Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
7. ஸேகி²யகண்ட³ங்
7. Sekhiyakaṇḍaṃ
1. பரிமண்ட³லவக்³க³-அத்த²யோஜனா
1. Parimaṇḍalavagga-atthayojanā
ஸிக்கி²தஸிக்கே²ன தீஸு ஸிக்கா²ஸு சதூஹி மக்³கே³ஹி ஸிக்கி²தஸிக்கே²ன தாதி³னா அட்ட²ஹி லோகத⁴ம்மேஹி அகம்பியட்டே²ன தாதி³னா, இட்டா²னிட்டே²ஸு வா அவிகாரட்டே²ன தாதி³னா ப⁴க³வதா யானி ஸிக்கா²பதா³னி ‘‘ஸேகி²யானீ’’தி பா⁴ஸிதானி, தா³னி தேஸம்பி ஸிக்கா²பதா³னங் அயம்பி வண்ணனாக்கமோ ப⁴வதீதி யோஜனா.
Sikkhitasikkhena tīsu sikkhāsu catūhi maggehi sikkhitasikkhena tādinā aṭṭhahi lokadhammehi akampiyaṭṭhena tādinā, iṭṭhāniṭṭhesu vā avikāraṭṭhena tādinā bhagavatā yāni sikkhāpadāni ‘‘sekhiyānī’’ti bhāsitāni, dāni tesampi sikkhāpadānaṃ ayampi vaṇṇanākkamo bhavatīti yojanā.
576. தத்தா²தி ஸேகி²யஸிக்கா²பதே³ஸு, அத்தோ² ஏவங் வேதி³தப்³போ³தி யோஜனா. ‘‘ஸமந்ததோ’’திஇமினா பரித்யூபஸக்³க³ஸ்ஸத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘நாபி⁴மண்ட³லங் ஜாணுமண்ட³ல’’ந்தி எத்த² உத்³த⁴ங்ஸத்³தோ³ ச அதோ⁴ஸத்³தோ³ ச அஜ்ஜா²ஹரிதப்³போ³தி ஆஹ ‘‘உத்³த⁴’’ந்திஆதி³. அட்ட²ங்கு³லமத்தந்தி பா⁴வனபுங்ஸகங், நிவாஸேதப்³ப³ந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ததோதி அட்ட²ங்கு³லமத்ததோ. யதா² படிச்ச²ன்னங் ஹோதி, ஏவங் நிவாஸெந்தஸ்ஸாதி யோஜனா. தத்ரித³ங் பமாணந்தி தஸ்ஸ நிவாஸனஸ்ஸ இத³ங் பமாணங். தாதி³ஸஸ்ஸாதி தீ³க⁴தோ முட்டி²பஞ்சகஸ்ஸ திரியங் அட்³ட⁴தெய்யஹத்த²ஸ்ஸ நிவாஸனஸ்ஸ. ஜாணுமண்ட³லங் படிச்சா²த³னத்த²ங் வட்டதீதி யோஜனா. தத்தா²தி சீவரேஸு. ந திட்ட²தீதி விரளத்தா ந திட்ட²தி. திட்ட²தீதி க⁴னத்தா திட்ட²தி.
576.Tatthāti sekhiyasikkhāpadesu, attho evaṃ veditabboti yojanā. ‘‘Samantato’’tiiminā parityūpasaggassatthaṃ dasseti. ‘‘Nābhimaṇḍalaṃ jāṇumaṇḍala’’nti ettha uddhaṃsaddo ca adhosaddo ca ajjhāharitabboti āha ‘‘uddha’’ntiādi. Aṭṭhaṅgulamattanti bhāvanapuṃsakaṃ, nivāsetabbanti sambandho. Tatoti aṭṭhaṅgulamattato. Yathā paṭicchannaṃ hoti, evaṃ nivāsentassāti yojanā. Tatridaṃ pamāṇanti tassa nivāsanassa idaṃ pamāṇaṃ. Tādisassāti dīghato muṭṭhipañcakassa tiriyaṃ aḍḍhateyyahatthassa nivāsanassa. Jāṇumaṇḍalaṃ paṭicchādanatthaṃ vaṭṭatīti yojanā. Tatthāti cīvaresu. Na tiṭṭhatīti viraḷattā na tiṭṭhati. Tiṭṭhatīti ghanattā tiṭṭhati.
