Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā |
3. பரம்பரபோ⁴ஜனஸிக்கா²பத³வண்ணனா
3. Paramparabhojanasikkhāpadavaṇṇanā
221. ததியஸிக்கா²பதே³ – ந கோ² இத³ங் ஓரகங் ப⁴விஸ்ஸதி, யத²யிமே மனுஸ்ஸா ஸக்கச்சங் ப⁴த்தங் கரொந்தீதி, யேன நியாமேன இமே மனுஸ்ஸா ஸக்கச்சங் ப⁴த்தங் கரொந்தி, தேன ஞாயதி – ‘‘இத³ங் ஸாஸனங் இத³ங் வா பு³த்³த⁴ப்பமுகே² ஸங்கே⁴ தா³னங் ந கோ² ஓரகங் ப⁴விஸ்ஸதி, பரித்தங் லாமகங் நேவ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. கிரபதிகோதி எத்த² ‘‘கிரோ’’தி தஸ்ஸ குலபுத்தஸ்ஸ நாமங்; அதி⁴பச்சட்டே²ன பன ‘‘கிரபதிகோ’’தி வுச்சதி. ஸோ கிர இஸ்ஸரோ அதி⁴பதி மாஸஉதுஸங்வச்ச²ரனியாமேன வேதனங் த³த்வா கம்மகாரகே கம்மங் காரேதி. ப³த³ரா படியத்தாதி உபசாரவஸேன வத³தி. ப³த³ரமிஸ்ஸேனாதி ப³த³ரஸாளவேன.
221. Tatiyasikkhāpade – na kho idaṃ orakaṃ bhavissati, yathayime manussā sakkaccaṃ bhattaṃ karontīti, yena niyāmena ime manussā sakkaccaṃ bhattaṃ karonti, tena ñāyati – ‘‘idaṃ sāsanaṃ idaṃ vā buddhappamukhe saṅghe dānaṃ na kho orakaṃ bhavissati, parittaṃ lāmakaṃ neva bhavissatī’’ti. Kirapatikoti ettha ‘‘kiro’’ti tassa kulaputtassa nāmaṃ; adhipaccaṭṭhena pana ‘‘kirapatiko’’ti vuccati. So kira issaro adhipati māsautusaṃvaccharaniyāmena vetanaṃ datvā kammakārake kammaṃ kāreti. Badarā paṭiyattāti upacāravasena vadati. Badaramissenāti badarasāḷavena.
222. உஸ்ஸூரே ஆஹரியித்தா²தி அதிதி³வா ஆஹரியித்த².
222.Ussūre āhariyitthāti atidivā āhariyittha.
226. மய்ஹங் ப⁴த்தபச்சாஸங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ த³ம்மீதி அயங் ப⁴த்தவிகப்பனா நாம ஸம்முகா²பி பரம்முகா²பி வட்டதி. ஸம்முகா² தி³ஸ்வா ‘‘துய்ஹங் விகப்பேமீ’’தி வத்வா பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங், அதி³ஸ்வா பஞ்சஸு ஸஹத⁴ம்மிகேஸு ‘‘இத்த²ன்னாமஸ்ஸ விகப்பேமீ’’தி வத்வா பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். மஹாபச்சரியாதீ³ஸு பன பரம்முகா²விகப்பனாவ வுத்தா. ஸா சாயங் யஸ்மா வினயகம்மேன ஸங்க³ஹிதா, தஸ்மா ப⁴க³வதோ விகப்பேதுங் ந வட்டதி. ப⁴க³வதி ஹி க³ந்த⁴குடியங் நிஸின்னேபி ஸங்க⁴மஜ்ஜே² நிஸின்னேபி ஸங்கே⁴ன க³ணப்பஹோனகே பி⁴க்கூ² க³ஹெத்வா தங் தங் கம்மங் கதங் ஸுகதமேவ ஹோதி, ப⁴க³வா நேவ கம்மங் கோபேதி; ந ஸம்பாதே³தி. ந கோபேதி த⁴ம்மிஸ்ஸரத்தா, ந ஸம்பாதே³தி அக³ணபூரகத்தா.
226.Mayhaṃ bhattapaccāsaṃ itthannāmassa dammīti ayaṃ bhattavikappanā nāma sammukhāpi parammukhāpi vaṭṭati. Sammukhā disvā ‘‘tuyhaṃ vikappemī’’ti vatvā bhuñjitabbaṃ, adisvā pañcasu sahadhammikesu ‘‘itthannāmassa vikappemī’’ti vatvā bhuñjitabbaṃ. Mahāpaccariyādīsu pana parammukhāvikappanāva vuttā. Sā cāyaṃ yasmā vinayakammena saṅgahitā, tasmā bhagavato vikappetuṃ na vaṭṭati. Bhagavati hi gandhakuṭiyaṃ nisinnepi saṅghamajjhe nisinnepi saṅghena gaṇappahonake bhikkhū gahetvā taṃ taṃ kammaṃ kataṃ sukatameva hoti, bhagavā neva kammaṃ kopeti; na sampādeti. Na kopeti dhammissarattā, na sampādeti agaṇapūrakattā.
229. த்³வே தயோ நிமந்தனே ஏகதோ பு⁴ஞ்ஜதீதி த்³வே தீணி நிமந்தனானி ஏகபத்தே பக்கி²பித்வா மிஸ்ஸெத்வா ஏகங் கத்வா பு⁴ஞ்ஜதீதி அத்தோ². த்³வே தீணி குலானி நிமந்தெத்வா ஏகஸ்மிங் டா²னே நிஸீதா³பெத்வா இதோ சிதோ ச ஆஹரித்வா ப⁴த்தங் ஆகிரந்தி, ஸூபப்³யஞ்ஜனங் ஆகிரந்தி, ஏகமிஸ்ஸகங் ஹோதி, எத்த² அனாபத்தீதி மஹாபச்சரியங் வுத்தங். ஸசே பன மூலனிமந்தனங் ஹெட்டா² ஹோதி, பச்சி²மங் பச்சி²மங் உபரி, தங் உபரிதோ பட்டா²ய பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ ஆபத்தி. ஹத்த²ங் பன அந்தோ பவேஸெத்வா பட²மனிமந்தனதோ ஏகம்பி கப³ளங் உத்³த⁴ரித்வா பு⁴த்தகாலதோ பட்டா²ய யதா² ததா² வா பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ அனாபத்தி. ஸசேபி தத்த² கீ²ரங் வா ரஸங் வா ஆகிரந்தி, யேன அஜ்ஜொ²த்த²தங் ப⁴த்தங் ஏகரஸங் ஹோதி, கோடிதோ பட்டா²ய பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ அனாபத்தீதி மஹாபச்சரியங் வுத்தங். மஹாஅட்ட²கதா²யங் பன வுத்தங் – ‘‘கீ²ரப⁴த்தங் வா ரஸப⁴த்தங் வா லபி⁴த்வா நிஸின்னஸ்ஸ தத்தே²வ அஞ்ஞேபி கீ²ரப⁴த்தங் வா ரஸப⁴த்தங் வா ஆகிரந்தி, கீ²ரங் வா ரஸங் வா பிவதோ அனாபத்தி. பு⁴ஞ்ஜந்தேன பன பட²மங் லத்³த⁴மங்ஸக²ண்ட³ங் வா ப⁴த்தபிண்ட³ங் வா முகே² பக்கி²பித்வா கோடிதோ பட்டா²ய பு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி. ஸப்பிபாயாஸேபி ஏஸேவ நயோ’’தி.
229.Dve tayo nimantane ekato bhuñjatīti dve tīṇi nimantanāni ekapatte pakkhipitvā missetvā ekaṃ katvā bhuñjatīti attho. Dve tīṇi kulāni nimantetvā ekasmiṃ ṭhāne nisīdāpetvā ito cito ca āharitvā bhattaṃ ākiranti, sūpabyañjanaṃ ākiranti, ekamissakaṃ hoti, ettha anāpattīti mahāpaccariyaṃ vuttaṃ. Sace pana mūlanimantanaṃ heṭṭhā hoti, pacchimaṃ pacchimaṃ upari, taṃ uparito paṭṭhāya bhuñjantassa āpatti. Hatthaṃ pana anto pavesetvā paṭhamanimantanato ekampi kabaḷaṃ uddharitvā bhuttakālato paṭṭhāya yathā tathā vā bhuñjantassa anāpatti. Sacepi tattha khīraṃ vā rasaṃ vā ākiranti, yena ajjhotthataṃ bhattaṃ ekarasaṃ hoti, koṭito paṭṭhāya bhuñjantassa anāpattīti mahāpaccariyaṃ vuttaṃ. Mahāaṭṭhakathāyaṃ pana vuttaṃ – ‘‘khīrabhattaṃ vā rasabhattaṃ vā labhitvā nisinnassa tattheva aññepi khīrabhattaṃ vā rasabhattaṃ vā ākiranti, khīraṃ vā rasaṃ vā pivato anāpatti. Bhuñjantena pana paṭhamaṃ laddhamaṃsakhaṇḍaṃ vā bhattapiṇḍaṃ vā mukhe pakkhipitvā koṭito paṭṭhāya bhuñjituṃ vaṭṭati. Sappipāyāsepi eseva nayo’’ti.
மஹாஉபாஸகோ பி⁴க்கு²ங் நிமந்தேதி, தஸ்ஸ குலங் உபக³தஸ்ஸ உபாஸகோபி தஸ்ஸ புத்ததா³ரபா⁴திகப⁴கி³னிஆத³யோபி அத்தனோ அத்தனோ கொட்டா²ஸங் ஆஹரித்வா பத்தே பக்கி²பந்தி, உபாஸகேன பட²மங் தி³ன்னங் அபு⁴ஞ்ஜித்வா பச்சா² லத்³த⁴ங் பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ ‘‘அனாபத்தீ’’தி மஹாஅட்ட²கதா²யங் வுத்தங். குருந்த³ட்ட²கதா²யங் பன வட்டதீதி வுத்தங். மஹாபச்சரியங் ‘‘ஸசே பாடேக்கங் பசந்தி, அத்தனோ அத்தனோ பக்கப⁴த்ததோ ஆஹரித்வா தெ³ந்தி, தத்த² பச்சா² ஆஹடங் பட²மங் பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ பாசித்தியங். யதி³ பன ஸப்³பே³ஸங் ஏகோவ பாகோ ஹோதி, பரம்பரபோ⁴ஜனங் ந ஹோதீ’’தி வுத்தங். மஹாஉபாஸகோ நிமந்தெத்வா நிஸீதா³பேதி, அஞ்ஞோ மனுஸ்ஸோ பத்தங் க³ண்ஹாதி, ந தா³தப்³ப³ங். கிங் ப⁴ந்தே ந தே³தா²தி? நனு உபாஸக தயா நிமந்திதம்ஹாதி! ஹோது ப⁴ந்தே, லத்³த⁴ங் லத்³த⁴ங் பு⁴ஞ்ஜதா²தி வத³தி, பு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி. அஞ்ஞேன ஆஹரித்வா ப⁴த்தே தி³ன்னே ஆபுச்சி²த்வாபி பு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதீதி குருந்தி³யங் வுத்தங்.
Mahāupāsako bhikkhuṃ nimanteti, tassa kulaṃ upagatassa upāsakopi tassa puttadārabhātikabhaginiādayopi attano attano koṭṭhāsaṃ āharitvā patte pakkhipanti, upāsakena paṭhamaṃ dinnaṃ abhuñjitvā pacchā laddhaṃ bhuñjantassa ‘‘anāpattī’’ti mahāaṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ. Kurundaṭṭhakathāyaṃ pana vaṭṭatīti vuttaṃ. Mahāpaccariyaṃ ‘‘sace pāṭekkaṃ pacanti, attano attano pakkabhattato āharitvā denti, tattha pacchā āhaṭaṃ paṭhamaṃ bhuñjantassa pācittiyaṃ. Yadi pana sabbesaṃ ekova pāko hoti, paramparabhojanaṃ na hotī’’ti vuttaṃ. Mahāupāsako nimantetvā nisīdāpeti, añño manusso pattaṃ gaṇhāti, na dātabbaṃ. Kiṃ bhante na dethāti? Nanu upāsaka tayā nimantitamhāti! Hotu bhante, laddhaṃ laddhaṃ bhuñjathāti vadati, bhuñjituṃ vaṭṭati. Aññena āharitvā bhatte dinne āpucchitvāpi bhuñjituṃ vaṭṭatīti kurundiyaṃ vuttaṃ.
அனுமோத³னங் கத்வா க³ச்ச²ந்தங் த⁴ம்மங் ஸோதுகாமா ‘‘ஸ்வேபி ப⁴ந்தே ஆக³ச்செ²ய்யாதா²’’தி ஸப்³பே³ நிமந்தெந்தி, புனதி³வஸே ஆக³ந்த்வா லத்³த⁴ங் லத்³த⁴ங் பு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி. கஸ்மா? ஸப்³பே³ஹி நிமந்திதத்தா. ஏகோ பி⁴க்கு² பிண்டா³ய சரந்தோ ப⁴த்தங் லப⁴தி, தமஞ்ஞோ உபாஸகோ நிமந்தெத்வா க⁴ரே நிஸீதா³பேதி, ந ச தாவ ப⁴த்தங் ஸம்பஜ்ஜதி. ஸசே ஸோ பி⁴க்கு² பிண்டா³ய சரித்வா லத்³த⁴ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜதி, ஆபத்தி. அபு⁴த்வா நிஸின்னே ‘‘கிங் ப⁴ந்தே ந பு⁴ஞ்ஜஸீ’’தி வுத்தே ‘‘தயா நிமந்திதத்தா’’தி வத்வா லத்³த⁴ங் லத்³த⁴ங் பு⁴ஞ்ஜத² ப⁴ந்தே’’தி வுத்தோ பு⁴ஞ்ஜதி, வட்டதி.
