Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    2. பாராபரியத்தே²ரகா³தா²

    2. Pārāpariyattheragāthā

    726.

    726.

    ‘‘ஸமணஸ்ஸ அஹு சிந்தா, பாராபரியஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;

    ‘‘Samaṇassa ahu cintā, pārāpariyassa bhikkhuno;

    ஏககஸ்ஸ நிஸின்னஸ்ஸ, பவிவித்தஸ்ஸ ஜா²யினோ.

    Ekakassa nisinnassa, pavivittassa jhāyino.

    727.

    727.

    ‘‘கிமானுபுப்³ப³ங் புரிஸோ, கிங் வதங் கிங் ஸமாசாரங்;

    ‘‘Kimānupubbaṃ puriso, kiṃ vataṃ kiṃ samācāraṃ;

    அத்தனோ கிச்சகாரீஸ்ஸ, ந ச கஞ்சி விஹேட²யே.

    Attano kiccakārīssa, na ca kañci viheṭhaye.

    728.

    728.

    ‘‘இந்த்³ரியானி மனுஸ்ஸானங், ஹிதாய அஹிதாய ச;

    ‘‘Indriyāni manussānaṃ, hitāya ahitāya ca;

    அரக்கி²தானி அஹிதாய, ரக்கி²தானி ஹிதாய ச.

    Arakkhitāni ahitāya, rakkhitāni hitāya ca.

    729.

    729.

    ‘‘இந்த்³ரியானேவ ஸாரக்க²ங், இந்த்³ரியானி ச கோ³பயங்;

    ‘‘Indriyāneva sārakkhaṃ, indriyāni ca gopayaṃ;

    அத்தனோ கிச்சகாரீஸ்ஸ, ந ச கஞ்சி விஹேட²யே.

    Attano kiccakārīssa, na ca kañci viheṭhaye.

    730.

    730.

    ‘‘சக்கு²ந்த்³ரியங் சே ரூபேஸு, க³ச்ச²ந்தங் அனிவாரயங்;

    ‘‘Cakkhundriyaṃ ce rūpesu, gacchantaṃ anivārayaṃ;

    அனாதீ³னவத³ஸ்ஸாவீ, ஸோ து³க்கா² ந ஹி முச்சதி.

    Anādīnavadassāvī, so dukkhā na hi muccati.

    731.

    731.

    ‘‘ஸோதிந்த்³ரியங் சே ஸத்³தே³ஸு, க³ச்ச²ந்தங் அனிவாரயங்;

    ‘‘Sotindriyaṃ ce saddesu, gacchantaṃ anivārayaṃ;

    அனாதீ³னவத³ஸ்ஸாவீ, ஸோ து³க்கா² ந ஹி முச்சதி.

    Anādīnavadassāvī, so dukkhā na hi muccati.

    732.

    732.

    ‘‘அனிஸ்ஸரணத³ஸ்ஸாவீ , க³ந்தே⁴ சே படிஸேவதி;

    ‘‘Anissaraṇadassāvī , gandhe ce paṭisevati;

    ந ஸோ முச்சதி து³க்க²ம்ஹா, க³ந்தே⁴ஸு அதி⁴முச்சி²தோ.

    Na so muccati dukkhamhā, gandhesu adhimucchito.

    733.

    733.

    ‘‘அம்பி³லங் மது⁴ரக்³க³ஞ்ச, தித்தகக்³க³மனுஸ்ஸரங்;

    ‘‘Ambilaṃ madhuraggañca, tittakaggamanussaraṃ;

    ரஸதண்ஹாய க³தி⁴தோ, ஹத³யங் நாவபு³ஜ்ஜ²தி.

    Rasataṇhāya gadhito, hadayaṃ nāvabujjhati.

    734.

    734.

    ‘‘ஸுபா⁴ன்யப்படிகூலானி, பொ²ட்ட²ப்³பா³னி அனுஸ்ஸரங்;

    ‘‘Subhānyappaṭikūlāni, phoṭṭhabbāni anussaraṃ;

    ரத்தோ ராகா³தி⁴கரணங், விவித⁴ங் விந்த³தே து³க²ங்.

    Ratto rāgādhikaraṇaṃ, vividhaṃ vindate dukhaṃ.

    735.

    735.

    ‘‘மனங் சேதேஹி த⁴ம்மேஹி, யோ ந ஸக்கோதி ரக்கி²துங்;

    ‘‘Manaṃ cetehi dhammehi, yo na sakkoti rakkhituṃ;

    ததோ நங் து³க்க²மன்வேதி, ஸப்³பே³ஹேதேஹி பஞ்சஹி.

    Tato naṃ dukkhamanveti, sabbehetehi pañcahi.

    736.

    736.

    ‘‘புப்³ப³லோஹிதஸம்புண்ணங், ப³ஹுஸ்ஸ குணபஸ்ஸ ச;

    ‘‘Pubbalohitasampuṇṇaṃ, bahussa kuṇapassa ca;

    நரவீரகதங் வக்³கு³ங், ஸமுக்³க³மிவ சித்திதங்.

    Naravīrakataṃ vagguṃ, samuggamiva cittitaṃ.

    737.

    737.

    ‘‘கடுகங் மது⁴ரஸ்ஸாத³ங், பியனிப³ந்த⁴னங் து³க²ங்;

    ‘‘Kaṭukaṃ madhurassādaṃ, piyanibandhanaṃ dukhaṃ;

    கு²ரங்வ மது⁴னா லித்தங், உல்லிஹங் நாவபு³ஜ்ஜ²தி.

    Khuraṃva madhunā littaṃ, ullihaṃ nāvabujjhati.

    738.

    738.

    ‘‘இத்தி²ரூபே இத்தி²ஸரே, பொ²ட்ட²ப்³பே³பி ச இத்தி²யா;

    ‘‘Itthirūpe itthisare, phoṭṭhabbepi ca itthiyā;

    இத்தி²க³ந்தே⁴ஸு ஸாரத்தோ, விவித⁴ங் விந்த³தே து³க²ங்.

    Itthigandhesu sāratto, vividhaṃ vindate dukhaṃ.

    739.

    739.

    ‘‘இத்தி²ஸோதானி ஸப்³பா³னி, ஸந்த³ந்தி பஞ்ச பஞ்சஸு;

    ‘‘Itthisotāni sabbāni, sandanti pañca pañcasu;

    தேஸமாவரணங் காதுங், யோ ஸக்கோதி வீரியவா.

    Tesamāvaraṇaṃ kātuṃ, yo sakkoti vīriyavā.

    740.

    740.

    ‘‘ஸோ அத்த²வா ஸோ த⁴ம்மட்டோ², ஸோ த³க்கோ² ஸோ விசக்க²ணோ;

    ‘‘So atthavā so dhammaṭṭho, so dakkho so vicakkhaṇo;

    கரெய்ய ரமமானோபி, கிச்சங் த⁴ம்மத்த²ஸங்ஹிதங்.

    Kareyya ramamānopi, kiccaṃ dhammatthasaṃhitaṃ.

    741.

    741.

    ‘‘அதோ² ஸீத³தி ஸஞ்ஞுத்தங், வஜ்ஜே கிச்சங் நிரத்த²கங்;

    ‘‘Atho sīdati saññuttaṃ, vajje kiccaṃ niratthakaṃ;

    ‘ந தங் கிச்ச’ந்தி மஞ்ஞித்வா, அப்பமத்தோ விசக்க²ணோ.

    ‘Na taṃ kicca’nti maññitvā, appamatto vicakkhaṇo.

    742.

    742.

    ‘‘யஞ்ச அத்தே²ன ஸஞ்ஞுத்தங், யா ச த⁴ம்மக³தா ரதி;

    ‘‘Yañca atthena saññuttaṃ, yā ca dhammagatā rati;

    தங் ஸமாதா³ய வத்தேத², ஸா ஹி வே உத்தமா ரதி.

    Taṃ samādāya vattetha, sā hi ve uttamā rati.

    743.

    743.

    ‘‘உச்சாவசேஹுபாயேஹி, பரேஸமபி⁴ஜிகீ³ஸதி;

    ‘‘Uccāvacehupāyehi, paresamabhijigīsati;

    ஹந்த்வா வதி⁴த்வா அத² ஸோசயித்வா, ஆலோபதி ஸாஹஸா யோ பரேஸங்.

    Hantvā vadhitvā atha socayitvā, ālopati sāhasā yo paresaṃ.

    744.

    744.

    ‘‘தச்ச²ந்தோ ஆணியா ஆணிங், நிஹந்தி ப³லவா யதா²;

    ‘‘Tacchanto āṇiyā āṇiṃ, nihanti balavā yathā;

    இந்த்³ரியானிந்த்³ரியேஹேவ , நிஹந்தி குஸலோ ததா².

    Indriyānindriyeheva , nihanti kusalo tathā.

    745.

    745.

    ‘‘ஸத்³த⁴ங் வீரியங் ஸமாதி⁴ஞ்ச, ஸதிபஞ்ஞஞ்ச பா⁴வயங்;

    ‘‘Saddhaṃ vīriyaṃ samādhiñca, satipaññañca bhāvayaṃ;

    பஞ்ச பஞ்சஹி ஹந்த்வான, அனீகோ⁴ யாதி ப்³ராஹ்மணோ.

    Pañca pañcahi hantvāna, anīgho yāti brāhmaṇo.

    746.

    746.

    ‘‘ஸோ அத்த²வா ஸோ த⁴ம்மட்டோ², கத்வா வாக்யானுஸாஸனிங்;

    ‘‘So atthavā so dhammaṭṭho, katvā vākyānusāsaniṃ;

    ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ, ஸோ நரோ ஸுக²மேத⁴தீ’’தி.

    Sabbena sabbaṃ buddhassa, so naro sukhamedhatī’’ti.

    …பாராபரியோ தே²ரோ….

    …Pārāpariyo thero….







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 2. பாராபரியத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 2. Pārāpariyattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact