Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga |
10. பரிணதஸிக்கா²பத³ங்
10. Pariṇatasikkhāpadaṃ
657. தேன ஸமயேன பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸாவத்தி²யங் அஞ்ஞதரஸ்ஸ பூக³ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸசீவரப⁴த்தங் படியத்தங் ஹோதி – ‘‘போ⁴ஜெத்வா சீவரேன அச்சா²தெ³ஸ்ஸாமா’’தி. அத² கோ² ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கூ² யேன ஸோ பூகோ³ தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா தங் பூக³ங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘தே³தா²வுஸோ, அம்ஹாகங் இமானி சீவரானீ’’தி. ‘‘ந மயங், ப⁴ந்தே, த³ஸ்ஸாம. அம்ஹாகங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுவஸ்ஸங் ஸசீவரபி⁴க்கா² பஞ்ஞத்தா’’தி. ‘‘ப³ஹூ, ஆவுஸோ, ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³யகா, ப³ஹூ ஸங்க⁴ஸ்ஸ ப⁴த்தா 1. மயங் தும்ஹே நிஸ்ஸாய தும்ஹே ஸம்பஸ்ஸந்தா இத⁴ விஹராம. தும்ஹே சே அம்ஹாகங் ந த³ஸ்ஸத², அத² கோ சரஹி அம்ஹாகங் த³ஸ்ஸதி? தே³தா²வுஸோ, அம்ஹாகங் இமானி சீவரானீ’’தி. அத² கோ² ஸோ பூகோ³ ச²ப்³ப³க்³கி³யேஹி பி⁴க்கூ²ஹி நிப்பீளியமானோ யதா²படியத்தங் சீவரங் ச²ப்³ப³க்³கி³யானங் பி⁴க்கூ²னங் த³த்வா ஸங்க⁴ங் ப⁴த்தேன பரிவிஸி. யே தே பி⁴க்கூ² ஜானந்தி ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸசீவரப⁴த்தங் படியத்தங், ந ச ஜானந்தி ச²ப்³ப³க்³கி³யானங் பி⁴க்கூ²னங் தி³ன்னந்தி, தே ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘ஓணோஜேதா²வுஸோ, ஸங்க⁴ஸ்ஸ சீவர’’ந்தி. ‘‘நத்தி², ப⁴ந்தே. யதா²படியத்தங் சீவரங் அய்யா ச²ப்³ப³க்³கி³யா அத்தனோ பரிணாமேஸு’’ந்தி. யே தே பி⁴க்கூ² அப்பிச்சா²… தே உஜ்ஜா²யந்தி கி²ய்யந்தி விபாசெந்தி – ‘‘கத²ஞ்ஹி நாம ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கூ² ஜானங் ஸங்கி⁴கங் லாப⁴ங் பரிணதங் அத்தனோ பரிணாமெஸ்ஸந்தீ’’தி ! அத² கோ² தே பி⁴க்கூ² ச²ப்³ப³க்³கி³யே பி⁴க்கூ² அனேகபரியாயேன விக³ரஹித்வா ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங்…பே॰… ‘‘ஸச்சங் கிர தும்ஹே, பி⁴க்க²வே, ஜானங் ஸங்கி⁴கங் லாப⁴ங் பரிணதங் அத்தனோ பரிணாமேதா²’’தி? ‘‘ஸச்சங், ப⁴க³வா’’தி. விக³ரஹி பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா…பே॰… கத²ஞ்ஹி நாம தும்ஹே, மோக⁴புரிஸா, ஜானங் ஸங்கி⁴கங் லாப⁴ங் பரிணதங் அத்தனோ பரிணாமெஸ்ஸத²! நேதங், மோக⁴புரிஸா, அப்பஸன்னானங் வா பஸாதா³ய…பே॰… ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, இமங் ஸிக்கா²பத³ங் உத்³தி³ஸெய்யாத² –
657. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena sāvatthiyaṃ aññatarassa pūgassa saṅghassa sacīvarabhattaṃ paṭiyattaṃ hoti – ‘‘bhojetvā cīvarena acchādessāmā’’ti. Atha kho chabbaggiyā bhikkhū yena so pūgo tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā taṃ pūgaṃ etadavocuṃ – ‘‘dethāvuso, amhākaṃ imāni cīvarānī’’ti. ‘‘Na mayaṃ, bhante, dassāma. Amhākaṃ saṅghassa anuvassaṃ sacīvarabhikkhā paññattā’’ti. ‘‘Bahū, āvuso, saṅghassa dāyakā, bahū saṅghassa bhattā 2. Mayaṃ tumhe nissāya tumhe sampassantā idha viharāma. Tumhe ce amhākaṃ na dassatha, atha ko carahi amhākaṃ dassati? Dethāvuso, amhākaṃ imāni cīvarānī’’ti. Atha kho so pūgo chabbaggiyehi bhikkhūhi nippīḷiyamāno yathāpaṭiyattaṃ cīvaraṃ chabbaggiyānaṃ bhikkhūnaṃ datvā saṅghaṃ bhattena parivisi. Ye te bhikkhū jānanti saṅghassa sacīvarabhattaṃ paṭiyattaṃ, na ca jānanti chabbaggiyānaṃ bhikkhūnaṃ dinnanti, te evamāhaṃsu – ‘‘oṇojethāvuso, saṅghassa cīvara’’nti. ‘‘Natthi, bhante. Yathāpaṭiyattaṃ cīvaraṃ ayyā chabbaggiyā attano pariṇāmesu’’nti. Ye te bhikkhū appicchā… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma chabbaggiyā bhikkhū jānaṃ saṅghikaṃ lābhaṃ pariṇataṃ attano pariṇāmessantī’’ti ! Atha kho te bhikkhū chabbaggiye bhikkhū anekapariyāyena vigarahitvā bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ…pe… ‘‘saccaṃ kira tumhe, bhikkhave, jānaṃ saṅghikaṃ lābhaṃ pariṇataṃ attano pariṇāmethā’’ti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma tumhe, moghapurisā, jānaṃ saṅghikaṃ lābhaṃ pariṇataṃ attano pariṇāmessatha! Netaṃ, moghapurisā, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –
658. ‘‘யோ பன பி⁴க்கு² ஜானங் ஸங்கி⁴கங் லாப⁴ங் பரிணதங் அத்தனோ பரிணாமெய்ய, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்திய’’ந்தி.
658.‘‘Yo pana bhikkhu jānaṃ saṅghikaṃ lābhaṃ pariṇataṃ attano pariṇāmeyya, nissaggiyaṃ pācittiya’’nti.
659. யோ பனாதி யோ யாதி³ஸோ…பே॰… பி⁴க்கூ²தி…பே॰… அய இமஸ்மிங் அத்தே² அதி⁴ப்பேதோ பி⁴க்கூ²தி.
659.Yo panāti yo yādiso…pe… bhikkhūti…pe… aya imasmiṃ atthe adhippeto bhikkhūti.
3 ஜானாதி நாம ஸாமங் வா ஜானாதி அஞ்ஞே வா தஸ்ஸ ஆரோசெந்தி ஸோ வா ஆரோசேதி.
4Jānāti nāma sāmaṃ vā jānāti aññe vā tassa ārocenti so vā āroceti.
5 ஸங்கி⁴கங் நாம ஸங்க⁴ஸ்ஸ தி³ன்னங் ஹோதி பரிச்சத்தங்.
6Saṅghikaṃ nāma saṅghassa dinnaṃ hoti pariccattaṃ.
7 லாபோ⁴ நாம சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானப்பச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரா. அந்தமஸோ சுண்ணபிண்டோ³பி, த³ந்தகட்ட²ம்பி, த³ஸிகஸுத்தம்பி.
8Lābho nāma cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārā. Antamaso cuṇṇapiṇḍopi, dantakaṭṭhampi, dasikasuttampi.
9 பரிணதங் நாம த³ஸ்ஸாம கரிஸ்ஸாமாதி வாசா பி⁴ன்னா ஹோதி.
10Pariṇataṃ nāma dassāma karissāmāti vācā bhinnā hoti.
அத்தனோ பரிணாமேதி, பயோகே³ து³க்கடங். படிலாபே⁴ன நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி. நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா க³ணஸ்ஸ வா புக்³க³லஸ்ஸ வா. ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ங்…பே॰… இத³ங் மே, ப⁴ந்தே, ஜானங் ஸங்கி⁴கங் லாப⁴ங் பரிணதங் அத்தனோ பரிணாமிதங் நிஸ்ஸக்³கி³யங். இமாஹங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிஸ்ஸஜ்ஜாமீதி…பே॰… த³தெ³ய்யாதி…பே॰… த³தெ³ய்யுந்தி…பே॰… ஆயஸ்மதோ த³ம்மீதி.
Attano pariṇāmeti, payoge dukkaṭaṃ. Paṭilābhena nissaggiyaṃ hoti. Nissajjitabbaṃ saṅghassa vā gaṇassa vā puggalassa vā. Evañca pana, bhikkhave, nissajjitabbaṃ…pe… idaṃ me, bhante, jānaṃ saṅghikaṃ lābhaṃ pariṇataṃ attano pariṇāmitaṃ nissaggiyaṃ. Imāhaṃ saṅghassa nissajjāmīti…pe… dadeyyāti…pe… dadeyyunti…pe… āyasmato dammīti.
660. பரிணதே பரிணதஸஞ்ஞீ அத்தனோ பரிணாமேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங்.
660. Pariṇate pariṇatasaññī attano pariṇāmeti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ.
பரிணதே வேமதிகோ அத்தனோ பரிணாமேதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. பரிணதே அபரிணதஸஞ்ஞீ அத்தனோ பரிணாமேதி, அனாபத்தி. ஸங்க⁴ஸ்ஸ பரிணதங் அஞ்ஞஸங்க⁴ஸ்ஸ வா சேதியஸ்ஸ வா பரிணாமேதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. சேதியஸ்ஸ பரிணதங் அஞ்ஞசேதியஸ்ஸ வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா புக்³க³லஸ்ஸ வா பரிணாமேதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. புக்³க³லஸ்ஸ பரிணதங் அஞ்ஞபுக்³க³லஸ்ஸ வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா சேதியஸ்ஸ வா பரிணாமேதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. அபரிணதே பரிணதஸஞ்ஞீ, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. அபரிணதே வேமதிகோ, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. அபரிணதே அபரிணதஸஞ்ஞீ, அனாபத்தி.
Pariṇate vematiko attano pariṇāmeti, āpatti dukkaṭassa. Pariṇate apariṇatasaññī attano pariṇāmeti, anāpatti. Saṅghassa pariṇataṃ aññasaṅghassa vā cetiyassa vā pariṇāmeti, āpatti dukkaṭassa. Cetiyassa pariṇataṃ aññacetiyassa vā saṅghassa vā puggalassa vā pariṇāmeti, āpatti dukkaṭassa. Puggalassa pariṇataṃ aññapuggalassa vā saṅghassa vā cetiyassa vā pariṇāmeti, āpatti dukkaṭassa. Apariṇate pariṇatasaññī, āpatti dukkaṭassa. Apariṇate vematiko, āpatti dukkaṭassa. Apariṇate apariṇatasaññī, anāpatti.
661. அனாபத்தி கத்த² தே³மாதி புச்சி²யமானோ யத்த² தும்ஹாகங் தெ³ய்யத⁴ம்மோ பரிபோ⁴க³ங் வா லபெ⁴ய்ய படிஸங்கா²ரங் வா லபெ⁴ய்ய சிரட்டி²திகோ வா அஸ்ஸ யத்த² வா பன தும்ஹாகங் சித்தங் பஸீத³தி தத்த² தே³தா²தி ப⁴ணதி, உம்மத்தகஸ்ஸ, ஆதி³கம்மிகஸ்ஸாதி.
661. Anāpatti kattha demāti pucchiyamāno yattha tumhākaṃ deyyadhammo paribhogaṃ vā labheyya paṭisaṅkhāraṃ vā labheyya ciraṭṭhitiko vā assa yattha vā pana tumhākaṃ cittaṃ pasīdati tattha dethāti bhaṇati, ummattakassa, ādikammikassāti.
பரிணதஸிக்கா²பத³ங் நிட்டி²தங் த³ஸமங்.
Pariṇatasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ dasamaṃ.
பத்தவக்³கோ³ ததியோ.
Pattavaggo tatiyo.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
த்³வே ச பத்தானி பே⁴ஸஜ்ஜங், வஸ்ஸிகா தா³னபஞ்சமங்;
Dve ca pattāni bhesajjaṃ, vassikā dānapañcamaṃ;
ஸாமங் வாயாபனச்சேகோ, ஸாஸங்கங் ஸங்கி⁴கேன சாதி.
Sāmaṃ vāyāpanacceko, sāsaṅkaṃ saṅghikena cāti.
662. உத்³தி³ட்டா² கோ², ஆயஸ்மந்தோ, திங்ஸ நிஸ்ஸக்³கி³யா பாசித்தியா த⁴ம்மா. தத்தா²யஸ்மந்தே புச்சா²மி – ‘கச்சித்த² பரிஸுத்³தா⁴’? து³தியம்பி புச்சா²மி – ‘கச்சித்த² பரிஸுத்³தா⁴’? ததியம்பி புச்சா²மி – ‘கச்சித்த² பரிஸுத்³தா⁴’? பரிஸுத்³தெ⁴த்தா²யஸ்மந்தோ, தஸ்மா துண்ஹீ, ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீதி.
662. Uddiṭṭhā kho, āyasmanto, tiṃsa nissaggiyā pācittiyā dhammā. Tatthāyasmante pucchāmi – ‘kaccittha parisuddhā’? Dutiyampi pucchāmi – ‘kaccittha parisuddhā’? Tatiyampi pucchāmi – ‘kaccittha parisuddhā’? Parisuddhetthāyasmanto, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmīti.
நிஸ்ஸக்³கி³யகண்ட³ங் நிட்டி²தங்.
Nissaggiyakaṇḍaṃ niṭṭhitaṃ.
பாராஜிகபாளி நிட்டி²தா.
Pārājikapāḷi niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 10. பரிணதஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Pariṇatasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 10. பரிணதஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Pariṇatasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 10. பரிணதஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Pariṇatasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 10. பரிணதஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Pariṇatasikkhāpadavaṇṇanā