Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
4. பரிஞ்ஞெய்யஸுத்தங்
4. Pariññeyyasuttaṃ
163. ஸாவத்தி²னிதா³னங். ஆயஸ்மா ராதோ⁴ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னங் கோ² ஆயஸ்மந்தங் ராத⁴ங் ப⁴க³வா ஏதத³வோச –
163. Sāvatthinidānaṃ. Āyasmā rādho yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho āyasmantaṃ rādhaṃ bhagavā etadavoca –
‘‘பரிஞ்ஞெய்யே ச, ராத⁴, த⁴ம்மே தே³ஸெஸ்ஸாமி பரிஞ்ஞஞ்ச பரிஞ்ஞாதாவிங் புக்³க³லஞ்ச. தங் ஸுணாஹி, ஸாது⁴கங் மனஸி கரோஹி; பா⁴ஸிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² ஆயஸ்மா ராதோ⁴ ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸி. ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘‘கதமே ச, ராத⁴, பரிஞ்ஞெய்யா த⁴ம்மா? ரூபங் கோ², ராத⁴, பரிஞ்ஞெய்யோ த⁴ம்மோ, வேத³னா பரிஞ்ஞெய்யோ த⁴ம்மோ, ஸஞ்ஞா பரிஞ்ஞெய்யோ த⁴ம்மோ, ஸங்கா²ரா பரிஞ்ஞெய்யோ த⁴ம்மோ, விஞ்ஞாணங் பரிஞ்ஞெய்யோ த⁴ம்மோ. இமே வுச்சந்தி, ராத⁴, பரிஞ்ஞெய்யா த⁴ம்மா. கதமா ச, ராத⁴, பரிஞ்ஞா? யோ கோ², ராத⁴, ராக³க்க²யோ தோ³ஸக்க²யோ மோஹக்க²யோ – அயங் வுச்சதி, ராத⁴, பரிஞ்ஞா. கதமோ ச, ராத⁴, பரிஞ்ஞாதாவீ புக்³க³லோ? ‘அரஹா’திஸ்ஸ வசனீயங். ய்வாயங் ஆயஸ்மா ஏவங்னாமோ ஏவங்கொ³த்தோ – அயங் வுச்சதி, ராத⁴, பரிஞ்ஞாதாவீ புக்³க³லோ’’தி. சதுத்த²ங்.
‘‘Pariññeyye ca, rādha, dhamme desessāmi pariññañca pariññātāviṃ puggalañca. Taṃ suṇāhi, sādhukaṃ manasi karohi; bhāsissāmī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho āyasmā rādho bhagavato paccassosi. Bhagavā etadavoca – ‘‘katame ca, rādha, pariññeyyā dhammā? Rūpaṃ kho, rādha, pariññeyyo dhammo, vedanā pariññeyyo dhammo, saññā pariññeyyo dhammo, saṅkhārā pariññeyyo dhammo, viññāṇaṃ pariññeyyo dhammo. Ime vuccanti, rādha, pariññeyyā dhammā. Katamā ca, rādha, pariññā? Yo kho, rādha, rāgakkhayo dosakkhayo mohakkhayo – ayaṃ vuccati, rādha, pariññā. Katamo ca, rādha, pariññātāvī puggalo? ‘Arahā’tissa vacanīyaṃ. Yvāyaṃ āyasmā evaṃnāmo evaṃgotto – ayaṃ vuccati, rādha, pariññātāvī puggalo’’ti. Catutthaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 2-10. ஸத்தஸுத்தாதி³வண்ணனா • 2-10. Sattasuttādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 2-10. ஸத்தஸுத்தாதி³வண்ணனா • 2-10. Sattasuttādivaṇṇanā