நிவாஸெந்தஸ்ஸ சாதிஎத்த² சஸத்³தோ³ அவதா⁴ரணத்தோ², நிவாஸெந்தஸ்ஸேவாதி அத்தோ². கேவலங் ஏவங் நிவாஸெந்தஸ்ஸேவ து³க்கடங் ந ஹோதி, அத² கோ² ததா² நிவாஸெந்தஸ்ஸாபி து³க்கடமேவாதி யோஜனா. யே பன நிவாஸனதோ³ஸாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. அஞ்ஞேதி புரதோ ச பச்ச²தோ ச ஓலம்பெ³த்வா நிவஸனதோ அஞ்ஞே . தே ஸப்³பே³தி ஸப்³பே³ தே நிவாஸனதோ³ஸா. எத்தா²தி இமஸ்மிங் விப⁴ங்கே³. தத்தே²வாதி க²ந்த⁴கேயேவ.
Nivāsentassa cātiettha casaddo avadhāraṇattho, nivāsentassevāti attho. Kevalaṃ evaṃ nivāsentasseva dukkaṭaṃ na hoti, atha kho tathā nivāsentassāpi dukkaṭamevāti yojanā. Ye pana nivāsanadosāti sambandho. Aññeti purato ca pacchato ca olambetvā nivasanato aññe . Te sabbeti sabbe te nivāsanadosā. Etthāti imasmiṃ vibhaṅge. Tatthevāti khandhakeyeva.
அஸஞ்சிச்ச நிவாஸெந்தஸ்ஸ அனாபத்தீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஏஸேவ நயோ ‘‘அஸதியா’’தி எத்தா²பி. அஜானந்தஸ்ஸாதி எத்த² அஜானநங் து³வித⁴ங் நிவாஸனவத்தஸ்ஸ அஜானநங், ஆரூள்ஹோரூள்ஹபா⁴வஸ்ஸ அஜானநந்தி. தத்த² ஆரூள்ஹோரூள்ஹபா⁴வஸ்ஸ அஜானநங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘அஜானந்தஸ்ஸா’’தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘அஜானந்தஸ்ஸாதி எத்தா²’’திஆதி³. ஹீதி ஸச்சங். தஸ்ஸாதி நிவாஸனவத்தஸ்ஸ. அஸ்ஸாதி பி⁴க்கு²னோ. தங் பனாதி ஆபத்திதோ அமொக்க²னங் பன. தஸ்மாதி யஸ்மா யுஜ்ஜதி, தஸ்மா. யோதி பி⁴க்கு². குருந்தி³யங் வுத்தந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸுக்கா² ஜங்கா⁴ இமஸ்ஸாதி ஸுக்க²ஜங்கோ⁴. மஹந்தங் பிண்டி³கமங்ஸங் இமஸ்ஸாதி மஹாபிண்டி³கமங்ஸோ. தஸ்ஸாதி பி⁴க்கு²ஸ்ஸ.
Asañcicca nivāsentassa anāpattīti sambandho. Eseva nayo ‘‘asatiyā’’ti etthāpi. Ajānantassāti ettha ajānanaṃ duvidhaṃ nivāsanavattassa ajānanaṃ, ārūḷhorūḷhabhāvassa ajānananti. Tattha ārūḷhorūḷhabhāvassa ajānanaṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘ajānantassā’’ti dassento āha ‘‘ajānantassāti etthā’’tiādi. Hīti saccaṃ. Tassāti nivāsanavattassa. Assāti bhikkhuno. Taṃ panāti āpattito amokkhanaṃ pana. Tasmāti yasmā yujjati, tasmā. Yoti bhikkhu. Kurundiyaṃ vuttanti sambandho. Sukkhā jaṅghā imassāti sukkhajaṅgho. Mahantaṃ piṇḍikamaṃsaṃ imassāti mahāpiṇḍikamaṃso. Tassāti bhikkhussa.
வணோதி அரு. தஞ்ஹி வணதி க³த்தவிசுண்ணனங் கரோதீதி வணோதி வுச்சதி. வாளமிகா³ வா சோரா வாதி எத்த² வாஸத்³தோ³ அவுத்தஸம்பிண்ட³னத்தோ², தேன அஞ்ஞாபி உத³கசிக்க²ல்லாத³யோ ஆபதா³ ஸங்க³ய்ஹந்தி.
Vaṇoti aru. Tañhi vaṇati gattavicuṇṇanaṃ karotīti vaṇoti vuccati. Vāḷamigā vā corā vāti ettha vāsaddo avuttasampiṇḍanattho, tena aññāpi udakacikkhallādayo āpadā saṅgayhanti.
577. இதா⁴தி இமஸ்மிங் விப⁴ங்கே³, ஸிக்கா²பதே³ வா. உபோ⁴ கண்ணேதி புரதோ ச பச்ச²தோ ச நிக்³க³தே த்³வே கண்ணே. அவிஸேஸேனாதி ‘‘அந்தரக⁴ரே’’தி ச ‘‘ஆராமே’’தி ச விஸேஸங் அகத்வா ஸாமஞ்ஞேன. விஹாரேபீதி ஸங்க⁴ஸன்னிபாதபு³த்³து⁴பட்டா²னதே²ருபட்டா²னாதி³காலங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங்.
577.Idhāti imasmiṃ vibhaṅge, sikkhāpade vā. Ubho kaṇṇeti purato ca pacchato ca niggate dve kaṇṇe. Avisesenāti ‘‘antaraghare’’ti ca ‘‘ārāme’’ti ca visesaṃ akatvā sāmaññena. Vihārepīti saṅghasannipātabuddhupaṭṭhānatherupaṭṭhānādikālaṃ sandhāya vuttaṃ.
578. காயேகதே³ஸே காயஸத்³தோ³ வத்ததீதி ஆஹ ‘‘ஜாணும்பி உரம்பீ’’தி. ‘‘ந ஸீஸங் பாருதேனா’’திஇமினா ‘‘ஸுப்படிச்ச²ன்னேனா’’திபத³ஸ்ஸ அதிப்³யாபிததோ³ஸங் படிக்கி²பதி. க³ண்டி²கந்தி பாஸோ. ஸோ ஹி க³ந்தே²தி ப³ந்த⁴தீதி வா, க³ந்தே²தி ப³ந்த⁴தி எத்தா²தி வா கத்வா க³ந்தி²கோதி வுச்சதி. ந்த²காரஸ்ஸ வாண்ட²காரே கதே க³ண்டி²கோ, தங் க³ண்டி²கங் படிமுஞ்சித்வா. உபோ⁴ கண்ணேதி சீவரஸ்ஸ த்³வே கோணே. க³லவாடகதோதி எத்த² க³லோதி கண்டோ². ஸோ ஹி க²ஜ்ஜபோ⁴ஜ்ஜலெய்யபெய்யஸங்கா²தங் சதுப்³பி³த⁴ங் அஸனங் க³லதி பன்னோ ஹுத்வா குச்சி²யங் பததி இதோதி க³லோதி வுச்சதி. ஆவாடோயேவ கு²த்³த³கட்டே²ன ஆவாடகோ, கு²த்³த³கத்தே² கோ. க³லே டி²தோ ஆவாடகோ க³லவாடகோ. அகாரதோ ஹி ஆகாரஸ்ஸ லோபோ ‘‘பப’’ந்திஆதீ³ஸு (ஜா॰ 1.1.2) விய. எத்த² ஹி பஆபந்தி பத³ச்சே²தோ³, அகாரதோ ஆகாரஸ்ஸ ச லோபோ. பவத்³த⁴ங் ஆபங் பபங், மஹந்தங் உத³கந்தி அத்தோ². ஸீஸங் விவரித்வாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
578. Kāyekadese kāyasaddo vattatīti āha ‘‘jāṇumpi urampī’’ti. ‘‘Na sīsaṃ pārutenā’’tiiminā ‘‘suppaṭicchannenā’’tipadassa atibyāpitadosaṃ paṭikkhipati. Gaṇṭhikanti pāso. So hi gantheti bandhatīti vā, gantheti bandhati etthāti vā katvā ganthikoti vuccati. Nthakārassa vāṇṭhakāre kate gaṇṭhiko, taṃ gaṇṭhikaṃ paṭimuñcitvā. Ubho kaṇṇeti cīvarassa dve koṇe. Galavāṭakatoti ettha galoti kaṇṭho. So hi khajjabhojjaleyyapeyyasaṅkhātaṃ catubbidhaṃ asanaṃ galati panno hutvā kucchiyaṃ patati itoti galoti vuccati. Āvāṭoyeva khuddakaṭṭhena āvāṭako, khuddakatthe ko. Gale ṭhito āvāṭako galavāṭako. Akārato hi ākārassa lopo ‘‘papa’’ntiādīsu (jā. 1.1.2) viya. Ettha hi paāpanti padacchedo, akārato ākārassa ca lopo. Pavaddhaṃ āpaṃ papaṃ, mahantaṃ udakanti attho. Sīsaṃ vivaritvāti sambandho.
579. வாஸங் உபக³தோதி வா வாஸேன உபக³தோதி வா அத்த²ங் படிக்கி²பந்தோ ஆஹ ‘‘வாஸத்தா²ய உபக³தஸ்ஸா’’தி.
579. Vāsaṃ upagatoti vā vāsena upagatoti vā atthaṃ paṭikkhipanto āha ‘‘vāsatthāya upagatassā’’ti.
580. ஹத்த²பாதே³ அகீளந்தோ ஸுஸங்வுதோ நாமாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஹத்த²ங் வா பாத³ங் வா அகீளாபெந்தோ’’தி.
580. Hatthapāde akīḷanto susaṃvuto nāmāti dassento āha ‘‘hatthaṃ vā pādaṃ vā akīḷāpento’’ti.
582. ஒக்கி²த்தசக்கூ²தி எத்த² ஓஸத்³தோ³ ஹெட்டா²பரியாயோதி ஆஹ ‘‘ஹெட்டா² கி²த்தசக்கூ²’’தி. ‘‘ஹுத்வா’’திஇமினா கிரியாவிஸேஸனபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. யுக³யுத்தகோதி யுகே³ யுத்தகோ. த³மியித்தா²தி த³ந்தோ. ஆபு⁴ஸோ ஜானாதி காரணாகாரணந்தி ஆஜானெய்யோ. எத்தகந்தி சதுஹத்த²பமாணங். யோ க³ச்ச²தி, அஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ து³க்கடா ஆபத்தி ஹோதீதி யோஜனா. ‘‘பரிஸ்ஸயபா⁴வ’’ந்தி ச ‘‘பரிஸ்ஸயாபா⁴வ’’ந்தி ச த்³வே பாடா² யுஜ்ஜந்தியேவ.
582.Okkhittacakkhūti ettha osaddo heṭṭhāpariyāyoti āha ‘‘heṭṭhā khittacakkhū’’ti. ‘‘Hutvā’’tiiminā kiriyāvisesanabhāvaṃ dasseti. Yugayuttakoti yuge yuttako. Damiyitthāti danto. Ābhuso jānāti kāraṇākāraṇanti ājāneyyo. Ettakanti catuhatthapamāṇaṃ. Yo gacchati, assa bhikkhuno dukkaṭā āpatti hotīti yojanā. ‘‘Parissayabhāva’’nti ca ‘‘parissayābhāva’’nti ca dve pāṭhā yujjantiyeva.
584. இத்த²ம்பூ⁴தலக்க²ணேதி இமங் பகாரங் இத்த²ங் சீவருக்கி²பனங், ப⁴வதி க³ச்ச²தீதி பூ⁴தோ, பி⁴க்கு². லக்கீ²யதி அனேனாதி லக்க²ணங், சீவரங். இத்த²ங் பூ⁴தோ இத்த²ம்பூ⁴தோ, தஸ்ஸ லக்க²ணங் இத்த²ம்பூ⁴தலக்க²ணங், தஸ்மிங். கரணவசனங் த³ட்ட²ப்³ப³ந்தி யோஜனா. இத்த²ம்பூ⁴தலக்க²ணங் நாம கிரியாவிஸேஸனஸ்ஸ ஸபா⁴வோதி ஆஹ ‘‘ஏகதோ வா…பே॰… ஹுத்வாதி அத்தோ²’’தி. அந்தோஇந்த³கீ²லதோதி கா³மஸ்ஸ அந்தோஇந்த³கீ²லதோதி. பட²மோ வக்³கோ³.
584.Itthambhūtalakkhaṇeti imaṃ pakāraṃ itthaṃ cīvarukkhipanaṃ, bhavati gacchatīti bhūto, bhikkhu. Lakkhīyati anenāti lakkhaṇaṃ, cīvaraṃ. Itthaṃ bhūto itthambhūto, tassa lakkhaṇaṃ itthambhūtalakkhaṇaṃ, tasmiṃ. Karaṇavacanaṃ daṭṭhabbanti yojanā. Itthambhūtalakkhaṇaṃ nāma kiriyāvisesanassa sabhāvoti āha ‘‘ekato vā…pe… hutvāti attho’’ti. Antoindakhīlatoti gāmassa antoindakhīlatoti. Paṭhamo vaggo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 1. பரிமண்ட³லவக்³கோ³ • 1. Parimaṇḍalavaggo
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 1. பரிமண்ட³லவக்³க³வண்ணனா • 1. Parimaṇḍalavaggavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 1. பரிமண்ட³லவக்³க³வண்ணனா • 1. Parimaṇḍalavaggavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 1. பரிமண்ட³லவக்³க³வண்ணனா • 1. Parimaṇḍalavaggavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 1. பரிமண்ட³லவக்³க³வண்ணனா • 1. Parimaṇḍalavaggavaṇṇanā