Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளனித்³தே³ஸபாளி • Cūḷaniddesapāḷi

    17. பாராயனத்து²திகா³தா²

    17. Pārāyanatthutigāthā

    இத³மவோச ப⁴க³வா மக³தே⁴ஸு விஹரந்தோ பாஸாணகே சேதியே, பரிசாரகஸோளஸானங் 1 ப்³ராஹ்மணானங் அஜ்ஜி²ட்டோ² புட்டோ² புட்டோ² பஞ்ஹங் 2 ப்³யாகாஸி. ஏகமேகஸ்ஸ சேபி பஞ்ஹஸ்ஸ அத்த²மஞ்ஞாய த⁴ம்மமஞ்ஞாய த⁴ம்மானுத⁴ம்மங் படிபஜ்ஜெய்ய, க³ச்செ²ய்யேவ ஜராமரணஸ்ஸ பாரங். ‘‘பாரங்க³மனீயா இமே த⁴ம்மா’’தி – தஸ்மா இமஸ்ஸ த⁴ம்மபரியாயஸ்ஸ பாராயனந்தேவ 3 அதி⁴வசனங்.

    Idamavoca bhagavā magadhesu viharanto pāsāṇake cetiye, paricārakasoḷasānaṃ 4 brāhmaṇānaṃ ajjhiṭṭho puṭṭho puṭṭho pañhaṃ 5 byākāsi. Ekamekassa cepi pañhassa atthamaññāya dhammamaññāya dhammānudhammaṃ paṭipajjeyya, gaccheyyeva jarāmaraṇassa pāraṃ. ‘‘Pāraṅgamanīyā ime dhammā’’ti – tasmā imassa dhammapariyāyassa pārāyananteva 6 adhivacanaṃ.

    149.

    149.

    அஜிதோ திஸ்ஸமெத்தெய்யோ, புண்ணகோ அத² மெத்தகூ³;

    Ajito tissametteyyo, puṇṇako atha mettagū;

    தோ⁴தகோ உபஸீவோ ச, நந்தோ³ ச அத² ஹேமகோ.

    Dhotako upasīvo ca, nando ca atha hemako.

    150.

    150.

    தோதெ³ய்யகப்பா து³ப⁴யோ, ஜதுகண்ணீ ச பண்டி³தோ;

    Todeyyakappā dubhayo, jatukaṇṇī ca paṇḍito;

    ப⁴த்³ராவுதோ⁴ உத³யோ ச, போஸாலோ சாபி ப்³ராஹ்மணோ;

    Bhadrāvudho udayo ca, posālo cāpi brāhmaṇo;

    மோக⁴ராஜா ச மேதா⁴வீ, பிங்கி³யோ ச மஹாஇஸி.

    Mogharājā ca medhāvī, piṅgiyo ca mahāisi.

    151.

    151.

    ஏதே பு³த்³த⁴ங் உபாக³ச்சு²ங், ஸம்பன்னசரணங் இஸிங்;

    Ete buddhaṃ upāgacchuṃ, sampannacaraṇaṃ isiṃ;

    புச்ச²ந்தா நிபுணே பஞ்ஹே, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ங் உபாக³முங்.

    Pucchantā nipuṇe pañhe, buddhaseṭṭhaṃ upāgamuṃ.

    152.

    152.

    தேஸங் பு³த்³தோ⁴ பப்³யாகாஸி, பஞ்ஹே புட்டோ² யதா²தத²ங்;

    Tesaṃ buddho pabyākāsi, pañhe puṭṭho yathātathaṃ;

    பஞ்ஹானங் வெய்யாகரணேன, தோஸேஸி ப்³ராஹ்மணே முனி.

    Pañhānaṃ veyyākaraṇena, tosesi brāhmaṇe muni.

    153.

    153.

    தே தோஸிதா சக்கு²மதா, பு³த்³தே⁴னாதி³ச்சப³ந்து⁴னா;

    Te tositā cakkhumatā, buddhenādiccabandhunā;

    ப்³ரஹ்மசரியமசரிங்ஸு, வரபஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்திகே.

    Brahmacariyamacariṃsu, varapaññassa santike.

    154.

    154.

    ஏகமேகஸ்ஸ பஞ்ஹஸ்ஸ, யதா² பு³த்³தே⁴ன தே³ஸிதங்;

    Ekamekassa pañhassa, yathā buddhena desitaṃ;

    ததா² யோ படிபஜ்ஜெய்ய, க³ச்சே² பாரங் அபாரதோ.

    Tathā yo paṭipajjeyya, gacche pāraṃ apārato.

    155.

    155.

    அபாரா பாரங் க³ச்செ²ய்ய, பா⁴வெந்தோ மக்³க³முத்தமங்;

    Apārā pāraṃ gaccheyya, bhāvento maggamuttamaṃ;

    மக்³கோ³ ஸோ பாரங் க³மனாய, தஸ்மா பாராயனங் இதி.

    Maggo so pāraṃ gamanāya, tasmā pārāyanaṃ iti.







    Footnotes:
    1. பரிசாரகஸோளஸன்னங் (ஸ்யா॰ க॰)
    2. பஞ்ஹே (ஸீ॰ பீ॰)
    3. பாராயணங்த்வேவ (ஸீ॰ அட்ட²॰)
    4. paricārakasoḷasannaṃ (syā. ka.)
    5. pañhe (sī. pī.)
    6. pārāyaṇaṃtveva (sī. aṭṭha.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சூளனித்³தே³ஸ-அட்ட²கதா² • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā / 17. பாராயனத்து²திகா³தா²னித்³தே³ஸவண்ணனா • 17. Pārāyanatthutigāthāniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact