000.

    ஸல்லபெய்ய ததா² தத்த², ட²த்வா து புரிஸேன வா;

    Sallapeyya tathā tattha, ṭhatvā tu purisena vā;

    ஸங்கேதங் வாபி க³ச்செ²ய்ய, இச்செ²ய்யா க³மனஸ்ஸ வா.

    Saṅketaṃ vāpi gaccheyya, iccheyyā gamanassa vā.

    2001.

    2001.

    தத³த்தா²ய படிச்ச²ன்ன-ட்டா²னஞ்ச பவிஸெய்ய வா;

    Tadatthāya paṭicchanna-ṭṭhānañca paviseyya vā;

    உபஸங்ஹரெய்ய காயங் வா, ஹத்த²பாஸே டி²தா பன.

    Upasaṃhareyya kāyaṃ vā, hatthapāse ṭhitā pana.

    2002.

    2002.

    அயமஸ்ஸமணீ ஹோதி, வினட்டா² அட்ட²வத்து²கா;

    Ayamassamaṇī hoti, vinaṭṭhā aṭṭhavatthukā;

    அப⁴ப்³பா³ புனருள்ஹாய, சி²ன்னோ தாலோவ மத்த²கே.

    Abhabbā punaruḷhāya, chinno tālova matthake.

    2003.

    2003.

    அனுலோமேன வா வத்து²ங், படிலோமேன வா சுதா;

    Anulomena vā vatthuṃ, paṭilomena vā cutā;

    அட்ட²மங் பரிபூரெந்தீ, ததே²கந்தரிகாய வா.

    Aṭṭhamaṃ paripūrentī, tathekantarikāya vā.

    2004.

    2004.

    அதா²தி³தோ பனேகங் வா, த்³வே வா தீணிபி ஸத்த வா;

    Athādito panekaṃ vā, dve vā tīṇipi satta vā;

    ஸதக்க²த்தும்பி பூரெந்தீ, நேவ பாராஜிகா ஸியா.

    Satakkhattumpi pūrentī, neva pārājikā siyā.

    2005.

    2005.

    ஆபத்தியோ பனாபன்னா, தே³ஸெத்வா தாஹி முச்சதி;

    Āpattiyo panāpannā, desetvā tāhi muccati;

    து⁴ரனிக்கே²பனங் கத்வா, தே³ஸிதா க³ணனூபிகா.

    Dhuranikkhepanaṃ katvā, desitā gaṇanūpikā.

    2006.

    2006.

    ந ஹோதாபத்தியா அங்க³ங், ஸஉஸ்ஸாஹாய தே³ஸிதா;

    Na hotāpattiyā aṅgaṃ, saussāhāya desitā;

    தே³ஸனாக³ணனங் நேதி, தே³ஸிதாபி அதே³ஸிதா.

    Desanāgaṇanaṃ neti, desitāpi adesitā.

    2007.

    2007.

    அனாபத்தி அஸஞ்சிச்ச, அஜானித்வா கரொந்தியா;

    Anāpatti asañcicca, ajānitvā karontiyā;

    ஸமுட்டா²னாத³யோ ஸப்³பே³, அனந்தரஸமா மதா.

    Samuṭṭhānādayo sabbe, anantarasamā matā.

    2008.

    2008.

    ‘‘அஸத்³த⁴ம்மோ’’தி நாமெத்த², காயஸங்ஸக்³க³னாமகோ;

    ‘‘Asaddhammo’’ti nāmettha, kāyasaṃsagganāmako;

    அயமுத்³தி³ஸிதோ அத்தோ², ஸப்³ப³அட்ட²கதா²ஸுபி.

    Ayamuddisito attho, sabbaaṭṭhakathāsupi.

    2009.

    2009.

    விஞ்ஞூ படிப³லோ காய-ஸங்ஸக்³க³ங் படிபஜ்ஜிதுங்;

    Viññū paṭibalo kāya-saṃsaggaṃ paṭipajjituṃ;

    காயஸங்ஸக்³க³பா⁴வே து, ஸாத⁴கங் வசனங் இத³ங்.

    Kāyasaṃsaggabhāve tu, sādhakaṃ vacanaṃ idaṃ.

    அட்ட²வத்து²ககதா².

    Aṭṭhavatthukakathā.

    2010.

    2010.

    அவஸ்ஸுதா படிச்சா²தீ³, உக்கி²த்தா அட்ட²வத்து²கா;

    Avassutā paṭicchādī, ukkhittā aṭṭhavatthukā;

    அஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தா, சதஸ்ஸோவ மஹேஸினா.

    Asādhāraṇapaññattā, catassova mahesinā.

    பாராஜிககதா² நிட்டி²தா.

    Pārājikakathā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact