Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [395] 10. பாராவதஜாதகவண்ணனா

    [395] 10. Pārāvatajātakavaṇṇanā

    சிரஸ்ஸங் வத பஸ்ஸாமீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ லோலபி⁴க்கு²ங்யேவ ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. பச்சுப்பன்னவத்து² ஹெட்டா² வுத்தனயமேவ.

    Cirassaṃvata passāmīti idaṃ satthā jetavane viharanto lolabhikkhuṃyeva ārabbha kathesi. Paccuppannavatthu heṭṭhā vuttanayameva.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ பாராவதோ ஹுத்வா பா³ராணஸிஸெட்டி²னோ மஹானஸே நீளபச்சி²யங் வஸதி. காகோபி தேன ஸத்³தி⁴ங் விஸ்ஸாஸங் கத்வா தத்தே²வ வஸதீதி ஸப்³ப³ங் வித்தா²ரேதப்³ப³ங். ப⁴த்தகாரகோ காகபத்தானி லுஞ்சித்வா பிட்டே²ன தங் மக்கெ²த்வா ஏகங் கபாலக²ண்ட³ங் விஜ்ஜி²த்வா கண்டே² பிளந்தி⁴த்வா பச்சி²யங் பக்கி²பி. போ³தி⁴ஸத்தோ அரஞ்ஞதோ ஆக³ந்த்வா தங் தி³ஸ்வா பரிஹாஸங் கரொந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto pārāvato hutvā bārāṇasiseṭṭhino mahānase nīḷapacchiyaṃ vasati. Kākopi tena saddhiṃ vissāsaṃ katvā tattheva vasatīti sabbaṃ vitthāretabbaṃ. Bhattakārako kākapattāni luñcitvā piṭṭhena taṃ makkhetvā ekaṃ kapālakhaṇḍaṃ vijjhitvā kaṇṭhe piḷandhitvā pacchiyaṃ pakkhipi. Bodhisatto araññato āgantvā taṃ disvā parihāsaṃ karonto paṭhamaṃ gāthamāha –

    134.

    134.

    ‘‘சிரஸ்ஸங் வத பஸ்ஸாமி, ஸஹாயங் மணிதா⁴ரினங்;

    ‘‘Cirassaṃ vata passāmi, sahāyaṃ maṇidhārinaṃ;

    ஸுகதா மஸ்ஸுகுத்தியா, ஸோப⁴தே வத மே ஸகா²’’தி.

    Sukatā massukuttiyā, sobhate vata me sakhā’’ti.

    தத்த² மஸ்ஸுகுத்தியாதி இமாய மஸ்ஸுகிரியாய.

    Tattha massukuttiyāti imāya massukiriyāya.

    தங் ஸுத்வா காகோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā kāko dutiyaṃ gāthamāha –

    135.

    135.

    ‘‘பரூள்ஹகச்ச²னக²லோமோ, அஹங் கம்மேஸு ப்³யாவடோ;

    ‘‘Parūḷhakacchanakhalomo, ahaṃ kammesu byāvaṭo;

    சிரஸ்ஸங் ந்ஹாபிதங் லத்³தா⁴, லோமங் தங் அஜ்ஜ ஹாரயி’’ந்தி.

    Cirassaṃ nhāpitaṃ laddhā, lomaṃ taṃ ajja hārayi’’nti.

    தத்த² அஹங் கம்மேஸு ப்³யாவடோதி அஹங் ஸம்ம பாராவத, ராஜகம்மேஸு ப்³யாவடோ ஓகாஸங் அலப⁴ந்தோ பரூள்ஹகச்ச²னக²லோமோ அஹோஸிந்தி வத³தி. அஜ்ஜ ஹாரயிந்தி அஜ்ஜ ஹாரேஸிங்.

    Tattha ahaṃ kammesu byāvaṭoti ahaṃ samma pārāvata, rājakammesu byāvaṭo okāsaṃ alabhanto parūḷhakacchanakhalomo ahosinti vadati. Ajja hārayinti ajja hāresiṃ.

    ததோ போ³தி⁴ஸத்தோ ததியங் கா³த²மாஹ –

    Tato bodhisatto tatiyaṃ gāthamāha –

    136.

    136.

    ‘‘யங் நு லோமங் அஹாரேஸி, து³ல்லப⁴ங் லத்³த⁴ கப்பகங்;

    ‘‘Yaṃ nu lomaṃ ahāresi, dullabhaṃ laddha kappakaṃ;

    அத² கிஞ்சரஹி தே ஸம்ம, கண்டே² கிணிகிணாயதீ’’தி.

    Atha kiñcarahi te samma, kaṇṭhe kiṇikiṇāyatī’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – யங் தாவ து³ல்லப⁴ங் கப்பகங் லபி⁴த்வா லோமங் ஹராபேஸி, தங் ஹராபய, அத² கிஞ்சரஹி தே வயஸ்ஸ இத³ங் கண்டே² கிணிகிணாயதீதி.

    Tassattho – yaṃ tāva dullabhaṃ kappakaṃ labhitvā lomaṃ harāpesi, taṃ harāpaya, atha kiñcarahi te vayassa idaṃ kaṇṭhe kiṇikiṇāyatīti.

    ததோ காகோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Tato kāko dve gāthā abhāsi –

    137.

    137.

    ‘‘மனுஸ்ஸஸுகு²மாலானங், மணி கண்டே²ஸு லம்ப³தி;

    ‘‘Manussasukhumālānaṃ, maṇi kaṇṭhesu lambati;

    தேஸாஹங் அனுஸிக்கா²மி, மா த்வங் மஞ்ஞி த³வா கதங்.

    Tesāhaṃ anusikkhāmi, mā tvaṃ maññi davā kataṃ.

    138.

    138.

    ‘‘ஸசேபிமங் பிஹயஸி, மஸ்ஸுகுத்திங் ஸுகாரிதங்;

    ‘‘Sacepimaṃ pihayasi, massukuttiṃ sukāritaṃ;

    காரயிஸ்ஸாமி தே ஸம்ம, மணிஞ்சாபி த³தா³மி தே’’தி.

    Kārayissāmi te samma, maṇiñcāpi dadāmi te’’ti.

    தத்த² மணீதி ஏவரூபானங் மனுஸ்ஸானங் ஏகங் மணிரதனங் கண்டே²ஸு லம்ப³தி. தேஸாஹந்தி தேஸங் அஹங். மா த்வங் மஞ்ஞீதி த்வங் பன ‘‘ஏதங் மயா த³வா கத’’ந்தி மா மஞ்ஞி. ஸசேபிமங் பிஹயஸீதி ஸசே இமங் மம கதங் மஸ்ஸுகுத்திங் த்வங் இச்ச²ஸி.

    Tattha maṇīti evarūpānaṃ manussānaṃ ekaṃ maṇiratanaṃ kaṇṭhesu lambati. Tesāhanti tesaṃ ahaṃ. Mā tvaṃ maññīti tvaṃ pana ‘‘etaṃ mayā davā kata’’nti mā maññi. Sacepimaṃ pihayasīti sace imaṃ mama kataṃ massukuttiṃ tvaṃ icchasi.

    தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ச²ட்ட²ங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā bodhisatto chaṭṭhaṃ gāthamāha –

    139.

    139.

    ‘‘த்வஞ்ஞேவ மணினா ச²ன்னோ, ஸுகதாய ச மஸ்ஸுயா;

    ‘‘Tvaññeva maṇinā channo, sukatāya ca massuyā;

    ஆமந்த கோ² தங் க³ச்சா²மி, பியங் மே தவத³ஸ்ஸன’’ந்தி.

    Āmanta kho taṃ gacchāmi, piyaṃ me tavadassana’’nti.

    தத்த² மணினாதி மணினோ, அயமேவ வா பாடோ². இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஸம்ம வாயஸ, த்வஞ்ஞேவ இமஸ்ஸ மணினோ அனுச்ச²விகோ இமிஸ்ஸா ச ஸுகதாய மஸ்ஸுயா , மம பன தவ அத³ஸ்ஸனமேவ பியங், தஸ்மா தங் ஆமந்தயித்வா க³ச்சா²மீதி.

    Tattha maṇināti maṇino, ayameva vā pāṭho. Idaṃ vuttaṃ hoti – samma vāyasa, tvaññeva imassa maṇino anucchaviko imissā ca sukatāya massuyā , mama pana tava adassanameva piyaṃ, tasmā taṃ āmantayitvā gacchāmīti.

    ஏவஞ்ச பன வத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ உப்பதித்வா அஞ்ஞத்த² க³தோ. காகோ தத்தே²வ ஜீவிதக்க²யங் பத்தோ.

    Evañca pana vatvā bodhisatto uppatitvā aññattha gato. Kāko tattheva jīvitakkhayaṃ patto.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே லோலபி⁴க்கு² அனாகா³மிப²லே பதிட்ட²ஹி. ததா³ காகோ லோலபி⁴க்கு² அஹோஸி, பாராவதோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne lolabhikkhu anāgāmiphale patiṭṭhahi. Tadā kāko lolabhikkhu ahosi, pārāvato pana ahameva ahosinti.

    பாராவதஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.

    Pārāvatajātakavaṇṇanā dasamā.

    க²ரபுத்தவக்³கோ³ து³தியோ நிட்டி²தோ.

    Kharaputtavaggo dutiyo niṭṭhito.

    ஜாதகுத்³தா³னங் –

    Jātakuddānaṃ –

    அவாரியங் ஸேதகேது, த³ரீமுக²ஞ்ச நேரு ச;

    Avāriyaṃ setaketu, darīmukhañca neru ca;

    ஆஸங்கமிகா³லோபஞ்ச, காளகண்ணீ ச குக்குடங்.

    Āsaṅkamigālopañca, kāḷakaṇṇī ca kukkuṭaṃ.

    த⁴ம்மத⁴ஜஞ்ச நந்தி³யங், க²ரபுத்தங் ஸூசி சேவ;

    Dhammadhajañca nandiyaṃ, kharaputtaṃ sūci ceva;

    துண்டி³லங் ஸொண்ணகக்கடங், மய்ஹகங் விஜ்ஜாத⁴ரஞ்சேவ.

    Tuṇḍilaṃ soṇṇakakkaṭaṃ, mayhakaṃ vijjādharañceva.

    ஸிங்க⁴புப்ப²ங் விகா⁴ஸாத³ங், வட்டகஞ்ச பாராவதங்;

    Siṅghapupphaṃ vighāsādaṃ, vaṭṭakañca pārāvataṃ;

    ஸங்கா³யிங்ஸு மஹாதே²ரா, ச²க்கே வீஸதி ஜாதகே.

    Saṅgāyiṃsu mahātherā, chakke vīsati jātake.

    ச²க்கனிபாதவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Chakkanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 395. பாராவதஜாதகங் • 395. Pārāvatajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact