Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā |
10. பரிணதஸிக்கா²பத³வண்ணனா
10. Pariṇatasikkhāpadavaṇṇanā
657. தேன ஸமயேனாதி பரிணதஸிக்கா²பத³ங். தத்த² பூக³ஸ்ஸாதி ஸமூஹஸ்ஸ; த⁴ம்மக³ணஸ்ஸாதி அத்தோ². படியத்தந்தி படியாதி³தங். ப³ஹூ ஸங்க⁴ஸ்ஸ ப⁴த்தாதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ ப³ஹூனி ப⁴த்தானி அனேகானி லாப⁴முகா²னி; ந ஸங்க⁴ஸ்ஸ கேனசி பரிஹானீதி தீ³பெந்தி. ஓணோஜேதா²தி தே³த². கிங் பனேவங் வத்துங் வட்டதீதி கஸ்மா ந வட்டதி? அயஞ்ஹி அபி⁴ஹடபி⁴க்கா² அபி⁴ஹரித்வா ஏகஸ்மிங் ஓகாஸே ஸங்க⁴ஸ்ஸத்தா²ய படியத்தா அபி⁴ஹடபடியத்தே ச உத்³தி³ஸ்ஸ ட²பிதபா⁴கே³ ச பயுத்தவாசா நாம நத்தி².
657.Tena samayenāti pariṇatasikkhāpadaṃ. Tattha pūgassāti samūhassa; dhammagaṇassāti attho. Paṭiyattanti paṭiyāditaṃ. Bahū saṅghassa bhattāti saṅghassa bahūni bhattāni anekāni lābhamukhāni; na saṅghassa kenaci parihānīti dīpenti. Oṇojethāti detha. Kiṃ panevaṃ vattuṃ vaṭṭatīti kasmā na vaṭṭati? Ayañhi abhihaṭabhikkhā abhiharitvā ekasmiṃ okāse saṅghassatthāya paṭiyattā abhihaṭapaṭiyatte ca uddissa ṭhapitabhāge ca payuttavācā nāma natthi.
658. ஸங்கி⁴கந்தி ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸந்தகங். ஸோ ஹி ஸங்க⁴ஸ்ஸ பரிணதத்தா ஹத்த²ங் அனாரூள்ஹோபி ஏகேன பரியாயேன ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸந்தகோ ஹோதி, பத³பா⁴ஜனே பன ‘‘ஸங்கி⁴கங் நாம ஸங்க⁴ஸ்ஸ தி³ன்னங் ஹோதி பரிச்சத்த’’ந்தி ஏவங் அத்து²த்³தா⁴ரவஸேன நிப்பரியாயதோவ ஸங்கி⁴கங் த³ஸ்ஸிதங். லாப⁴ந்தி படிலபி⁴தப்³ப³வத்து²ங் ஆஹ. தேனேவஸ்ஸ நித்³தே³ஸே ‘‘சீவரம்பீ’’திஆதி³ வுத்தங். பரிணதந்தி ஸங்க⁴ஸ்ஸ நின்னங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ போணங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ பப்³பா⁴ரங் ஹுத்வா டி²தங். யேன பன காரணேன ஸோ பரிணதோ ஹோதி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘த³ஸ்ஸாம கரிஸ்ஸாமாதி வாசா பி⁴ன்னா ஹோதீ’’தி பத³பா⁴ஜனங் வுத்தங்.
658.Saṅghikanti saṅghassa santakaṃ. So hi saṅghassa pariṇatattā hatthaṃ anārūḷhopi ekena pariyāyena saṅghassa santako hoti, padabhājane pana ‘‘saṅghikaṃ nāma saṅghassa dinnaṃ hoti pariccatta’’nti evaṃ atthuddhāravasena nippariyāyatova saṅghikaṃ dassitaṃ. Lābhanti paṭilabhitabbavatthuṃ āha. Tenevassa niddese ‘‘cīvarampī’’tiādi vuttaṃ. Pariṇatanti saṅghassa ninnaṃ saṅghassa poṇaṃ saṅghassa pabbhāraṃ hutvā ṭhitaṃ. Yena pana kāraṇena so pariṇato hoti, taṃ dassetuṃ ‘‘dassāma karissāmāti vācā bhinnā hotī’’ti padabhājanaṃ vuttaṃ.
