Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā |
5. பரமட்ட²கஸுத்தவண்ணனா
5. Paramaṭṭhakasuttavaṇṇanā
803. பரமந்தி தி³ட்டீ²ஸூதி பரமட்ட²கஸுத்தங். கா உப்பத்தி? ப⁴க³வதி கிர ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தே நானாதித்தி²யா ஸன்னிபதித்வா அத்தனோ அத்தனோ தி³ட்டி²ங் தீ³பெந்தா ‘‘இத³ங் பரமங், இத³ங் பரம’’ந்தி கலஹங் கத்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். ராஜா ஸம்ப³ஹுலே ஜச்சந்தே⁴ ஸன்னிபாதாபெத்வா ‘‘இமேஸங் ஹத்தி²ங் த³ஸ்ஸேதா²’’தி ஆணாபேஸி. ராஜபுரிஸா அந்தே⁴ ஸன்னிபாதாபெத்வா ஹத்தி²ங் புரதோ ஸயாபெத்வா ‘‘பஸ்ஸதா²’’தி ஆஹங்ஸு. தே ஹத்தி²ஸ்ஸ ஏகமேகங் அங்க³ங் பராமஸிங்ஸு. ததோ ரஞ்ஞா ‘‘கீதி³ஸோ, ப⁴ணே, ஹத்தீ²’’தி புட்டோ² யோ ஸொண்ட³ங் பராமஸி, ஸோ ‘‘ஸெய்யதா²பி, மஹாராஜ, நங்க³லீஸா’’தி ப⁴ணி. யே த³ந்தாதீ³னி பராமஸிங்ஸு, தே இதரங் ‘‘மா போ⁴ ரஞ்ஞோ புரதோ முஸா ப⁴ணீ’’தி பரிபா⁴ஸித்வா ‘‘ஸெய்யதா²பி, மஹாராஜ, பி⁴த்திகி²லோ’’திஆதீ³னி ஆஹங்ஸு. ராஜா தங் ஸப்³ப³ங் ஸுத்வா ‘‘ஈதி³ஸோ தும்ஹாகங் ஸமயோ’’தி தித்தி²யே உய்யோஜேஸி. அஞ்ஞதரோ பிண்ட³சாரிகோ தங் பவத்திங் ஞத்வா ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸி. ப⁴க³வா தஸ்ஸங் அட்டு²ப்பத்தியங் பி⁴க்கூ² ஆமந்தெத்வா ‘‘யதா², பி⁴க்க²வே, ஜச்சந்தா⁴ ஹத்தி²ங் அஜானந்தா தங் தங் அங்க³ங் பராமஸித்வா விவதி³ங்ஸு, ஏவங் தித்தி²யா விமொக்க²ந்திகத⁴ம்மங் அஜானந்தா தங் தங் தி³ட்டி²ங் பராமஸித்வா விவத³ந்தீ’’தி வத்வா த⁴ம்மதே³ஸனத்த²ங் இமங் ஸுத்தமபா⁴ஸி.
803.Paramantidiṭṭhīsūti paramaṭṭhakasuttaṃ. Kā uppatti? Bhagavati kira sāvatthiyaṃ viharante nānātitthiyā sannipatitvā attano attano diṭṭhiṃ dīpentā ‘‘idaṃ paramaṃ, idaṃ parama’’nti kalahaṃ katvā rañño ārocesuṃ. Rājā sambahule jaccandhe sannipātāpetvā ‘‘imesaṃ hatthiṃ dassethā’’ti āṇāpesi. Rājapurisā andhe sannipātāpetvā hatthiṃ purato sayāpetvā ‘‘passathā’’ti āhaṃsu. Te hatthissa ekamekaṃ aṅgaṃ parāmasiṃsu. Tato raññā ‘‘kīdiso, bhaṇe, hatthī’’ti puṭṭho yo soṇḍaṃ parāmasi, so ‘‘seyyathāpi, mahārāja, naṅgalīsā’’ti bhaṇi. Ye dantādīni parāmasiṃsu, te itaraṃ ‘‘mā bho rañño purato musā bhaṇī’’ti paribhāsitvā ‘‘seyyathāpi, mahārāja, bhittikhilo’’tiādīni āhaṃsu. Rājā taṃ sabbaṃ sutvā ‘‘īdiso tumhākaṃ samayo’’ti titthiye uyyojesi. Aññataro piṇḍacāriko taṃ pavattiṃ ñatvā bhagavato ārocesi. Bhagavā tassaṃ aṭṭhuppattiyaṃ bhikkhū āmantetvā ‘‘yathā, bhikkhave, jaccandhā hatthiṃ ajānantā taṃ taṃ aṅgaṃ parāmasitvā vivadiṃsu, evaṃ titthiyā vimokkhantikadhammaṃ ajānantā taṃ taṃ diṭṭhiṃ parāmasitvā vivadantī’’ti vatvā dhammadesanatthaṃ imaṃ suttamabhāsi.
தத்த² பரமந்தி தி³ட்டீ²ஸு பரிப்³ப³ஸானோதி ‘‘இத³ங் பரம’’ந்தி க³ஹெத்வா ஸகாய ஸகாய தி³ட்டி²யா வஸமானோ. யது³த்தரி குருதேதி யங் அத்தனோ ஸத்தா²ராதி³ங் ஸெட்ட²ங் கரோதி. ஹீனாதி அஞ்ஞே ததோ ஸப்³ப³மாஹாதி தங் அத்தனோ ஸத்தா²ராதி³ங் ட²பெத்வா ததோ அஞ்ஞே ஸப்³பே³ ‘‘ஹீனா இமே’’தி ஆஹ. தஸ்மா விவாதா³னி அவீதிவத்தோதி தேன காரணேன ஸோ தி³ட்டி²கலஹே அவீதிவத்தோவ ஹோதி.
Tattha paramanti diṭṭhīsu paribbasānoti ‘‘idaṃ parama’’nti gahetvā sakāya sakāya diṭṭhiyā vasamāno. Yaduttari kuruteti yaṃ attano satthārādiṃ seṭṭhaṃ karoti. Hīnāti aññe tato sabbamāhāti taṃ attano satthārādiṃ ṭhapetvā tato aññe sabbe ‘‘hīnā ime’’ti āha. Tasmā vivādāni avītivattoti tena kāraṇena so diṭṭhikalahe avītivattova hoti.
804. து³தியகா³தா²ய அத்தோ² – ஏவங் அவீதிவத்தோ ச யங் தி³ட்டே² ஸுதே ஸீலவதே முதேதி ஏதேஸு வத்தூ²ஸு உப்பன்னதி³ட்டி²ஸங்கா²தே அத்தனி புப்³பே³ வுத்தப்பகாரங் ஆனிஸங்ஸங் பஸ்ஸதி. ததே³வ ஸோ தத்த² ஸகாய தி³ட்டி²யா ஆனிஸங்ஸங் ‘‘இத³ங் ஸெட்ட²’’ந்தி அபி⁴னிவிஸித்வா அஞ்ஞங் ஸப்³ப³ங் பரஸத்தா²ராதி³கங் நிஹீனதோ பஸ்ஸதி.
804. Dutiyagāthāya attho – evaṃ avītivatto ca yaṃ diṭṭhe sute sīlavate muteti etesu vatthūsu uppannadiṭṭhisaṅkhāte attani pubbe vuttappakāraṃ ānisaṃsaṃ passati. Tadeva so tattha sakāya diṭṭhiyā ānisaṃsaṃ ‘‘idaṃ seṭṭha’’nti abhinivisitvā aññaṃ sabbaṃ parasatthārādikaṃ nihīnato passati.
805. ததியகா³தா²ய அத்தோ² – ஏவங் பஸ்ஸதோ சஸ்ஸ யங் அத்தனோ ஸத்தா²ராதி³ங் நிஸ்ஸிதோ அஞ்ஞங் பரஸத்தா²ராதி³ங் ஹீனங் பஸ்ஸதி தங் பன த³ஸ்ஸனங் க³ந்த²மேவ குஸலா வத³ந்தி, ப³ந்த⁴னந்தி வுத்தங் ஹோதி . யஸ்மா ஏததே³வ, தஸ்மா ஹி தி³ட்ட²ங்வ ஸுதங் முதங் வா ஸீலப்³ப³தங் பி⁴க்கு² ந நிஸ்ஸயெய்ய, நாபி⁴னிவேஸெய்யாதி வுத்தங் ஹோதி.
805. Tatiyagāthāya attho – evaṃ passato cassa yaṃ attano satthārādiṃ nissito aññaṃ parasatthārādiṃ hīnaṃ passati taṃ pana dassanaṃ ganthameva kusalā vadanti, bandhananti vuttaṃ hoti . Yasmā etadeva, tasmā hi diṭṭhaṃva sutaṃ mutaṃ vā sīlabbataṃ bhikkhu na nissayeyya, nābhiniveseyyāti vuttaṃ hoti.
806. சதுத்த²கா³தா²ய அத்தோ² – ந கேவலங் தி³ட்ட²ஸுதாதி³ங் ந நிஸ்ஸயெய்ய, அபிச கோ² பன அஸஞ்ஜாதங் உபரூபரி தி³ட்டி²ம்பி லோகஸ்மிங் ந கப்பயெய்ய, ந ஜனெய்யாதி வுத்தங் ஹோதி. கீதி³ஸங்? ஞாணேன வா ஸீலவதேன வாபி, ஸமாபத்திஞாணாதி³னா ஞாணேன வா ஸீலவதேன வா யா கப்பியதி, ஏதங் தி³ட்டி²ங் ந கப்பெய்ய. ந கேவலஞ்ச தி³ட்டி²ங் ந கப்பயெய்ய, அபிச கோ² பன மானேனபி ஜாதிஆதீ³ஹி வத்தூ²ஹி ஸமோதி அத்தானமனூபனெய்ய, ஹீனோ ந மஞ்ஞேத² விஸேஸி வாபீதி.
806. Catutthagāthāya attho – na kevalaṃ diṭṭhasutādiṃ na nissayeyya, apica kho pana asañjātaṃ uparūpari diṭṭhimpi lokasmiṃ na kappayeyya, na janeyyāti vuttaṃ hoti. Kīdisaṃ? Ñāṇena vā sīlavatena vāpi, samāpattiñāṇādinā ñāṇena vā sīlavatena vā yā kappiyati, etaṃ diṭṭhiṃ na kappeyya. Na kevalañca diṭṭhiṃ na kappayeyya, apica kho pana mānenapi jātiādīhi vatthūhi samoti attānamanūpaneyya, hīno na maññetha visesi vāpīti.
807. பஞ்சமகா³தா²ய அத்தோ² – ஏவஞ்ஹி தி³ட்டி²ங் அகப்பெந்தோ அமஞ்ஞமானோ ச அத்தங் பஹாய அனுபாதி³யானோ இத⁴ வா யங் புப்³பே³ க³ஹிதங், தங் பஹாய அபரங் அக்³க³ண்ஹந்தோ தஸ்மிம்பி வுத்தப்பகாரே ஞாணே து³வித⁴ங் நிஸ்ஸயங் நோ கரோதி. அகரொந்தோ ச ஸ வே வியத்தேஸு நானாதி³ட்டி²வஸேன பி⁴ன்னேஸு ஸத்தேஸு ந வக்³க³ஸாரீ ச²ந்தா³தி³வஸேன அக³ச்ச²னத⁴ம்மோ ஹுத்வா த்³வாஸட்டி²யா தி³ட்டீ²ஸு கிஞ்சிபி தி³ட்டி²ங் ந பச்சேதி, ந பச்சாக³ச்ச²தீதி வுத்தங் ஹோதி.
