Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [416] 11. பரந்தபஜாதகவண்ணனா

    [416] 11. Parantapajātakavaṇṇanā

    ஆக³மிஸ்ஸதி மே பாபந்தி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தஸ்ஸ வதா⁴ய பரிஸக்கனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ததா³ ஹி த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, தே³வத³த்தோ ததா²க³தஸ்ஸ மாரணத்த²மேவ பரிஸக்கதி, த⁴னுக்³க³ஹே பயோஜேஸி, ஸிலங் பவிஜ்ஜி², நாளாகி³ரிங் விஸ்ஸஜ்ஜாபேஸி, ததா²க³தஸ்ஸ வினாஸத்த²மேவ உபாயங் கரோதீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸ மம வதா⁴ய பரிஸக்கி, தாஸமத்தம்பி பன காதுங் அஸக்கொந்தோ அத்தனாவ து³க்க²ங் அனுபோ⁴ஸீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Āgamissatime pāpanti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattassa vadhāya parisakkanaṃ ārabbha kathesi. Tadā hi dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, devadatto tathāgatassa māraṇatthameva parisakkati, dhanuggahe payojesi, silaṃ pavijjhi, nāḷāgiriṃ vissajjāpesi, tathāgatassa vināsatthameva upāyaṃ karotī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa mama vadhāya parisakki, tāsamattampi pana kātuṃ asakkonto attanāva dukkhaṃ anubhosī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி ஸிக்கி², ஸப்³ப³ருதஜானநமந்தங் உக்³க³ண்ஹி. ஸோ ஆசரியஸ்ஸ அனுயோக³ங் த³த்வா பா³ராணஸிங் பச்சாக³ச்சி², பிதா தங் ஓபரஜ்ஜே ட²பேஸி. கிஞ்சாபி ஓபரஜ்ஜே ட²பேதி, மாராபேதுகாமோ பன நங் ஹுத்வா த³ட்டு²ம்பி ந இச்சி². அதே²கா ஸிங்கா³லீ த்³வே போதகே க³ஹெத்வா ரத்திங் மனுஸ்ஸேஸு படிஸல்லீனேஸு நித்³த⁴மனேன நக³ரங் பாவிஸி. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ச பாஸாதே³ ஸயனக³ப்³ப⁴ஸ்ஸ அவிதூ³ரே ஏகா ஸாலா அத்தி², தத்தே²கோ அத்³தி⁴கமனுஸ்ஸோ உபாஹனா ஓமுஞ்சித்வா பாத³மூலே பூ⁴மியங் ட²பெத்வா ஏகஸ்மிங் ப²லகே நிபஜ்ஜி, ந தாவ நித்³தா³யதி. ததா³ ஸிங்கா³லியா போதகா சா²தா விரவிங்ஸு. அத² தேஸங் மாதா ‘‘தாதா, மா ஸத்³த³ங் கரித்த², ஏதிஸ்ஸா ஸாலாய ஏகோ மனுஸ்ஸோ உபாஹனா ஓமுஞ்சித்வா பூ⁴மியங் ட²பெத்வா ப²லகே நிபன்னோ ந தாவ நித்³தா³யதி, ஏதஸ்ஸ நித்³தா³யனகாலே ஏதா உபாஹனா ஆஹரித்வா தும்ஹே கா²தா³பெஸ்ஸாமீ’’தி அத்தனோ பா⁴ஸாய ஆஹ. போ³தி⁴ஸத்தோ மந்தானுபா⁴வேன தஸ்ஸா பா⁴ஸங் ஜானித்வா ஸயனக³ப்³பா⁴ நிக்க²ம்ம வாதபானங் விவரித்வா ‘‘கோ எத்தா²’’தி ஆஹ. ‘‘அஹங், தே³வ, அத்³தி⁴கமனுஸ்ஸோ’’தி. ‘‘உபாஹனா தே குஹி’’ந்தி? ‘‘பூ⁴மியங், தே³வா’’தி. ‘‘உக்கி²த்வா ஓலம்பெ³த்வா ட²பேஹீ’’தி. தங் ஸுத்வா ஸிங்கா³லீ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ குஜ்ஜி².

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa aggamahesiyā kucchimhi nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni sikkhi, sabbarutajānanamantaṃ uggaṇhi. So ācariyassa anuyogaṃ datvā bārāṇasiṃ paccāgacchi, pitā taṃ oparajje ṭhapesi. Kiñcāpi oparajje ṭhapeti, mārāpetukāmo pana naṃ hutvā daṭṭhumpi na icchi. Athekā siṅgālī dve potake gahetvā rattiṃ manussesu paṭisallīnesu niddhamanena nagaraṃ pāvisi. Bodhisattassa ca pāsāde sayanagabbhassa avidūre ekā sālā atthi, tattheko addhikamanusso upāhanā omuñcitvā pādamūle bhūmiyaṃ ṭhapetvā ekasmiṃ phalake nipajji, na tāva niddāyati. Tadā siṅgāliyā potakā chātā viraviṃsu. Atha tesaṃ mātā ‘‘tātā, mā saddaṃ karittha, etissā sālāya eko manusso upāhanā omuñcitvā bhūmiyaṃ ṭhapetvā phalake nipanno na tāva niddāyati, etassa niddāyanakāle etā upāhanā āharitvā tumhe khādāpessāmī’’ti attano bhāsāya āha. Bodhisatto mantānubhāvena tassā bhāsaṃ jānitvā sayanagabbhā nikkhamma vātapānaṃ vivaritvā ‘‘ko etthā’’ti āha. ‘‘Ahaṃ, deva, addhikamanusso’’ti. ‘‘Upāhanā te kuhi’’nti? ‘‘Bhūmiyaṃ, devā’’ti. ‘‘Ukkhitvā olambetvā ṭhapehī’’ti. Taṃ sutvā siṅgālī bodhisattassa kujjhi.

