Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
2. பரிஹானிகதா²
2. Parihānikathā
1. வாத³யுத்திபரிஹானிவண்ணனா
1. Vādayuttiparihānivaṇṇanā
239. இதா³னி பரிஹானிகதா² ஹோதி. பரிஹானித⁴ம்மோ அபரிஹானித⁴ம்மோ, ‘‘த்³வேமே, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மா ஸெக்க²ஸ்ஸ, பி⁴க்கு²னோ பரிஹானாய ஸங்வத்தந்தி’’ (அ॰ நி॰ 2.185), ‘‘பஞ்சிமே, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மா ஸமயவிமுத்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பரிஹானாய ஸங்வத்தந்தீ’’தி (அ॰ நி॰ 5.149) ஏவமாதீ³னி ஹி ஸுத்தானி நிஸ்ஸாய ஸம்மிதியா வஜ்ஜிபுத்தகா ஸப்³ப³த்தி²வாதி³னோ ஏகச்சே ச மஹாஸங்கி⁴கா அரஹதோபி பரிஹானிங் இச்ச²ந்தி, தஸ்மா தே வா ஹொந்து அஞ்ஞேயேவ வா, யேஸங் அயங் லத்³தி⁴, தேஸங் லத்³தி⁴பி⁴ந்த³னத்த²ங் பரிஹாயதி அரஹா அரஹத்தாதி புச்சா² ஸகவாதி³ஸ்ஸ. தத்ர பரிஹாயதீதி த்³வே பரிஹானியோ பத்தபரிஹானி ச அப்பத்தபரிஹானி ச. தத்த² ‘‘து³தியம்பி கோ² ஆயஸ்மா கோ³தி⁴கோ தம்ஹா ஸாமயிகாய சேதோவிமுத்தியா பரிஹாயீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.159) அயங் பத்தபரிஹானி நாம. ‘‘மா வோ ஸாமஞ்ஞத்தி²கானங் ஸதங் ஸாமஞ்ஞத்தோ² பரிஹாயீ’’தி (ம॰ நி॰ 1.416-418) அயங் அப்பத்தபரிஹானி. தாஸு இத⁴ பத்தபரிஹானி அதி⁴ப்பேதா. தஞ்ஹி ஸந்தா⁴ய ஆமந்தாதி படிஞ்ஞா பரவாதி³ஸ்ஸ. ஸகஸமயே பன இமங் பத்தபரிஹானிங் நாம லோகியஸமாபத்தியாவ இச்ச²ந்தி, ந அரஹத்தாதீ³ஹி ஸாமஞ்ஞப²லேஹி. பரஸமயேபி நங் ஸப்³ப³ஸாமஞ்ஞப²லேஸு ஸப்³ப³ப⁴வேஸு ஸப்³ப³காலேஸு ஸப்³பே³ஸஞ்ச புக்³க³லானங் ந இச்ச²ந்தி. தங் பன தேஸங் லத்³தி⁴மத்தமேவாதி ஸப்³ப³ங் லத்³தி⁴ஜாலங் பி⁴ந்தி³துங் புன ஸப்³ப³த்தா²திஆதி³னா நயேன தே³ஸனா வட்³டி⁴தா.
239. Idāni parihānikathā hoti. Parihānidhammo aparihānidhammo, ‘‘dveme, bhikkhave, dhammā sekkhassa, bhikkhuno parihānāya saṃvattanti’’ (a. ni. 2.185), ‘‘pañcime, bhikkhave, dhammā samayavimuttassa bhikkhuno parihānāya saṃvattantī’’ti (a. ni. 5.149) evamādīni hi suttāni nissāya sammitiyā vajjiputtakā sabbatthivādino ekacce ca mahāsaṅghikā arahatopi parihāniṃ icchanti, tasmā te vā hontu aññeyeva vā, yesaṃ ayaṃ laddhi, tesaṃ laddhibhindanatthaṃ parihāyati arahā arahattāti pucchā sakavādissa. Tatra parihāyatīti dve parihāniyo pattaparihāni ca appattaparihāni ca. Tattha ‘‘dutiyampi kho āyasmā godhiko tamhā sāmayikāya cetovimuttiyā parihāyī’’ti (saṃ. ni. 1.159) ayaṃ pattaparihāni nāma. ‘‘Mā vo sāmaññatthikānaṃ sataṃ sāmaññattho parihāyī’’ti (ma. ni. 1.416-418) ayaṃ appattaparihāni. Tāsu idha pattaparihāni adhippetā. Tañhi sandhāya āmantāti paṭiññā paravādissa. Sakasamaye pana imaṃ pattaparihāniṃ nāma lokiyasamāpattiyāva icchanti, na arahattādīhi sāmaññaphalehi. Parasamayepi naṃ sabbasāmaññaphalesu sabbabhavesu sabbakālesu sabbesañca puggalānaṃ na icchanti. Taṃ pana tesaṃ laddhimattamevāti sabbaṃ laddhijālaṃ bhindituṃ puna sabbatthātiādinā nayena desanā vaḍḍhitā.
தத்த² யஸ்மா பரவாதீ³ கமேன பரிஹாயித்வா ஸோதாபத்திப²லே டி²தஸ்ஸ அரஹதோ பரிஹானிங் ந இச்ச²தி, உபரிப²லேஸு டி²தஸ்ஸேவ இச்ச²தி. யஸ்மா ச ரூபாரூபப⁴வேஸு டி²தஸ்ஸ ந இச்ச²தி, கம்மாராமதாதீ³னங் பன பரிஹானியத⁴ம்மானங் பா⁴வதோ காமப⁴வே டி²தஸ்ஸேவ இச்ச²தி, தஸ்மா ‘‘ஸப்³ப³த்தா²’’தி புட்டோ² படிக்கி²பதி. புன த³ள்ஹங் கத்வா புட்டோ² காமப⁴வங் ஸந்தா⁴ய படிஜானாதி. ஸப்³ப³ஸ்மிம்பி ஹி காமப⁴வே பரிஹானிகரா காமகு³ணா அத்தி², தஸ்மா தத்த² பரிஹாயதீதி தஸ்ஸ லத்³தி⁴.
Tattha yasmā paravādī kamena parihāyitvā sotāpattiphale ṭhitassa arahato parihāniṃ na icchati, upariphalesu ṭhitasseva icchati. Yasmā ca rūpārūpabhavesu ṭhitassa na icchati, kammārāmatādīnaṃ pana parihāniyadhammānaṃ bhāvato kāmabhave ṭhitasseva icchati, tasmā ‘‘sabbatthā’’ti puṭṭho paṭikkhipati. Puna daḷhaṃ katvā puṭṭho kāmabhavaṃ sandhāya paṭijānāti. Sabbasmimpi hi kāmabhave parihānikarā kāmaguṇā atthi, tasmā tattha parihāyatīti tassa laddhi.
ததியபுச்சா²ய பரிஹானீதி பரிஹானிகரே த⁴ம்மே புச்ச²தி. தத்த² யஸ்மா பரிஹானி நாம கம்மாராமதாதி³த⁴ம்மா, விஸேஸதோ வா காமராக³ப்³யாபாதா³ ஏவ, தே ச ரூபாரூபப⁴வே நத்தி², தஸ்மா ‘‘ந ஹேவ’’ந்தி படிக்கே²போ பரவாதி³ஸ்ஸ.
Tatiyapucchāya parihānīti parihānikare dhamme pucchati. Tattha yasmā parihāni nāma kammārāmatādidhammā, visesato vā kāmarāgabyāpādā eva, te ca rūpārūpabhave natthi, tasmā ‘‘na heva’’nti paṭikkhepo paravādissa.
ஸப்³ப³தா³தி காலபுச்சா². தத்த² பட²மபஞ்ஹே யோனிஸோமனஸிகாரகாலே அபரிஹாயனதோ படிக்கி²பதி. து³தியே அயோனிஸோமனஸிகரோதோ ரத்திபா⁴கே³ வா தி³வஸபா⁴கே³ வா ஸப்³ப³தா³ பரிஹாயனதோ படிஜானாதி. ததியே பரிஹானிகரத⁴ம்மஸமாயோகே³ ஸதி முஹுத்தமேவ பரிஹானி நாம ஹோதி, ததோ புப்³பே³ அபரிஹீனஸ்ஸ பச்சா² பரிஹீனஸ்ஸ ச பரிஹானி நாம நத்தீ²தி படிக்கி²பதி.
Sabbadāti kālapucchā. Tattha paṭhamapañhe yonisomanasikārakāle aparihāyanato paṭikkhipati. Dutiye ayonisomanasikaroto rattibhāge vā divasabhāge vā sabbadā parihāyanato paṭijānāti. Tatiye parihānikaradhammasamāyoge sati muhuttameva parihāni nāma hoti, tato pubbe aparihīnassa pacchā parihīnassa ca parihāni nāma natthīti paṭikkhipati.
ஸப்³பே³வ அரஹந்தோதி பஞ்ஹானங் பட²மஸ்மிங் திக்கி²ந்த்³ரியே ஸந்தா⁴ய படிக்கி²பதி. து³தியஸ்மிங் முதி³ந்த்³ரியே ஸந்தா⁴ய படிஜானாதி. ததியஸ்மிம்பி திக்கி²ந்த்³ரியாவ அதி⁴ப்பேதா. தேஸஞ்ஹி ஸப்³பே³ஸம்பி பரிஹானி ந ஹோதீதி தஸ்ஸ லத்³தி⁴.
Sabbeva arahantoti pañhānaṃ paṭhamasmiṃ tikkhindriye sandhāya paṭikkhipati. Dutiyasmiṃ mudindriye sandhāya paṭijānāti. Tatiyasmimpi tikkhindriyāva adhippetā. Tesañhi sabbesampi parihāni na hotīti tassa laddhi.
ஸெட்டி²உதா³ஹரணே பட²மபுச்சா² பரவாதி³ஸ்ஸ, து³தியா ஸகவாதி³ஸ்ஸ. தத்ராயங் அதி⁴ப்பாயோ – யங் மங் தும்ஹே புச்ச²த² – ‘‘அரஹா அரஹத்தா பரிஹாயந்தோ சதூஹி ப²லேஹி பரிஹாயதீ’’தி, தத்ர வோ படிபுச்சா²மி – ‘‘சதூஹி ஸதஸஹஸ்ஸேஹி ஸெட்டீ² ஸெட்டி²த்தங் கரொந்தோ ஸதஸஹஸ்ஸேஹி பரிஹீனே ஸெட்டீ² ஸெட்டி²த்தா பரிஹீனோ ஹோதீ’’தி. ததோ ஸகவாதி³னா ஏகதே³ஸேன பரிஹானிங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ஆமந்தா’’தி வுத்தே ஸப்³ப³ஸாபதெய்யா பரிஹீனோ ஹோதீதி புச்ச²தி. ததா² அபரிஹீனத்தா ஸகவாதீ³ ந ஹேவாதி வத்வா அத² நங் ‘‘ஏவமேவ அரஹாபி பரிஹாயதி ச. ந ச சதூஹி ப²லேஹீ’’தி உப்பன்னலத்³தி⁴கங் து³தியங் ப⁴ப்³ப³பஞ்ஹங் புச்ச²தி. பரவாதீ³ ஸெட்டி²னோ அப⁴ப்³ப³தாய நியமங் அபஸ்ஸந்தோ படிஜானித்வா அரஹதோ சதூஹி ப²லேஹி பரிஹானிப⁴ப்³ப³தங் புட்டோ² ‘‘நியதோ ஸம்போ³தி⁴பராயணோ’’தி (அ॰ நி॰ 3.87) வசனஸ்ஸ அயோனிஸோ அத்த²ங் க³ஹெத்வா லத்³தி⁴யங் டி²தோ ஸோதாபத்திப²லதோ பரிஹாயிதுங் அப⁴ப்³ப³தங் ஸந்தா⁴ய படிக்கி²பதி. தங் பனஸ்ஸ லத்³தி⁴மத்தமேவாதி.
Seṭṭhiudāharaṇe paṭhamapucchā paravādissa, dutiyā sakavādissa. Tatrāyaṃ adhippāyo – yaṃ maṃ tumhe pucchatha – ‘‘arahā arahattā parihāyanto catūhi phalehi parihāyatī’’ti, tatra vo paṭipucchāmi – ‘‘catūhi satasahassehi seṭṭhī seṭṭhittaṃ karonto satasahassehi parihīne seṭṭhī seṭṭhittā parihīno hotī’’ti. Tato sakavādinā ekadesena parihāniṃ sandhāya ‘‘āmantā’’ti vutte sabbasāpateyyā parihīno hotīti pucchati. Tathā aparihīnattā sakavādī na hevāti vatvā atha naṃ ‘‘evameva arahāpi parihāyati ca. Na ca catūhi phalehī’’ti uppannaladdhikaṃ dutiyaṃ bhabbapañhaṃ pucchati. Paravādī seṭṭhino abhabbatāya niyamaṃ apassanto paṭijānitvā arahato catūhi phalehi parihānibhabbataṃ puṭṭho ‘‘niyato sambodhiparāyaṇo’’ti (a. ni. 3.87) vacanassa ayoniso atthaṃ gahetvā laddhiyaṃ ṭhito sotāpattiphalato parihāyituṃ abhabbataṃ sandhāya paṭikkhipati. Taṃ panassa laddhimattamevāti.
எத்தாவதா வாத³யுத்தி நாம நிட்டி²தா ஹோதி.
Ettāvatā vādayutti nāma niṭṭhitā hoti.
2. அரியபுக்³க³லஸங்ஸந்த³னபரிஹானிவண்ணனா
2. Ariyapuggalasaṃsandanaparihānivaṇṇanā
240. இதா³னி அரியபுக்³க³லஸங்ஸந்த³னா ஆரத்³தா⁴. தத்த² யஸ்மா கேசி அரஹதோவ பரிஹானிங் இச்ச²ந்தி, கேசி அனாகா³மினோபி, கேசி ஸகதா³கா³மிஸ்ஸபி. ஸோதாபன்னஸ்ஸ பன ஸப்³பே³பி ந இச்ச²ந்தியேவ. யே அரஹத்தா பரிஹாயித்வா அனாகா³மிஸகதா³கா³மிபா⁴வே டி²தா, தேஸங் பரிஹானிங் இச்ச²ந்தி, ந இதரேஸங் அனாகா³மிஸகதா³கா³மீனங். ஸோதாபன்னஸ்ஸ பன தேபி ஸப்³ப³தா²பி ந இச்ச²ந்தியேவ, தஸ்மா பெய்யாலமுகே²ன புச்சா² கதா. தத்த² தேஸங் லத்³தி⁴வஸேன படிஞ்ஞா ச படிக்கே²போ ச வேதி³தப்³பா³. ‘‘பரிஹாயதி அனாகா³மீ அனாகா³மிப²லா’’தி ஹி பஞ்ஹஸ்மிங் யே அனாகா³மினோ பரிஹானிங் ந இச்ச²ந்தி, தேஸங் வஸேன படிக்கே²போ. யே பகதிஅனாகா³மினோ வா அரஹத்தா பரிஹாயித்வா டி²தஅனாகா³மினோ வா பரிஹானிங் இச்ச²ந்தி, தேஸங் வஸேன படிஞ்ஞாதி இத³மெத்த² நயமுக²ங். தஸ்ஸானுஸாரேன ஸப்³ப³பெய்யாலா அத்த²தோ வேதி³தப்³பா³.
240. Idāni ariyapuggalasaṃsandanā āraddhā. Tattha yasmā keci arahatova parihāniṃ icchanti, keci anāgāminopi, keci sakadāgāmissapi. Sotāpannassa pana sabbepi na icchantiyeva. Ye arahattā parihāyitvā anāgāmisakadāgāmibhāve ṭhitā, tesaṃ parihāniṃ icchanti, na itaresaṃ anāgāmisakadāgāmīnaṃ. Sotāpannassa pana tepi sabbathāpi na icchantiyeva, tasmā peyyālamukhena pucchā katā. Tattha tesaṃ laddhivasena paṭiññā ca paṭikkhepo ca veditabbā. ‘‘Parihāyati anāgāmī anāgāmiphalā’’ti hi pañhasmiṃ ye anāgāmino parihāniṃ na icchanti, tesaṃ vasena paṭikkhepo. Ye pakatianāgāmino vā arahattā parihāyitvā ṭhitaanāgāmino vā parihāniṃ icchanti, tesaṃ vasena paṭiññāti idamettha nayamukhaṃ. Tassānusārena sabbapeyyālā atthato veditabbā.
241. யங் பனெத்த² ‘‘ஸோதாபத்திப²லஸ்ஸ அனந்தரா அரஹத்தங்யேவ ஸச்சி²கரோதீ’’தி வுத்தங், தங் பரிஹீனஸ்ஸ புன வாயமதோ அரஹத்தப்பத்திங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். இதரோ ஸோதாபத்திப²லானந்தரங் அரஹத்தஸ்ஸ அபா⁴வா படிக்கி²பதி.
241. Yaṃ panettha ‘‘sotāpattiphalassa anantarā arahattaṃyeva sacchikarotī’’ti vuttaṃ, taṃ parihīnassa puna vāyamato arahattappattiṃ sandhāya vuttaṃ. Itaro sotāpattiphalānantaraṃ arahattassa abhāvā paṭikkhipati.
242. ததோ பரங் ‘‘பரிஹானி நாமேஸா கிலேஸப்பஹானஸ்ஸ வா மந்த³தாய ப⁴வெய்ய, மக்³க³பா⁴வனாதீ³னங் வா அனதி⁴மத்ததாய, ஸச்சானங் வா அத³ஸ்ஸனேனா’’தி ஏவமாதீ³னங் வஸேன அனுயுஞ்ஜிதுங் கஸ்ஸ ப³ஹுதரா கிலேஸா பஹீனாதிஆதி³ வுத்தங். தங் ஸப்³ப³ங் உத்தானாதி⁴ப்பாயமேவ ஸுத்தானங் பனத்தோ² ஆக³மட்ட²கதா²ஸு வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³.
242. Tato paraṃ ‘‘parihāni nāmesā kilesappahānassa vā mandatāya bhaveyya, maggabhāvanādīnaṃ vā anadhimattatāya, saccānaṃ vā adassanenā’’ti evamādīnaṃ vasena anuyuñjituṃ kassa bahutarā kilesā pahīnātiādi vuttaṃ. Taṃ sabbaṃ uttānādhippāyameva suttānaṃ panattho āgamaṭṭhakathāsu vuttanayeneva veditabbo.
262. ஸமயவிமுத்தோ அரஹா அரஹத்தா பரிஹாயதீதி எத்த² முதி³ந்த்³ரியோ ஸமயவிமுத்தோ, திக்கி²ந்த்³ரியோ அஸமயவிமுத்தோதி தேஸங் லத்³தி⁴. ஸகஸமயே பன அவஸிப்பத்தோ ஜா²னலாபீ⁴ ஸமயவிமுத்தோ, வஸிப்பத்தோ ஜா²னலாபீ⁴ சேவ ஸப்³பே³ ச அரியபுக்³க³லா அரியே விமொக்கே² அஸமயவிமுத்தாதி ஸன்னிட்டா²னங். ஸோ பன தங் அத்தனோ லத்³தி⁴ங் க³ஹெத்வா ஸமயவிமுத்தோ பரிஹாயதி, இதரோ ந பரிஹாயதீ’’தி ஆஹ. ஸேஸமெத்த² உத்தானத்த²மேவ.
262. Samayavimutto arahā arahattā parihāyatīti ettha mudindriyo samayavimutto, tikkhindriyo asamayavimuttoti tesaṃ laddhi. Sakasamaye pana avasippatto jhānalābhī samayavimutto, vasippatto jhānalābhī ceva sabbe ca ariyapuggalā ariye vimokkhe asamayavimuttāti sanniṭṭhānaṃ. So pana taṃ attano laddhiṃ gahetvā samayavimutto parihāyati, itaro na parihāyatī’’ti āha. Sesamettha uttānatthameva.
அரியபுக்³க³லஸங்ஸந்த³னபரிஹானிவண்ணனா.
Ariyapuggalasaṃsandanaparihānivaṇṇanā.
3. ஸுத்தஸாத⁴னபரிஹானிவண்ணனா
3. Suttasādhanaparihānivaṇṇanā
265. இதா³னி ஸுத்தஸாத⁴னா ஹோதி. தத்த² உச்சாவசாதி உத்தமஹீனபே⁴த³தோ உச்சா ச அவசா ச. படிபாதா³தி படிபதா³. ஸமணேன பகாஸிதாதி பு³த்³த⁴ஸமணேன ஜோதிதா. ஸுகா²படிபதா³ ஹி கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞா உச்சா. து³க்கா²படிபதா³ த³ந்தா⁴பி⁴ஞ்ஞா அவசா. இதரா த்³வே ஏகேனங்கே³ன உச்சா, ஏகேன அவசா. பட²மங் வுத்தா ஏவ வா உச்சா, இதரோ திஸ்ஸோபி அவசா. தாய சேதாய உச்சாவசாய படிபதா³ய ந பாரங் தி³கு³ணங் யந்தி, ஏகமக்³கே³ன த்³விக்க²த்துங் நிப்³பா³னங் ந க³ச்ச²ந்தீதி அத்தோ². கஸ்மா? யேன மக்³கே³ன யே கிலேஸா பஹீனா, தேன தேஸங் புன அப்பஹாதப்³ப³தோ. ஏதேன பரிஹானித⁴ம்மாபா⁴வங் தீ³பேதி. நயித³ங் ஏககு³ணங் முதந்தி தஞ்ச இத³ங் பாரங் ஏகவாரங்யேவ பு²ஸனாரஹங் ந ஹோதி. கஸ்மா? ஏகேன மக்³கே³ன ஸப்³ப³கிலேஸானங் அப்பஹானதோ. ஏதேன ஏகமக்³கே³னேவ அரஹத்தாபா⁴வங் தீ³பேதி.
265. Idāni suttasādhanā hoti. Tattha uccāvacāti uttamahīnabhedato uccā ca avacā ca. Paṭipādāti paṭipadā. Samaṇena pakāsitāti buddhasamaṇena jotitā. Sukhāpaṭipadā hi khippābhiññā uccā. Dukkhāpaṭipadā dandhābhiññā avacā. Itarā dve ekenaṅgena uccā, ekena avacā. Paṭhamaṃ vuttā eva vā uccā, itaro tissopi avacā. Tāya cetāya uccāvacāya paṭipadāya na pāraṃ diguṇaṃ yanti, ekamaggena dvikkhattuṃ nibbānaṃ na gacchantīti attho. Kasmā? Yena maggena ye kilesā pahīnā, tena tesaṃ puna appahātabbato. Etena parihānidhammābhāvaṃ dīpeti. Nayidaṃ ekaguṇaṃ mutanti tañca idaṃ pāraṃ ekavāraṃyeva phusanārahaṃ na hoti. Kasmā? Ekena maggena sabbakilesānaṃ appahānato. Etena ekamaggeneva arahattābhāvaṃ dīpeti.
அத்தி² சி²ன்னஸ்ஸ சே²தி³யந்தி சி²ன்னஸ்ஸ கிலேஸவட்டஸ்ஸ புன சி²ந்தி³தப்³ப³ங் கிஞ்சி அத்தீ²தி புச்ச²தி. இதரோ திக்கி²ந்த்³ரியங் ஸந்தா⁴ய படிக்கி²பித்வா புன புட்டோ² முதி³ந்த்³ரியங் ஸந்தா⁴ய படிஜானாதி. ஸகவாதீ³ ஸுத்தங் ஆஹரித்வா நத்தி²பா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. தத்த² ஓக⁴பாஸோதி கிலேஸோகோ⁴ சேவ கிலேஸபாஸோ ச.
Atthi chinnassa chediyanti chinnassa kilesavaṭṭassa puna chinditabbaṃ kiñci atthīti pucchati. Itaro tikkhindriyaṃ sandhāya paṭikkhipitvā puna puṭṭho mudindriyaṃ sandhāya paṭijānāti. Sakavādī suttaṃ āharitvā natthibhāvaṃ dasseti. Tattha oghapāsoti kilesogho ceva kilesapāso ca.
266. கதஸ்ஸ படிசயோதி பா⁴விதஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸ புன பா⁴வனா. இதா⁴பி படிக்கே²பபடிஜானநானி புரிமனயேனேவ வேதி³தப்³பா³னி.
266. Katassa paṭicayoti bhāvitassa maggassa puna bhāvanā. Idhāpi paṭikkhepapaṭijānanāni purimanayeneva veditabbāni.
267. பரிஹானாய ஸங்வத்தந்தீதி பரவாதி³னா ஆப⁴தே ஸுத்தே பஞ்ச த⁴ம்மா அப்பத்தபரிஹானாய சேவ லோகியஸமாபத்திபரிஹானாய ச ஸங்வத்தந்தி. ஸோ பன பத்தஸ்ஸ அரஹத்தப²லஸ்ஸ பரிஹானாய ஸல்லக்கே²தி. தேனேவ அத்தி² அரஹதோ கம்மாராமதாதி ஆஹ. இதரோபி அஸமயவிமுத்தங் ஸந்தா⁴ய படிக்கி²பித்வா இதரங் ஸந்தா⁴ய படிஜானாதி. காமராக³வஸேன வா பவத்தமானங் தங் படிக்கி²பித்வா இதரதா² பவத்தமானங் படிஜானாதி. ராகா³தீ³னங் பன அத்தி²தங் புட்டோ² படிஜானிதுங் ந ஸக்கோதி.
267. Parihānāya saṃvattantīti paravādinā ābhate sutte pañca dhammā appattaparihānāya ceva lokiyasamāpattiparihānāya ca saṃvattanti. So pana pattassa arahattaphalassa parihānāya sallakkheti. Teneva atthi arahato kammārāmatāti āha. Itaropi asamayavimuttaṃ sandhāya paṭikkhipitvā itaraṃ sandhāya paṭijānāti. Kāmarāgavasena vā pavattamānaṃ taṃ paṭikkhipitvā itarathā pavattamānaṃ paṭijānāti. Rāgādīnaṃ pana atthitaṃ puṭṭho paṭijānituṃ na sakkoti.
268. கிங் பரியுட்டி²தோதி கேன பரியுட்டி²தோ அனுப³த்³தோ⁴ அஜ்ஜொ²த்த²தோ வா ஹுத்வாதி அத்தோ². அனுஸயபுச்சா²யபி திக்கி²ந்த்³ரியமுதி³ந்த்³ரியவஸேனேவ படிக்கே²பபடிஜானநானி வேதி³தப்³பா³னி. கல்யாணானுஸயோதி வசனமத்தஸாமஞ்ஞேன வா படிஜானாதி. ராகோ³ உபசயங் க³ச்ச²தீதி பா⁴வனாய பஹீனங் ஸந்தா⁴யாஹ. பரதோ தோ³ஸமோஹேஸுபி ஏஸேவ நயோ. ஸக்காயதி³ட்டி²ஆதீ³னங் பன த³ஸ்ஸனேன பஹீனத்தா உபசயங் ந இச்ச²தி. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானத்த²மேவாதி.
268. Kiṃ pariyuṭṭhitoti kena pariyuṭṭhito anubaddho ajjhotthato vā hutvāti attho. Anusayapucchāyapi tikkhindriyamudindriyavaseneva paṭikkhepapaṭijānanāni veditabbāni. Kalyāṇānusayoti vacanamattasāmaññena vā paṭijānāti. Rāgo upacayaṃ gacchatīti bhāvanāya pahīnaṃ sandhāyāha. Parato dosamohesupi eseva nayo. Sakkāyadiṭṭhiādīnaṃ pana dassanena pahīnattā upacayaṃ na icchati. Sesaṃ sabbattha uttānatthamevāti.
ஸுத்தஸாத⁴னா.
Suttasādhanā.
பரிஹானிகதா² நிட்டி²தா.
Parihānikathā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi / 2. பரிஹானிகதா² • 2. Parihānikathā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 2. பரிஹானிகதா² • 2. Parihānikathā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 2. பரிஹானிகதா² • 2. Parihānikathā