Anumodanaṃ katvā gacchantaṃ dhammaṃ sotukāmā ‘‘svepi bhante āgaccheyyāthā’’ti sabbe nimantenti, punadivase āgantvā laddhaṃ laddhaṃ bhuñjituṃ vaṭṭati. Kasmā? Sabbehi nimantitattā. Eko bhikkhu piṇḍāya caranto bhattaṃ labhati, tamañño upāsako nimantetvā ghare nisīdāpeti, na ca tāva bhattaṃ sampajjati. Sace so bhikkhu piṇḍāya caritvā laddhabhattaṃ bhuñjati, āpatti. Abhutvā nisinne ‘‘kiṃ bhante na bhuñjasī’’ti vutte ‘‘tayā nimantitattā’’ti vatvā laddhaṃ laddhaṃ bhuñjatha bhante’’ti vutto bhuñjati, vaṭṭati.
ஸகலேன கா³மேனாதி ஸகலேன கா³மேன ஏகதோ ஹுத்வா நிமந்திதஸ்ஸேவ யத்த² கத்த²சி பு⁴ஞ்ஜதோ அனாபத்தி. பூகே³பி ஏஸேவ நயோ. நிமந்தியமானோ பி⁴க்க²ங் க³ஹெஸ்ஸாமீதி ப⁴ணதீதி ‘‘ப⁴த்தங் க³ண்ஹா’’தி நிமந்தியமானோ ‘‘ந மய்ஹங் தவ ப⁴த்தேனத்தோ², பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி வத³தி. எத்த² பன மஹாபது³மத்தே²ரோ ஆஹ – ‘‘ஏவங் வத³ந்தோ இமஸ்மிங் ஸிக்கா²பதே³ அனிமந்தனங் காதுங் ஸக்கோதி, பு⁴ஞ்ஜனத்தா²ய பன ஓகாஸோ கதோ ஹோதீதி நேவ க³ணபோ⁴ஜனதோ ந சாரித்ததோ முச்சதீ’’தி. மஹாஸுமத்தே²ரோ ஆஹ – ‘‘யத³க்³கே³ன அனிமந்தனங் காதுங் ஸக்கோதி, தத³க்³கே³ன நேவ க³ணபோ⁴ஜனங் ந சாரித்தங் ஹோதீ’’தி. ஸேஸங் உத்தானமேவ.
Sakalena gāmenāti sakalena gāmena ekato hutvā nimantitasseva yattha katthaci bhuñjato anāpatti. Pūgepi eseva nayo. Nimantiyamāno bhikkhaṃ gahessāmīti bhaṇatīti ‘‘bhattaṃ gaṇhā’’ti nimantiyamāno ‘‘na mayhaṃ tava bhattenattho, bhikkhaṃ gaṇhissāmī’’ti vadati. Ettha pana mahāpadumatthero āha – ‘‘evaṃ vadanto imasmiṃ sikkhāpade animantanaṃ kātuṃ sakkoti, bhuñjanatthāya pana okāso kato hotīti neva gaṇabhojanato na cārittato muccatī’’ti. Mahāsumatthero āha – ‘‘yadaggena animantanaṃ kātuṃ sakkoti, tadaggena neva gaṇabhojanaṃ na cārittaṃ hotī’’ti. Sesaṃ uttānameva.
கதி²னஸமுட்டா²னங் – காயவாசதோ காயவாசாசித்ததோ ச ஸமுட்டா²தி, கிரியாகிரியங் எத்த² ஹி போ⁴ஜனங் கிரியா, அவிகப்பனங் அகிரியா, நோஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், அசித்தகங், பண்ணத்திவஜ்ஜங், காயகம்மங், வசீகம்மங், திசித்தங், திவேத³னந்தி.
Kathinasamuṭṭhānaṃ – kāyavācato kāyavācācittato ca samuṭṭhāti, kiriyākiriyaṃ ettha hi bhojanaṃ kiriyā, avikappanaṃ akiriyā, nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammaṃ, vacīkammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.
பரம்பரபோ⁴ஜனஸிக்கா²பத³ங் ததியங்.
Paramparabhojanasikkhāpadaṃ tatiyaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 4. போ⁴ஜனவக்³கோ³ • 4. Bhojanavaggo
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 3. பரம்பரபோ⁴ஜனஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Paramparabhojanasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 3. பரம்பரபோ⁴ஜனஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Paramparabhojanasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 3. பரம்பரபோ⁴ஜனஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 3. Paramparabhojanasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 3. பரம்பரபோ⁴ஜனஸிக்கா²பத³ங் • 3. Paramparabhojanasikkhāpadaṃ