    புன ஏகதி³வஸங் ஸா ததே²வ நக³ரங் பாவிஸி. ததா³ சேகோ மத்தமனுஸ்ஸோ ‘‘பானீயங் பிவிஸ்ஸாமீ’’தி பொக்க²ரணிங் ஓதரந்தோ பதித்வா நிமுக்³கோ³ நிரஸ்ஸாஸோ மரி. நிவத்தா² பனஸ்ஸ த்³வே ஸாடகா நிவாஸனந்தரே கஹாபணஸஹஸ்ஸங் அங்கு³லியா ச முத்³தி³கா அத்தி². ததா³பி ஸா புத்தகே ‘‘சா²தம்ஹா, அம்மா’’தி விரவந்தே ‘‘தாதா, மா ஸத்³த³ங் கரித்த², ஏதிஸ்ஸா பொக்க²ரணியா மனுஸ்ஸோ மதோ, தஸ்ஸ இத³ஞ்சித³ஞ்ச அத்தி², ஸோ பன மரித்வா ஸோபானேயேவ நிபன்னோ, தும்ஹே ஏதங் மனுஸ்ஸங் கா²தா³பெஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. போ³தி⁴ஸத்தோ தங் ஸுத்வா வாதபானங் விவரித்வா ‘‘ஸாலாய கோ அத்தீ²’’தி வத்வா ஏகேனுட்டா²ய ‘‘அஹங், தே³வா’’தி வுத்தே ‘‘க³ச்ச² ஏதிஸ்ஸா பொக்க²ரணியா மதமனுஸ்ஸஸ்ஸ ஸாடகே ச கஹாபணஸஹஸ்ஸஞ்ச அங்கு³லிமுத்³தி³கஞ்ச க³ஹெத்வா ஸரீரமஸ்ஸ யதா² ந உட்ட²ஹதி, ஏவங் உத³கே ஓஸீதா³பேஹீ’’தி ஆஹ. ஸோ ததா² அகாஸி. ஸா புனபி குஜ்ஜி²த்வா ‘‘புரிமதி³வஸே தாவ மே புத்தகானங் உபாஹனா கா²தி³துங் ந அதா³ஸி, அஜ்ஜ மதமனுஸ்ஸங் கா²தி³துங் ந தே³தி, ஹோது, இதோ தா³னி ததியதி³வஸே ஏகோ ஸபத்தராஜா ஆக³ந்த்வா நக³ரங் பரிக்கி²பிஸ்ஸதி. அத² நங் பிதா யுத்³த⁴த்தா²ய பேஸெஸ்ஸதி, தத்ர தே ஸீஸங் சி²ந்தி³ஸ்ஸந்தி, அத² தே க³லலோஹிதங் பிவித்வா வேரங் முஞ்சிஸ்ஸாமி. த்வங் மயா ஸத்³தி⁴ங் வேரங் ப³ந்த⁴ஸி, ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி விரவித்வா போ³தி⁴ஸத்தங் தஜ்ஜெத்வா புத்தகே க³ஹெத்வா நிக்க²மதி.

    Puna ekadivasaṃ sā tatheva nagaraṃ pāvisi. Tadā ceko mattamanusso ‘‘pānīyaṃ pivissāmī’’ti pokkharaṇiṃ otaranto patitvā nimuggo nirassāso mari. Nivatthā panassa dve sāṭakā nivāsanantare kahāpaṇasahassaṃ aṅguliyā ca muddikā atthi. Tadāpi sā puttake ‘‘chātamhā, ammā’’ti viravante ‘‘tātā, mā saddaṃ karittha, etissā pokkharaṇiyā manusso mato, tassa idañcidañca atthi, so pana maritvā sopāneyeva nipanno, tumhe etaṃ manussaṃ khādāpessāmī’’ti āha. Bodhisatto taṃ sutvā vātapānaṃ vivaritvā ‘‘sālāya ko atthī’’ti vatvā ekenuṭṭhāya ‘‘ahaṃ, devā’’ti vutte ‘‘gaccha etissā pokkharaṇiyā matamanussassa sāṭake ca kahāpaṇasahassañca aṅgulimuddikañca gahetvā sarīramassa yathā na uṭṭhahati, evaṃ udake osīdāpehī’’ti āha. So tathā akāsi. Sā punapi kujjhitvā ‘‘purimadivase tāva me puttakānaṃ upāhanā khādituṃ na adāsi, ajja matamanussaṃ khādituṃ na deti, hotu, ito dāni tatiyadivase eko sapattarājā āgantvā nagaraṃ parikkhipissati. Atha naṃ pitā yuddhatthāya pesessati, tatra te sīsaṃ chindissanti, atha te galalohitaṃ pivitvā veraṃ muñcissāmi. Tvaṃ mayā saddhiṃ veraṃ bandhasi, jānissāmī’’ti viravitvā bodhisattaṃ tajjetvā puttake gahetvā nikkhamati.

    ததியதி³வஸே ஏகோ ஸபத்தராஜா ஆக³ந்த்வா நக³ரங் பரிவாரேஸி. ராஜா போ³தி⁴ஸத்தங் ‘‘க³ச்ச², தாத, தேன ஸத்³தி⁴ங் யுஜ்ஜா²’’தி ஆஹ. ‘‘மயா, தே³வ, ஏகங் தி³ட்ட²ங் அத்தி², க³ந்துங் ந விஸஹாமி, ஜீவிதந்தராயங் பா⁴யாமீ’’தி. ‘‘மய்ஹங் தயி மதே வா அமதே வா கிங், க³ச்சா²ஹேவ த்வ’’ந்தி? ஸோ ‘‘ஸாது⁴, தே³வா’’தி மஹாஸத்தோ பரிஸங் க³ஹெத்வா ஸபத்தரஞ்ஞோ டி²தத்³வாரேன அனிக்க²மித்வா அஞ்ஞங் த்³வாரங் விவரித்வா நிக்க²மி. தஸ்மிங் க³ச்ச²ந்தே ஸகலனக³ரங் துச்ச²ங் விய அஹோஸி. ஸப்³பே³ தேனேவ ஸத்³தி⁴ங் நிக்க²மிங்ஸு. ஸோ ஏகஸ்மிங் ஸபா⁴க³ட்டா²னே க²ந்தா⁴வாரங் நிவாஸெத்வா அச்சி². ராஜா சிந்தேஸி ‘‘உபராஜா நக³ரங் துச்ச²ங் கத்வா ப³லங் க³ஹெத்வா பலாயி, ஸபத்தராஜாபி நக³ரங் பரிவாரெத்வா டி²தோ, இதா³னி மய்ஹங் ஜீவிதங் நத்தீ²’’தி. ஸோ ‘‘ஜீவிதங் ரக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி தே³விஞ்ச புரோஹிதஞ்ச பரந்தபங் நாமேகங் பாத³மூலிகஞ்ச தா³ஸங் க³ஹெத்வா ரத்திபா⁴கே³ அஞ்ஞாதகவேஸேன பலாயித்வா அரஞ்ஞங் பாவிஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ பலாதபா⁴வங் ஞத்வா நக³ரங் பவிஸித்வா யுத்³த⁴ங் கத்வா ஸபத்தங் பலாபெத்வா ரஜ்ஜங் க³ண்ஹி. பிதாபிஸ்ஸ ஏகஸ்மிங் நதீ³தீரே பண்ணஸாலங் காரெத்வா ப²லாப²லேன யாபெந்தோ வஸி. ராஜா ச புரோஹிதோ ச ப²லாப²லத்தா²ய க³ச்ச²ந்தி. பரந்தபதா³ஸோ தே³வியா ஸத்³தி⁴ங் பண்ணஸாலாயமேவ ஹோதி. தத்ராபி ராஜானங் படிச்ச தே³வியா குச்சி²ஸ்மிங் க³ப்³போ⁴ பதிட்டா²ஸி. ஸா அபி⁴ண்ஹஸங்ஸக்³க³வஸேன பரந்தபேன ஸத்³தி⁴ங் அதிசரி. ஸா ஏகதி³வஸங் பரந்தபங் ஆஹ ‘‘ரஞ்ஞா ஞாதே நேவ தவ, ந மய்ஹங் ஜீவிதங் அத்தி², தஸ்மா மாரேஹி ந’’ந்தி. ‘‘கத²ங் மாரேமீ’’தி? ஏஸ தங் க²க்³க³ஞ்ச ந்ஹானஸாடகஞ்ச கா³ஹாபெத்வா ந்ஹாயிதுங் க³ச்ச²தி, தத்ரஸ்ஸ ந்ஹானட்டா²னே பமாத³ங் ஞத்வா க²க்³கே³ன ஸீஸங் சி²ந்தி³த்வா ஸரீரங் க²ண்டா³க²ண்டி³கங் கத்வா பூ⁴மியங் நிக²ணாஹீதி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி².

    Tatiyadivase eko sapattarājā āgantvā nagaraṃ parivāresi. Rājā bodhisattaṃ ‘‘gaccha, tāta, tena saddhiṃ yujjhā’’ti āha. ‘‘Mayā, deva, ekaṃ diṭṭhaṃ atthi, gantuṃ na visahāmi, jīvitantarāyaṃ bhāyāmī’’ti. ‘‘Mayhaṃ tayi mate vā amate vā kiṃ, gacchāheva tva’’nti? So ‘‘sādhu, devā’’ti mahāsatto parisaṃ gahetvā sapattarañño ṭhitadvārena anikkhamitvā aññaṃ dvāraṃ vivaritvā nikkhami. Tasmiṃ gacchante sakalanagaraṃ tucchaṃ viya ahosi. Sabbe teneva saddhiṃ nikkhamiṃsu. So ekasmiṃ sabhāgaṭṭhāne khandhāvāraṃ nivāsetvā acchi. Rājā cintesi ‘‘uparājā nagaraṃ tucchaṃ katvā balaṃ gahetvā palāyi, sapattarājāpi nagaraṃ parivāretvā ṭhito, idāni mayhaṃ jīvitaṃ natthī’’ti. So ‘‘jīvitaṃ rakkhissāmī’’ti deviñca purohitañca parantapaṃ nāmekaṃ pādamūlikañca dāsaṃ gahetvā rattibhāge aññātakavesena palāyitvā araññaṃ pāvisi. Bodhisatto tassa palātabhāvaṃ ñatvā nagaraṃ pavisitvā yuddhaṃ katvā sapattaṃ palāpetvā rajjaṃ gaṇhi. Pitāpissa ekasmiṃ nadītīre paṇṇasālaṃ kāretvā phalāphalena yāpento vasi. Rājā ca purohito ca phalāphalatthāya gacchanti. Parantapadāso deviyā saddhiṃ paṇṇasālāyameva hoti. Tatrāpi rājānaṃ paṭicca deviyā kucchismiṃ gabbho patiṭṭhāsi. Sā abhiṇhasaṃsaggavasena parantapena saddhiṃ aticari. Sā ekadivasaṃ parantapaṃ āha ‘‘raññā ñāte neva tava, na mayhaṃ jīvitaṃ atthi, tasmā mārehi na’’nti. ‘‘Kathaṃ māremī’’ti? Esa taṃ khaggañca nhānasāṭakañca gāhāpetvā nhāyituṃ gacchati, tatrassa nhānaṭṭhāne pamādaṃ ñatvā khaggena sīsaṃ chinditvā sarīraṃ khaṇḍākhaṇḍikaṃ katvā bhūmiyaṃ nikhaṇāhīti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi.

    அதே²கதி³வஸங் புரோஹிதோயேவ ப²லாப²லத்தா²ய க³ந்த்வா அவிதூ³ரே ரஞ்ஞோ ந்ஹானதித்த²ஸாமந்தே ஏகங் ருக்க²ங் ஆருய்ஹ ப²லாப²லங் க³ண்ஹாதி. ராஜா ‘‘ந்ஹாயிஸ்ஸாமீ’’தி பரந்தபங் க²க்³க³ஞ்ச ந்ஹானஸாடகஞ்ச கா³ஹாபெத்வா நதீ³தீரங் அக³மாஸி. தத்த² நங் ந்ஹானகாலே பமாத³மாபன்னங் ‘‘மாரெஸ்ஸாமீ’’தி பரந்தபோ கீ³வாய க³ஹெத்வா க²க்³க³ங் உக்கி²பி. ஸோ மரணப⁴யேன விரவி. புரோஹிதோ தங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ஓலோகெந்தோ பரந்தபங் ராஜானங் மாரெந்தங் தி³ஸ்வா பீ⁴ததஸிதோ ஸாக²ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ருக்க²தோ ஓருய்ஹ ஏகங் கு³ம்ப³ங் பவிஸித்வா நிலீயி. பரந்தபோ தஸ்ஸ ஸாகா²விஸ்ஸஜ்ஜனஸத்³த³ங் ஸுத்வா ராஜானங் மாரெத்வா பூ⁴மியங் க²ணித்வா ‘‘இமஸ்மிங் டா²னே ஸாகா²விஸ்ஸஜ்ஜனஸத்³தோ³ அஹோஸி, கோ நு கோ² எத்தா²’’தி விசினந்தோ கஞ்சி அதி³ஸ்வா ந்ஹத்வா க³தோ. தஸ்ஸ க³தகாலே புரோஹிதோ நிஸின்னட்டா²னா நிக்க²மித்வா ரஞ்ஞோ ஸரீரங் க²ண்டா³க²ண்டி³கங் சி²ந்தி³த்வா ஆவாடே நிகா²தபா⁴வங் ஞத்வா ந்ஹத்வா அத்தனோ வத⁴ப⁴யேன அந்த⁴வேஸங் க³ஹெத்வா பண்ணஸாலங் அக³மாஸி. தங் தி³ஸ்வா பரந்தபோ ‘‘கிங் தே, ப்³ராஹ்மண, கத’’ந்தி ஆஹ. ஸோ அஜானந்தோ விய ‘‘தே³வ, அக்கீ²னி மே நாஸெத்வா ஆக³தொம்ஹி, உஸ்ஸன்னாஸீவிஸே அரஞ்ஞே ஏகஸ்மிங் வம்மிகபஸ்ஸே அட்டா²ஸிங், தத்ரேகேன ஆஸீவிஸேன நாஸவாதோ விஸ்ஸட்டோ² மே ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. பரந்தபோ ‘‘ந மங் ஸஞ்ஜானாதி, ‘தே³வா’தி வத³தி, ஸமஸ்ஸாஸெஸ்ஸாமி ந’’ந்தி சிந்தெத்வா ‘‘ப்³ராஹ்மண, மா சிந்தயி, அஹங் தங் படிஜக்³கி³ஸ்ஸாமீ’’தி அஸ்ஸாஸெத்வா ப²லாப²லங் த³த்வா ஸந்தப்பேஸி. ததோ பட்டா²ய பரந்தபதா³ஸோ ப²லாப²லங் ஆஹரி, தே³வீபி புத்தங் விஜாயி. ஸா புத்தே வட்³ட⁴ந்தே ஏகதி³வஸங் பச்சூஸஸமயே ஸுக²னிஸின்னா ஸணிகங் பரந்தபதா³ஸங் ஏதத³வோச ‘‘த்வங் ராஜானங் மாரெந்தோ கேனசி தி³ட்டோ²’’தி. ‘‘ந மங் கோசி அத்³த³ஸ, ஸாகா²விஸ்ஸஜ்ஜனஸத்³த³ங் பன அஸ்ஸோஸிங், தஸ்ஸா ஸாகா²ய மனுஸ்ஸேன வா திரச்சா²னேன வா விஸ்ஸட்ட²பா⁴வங் ந ஜானாமி, யதா³ கதா³சி பன மே ப⁴யங் ஆக³ச்ச²ந்தங் ஸாகா²விஸ்ஸட்ட²ட்டா²னதோ ஆக³மிஸ்ஸதீ’’தி தாய ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Athekadivasaṃ purohitoyeva phalāphalatthāya gantvā avidūre rañño nhānatitthasāmante ekaṃ rukkhaṃ āruyha phalāphalaṃ gaṇhāti. Rājā ‘‘nhāyissāmī’’ti parantapaṃ khaggañca nhānasāṭakañca gāhāpetvā nadītīraṃ agamāsi. Tattha naṃ nhānakāle pamādamāpannaṃ ‘‘māressāmī’’ti parantapo gīvāya gahetvā khaggaṃ ukkhipi. So maraṇabhayena viravi. Purohito taṃ saddaṃ sutvā olokento parantapaṃ rājānaṃ mārentaṃ disvā bhītatasito sākhaṃ vissajjetvā rukkhato oruyha ekaṃ gumbaṃ pavisitvā nilīyi. Parantapo tassa sākhāvissajjanasaddaṃ sutvā rājānaṃ māretvā bhūmiyaṃ khaṇitvā ‘‘imasmiṃ ṭhāne sākhāvissajjanasaddo ahosi, ko nu kho etthā’’ti vicinanto kañci adisvā nhatvā gato. Tassa gatakāle purohito nisinnaṭṭhānā nikkhamitvā rañño sarīraṃ khaṇḍākhaṇḍikaṃ chinditvā āvāṭe nikhātabhāvaṃ ñatvā nhatvā attano vadhabhayena andhavesaṃ gahetvā paṇṇasālaṃ agamāsi. Taṃ disvā parantapo ‘‘kiṃ te, brāhmaṇa, kata’’nti āha. So ajānanto viya ‘‘deva, akkhīni me nāsetvā āgatomhi, ussannāsīvise araññe ekasmiṃ vammikapasse aṭṭhāsiṃ, tatrekena āsīvisena nāsavāto vissaṭṭho me bhavissatī’’ti āha. Parantapo ‘‘na maṃ sañjānāti, ‘devā’ti vadati, samassāsessāmi na’’nti cintetvā ‘‘brāhmaṇa, mā cintayi, ahaṃ taṃ paṭijaggissāmī’’ti assāsetvā phalāphalaṃ datvā santappesi. Tato paṭṭhāya parantapadāso phalāphalaṃ āhari, devīpi puttaṃ vijāyi. Sā putte vaḍḍhante ekadivasaṃ paccūsasamaye sukhanisinnā saṇikaṃ parantapadāsaṃ etadavoca ‘‘tvaṃ rājānaṃ mārento kenaci diṭṭho’’ti. ‘‘Na maṃ koci addasa, sākhāvissajjanasaddaṃ pana assosiṃ, tassā sākhāya manussena vā tiracchānena vā vissaṭṭhabhāvaṃ na jānāmi, yadā kadāci pana me bhayaṃ āgacchantaṃ sākhāvissaṭṭhaṭṭhānato āgamissatī’’ti tāya saddhiṃ sallapanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    154.