659. பயோகே³ து³க்கடந்தி பரிணதலாப⁴ஸ்ஸ அத்தனோ பரிணாமனபயோகே³ து³க்கடங், படிலாபே⁴ன தஸ்மிங் ஹத்த²ங் ஆரூள்ஹே நிஸ்ஸக்³கி³யங். ஸசே பன ஸங்க⁴ஸ்ஸ தி³ன்னங் ஹோதி, தங் க³ஹேதுங் ந வட்டதி, ஸங்க⁴ஸ்ஸேவ தா³தப்³ப³ங். யோபி ஆராமிகேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ கா²த³தி, ப⁴ண்ட³ங் அக்³கா⁴பெத்வா காரேதப்³போ³. பரிணதங் பன ஸஹத⁴ம்மிகானங் வா கி³ஹீனங் வா அந்தமஸோ மாதுஸந்தகம்பி ‘‘இத³ங் மய்ஹங் தே³ஹீ’’தி ஸங்க⁴ஸ்ஸ பரிணதபா⁴வங் ஞத்வா அத்தனோ பரிணாமெத்வா க³ண்ஹந்தஸ்ஸ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். ‘‘இமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ தே³ஹீ’’தி ஏவங் அஞ்ஞஸ்ஸ பரிணாமெந்தஸ்ஸ ஸுத்³தி⁴கபாசித்தியங். ஏகங் பத்தங் வா சீவரங் வா அத்தனோ, ஏகங் அஞ்ஞஸ்ஸ பரிணாமேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியஞ்சேவ ஸுத்³தி⁴கபாசித்தியஞ்ச. ஏஸேவ நயோ ப³ஹூஸு. வுத்தம்பி சேதங் –
659.Payogedukkaṭanti pariṇatalābhassa attano pariṇāmanapayoge dukkaṭaṃ, paṭilābhena tasmiṃ hatthaṃ ārūḷhe nissaggiyaṃ. Sace pana saṅghassa dinnaṃ hoti, taṃ gahetuṃ na vaṭṭati, saṅghasseva dātabbaṃ. Yopi ārāmikehi saddhiṃ ekato khādati, bhaṇḍaṃ agghāpetvā kāretabbo. Pariṇataṃ pana sahadhammikānaṃ vā gihīnaṃ vā antamaso mātusantakampi ‘‘idaṃ mayhaṃ dehī’’ti saṅghassa pariṇatabhāvaṃ ñatvā attano pariṇāmetvā gaṇhantassa nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. ‘‘Imassa bhikkhuno dehī’’ti evaṃ aññassa pariṇāmentassa suddhikapācittiyaṃ. Ekaṃ pattaṃ vā cīvaraṃ vā attano, ekaṃ aññassa pariṇāmeti, nissaggiyaṃ pācittiyañceva suddhikapācittiyañca. Eseva nayo bahūsu. Vuttampi cetaṃ –
‘‘நிஸ்ஸக்³கி³யேன ஆபத்திங், ஸுத்³தி⁴கேன பாசித்தியங்;
‘‘Nissaggiyena āpattiṃ, suddhikena pācittiyaṃ;
ஆபஜ்ஜெய்ய ஏகதோ;
Āpajjeyya ekato;
பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா’’தி. (பரி॰ 480);
Pañhā mesā kusalehi cintitā’’ti. (pari. 480);
அயஞ்ஹி பரிணாமனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தோ. யோபி வஸ்ஸிகஸாடிகஸமயே மாதுக⁴ரேபி ஸங்க⁴ஸ்ஸ பரிணதங் வஸ்ஸிகஸாடிகங் ஞத்வா அத்தனோ பரிணாமேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். பரஸ்ஸ பரிணாமேதி, ஸுத்³தி⁴கபாசித்தியங். மனுஸ்ஸா ‘‘ஸங்க⁴ப⁴த்தங் கரிஸ்ஸாமா’’தி ஸப்பிதேலாதீ³னி ஆஹரந்தி, கி³லானோ சேபி பி⁴க்கு² ஸங்க⁴ஸ்ஸ பரிணதபா⁴வங் ஞத்வா கிஞ்சி யாசதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியமேவ. ஸசே பன ஸோ ‘‘தும்ஹாகங் ஸப்பிஆதீ³னி ஆப⁴டானி அத்தீ²’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஆம, அத்தீ²’’தி வுத்தே ‘‘மய்ஹம்பி தே³தா²’’தி வத³தி, வட்டதி. அதா²பி நங் குக்குச்சாயந்தங் உபாஸகா வத³ந்தி – ‘‘ஸங்கோ⁴பி அம்ஹேஹி தி³ன்னமேவ லப⁴தி; க³ண்ஹத², ப⁴ந்தே’’தி ஏவம்பி வட்டதி.
Ayañhi pariṇāmanaṃ sandhāya vutto. Yopi vassikasāṭikasamaye mātugharepi saṅghassa pariṇataṃ vassikasāṭikaṃ ñatvā attano pariṇāmeti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Parassa pariṇāmeti, suddhikapācittiyaṃ. Manussā ‘‘saṅghabhattaṃ karissāmā’’ti sappitelādīni āharanti, gilāno cepi bhikkhu saṅghassa pariṇatabhāvaṃ ñatvā kiñci yācati, nissaggiyaṃ pācittiyameva. Sace pana so ‘‘tumhākaṃ sappiādīni ābhaṭāni atthī’’ti pucchitvā ‘‘āma, atthī’’ti vutte ‘‘mayhampi dethā’’ti vadati, vaṭṭati. Athāpi naṃ kukkuccāyantaṃ upāsakā vadanti – ‘‘saṅghopi amhehi dinnameva labhati; gaṇhatha, bhante’’ti evampi vaṭṭati.
660. ஸங்க⁴ஸ்ஸ பரிணதங் அஞ்ஞஸங்க⁴ஸ்ஸாதி ஏகஸ்மிங் விஹாரே ஸங்க⁴ஸ்ஸ பரிணதங் அஞ்ஞங் விஹாரங் உத்³தி³ஸித்வா ‘‘அஸுகஸ்மிங் நாம மஹாவிஹாரே ஸங்க⁴ஸ்ஸ தே³தா²’’தி பரிணாமேதி .
660.Saṅghassa pariṇataṃ aññasaṅghassāti ekasmiṃ vihāre saṅghassa pariṇataṃ aññaṃ vihāraṃ uddisitvā ‘‘asukasmiṃ nāma mahāvihāre saṅghassa dethā’’ti pariṇāmeti .
சேதியஸ்ஸ வாதி ‘‘கிங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ தி³ன்னேன, சேதியஸ்ஸபூஜங் கரோதா²’’தி ஏவங் சேதியஸ்ஸ வா பரிணாமேதி.
Cetiyassa vāti ‘‘kiṃ saṅghassa dinnena, cetiyassapūjaṃ karothā’’ti evaṃ cetiyassa vā pariṇāmeti.
சேதியஸ்ஸ பரிணதந்தி எத்த² நியமெத்வா அஞ்ஞசேதியஸ்ஸத்தா²ய ரோபிதமாலாவச்ச²தோ அஞ்ஞசேதியம்ஹி புப்ப²ம்பி ஆரோபேதுங் ந வட்டதி. ஏகஸ்ஸ சேதியஸ்ஸ பன ச²த்தங் வா படாகங் வா ஆரோபெத்வா டி²தங் தி³ஸ்வா ஸேஸங் அஞ்ஞஸ்ஸ சேதியஸ்ஸ தா³பேதுங் வட்டதி.
Cetiyassapariṇatanti ettha niyametvā aññacetiyassatthāya ropitamālāvacchato aññacetiyamhi pupphampi āropetuṃ na vaṭṭati. Ekassa cetiyassa pana chattaṃ vā paṭākaṃ vā āropetvā ṭhitaṃ disvā sesaṃ aññassa cetiyassa dāpetuṃ vaṭṭati.
புக்³க³லஸ்ஸ பரிணதந்தி அந்தமஸோ ஸுனக²ஸ்ஸாபி பரிணதங் ‘‘இமஸ்ஸ ஸுனக²ஸ்ஸ மா தே³ஹி, ஏதஸ்ஸ தே³ஹீ’’தி ஏவங் அஞ்ஞபுக்³க³லஸ்ஸ பரிணாமேதி, து³க்கடங். ஸசே பன தா³யகா ‘‘மயங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ ப⁴த்தங் தா³துகாமா, சேதியஸ்ஸ பூஜங் காதுகாமா, ஏகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பரிக்கா²ரங் தா³துகாமா, தும்ஹாகங் ருசியா த³ஸ்ஸாம; ப⁴ணத², கத்த² தே³மா’’தி வத³ந்தி. ஏவங் வுத்தே தேன பி⁴க்கு²னா ‘‘யத்த² இச்ச²த², தத்த² தே³தா²’’தி வத்தப்³பா³. ஸசே பன கேவலங் ‘‘கத்த² தே³மா’’தி புச்ச²ந்தி, பாளியங் ஆக³தனயேனேவ வத்தப்³ப³ங். ஸேஸமெத்த² உத்தானத்த²மேவ.
Puggalassa pariṇatanti antamaso sunakhassāpi pariṇataṃ ‘‘imassa sunakhassa mā dehi, etassa dehī’’ti evaṃ aññapuggalassa pariṇāmeti, dukkaṭaṃ. Sace pana dāyakā ‘‘mayaṃ saṅghassa bhattaṃ dātukāmā, cetiyassa pūjaṃ kātukāmā, ekassa bhikkhuno parikkhāraṃ dātukāmā, tumhākaṃ ruciyā dassāma; bhaṇatha, kattha demā’’ti vadanti. Evaṃ vutte tena bhikkhunā ‘‘yattha icchatha, tattha dethā’’ti vattabbā. Sace pana kevalaṃ ‘‘kattha demā’’ti pucchanti, pāḷiyaṃ āgatanayeneva vattabbaṃ. Sesamettha uttānatthameva.
திஸமுட்டா²னங் – காயசித்ததோ வாசாசித்ததோ காயவாசாசித்ததோ ச ஸமுட்டா²தி, கிரியங், ஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், ஸசித்தகங், லோகவஜ்ஜங், காயகம்மவசீகம்மங், அகுஸலசித்தங், திவேத³னந்தி.
Tisamuṭṭhānaṃ – kāyacittato vācācittato kāyavācācittato ca samuṭṭhāti, kiriyaṃ, saññāvimokkhaṃ, sacittakaṃ, lokavajjaṃ, kāyakammavacīkammaṃ, akusalacittaṃ, tivedananti.
ஸமந்தபாஸாதி³காய வினயஸங்வண்ணனாய
Samantapāsādikāya vinayasaṃvaṇṇanāya
பரிணதஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Pariṇatasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
நிட்டி²தோ பத்தவக்³கோ³ ததியோ.
Niṭṭhito pattavaggo tatiyo.
நிஸ்ஸக்³கி³யவண்ணனா நிட்டி²தா.
Nissaggiyavaṇṇanā niṭṭhitā.
பாராஜிககண்ட³-அட்ட²கதா² நிட்டி²தா.
Pārājikakaṇḍa-aṭṭhakathā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 10. பரிணதஸிக்கா²பத³ங் • 10. Pariṇatasikkhāpadaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 10. பரிணதஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Pariṇatasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 10. பரிணதஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Pariṇatasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 10. பரிணதஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Pariṇatasikkhāpadavaṇṇanā