807. Pañcamagāthāya attho – evañhi diṭṭhiṃ akappento amaññamāno ca attaṃ pahāya anupādiyāno idha vā yaṃ pubbe gahitaṃ, taṃ pahāya aparaṃ aggaṇhanto tasmimpi vuttappakāre ñāṇe duvidhaṃ nissayaṃ no karoti. Akaronto ca sa ve viyattesu nānādiṭṭhivasena bhinnesu sattesu na vaggasārī chandādivasena agacchanadhammo hutvā dvāsaṭṭhiyā diṭṭhīsu kiñcipi diṭṭhiṃ na pacceti, na paccāgacchatīti vuttaṃ hoti.
808-10. இதா³னி யோ ஸோ இமாய கா³தா²ய வுத்தோ கீ²ணாஸவோ, தஸ்ஸ வண்ணப⁴ணனத்த²ங் ‘‘யஸ்ஸூப⁴யந்தே’’திஆதி³கா திஸ்ஸோ கா³தா²யோ ஆஹ. தத்த² உப⁴யந்தேதி புப்³பே³ வுத்தப²ஸ்ஸாதி³பே⁴தே³. பணிதீ⁴தி தண்ஹா. ப⁴வாப⁴வாயாதி புனப்புனப⁴வாய. இத⁴ வா ஹுரங் வாதி ஸகத்தபா⁴வாதி³பே⁴தே³ இத⁴ வா பரத்தபா⁴வாதி³பே⁴தே³ பரத்த² வா. தி³ட்டே² வாதி தி³ட்ட²ஸுத்³தி⁴யா வா. ஏஸ நயோ ஸுதாதீ³ஸு. ஸஞ்ஞாதி ஸஞ்ஞாஸமுட்டா²பிகா தி³ட்டி². த⁴ம்மாபி தேஸங் ந படிச்சி²தாஸேதி த்³வாஸட்டி²தி³ட்டி²க³தத⁴ம்மாபி தேஸங் ‘‘இத³மேவ ஸச்சங் மோக⁴மஞ்ஞ’’ந்தி ஏவங் ந படிச்சி²தா. பாரங்க³தோ ந பச்சேதி தாதீ³தி நிப்³பா³னபாரங் க³தோ தேன தேன மக்³கே³ன பஹீனே கிலேஸே புன நாக³ச்ச²தி, பஞ்சஹி ச ஆகாரேஹி தாதீ³ ஹோதீதி. ஸேஸங் பாகடமேவாதி.
808-10. Idāni yo so imāya gāthāya vutto khīṇāsavo, tassa vaṇṇabhaṇanatthaṃ ‘‘yassūbhayante’’tiādikā tisso gāthāyo āha. Tattha ubhayanteti pubbe vuttaphassādibhede. Paṇidhīti taṇhā. Bhavābhavāyāti punappunabhavāya. Idha vā huraṃ vāti sakattabhāvādibhede idha vā parattabhāvādibhede parattha vā. Diṭṭhe vāti diṭṭhasuddhiyā vā. Esa nayo sutādīsu. Saññāti saññāsamuṭṭhāpikā diṭṭhi. Dhammāpitesaṃ na paṭicchitāseti dvāsaṭṭhidiṭṭhigatadhammāpi tesaṃ ‘‘idameva saccaṃ moghamañña’’nti evaṃ na paṭicchitā. Pāraṅgato na pacceti tādīti nibbānapāraṃ gato tena tena maggena pahīne kilese puna nāgacchati, pañcahi ca ākārehi tādī hotīti. Sesaṃ pākaṭamevāti.
பரமத்த²ஜோதிகாய கு²த்³த³க-அட்ட²கதா²ய
Paramatthajotikāya khuddaka-aṭṭhakathāya
ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா²ய பரமட்ட²கஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Suttanipāta-aṭṭhakathāya paramaṭṭhakasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi / 5. பரமட்ட²கஸுத்தங் • 5. Paramaṭṭhakasuttaṃ