    154.

    ‘‘ஆக³மிஸ்ஸதி மே பாபங், ஆக³மிஸ்ஸதி மே ப⁴யங்;

    ‘‘Āgamissati me pāpaṃ, āgamissati me bhayaṃ;

    ததா³ ஹி சலிதா ஸாகா², மனுஸ்ஸேன மிகே³ன வா’’தி.

    Tadā hi calitā sākhā, manussena migena vā’’ti.

    தத்த² பாபந்தி லாமகங் அனிட்ட²ங் அகந்தங். ப⁴யந்தி சித்துத்ராஸப⁴யம்பி மே ஆக³மிஸ்ஸதி, ந ஸக்கா நாக³ந்துங். கிங்காரணா? ததா³ ஹி சலிதா ஸாகா² மனுஸ்ஸேன மிகே³ன வாதி ந பஞ்ஞாயதி, தஸ்மா ததோ மங் ப⁴யங் ஆக³மிஸ்ஸதி.

    Tattha pāpanti lāmakaṃ aniṭṭhaṃ akantaṃ. Bhayanti cittutrāsabhayampi me āgamissati, na sakkā nāgantuṃ. Kiṃkāraṇā? Tadā hi calitā sākhā manussena migena vāti na paññāyati, tasmā tato maṃ bhayaṃ āgamissati.

    தே ‘‘புரோஹிதோ நித்³தா³யதீ’’தி மஞ்ஞிங்ஸு. ஸோ பன அனித்³தா³யமானோவ தேஸங் கத²ங் அஸ்ஸோஸி. அதே²கதி³வஸங் புரோஹிதோ பரந்தபதா³ஸே ப²லாப²லத்தா²ய க³தே அத்தனோ ப்³ராஹ்மணிங் ஸரித்வா விலபந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Te ‘‘purohito niddāyatī’’ti maññiṃsu. So pana aniddāyamānova tesaṃ kathaṃ assosi. Athekadivasaṃ purohito parantapadāse phalāphalatthāya gate attano brāhmaṇiṃ saritvā vilapanto dutiyaṃ gāthamāha –

    155.

    155.

    ‘‘பீ⁴ருயா நூன மே காமோ, அவிதூ³ரே வஸந்தியா;

    ‘‘Bhīruyā nūna me kāmo, avidūre vasantiyā;

    கரிஸ்ஸதி கிஸங் பண்டு³ங், ஸாவ ஸாகா² பரந்தப’’ந்தி.

    Karissati kisaṃ paṇḍuṃ, sāva sākhā parantapa’’nti.

    தத்த² பீ⁴ருயாதி இத்தீ² ச நாம அப்பமத்தகேனாபி பா⁴யதி, தஸ்மா ‘‘பீ⁴ரூ’’தி வுச்சதி. அவிதூ³ரேதி நாதிதூ³ரே இதோ கதிபயயோஜனமத்த²கே வஸந்தியா பீ⁴ருயா மய்ஹங் ப்³ராஹ்மணியா யோ மம காமோ உப்பன்னோ, ஸோ நூன மங் கிஸஞ்ச பண்டு³ஞ்ச கரிஸ்ஸதீதி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘ஸாவ ஸாகா²’’தி இமினா பன ஓபம்மங் த³ஸ்ஸேதி, யதா² ஸாகா² பரந்தபங் கிஸங் பண்டு³ங் கரோதி, ஏவந்தி அத்தோ².

    Tattha bhīruyāti itthī ca nāma appamattakenāpi bhāyati, tasmā ‘‘bhīrū’’ti vuccati. Avidūreti nātidūre ito katipayayojanamatthake vasantiyā bhīruyā mayhaṃ brāhmaṇiyā yo mama kāmo uppanno, so nūna maṃ kisañca paṇḍuñca karissatīti dasseti. ‘‘Sāva sākhā’’ti iminā pana opammaṃ dasseti, yathā sākhā parantapaṃ kisaṃ paṇḍuṃ karoti, evanti attho.

    இதி ப்³ராஹ்மணோ கா³த²மேவ வத³தி, அத்த²ங் பன ந கதே²தி, தஸ்மா இமாய கா³தா²ய கிச்சங் தே³வியா அபாகடங். அத² நங் ‘‘கிங் கதே²ஸி ப்³ராஹ்மணா’’தி ஆஹ. ஸோபி ‘‘ஸல்லக்கி²தங் மே’’தி வத்வா புன ஏகதி³வஸங் ததியங் கா³த²மாஹ –

    Iti brāhmaṇo gāthameva vadati, atthaṃ pana na katheti, tasmā imāya gāthāya kiccaṃ deviyā apākaṭaṃ. Atha naṃ ‘‘kiṃ kathesi brāhmaṇā’’ti āha. Sopi ‘‘sallakkhitaṃ me’’ti vatvā puna ekadivasaṃ tatiyaṃ gāthamāha –

    156.

    156.

    ‘‘ஸோசயிஸ்ஸதி மங் கந்தா, கா³மே வஸமனிந்தி³தா;

    ‘‘Socayissati maṃ kantā, gāme vasamaninditā;

    கரிஸ்ஸதி கிஸங் பண்டு³ங், ஸாவ ஸாகா² பரந்தப’’ந்தி.

    Karissati kisaṃ paṇḍuṃ, sāva sākhā parantapa’’nti.

    தத்த² ஸோசயிஸ்ஸதீதி ஸோகுப்பாத³னேன ஸுக்கா²பெஸ்ஸதி. கந்தாதி இட்ட²ப⁴ரியா. கா³மே வஸந்தி பா³ராணஸியங் வஸந்தீதி அதி⁴ப்பாயோ. அனிந்தி³தாதி அக³ரஹிதா உத்தமரூபத⁴ரா.

    Tattha socayissatīti sokuppādanena sukkhāpessati. Kantāti iṭṭhabhariyā. Gāme vasanti bārāṇasiyaṃ vasantīti adhippāyo. Aninditāti agarahitā uttamarūpadharā.

    புனேகதி³வஸங் சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –

    Punekadivasaṃ catutthaṃ gāthamāha –

    157.

    157.

    ‘‘தயா மங் அஸிதாபங்கி³, ஸிதானி ப⁴ணிதானி ச;

    ‘‘Tayā maṃ asitāpaṅgi, sitāni bhaṇitāni ca;

    கிஸங் பண்டு³ங் கரிஸ்ஸந்தி, ஸாவ ஸாகா² பரந்தப’’ந்தி.

    Kisaṃ paṇḍuṃ karissanti, sāva sākhā parantapa’’nti.

    தத்த² தயா மங் அஸிதாபங்கீ³தி தயா மங் அஸிதா அபங்கி³. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ப⁴த்³தே³, அக்கி²கோடிதோ அஞ்ஜனஸலாகாய நீஹரித்வா அபி⁴ஸங்க²தஅஸிதாபங்கி³ தயா பவத்திதானி மந்த³ஹஸிதானி ச மது⁴ரபா⁴ஸிதானி ச மங் ஸா விஸ்ஸட்ட²ஸாகா² விரவமானா பரந்தபங் விய கிஸங் பண்டு³ங் கரிஸ்ஸதீதி. ப-காரஸ்ஸ வ-காரங் கத்வா ‘‘வங்கீ³’’திபி பாடோ²யேவ.

    Tattha tayā maṃ asitāpaṅgīti tayā maṃ asitā apaṅgi. Idaṃ vuttaṃ hoti – bhadde, akkhikoṭito añjanasalākāya nīharitvā abhisaṅkhataasitāpaṅgi tayā pavattitāni mandahasitāni ca madhurabhāsitāni ca maṃ sā vissaṭṭhasākhā viravamānā parantapaṃ viya kisaṃ paṇḍuṃ karissatīti. Pa-kārassa va-kāraṃ katvā ‘‘vaṅgī’’tipi pāṭhoyeva.

