Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    10. பாராபரியத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    10. Pārāpariyattheragāthāvaṇṇanā

    ஸமணஸ்ஸ அஹு சிந்தாதிஆதி³கா ஆயஸ்மதோ பாராபரியத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². இமஸ்ஸ வத்து² ஹெட்டா² ஆக³தமேவ. தா ச கா³தா² ஸத்த²ரி த⁴ரந்தே அத்தனோ புது²ஜ்ஜனகாலே மனச்ச²ட்டா²னங் இந்த்³ரியானங் நிக்³க³ண்ஹனசிந்தாய பகாஸனவஸேன பா⁴ஸிதா. இமா பன அபரபா⁴கே³ ஸத்த²ரி பரினிப்³பு³தே அத்தனோ ச பரினிப்³பா³னே உபட்டி²தே ததா³ ஆயதிஞ்ச பி⁴க்கூ²னங் உத்³த⁴ம்மபடிபத்தியா பகாஸனவஸேன பா⁴ஸிதா. தத்த² –

    Samaṇassaahu cintātiādikā āyasmato pārāpariyattherassa gāthā. Imassa vatthu heṭṭhā āgatameva. Tā ca gāthā satthari dharante attano puthujjanakāle manacchaṭṭhānaṃ indriyānaṃ niggaṇhanacintāya pakāsanavasena bhāsitā. Imā pana aparabhāge satthari parinibbute attano ca parinibbāne upaṭṭhite tadā āyatiñca bhikkhūnaṃ uddhammapaṭipattiyā pakāsanavasena bhāsitā. Tattha –

    920.

    920.

    ‘‘ஸமணஸ்ஸ அஹு சிந்தா, புப்பி²தம்ஹி மஹாவனே;

    ‘‘Samaṇassa ahu cintā, pupphitamhi mahāvane;

    ஏகக்³க³ஸ்ஸ நிஸின்னஸ்ஸ, பவிவித்தஸ்ஸ ஜா²யினோ’’தி. –

    Ekaggassa nisinnassa, pavivittassa jhāyino’’ti. –

    அயங் கா³தா² ஸங்கீ³திகாரேஹி ட²பிதா. தஸ்ஸத்தோ² ஹெட்டா² வுத்தனயோவ. அயங் பன ஸம்ப³ந்தோ⁴ – ஸத்த²ரி அக்³க³ஸாவகேஸு ஏகச்சேஸு மஹாதே²ரேஸு ச பரினிப்³பு³தேஸு அதீதஸத்து²கே பாவசனே ஸுப்³ப³சேஸு ஸிக்கா²காமேஸு பி⁴க்கூ²ஸு து³ல்லபே⁴ஸு, து³ப்³ப³சேஸு மிச்சா²படிபத்திப³ஹுலேஸு பி⁴க்கூ²ஸு ச ஜாதேஸு ஸுபுப்பி²தே மஹந்தே ஸாலவனே நிஸின்னஸ்ஸ பவிவித்தஸ்ஸ ஏகக்³க³ஸ்ஸ ஜா²யனஸீலஸ்ஸ, ஸமிதபாபதாய ஸமணஸ்ஸ, பாராபரியத்தே²ரஸ்ஸ படிபத்திங் நிஸ்ஸாய சிந்தா வீமங்ஸா அஹோஸீதி இதரா –

    Ayaṃ gāthā saṅgītikārehi ṭhapitā. Tassattho heṭṭhā vuttanayova. Ayaṃ pana sambandho – satthari aggasāvakesu ekaccesu mahātheresu ca parinibbutesu atītasatthuke pāvacane subbacesu sikkhākāmesu bhikkhūsu dullabhesu, dubbacesu micchāpaṭipattibahulesu bhikkhūsu ca jātesu supupphite mahante sālavane nisinnassa pavivittassa ekaggassa jhāyanasīlassa, samitapāpatāya samaṇassa, pārāpariyattherassa paṭipattiṃ nissāya cintā vīmaṃsā ahosīti itarā –

    921.

    921.

    ‘‘அஞ்ஞதா² லோகனாத²ம்ஹி, திட்ட²ந்தே புரிஸுத்தமே;

    ‘‘Aññathā lokanāthamhi, tiṭṭhante purisuttame;

    இரியங் ஆஸி பி⁴க்கூ²னங், அஞ்ஞதா² தா³னி தி³ஸ்ஸதி.

    Iriyaṃ āsi bhikkhūnaṃ, aññathā dāni dissati.

    922.

    922.

    ‘‘ஸீதவாதபரித்தாணங், ஹிரிகோபீனசா²த³னங்;

    ‘‘Sītavātaparittāṇaṃ, hirikopīnachādanaṃ;

    மத்தட்டி²யங் அபு⁴ஞ்ஜிங்ஸு, ஸந்துட்டா² இதரீதரே.

    Mattaṭṭhiyaṃ abhuñjiṃsu, santuṭṭhā itarītare.

    923.

    923.

    ‘‘பணீதங் யதி³ வா லூக²ங், அப்பங் வா யதி³ வா ப³ஹுங்;

    ‘‘Paṇītaṃ yadi vā lūkhaṃ, appaṃ vā yadi vā bahuṃ;

    யாபனத்த²ங் அபு⁴ஞ்ஜிங்ஸு, அகி³த்³தா⁴ நாதி⁴முச்சி²தா.

    Yāpanatthaṃ abhuñjiṃsu, agiddhā nādhimucchitā.

    924.

    924.

    ‘‘ஜீவிதானங் பரிக்கா²ரே, பே⁴ஸஜ்ஜே அத² பச்சயே;

    ‘‘Jīvitānaṃ parikkhāre, bhesajje atha paccaye;

    ந பா³ள்ஹங் உஸ்ஸுகா ஆஸுங், யதா² தே ஆஸவக்க²யே.

    Na bāḷhaṃ ussukā āsuṃ, yathā te āsavakkhaye.

    925.

    925.

    ‘‘அரஞ்ஞே ருக்க²மூலேஸு, கந்த³ராஸு கு³ஹாஸு ச;

    ‘‘Araññe rukkhamūlesu, kandarāsu guhāsu ca;

    விவேகமனுப்³ரூஹந்தா, விஹங்ஸு தப்பராயணா.

    Vivekamanubrūhantā, vihaṃsu tapparāyaṇā.

    926.

    926.

    ‘‘நீசா நிவிட்டா² ஸுப⁴ரா, முதூ³ அத²த்³த⁴மானஸா;

    ‘‘Nīcā niviṭṭhā subharā, mudū athaddhamānasā;

    அப்³யாஸேகா அமுக²ரா, அத்த²சிந்தாவஸானுகா³.

    Abyāsekā amukharā, atthacintāvasānugā.

    927.

    927.

    ‘‘ததோ பாஸாதி³கங் ஆஸி, க³தங் பு⁴த்தங் நிஸேவிதங்;

    ‘‘Tato pāsādikaṃ āsi, gataṃ bhuttaṃ nisevitaṃ;

    ஸினித்³தா⁴ தேலதா⁴ராவ, அஹோஸி இரியாபதோ².

    Siniddhā teladhārāva, ahosi iriyāpatho.

    928.

    928.

    ‘‘ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணா , மஹாஜா²யீ மஹாஹிதா;

    ‘‘Sabbāsavaparikkhīṇā , mahājhāyī mahāhitā;

    நிப்³பு³தா தா³னி தே தே²ரா, பரித்தா தா³னி தாதி³ஸா.

    Nibbutā dāni te therā, parittā dāni tādisā.

    929.

    929.

    ‘‘குஸலானஞ்ச த⁴ம்மானங், பஞ்ஞாய ச பரிக்க²யா;

    ‘‘Kusalānañca dhammānaṃ, paññāya ca parikkhayā;

    ஸப்³பா³காரவரூபேதங், லுஜ்ஜதே ஜினஸாஸனங்.

    Sabbākāravarūpetaṃ, lujjate jinasāsanaṃ.

    930.

    930.

    ‘‘பாபகானஞ்ச த⁴ம்மானங், கிலேஸானஞ்ச யோ உது;

    ‘‘Pāpakānañca dhammānaṃ, kilesānañca yo utu;

    உபட்டி²தா விவேகாய, யே ச ஸத்³த⁴ம்மஸேஸகா.

    Upaṭṭhitā vivekāya, ye ca saddhammasesakā.

    931.

    931.

    ‘‘தே கிலேஸா பவட்³ட⁴ந்தா, ஆவிஸந்தி ப³ஹுங் ஜனங்;

    ‘‘Te kilesā pavaḍḍhantā, āvisanti bahuṃ janaṃ;

    கீளந்தி மஞ்ஞே பா³லேஹி, உம்மத்தேஹிவ ரக்க²ஸா.

    Kīḷanti maññe bālehi, ummattehiva rakkhasā.

    932.

    932.

    ‘‘கிலேஸேஹாபி⁴பூ⁴தா தே, தேன தேன விதா⁴விதா;

    ‘‘Kilesehābhibhūtā te, tena tena vidhāvitā;

    நரா கிலேஸவத்தூ²ஸு, ஸஸங்கா³மேவ கோ⁴ஸிதே.

    Narā kilesavatthūsu, sasaṅgāmeva ghosite.

    933.

    933.

    ‘‘பரிச்சஜித்வா ஸத்³த⁴ம்மங், அஞ்ஞமஞ்ஞேஹி ப⁴ண்ட³ரே;

    ‘‘Pariccajitvā saddhammaṃ, aññamaññehi bhaṇḍare;

    தி³ட்டி²க³தானி அன்வெந்தா, இத³ங் ஸெய்யோதி மஞ்ஞரே.

    Diṭṭhigatāni anventā, idaṃ seyyoti maññare.

    934.

    934.

    ‘‘த⁴னஞ்ச புத்தங் ப⁴ரியஞ்ச, ச²ட்³ட³யித்வான நிக்³க³தா;

    ‘‘Dhanañca puttaṃ bhariyañca, chaḍḍayitvāna niggatā;

    கடச்சு²பி⁴க்க²ஹேதூபி, அகிச்சா²னி நிஸேவரே.

    Kaṭacchubhikkhahetūpi, akicchāni nisevare.

    935.

    935.

    ‘‘உத³ராவதே³ஹகங் பு⁴த்வா, ஸயந்துத்தானஸெய்யகா;

    ‘‘Udarāvadehakaṃ bhutvā, sayantuttānaseyyakā;

    கதா² வட்³டெ⁴ந்தி படிபு³த்³தா⁴, யா கதா² ஸத்து²க³ரஹிதா.

    Kathā vaḍḍhenti paṭibuddhā, yā kathā satthugarahitā.

    936.

    936.

    ‘‘ஸப்³ப³காருகஸிப்பானி, சித்திங் கத்வான ஸிக்க²ரே;

    ‘‘Sabbakārukasippāni, cittiṃ katvāna sikkhare;

    அவூபஸந்தா அஜ்ஜ²த்தங், ஸாமஞ்ஞத்தோ²திஅச்ச²தி.

    Avūpasantā ajjhattaṃ, sāmaññatthotiacchati.

    937.

    937.

    ‘‘மத்திகங் தேலசுண்ணஞ்ச, உத³காஸனபோ⁴ஜனங்;

    ‘‘Mattikaṃ telacuṇṇañca, udakāsanabhojanaṃ;

    கி³ஹீனங் உபனாமெந்தி, ஆகங்க²ந்தா ப³ஹுத்தரங்.

    Gihīnaṃ upanāmenti, ākaṅkhantā bahuttaraṃ.

    938.

    938.

    ‘‘த³ந்தபோனங் கபித்த²ஞ்ச, புப்ப²ங் கா²த³னியானி ச;

    ‘‘Dantaponaṃ kapitthañca, pupphaṃ khādaniyāni ca;

    பிண்ட³பாதே ச ஸம்பன்னே, அம்பே³ ஆமலகானி ச.

    Piṇḍapāte ca sampanne, ambe āmalakāni ca.

    939.

    939.

    ‘‘பே⁴ஸஜ்ஜேஸு யதா² வேஜ்ஜா, கிச்சாகிச்சே யதா² கி³ஹீ;

    ‘‘Bhesajjesu yathā vejjā, kiccākicce yathā gihī;

    க³ணிகாவ விபூ⁴ஸாயங், இஸ்ஸரே க²த்தியா யதா².

    Gaṇikāva vibhūsāyaṃ, issare khattiyā yathā.

    940.

    940.

    ‘‘நேகதிகா வஞ்சனிகா, கூடஸக்கீ² அபாடுகா;

    ‘‘Nekatikā vañcanikā, kūṭasakkhī apāṭukā;

    ப³ஹூஹி பரிகப்பேஹி, ஆமிஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜரே.

    Bahūhi parikappehi, āmisaṃ paribhuñjare.

    941.

    941.

    ‘‘லேஸகப்பே பரியாயே, பரிகப்பேனுதா⁴விதா;

    ‘‘Lesakappe pariyāye, parikappenudhāvitā;

    ஜீவிகத்தா² உபாயேன, ஸங்கட்³ட⁴ந்தி ப³ஹுங் த⁴னங்.

    Jīvikatthā upāyena, saṅkaḍḍhanti bahuṃ dhanaṃ.

    942.

    942.

    ‘‘உபட்டா²பெந்தி பரிஸங், கம்மதோ நோ ச த⁴ம்மதோ;

    ‘‘Upaṭṭhāpenti parisaṃ, kammato no ca dhammato;

    த⁴ம்மங் பரேஸங் தே³ஸெந்தி, லாப⁴தோ நோ ச அத்த²தோ.

    Dhammaṃ paresaṃ desenti, lābhato no ca atthato.

    943.

    943.

    ‘‘ஸங்க⁴லாப⁴ஸ்ஸ ப⁴ண்ட³ந்தி, ஸங்க⁴தோ பரிபா³ஹிரா;

    ‘‘Saṅghalābhassa bhaṇḍanti, saṅghato paribāhirā;

    பரலாபோ⁴பஜீவந்தா, அஹிரீகா ந லஜ்ஜரே.

    Paralābhopajīvantā, ahirīkā na lajjare.

    944.

    944.

    ‘‘நானுயுத்தா ததா² ஏகே, முண்டா³ ஸங்கா⁴டிபாருதா;

    ‘‘Nānuyuttā tathā eke, muṇḍā saṅghāṭipārutā;

    ஸம்பா⁴வனங்யேவிச்ச²ந்தி, லாப⁴ஸக்காரமுச்சி²தா.

    Sambhāvanaṃyevicchanti, lābhasakkāramucchitā.

    945.

    945.

    ‘‘ஏவங் நானப்பயாதம்ஹி, ந தா³னி ஸுகரங் ததா²;

    ‘‘Evaṃ nānappayātamhi, na dāni sukaraṃ tathā;

    அபு²ஸிதங் வா பு²ஸிதுங், பு²ஸிதங் வானுரக்கி²துங்.

    Aphusitaṃ vā phusituṃ, phusitaṃ vānurakkhituṃ.

    946.

    946.

    ‘‘யதா² கண்டகட்டா²னம்ஹி, சரெய்ய அனுபாஹனோ;

    ‘‘Yathā kaṇṭakaṭṭhānamhi, careyya anupāhano;

    ஸதிங் உபட்ட²பெத்வான, ஏவங் கா³மே முனீ சரே.

    Satiṃ upaṭṭhapetvāna, evaṃ gāme munī care.

    947.

    947.

    ‘‘ஸரித்வா புப்³ப³கே யோகீ³, தேஸங் வத்தமனுஸ்ஸரங்;

    ‘‘Saritvā pubbake yogī, tesaṃ vattamanussaraṃ;

    கிஞ்சாபி பச்சி²மோ காலோ, பு²ஸெய்ய அமதங் பத³ங்.

    Kiñcāpi pacchimo kālo, phuseyya amataṃ padaṃ.

    948.

    948.

    ‘‘இத³ங் வத்வா ஸாலவனே, ஸமணோ பா⁴விதிந்த்³ரியோ;

    ‘‘Idaṃ vatvā sālavane, samaṇo bhāvitindriyo;

    ப்³ராஹ்மணோ பரினிப்³பா³யீ, இஸி கீ²ணபுனப்³ப⁴வோ’’தி. –

    Brāhmaṇo parinibbāyī, isi khīṇapunabbhavo’’ti. –

    இமா கா³தா² தே²ரேனேவ பா⁴ஸிதா.

    Imā gāthā thereneva bhāsitā.

    தத்த² இரியங் ஆஸி பி⁴க்கூ²னந்தி புரிஸுத்தமே லோகனாத²ம்ஹி ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ திட்ட²ந்தே த⁴ரந்தே ஏதரஹி படிபத்திபா⁴வதோ. அஞ்ஞதா² அஞ்ஞேன பகாரேன பி⁴க்கூ²னங் இரியங் சரிதங் அஹோஸி யதா²னுஸிட்ட²ங் படிபத்திபா⁴வதோ. அஞ்ஞதா² தா³னி தி³ஸ்ஸதீதி இதா³னி பன ததோ அஞ்ஞதா² பி⁴க்கூ²னங் இரியங் தி³ஸ்ஸதி அயாதா²வபடிபத்திபா⁴வதோதி அதி⁴ப்பாயோ .

    Tattha iriyaṃ āsi bhikkhūnanti purisuttame lokanāthamhi sammāsambuddhe tiṭṭhante dharante etarahi paṭipattibhāvato. Aññathā aññena pakārena bhikkhūnaṃ iriyaṃ caritaṃ ahosi yathānusiṭṭhaṃ paṭipattibhāvato. Aññathā dāni dissatīti idāni pana tato aññathā bhikkhūnaṃ iriyaṃ dissati ayāthāvapaṭipattibhāvatoti adhippāyo .

    இதா³னி ஸத்த²ரி த⁴ரந்தே யேனாகாரேன பி⁴க்கூ²னங் படிபத்தி அஹோஸி, தங் தாவ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸீதவாதபரித்தாண’’ந்திஆதி³ வுத்தங். தத்த² மத்தட்டி²யந்தி தங் மத்தங் பயோஜனங். யாவதே³வ ஸீதவாதபரித்தாணங், யாவதே³வ ஹிரீகோபீனபடிச்சா²த³னங் கத்வா சீவரங் பரிபு⁴ஞ்ஜிங்ஸு. கத²ங்? ஸந்துட்டா² இதரீதரே யஸ்மிங் தஸ்மிங் ஹீனே பணீதே வா யதா²லத்³தே⁴ பச்சயே ஸந்தோஸங் ஆபன்னா.

    Idāni satthari dharante yenākārena bhikkhūnaṃ paṭipatti ahosi, taṃ tāva dassetuṃ ‘‘sītavātaparittāṇa’’ntiādi vuttaṃ. Tattha mattaṭṭhiyanti taṃ mattaṃ payojanaṃ. Yāvadeva sītavātaparittāṇaṃ, yāvadeva hirīkopīnapaṭicchādanaṃ katvā cīvaraṃ paribhuñjiṃsu. Kathaṃ? Santuṭṭhā itarītare yasmiṃ tasmiṃ hīne paṇīte vā yathāladdhe paccaye santosaṃ āpannā.

    பணீதந்தி உளாரங் ஸப்பிஆதி³னா ஸங்ஸட்ட²ங், தத³பா⁴வேன லூக²ங். அப்பந்தி, சதுபஞ்சாலோபமத்தம்பி. ப³ஹுங் யாபனத்த²ங் அபு⁴ஞ்ஜிங்ஸூதி பணீதங் ப³ஹுங் பு⁴ஞ்ஜந்தாபி யாபனமத்தமேவ ஆஹாரங் பு⁴ஞ்ஜிங்ஸு. ததோ ஏவ அகி³த்³தா⁴ கே³த⁴ங் அனாபன்னா. நாதி⁴முச்சி²தா ந அஜ்ஜோ²ஸிதா அக்க²ப்³ப⁴ஞ்ஜனங் விய ஸாகடிகா, வணலேபனங் விய வணினோ அபு⁴ஞ்ஜிங்ஸு.

    Paṇītanti uḷāraṃ sappiādinā saṃsaṭṭhaṃ, tadabhāvena lūkhaṃ. Appanti, catupañcālopamattampi. Bahuṃ yāpanatthaṃ abhuñjiṃsūti paṇītaṃ bahuṃ bhuñjantāpi yāpanamattameva āhāraṃ bhuñjiṃsu. Tato eva agiddhā gedhaṃ anāpannā. Nādhimucchitā na ajjhositā akkhabbhañjanaṃ viya sākaṭikā, vaṇalepanaṃ viya vaṇino abhuñjiṃsu.

    ஜீவிதானங் பரிக்கா²ரே, பே⁴ஸஜ்ஜே அத² பச்சயேபி ஜீவிதானங் பவத்தியா பரிக்கா²ரபூ⁴தே பே⁴ஸஜ்ஜஸங்கா²தே பச்சயே கி³லானபச்சயே. யதா² தேதி யதா² தே புரிமகா பி⁴க்கூ² ஆஸவக்க²யே உஸ்ஸுகா யுத்தா ஆஸுங், ததா² தே ரோகா³பி⁴பூ⁴தாபி கி³லானபச்சயே பா³ள்ஹங் அதிவிய உஸ்ஸுகா நாஹேஸுந்தி அத்தோ².

    Jīvitānaṃparikkhāre, bhesajje atha paccayepi jīvitānaṃ pavattiyā parikkhārabhūte bhesajjasaṅkhāte paccaye gilānapaccaye. Yathā teti yathā te purimakā bhikkhū āsavakkhaye ussukā yuttā āsuṃ, tathā te rogābhibhūtāpi gilānapaccaye bāḷhaṃ ativiya ussukā nāhesunti attho.

    தப்பராயணாதி விவேகபராயணா விவேகபோணா. ஏவங் சதூஹி கா³தா²ஹி சதுபச்சயஸந்தோஸங் பா⁴வனாபி⁴ரதிஞ்ச த³ஸ்ஸெந்தேன தேஸங் அரியவங்ஸபடிபதா³ த³ஸ்ஸிதா.

    Tapparāyaṇāti vivekaparāyaṇā vivekapoṇā. Evaṃ catūhi gāthāhi catupaccayasantosaṃ bhāvanābhiratiñca dassentena tesaṃ ariyavaṃsapaṭipadā dassitā.

    நீசாதி ‘‘மயங் பங்ஸுகூலிகா பிண்ட³பாதிகா’’தி அத்துக்கங்ஸனபரவம்ப⁴னானி அகத்வா நீசவுத்தினோ, நிவாதவுத்தினோதி அத்தோ². நிவிட்டா²தி ஸாஸனே நிவிட்ட²ஸத்³தா⁴. ஸுப⁴ராதி அப்பிச்ச²தாதி³பா⁴வேன ஸுபோஸா. முதூ³தி வத்தபடிபத்தியங் ஸகலே ச ப்³ரஹ்மசரியே முதூ³, ஸுபரிகம்மகதஸுவண்ணங் விய வினியோக³க்க²மா. முதூ³தி வா அபா⁴குடிகா உத்தானமுகா² புப்பி²தமுகே²ன படிஸந்தா²ரவுத்தினோ, ஸுதித்த²ங் விய ஸுகா²வஹாதி வுத்தங் ஹோதி. அத²த்³த⁴மானஸாதி அகதி²னசித்தா தேன ஸுப்³ப³சபா⁴வமாஹ. அப்³யாஸேகாதி ஸதிவிப்பவாஸாபா⁴வதோ கிலேஸப்³யாஸேகரஹிதா, அந்தரந்தரா தண்ஹாதி³ட்டி²மானாதீ³ஹி அவோகிண்ணாதி அத்தோ². அமுக²ராதி ந முக²ரா, ந முகே²ன க²ரா வசீபாக³ப்³பி⁴யரஹிதாதி வா அத்தோ². அத்த²சிந்தாவஸானுகா³தி ஹிதசிந்தாவஸானுகா³ஹிதசிந்தாவஸிகா, அத்தனோ பரேஸஞ்ச ஹிதசிந்தமேவ அனுபரிவத்தனகா.

    Nīcāti ‘‘mayaṃ paṃsukūlikā piṇḍapātikā’’ti attukkaṃsanaparavambhanāni akatvā nīcavuttino, nivātavuttinoti attho. Niviṭṭhāti sāsane niviṭṭhasaddhā. Subharāti appicchatādibhāvena suposā. Mudūti vattapaṭipattiyaṃ sakale ca brahmacariye mudū, suparikammakatasuvaṇṇaṃ viya viniyogakkhamā. Mudūti vā abhākuṭikā uttānamukhā pupphitamukhena paṭisanthāravuttino, sutitthaṃ viya sukhāvahāti vuttaṃ hoti. Athaddhamānasāti akathinacittā tena subbacabhāvamāha. Abyāsekāti sativippavāsābhāvato kilesabyāsekarahitā, antarantarā taṇhādiṭṭhimānādīhi avokiṇṇāti attho. Amukharāti na mukharā, na mukhena kharā vacīpāgabbhiyarahitāti vā attho. Atthacintāvasānugāti hitacintāvasānugāhitacintāvasikā, attano paresañca hitacintameva anuparivattanakā.

    ததோதி தஸ்மா நீசவுத்தாதி³ஹேது. பாஸாதி³கந்தி பஸாத³ஜனிகங் படிபத்திங் பஸ்ஸந்தானங் ஸுணந்தானஞ்ச பஸாதா³வஹங். க³தந்தி அபி⁴க்கந்தபடிக்கந்தபரிவத்தனாதி³க³மனங். க³தந்தி வா காயவாசாபவத்தி. பு⁴த்தந்தி சதுபச்சயபரிபோ⁴கோ³. நிஸேவிதந்தி கோ³சரனிஸேவனங். ஸினித்³தா⁴ தேலதா⁴ராவாதி யதா² அனிவத்திதா குஸலஜனாபி⁴ஸிஞ்சிதா ஸவந்தீ தேலதா⁴ரா அவிச்சி²ன்னா ஸினித்³தா⁴ மட்டா² த³ஸ்ஸனீயா பாஸாதி³கா ஹோதி, ஏவங் தேஸங் ஆகப்பஸம்பன்னானங் இரியாபதோ² அச்சி²த்³தோ³ ஸண்ஹோ மட்டோ² த³ஸ்ஸனீயோ பாஸாதி³கோ அஹோஸி.

    Tatoti tasmā nīcavuttādihetu. Pāsādikanti pasādajanikaṃ paṭipattiṃ passantānaṃ suṇantānañca pasādāvahaṃ. Gatanti abhikkantapaṭikkantaparivattanādigamanaṃ. Gatanti vā kāyavācāpavatti. Bhuttanti catupaccayaparibhogo. Nisevitanti gocaranisevanaṃ. Siniddhāteladhārāvāti yathā anivattitā kusalajanābhisiñcitā savantī teladhārā avicchinnā siniddhā maṭṭhā dassanīyā pāsādikā hoti, evaṃ tesaṃ ākappasampannānaṃ iriyāpatho acchiddo saṇho maṭṭho dassanīyo pāsādiko ahosi.

    மஹாஜா²யீதி மஹந்தேஹி ஜா²னேஹி ஜா²யனஸீலா, மஹந்தங் வா நிப்³பா³னங் ஜா²யந்தீதி மஹாஜா²யீ. ததோ ஏவ மஹாஹிதா, மஹந்தேஹி ஹிதேஹி ஸமன்னாக³தாதி அத்தோ². தே தே²ராதி தே யதா²வுத்தப்பகாரா படிபத்திபராயணா தே²ரா இதா³னி பரினிப்³பு³தாதி அத்தோ². பரித்தா தா³னி தாதி³ஸாதி இதா³னி பச்சி²மே காலே தாதி³ஸா ததா²ரூபா தே²ரா பரித்தா அப்பகா கதிபயா ஏவாதி வுத்தங் ஹோதி.

    Mahājhāyīti mahantehi jhānehi jhāyanasīlā, mahantaṃ vā nibbānaṃ jhāyantīti mahājhāyī. Tato eva mahāhitā, mahantehi hitehi samannāgatāti attho. Te therāti te yathāvuttappakārā paṭipattiparāyaṇā therā idāni parinibbutāti attho. Parittā dāni tādisāti idāni pacchime kāle tādisā tathārūpā therā parittā appakā katipayā evāti vuttaṃ hoti.

    குஸலானஞ்ச த⁴ம்மானந்தி விவட்டஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயபூ⁴தானங் விமொக்க²ஸம்பா⁴ரானங் அனவஜ்ஜத⁴ம்மானங். பஞ்ஞாய சாதி ததா²ரூபாய பஞ்ஞாய ச. பரிக்க²யாதி அபா⁴வதோ அனுப்பத்திதோ. காமஞ்செத்த² பஞ்ஞாபி ஸியா அனவஜ்ஜத⁴ம்மா, ப³ஹுகாரபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் பனஸ்ஸா விஸுங் க³ஹணங் யதா² புஞ்ஞஞாணஸம்பா⁴ராதி. ஸப்³பா³காரவரூபேதந்தி ஆதி³கல்யாணதாதீ³ஹி ஸப்³பே³ஹி ஆகாரவரேஹி பகாரவிஸேஸேஹி உபேதங் யுத்தங் ஜினஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனங் லுஜ்ஜதி வினஸ்ஸதீதி அத்தோ².

    Kusalānañcadhammānanti vivaṭṭassa upanissayabhūtānaṃ vimokkhasambhārānaṃ anavajjadhammānaṃ. Paññāya cāti tathārūpāya paññāya ca. Parikkhayāti abhāvato anuppattito. Kāmañcettha paññāpi siyā anavajjadhammā, bahukārabhāvadassanatthaṃ panassā visuṃ gahaṇaṃ yathā puññañāṇasambhārāti. Sabbākāravarūpetanti ādikalyāṇatādīhi sabbehi ākāravarehi pakāravisesehi upetaṃ yuttaṃ jinassa bhagavato sāsanaṃ lujjati vinassatīti attho.

    பாபகானஞ்ச த⁴ம்மானங், கிலேஸானஞ்ச யோ உதூதி காயது³ச்சரிதாதீ³னங் பாபத⁴ம்மானங் லோபா⁴தீ³னஞ்ச கிலேஸானங் யோ உது யோ காலோ, ஸோ அயங் வத்ததீதி வசனஸேஸோ. உபட்டி²தா விவேகாய, யே ச ஸத்³த⁴ம்மஸேஸகாதி யே பன ஏவரூபே காலே காயசித்தஉபதி⁴விவேகத்தா²ய உபட்டி²தா ஆரத்³த⁴வீரியா, தே ச ஸேஸபடிபத்திஸத்³த⁴ம்மகா ஹொந்தி. அயஞ்ஹெத்த² அதி⁴ப்பாயோ – ஸுவிஸுத்³த⁴ஸீலாசாராபி ஸமானா இதா³னி ஏகச்சே பி⁴க்கூ² இரியாபத²ஸண்டா²பனங், ஸமத²விபஸ்ஸனாபா⁴வனாவிதா⁴னங், மஹாபலிபோ³தூ⁴பச்சே²தோ³, கு²த்³த³கபலிபோ³தூ⁴பச்சே²தோ³தி ஏவமாதி³புப்³ப³கிச்சங் ஸம்பாதெ³த்வா பா⁴வனமனுயுஞ்ஜந்தி. தே ஸேஸபடிபத்திஸத்³த⁴ம்மகா, படிபத்திங் மத்த²கங் பாபேதுங் ந ஸக்கொந்தீதி.

    Pāpakānañca dhammānaṃ, kilesānañca yo utūti kāyaduccaritādīnaṃ pāpadhammānaṃ lobhādīnañca kilesānaṃ yo utu yo kālo, so ayaṃ vattatīti vacanaseso. Upaṭṭhitā vivekāya, ye ca saddhammasesakāti ye pana evarūpe kāle kāyacittaupadhivivekatthāya upaṭṭhitā āraddhavīriyā, te ca sesapaṭipattisaddhammakā honti. Ayañhettha adhippāyo – suvisuddhasīlācārāpi samānā idāni ekacce bhikkhū iriyāpathasaṇṭhāpanaṃ, samathavipassanābhāvanāvidhānaṃ, mahāpalibodhūpacchedo, khuddakapalibodhūpacchedoti evamādipubbakiccaṃ sampādetvā bhāvanamanuyuñjanti. Te sesapaṭipattisaddhammakā, paṭipattiṃ matthakaṃ pāpetuṃ na sakkontīti.

    தே கிலேஸா பவட்³ட⁴ந்தாதி யே ப⁴க³வதோ ஓரஸபுத்தேஹி ச ததா³ பரிக்க²யங் பரியாதா³னங் க³மிதா கிலேஸா, தே ஏதரஹி லத்³தோ⁴காஸா பி⁴க்கூ²ஸு வுத்³தி⁴ங் விரூள்ஹிங் வேபுல்லங் ஆபஜ்ஜந்தா. ஆவிஸந்தி ப³ஹுங் ஜனந்தி கல்யாணமித்தரஹிதங் அயோனிஸோமனஸிகாரப³ஹுலங் அந்த⁴பா³லஜனங் அபி⁴ப⁴வித்வா அவஸங் கரொந்தா ஆவிஸந்தி ஸந்தானங் அனுபவிஸந்தி. ஏவங்பூ⁴தா ச தே கீளந்தி மஞ்ஞே பா³லேஹி, உம்மத்தேஹிவ ரக்க²ஸா, யதா² நாம கேளிஸீலா ரக்க²ஸா பி⁴ஸக்கரஹிதே உம்மத்தே ஆவிஸித்வா தே அனயப்³யஸனங் ஆபாதெ³ந்தா தேஹி கீளந்தி, ஏவங் தே கிலேஸா ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴பி⁴ஸக்கரஹிதே அந்த⁴பா³லே பி⁴க்கூ² ஆவிஸித்வா தேஸங் தி³ட்ட²த⁴ம்மிகாதி³பே⁴த³ங் அனத்த²ங் உப்பாதெ³ந்தா தேஹி ஸத்³தி⁴ங் கீளந்தி மஞ்ஞே, கீளந்தா விய ஹொந்தீதி அத்தோ².

    Te kilesā pavaḍḍhantāti ye bhagavato orasaputtehi ca tadā parikkhayaṃ pariyādānaṃ gamitā kilesā, te etarahi laddhokāsā bhikkhūsu vuddhiṃ virūḷhiṃ vepullaṃ āpajjantā. Āvisanti bahuṃ jananti kalyāṇamittarahitaṃ ayonisomanasikārabahulaṃ andhabālajanaṃ abhibhavitvā avasaṃ karontā āvisanti santānaṃ anupavisanti. Evaṃbhūtā ca te kīḷanti maññe bālehi, ummattehiva rakkhasā, yathā nāma keḷisīlā rakkhasā bhisakkarahite ummatte āvisitvā te anayabyasanaṃ āpādentā tehi kīḷanti, evaṃ te kilesā sammāsambuddhabhisakkarahite andhabāle bhikkhū āvisitvā tesaṃ diṭṭhadhammikādibhedaṃ anatthaṃ uppādentā tehi saddhiṃ kīḷanti maññe, kīḷantā viya hontīti attho.

    தேன தேனாதி தேன தேன ஆரம்மணபா⁴கே³ன. விதா⁴விதாதி விரூபங் தா⁴விதா அஸாருப்பவஸேன படிபஜ்ஜந்தா. கிலேஸவத்தூ²ஸூதி பட²மங் உப்பன்னங் கிலேஸா பச்சா² உப்பஜ்ஜனகானங் காரணபா⁴வதோ கிலேஸாவ கிலேஸவத்தூ²னி, தேஸு கிலேஸவத்தூ²ஸு ஸமூஹிதேஸு. ஸஸங்கா³மேவ கோ⁴ஸிதேதி ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணமணிமுத்தாதி³கங் த⁴னங் விப்பகிரித்வா ‘‘யங் யங் ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணாதி³ யஸ்ஸ யஸ்ஸ ஹத்த²க³தங், தங் தங் தஸ்ஸ தஸ்ஸேவ ஹோதூ’’தி ஏவங் காமகோ⁴ஸனா ஸஸங்கா³மகோ⁴ஸனா நாம. தத்தா²யமத்தோ² – கிலேஸவத்தூ²ஸு ‘‘யோ யோ கிலேஸோ யங் யங் ஸத்தங் க³ண்ஹாதி அபி⁴ப⁴வதி, ஸோ ஸோ தஸ்ஸ தஸ்ஸ ஹோதூ’’தி கிலேஸஸேனாபதினா மாரேன ஸஸங்கா³மே கோ⁴ஸிதே விய. தேஹி தேஹி கிலேஸேஹி அபி⁴பூ⁴தா தே பா³லபுது²ஜ்ஜனா தேன தேன ஆரம்மணபா⁴கே³ன விதா⁴விதா வோஸிதாதி.

    Tenatenāti tena tena ārammaṇabhāgena. Vidhāvitāti virūpaṃ dhāvitā asāruppavasena paṭipajjantā. Kilesavatthūsūti paṭhamaṃ uppannaṃ kilesā pacchā uppajjanakānaṃ kāraṇabhāvato kilesāva kilesavatthūni, tesu kilesavatthūsu samūhitesu. Sasaṅgāmeva ghositeti hiraññasuvaṇṇamaṇimuttādikaṃ dhanaṃ vippakiritvā ‘‘yaṃ yaṃ hiraññasuvaṇṇādi yassa yassa hatthagataṃ, taṃ taṃ tassa tasseva hotū’’ti evaṃ kāmaghosanā sasaṅgāmaghosanā nāma. Tatthāyamattho – kilesavatthūsu ‘‘yo yo kileso yaṃ yaṃ sattaṃ gaṇhāti abhibhavati, so so tassa tassa hotū’’ti kilesasenāpatinā mārena sasaṅgāme ghosite viya. Tehi tehi kilesehi abhibhūtā te bālaputhujjanā tena tena ārammaṇabhāgena vidhāvitā vositāti.

    தே ஏவங் விதா⁴விதா கிங் கரொந்தீதி ஆஹ ‘‘பரிச்சஜித்வா ஸத்³த⁴ம்மங், அஞ்ஞமஞ்ஞேஹி ப⁴ண்ட³ரே’’தி. தஸ்ஸத்தோ² – படிபத்திஸத்³த⁴ம்மங் ச²ட்³டெ³த்வா ஆமிஸகிஞ்ஜக்க²ஹேது அஞ்ஞமஞ்ஞேஹி ப⁴ண்ட³ரே கலஹங் கரொந்தீதி. தி³ட்டி²க³தானீதி ‘‘விஞ்ஞாணமத்தமேவ அத்தி², நத்தே²வ ரூபத⁴ம்மா’’தி, ‘‘யதா² புக்³க³லோ நாம பரமத்த²தோ நத்தி², ஏவங் ஸபா⁴வத⁴ம்மாபி பரமத்த²தோ நத்தி², வோஹாரமத்தமேவா’’தி ச ஏவமாதீ³னி தி³ட்டி²க³தானி மிச்சா²கா³ஹே அன்வெந்தா அனுக³ச்ச²ந்தா இத³ங் ஸெய்யோ இத³மேவ ஸெட்ட²ங், அஞ்ஞங் மிச்சா²தி மஞ்ஞந்தி.

    Te evaṃ vidhāvitā kiṃ karontīti āha ‘‘pariccajitvā saddhammaṃ, aññamaññehi bhaṇḍare’’ti. Tassattho – paṭipattisaddhammaṃ chaḍḍetvā āmisakiñjakkhahetu aññamaññehi bhaṇḍare kalahaṃ karontīti. Diṭṭhigatānīti ‘‘viññāṇamattameva atthi, nattheva rūpadhammā’’ti, ‘‘yathā puggalo nāma paramatthato natthi, evaṃ sabhāvadhammāpi paramatthato natthi, vohāramattamevā’’ti ca evamādīni diṭṭhigatāni micchāgāhe anventā anugacchantā idaṃ seyyo idameva seṭṭhaṃ, aññaṃ micchāti maññanti.

    நிக்³க³தாதி கே³ஹதோ நிக்க²ந்தா. கடச்சு²பி⁴க்க²ஹேதூபீதி கடச்சு²மத்தபி⁴க்கா²னிமித்தம்பி. தங் த³த³ந்தஸ்ஸ க³ஹட்ட²ஸ்ஸ அனநுலோமிகஸங்ஸக்³க³வஸேன அகிச்சானி பப்³ப³ஜிதேன அகத்தப்³பா³னி கம்மானி நிஸேவரே கரொந்தி.

    Niggatāti gehato nikkhantā. Kaṭacchubhikkhahetūpīti kaṭacchumattabhikkhānimittampi. Taṃ dadantassa gahaṭṭhassa ananulomikasaṃsaggavasena akiccāni pabbajitena akattabbāni kammāni nisevare karonti.

    உத³ராவதே³ஹகங் பு⁴த்வாதி ‘‘ஊனூத³ரோ மிதாஹாரோ’’தி (தே²ரகா³॰ 982; மி॰ ப॰ 6.5.10) வுத்தவசனங் அசிந்தெத்வா உத³ரபூரங் பு⁴ஞ்ஜித்வா. ஸயந்துத்தானஸெய்யகாதி ‘‘த³க்கி²ணேன பஸ்ஸேன ஸீஹஸெய்யங் கப்பேதி பாதே³ பாத³ங் அச்சாதா⁴ய ஸதோ ஸம்பஜானோ’’தி (அ॰ நி॰ 8.9; விப⁴॰ 519) வுத்தவிதா⁴னங் அனநுஸ்ஸரித்வா உத்தானஸெய்யகா ஸயந்தி. யா கதா² ஸத்து²க³ரஹிதாதி ராஜகதா²தி³திரச்சா²னகத²ங் ஸந்தா⁴ய வத³தி.

    Udarāvadehakaṃ bhutvāti ‘‘ūnūdaro mitāhāro’’ti (theragā. 982; mi. pa. 6.5.10) vuttavacanaṃ acintetvā udarapūraṃ bhuñjitvā. Sayantuttānaseyyakāti ‘‘dakkhiṇena passena sīhaseyyaṃ kappeti pāde pādaṃ accādhāya sato sampajāno’’ti (a. ni. 8.9; vibha. 519) vuttavidhānaṃ ananussaritvā uttānaseyyakā sayanti. Yā kathā satthugarahitāti rājakathāditiracchānakathaṃ sandhāya vadati.

    ஸப்³ப³காருகஸிப்பானீதி ஸப்³பே³ஹி வெஸ்ஸாதீ³ஹி காருகேஹி கத்தப்³பா³னி ப⁴த்ததாலவண்டகரணாதீ³னி ஹத்த²ஸிப்பானி. சித்திங் கத்வானாதி ஸக்கச்சங் ஸாத³ரங் கத்வா. அவூபஸந்தா அஜ்ஜ²த்தந்தி கிலேஸவூபஸமாபா⁴வதோ க³த்³து³ஹனமத்தம்பி ஸமாதா⁴னாபா⁴வதோ ச அஜ்ஜ²த்தங் அவூபஸந்தா, அவூபஸந்தசித்தாதி அத்தோ². ஸாமஞ்ஞத்தோ²தி ஸமணத⁴ம்மோ. அதிஅச்ச²தீதி தேஸங் ஆஜீவகிச்சபஸுததாய ஏகதே³ஸம்பி அபு²ஸனதோ விஸுங்யேவ நிஸீத³தி, அனல்லீயதீதி வுத்தங் ஹோதி.

    Sabbakārukasippānīti sabbehi vessādīhi kārukehi kattabbāni bhattatālavaṇṭakaraṇādīni hatthasippāni. Cittiṃ katvānāti sakkaccaṃ sādaraṃ katvā. Avūpasantā ajjhattanti kilesavūpasamābhāvato gadduhanamattampi samādhānābhāvato ca ajjhattaṃ avūpasantā, avūpasantacittāti attho. Sāmaññatthoti samaṇadhammo. Atiacchatīti tesaṃ ājīvakiccapasutatāya ekadesampi aphusanato visuṃyeva nisīdati, anallīyatīti vuttaṃ hoti.

    மத்திகந்தி பாகதிகங் வா பஞ்சவண்ணங் வா கி³ஹீனங் வினியோக³க்க²மங் மத்திகங். தேலசுண்ணஞ்சாதி பாகதிகங், அபி⁴ஸங்க²தங் வா தேலஞ்ச சுண்ணஞ்ச. உத³காஸனபோ⁴ஜனந்தி உத³கஞ்ச ஆஸனஞ்ச போ⁴ஜனஞ்ச. ஆகங்க²ந்தா ப³ஹுத்தரந்தி ப³ஹுங் பிண்ட³பாதாதி³உத்தருத்தரங் ஆகங்க²ந்தா ‘‘அம்ஹேஹி மத்திகாதீ³ஸு தி³ன்னேஸு மனுஸ்ஸா த³ள்ஹப⁴த்திகா ஹுத்வா ப³ஹுங் உத்தருத்தரங் சதுபச்சயஜாதங் த³ஸ்ஸந்தீ’’தி அதி⁴ப்பாயேன கி³ஹீனங் உபனாமெந்தீதி அத்தோ².

    Mattikanti pākatikaṃ vā pañcavaṇṇaṃ vā gihīnaṃ viniyogakkhamaṃ mattikaṃ. Telacuṇṇañcāti pākatikaṃ, abhisaṅkhataṃ vā telañca cuṇṇañca. Udakāsanabhojananti udakañca āsanañca bhojanañca. Ākaṅkhantā bahuttaranti bahuṃ piṇḍapātādiuttaruttaraṃ ākaṅkhantā ‘‘amhehi mattikādīsu dinnesu manussā daḷhabhattikā hutvā bahuṃ uttaruttaraṃ catupaccayajātaṃ dassantī’’ti adhippāyena gihīnaṃ upanāmentīti attho.

    த³ந்தே புனந்தி ஸோதெ⁴ந்தி ஏதேனாதி த³ந்தபோனங், த³ந்தகட்ட²ங். கபித்த²ந்தி கபித்த²ப²லங். புப்ப²ந்தி ஸுமனசம்பகாதி³புப்ப²ங். கா²த³னீயானீதி அட்டா²ரஸவிதே⁴பி க²ஜ்ஜகவிஸேஸே. பிண்ட³பாதே ச ஸம்பன்னேதி வண்ணாதி³ஸம்பயுத்தே ஓத³னவிஸேஸே. ‘‘அம்பே³ ஆமலகானி சா’’தி -ஸத்³தே³ன மாதுலுங்க³தாலனாளிகேராதி³ப²லானி அவுத்தானி ஸங்க³ண்ஹாதி. ஸப்³ப³த்த² கி³ஹீனங் உபனாமெந்தி ஆகங்க²ந்தா ப³ஹுத்தரந்தி யோஜனா.

    Dante punanti sodhenti etenāti dantaponaṃ, dantakaṭṭhaṃ. Kapitthanti kapitthaphalaṃ. Pupphanti sumanacampakādipupphaṃ. Khādanīyānīti aṭṭhārasavidhepi khajjakavisese. Piṇḍapāte ca sampanneti vaṇṇādisampayutte odanavisese. ‘‘Ambe āmalakāni cā’’ti ca-saddena mātuluṅgatālanāḷikerādiphalāni avuttāni saṅgaṇhāti. Sabbattha gihīnaṃ upanāmenti ākaṅkhantā bahuttaranti yojanā.

    பே⁴ஸஜ்ஜேஸு யதா² வேஜ்ஜாதி கி³ஹீனங் பே⁴ஸஜ்ஜப்பயோகே³ஸு யதா² வேஜ்ஜா, ததா² பி⁴க்கூ² படிபஜ்ஜந்தீதி அதி⁴ப்பாயோ. கிச்சாகிச்சே யதா² கி³ஹீதி க³ஹட்டா²னங் கு²த்³த³கே சேவ மஹந்தே ச கிச்சே கத்தப்³பே³ கி³ஹீ விய. க³ணிகாவ விபூ⁴ஸாயந்தி அத்தனோ ஸரீரஸ்ஸ விபூ⁴ஸனே ரூபூபஜீவினியோ விய. இஸ்ஸரே க²த்தியா யதா²தி இஸ்ஸரே இஸ்ஸரியபவத்தனே யதா² க²த்தியா, ஏவங் குலபதீ ஹுத்வா வத்தந்தீதி அத்தோ².

    Bhesajjesu yathā vejjāti gihīnaṃ bhesajjappayogesu yathā vejjā, tathā bhikkhū paṭipajjantīti adhippāyo. Kiccākicce yathā gihīti gahaṭṭhānaṃ khuddake ceva mahante ca kicce kattabbe gihī viya. Gaṇikāva vibhūsāyanti attano sarīrassa vibhūsane rūpūpajīviniyo viya. Issare khattiyā yathāti issare issariyapavattane yathā khattiyā, evaṃ kulapatī hutvā vattantīti attho.

    நேகதிகாதி நிகதியங் நியுத்தா, அமணிங்யேவ மணிங், அஸுவண்ணங்யேவ ஸுவண்ணங் கத்வா படிரூபஸாசியோக³னிரதா. வஞ்சனிகாதி கூடமானாதீ³ஹி விப்பலம்ப³கா. கூடஸக்கீ²தி அயாதா²வஸக்கி²னோ. அபாடுகாதி வாமகா, அஸங்யதவுத்தீதி அத்தோ². ப³ஹூஹி பரிகப்பேஹீதி யதா²வுத்தேஹி அஞ்ஞேஹி ச ப³ஹூஹி மிச்சா²ஜீவப்பகாரேஹி.

    Nekatikāti nikatiyaṃ niyuttā, amaṇiṃyeva maṇiṃ, asuvaṇṇaṃyeva suvaṇṇaṃ katvā paṭirūpasāciyoganiratā. Vañcanikāti kūṭamānādīhi vippalambakā. Kūṭasakkhīti ayāthāvasakkhino. Apāṭukāti vāmakā, asaṃyatavuttīti attho. Bahūhi parikappehīti yathāvuttehi aññehi ca bahūhi micchājīvappakārehi.

    லேஸகப்பேதி கப்பியலேஸே கப்பியபடிரூபே. பரியாயேதி, பச்சயேஸு பரியாயஸ்ஸ யோகே³. பரிகப்பேதி வட்³டி⁴ஆதி³விகப்பனே, ஸப்³ப³த்த² விஸயே பு⁴ம்மங். அனுதா⁴விதாதி மஹிச்ச²தாதீ³ஹி பாபத⁴ம்மேஹி அனுதா⁴விதா வோஸிதா. ஜீவிகத்தா² ஜீவிகப்பயோஜனா ஆஜீவஹேதுகா. உபாயேனாதி பரிகதா²தி³னா உபாயேன பச்சயுப்பாத³னநயேன. ஸங்கட்³ட⁴ந்தீதி ஸங்ஹரந்தி.

    Lesakappeti kappiyalese kappiyapaṭirūpe. Pariyāyeti, paccayesu pariyāyassa yoge. Parikappeti vaḍḍhiādivikappane, sabbattha visaye bhummaṃ. Anudhāvitāti mahicchatādīhi pāpadhammehi anudhāvitā vositā. Jīvikatthā jīvikappayojanā ājīvahetukā. Upāyenāti parikathādinā upāyena paccayuppādananayena. Saṅkaḍḍhantīti saṃharanti.

    உபட்டா²பெந்தி பரிஸந்தி பரிஸாய அத்தானங் உபட்ட²பெந்தி, யதா² பரிஸா அத்தானங் உபட்ட²பெந்தி, ஏவங் பரிஸங் ஸங்க³ண்ஹந்தீதி அத்தோ². கம்மதோதி கம்மஹேது. தே ஹி அத்தனோ கத்தப்³ப³வெய்யாவச்சனிமித்தங் உபட்ட²பெந்தி. நோ ச த⁴ம்மதோதி த⁴ம்மனிமித்தங் நோ ச உபட்ட²பெந்தி. யோ ஸத்தா²ரா உல்லும்பனஸபா⁴வஸண்டி²தாய பரிஸாய ஸங்க³ஹோ அனுஞ்ஞாதோ, தேன ந ஸங்க³ண்ஹந்தீதி அத்தோ². லாப⁴தோதி லாப⁴ஹேது, ‘‘அய்யோ ப³ஹுஸ்ஸுதோ, பா⁴ணகோ, ‘த⁴ம்மகதி²கோ’தி ஏவங் ஸம்பா⁴வெந்தோ மஹாஜனோ மய்ஹங் லாப⁴ஸக்காரே உபனயிஸ்ஸதீ’’தி இச்சா²சாரே ட²த்வா லாப⁴னிமித்தங் பரேஸங் த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தி. நோ ச அத்த²தோதி யோ ஸோ விமுத்தாயதனஸீஸே ட²த்வா ஸத்³த⁴ம்மங் கதெ²ந்தேன பத்தப்³போ³ அத்தோ², ந தங்தி³ட்ட²த⁴ம்மிகாதி³பே⁴த³ஹிதனிமித்தங் த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தீதி அத்தோ².

    Upaṭṭhāpenti parisanti parisāya attānaṃ upaṭṭhapenti, yathā parisā attānaṃ upaṭṭhapenti, evaṃ parisaṃ saṅgaṇhantīti attho. Kammatoti kammahetu. Te hi attano kattabbaveyyāvaccanimittaṃ upaṭṭhapenti. No ca dhammatoti dhammanimittaṃ no ca upaṭṭhapenti. Yo satthārā ullumpanasabhāvasaṇṭhitāya parisāya saṅgaho anuññāto, tena na saṅgaṇhantīti attho. Lābhatoti lābhahetu, ‘‘ayyo bahussuto, bhāṇako, ‘dhammakathiko’ti evaṃ sambhāvento mahājano mayhaṃ lābhasakkāre upanayissatī’’ti icchācāre ṭhatvā lābhanimittaṃ paresaṃ dhammaṃ desenti. No ca atthatoti yo so vimuttāyatanasīse ṭhatvā saddhammaṃ kathentena pattabbo attho, na taṃdiṭṭhadhammikādibhedahitanimittaṃ dhammaṃ desentīti attho.

    ஸங்க⁴லாப⁴ஸ்ஸ ப⁴ண்ட³ந்தீதி ஸங்க⁴லாப⁴ஹேது ப⁴ண்ட³ந்தி ‘‘மய்ஹங் பாபுணாதி, ந துய்ஹ’’ந்திஆதி³னா கலஹங் கரொந்தி. ஸங்க⁴தோ பரிபா³ஹிராதி, அரியஸங்க⁴தோ ப³ஹிபூ⁴தா அரியஸங்கே⁴ தத³பா⁴வதோ. பரலாபோ⁴பஜீவந்தாதி ஸாஸனே லாப⁴ஸ்ஸ அந்த⁴பா³லபுது²ஜ்ஜனேஹி பரே ஸீலாதி³கு³ணஸம்பன்னே ஸெக்கே² உத்³தி³ஸ்ஸ உப்பன்னத்தா தங் பரலாப⁴ங், பரதோ வா தா³யகதோ லத்³த⁴ப்³ப³லாப⁴ங் உபஜீவந்தா ப⁴ண்ட³னகாரகா பி⁴க்கூ² பாபஜிகு³ச்சா²ய அபா⁴வதோ அஹிரிகா ஸமானா ச ‘‘மயங் பரலாப⁴ங் பு⁴ஞ்ஜாம, பரபடிப³த்³த⁴ஜீவிகா’’திபி ந லஜ்ஜரே ந ஹிரீயந்தி.

    Saṅghalābhassa bhaṇḍantīti saṅghalābhahetu bhaṇḍanti ‘‘mayhaṃ pāpuṇāti, na tuyha’’ntiādinā kalahaṃ karonti. Saṅghato paribāhirāti, ariyasaṅghato bahibhūtā ariyasaṅghe tadabhāvato. Paralābhopajīvantāti sāsane lābhassa andhabālaputhujjanehi pare sīlādiguṇasampanne sekkhe uddissa uppannattā taṃ paralābhaṃ, parato vā dāyakato laddhabbalābhaṃ upajīvantā bhaṇḍanakārakā bhikkhū pāpajigucchāya abhāvato ahirikā samānā ca ‘‘mayaṃ paralābhaṃ bhuñjāma, parapaṭibaddhajīvikā’’tipi na lajjare na hirīyanti.

    நானுயுத்தாதி ஸமணகரணேஹி த⁴ம்மேஹி அனநுயுத்தா. ததா²தி யதா² புப்³பே³ வுத்தா ப³ந்த⁴னகாரகாத³யோ, ததா². ஏகேதி ஏகச்சே. முண்டா³ ஸங்கா⁴டிபாருதாதி கேவலங் முண்டி³தகேஸதாய முண்டா³ பிலோதிகக²ண்டே³ஹி ஸங்க⁴டிதட்டே²ன ‘‘ஸங்கா⁴டீ’’தி லத்³த⁴னாமேன சீவரேன பாருதஸரீரா. ஸம்பா⁴வனங்யேவிச்ச²ந்தி, லாப⁴ஸக்காரமுச்சி²தாதி லாப⁴ஸக்காராஸாய முச்சி²தா அஜ்ஜோ²ஸிதா ஹுத்வா, ‘‘பேஸலோ து⁴தவாதோ³ ப³ஹுஸ்ஸுதோ’’தி வா மது⁴ரவசனமனுயுத்தா ‘‘அரியோ’’தி ச கேவலங் ஸம்பா⁴வனங் ப³ஹுமானங்யேவ இச்ச²ந்தி ஏஸந்தி, ந தன்னிமித்தே கு³ணேதி அத்தோ².

    Nānuyuttāti samaṇakaraṇehi dhammehi ananuyuttā. Tathāti yathā pubbe vuttā bandhanakārakādayo, tathā. Eketi ekacce. Muṇḍā saṅghāṭipārutāti kevalaṃ muṇḍitakesatāya muṇḍā pilotikakhaṇḍehi saṅghaṭitaṭṭhena ‘‘saṅghāṭī’’ti laddhanāmena cīvarena pārutasarīrā. Sambhāvanaṃyevicchanti, lābhasakkāramucchitāti lābhasakkārāsāya mucchitā ajjhositā hutvā, ‘‘pesalo dhutavādo bahussuto’’ti vā madhuravacanamanuyuttā ‘‘ariyo’’ti ca kevalaṃ sambhāvanaṃ bahumānaṃyeva icchanti esanti, na tannimitte guṇeti attho.

    ஏவந்தி ‘‘குஸலானஞ்ச த⁴ம்மானங் பஞ்ஞாய ச பரிக்க²யா’’தி வுத்தனயேன. நானப்பயாதம்ஹீதி நானப்பகாரே பே⁴த³னத⁴ம்மே பயாதே ஸமகதே, நானப்பகாரேன வா ஸங்கிலேஸத⁴ம்மே பயாதுங் பவத்திதுங் ஆரத்³தே⁴. ந தா³னி ஸுகரங் ததா²தி இதா³னி இமஸ்மிங் து³ல்லப⁴கல்யாணமித்தே து³ல்லப⁴ஸப்பாயஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸவனே ச காலே யதா² ஸத்த²ரி த⁴ரந்தே அபு²ஸிதங் அபு²ட்ட²ங், அனதி⁴க³தங் ஜா²னவிபஸ்ஸனங் பு²ஸிதுங் அதி⁴க³ந்துங், பு²ஸிதங் வா ஹானபா⁴கி³யங் டி²திபா⁴கி³யமேவ வா அஹுத்வா யதா² விஸேஸபா⁴கி³யங் ஹோதி, ததா² அனுரக்கி²துங் பாலேதுங் ஸுகரங், ததா² ந ஸுகரங், ததா² ஸம்பாதே³துங் ந ஸக்காதி அத்தோ².

    Evanti ‘‘kusalānañca dhammānaṃ paññāya ca parikkhayā’’ti vuttanayena. Nānappayātamhīti nānappakāre bhedanadhamme payāte samakate, nānappakārena vā saṃkilesadhamme payātuṃ pavattituṃ āraddhe. Na dāni sukaraṃ tathāti idāni imasmiṃ dullabhakalyāṇamitte dullabhasappāyasaddhammassavane ca kāle yathā satthari dharante aphusitaṃ aphuṭṭhaṃ, anadhigataṃ jhānavipassanaṃ phusituṃ adhigantuṃ, phusitaṃ vā hānabhāgiyaṃ ṭhitibhāgiyameva vā ahutvā yathā visesabhāgiyaṃ hoti, tathā anurakkhituṃ pāletuṃ sukaraṃ, tathā na sukaraṃ, tathā sampādetuṃ na sakkāti attho.

    இதா³னி அத்தனோ பரினிப்³பா³னகாலஸ்ஸ ஆஸன்னத்தா ஸங்கி²த்தேன ஓவாதே³ன ஸப்³ரஹ்மசாரிங் ஓவத³ந்தோ ‘‘யதா² கண்டகட்டா²னம்ஹீ’’திஆதி³மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – யதா² புரிஸோ கேனசிதே³வ பயோஜனேன கண்டகனிசிதே பதே³ஸே அனுபாஹனோ விசரந்தோ ‘‘மா மங் கண்டகோ விஜ்ஜீ²’’தி ஸதிங் உபட்ட²பெத்வாவ விசரதி, ஏவங் கிலேஸகண்டகனிசிதே கோ³சரகா³மே பயோஜனேன சரந்தோ முனி ஸதிங் உபட்ட²பெத்வான ஸதிஸம்பஜஞ்ஞயுத்தோ அப்பமத்தோவ சரெய்ய கம்மட்டா²னங் அவிஜஹந்தோதி வுத்தங் ஹோதி.
