Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயாலங்கார-டீகா • Vinayālaṅkāra-ṭīkā |
2. பரிக்கா²ரவினிச்ச²யகதா²
2. Parikkhāravinicchayakathā
6. ஏவங் தி³வாஸெய்யவினிச்ச²யங் கதெ²த்வா இதா³னி பரிக்கா²ரவினிச்ச²யங் கதே²துங் ‘‘பரிக்கா²ரோதி ஸமணபரிக்கா²ரோ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² தி³வாஸெய்யவினிச்ச²யகதா²ய ஆதி³ம்ஹி வுத்தங் ‘‘தத்தா²’’தி பத³ங் ஆனெத்வா தத்த² தேஸு மாதிகாபதே³ஸு ஸமபி⁴னிவிட்ட²ஸ்ஸ ‘‘பரிக்கா²ரோ’’தி பத³ஸ்ஸ ‘‘ஸமணபரிக்கா²ரோ’’தி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³தி யோஜனா, ஏஸ நயோ இதோ பரேபி. ஸமணபரிக்கா²ரோ வுத்தோ, ந கி³ஹிபரிக்கா²ரோதி அதி⁴ப்பாயோ. பரிஸமந்ததோ கரியதேதி பரிக்கா²ரோ, ச²த்தாதி³கோ. தத்ராதி ஸமணபரிக்கா²ரே. கப்பதீதி கப்பியோ, ந கப்பியோ அகப்பியோ, கப்பியோ ச அகப்பியோ ச கப்பியாகப்பியோ, ஸமாஹாரத்³வந்தே³பி புல்லிங்க³மிச்ச²ந்தி பண்டி³தா. கப்பியாகப்பியோ ச ஸோ பரிக்கா²ரோ சேதி ததா², தஸ்ஸ வினிச்ச²யோ கப்பியாகப்பியபரிக்கா²ரவினிச்ச²யோ.
6. Evaṃ divāseyyavinicchayaṃ kathetvā idāni parikkhāravinicchayaṃ kathetuṃ ‘‘parikkhāroti samaṇaparikkhāro’’tiādimāha. Tattha divāseyyavinicchayakathāya ādimhi vuttaṃ ‘‘tatthā’’ti padaṃ ānetvā tattha tesu mātikāpadesu samabhiniviṭṭhassa ‘‘parikkhāro’’ti padassa ‘‘samaṇaparikkhāro’’ti attho daṭṭhabboti yojanā, esa nayo ito parepi. Samaṇaparikkhāro vutto, na gihiparikkhāroti adhippāyo. Parisamantato kariyateti parikkhāro, chattādiko. Tatrāti samaṇaparikkhāre. Kappatīti kappiyo, na kappiyo akappiyo, kappiyo ca akappiyo ca kappiyākappiyo, samāhāradvandepi pulliṅgamicchanti paṇḍitā. Kappiyākappiyo ca so parikkhāro ceti tathā, tassa vinicchayo kappiyākappiyaparikkhāravinicchayo.
கேசி தாலபண்ணச்ச²த்தந்தி இத³ங் உபலக்க²ணமத்தங். ஸப்³ப³ம்பி ஹி ச²த்தங் ததா²கரியமானங் ந வட்டதி. தேனேவாஹ வஜிரபு³த்³தி⁴டீகாயங் (வஜிர॰ டீ॰ பாராஜிக 85) ‘‘ஸப்³ப³பரிக்கா²ரேஸு வண்ணமட்ட²விகாரங் கரொந்தஸ்ஸ து³க்கடந்தி தீ³பெந்தேன ந வட்டதீதி வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³’’ந்தி. ந வண்ணமட்ட²த்தா²யாதி இமினா தி²ரகரணத்த²ங் ஏகவண்ணஸுத்தேன வினந்தி⁴யமானங் யதி³ வண்ணமட்ட²ங் ஹோதி, தத்த² ந தோ³ஸோதி த³ஸ்ஸேதி. ஆரக்³கே³னாதி நிகா²த³னமுகே²ன. யதி³ ந வட்டதி, தாதி³ஸங் ச²த்தத³ண்ட³ங் லபி⁴த்வா கிங் காதப்³ப³ந்தி ஆஹ ‘‘க⁴டகங் வா’’திஆதி³. ஸுத்தகேன வா த³ண்டோ³ வேடே²தப்³போ³தி யதா² லேகா² ந பஞ்ஞாயதி, ததா² வேடே²தப்³போ³. த³ண்ட³பு³ந்தே³தி த³ண்ட³மூலே, ச²த்தத³ண்ட³ஸ்ஸ ஹெட்டி²மகோடியந்தி அத்தோ². ச²த்தமண்ட³லிகந்தி ச²த்தஸ்ஸ அந்தோ கு²த்³த³கமண்ட³லங், ச²த்தபஞ்ஜரே மண்ட³லாகாரேன ப³த்³த⁴த³ண்ட³வலயங் வா. உக்கிரித்வாதி நின்னங், உன்னதங் வா கத்வா உட்டா²பெத்வா. ஸா வட்டதீதி ஸா லேகா² ரஜ்ஜுகேஹி ப³ந்த⁴ந்து வா மா வா, ப³ந்தி⁴துங் யுத்தட்டா²னத்தா வட்டதி. தேன வுத்தங் ஆசரியபு³த்³த⁴த³த்தமஹாதே²ரேன –
Keci tālapaṇṇacchattanti idaṃ upalakkhaṇamattaṃ. Sabbampi hi chattaṃ tathākariyamānaṃ na vaṭṭati. Tenevāha vajirabuddhiṭīkāyaṃ (vajira. ṭī. pārājika 85) ‘‘sabbaparikkhāresu vaṇṇamaṭṭhavikāraṃ karontassa dukkaṭanti dīpentena na vaṭṭatīti vuttanti veditabba’’nti. Na vaṇṇamaṭṭhatthāyāti iminā thirakaraṇatthaṃ ekavaṇṇasuttena vinandhiyamānaṃ yadi vaṇṇamaṭṭhaṃ hoti, tattha na dosoti dasseti. Āraggenāti nikhādanamukhena. Yadi na vaṭṭati, tādisaṃ chattadaṇḍaṃ labhitvā kiṃ kātabbanti āha ‘‘ghaṭakaṃ vā’’tiādi. Suttakena vā daṇḍo veṭhetabboti yathā lekhā na paññāyati, tathā veṭhetabbo. Daṇḍabundeti daṇḍamūle, chattadaṇḍassa heṭṭhimakoṭiyanti attho. Chattamaṇḍalikanti chattassa anto khuddakamaṇḍalaṃ, chattapañjare maṇḍalākārena baddhadaṇḍavalayaṃ vā. Ukkiritvāti ninnaṃ, unnataṃ vā katvā uṭṭhāpetvā. Sā vaṭṭatīti sā lekhā rajjukehi bandhantu vā mā vā, bandhituṃ yuttaṭṭhānattā vaṭṭati. Tena vuttaṃ ācariyabuddhadattamahātherena –
‘‘ச²த்தங் பண்ணமயங் கிஞ்சி, ப³ஹி அந்தோ ச ஸப்³ப³ஸோ;
‘‘Chattaṃ paṇṇamayaṃ kiñci, bahi anto ca sabbaso;
பஞ்சவண்ணேன ஸுத்தேன, ஸிப்³பி³துங் ந ச வட்டதி.
Pañcavaṇṇena suttena, sibbituṃ na ca vaṭṭati.
‘‘சி²ந்தி³துங் அட்³ட⁴சந்த³ங் வா, பண்ணே மகரத³ந்தகங்;
‘‘Chindituṃ aḍḍhacandaṃ vā, paṇṇe makaradantakaṃ;
க⁴டகங் வாளரூபங் வா, லேகா² த³ண்டே³ ந வட்டதி.
Ghaṭakaṃ vāḷarūpaṃ vā, lekhā daṇḍe na vaṭṭati.
‘‘ஸிப்³பி³துங் ஏகவண்ணேன, ச²த்தங் ஸுத்தேன வட்டதி;
‘‘Sibbituṃ ekavaṇṇena, chattaṃ suttena vaṭṭati;
தி²ரத்த²ங் பஞ்சவண்ணேன, பஞ்ஜரங் வா வினந்தி⁴துங்.
Thiratthaṃ pañcavaṇṇena, pañjaraṃ vā vinandhituṃ.
‘‘க⁴டகங் வாளரூபங் வா, லேகா² வா பன கேவலா;
‘‘Ghaṭakaṃ vāḷarūpaṃ vā, lekhā vā pana kevalā;
சி²ந்தி³த்வா வாபி க⁴ங்ஸித்வா, தா⁴ரேதுங் பன வட்டதி.
Chinditvā vāpi ghaṃsitvā, dhāretuṃ pana vaṭṭati.
‘‘அஹிச்ச²த்தகஸண்டா²னங் , த³ண்ட³பு³ந்த³ம்ஹி வட்டதி;
‘‘Ahicchattakasaṇṭhānaṃ , daṇḍabundamhi vaṭṭati;
உக்கிரித்வா கதா லேகா², ப³ந்த⁴னத்தா²ய வட்டதீ’’தி.
Ukkiritvā katā lekhā, bandhanatthāya vaṭṭatī’’ti.
தஸ்ஸ வண்ணனாயம்பி ச²த்தங் பண்ணமயங் கிஞ்சீதி தாலபண்ணாதி³பண்ணச்ச²த³னங் யங் கிஞ்சி ச²த்தங். ப³ஹீதி உபரி. அந்தோதி ஹெட்டா². ஸிப்³பி³துந்தி ரூபங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸூசிகம்மங் காதுங். பண்ணேதி ச²த³னபண்ணே. அட்³ட⁴சந்த³ந்தி அட்³ட⁴சந்தா³காரங். மகரத³ந்தகந்தி மகரத³ந்தாகாரங், யங் ‘‘கி³ரிகூட’’ந்தி வுச்சதி. சி²ந்தி³துங் ந வட்டதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. முக²வட்டியா நாமெத்வா ப³த்³த⁴பண்ணகோடியா வா மத்த²கமண்ட³லகோடியா வா கி³ரிகூடாதி³ங் கரொந்தி, இமினா தங் படிக்கி²த்தங். த³ண்டே³தி ச²த்தத³ண்டே³. க⁴டகந்தி க⁴டாகாரோ. வாளரூபங் வாதி ப்³யக்³கா⁴தி³வாளானங் ரூபகங் வா. லேகா²தி உக்கிரித்வா வா சி²ந்தி³த்வா வா சித்தகம்மவஸேன வா கதராஜி. பஞ்சவண்ணானங் ஸுத்தானங் அந்தரே நீலாதி³ஏகவண்ணேன ஸுத்தேன தி²ரத்த²ங் ச²த்தங் அந்தோ ச ப³ஹி ச ஸிப்³பி³துங் வா ச²த்தத³ண்ட³க்³கா³ஹகஸலாகபஞ்ஜரங் தி²ரத்த²ங் வினந்தி⁴துங் வா வட்டதீதி யோஜனா. பஞ்சவண்ணானங் ஏகவண்ணேன தி²ரத்த²ந்தி இமினா அனேகவண்ணேஹி ஸுத்தேஹி வண்ணமட்ட²த்தா²ய ஸிப்³பி³துஞ்ச வினந்தி⁴துஞ்ச ந வட்டதீதி தீ³பேதி. பொத்த²கேஸு பன ‘‘பஞ்சவண்ணேனா’’தி பாடோ² தி³ஸ்ஸதி, தஸ்ஸ ஏகவண்ணேன பஞ்சவண்ணேன வா ஸுத்தேன தி²ரத்த²ங் ஸிப்³பி³துங் வினந்தி⁴துங் வா வட்டதீதி யோஜனா காதப்³பா³ ஹோதி.
Tassa vaṇṇanāyampi chattaṃ paṇṇamayaṃ kiñcīti tālapaṇṇādipaṇṇacchadanaṃ yaṃ kiñci chattaṃ. Bahīti upari. Antoti heṭṭhā. Sibbitunti rūpaṃ dassetvā sūcikammaṃ kātuṃ. Paṇṇeti chadanapaṇṇe. Aḍḍhacandanti aḍḍhacandākāraṃ. Makaradantakanti makaradantākāraṃ, yaṃ ‘‘girikūṭa’’nti vuccati. Chindituṃ na vaṭṭatīti sambandho. Mukhavaṭṭiyā nāmetvā baddhapaṇṇakoṭiyā vā matthakamaṇḍalakoṭiyā vā girikūṭādiṃ karonti, iminā taṃ paṭikkhittaṃ. Daṇḍeti chattadaṇḍe. Ghaṭakanti ghaṭākāro. Vāḷarūpaṃ vāti byagghādivāḷānaṃ rūpakaṃ vā. Lekhāti ukkiritvā vā chinditvā vā cittakammavasena vā katarāji. Pañcavaṇṇānaṃ suttānaṃ antare nīlādiekavaṇṇena suttena thiratthaṃ chattaṃ anto ca bahi ca sibbituṃ vā chattadaṇḍaggāhakasalākapañjaraṃ thiratthaṃ vinandhituṃ vā vaṭṭatīti yojanā. Pañcavaṇṇānaṃ ekavaṇṇena thiratthanti iminā anekavaṇṇehi suttehi vaṇṇamaṭṭhatthāya sibbituñca vinandhituñca na vaṭṭatīti dīpeti. Potthakesu pana ‘‘pañcavaṇṇenā’’ti pāṭho dissati, tassa ekavaṇṇena pañcavaṇṇena vā suttena thiratthaṃ sibbituṃ vinandhituṃ vā vaṭṭatīti yojanā kātabbā hoti.
எத்த² ச ஹெட்டா² வுத்தேன ‘‘பஞ்சவண்ணேன ஸுத்தேன ஸிப்³பி³துங் ந ச வட்டதீ’’தி பாடே²ன ச ‘‘கேசி தாலபண்ணச்ச²த்தங் அந்தோ வா ப³ஹி வா பஞ்சவண்ணேன ஸுத்தேன ஸிப்³பெ³த்வா வண்ணமட்ட²ங் கரொந்தி, தங் ந வட்டதி, ஏகவண்ணே பன நீலேன வா பீதகேன வா யேன கேனசி ஸுத்தேன அந்தோ வா ப³ஹி வா ஸிப்³பி³துங், ச²த்தத³ண்ட³க்³கா³ஹகங் ஸலாகபஞ்ஜரங் வா வினந்தி⁴துங் வட்டதி, தஞ்ச கோ² தி²ரகரணத்த²ங், ந வண்ணமட்ட²த்தா²யா’’தி அட்ட²கதா²பாடே²ன ச விருஜ்ஜ²தி, தஸ்மா ஸோ ந க³ஹேதப்³போ³.
Ettha ca heṭṭhā vuttena ‘‘pañcavaṇṇena suttena sibbituṃ na ca vaṭṭatī’’ti pāṭhena ca ‘‘keci tālapaṇṇacchattaṃ anto vā bahi vā pañcavaṇṇena suttena sibbetvā vaṇṇamaṭṭhaṃ karonti, taṃ na vaṭṭati, ekavaṇṇe pana nīlena vā pītakena vā yena kenaci suttena anto vā bahi vā sibbituṃ, chattadaṇḍaggāhakaṃ salākapañjaraṃ vā vinandhituṃ vaṭṭati, tañca kho thirakaraṇatthaṃ, na vaṇṇamaṭṭhatthāyā’’ti aṭṭhakathāpāṭhena ca virujjhati, tasmā so na gahetabbo.
லேகா² வா பன கேவலாதி யதா²வுத்தப்பகாரா ஸகலா லேகா² வா. சி²ந்தி³த்வாதி உக்கிரித்வா கதங் சி²ந்தி³த்வா. க⁴ங்ஸித்வாதி சித்தகம்மாதி³வஸேன கதங் க⁴ங்ஸித்வா. த³ண்ட³பு³ந்த³ம்ஹீதி ச²த்தத³ண்ட³ஸ்ஸ பஞ்ஜரே கா³ஹணத்தா²ய பா²லிதபு³ந்த³ம்ஹி, மூலேதி அத்தோ². அயமெத்த² நிஸ்ஸந்தே³ஹே வுத்தனயோ. கு²த்³த³ஸிக்கா²க³ண்டி²பதே³ பன ‘‘ச²த்தபிண்டி³யா மூலே’’தி வுத்தங். அஹிச்ச²த்தகஸண்டா²னந்தி பு²ல்லஅஹிச்ச²த்தகாகாரங். ரஜ்ஜுகேஹி கா³ஹாபெத்வா த³ண்டே³ ப³ந்த⁴ந்தி, தஸ்மிங் ப³ந்த⁴னட்டா²னே வலயமிவ உக்கிரித்வாதி வலயங் விய உபட்டா²பெத்வா. ப³ந்த⁴னத்தா²யாதி வாதேன யதா² ந சலதி, ஏவங் ரஜ்ஜூஹி த³ண்டே³ பஞ்ஜரஸ்ஸ ப³ந்த⁴னத்தா²ய. உக்கிரித்வா கதா லேகா² வட்டதீதி யோஜனா. யதா² வாதப்பஹாரேன அசலனத்த²ங் ச²த்தமண்ட³லிகங் ரஜ்ஜுகேஹி கா³ஹாபெத்வா த³ண்டே³ ப³ந்த⁴ந்தி, தஸ்மிங் ப³ந்த⁴னட்டா²னே வலயமிவ உக்கிரித்வா லேக²ங் ட²பெந்தி, ஸா வட்டதீதி. ஸசேபி ந ப³ந்த⁴தி, ப³ந்த⁴னாரஹட்டா²னத்தா வலயங் உக்கிரித்வா வட்டதீதி க³ண்டி²பதே³ வத்தந்தீதி ஆக³தங், தஸ்மா பக்க²ரணேஸு ஆக³தனயேனேவ ச²த்தே படிபஜ்ஜிதப்³ப³ந்தி.
Lekhāvā pana kevalāti yathāvuttappakārā sakalā lekhā vā. Chinditvāti ukkiritvā kataṃ chinditvā. Ghaṃsitvāti cittakammādivasena kataṃ ghaṃsitvā. Daṇḍabundamhīti chattadaṇḍassa pañjare gāhaṇatthāya phālitabundamhi, mūleti attho. Ayamettha nissandehe vuttanayo. Khuddasikkhāgaṇṭhipade pana ‘‘chattapiṇḍiyā mūle’’ti vuttaṃ. Ahicchattakasaṇṭhānanti phullaahicchattakākāraṃ. Rajjukehi gāhāpetvā daṇḍe bandhanti, tasmiṃ bandhanaṭṭhāne valayamiva ukkiritvāti valayaṃ viya upaṭṭhāpetvā. Bandhanatthāyāti vātena yathā na calati, evaṃ rajjūhi daṇḍe pañjarassa bandhanatthāya. Ukkiritvā katā lekhā vaṭṭatīti yojanā. Yathā vātappahārena acalanatthaṃ chattamaṇḍalikaṃ rajjukehi gāhāpetvā daṇḍe bandhanti, tasmiṃ bandhanaṭṭhāne valayamiva ukkiritvā lekhaṃ ṭhapenti, sā vaṭṭatīti. Sacepi na bandhati, bandhanārahaṭṭhānattā valayaṃ ukkiritvā vaṭṭatīti gaṇṭhipade vattantīti āgataṃ, tasmā pakkharaṇesu āgatanayeneva chatte paṭipajjitabbanti.
7. சீவரே பன நானாஸுத்தகேஹீதி (ஸாரத்த²॰ டீ॰ 2.85; வி॰ வி॰ டீ॰ 1.85) நானாவண்ணேஹி ஸுத்தேஹி. இத³ஞ்ச ததா² கரொந்தானங் வஸேன வுத்தங், ஏகவண்ணஸுத்தகேனபி ந வட்டதியேவ. ‘‘பகதிஸூசிகம்மமேவ வட்டதீ’’தி ஹி வுத்தங். பட்டமுகே²தி த்³வின்னங் பட்டானங் ஸங்க⁴டிதட்டா²னங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். பரியந்தேதி சீவரபரியந்தே. அனுவாதங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். வேணீதி வரகஸீஸாகாரேன ஸிப்³ப³னங். ஸங்க²லிகந்தி த்³விகு³ணஸங்க²லிகாகாரேன ஸிப்³ப³னங், பி³ளாலஸங்க²லிகாகாரேன ஸிப்³ப³னங் வா. வேணிங் வா ஸங்க²லிகங் வா கரொந்தீதி கரணகிரியாய ஸம்ப³ந்தோ⁴. அக்³கி⁴யங் நாம சேதியஸண்டா²னங் , யங் ‘‘அக்³கி⁴யத்த²ம்போ⁴’’தி வத³ந்தி. க³யா நாம மூலே தனுகங் அக்³கே³ மஹந்தங் கத்வா க³தா³காரேன ஸிப்³ப³னங். முக்³க³ரோ நாம மூலே ச அக்³கே³ ச ஏகஸதி³ஸங் கத்வா முக்³க³ராகாரேன ஸிப்³ப³னங். கக்கடக்கீ²னி உக்கிரந்தீதி க³ண்டி²கபட்டபாஸகபட்டானங் அந்தே பாளிப³த்³த⁴ங் கத்வா கக்கடகானங் அக்கி²ஸண்டா²னங் பட்ட²பெந்தி, கரொந்தீதி அத்தோ². ‘‘கோணஸுத்தபிளகாதி க³ண்டி²கபாஸகபட்டானங் கோணேஹி நீஹடஸுத்தானங் கோடியோ’’தி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். கத²ங் பன தா பிளகா து³விஞ்ஞெய்யரூபா காதப்³பா³தி? கோணேஹி நீஹடஸுத்தானங் அந்தேஸு ஏகவாரங் க³ண்டி²ககரணேன வா புன நிவத்தெத்வா ஸிப்³ப³னேன வா து³விஞ்ஞெய்யஸபா⁴வங் கத்வா ஸுத்தகோடியோ ரஸ்ஸங் கத்வா சி²ந்தி³தப்³பா³. த⁴ம்மஸிரித்தே²ரேன பன ‘‘கோணஸுத்தா ச பிளகா, து³விஞ்ஞெய்யாவ கப்பரே’’தி வுத்தங், ததா² ஆசரியபு³த்³த⁴த³த்தத்தே²ரேனபி ‘‘ஸுத்தா ச பிளகா தத்த², து³விஞ்ஞெய்யாவ தீ³பிதா’’தி வுத்தங், தஸ்மா தேஸங் மதேன கோணஸுத்தா ச பிளகா ச கோணஸுத்தபிளகாதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
7. Cīvare pana nānāsuttakehīti (sārattha. ṭī. 2.85; vi. vi. ṭī. 1.85) nānāvaṇṇehi suttehi. Idañca tathā karontānaṃ vasena vuttaṃ, ekavaṇṇasuttakenapi na vaṭṭatiyeva. ‘‘Pakatisūcikammameva vaṭṭatī’’ti hi vuttaṃ. Paṭṭamukheti dvinnaṃ paṭṭānaṃ saṅghaṭitaṭṭhānaṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Pariyanteti cīvarapariyante. Anuvātaṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Veṇīti varakasīsākārena sibbanaṃ. Saṅkhalikanti dviguṇasaṅkhalikākārena sibbanaṃ, biḷālasaṅkhalikākārena sibbanaṃ vā. Veṇiṃ vā saṅkhalikaṃ vā karontīti karaṇakiriyāya sambandho. Agghiyaṃ nāma cetiyasaṇṭhānaṃ , yaṃ ‘‘agghiyatthambho’’ti vadanti. Gayā nāma mūle tanukaṃ agge mahantaṃ katvā gadākārena sibbanaṃ. Muggaro nāma mūle ca agge ca ekasadisaṃ katvā muggarākārena sibbanaṃ. Kakkaṭakkhīni ukkirantīti gaṇṭhikapaṭṭapāsakapaṭṭānaṃ ante pāḷibaddhaṃ katvā kakkaṭakānaṃ akkhisaṇṭhānaṃ paṭṭhapenti, karontīti attho. ‘‘Koṇasuttapiḷakāti gaṇṭhikapāsakapaṭṭānaṃ koṇehi nīhaṭasuttānaṃ koṭiyo’’ti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Kathaṃ pana tā piḷakā duviññeyyarūpā kātabbāti? Koṇehi nīhaṭasuttānaṃ antesu ekavāraṃ gaṇṭhikakaraṇena vā puna nivattetvā sibbanena vā duviññeyyasabhāvaṃ katvā suttakoṭiyo rassaṃ katvā chinditabbā. Dhammasirittherena pana ‘‘koṇasuttā ca piḷakā, duviññeyyāva kappare’’ti vuttaṃ, tathā ācariyabuddhadattattherenapi ‘‘suttā ca piḷakā tattha, duviññeyyāva dīpitā’’ti vuttaṃ, tasmā tesaṃ matena koṇasuttā ca piḷakā ca koṇasuttapiḷakāti evamettha attho daṭṭhabbo.
விமதிவினோத³னியம்பி (வி॰ வி॰ டீ॰ 1.85) கோணஸுத்தபிளகாதி க³ண்டி²கபாஸகபட்டானங் கோணேஹி ப³ஹி நிக்³க³தஸுத்தானங் பிளகாகாரேன ட²பிதகோடியோதி கேசி வத³ந்தி, தே பிளகே சி²ந்தி³த்வா து³விஞ்ஞெய்யா காதப்³பா³தி தேஸங் அதி⁴ப்பாயோ. கேசி பன ‘‘கோணஸுத்தா ச பிளகா சாதி த்³வேயேவா’’தி வத³ந்தி, தேஸங் மதேன க³ண்டி²கபாஸகபட்டானங் கோணதோ கோணங் நீஹடஸுத்தா கோணஸுத்தா நாம. ஸமந்ததோ பன பரியந்தேன க³தா சதுரஸ்ஸஸுத்தா பிளகா நாம. தங் து³வித⁴ம்பி கேசி சீவரதோ விஸுங் பஞ்ஞானத்தா²ய விகாரயுத்தங் கரொந்தி, தங் நிஸேதா⁴ய ‘‘து³விஞ்ஞெய்யரூபா வட்டதீ’’தி வுத்தங், ந பன ஸப்³ப³தா² அசக்கு²கோ³சரபா⁴வேன ஸிப்³ப³னத்தா²ய ததா²ஸிப்³ப³னஸ்ஸ அஸக்குணெய்யத்தா, யதா² பகதிசீவரதோ விகாரோ ந பஞ்ஞாயதி, ஏவங் ஸிப்³பி³தப்³ப³ந்தி அதி⁴ப்பாயோ. ரஜனகம்மதோ புப்³பே³ பஞ்ஞாயமானோபி விஸேஸோ சீவரே ரத்தே ஏகவண்ணதோ ந பஞ்ஞாயதீதி ஆஹ ‘‘சீவரே ரத்தே’’தி.
Vimativinodaniyampi (vi. vi. ṭī. 1.85) koṇasuttapiḷakāti gaṇṭhikapāsakapaṭṭānaṃ koṇehi bahi niggatasuttānaṃ piḷakākārena ṭhapitakoṭiyoti keci vadanti, te piḷake chinditvā duviññeyyā kātabbāti tesaṃ adhippāyo. Keci pana ‘‘koṇasuttā ca piḷakā cāti dveyevā’’ti vadanti, tesaṃ matena gaṇṭhikapāsakapaṭṭānaṃ koṇato koṇaṃ nīhaṭasuttā koṇasuttā nāma. Samantato pana pariyantena gatā caturassasuttā piḷakā nāma. Taṃ duvidhampi keci cīvarato visuṃ paññānatthāya vikārayuttaṃ karonti, taṃ nisedhāya ‘‘duviññeyyarūpā vaṭṭatī’’ti vuttaṃ, na pana sabbathā acakkhugocarabhāvena sibbanatthāya tathāsibbanassa asakkuṇeyyattā, yathā pakaticīvarato vikāro na paññāyati, evaṃ sibbitabbanti adhippāyo. Rajanakammato pubbe paññāyamānopi viseso cīvare ratte ekavaṇṇato na paññāyatīti āha ‘‘cīvare ratte’’ti.
8. மணினாதி நீலமணிஆதி³பாஸாணேன, அங்ஸப³த்³த⁴ககாயப³ந்த⁴னாதி³கங் அசீவரத்தா ஸங்கா²தீ³ஹி க⁴ங்ஸிதுங் வட்டதீதி வத³ந்தி. கண்ணஸுத்தகந்தி சீவரஸ்ஸ தீ³க⁴தோ திரியஞ்ச ஸிப்³பி³தானங் சதூஸு கண்ணேஸு கோணேஸு ச நிக்க²ந்தானங் ஸுத்தஸீஸானமேதங் நாமங், தங் சி²ந்தி³த்வாவ பாருபிதப்³ப³ங். தேனாஹ ‘‘ரஜிதகாலே சி²ந்தி³தப்³ப³’’ந்தி. ப⁴க³வதா அனுஞ்ஞாதங் ஏகங் கண்ணஸுத்தம்பி அத்தி², தங் பன நாமேன ஸதி³ஸம்பி இதோ அஞ்ஞமேவாதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யங் பனா’’திஆதி³ வுத்தங். லக்³க³னத்தா²யாதி சீவரரஜ்ஜுயங் சீவரப³ந்த⁴னத்தா²ய. விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ 1.85) எத்தகமேவ வுத்தங்.
8.Maṇināti nīlamaṇiādipāsāṇena, aṃsabaddhakakāyabandhanādikaṃ acīvarattā saṅkhādīhi ghaṃsituṃ vaṭṭatīti vadanti. Kaṇṇasuttakanti cīvarassa dīghato tiriyañca sibbitānaṃ catūsu kaṇṇesu koṇesu ca nikkhantānaṃ suttasīsānametaṃ nāmaṃ, taṃ chinditvāva pārupitabbaṃ. Tenāha ‘‘rajitakāle chinditabba’’nti. Bhagavatā anuññātaṃ ekaṃ kaṇṇasuttampi atthi, taṃ pana nāmena sadisampi ito aññamevāti dassetuṃ ‘‘yaṃ panā’’tiādi vuttaṃ. Lagganatthāyāti cīvararajjuyaṃ cīvarabandhanatthāya. Vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. 1.85) ettakameva vuttaṃ.
ஸாரத்த²தீ³பனியங் (ஸாரத்த²॰ டீ॰ 2.85) பன ‘‘பாஸகங் கத்வா ப³ந்தி⁴தப்³ப³ந்தி ரஜனகாலே ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங், ஸேஸகாலே மோசெத்வா ட²பேதப்³ப³’’ந்தி வுத்தங். வினயஸங்க³ஹப்பகரணஸ்ஸ போராணடீகாயம்பி இத³மேவ க³ஹெத்வா வுத்தங், தங் பன சீவரக்க²ந்த⁴கே (மஹாவ॰ 344) ‘‘மஜ்ஜே²ன லக்³கெ³ந்தி, உப⁴தோ க³லதி, ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, கண்ணே ப³ந்தி⁴துந்தி. கண்ணோ ஜீரதி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, கண்ணஸுத்தக’’ந்தி ஏவங் அனுஞ்ஞாதசீவரரஜ்ஜுயங் ரஜித்வா பஸாரிதசீவரஸ்ஸ ஓலம்ப³கஸுத்தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. 2.85) pana ‘‘pāsakaṃ katvā bandhitabbanti rajanakāle bandhitabbaṃ, sesakāle mocetvā ṭhapetabba’’nti vuttaṃ. Vinayasaṅgahappakaraṇassa porāṇaṭīkāyampi idameva gahetvā vuttaṃ, taṃ pana cīvarakkhandhake (mahāva. 344) ‘‘majjhena laggenti, ubhato galati, bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Anujānāmi, bhikkhave, kaṇṇe bandhitunti. Kaṇṇo jīrati. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Anujānāmi, bhikkhave, kaṇṇasuttaka’’nti evaṃ anuññātacīvararajjuyaṃ rajitvā pasāritacīvarassa olambakasuttaṃ sandhāya vuttanti daṭṭhabbaṃ.
க³ண்டி²கேதி சீவரபாருபனகாலே பாஸகே லக்³கா³பனத்த²ங் கதே த³ந்தாதி³மயே க³ண்டி²கே. பிளகாதி பி³ந்து³ங் பி³ந்து³ங் கத்வா உட்டா²பேதப்³ப³பிளகா. வுத்தஞ்ஹேதங் வினயவினிச்ச²யப்பகரணே –
Gaṇṭhiketi cīvarapārupanakāle pāsake laggāpanatthaṃ kate dantādimaye gaṇṭhike. Piḷakāti binduṃ binduṃ katvā uṭṭhāpetabbapiḷakā. Vuttañhetaṃ vinayavinicchayappakaraṇe –
‘‘நானாவண்ணேஹி ஸுத்தேஹி, மண்ட³னத்தா²ய சீவரங்;
‘‘Nānāvaṇṇehi suttehi, maṇḍanatthāya cīvaraṃ;
ஸமங் ஸதபதா³தீ³னங், ஸிப்³பி³துங் ந ச வட்டதி.
Samaṃ satapadādīnaṃ, sibbituṃ na ca vaṭṭati.
‘‘பத்தஸ்ஸ பரியந்தே வா, ததா² பத்தமுகே²பி ச;
‘‘Pattassa pariyante vā, tathā pattamukhepi ca;
வேணிங் ஸங்க²லிகங் வாபி, கரோதோ ஹோதி து³க்கடங்.
Veṇiṃ saṅkhalikaṃ vāpi, karoto hoti dukkaṭaṃ.
‘‘பட்டம்பி க³ண்டி²பாஸானங், அட்ட²கோணாதி³கங் விதி⁴ங்;
‘‘Paṭṭampi gaṇṭhipāsānaṃ, aṭṭhakoṇādikaṃ vidhiṃ;
தத்த²க்³கி⁴யக³தா³ரூபங், முக்³க³ராதி³ங் கரொந்தி ச.
Tatthagghiyagadārūpaṃ, muggarādiṃ karonti ca.
‘‘தத்த² கக்கடகக்கீ²னி, உட்டா²பெந்தி ந வட்டதி;
‘‘Tattha kakkaṭakakkhīni, uṭṭhāpenti na vaṭṭati;
ஸுத்தா ச பிளகா தத்த², து³விஞ்ஞெய்யாவ தீ³பிதா.
Suttā ca piḷakā tattha, duviññeyyāva dīpitā.
‘‘சதுகோணாவ வட்டந்தி, க³ண்டி²பாஸகபட்டகா;
‘‘Catukoṇāva vaṭṭanti, gaṇṭhipāsakapaṭṭakā;
கண்ணகோணேஸு ஸுத்தானி, ரத்தே சி²ந்தெ³ய்ய சீவரே.
Kaṇṇakoṇesu suttāni, ratte chindeyya cīvare.
‘‘ஸூசிகம்மவிகாரங் வா, அஞ்ஞங் வா பன கிஞ்சிபி;
‘‘Sūcikammavikāraṃ vā, aññaṃ vā pana kiñcipi;
சீவரே பி⁴க்கு²னா காதுங், காராபேதுங் ந வட்டதி.
Cīvare bhikkhunā kātuṃ, kārāpetuṃ na vaṭṭati.
‘‘யோ ச பக்கி²பதி பி⁴க்கு² சீவரங்,
‘‘Yo ca pakkhipati bhikkhu cīvaraṃ,
கஞ்ஜிபிட்ட²க²லிஅல்லிகாதி³ஸு;
Kañjipiṭṭhakhaliallikādisu;
வண்ணமட்ட²மபி⁴பத்த²யங் பரங்;
Vaṇṇamaṭṭhamabhipatthayaṃ paraṃ;
தஸ்ஸ நத்தி² பன முத்தி து³க்கடா.
Tassa natthi pana mutti dukkaṭā.
‘‘ஸூசிஹத்த²மலாதீ³னங், கரணே சீவரஸ்ஸ ச;
‘‘Sūcihatthamalādīnaṃ, karaṇe cīvarassa ca;
ததா² கிலிட்ட²காலே ச, தோ⁴வனத்த²ங் து வட்டதி.
Tathā kiliṭṭhakāle ca, dhovanatthaṃ tu vaṭṭati.
‘‘ரஜனே பன க³ந்த⁴ங் வா, தேலங் வா லாக²மேவ வா;
‘‘Rajane pana gandhaṃ vā, telaṃ vā lākhameva vā;
கிஞ்சி பக்கி²பிதுங் தத்த², பி⁴க்கு²னோ ந ச வட்டதி.
Kiñci pakkhipituṃ tattha, bhikkhuno na ca vaṭṭati.
‘‘ஸங்கே²ன மணினா வாபி, அஞ்ஞேனபி ச கேனசி;
‘‘Saṅkhena maṇinā vāpi, aññenapi ca kenaci;
சீவரங் ந ச க⁴ட்டெய்ய, க⁴ங்ஸிதப்³ப³ங் ந தோ³ணியா.
Cīvaraṃ na ca ghaṭṭeyya, ghaṃsitabbaṃ na doṇiyā.
‘‘சீவரங் தோ³ணியங் கத்வா, நாதிக⁴ட்டெய்ய முட்டி²னா;
‘‘Cīvaraṃ doṇiyaṃ katvā, nātighaṭṭeyya muṭṭhinā;
ரத்தங் பஹரிதுங் கிஞ்சி, ஹத்தே²ஹேவ ச வட்டதி.
Rattaṃ paharituṃ kiñci, hattheheva ca vaṭṭati.
‘‘க³ண்டி²கே பன லேகா² வா, பிளகா வா ந வட்டதி;
‘‘Gaṇṭhike pana lekhā vā, piḷakā vā na vaṭṭati;
கப்பபி³ந்து³விகாரோ வா, பாளிகண்ணிகபே⁴த³தோ’’தி.
Kappabinduvikāro vā, pāḷikaṇṇikabhedato’’ti.
வினயஸாரத்த²ஸந்தீ³பனியம்பி ஸமங் ஸதபதா³தீ³னந்தி ஸதபதா³தீ³ஹி ஸதி³ஸங். துல்யத்தே² கரணவசனப்பஸங்கே³ ஸாமிவசனங். பட்டஸ்ஸ பரியந்தே வாதி அனுவாதஸ்ஸ உப⁴யபரியந்தே வா. பட்டமுகே²பி வாதி த்³வின்னங் ஆயாமவித்தா²ரபட்டானங் ஸங்க⁴டிதட்டா²னே, கண்ணேபி வா ஏகஸ்ஸேவ வா பட்டஸ்ஸ ஊனபூரணத்த²ங் க⁴டிதட்டா²னேபி வா . வேணீதி குத்³ரூஸஸீஸாகாரேன ஸிப்³ப³னங். கேசி ‘‘வரகஸீஸாகாரேனா’’தி வத³ந்தி. ஸங்க²லிகந்தி பி³ளாலதா³மஸதி³ஸஸிப்³ப³னங். கேசி ‘‘ஸதபதி³ஸதி³ஸ’’ந்தி வத³ந்தி.
Vinayasāratthasandīpaniyampi samaṃ satapadādīnanti satapadādīhi sadisaṃ. Tulyatthe karaṇavacanappasaṅge sāmivacanaṃ. Paṭṭassa pariyante vāti anuvātassa ubhayapariyante vā. Paṭṭamukhepi vāti dvinnaṃ āyāmavitthārapaṭṭānaṃ saṅghaṭitaṭṭhāne, kaṇṇepi vā ekasseva vā paṭṭassa ūnapūraṇatthaṃ ghaṭitaṭṭhānepi vā . Veṇīti kudrūsasīsākārena sibbanaṃ. Keci ‘‘varakasīsākārenā’’ti vadanti. Saṅkhalikanti biḷāladāmasadisasibbanaṃ. Keci ‘‘satapadisadisa’’nti vadanti.
பட்டம்பீதி பத்தம்பி. அட்ட²கோணாதி³கோ விதி⁴ பகாரோ ஏதஸ்ஸாதி அட்ட²கோணாதி³கவிதி⁴, தங். அட்ட²கோணாதி³கந்தி வா கா³தா²ப³ந்த⁴வஸேன நிக்³க³ஹிதாக³மோ. ‘‘அட்ட²கோணாதி³கங் விதி⁴’’ந்தி ஏதங் ‘‘பட்ட’’ந்தி ஏதஸ்ஸ ஸமானாதி⁴கரணவிஸேஸனங், கிரியாவிஸேஸனங் வா. ‘‘கரொந்தீ’’தி இமினா ஸம்ப³ந்தோ⁴. அத² வா பட்டந்தி எத்த² பு⁴ம்மத்தே² உபயோக³வசனங், பட்டேதி அத்தோ². இமஸ்மிங் பக்கே² அட்ட²கோணாதி³கந்தி உபயோக³வசனங். விதி⁴ந்தி ஏதஸ்ஸ விஸேஸனங். இத⁴ வக்க²மானசதுகோணஸண்டா²னதோ அஞ்ஞங் அட்ட²கோணாதி³கங் நாம. தத்தா²தி தஸ்மிங் பட்டத்³வயே. அக்³கி⁴யக³தா³ரூபந்தி அக்³கி⁴யஸண்டா²னஞ்சேவ க³தா³ஸண்டா²னஞ்ச ஸிப்³ப³னங். முக்³க³ரந்தி லகு³ளஸண்டா²னஸிப்³ப³னங். ஆதி³-ஸத்³தே³ன சேதியாதி³ஸண்டா²னானங் க³ஹணங்.
Paṭṭampīti pattampi. Aṭṭhakoṇādiko vidhi pakāro etassāti aṭṭhakoṇādikavidhi, taṃ. Aṭṭhakoṇādikanti vā gāthābandhavasena niggahitāgamo. ‘‘Aṭṭhakoṇādikaṃ vidhi’’nti etaṃ ‘‘paṭṭa’’nti etassa samānādhikaraṇavisesanaṃ, kiriyāvisesanaṃ vā. ‘‘Karontī’’ti iminā sambandho. Atha vā paṭṭanti ettha bhummatthe upayogavacanaṃ, paṭṭeti attho. Imasmiṃ pakkhe aṭṭhakoṇādikanti upayogavacanaṃ. Vidhinti etassa visesanaṃ. Idha vakkhamānacatukoṇasaṇṭhānato aññaṃ aṭṭhakoṇādikaṃ nāma. Tatthāti tasmiṃ paṭṭadvaye. Agghiyagadārūpanti agghiyasaṇṭhānañceva gadāsaṇṭhānañca sibbanaṃ. Muggaranti laguḷasaṇṭhānasibbanaṃ. Ādi-saddena cetiyādisaṇṭhānānaṃ gahaṇaṃ.
தத்தா²தி பட்டத்³வயே தஸ்மிங் டா²னே. கக்கடகக்கீ²னீதி குளீரகச்சி²ஸதி³ஸானி ஸிப்³ப³னவிகாரானி. உட்டா²பெந்தீதி கரொந்தி. தத்தா²தி தஸ்மிங் க³ண்டி²கபாஸகபட்டகே. ஸுத்தாதி கோணதோ கோணங் ஸிப்³பி³தஸுத்தா சேவ சதுரஸ்ஸே ஸிப்³பி³தஸுத்தா ச. பிளகாதி தேஸமேவ ஸுத்தானங் நிவத்தெத்வா ஸிப்³பி³தகோடியோ ச. து³விஞ்ஞெய்யாவாதி ரஜனகாலே து³விஞ்ஞெய்யரூபா அனோளாரிகா தீ³பிதா வட்டந்தீதி. யதா²ஹ ‘‘கோணஸுத்தபிளகா ச சீவரே ரத்தே து³விஞ்ஞெய்யரூபா வட்டந்தீ’’தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 1.85).
Tatthāti paṭṭadvaye tasmiṃ ṭhāne. Kakkaṭakakkhīnīti kuḷīrakacchisadisāni sibbanavikārāni. Uṭṭhāpentīti karonti. Tatthāti tasmiṃ gaṇṭhikapāsakapaṭṭake. Suttāti koṇato koṇaṃ sibbitasuttā ceva caturasse sibbitasuttā ca. Piḷakāti tesameva suttānaṃ nivattetvā sibbitakoṭiyo ca. Duviññeyyāvāti rajanakāle duviññeyyarūpā anoḷārikā dīpitā vaṭṭantīti. Yathāha ‘‘koṇasuttapiḷakā ca cīvare ratte duviññeyyarūpā vaṭṭantī’’ti (pārā. aṭṭha. 1.85).
க³ண்டி²கபட்டிகா பாஸபட்டிகாதி யோஜனா. கண்ணகோணேஸு ஸுத்தானீதி சீவரகண்ணே ஸுத்தா சேவ பாஸகபட்டானங் கோணேஸு ஸுத்தானி ச அச்சி²ந்த³தி. எத்த² ச சீவரே ஆயாமதோ வித்தா²ரதோ ச ஸிப்³பி³த்வா அனுவாததோ ப³ஹி நிக்க²மிதஸுத்தங் சீவரங் ரஜித்வா ஸுக்கா²பனகாலே ரஜ்ஜுயா வா சீவரவங்ஸே வா ப³ந்தி⁴த்வா ஓலம்பி³துங் அனுவாதே ப³ந்த⁴ஸுத்தானி ச கண்ணஸுத்தானி நாம. யதா²ஹ ‘‘சீவரஸ்ஸ கண்ணஸுத்தகங் ந ச வட்டதி, ரஜிதகாலே சி²ந்தி³தப்³ப³ங், யங் பன ‘அனுஜானாமி பி⁴க்க²வே கண்ணஸுத்தக’ந்தி ஏவங் அனுஞ்ஞாதங், தங் அனுவாதே பாஸகங் கத்வா ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங் ரஜனகாலே லக்³க³னத்தா²யா’’தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 1.85).
Gaṇṭhikapaṭṭikā pāsapaṭṭikāti yojanā. Kaṇṇakoṇesu suttānīti cīvarakaṇṇe suttā ceva pāsakapaṭṭānaṃ koṇesu suttāni ca acchindati. Ettha ca cīvare āyāmato vitthārato ca sibbitvā anuvātato bahi nikkhamitasuttaṃ cīvaraṃ rajitvā sukkhāpanakāle rajjuyā vā cīvaravaṃse vā bandhitvā olambituṃ anuvāte bandhasuttāni ca kaṇṇasuttāni nāma. Yathāha ‘‘cīvarassa kaṇṇasuttakaṃ na ca vaṭṭati, rajitakāle chinditabbaṃ, yaṃ pana ‘anujānāmi bhikkhave kaṇṇasuttaka’nti evaṃ anuññātaṃ, taṃ anuvāte pāsakaṃ katvā bandhitabbaṃ rajanakāle lagganatthāyā’’ti (pārā. aṭṭha. 1.85).
ஸூசிகம்மவிகாரங் வாதி சீவரமண்ட³னத்தா²ய நானாஸுத்தகேஹி ஸதபதி³ஸதி³ஸங் ஸிப்³ப³ந்தா ஆக³ந்துகபட்டங் ட²பெந்தி, ஏவரூபங் ஸூசிகம்மவிகாரங் வா. அஞ்ஞங் வா பன கிஞ்சிபீதி அஞ்ஞம்பி யங் கிஞ்சி மாலாகம்மமிக³பக்கி²பதா³தி³கங் ஸிப்³ப³னவிகாரங். காதுந்தி ஸயங் காதுங். காராபேதுந்தி அஞ்ஞேன வா காராபேதுங்.
Sūcikammavikāraṃ vāti cīvaramaṇḍanatthāya nānāsuttakehi satapadisadisaṃ sibbantā āgantukapaṭṭaṃ ṭhapenti, evarūpaṃ sūcikammavikāraṃ vā. Aññaṃ vā pana kiñcipīti aññampi yaṃ kiñci mālākammamigapakkhipadādikaṃ sibbanavikāraṃ. Kātunti sayaṃ kātuṃ. Kārāpetunti aññena vā kārāpetuṃ.
யோ பி⁴க்கு² பரங் உத்தமங் வண்ணமட்ட²மபி⁴பத்த²யந்தோ கஞ்ஜிகபிட்ட²க²லிஅல்லிகாதீ³ஸு சீவரங் பக்கி²பதி, தஸ்ஸ பன பி⁴க்கு²னோ து³க்கடா மொக்கோ² ந விஜ்ஜதீதி யோஜனா. கஞ்ஜிகந்தி வாயனதந்தமக்க²னங் கஞ்ஜிகஸதி³ஸா ஸுலாகஞ்ஜிகங். பிட்ட²ந்தி தண்டு³லபிட்ட²ங். தண்டு³லபிட்டே²ஹி பக்கா க²லி. அல்லிகாதி நிய்யாஸோ. ஆதி³-ஸத்³தே³ன லாகா²தீ³னங் க³ஹணங். சீவரஸ்ஸ கரணே கரணகாலே ஸமுட்டி²தானங் ஸூசிஹத்த²மலாதீ³னங் கிலிட்ட²காலே தோ⁴வனத்த²ஞ்ச கஞ்ஜிகபிட்ட²க²லிஅல்லிகாதீ³ஸு பக்கி²பதி, வட்டதீதி யோஜனா.
Yo bhikkhu paraṃ uttamaṃ vaṇṇamaṭṭhamabhipatthayanto kañjikapiṭṭhakhaliallikādīsu cīvaraṃ pakkhipati, tassa pana bhikkhuno dukkaṭā mokkho na vijjatīti yojanā. Kañjikanti vāyanatantamakkhanaṃ kañjikasadisā sulākañjikaṃ. Piṭṭhanti taṇḍulapiṭṭhaṃ. Taṇḍulapiṭṭhehi pakkā khali. Allikāti niyyāso. Ādi-saddena lākhādīnaṃ gahaṇaṃ. Cīvarassa karaṇe karaṇakāle samuṭṭhitānaṃ sūcihatthamalādīnaṃ kiliṭṭhakāle dhovanatthañca kañjikapiṭṭhakhaliallikādīsu pakkhipati, vaṭṭatīti yojanā.
தத்தா²தி யேன கஸாவேன சீவரங் ரஜதி, தஸ்மிங் ரஜனே சீவரஸ்ஸ ஸுக³ந்த⁴பா⁴வத்தா²ய க³ந்த⁴ங் வா உஜ்ஜலபா⁴வத்தா²ய தேலங் வா வண்ணத்தா²ய லாக²ங் வா. கிஞ்சீதி ஏவரூபங் யங் கிஞ்சி. மணினாதி பாஸாணேன. அஞ்ஞேனபி ச கேனசீதி யேன உஜ்ஜலங் ஹோதி, ஏவரூபேன முக்³க³ராதி³னா அஞ்ஞேனபி கேனசி வத்து²னா. தோ³ணியாதி ரஜனம்ப³ணே ந க⁴ங்ஸிதப்³ப³ங் ஹத்தே²ன கா³ஹாபெத்வா ந க³ஹேதப்³ப³ங். ரத்தங் சீவரங் ஹத்தே²ஹி கிஞ்சி தோ²கங் பஹரிதுங் வட்டதீதி யோஜனா. யத்த² பக்கரஜனங் பக்கி²பந்தி, ஸா ரஜனதோ³ணீ. தத்த² அங்ஸப³த்³த⁴ககாயப³ந்த⁴னாதி³ங் க⁴ட்டேதுங் வட்டதீதி க³ண்டி²பதே³ வுத்தங்.
Tatthāti yena kasāvena cīvaraṃ rajati, tasmiṃ rajane cīvarassa sugandhabhāvatthāya gandhaṃ vā ujjalabhāvatthāya telaṃ vā vaṇṇatthāya lākhaṃ vā. Kiñcīti evarūpaṃ yaṃ kiñci. Maṇināti pāsāṇena. Aññenapi ca kenacīti yena ujjalaṃ hoti, evarūpena muggarādinā aññenapi kenaci vatthunā. Doṇiyāti rajanambaṇe na ghaṃsitabbaṃ hatthena gāhāpetvā na gahetabbaṃ. Rattaṃ cīvaraṃ hatthehi kiñci thokaṃ paharituṃ vaṭṭatīti yojanā. Yattha pakkarajanaṃ pakkhipanti, sā rajanadoṇī. Tattha aṃsabaddhakakāyabandhanādiṃ ghaṭṭetuṃ vaṭṭatīti gaṇṭhipade vuttaṃ.
க³ண்டி²கேதி வேளுத³ந்தவிஸாணாதி³மயக³ண்டி²கே. லேகா² வாதி வட்டாதி³பே⁴தா³ லேகா² வா. பிளகாதி ஸாஸபபீ³ஜஸதி³ஸா கு²த்³த³கபு³ப்³பு³ளா. பாளிகண்ணிகபே⁴த³தோதி மணிகாவளிரூபபுப்ப²கண்ணிகரூபபே⁴த³தோ. ‘‘கப்பபி³ந்து³விகாரோ வா ந வட்டதீதி யோஜனா’’தி வுத்தங், தஸ்மா ததே²வ சீவரே படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங்.
Gaṇṭhiketi veḷudantavisāṇādimayagaṇṭhike. Lekhā vāti vaṭṭādibhedā lekhā vā. Piḷakāti sāsapabījasadisā khuddakabubbuḷā. Pāḷikaṇṇikabhedatoti maṇikāvaḷirūpapupphakaṇṇikarūpabhedato. ‘‘Kappabinduvikāro vā na vaṭṭatīti yojanā’’ti vuttaṃ, tasmā tatheva cīvare paṭipajjitabbaṃ.
9. பத்தே வா தா²லகே வாதிஆதீ³ஸு தா²லகேதி தம்பா³தி³மயே புக்³க³லிகே திவிதே⁴பி கப்பியதா²லகே. ந வட்டதீதி மணிவண்ணகரணபயோகோ³ ந வட்டதி, தேலவண்ணபயோகோ³ பன வட்டதி. தேலவண்ணோதி ஸமணஸாருப்பவண்ணங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், மணிவண்ணங் பன பத்தங் அஞ்ஞேன கதங் லபி⁴த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதீதி வத³ந்தி. பத்தமண்ட³லேதி திபுஸீஸாதி³மயே பத்தட்ட²பனகமண்ட³லே. ‘‘ந பி⁴க்க²வே விசித்ரானி பத்தமண்ட³லானி தா⁴ரேதப்³பா³னி ரூபகாகிண்ணானி பி⁴த்திகம்மகதானீ’’தி (சூளவ॰ 253) வுத்தத்தா ‘‘பி⁴த்திகம்மங் ந வட்டதீ’’தி வுத்தங். ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, மகரத³ந்தகங் சி²ந்தி³து’’ந்தி (சூளவ॰ 253) வுத்தத்தா ‘‘மகரத³ந்தகங் பன வட்டதீ’’தி வுத்தங். தேனாஹு போராணா –
9.Patte vā thālake vātiādīsu thālaketi tambādimaye puggalike tividhepi kappiyathālake. Na vaṭṭatīti maṇivaṇṇakaraṇapayogo na vaṭṭati, telavaṇṇapayogo pana vaṭṭati. Telavaṇṇoti samaṇasāruppavaṇṇaṃ sandhāya vuttaṃ, maṇivaṇṇaṃ pana pattaṃ aññena kataṃ labhitvā paribhuñjituṃ vaṭṭatīti vadanti. Pattamaṇḍaleti tipusīsādimaye pattaṭṭhapanakamaṇḍale. ‘‘Na bhikkhave vicitrāni pattamaṇḍalāni dhāretabbāni rūpakākiṇṇāni bhittikammakatānī’’ti (cūḷava. 253) vuttattā ‘‘bhittikammaṃ na vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, makaradantakaṃ chinditu’’nti (cūḷava. 253) vuttattā ‘‘makaradantakaṃ pana vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. Tenāhu porāṇā –
‘‘தா²லகஸ்ஸ ச பத்தஸ்ஸ, ப³ஹி அந்தோபி வா பன;
‘‘Thālakassa ca pattassa, bahi antopi vā pana;
ஆரக்³கே³ன கதா லேகா², ந ச வட்டதி காசிபி.
Āraggena katā lekhā, na ca vaṭṭati kācipi.
‘‘ஆரோபெத்வா ப⁴மங் பத்தங், மஜ்ஜித்வா சே பசந்தி ச;
‘‘Āropetvā bhamaṃ pattaṃ, majjitvā ce pacanti ca;
‘மணிவண்ணங் கரிஸ்ஸாம’, இதி காதுங் ந வட்டதி.
‘Maṇivaṇṇaṃ karissāma’, iti kātuṃ na vaṭṭati.
‘‘பத்தமண்ட³லகே கிஞ்சி;
‘‘Pattamaṇḍalake kiñci;
பி⁴த்திகம்மங் ந வட்டதி;
Bhittikammaṃ na vaṭṭati;
ந தோ³ஸோ கோசி தத்த²ஸ்ஸ;
Na doso koci tatthassa;
காதுங் மகரத³ந்தக’’ந்தி.
Kātuṃ makaradantaka’’nti.
வினயஸாரத்த²ஸந்தீ³பனியம்பி ஆரக்³கே³னாதி ஆரகண்டகக்³கே³ன, ஸூசிமுகே²ன வா. காசிபி லேகா²தி வட்டககோ³முத்தாதி³ஸண்டா²னா யா காசிபி ராஜி. ப⁴மங் ஆரோபெத்வாதி ப⁴மே அல்லீயாபெத்வா. பத்தமண்ட³லகேதி பத்தே ச²விரக்க²ணத்தா²ய திபுஸீஸாதீ³ஹி கதே பத்தஸ்ஸ ஹெட்டா² ஆதா⁴ராதீ³னங் உபரி காதப்³பே³ பத்தமண்ட³லகே. பி⁴த்திகம்மந்தி நானாகாரரூபககம்மவிசித்தங். யதா²ஹ ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, விசித்ரானி பத்தமண்ட³லானி தா⁴ரேதப்³பா³னி ரூபகாகிண்ணானி பி⁴த்திகம்மகதானீ’’தி. தத்தா²தி தஸ்மிங் பத்தமண்ட³லே. அஸ்ஸாதி பி⁴க்கு²ஸ்ஸ. மகரத³ந்தகந்தி கி³ரிகூடந்தி வுத்தங், தஸ்மா ஏவங் பத்ததா²லகாதீ³ஸு படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங்.
Vinayasāratthasandīpaniyampi āraggenāti ārakaṇṭakaggena, sūcimukhena vā. Kācipi lekhāti vaṭṭakagomuttādisaṇṭhānā yā kācipi rāji. Bhamaṃ āropetvāti bhame allīyāpetvā. Pattamaṇḍalaketi patte chavirakkhaṇatthāya tipusīsādīhi kate pattassa heṭṭhā ādhārādīnaṃ upari kātabbe pattamaṇḍalake. Bhittikammanti nānākārarūpakakammavicittaṃ. Yathāha ‘‘na, bhikkhave, vicitrāni pattamaṇḍalāni dhāretabbāni rūpakākiṇṇāni bhittikammakatānī’’ti. Tatthāti tasmiṃ pattamaṇḍale. Assāti bhikkhussa. Makaradantakanti girikūṭanti vuttaṃ, tasmā evaṃ pattathālakādīsu paṭipajjitabbaṃ.
த⁴மகரண…பே॰… லேகா² ந வட்டதீதி ஆரக்³கே³ன தி³ன்னலேகா² ந வட்டதி, ஜாதிஹிங்கு³லிகாதி³வண்ணேஹி கதலேகா² பன வட்டதி. ச²த்தமுக²வட்டியந்தி த⁴மகரணஸ்ஸ ஹத்தே²ன க³ஹணத்த²ங் கதஸ்ஸ ச²த்தாகாரஸ்ஸ முக²வட்டியங். ‘‘பரிஸ்ஸாவனப³ந்த⁴ட்டா²னே’’தி கேசி. வினயவினிச்ச²யேபி –
Dhamakaraṇa…pe… lekhā na vaṭṭatīti āraggena dinnalekhā na vaṭṭati, jātihiṅgulikādivaṇṇehi katalekhā pana vaṭṭati. Chattamukhavaṭṭiyanti dhamakaraṇassa hatthena gahaṇatthaṃ katassa chattākārassa mukhavaṭṭiyaṃ. ‘‘Parissāvanabandhaṭṭhāne’’ti keci. Vinayavinicchayepi –
‘‘ந த⁴ம்மகரணச்ச²த்தே, லேகா² காசிபி வட்டதி;
‘‘Na dhammakaraṇacchatte, lekhā kācipi vaṭṭati;
குச்சி²யங் வா ட²பெத்வா தங், லேக²ங் து முக²வட்டிய’’ந்தி. –
Kucchiyaṃ vā ṭhapetvā taṃ, lekhaṃ tu mukhavaṭṭiya’’nti. –
வுத்தங். தட்டீகாயங் பன ‘‘முக²வட்டியா யா லேகா² பரிஸ்ஸாவனப³ந்த⁴னத்தா²ய அனுஞ்ஞாதா, தங் லேக²ங் ட²பெத்வா த⁴மகரணச்ச²த்தே வா குச்சி²யங் வா காசி லேகா² ந வட்டதீதி யோஜனா’’தி வுத்தங், தஸ்மா தத்த² வுத்தனயேனேவ த⁴மகரணே படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங்.
Vuttaṃ. Taṭṭīkāyaṃ pana ‘‘mukhavaṭṭiyā yā lekhā parissāvanabandhanatthāya anuññātā, taṃ lekhaṃ ṭhapetvā dhamakaraṇacchatte vā kucchiyaṃ vā kāci lekhā na vaṭṭatīti yojanā’’ti vuttaṃ, tasmā tattha vuttanayeneva dhamakaraṇe paṭipajjitabbaṃ.