    அபரபா⁴கே³ குமாரோ வயப்பத்தோ அஹோஸி ஸோளஸவஸ்ஸுத்³தே³ஸிகோ. அத² நங் ப்³ராஹ்மணோ யட்டி²கோடிங் கா³ஹாபெத்வா ந்ஹானதித்த²ங் க³ந்த்வா அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா ஓலோகேஸி. குமாரோ ‘‘நனு த்வங் ப்³ராஹ்மண, அந்தோ⁴’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘நாஹங் அந்தோ⁴, இமினா மே உபாயேன ஜீவிதங் ரக்கா²மீ’’தி வத்வா ‘‘தவ பிதரங் ஜானாஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘அயங் மே பிதா’’தி வுத்தே ‘‘நாயங் தவ பிதா, பிதா பன தே பா³ராணஸிராஜா, அயங் தும்ஹாகங் தா³ஸோ, ஸோ மாதரி தே விப்படிபஜ்ஜித்வா இமஸ்மிங் டா²னே தவ பிதரங் மாரெத்வா நிக²ணீ’’தி அட்டீ²னி நீஹரித்வா த³ஸ்ஸேஸி. குமாரஸ்ஸ ப³லவகோதோ⁴ உப்பஜ்ஜி. அத² நங் ‘‘இதா³னி கிங் கரோமீ’’தி புச்சி². ‘‘யங் தே இஸ்மிங்யேவ தித்தே² பிது தேன கதங், தங் கரோஹீ’’தி ஸப்³ப³ங் பவத்திங் ஆசிக்கி²த்வா குமாரங் கதிபாஹங் த²ருக³ண்ஹனங் ஸிக்கா²பேஸி. அதே²கதி³வஸங் குமாரோ க²க்³க³ஞ்ச ந்ஹானஸாடகஞ்ச க³ஹெத்வா ‘‘ந்ஹாயிதுங் க³ச்சா²ம, தாதா’’தி ஆஹ. பரந்தபோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி தேன ஸத்³தி⁴ங் க³தோ. அத²ஸ்ஸ ந்ஹாயிதுங் ஓதிண்ணகாலே த³க்கி²ணஹத்தே²ன அஸிங், வாமஹத்தே²ன சூளங் க³ஹெத்வா ‘‘த்வங் கிர இமஸ்மிங்யேவ தித்தே² மம பிதரங் சூளாய க³ஹெத்வா விரவந்தங் மாரேஸி, அஹம்பி தங் ததே²வ கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ஸோ மரணப⁴யபீ⁴தோ பரிதே³வமானோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Aparabhāge kumāro vayappatto ahosi soḷasavassuddesiko. Atha naṃ brāhmaṇo yaṭṭhikoṭiṃ gāhāpetvā nhānatitthaṃ gantvā akkhīni ummīletvā olokesi. Kumāro ‘‘nanu tvaṃ brāhmaṇa, andho’’ti āha. So ‘‘nāhaṃ andho, iminā me upāyena jīvitaṃ rakkhāmī’’ti vatvā ‘‘tava pitaraṃ jānāsī’’ti āha. ‘‘Ayaṃ me pitā’’ti vutte ‘‘nāyaṃ tava pitā, pitā pana te bārāṇasirājā, ayaṃ tumhākaṃ dāso, so mātari te vippaṭipajjitvā imasmiṃ ṭhāne tava pitaraṃ māretvā nikhaṇī’’ti aṭṭhīni nīharitvā dassesi. Kumārassa balavakodho uppajji. Atha naṃ ‘‘idāni kiṃ karomī’’ti pucchi. ‘‘Yaṃ te ismiṃyeva titthe pitu tena kataṃ, taṃ karohī’’ti sabbaṃ pavattiṃ ācikkhitvā kumāraṃ katipāhaṃ tharugaṇhanaṃ sikkhāpesi. Athekadivasaṃ kumāro khaggañca nhānasāṭakañca gahetvā ‘‘nhāyituṃ gacchāma, tātā’’ti āha. Parantapo ‘‘sādhū’’ti tena saddhiṃ gato. Athassa nhāyituṃ otiṇṇakāle dakkhiṇahatthena asiṃ, vāmahatthena cūḷaṃ gahetvā ‘‘tvaṃ kira imasmiṃyeva titthe mama pitaraṃ cūḷāya gahetvā viravantaṃ māresi, ahampi taṃ tatheva karissāmī’’ti āha. So maraṇabhayabhīto paridevamāno dve gāthā abhāsi –

    158.

    158.

    ‘‘ஆக³மா நூன ஸோ ஸத்³தோ³, அஸங்ஸி நூன ஸோ தவ;

    ‘‘Āgamā nūna so saddo, asaṃsi nūna so tava;

    அக்கா²தங் நூன தங் தேன, யோ தங் ஸாக²மகம்பயி.

    Akkhātaṃ nūna taṃ tena, yo taṃ sākhamakampayi.

    159.

    159.

    ‘‘இத³ங் கோ² தங் ஸமாக³ம்ம, மம பா³லஸ்ஸ சிந்திதங்;

    ‘‘Idaṃ kho taṃ samāgamma, mama bālassa cintitaṃ;

    ததா³ ஹி சலிதா ஸாகா², மனுஸ்ஸேன மிகே³ன வா’’தி.

    Tadā hi calitā sākhā, manussena migena vā’’ti.

    தத்த² ஆக³மாதி ஸோ ஸாக²ஸத்³தோ³ நூன தங் ஆக³தோ ஸம்பத்தோ. அஸங்ஸி நூன ஸோ தவாதி ஸோ ஸத்³தோ³ தவ ஆரோசேஸி மஞ்ஞே. அக்கா²தங் நூன தங் தேனாதி யோ ஸத்தோ ததா³ தங் ஸாக²ங் அகம்பயி, தேன ‘‘ஏவங் தே பிதா மாரிதோ’’தி நூன தங் காரணங் அக்கா²தங். ஸமாக³ம்மாதி ஸங்க³ம்ம, ஸமாக³தந்தி அத்தோ². யங் மம பா³லஸ்ஸ ‘‘ததா³ சலிதா ஸாகா² மனுஸ்ஸேன மிகே³ன வா, ததோ மே ப⁴யங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி சிந்திதங் பரிவிதக்கிதங் அஹோஸி, இத³ங் தயா ஸத்³தி⁴ங் ஸமாக³தந்தி வுத்தங் ஹோதி.

    Tattha āgamāti so sākhasaddo nūna taṃ āgato sampatto. Asaṃsi nūna so tavāti so saddo tava ārocesi maññe. Akkhātaṃ nūna taṃ tenāti yo satto tadā taṃ sākhaṃ akampayi, tena ‘‘evaṃ te pitā mārito’’ti nūna taṃ kāraṇaṃ akkhātaṃ. Samāgammāti saṅgamma, samāgatanti attho. Yaṃ mama bālassa ‘‘tadā calitā sākhā manussena migena vā, tato me bhayaṃ uppajjissatī’’ti cintitaṃ parivitakkitaṃ ahosi, idaṃ tayā saddhiṃ samāgatanti vuttaṃ hoti.

    ததோ குமாரோ ஓஸானகா³த²மாஹ –

    Tato kumāro osānagāthamāha –

    160.

    160.

    ‘‘ததே²வ த்வங் அவேதே³ஸி, அவஞ்சி பிதரங் மம;

    ‘‘Tatheva tvaṃ avedesi, avañci pitaraṃ mama;

    ஹந்த்வா ஸாகா²ஹி சா²தெ³ந்தோ, ஆக³மிஸ்ஸதி மே ப⁴ய’’ந்தி.

    Hantvā sākhāhi chādento, āgamissati me bhaya’’nti.

    தத்த² ததே²வ த்வங் அவேதே³ஸீதி ததே²வ த்வங் அஞ்ஞாஸி. அவஞ்சி பிதரங் மமாதி த்வங் மம பிதரங் ‘‘ந்ஹாயிதுங் க³ச்சா²மா’’தி விஸ்ஸாஸெத்வா ந்ஹாயந்தங் மாரெத்வா க²ண்டா³க²ண்டி³கங் சி²ந்தி³த்வா நிக²ணித்வா ‘‘ஸசே கோசி ஜானிஸ்ஸதி, மய்ஹம்பி ஏவரூபங் ப⁴யங் ஆக³ச்சி²ஸ்ஸதீ’’தி வஞ்சேஸி, இத³ங் கோ² பன மரணப⁴யங் இதா³னி தவாக³தந்தி.

    Tattha tatheva tvaṃ avedesīti tatheva tvaṃ aññāsi. Avañci pitaraṃ mamāti tvaṃ mama pitaraṃ ‘‘nhāyituṃ gacchāmā’’ti vissāsetvā nhāyantaṃ māretvā khaṇḍākhaṇḍikaṃ chinditvā nikhaṇitvā ‘‘sace koci jānissati, mayhampi evarūpaṃ bhayaṃ āgacchissatī’’ti vañcesi, idaṃ kho pana maraṇabhayaṃ idāni tavāgatanti.

    இதி தங் வத்வா தத்தே²வ ஜீவிதக்க²யங் பாபெத்வா நிக²ணித்வா ஸாகா²ஹி படிச்சா²தெ³த்வா க²க்³க³ங் தோ⁴வித்வா ந்ஹத்வா பண்ணஸாலங் க³ந்த்வா தஸ்ஸ மாரிதபா⁴வங் புரோஹிதஸ்ஸ கதெ²த்வா மாதரங் பரிபா⁴ஸித்வா ‘‘இத⁴ கிங் கரிஸ்ஸாமா’’தி தயோ ஜனா பா³ராணஸிமேவ அக³மங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ கனிட்ட²ஸ்ஸ ஓபரஜ்ஜங் த³த்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா ஸக்³க³பத³ங் பூரேஸி.

    Iti taṃ vatvā tattheva jīvitakkhayaṃ pāpetvā nikhaṇitvā sākhāhi paṭicchādetvā khaggaṃ dhovitvā nhatvā paṇṇasālaṃ gantvā tassa māritabhāvaṃ purohitassa kathetvā mātaraṃ paribhāsitvā ‘‘idha kiṃ karissāmā’’ti tayo janā bārāṇasimeva agamaṃsu. Bodhisatto kaniṭṭhassa oparajjaṃ datvā dānādīni puññāni katvā saggapadaṃ pūresi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ பிதுராஜா தே³வத³த்தோ அஹோஸி, புரோஹிதோ ஆனந்தோ³, புத்தராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā piturājā devadatto ahosi, purohito ānando, puttarājā pana ahameva ahosi’’nti.

    பரந்தபஜாதகவண்ணனா ஏகாத³ஸமா.

    Parantapajātakavaṇṇanā ekādasamā.

    க³ந்தா⁴ரவக்³கோ³ து³தியோ.

    Gandhāravaggo dutiyo.

    ஜாதகுத்³தா³னங் –

    Jātakuddānaṃ –

    குக்கு மனோஜ ஸுதனோ, கி³ஜ்ஜ² த³ப்³ப⁴புப்ப² பண்ணகோ;

    Kukku manoja sutano, gijjha dabbhapuppha paṇṇako;

    ஸத்துப⁴ஸ்த அட்டி²ஸேனோ, கபி ப³கப்³ரஹ்மா த³ஸ.

    Sattubhasta aṭṭhiseno, kapi bakabrahmā dasa.

    க³ந்தா⁴ரோ மஹாகபி ச, கும்ப⁴காரோ த³ள்ஹத⁴ம்மோ;

    Gandhāro mahākapi ca, kumbhakāro daḷhadhammo;

    ஸோமத³த்தோ ஸுஸீமோ ச, கோடஸிம்ப³லி தூ⁴மகாரீ;

    Somadatto susīmo ca, koṭasimbali dhūmakārī;

    ஜாக³ரோ கும்மாஸபிண்டோ³, பரந்தபா ஏகாத³ஸ.

    Jāgaro kummāsapiṇḍo, parantapā ekādasa.

    ஸத்தகனிபாதவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sattakanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 416. பரந்தபஜாதகங் • 416. Parantapajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact