Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
10. பரிணதஸிக்கா²பத³வண்ணனா
10. Pariṇatasikkhāpadavaṇṇanā
657-659. த³ஸமே உத்³தி³ஸ்ஸ ட²பிதபா⁴கே³தி அத்தனோ க⁴ரேபி உத்³தி³ஸித்வா விஸுங் ட²பிதகொட்டா²ஸே. ‘‘ஏகங் மய்ஹங், ஏகங் இமஸ்ஸ தே³ஹீ’’தி ஏவங் ஏகவாசாய ஆபஜ்ஜிதப்³ப³த்தா ‘‘ஆபஜ்ஜெய்ய ஏகதோ’’தி வுத்தங். தும்ஹாகங் ஸப்பிஆதீ³னி ஆப⁴தானீதி தும்ஹாகங் அத்தா²ய ஆப⁴தானி ஸப்பிஆதீ³னி. பரிணதபா⁴வங் ஜானித்வாபி வுத்தவிதி⁴னா விஞ்ஞாபெந்தேன தேஸங் ஸந்தகமேவ விஞ்ஞாபிதங் நாம ஹோதீதி ஆஹ – ‘‘மய்ஹம்பி தே³தா²தி வத³தி, வட்டதீ’’தி.
657-659. Dasame uddissa ṭhapitabhāgeti attano gharepi uddisitvā visuṃ ṭhapitakoṭṭhāse. ‘‘Ekaṃ mayhaṃ, ekaṃ imassa dehī’’ti evaṃ ekavācāya āpajjitabbattā ‘‘āpajjeyya ekato’’ti vuttaṃ. Tumhākaṃ sappiādīni ābhatānīti tumhākaṃ atthāya ābhatāni sappiādīni. Pariṇatabhāvaṃ jānitvāpi vuttavidhinā viññāpentena tesaṃ santakameva viññāpitaṃ nāma hotīti āha – ‘‘mayhampi dethāti vadati, vaṭṭatī’’ti.
660. புப்ப²ம்பி ஆரோபேதுங் ந வட்டதீதி இத³ங் பரிணதங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஸசே பன ஏகஸ்மிங் சேதியே பூஜிதங் புப்ப²ங் க³ஹெத்வா அஞ்ஞஸ்மிங் சேதியே பூஜேதி, வட்டதி. டி²தங் தி³ஸ்வாதி ஸேஸகங் க³ஹெத்வா டி²தங் தி³ஸ்வா. இமஸ்ஸ ஸுனக²ஸ்ஸ மா தே³ஹி, ஏதஸ்ஸ தே³ஹீதி இத³ங் பரிணதேயேவ. திரச்சா²னக³தஸ்ஸ பரிச்சஜித்வா தி³ன்னே பன தங் பலாபெத்வா அஞ்ஞங் பு⁴ஞ்ஜாபேதுங் வட்டதி. ‘‘கத்த² தே³மாதிஆதி³னா ஏகேனாகாரேன பாளியங் அனாபத்தி த³ஸ்ஸிதா, ஏவங் பன அபுச்சி²தேபி அபரிணதங் இத³ந்தி ஜானந்தேன அத்தனோ ருசியா யத்த² இச்ச²தி, தத்த² தா³பேதுங் வட்டதீ’’தி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். யத்த² இச்ச²த², தத்த² தே³தா²தி எத்தா²பி ‘‘தும்ஹாகங் ருசியா’’தி வுத்தத்தா யத்த² இச்ச²தி, தத்த² தா³பேதுங் லப⁴தி. பாளியங் ஆக³தனயேனேவாதி ‘‘யத்த² தும்ஹாகங் தெ³ய்யத⁴ம்மோ’’திஆதி³னா நயேன. ஸங்க⁴பரிணதபா⁴வோ, தங் ஞத்வா அத்தனோ பரிணாமனங், படிலாபோ⁴தி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி.
660.Pupphampi āropetuṃ na vaṭṭatīti idaṃ pariṇataṃ sandhāya vuttaṃ. Sace pana ekasmiṃ cetiye pūjitaṃ pupphaṃ gahetvā aññasmiṃ cetiye pūjeti, vaṭṭati. Ṭhitaṃ disvāti sesakaṃ gahetvā ṭhitaṃ disvā. Imassa sunakhassa mā dehi, etassa dehīti idaṃ pariṇateyeva. Tiracchānagatassa pariccajitvā dinne pana taṃ palāpetvā aññaṃ bhuñjāpetuṃ vaṭṭati. ‘‘Kattha demātiādinā ekenākārena pāḷiyaṃ anāpatti dassitā, evaṃ pana apucchitepi apariṇataṃ idanti jānantena attano ruciyā yattha icchati, tattha dāpetuṃ vaṭṭatī’’ti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Yattha icchatha, tattha dethāti etthāpi ‘‘tumhākaṃ ruciyā’’ti vuttattā yattha icchati, tattha dāpetuṃ labhati. Pāḷiyaṃ āgatanayenevāti ‘‘yattha tumhākaṃ deyyadhammo’’tiādinā nayena. Saṅghapariṇatabhāvo, taṃ ñatvā attano pariṇāmanaṃ, paṭilābhoti imānettha tīṇi aṅgāni.
பரிணதஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Pariṇatasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
நிட்டி²தோ பத்தவக்³கோ³ ததியோ.
Niṭṭhito pattavaggo tatiyo.
இதி ஸமந்தபாஸாதி³காய வினயட்ட²கதா²ய ஸாரத்த²தீ³பனியங்
Iti samantapāsādikāya vinayaṭṭhakathāya sāratthadīpaniyaṃ
நிஸ்ஸக்³கி³யவண்ணனா நிட்டி²தா.
Nissaggiyavaṇṇanā niṭṭhitā.
து³தியோ பா⁴கோ³ நிட்டி²தோ.
Dutiyo bhāgo niṭṭhito.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 10. பரிணதஸிக்கா²பத³ங் • 10. Pariṇatasikkhāpadaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 10. பரிணதஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Pariṇatasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 10. பரிணதஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Pariṇatasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 10. பரிணதஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Pariṇatasikkhāpadavaṇṇanā